Witam wszystkich użytkowników tego forum
17.03.23
Forum przeżyło dziś dużą próbę ataku hakerskiego. Atak był przeprowadzony z USA z wielu numerów IP jednocześnie. Musiałem zablokować forum na ca pół godziny, ale to niewiele dało. jedynie kilkukrotne wylogowanie wszystkich gości jednocześnie dało pożądany efekt.
Sprawdził się też nasz elastyczny hosting, który mimo 20 krotnego przekroczenia zamówionej mocy procesora nie blokował strony, tylko dawał opóźnienie w ładowaniu stron ok. 1 sekundy.
Tutaj prośba do wszystkich gości: BARDZO PROSZĘ o zamykanie naszej strony po zakończeniu przeglądania i otwieranie jej ponownie z pamięci przeglądarki, gdy ponownie nas odwiedzicie. Przy włączonych jednocześnie 200 - 300 przeglądarek gości, jest wręcz niemożliwe zidentyfikowanie i zablokowanie intruzów. Bardzo proszę o zrozumienie, bo ma to na celu umożliwienie wam przeglądania forum bez przeszkód.
25.10.22
Kolega @janusz nie jest już administratorem tego forum i jest zablokowany na czas nieokreślony.
Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
/blueray21Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
Ze swojej strony proszę, aby unikać generowania i propagowania wszelkich form nienawiści, takie posty będą w najlepszym wypadku lądowały w koszu.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.
Pozdrawiam wszystkich i nieustająco życzę zdrowia, bo idą trudne czasy.
/blueray21
W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum
To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.
Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.
/blueray21
Kwas żołądkowy, a zdrowie
- Baro063
- x 14
- x 5
- Podziękował: 76 razy
- Otrzymał podziękowanie: 247 razy
Re: Kwas żołądkowy, a zdrowie
Wpisałem kwas solny spożywczy i natrafiłem na jedną ze stron.
http://www.rokopro.pl/product/kwas-solny
http://www.gales.pl/kwas_solny_spozywczy.html
Bo chcę rodzinie kupić ; ) kuzynka ma problem z trawieniem.
Można kupić z tych linków?
http://www.rokopro.pl/product/kwas-solny
http://www.gales.pl/kwas_solny_spozywczy.html
Bo chcę rodzinie kupić ; ) kuzynka ma problem z trawieniem.
Można kupić z tych linków?
0 x
- Basia7
- x 39
- x 95
- Podziękował: 2250 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2206 razy
@Baro, a to ciekawe bo ja szukałam kiedyś w necie i nigdzie mi nie wychodziła ani jedna strona.
Myślisz że sprzedają przez internet tak ludziom "z ulicy"?, bo wiem po sobie że jest problem żeby go nabyć.
Hurtownie chemiczne sprzedają go tylko na firmę w dużych ilościach.
Daj znać czy udało ci się kupić, bo ja byłabym zainteresowana. Co prawda załatwiłam sobie w pracy
ale łatwo nie było, się chyba obawiali że chcę kogoś "oblać"
Myślisz że sprzedają przez internet tak ludziom "z ulicy"?, bo wiem po sobie że jest problem żeby go nabyć.
Daj znać czy udało ci się kupić, bo ja byłabym zainteresowana. Co prawda załatwiłam sobie w pracy

0 x
- blueray21
- Administrator
- x 44
- x 522
- Podziękował: 446 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14801 razy
Przede wszystkim nie oblewa się kwasem solnym, tylko jego produktem - chlorkiem cynku.
Z tych linków raczej nie kupisz, to dotyczy zastosowań przemysłowych - firmy.
Choć ten spożywczy 9 % idealnie pasowałby do waszych potrzeb, nie jest agresywny w tym stężeniu.
Może zrobić krzywdę tylko, jeśli po oblaniu woda zdąży wyparować, czyli potrzeba sporo czasu na to.
Tylko minimum zakupu (jeśli sprzedaliby indywidualnie) też nie będzie małe, możesz zadzwonić i dopytać, tylko powiedz, że użyjesz zgodnie z przeznaczeniem, gdyby pytali - do wytwarzania dwutlenku chloru.
Z tych linków raczej nie kupisz, to dotyczy zastosowań przemysłowych - firmy.
Choć ten spożywczy 9 % idealnie pasowałby do waszych potrzeb, nie jest agresywny w tym stężeniu.
Może zrobić krzywdę tylko, jeśli po oblaniu woda zdąży wyparować, czyli potrzeba sporo czasu na to.
Tylko minimum zakupu (jeśli sprzedaliby indywidualnie) też nie będzie małe, możesz zadzwonić i dopytać, tylko powiedz, że użyjesz zgodnie z przeznaczeniem, gdyby pytali - do wytwarzania dwutlenku chloru.
0 x
Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.
- analityczka
- x 1
- x 12
- Podziękował: 230 razy
- Otrzymał podziękowanie: 585 razy
ziemia okrzemkowa
Basia7 pisze:Te bruzdy u mnie pojawiły się jakieś 10 lat temu, dlatego myślę że to faktycznie trzeba lat aby się zrobiły,
bo problemy z nietrawieniem jak teraz sięgam pamięcią i wiem o co chodzi to miałam od zawsze.
Problem z pękającymi wzdłuż paznokciami zniknął u mnie po jakimś miesiącu piciu Diatomitu. Bruzd już też prawie nie mam. A że ta krzemionka jest alkalizująca, to może spróbuj kiedyś.
0 x
* Informacja bez sprawdzenia wiarygodności źródeł jest tylko hipotezą.
* Ja mogę być nieobiektywna, dowody – nie.
* Ja mogę być nieobiektywna, dowody – nie.
- Basia7
- x 39
- x 95
Od jakiegoś czasu biorę HCL na wytworzenie kwasu solnego.
A co z pepsyną, ona też wytwarza się przy tej okazji czy powinnam brać ją dodatkowo?
A co z pepsyną, ona też wytwarza się przy tej okazji czy powinnam brać ją dodatkowo?
0 x
- blueray21
- Administrator
- x 44
- x 522
Pepsynę, czy bromelainę bierzesz osobno, ale przymusu nie ma, jeśli sam HCl spełnia twoje oczekiwania w zakresie poprawy trawienia.
0 x
- Basia7
- x 39
- x 95
Z działania kwasu jestem bardzo zadowolona, ale nie wiedziałam jak to jest z tą pepsyną. Teraz rozumiem że to odrębny składnik. Przy okazji sobie dokupię.
0 x
- Basia7
- x 39
- x 95
Mam pytanie,
biorę na kwas solny przed posiłkami i przygotowuję go bezpośrednio przed wypiciem.
Czy można przygotować sobie zapas na cały dzień np 1/2 litra?
czy taki "napój" wietrzeje?
Bardzo ułatwiłoby mi to organizację dnia.
Ponadto zdarza mi się ochota zjeść coś "nadplanowo" a wtedy zapominam o hcl i robi się problem.
biorę na kwas solny przed posiłkami i przygotowuję go bezpośrednio przed wypiciem.
Czy można przygotować sobie zapas na cały dzień np 1/2 litra?
czy taki "napój" wietrzeje?
Bardzo ułatwiłoby mi to organizację dnia.
Ponadto zdarza mi się ochota zjeść coś "nadplanowo" a wtedy zapominam o hcl i robi się problem.
0 x
- blueray21
- Administrator
- x 44
- x 522
Można, kwas solny nie "wietrzeje", ewentualnie zwiększa stężenie, gdy woda wyparuje.
Istotne, gdy kropla rozcieńczonego kwasu spadnie na ubranie i nie zostanie zmyta - to wypali dziurę!
Istotne, gdy kropla rozcieńczonego kwasu spadnie na ubranie i nie zostanie zmyta - to wypali dziurę!
1 x
Re: Leczenie PŁYNEM LUGOLA
test na zakwaszenie żołądka robiłem pare miesięcy temu no i niestety po sodzie wogóle mi się nie odbiło niestety, więc zołądek wogóle niezakwaszony, ale staram sie cały czas do posiłku brać pare granulek soli himalajskiej, do tego pije ostropest 3,4 razy dziennie i zamierzam jeszcze przed jodyną wprowadzić witaminy i minerały, w tym b-complex, b12,c , d3, magnez,cynk,selen .(tylko niewiem jak będzie z przyswajalnością skoro mam lamblie lub innego pierwotniaka)
0 x
- blueray21
- Administrator
- x 44
- x 522
To dlaczego nie bierzesz do posiłku kwasu solnego, albo betainy?
Sól nic nie daje w trakcie posiłku, regularne picie słonej wody owszem, ale nie wiadomo przecież, co jest u ciebie przyczyną braku kwasu - nawet słona woda może nie wystarczyć, potrzebne są też inne składniki chemiczne. Poczytaj temat o zakwaszeniu żołądka.
Sól nic nie daje w trakcie posiłku, regularne picie słonej wody owszem, ale nie wiadomo przecież, co jest u ciebie przyczyną braku kwasu - nawet słona woda może nie wystarczyć, potrzebne są też inne składniki chemiczne. Poczytaj temat o zakwaszeniu żołądka.
0 x
zastanawiam sie czy to pasożyty nie są przyczyną braku kwasu solnego u mnie.
i czy stosując kwas solny lub betain do posiłku pozbył bym się pasożytów (lamblii)?
znajoma brała przez długi czas betain, jak brała było lepiej, niestety jak przerwała to dalej miała problem z kwasowością żołądka, więc na dłuższą mete jej to nie pomogło
i czy stosując kwas solny lub betain do posiłku pozbył bym się pasożytów (lamblii)?
znajoma brała przez długi czas betain, jak brała było lepiej, niestety jak przerwała to dalej miała problem z kwasowością żołądka, więc na dłuższą mete jej to nie pomogło
0 x
- Basia7
- x 39
- x 95
@knopex, dlaczego się tak bronisz przed tym kwasem solnym?
Blu dobrze ci radzi, zacznij od poprawy kwasu żołądkowego a od razu poczujesz różnice!
Bez kwasu żołądkowego nic w organizmie nie będzie działało prawidłowo, nie przyswoją się witaminy, minerały i nie strawi się pożywienie, jelita chorują itd...można wymienić listę bez końca.
Mam podobny problem z brakiem soków żołądkowych i od czasu jak biorę HCL czuję ogromną różnicę.
Blu dobrze ci radzi, zacznij od poprawy kwasu żołądkowego a od razu poczujesz różnice!
Bez kwasu żołądkowego nic w organizmie nie będzie działało prawidłowo, nie przyswoją się witaminy, minerały i nie strawi się pożywienie, jelita chorują itd...można wymienić listę bez końca.
Mam podobny problem z brakiem soków żołądkowych i od czasu jak biorę HCL czuję ogromną różnicę.
0 x
a jak długo trzeba ten kwas brać ? dożywotnio czy tylko pare miesięcy?
no i czy tym kwasem solnym wylecze sie z lambli, pasożytów?
no i czy tym kwasem solnym wylecze sie z lambli, pasożytów?
0 x
- blueray21
- Administrator
- x 44
- x 522
Na pierwsze pytanie nikt ci nie odpowie. To zależy czy twój organizm potrafi wznowić produkcję kwasu. Ale trzeba próbować. Bez tego suplementu, nazywanego przez niektórych enzymem, nie poprawisz trawienia, a tym samym przyswajania minerałów i samej żywności.
Poza tym z niczego cię nie wyleczy, przynajmniej nie z tych pasożytów, ale zapewniam cię, że różnica będzie ogromna. W/g mnie nie masz wyboru. Możesz jeszcze wspomagać trawienie enzymami trawiennymi, do betainy dodają chyba papainę.
Z czasem zobaczysz, może poznasz sposoby, na które twój organizm zareaguje, niektórym ludziom pomaga suplementacja tauryny, ale to długa droga i podstawy, o których wcześniej wspominałem, są wrotami do powrotu organizmu do zdrowia. Bez nich nic nie jest możliwe.
Te ostatnie posty przeniosę potem do właściwego tematu, żeby nie robic bałaganu.
Poza tym z niczego cię nie wyleczy, przynajmniej nie z tych pasożytów, ale zapewniam cię, że różnica będzie ogromna. W/g mnie nie masz wyboru. Możesz jeszcze wspomagać trawienie enzymami trawiennymi, do betainy dodają chyba papainę.
Z czasem zobaczysz, może poznasz sposoby, na które twój organizm zareaguje, niektórym ludziom pomaga suplementacja tauryny, ale to długa droga i podstawy, o których wcześniej wspominałem, są wrotami do powrotu organizmu do zdrowia. Bez nich nic nie jest możliwe.
Te ostatnie posty przeniosę potem do właściwego tematu, żeby nie robic bałaganu.
0 x
a jak będe stosował betain Hcl do każdego posiłku w ciągu dnia to czy nie będzie to kolidowało z Jodyną ?
0 x
- forester
- x 176
- x 160
- Podziękował: 1542 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3300 razy
Basia7 pisze:@Baro, a to ciekawe bo ja szukałam kiedyś w necie i nigdzie mi nie wychodziła ani jedna strona.
Tu można kupić kwas solny,o ile pamiętam w opakowaniach od 100 ml do ilości litrowych
jakość;spożywczy, czysty ,czda,stężenia od kilku % do 35-38%.
http://sklep.krakchemia.pl/advanced_search_result.php?keywords=kwas
Kilka dni temu odebrałem od nich przesyłkę,ale w tej chwili mają przerwę techniczną.
W tym sklepie też można kupić kwas solny spożywczy 32%
http://sklep1555403.home.pl/pl/p/Kwas-solny-spozywczy-32-1-kg/83
Z wysyłką nie ma problemu.
1 x
- Baro063
- x 14
- x 5
- Podziękował: 76 razy
- Otrzymał podziękowanie: 247 razy
forester pisze:
Tu można kupić kwas solny,o ile pamiętam w opakowaniach od 100 ml do ilości litrowych
jakość;spożywczy, czysty ,czda,stężenia od kilku % do 35-38%.
http://sklep.krakchemia.pl/advanced_search_result.php?keywords=kwas
Kilka dni temu odebrałem od nich przesyłkę,ale w tej chwili mają przerwę techniczną.
W tym sklepie też można kupić kwas solny spożywczy 32%
http://sklep1555403.home.pl/pl/p/Kwas-solny-spozywczy-32-1-kg/83
Z wysyłką nie ma problemu.
Dzięki za informację forester

Poczekam aż minie przerwa techniczna i zakupię.
W tym drugim linku czyli 1 kg kwasu solnego to nie jest w płynie tylko do rozpuszczenia ?
0 x
- Basia7
- x 39
- x 95
O kurczę, to by było super jeżeli to jest "ten" kwas o który nam chodzi.
Mi się właśnie kończy i po tej cenie jestem skłonna zaryzykować.
Jak się upewnić czy to właściwy kwas?
Mi się właśnie kończy i po tej cenie jestem skłonna zaryzykować.
Jak się upewnić czy to właściwy kwas?
0 x
- blueray21
- Administrator
- x 44
- x 522
Kwas może być, jakość spożywcza na upartego też wystarczy.
Tylko posługiwanie się stężeniem 32% - nie jest takie proste.
Kwas, jak to kwas, jest mocno żrący - a jego opary są mocno duszące!
Rozcieńczanie go w wodzie powoduje reakcję egzotermiczną - mieszanina się mocno grzeje.
Zawsze kwas wlewamy do wody - bo inaczej może wykipieć!
Więc rozcieńczamy go na wolnym powietrzu mając wiatr w plecy.
Używamy koniecznie rękawic ochronnych i gogli na oczy.
Stężony kwas pobieramy plastikową pipetą lub strzykawką jednorazową z nasadzoną plastikową rurką. Po nabraniu kwasu powoli wpuszczamy go do określonej ilości wody sprawdzając temperaturę naczynia / butelki z roztworem.
Powinniśmy to robić po podścieleniu folią z polietylenu (jednorazówki) lub folią PCV.
W razie kapnięcia "kwasu" należy go szybko zmyć wodą skóra wytrzyma do kilkunastu sekund bez oparzeń, ubranie zależy z czego, ale krócej.
Tylko posługiwanie się stężeniem 32% - nie jest takie proste.
Kwas, jak to kwas, jest mocno żrący - a jego opary są mocno duszące!
Rozcieńczanie go w wodzie powoduje reakcję egzotermiczną - mieszanina się mocno grzeje.
Zawsze kwas wlewamy do wody - bo inaczej może wykipieć!
Więc rozcieńczamy go na wolnym powietrzu mając wiatr w plecy.
Używamy koniecznie rękawic ochronnych i gogli na oczy.
Stężony kwas pobieramy plastikową pipetą lub strzykawką jednorazową z nasadzoną plastikową rurką. Po nabraniu kwasu powoli wpuszczamy go do określonej ilości wody sprawdzając temperaturę naczynia / butelki z roztworem.
Powinniśmy to robić po podścieleniu folią z polietylenu (jednorazówki) lub folią PCV.
W razie kapnięcia "kwasu" należy go szybko zmyć wodą skóra wytrzyma do kilkunastu sekund bez oparzeń, ubranie zależy z czego, ale krócej.
1 x
- Basia7
- x 39
- x 95
@forester dzięki za ten namiar
"W tym sklepie też można kupić kwas solny spożywczy 32%
http://sklep1555403.home.pl/pl/p/Kwas-s ... 32-1-kg/83"
kupiłam ten kwas solny HCL i wczoraj już przysłany. Jutro w pracy dam rozcieńczyć do 10%
(mam tam duże laboratorium i zrobią mi bez problemu)
Jestem z tego zakupu przezadowolona
Kupiłam tam przy okazji parę innych preparatów, a mają całkiem dobry wybór i niedrogo.
Mam jednak pytanie, kupiłam między innymi Lizyne HCL (na zdjęciu) i nie wiem czy dobrze zrobiłam
bo szukałam w necie informacji i wynika że, to jest dodatek do paszy dla zwierzat
Czy mogę to jakoś wykorzystać?

"W tym sklepie też można kupić kwas solny spożywczy 32%
http://sklep1555403.home.pl/pl/p/Kwas-s ... 32-1-kg/83"
kupiłam ten kwas solny HCL i wczoraj już przysłany. Jutro w pracy dam rozcieńczyć do 10%

(mam tam duże laboratorium i zrobią mi bez problemu)
Jestem z tego zakupu przezadowolona

Kupiłam tam przy okazji parę innych preparatów, a mają całkiem dobry wybór i niedrogo.
Mam jednak pytanie, kupiłam między innymi Lizyne HCL (na zdjęciu) i nie wiem czy dobrze zrobiłam
bo szukałam w necie informacji i wynika że, to jest dodatek do paszy dla zwierzat

Czy mogę to jakoś wykorzystać?
- Załączniki
-
- 20160130_220334.jpg (129.42 KiB) Przejrzano 8680 razy
-
- 20160130_220247.jpg (319.05 KiB) Przejrzano 7584 razy
1 x
- blueray21
- Administrator
- x 44
- x 522
Lizyna HCL, jest to fizycznie chlorowodorek lizyny. Działanie praktycznie takie samo, choć chyba należy zwiększyć dawkę ze względu na większy ciężar molekularny.
Faktycznie jest to dodatek do pasz, jak otworzysz opakowanie zrozumiesz, ma zapach, który się nam źle kojarzy, smaku nie sprawdzałem. Jego produkcja jest sporo tańsza niż lizyny w czystej postaci.
Przy rozkładzie powinien wydzielić kwas solny, jeśli po drodze nie będzie miał innych jonów do stworzenia chlorków w żołądku.
Faktycznie jest to dodatek do pasz, jak otworzysz opakowanie zrozumiesz, ma zapach, który się nam źle kojarzy, smaku nie sprawdzałem. Jego produkcja jest sporo tańsza niż lizyny w czystej postaci.
Przy rozkładzie powinien wydzielić kwas solny, jeśli po drodze nie będzie miał innych jonów do stworzenia chlorków w żołądku.
0 x