Czyli jest to oczyszczanie organizmu. Różnymi chelatorami usuwa się różne substancje.
Chelatacja EDTA
(wersenianem sodowym, wersenianem disodu), czyli pozbycie się metali (ołów, bizmut, chrom, mangan, tal, wanad, ale nie arsen, kadm i rtęć)
W medycynie akademickiej wersenian disodowo-wapniowy, E385 jest podawany dożylnie.
Porcja na 4 dni:
W litrowej butelce rozpuścić 2 g kwasu jabłkowego w ok 0,25 l wody.
Dosypać tyle sody, by przestała bąblować, czyli zobojętnić odczyn płynu.
Dodać 2 g wersenianu sodowego i uzupełnić wodę do 1 litra.
Pić (po szklance) przez 4 dni i potem 3 dni przerwy. Kontynuować przez 2 - 3 miesiące.
Przed wypiciem nieco ogrzać, aby płyn był letni.
Gdyby wystąpiły jakieś "efekty", odczuwalne zaburzenia, to natychmiast suplementujemy wapń i potas.
Pić na pusty żołądek, czyli min. 2 godz. po posiłku i nie jeść do 1 godz. po.
Koniecznie bierzemy magnez i potas.
Wszystkie witaminy, suplementy i lekarstwa bierzemy PO chelatacji.
To wynik mojego przekopania się przez posty nieocenionego @Blu

Trzeba poprawić potas - koniecznie brać czy tylko w przypadku niepożądanych objawów.
Nie umiałam uzupełnić:
Uwaga, przy niedoborze kwasu solnego w żołądku
Coś o dodawaniu NAC (Acetylocysteina, N-acetylocysteina) - koniecznie czy w konkretnych wskazaniach. Ile.
Chelatacja ALA (kwasem liponowym) – usuwanie rtęci.
Dopiero zbieram dane do krótkiego przepisu.