http://old.life-enhancement.com/magazin ... -trehalose
Durk Pearson & Sandy Shaw®
Life Extension NewsTM
Tom 13 nr 2 • Kwiecień 2010
Kolejny induktor autofagii: trehaloza
Trehaloza jest naturalnym disacharydem występującym u wielu gatunków innych niż ssaki, który chroni komórki przed różnymi stresami środowiskowymi (na przykład, działając jako osmolit). Trehalozę można znaleźć w naszym preparacie FoldRight ™ osmolitów, które działają jak białka opiekuńcze, pomagając w prawidłowym fałdowaniu białek. Niedawny artykuł1 (jeszcze raz dziękuję Willowi) identyfikuje trehalozę jako czynnik wzmacniający autofagię, proces trawienia komórek, który na przykład pozwala na usuwanie białek podatnych na agregację, takich jak zmutowane fragmenty huntingtyny (choroba Huntingtona), inne mutacje poliQ, zmutowane alfa-synukleiny (jak w chorobach Parktona i Alzheimera) i tau (jak w chorobie Alzheimera). Chociaż trehaloza nasila autofagię, nie czyni tego poprzez hamowanie mTOR.
Ostatni artykuł1 zauważa, że między innymi trehaloza hamuje tworzenie amyloidu insuliny in vitro i zapobiega agregacji beta-amyloidu związanego z chorobą Alzheimera. Autorzy wyjaśniają, że klirens białek podatnych na agregację, takich jak te wspomniane powyżej, silnie zależy od makroautofagii, ogólnie określanej jako autofagia. W tym artykule autorzy identyfikują nową rolę trehalozy jako induktora autofagii, co prowadzi do zwiększonego usuwania białek podatnych na agregację i chroni komórki przed następującymi z nich proapoptotycznymi uszkodzeniami.
Odniesienie
Sarkar i in. Trehaloza, nowy niezależny od mTOR wzmacniacz autofagii, przyspiesza usuwanie zmutowanej Huntingtiny i alfa-synukleiny. J Biol Chem 282 (8): 5641-52 (2007).
https://pl.wikipedia.org/wiki/Trehaloza
Trehaloza
Trehaloza – organiczny związek chemiczny z grupy cukrów, disacharyd złożony z dwóch cząsteczek glukozy połączonych wiązaniem O-glikozydowym (α,D-glukopiranozylo-(1→1)-α,D-glukopiranozyd).
Jest głównym cukrem hemolimfy owadów, znajduje się także w grzybach i drożdżach.
W organizmie ludzkim trawiona jest w jelicie cienkim przez enzym trehalazę, w wyniku czego powstają dwie cząsteczki α,D-glukozy.
Możliwa jest produkcja trehalozy ze skrobi na skalę przemysłową[3].
Zastosowania
Używana jest w cukiernictwie, kosmetyce, jaka substancja zapobiegająca utracie wody, do produkcji sztucznych łez oraz jako utrwalacz zapachu, zaś w medycynie jako składnik płynu do przechowywania narządów przeznaczonych do przeszczepu. Z badań na gryzoniach wynika, że dożylne podanie pobudza działanie makrofagów, co spowalnia powstawanie blaszki miażdżycowej w aorcie o około 30%[3].
Po opracowaniu taniej metody enzymatycznej produkcji trehalozy i zatwierdzeniu jej w USA (2000 r.) i Europie (2001 r.) jako bezpiecznej dla zdrowia, stała się powszechnie stosowanym dodatkiem do żywności[4].
Wpływ na bakterie chorobotwórcze
Epidemiczne szczepy Clostridium difficile RT027 i RT078 (główna przyczyna współczesnych zakażeń szpitalnych w Europie i USA) mają zdolność do metabolizowania trehalozy, czego nie obserwuje się u szczepów niechorobotwórczych. Co więcej, wirulencja RT027 ulega podwyższeniu w obecności tego cukru. Myszy zarażone C. difficile i karmione paszą z dodatkiem trehalozy miały istotnie większą śmiertelność niż grupa kontrolna bez tego dodatku w paszy[4].
Trehaloza obecna w typowym pożywieniu ludzi w Europie i USA utrzymuje stężenie wystarczające do rozwoju szczepów epidemicznych C. difficile w końcowych odcinkach przewodu pokarmowego.
Istnieje hipoteza, że wprowadzenie trehalozy jako dodatku do żywności było czynnikiem sprzyjającym w rozwinięciu się chorobotwórczych szczepów C. difficile o dodatkowo zwiększonej wirulencji[4].
Przypisy
Trehaloza (CID: 7427) (ang.) w bazie PubChem, United States National Library of Medicine.
Trehaloza (nr 90210) w katalogu produktów Sigma-Aldrich (Merck KGaA). [dostęp 2011-02-18].
Ten rodzaj cukru zwalcza miażdżycę - na razie u gryzoni - Badania i rozwój,
www.rynekzdrowia.pl, 8 czerwca 2017 [dostęp 2017-06-09].
J. Collins i inni, Dietary trehalose enhances virulence of epidemic Clostridium difficile, „Nature”, 2018, DOI: 10.1038/nature25178, PMID: 29310122 (ang.).
https://en.wikipedia.org/wiki/Trehalose
Trehaloza
Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Trehaloza to cukier składający się z dwóch cząsteczek glukozy. Jest również znany jako mykoza lub tremaloza. Niektóre bakterie, grzyby, rośliny i zwierzęta bezkręgowe
syntetyzują je jako źródło energii, aby przetrwać zamarzanie i brak wody.
Ekstrakcja trehalozy była kiedyś trudnym i kosztownym procesem, ale około 2000 r. Firma Hayashibara (Okayama, Japonia) odkryła niedrogą technologię ekstrakcji ze skrobi. [3] [4] T
rehaloza ma wysokie zdolności zatrzymywania wody i jest stosowana w żywności, kosmetykach i jako lek.
Chemiczny
Trehaloza jest
nieredukującym cukrem utworzonym z dwóch jednostek glukozy połączonych wiązaniem 1–1 alfa, co nadaje mu nazwę α-D-glukopiranozylo- (1 → 1) -α-D-glukopiranozyd. Wiązanie czyni trehalozę bardzo odporną na hydrolizę kwasową, a zatem jest stabilna w roztworze w wysokich temperaturach, nawet w warunkach kwasowych. Wiązanie utrzymuje nieredukujące cukry w postaci zamkniętego pierścienia, tak że aldehydowe lub ketonowe grupy końcowe nie wiążą się z
resztami lizyny lub argininy w białkach (proces zwany glikacją). Trehaloza jest mniej rozpuszczalna niż sacharoza, z wyjątkiem wysokich temperatur (> 80 ° C). Trehaloza tworzy romboidalny kryształ jako dihydrat i ma w tej postaci 90% kaloryczności sacharozy. Bezwodne formy trehalozy łatwo odzyskują wilgoć, tworząc dwuwodny. Bezwodne formy trehalozy mogą wykazywać interesujące właściwości fizyczne po obróbce cieplnej.
Wodne roztwory trehalozy wykazują zależną od stężenia tendencję do tworzenia skupisk. Ze względu na ich zdolność do tworzenia wiązań wodorowych, asocjują się w wodzie, tworząc skupiska o różnych rozmiarach. Symulacje dynamiki molekularnej wszystkich atomów wykazały, że stężenie 1,5–2,2 molowe
pozwala klastrom trehalozy na przenikanie i tworzenie dużych, ciągłych agregatów [7].
Trehaloza
oddziałuje bezpośrednio z kwasami nukleinowymi, ułatwia topienie dwuniciowego DNA i stabilizuje jednoniciowe kwasy nukleinowe [8].
Biologiczny
Organizmy od bakterii, drożdży, grzybów, owadów, bezkręgowców oraz roślin niższych i wyższych mają enzymy, które mogą wytwarzać trehalozę [5]. W naturze trehalozę można znaleźć
w roślinach i mikroorganizmach. U zwierząt trehaloza występuje w krewetkach, a także u owadów, w tym koników polnych, szarańczy, motyli i pszczół, w których trehaloza służy jako cukier we krwi. Trehaloza jest następnie rozkładana na glukozę przez katalityczny enzym trehalazę do użycia. [Potrzebne źródło]
Trehaloza jest główną cząsteczką magazynującą energię węglowodanów wykorzystywaną przez owady do lotu. Jednym z możliwych powodów jest to, że wiązanie glikozydowe trehalozy, gdy działa na nią trehalaza owadów, uwalnia dwie cząsteczki glukozy, która jest wymagana do szybkiego zapotrzebowania energetycznego lotu. Jest to dwukrotność wydajności uwalniania glukozy z magazynującej skrobi polimerowej, dla której rozszczepienie jednego wiązania glikozydowego uwalnia tylko jedną cząsteczkę glukozy. [Potrzebne źródło]
W roślinach trehalozę obserwuje się w nasionach słonecznika, kąkolu, roślinach Selaginella [9] i algach morskich. W przypadku grzybów występuje on w niektórych grzybach, takich jak shiitake (Lentinula edodes), ostryga, ostryga królewska i złota igła. [10]
Nawet w królestwie roślin Selaginella (czasami nazywana rośliną zmartwychwstania), która rośnie na obszarach pustynnych i górzystych, może zostać spękana i wysuszona, ale ponownie zmieni kolor na zielony i ożywi się po deszczu z powodu funkcji trehalozy. [9]
Dwie dominujące teorie dotyczące działania trehalozy w organizmie w stanie kryptobiozy to teoria witryfikacji, stan zapobiegający tworzeniu się lodu lub teoria wypierania wody, w której wodę zastępuje się trehalozą [11].
Właściwości odżywcze i dietetyczne
Trehaloza jest szybko rozkładana na glukozę przez enzym trehalazę, która jest obecna na granicy szczoteczki błony śluzowej jelita wszystkożernych (w tym ludzi) i roślinożernych. [12]: 135 Powoduje mniejszy wzrost poziomu cukru we krwi niż glukozy [ 13] Trehaloza ma około 45% słodyczy sacharozy w stężeniach powyżej 22%, ale gdy stężenie jest zmniejszone, jego słodkość zmniejsza się szybciej niż sacharozy, tak że 2,3% roztwór smakuje 6,5 razy mniej słodko niż równoważny roztwór cukru. [ 14]: 444
Jest powszechnie stosowany w gotowych mrożonkach, takich jak lody, ponieważ obniża temperaturę zamarzania żywności [13]. Korporacja Cargill promuje stosowanie swojej marki trehalozy „Treha” jako substancji, która „wzmacnia i intensyfikuje niektóre smaki, aby wydobyć to, co najlepsze w Twoich produktach”. [15]
Niedobór enzymu trehalazy jest niezwykły u ludzi, z wyjątkiem grenlandzkiego Eskimosów, gdzie występuje u 10–15% populacji. [16]: 197
Zastosowanie medyczne
Trehaloza jest składnikiem, podobnie jak kwas hialuronowy, w produkcie sztucznej łzy stosowanym w leczeniu suchego oka. [17] [18] Ogniska Clostridium difficile były początkowo związane z trehalozą [13] [19] [20], chociaż odkrycie to zostało zakwestionowane w 2019 r. [21]
Historia
W 1832 r. H.A.L. Wiggers odkrył trehalozę w sporyszu żyta [22], aw 1859 roku Marcellin Berthelot wyodrębnił ją z Trehala manna, substancji wytwarzanej przez ryjkowce i nazwał ją trehalozą [23].
Trehaloza od dawna znana jest jako induktor autofagii, który działa niezależnie od mTOR [24]. W 2017 r. Opublikowano badania wskazujące, że trehaloza indukuje autofagię poprzez aktywację TFEB [25], białka, które działa jako główny regulator szlaku autofagii-lizosomu [26].
http://dbamooczy.pl/nawilzenie-oczu/rzu ... iwosciach/
"Obok nadmiernego łzawienia oczu drugim, często spotykanym problemem, z którym boryka się wielu z nas, jest jego przeciwieństwo – czyli nadmierna suchość narządu wzroku. Najczęściej tego typu dolegliwości związane są z tzw. zespołem suchego oka. To schorzenie, w przebiegu którego dochodzi do nieprawidłowego nawilżania powierzchni oka przez film łzowy, które może być spowodowane jego nieprawidłowym składem lub nadmiernym parowaniem. Efektem tych zaburzeń jest wysychanie rogówki i spojówki, a w konsekwencji uciążliwe objawy m.in. pieczenie, uczucie suchości i piasku pod powiekami oraz przekrwienie oczu. Tu na szczęście w sukurs przychodzi nam trehaloza.
Trehaloza to dwucukier (złożony z dwóch cząsteczek glukozy), który występuje naturalnie w przyrodzie w wielu organizmach żywych, takich jak: owady, rośliny, grzyby czy bakterie. Pełni bardzo ważną funkcję, bo chroni żywe tkanki w sytuacji, gdy warunki zewnętrzne są niesprzyjające, np. brak dostępu do wody czy bardzo wysoka lub bardzo niska temperatura.
Jak działa trehaloza u roślin?
Przeżycie na pustyni to nie lada wyzwanie. Trehaloza, którą zawierają rośliny pustynne odgrywa kluczową rolę w procesie ich przetrwania, bo utrzymuje odpowiednie nawodnienie podczas suszy i chroni tkanki roślin przed promieniowaniem UV. Trehaloza gromadzi się także w nasionach i gdy nadchodzą bezdeszczowe i zimne miesiące – zmniejsza (a czasem potrafi całkowicie zastąpić) ilość potrzebnej do przetrwania wody. Efekt: komórki nasion są chronione przed uszkodzeniem, które mógłby wywołać brak wody lub jej zamarzanie. To dzięki trehalozie wiosną możemy obserwować, jak rośliny, które wydawały się martwe, odżywają.
Inne zastosowania trehalozy
Również w medycynie trehaloza pełni niezwykle istotną rolę, np. jako substancja wykorzystywana do ochrony tkanek i organów przy przeszczepach. O trehalozie coraz więcej mówi się w związku z jej wykorzystaniem przy produkcji kosmetyków, leków i wyrobów medycznych, a także w przemyśle spożywczym, np. przy mrożeniu warzyw i owoców oraz w cukiernictwie.
Trehaloza dla oczu
Trehaloza doskonale sprawdza się także w okulistyce. Chociaż nie występuje naturalnie u ssaków, najnowsze badania wykazują, że może chronić ich tkanki przed przesuszeniem, a także
stresem oksydacyjnym. Te niezwykłe właściwości tej substancji powodują, że trehaloza jest bardzo skuteczna w leczeniu i profilaktyce chorób oczu, np. w zespole suchego oka.
Charakterystyczne objawy zespołu suchego oka to: dyskomfort w gałce ocznej, zaburzenia widzenia np. zamglone lub mgliste widzenie, niestabilność filmu łzowego, czyli jego wypływanie poza oko, niewystarczająca produkcja łez lub ich nadmierne parowanie. W sytuacji, gdy te dolegliwości mają charakter stanu przewlekłego, może to prowadzić do stanów zapalnych oka, a nawet jego uszkodzenia. W przypadku powyższych dolegliwości, miejscowe stosowanie preparatów okulistycznych z trehalozą:
chroni tkanki oczu z uwagi na jej właściwości antyoksydacyjne,
zapobiega podrażnieniom,
przyspiesza proces regeneracji powierzchni oka w czasie leczenia okulistycznego,
pomaga utrzymać optymalne nawilżenie oka.
Jeśli borykasz się z problemem suchych oczu, wypróbuj krople Thealoz Duo®, które nie zawierają konserwantów, a dzięki zastosowaniu systemu ABAK®, można je bezpiecznie stosować aż do 3 miesięcy od daty otwarcia."
https://wylecz.to/diety/trehaloza-wlasc ... kodliwosc/
http://www.medycynawet.edu.pl/images/st ... 310035.pdf
Funkcie fizjologiczne i możliwości zastosowań tlehalOzy
ANNA zDzlEBLo, JÓzer sYNoWlEcKl
Katedra Chemii, Technologii i Biotechnologii Zywności Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej,
ul. Gabriela Narutowicza 11l12,80-952 Gdańsk
"Do niedawna trehaloza nie spełniała istotnej roli
w zywieniu człowieka l zwlerząt ze względu na ogfaniczone jej występowanie w surowcach i produktach
zywnościowych. Cukier ten znajduje się, między innymi, w słoneczniku i niektorych innych nasionach,
miodzie (0, l- 1 poń),białym winie ( 10-39l mgll), grzybach jadalnych (8-17% suchej masy), drożdżachplekarrriczych i paszowych (15-20% suchej masy) i produktach wytwarzanych z udziałem drożdży (pieczywo, piwo, ocet winny) oraz w krwi homarów, krabów
i ślimaków (|,2, 18). "
"Trehaloza pełni tez niekiedy funkcję elementu budulcowego wchodząc np. w skład glikolipidów ściany
komórkowej Mycobacterium i niektórych innych drobnoustrojów. Jedną z najbardziej istotnych funkcji
flzjolo gicznych j est niewątpl i w i e oddzi aływanie tre -
halozy j ako czynn 1ka zabezpieczaj ącego inte gral no ść
błon biologicznych i strukturę białek kornorkowych
podczas odwadniania, zamrażania lub szoku termtcznego. Rośliny wskrzeszane, jak np. Selaginellu lepid o p h v l l a zaw ier ająca w suchej m as i e 1 2,s'Yo trehal ozy
i 1,5oń cukrozy, nawet po 5O-letnim okresie prawie całkowitego wysuszenia zaczynają się intensywnie
rozwljac już po kilku godzinach od nawilżenia . Zdolność powrotu do zycia po okresie odwodnienia wykazująteż drożdże, poczwarki owadów oraz cysty wielu
nałży i krewetek (16,23). Przyczyną wylnienionego
oddziaływania trehalozy jest wspomaganie lub nawet
zastępowani e stab ilizuj ąc e go makrocza5teczki wpływu struktur wodnych otaczających białka lub błony
biologiczne. Występująca w postaci dwuhydratu trehalozatworzy wiązanla wodorowe z otaczajapymi dipolami wody, ograniczajag, spowodowane odwodnieniem lub zamrażaniem niekorzystne zmiany warstwy
hydratacyjnej . Trehalo za stabilizuje makrocząsteczki
nawet w przypadku znacznego odwodnienia lub podwy ższenia temperatury grozące go nieodwrac al nymi
zmianami struktur biologicznych, Jest to mozliwe dzięki asocjacji cząsteczek cukru na białkach lub dwuwarstwowych błonach lipidowych za pośrednictwem wiązań wodorowych utworzonych pomiędzy grupami hydroksylowymi trehalozy a polarnymi resztami aminokwasowymi białek lub fosfolipidami błonowymi. lch tworzenie ułatwia brak występujapego w obrębie cząsteczek innych cukrów wiaąania wodorowego porniędzy tlenem pierścienia glikozydowego a grupą hydrok sylową s a5 i edni ej j ednostki strul<turalnej . Mozl i we s
wskutek tego dośc duże zmlany połozenia reszt glukozy wzg\ ędem wiaJani a gl ikozydowego, zapewniające dostosowanie kształtu cząsteczek trehalozy do
konfonnacji makrocza.steczek, z którymi tworzą kompleks.
Inną pr zry czyną o ddziaływania stabi 1 i zuj ąc ego j e st
unikatowa zdolnośc roztworów trehalozy do tworzenia po odwodnieniu amorficznego, niehigroskopijnego szkliwa okludującego makrocząsteczki bęz zmian
ich natywnej struktury, niszczonej w przypadku stosowania innych cukrów wskutek krystalizacj i ( l 6). Szczególną zdolność do zabezpięczania enzymow i innych
białek przed skutkami odwodnienia lub podwyższenia temperatury wykazują cukry pozbawione właściwości redukujących, do ktorych należy trehaloza i cukroza, Pozostałe sacharydy reagująw tych warunkaclr
z grupami aminowymi białek, co jest przyczynązmian
ich konforrnacji, a w konsekwencji zaniku lub zmniejszcnia aktywnośc i ftzj olo gicznej.
[...]
Możliwości zastosowań
Na przydatność trehalozy wpływa w duzym stopniu
zapobieganie niekorzystnym zmianoln białek umozliwiające jej zastosowanie do stabilizacji i konserwacji
niektórych lekow, zywności i kosrnetyków oraz do
ewentualnego leczenia schorzeń wynikających z agregacji i przeksztaŁceti struktury białek. Spowodowana
tworzeniem kornpleksow z trehalozą ochrona struktur
bi o l ogicznych przed skutkami zalnr ażania, r ozmr ażania i innymi przemianami moze być wykorzystana
w medycynie i weterynarli zatowno w celu zwiększenia przeżywalności embrionów i kultur tkankowych
zakonserwowanych w niskich temperaturach, jak też
do wydłuzenia o kilka godzin oklesu przydatrrości do
przeszczepuprzechowywanych chłodniczo nerek, płuc,
skory i inrrych organów oraz tkanek przeznaczonych
do transplantacji. Według niektorych hipotez,
wprowadzenie trehalozy do cytosolu komorekpowinno ułatwić leczenie mukowiscydozy i zespołu Creutzfelda-
-J akoba. P rzy czynątych schorzeń są n i epoząd ane przę -
kształcenia białka tworzącego kanały chlorkowe (mukowiscydoza) lub białka prionowego przybierajacego
strukturę amylo idu (ze spół Creutzfelda- Jakoba). Zmianom tym można przypuszczalnie zapobiec, wykorzystując stabilizujące oddziaływanie trehalozy (l 8).
33
Trehalozajest też doskonałym stabilizatorem wielu
pr zy datny ch w 1 e c znictw i e prepar atow. Zab ezpieczo -
ne tym cukrem liofilizowane szczepionki przez długi
czas nie tracą aktywności fizjologicznej
w temperaturze pokojowej.
Trehaloza zapobiega także skutecznie
zmniejszeniu aktywności enzymów i przeciwciał stosowanych do oznaczania grup krwi oraz trombocytów,
które powinny byc przechowywane w przeciwdziałającej ich agregacji temperaturze ponad 293 K, powoduj ącej j ednak zagrożenie rozwoj em drobnoustroj ów
(4).
Stosowany jako konserwant trombocytów paraformaldehyd wyłviera toksyczne oddztaŁywanie i musi być
usunięty poprzęzwielokrotne i czasochłonne przemywanie. Niedogodności tej zapobiega liofilizacja płytek krwi z dodatkiem trehalozy, ktora zapewnia po ich
rehydratacji prawie całkowite odzyskanie pierwotnej
aktywności ftzjo|oglcznej (2l, 22). Trehalozę można
takze stosować jako składnik tabletek stabilizujący leki
o dużej labilności oraz jako komponent substytutu łez
dla pacjentów cierpiapych na ,,zespół suchego oka".
Preparaty zaw ier ające tyl ko metyl ocelul ozę, hial uroniany i s ó 1 fi zj olo giczną zap obie gają wprawdzie wysuszeniu rogówki, ale nie przeciwdzlałają nadmiernelnu złuszczaniu kornórek nabłonkowych ( l 1). Trehaloza jest także przydatna w technice PCR
do ochrony
polimerazy DNA przed oddziaływaniem podwyższonej temperatury niezbędnej do rozplecenia dwuniciowej helisy DNA (9). Jest to szczegóInte istotne w przypadku
matryc bogatych w pary G-C, wymagających
wydłuzenia czasu i dodatkowego podwyzszenia temperatury denaturacji.
Dość istotną zaletą stosowania trehalozy zamiast cukrozy jest
prawie całkowite wyeliminowanie wpływu
re akcj i M ai l l ard a zaini cj owa ny ch pr zyłączeniem aldoz
do białek lub aminokwasów i powodujących powstanie ni epoza.danych brunatnych produktow. Cukroza j est
wprawdzie, podobnie jak trehaloza, cukrem nieredukujapym ale przejawia mniejszą odporność na oddziaływanie kwaśnego środowiska i podwyzszonej temperatury. Wytworzone wskutek hydrolizy cukrozy glukoza i fiuktoza mają silne właściwości redukujące i łatwo reagują z grupani aminowymi białek. Wyjątkowa
stab ilno ś ć cząsteczek tr ehalozy znaczn7e o gr ani cza
mozliwość wytworzenia produktów hydrolizy o właściwościach redukujących. Z tego powodu trehaloza
może być stosorvana jako składnik płynów do iniekcji
wzbogaconych aminokwasami oraz jako
dodatek do
suszonego rozpyłowo mleka i serwatki oraz produktów wykazujących skłonność do karmelizacji lub brunatnienia podczas obróbki cieplnej. Stabilność trehaIozy w kwaśnym środowisku ograniczateżzmiany |epkości podczas przechowywania przetworów owocowo-
-warzywnych.
Zdolność trehalozy do ograniczenia przemiany nienasyconych kwasow tłlszczowych w aldehydy o nieprzyjemnym zapachu jest wykorzystywana w produkcji dezodorantow szczegolnie przydatnych dla ludzi
w starszym wieku. Nacieranie skóry preparatami za-
wierajapymi 20ń treha|ozy redukuje w około 70oń zapach potu wywołany nienasyconymi aldehydami (6).
M ała higroskopij n ość i formowani e hydrofi l owego,
r-rie ulegaj ap ego krystalizacj i szk1 iw a o gr anic za re solpcję wody w suszonych produktach,
zapobiega stratom
lotnych substancji zapachowych oraz urnozliwia wytwarzani e polew zab ezp teczaj apych wyro by cuki erni -
cze przedzawilgoceniem.
Zawierającc dodatek trehalozy przeciery z bananów, malin, truskar,vek, jabłek
i awokado nie zmieniały barwy po wysuszeniu w tetnperaturze do 50'C i po rekonstytucji przcz dodanie
wody odzyskiwały pierwotną teksturę, lepkość i zapach (16). Unikatowa zdolność ,,konserwowan7a" zapachu jest spowodowana amorficznością i hydrofilowo ś c ią tworzone go przez tr chalozę szk l i wa, ktorc pr ze d
całkowityrn wysuszeniem łatwo pTzępuszcza ulatniającą się z produktu wodę, ale zatrzymuje hydrofobowe
cza5teczki sub stan cj i zapachowych. W przec i wieństwie
do innych cukróW szkliwo to traci po zupełnym wysuszeniu zdolnośc do adsorpcji pary wodnej z atlnosfery
o ile wilgotność względna nie przekracza90% (1, l6).
Do nicktorych produktów z}łvnościowych dodaje się
niekiedy cukrozę lub inne cukry pełniape funkcję konserwantow oraz regulatorów rozmaitych właściwości
funkcjonalnych. Spełnienie tych funkcji jest mozliwe
przy zawartości cukru powodującej zazwyczaj nadmierną słodkość wyrobów, rnaskującą ich naturalny
smak i zapach. Dla poprawy jakości wyrobów pożądane jest więc zastosowanie trehalozy o rnniej intensywnym od cukrozy smaku. Dodatkową korzyścią
wynikającą
z zastosowania trehalozy jest ograniczenie rozwoju próchnicy zębow spowodowane mniejszym od cukrozy wpływem na kwasowość jamy
ustnej (1). W Japonii trehalozajest juz powszechnie
używana jako krioprotektant przy produkcji surimi,
kamaboko, past rybnych, zawierajagych żelatynę mrozonych deserów, lodow i wielu innych produktów.
Cukier ten jest tez stosowany zamiast wielofosforanow, ktore przy nadmiernym spozyciu zakłócająprzyswajanie wapnia, przyczyniając się do rozwoju osteopor ozy i innych s chorzeń. Treh al oza p rzeciw działa talóę
niepoządanym zmianorn tekstury i właściwości sensorycznych niektorych produktów. Przy czynątego j cst.
między innymi,
zdolność do ograniczania wzrostu
kryształów lodu podczas zamrażania zywności, efektywniejsze od cukrozy zapobieganie retrogradacji skrobi
oraz hamowanie tworzenia się nadtleŃow i lotnych aldehydów powstaj apych wskutek autooksydacj i l ipidow.
Badania przydatności trehalozy nie są jeszcze zakończone. Duże znaczenie mogąmieć podjęte jużproby wprowadzenia do genomu komorek roślin i zwierząt genów enzymów umozliwiajapych syntezę trehalozy. Celem tych prac jest uzyskanie transgenicznych
roślin o zwiększonej odporności na suszę i przymtozki oraz ograniczenie rozwoju niektórych chorób człowieka i zwierząt. Jednym z warunków dalszego rozpowszechnienia zastosowań trehalozy jest obnizenie
koszfu jej produkcji do poziomu podobnego jak w przypadku cukrozy. Uzyskano jużw tym zakresie znaczny
Medycyna Wet. 2005, 61 (1)
postęp, bo efektern wdrozenia opracowanych w ostatninl dziesięciolecir"r nowyclr technologii produl<cji było
zmniejszenie ceny kilograma trehalozy z 700 do około 6 amerykańsl<icli dolarów (l7). Dalsze obrrizenie
kosztu będzie przypuszczalnie możliwe poprzez zastosowanie enzymów umożliwiających wydajne wytwarzanie trellalozy ze skrobi 1r-rb rnaltozy.
https://allegro.pl/oferta/trehaloza-100 ... &bi_m=reco&
".Wykazano, że ma duże znaczenie w prewencji osteoporozy"
"W kuchni molekularnej może służyć do "smażenia w wodzie" /bez tłuszczu/3,5:1 części cukru i wody doprowadzić należy do wrzenia w temperaturze 110-125 stopni C"
http://perfectbody.pl/trehaloza-cukier- ... tansowcow/
"W jednym z eksperymentów ochotnicy przez 30 – 60 minut wykonywali wysiłek aerobowy. Następnie po tym czasie przyjmowali 500 ml wody lub taką samą ilość 8% roztworu cukru: trehalozy lub glukozy. W przeliczeniu na osobę było to ok. 40 gramów cukru (0,6 gramów cukru na kg masy ciała). Następnie kontynuowano wysiłek. Co zaobserwowano:
Poziom mleczanu powstającego w mięśniach podobnie wzrastał w grupie przyjmującej glukozę, jak i u osób przyjmującej trehalozę.
Wzrost stężenia glukozy we krwi był prawie dwukrotnie większy w grupie przyjmującej roztwór glukozy w porównaniu do grupy przyjmującej napój z trehalozą. Oznacza to zmniejszenie prędkości wchłaniania glukozy pochodzącej z rozkładu trehalozy i tym samy ograniczenie wyrzutu insuliny z trzustki.
Utlenianie tłuszczy w grupie osób przyjmujących trehalozę było większe o 34% niż w grupie osób przyjmujących glukozę.
Podsumowując: mimo iż przyjmowanie glukozy w napoju doprowadza do gwałtownego zwiększenia ilości tego węglowodanu we krwi, to raczej nie poleca się stosowania tego cukru jako jedynego węglowodanu w napojach. Wiąże się to z tym, że przy takim modelu suplementacji okołotreningowej jednocześnie ograniczy się utlenianie tłuszczy pochodzących z tkanki tłuszczowej.
Znacznie lepszym rozwiązaniem jest przyjmowanie wolno trawionego cukru – trehalozy, która nie ogranicza utleniania tłuszczy i nie sprzyja hipoglikemii.
Prozdrowotne działanie trehalozy
Okazuje się również, że spożywanie trehalozy (sporo, bo aż 100 gram dziennie) u ludzi w starszym wieku może wykazywać działanie prozdrowotne. Udowodniono, że taka dawka trehalozy po okresie 12 tygodni polepsza parametry naczyń krwionośnych, ograniczając tym samym ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Prawdopodobnie częściowo wynika to właśnie z wpływu trehalozy na gospodarkę hormonalną (insulinę). Gdy głównym cukrem w pożywieniu staje się trehaloza, poziom glukozy jest bardziej znormalizowany, tj. rzadziej dochodzi do skoków w ilości glukozy i tym samym do skoków insuliny. Ogranicza to powstawanie cukrzycy typu II, której jednym z objawów chorobowych jest właśnie osłabienie naczyń.
Piotr Mamczur
Literatura
Yoshizane C, Mizote A, Yamada M, Arai N, Arai S, Maruta K, Mitsuzumi H, Ariyasu T, Ushio S, Fukuda S. (2017) Glycemic, insulinemic and incretin responses after oral trehalose ingestion in healthy subjects. Nutr J. 16(1):9.
Wadazumi T, Watanabe K, Watanabe H, Yokoyama H, Hongu N, Arai N. (2019) Effects of a Single Ingestion of Trehalose during Prolonged Exercise. Sports (Basel). 7(5): E100.
Kaplon RE, Hill SD, Bispham NZ, Santos-Parker JR, Nowlan MJ, Snyder LL, Chonchol M, LaRocca TJ, McQueen MB, Seals DR. (2016) Oral trehalose supplementation improves resistance artery endothelial function in healthy middle-aged and older adults. Aging (Albany NY). 8(6):1167-83."
http://www.zespoldowna.info/trehaloza-c ... nizmu.html
"Temat zacznę jednak z innej strony, wyjaśnienia co to jest autofagia i autofagocytoza
https://pl.wikipedia.org/wiki/Autofagia
proces kataboliczny polegający na trawieniu przez komórkę obumarłych lub uszkodzonych elementów jej struktury. Występuje u wszystkich eukariontów i ma miejsce zarówno w komórkach zdrowych, jak i patologicznych. W okresie niedoboru substancji odżywczych proces nasila się – komórka koncentruje się na procesach niezbędnych do życia i pozyskuje energię ze zbędnych elementów.
Ten element jest czynnikiem łączącym chorobę Alzheimera, autyzm i zespół Downa i jest w tych problemach neurodegeneracyjnych kojarzony ze ścieżką mTOR.
http://onlinelibrary.wiley.com/store/10 ... 829a3a9f6c
W przypadku autyzmu mTOR to problem pozbycia się dodatkowych synaps, które są charakterystycznym elementem dezorganizującym mózg autysty. Rozwijają się one w późnym dzieciństwie. Badając mózgi autystów naukowcy zauważyli, że oprócz tego problemu, zawierają one dużą ilość “starych” “uszkodzonych” i “niepotrzebnych” części, które nie zostały należycie usunięte przez ścieżkę nazywaną właśnie autofagocytozą.
Lewe zdjęcie prezentuje neuron autysty, a po prawej kontrolny.
http://m.medicalxpress.com/news/2014-08 ... brain.html
Okazuje się, że jednym z “winowajców” tego problemu jest nadmiernie aktywny mTOR.
W zespole Downa i chorobie Alzheimera kluczowym “starym” elementem, który nie został należycie oczyszczony jest amyloid beta.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/24236985/
W badaniach laboratoryjnych przeprowadzonych u myszy z typologią APP (spójną z ZD) trehaloza dała oczekiwany rezultat pozbycia się nadmiernej ilości amyloidów beta.
http://www.sciencedirect.com/science/ar ... 3610003391
Jak wiemy, mTOR w ZD w połączeniu z aktywnością genu RCAN 1 (fosforylizacja protein tau) jest w ZD typowy dla choroby Alzheimera. Deregulacja aktywności mTOR prowadzi do demencji. Można regulować mTOR rapamycyną, jednakże ta przynosi także niepożądane skutki uboczne.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/24735980/
…a amyloid beta w ZD nie jest usuwany, gdyż mechanizmy czyszczące po prostu wciąż zawodzą.
http://www.zespoldowna.info/nie-chodzi- ... ienie.html
http://www.zespoldowna.info/choroba-alz ... ta-cd.html
I tutaj pojawia się trehaloza z jej zdolnością do “sprzątania”. Ma wciąż jednak pewną wadę: TREHALOZA JEST SŁABO “WCHŁANIANA” GDYŻ ULEGA ROZKŁADOWI PRZEZ ENZYMY ZNAJDUJĄCE SIĘ W JELITACH.
Zatem skąd jej popularność i wiara w jej działanie. Po pierwsze w autyzmie obok “czyszczenia” jelit istotnym jest fakt obniżenia ilości konsumowanego białego cukru. Trehaloza znalazła zatem pomimo swojej niskiej biodostępności, zastosowanie jako słodzik.
Po drugie w niektórych przypadkach wystarcza nawet niskie stężenie by pomóc, więc się próbuje.
Po trzecie pojawiają się produkty, które wzmacniają przenikanie i wchłanianie trehalozy w organizmie. Ich efektywność w ostatnim okresie rośnie i przez to ten produkt odgrywa co raz większe znaczenie.
http://www.nature.com/ja/journal/v68/n8 ... 1523a.html"
https://mostwiedzy.pl/publication/downl ... _12412.pdf
"W przypadku Bacillus subtilis, Pseudomonas fluorescens oraz halofilnych sinic
cukier ten bierze udział w procesach związanych z osmoadaptacją, co można zauważyć
poprzez akumulację trehalozy w warunkach na przykład
stresu osmotycznego.
Podczas
niedoboru choliny, betainy oraz proliny w środowisku życia E. coli, trehaloza zapewnia tolerancję osmotyczną [13]."
" Grzyby jadalne zawierają 2-12 g trehalozy/100 g s.m. Około
7% trehalozy występuje w mannie używanej jako słodzik do kawy przez Beduinów
w północnym Iraku. Nota bene sugeruje się iż ten „odpad” powstający w trakcie fazy
rozwojowej chrząszczy ma jakiś związek z biblijną „trehala manna”-„manną z nieba”.
Krew homarów Homarus americanus i krabów Carcinus macenus zawiera cukier ten
w stężeniach 2,5 i 1,5 mg/100 ml [20]."
"Dobrym źródłem tego cukru są drożdże Saccharomyces cerevisiae. Są one zdolne
do syntezy trehalozy w ilościach atrakcyjnych do wykorzystania na skalę przemysłową, lecz niestety także do efektywnej jej hydrolizy do glukozy, (dzięki czemu mogą
szybko przechodzić ze stanu anabiozy do stanu pełnej aktywności metabolicznej) [21].
Szok termiczny bądź niektóre składniki środowiska takie jak utleniacze, metale ciężkie
albo rozpuszczalniki organiczne powodują akumulację trehalozy w drożdżach S.
cerevisiae i Schizosaccharomyces pombe [22]. Zawartość tego cukru w komórkach
drożdży wzrasta, gdy podczas hodowli podda się je działaniu etanolu, NaCl, siarczanu
miedzi czy nadtlenku wodoru. Substancje te w odróżnieniu od oranżu akrydyny,
bromku etydyny czy glukozy indukują wytwarzanie trehalozy [23]."
"Shi (2013) jest autorem zgłoszenia patentowego w którym trehaloza jest alternatywą dla konwencjonalnych antybiotyków w paszy [50].
Wykazano także, że disacharyd ten hamuje wzrost szkodliwych bakterii jelitowych,
chroniąc błonę śluzowa jelit i wspierając prawidłowy wzrost zwierząt. Trehalozy użyto
także do enkapsulacji innych związków, (w tym przypadku enzymów). Okazało się iż ̨
w takiej formie wykazują one większą aktywność po ekspozycji na podwyższoną
temperaturę w trakcie procesu produkcji paszy dla zwierząt [40].
Wykazano również związek pomiędzy suplementacją diety krów trehalozą,
a jakością mleka uzyskiwanego od krów mlecznych [41].
7.2. Przemysł kosmetyczny
Trehaloza pułapkuje i redukuje nieprzyjemny zapach emitowany przez ludzką skórę
nawet o 70%. Właściwość ta czyni ten disacharyd użytecznym dodatkiem do kremów
oraz dezodorantów [3].
Zapach wydzielany przez skórę, charakterystyczny dla ludzi w wieku powyżej 55 lat,
związany jest z obecnością nienasyconych aldehydów, takich jak 2-nonenal i 2-oktenal.
Związki te powstają przez degradację nienasyconych kwasów tłuszczowych (głównie
kwas oleopalmitynowy). Badania polegające na rozpyleniu na skórę osób starszych 2%
roztworu trehalozy wykazały, że disacharyd ten powoduje uwięzienie nienasyconych
aldehydów, co związane jest ze spadkiem przykrego zapachu o ok. 70% [51].
Trehaloza zastąpiła kwas hialuronowy w kroplach do oczu stosowanych u pacjentów cierpiących na zespół suchego oka [52].
Kale i współpracownicy w 2016 opracowali monooleinian trehalozy, który doskonale sprawdzał się jako czynnik zapobiegający agregacji zarówno w środowiskach
wodnych jak i hydrofobowych [42].
wzbogacenie trehalozą diety myszy cierpiących na osteoporozę spowodowało, zahamowanie ubytku beleczek kostnych
Pochodne trehalozy (estry) z kwasem mykolowym znalazły zastosowanie jako
czynniki immunostymulujące, aktywujące makrofagi i zwiększające odporność na
infekcje bakteryjne i pasożytnicze (poprzez podwyższenie poziomu interleukiny,
interferonu). Podawane doguzowo i dożylnie powodują regresję guzów nowotworowych [52].
7.4. Inne zastosowania
Stwierdzono przedłużenie trwałości ściętych tulipanów oraz gladioli podczas
przechowywania w wodzie zawierającej dodatek trehalozy w ilości 50 - 100 mM [3].
Gen attps1 z A. thaliana koduje enzym syntazę trehalozo-6-fosforanu, który warunkuje niewrażliwość nasion na glukozę zawartą w podłożu. Właściwość ta wykorzystawana jest podczas uprawiania transgenicznych roślin w warunkach aseptycznych.
Kiełkowanie i różnicowanie u dzikich odmian roślin jest zahamowane przez glukozę,
zatem attps1 stanowi marker selektywny w czasie procesu transformacji roślin
z użyciem glukozy jako czynnika selekcyjnego [3]
Duże znaczenie mogą mieć podjęte już próby wprowadzenia do genomu roślin
genów odpowiedzialnych za biosyntezę trehalozy. Celem tych prac jest uzyskanie
transgenicznych roślin o zwiększonej odporności na suszę i przymrozki [54].
Estry trehalozy wykorzystywane są do większego i wydajniejszego pozyskiwania
ropy naftowej z pokładów piaskowcowych. W przypadku wylewów ropy do
środowiska stosuje się emulsje trehalozo-lipidowe, które zmniejszają efekt skażenia
środowiska [1].
Podsumowując, aktualne i potencjalne możliwości zastosowań trehalozy to:
substytut sacharozy,
środek zabezpieczający i stabilizujący (głównie białka) oraz zabezpieczający
przed odwodnieniem i zamrażaniem,
zastosowanie w profilaktyce i leczeniu chorób – przede wszystkim związanych
z nieprawidłowym formowaniem białek u człowieka,
przemysł kosmetyczny,
przemysł paszowy,
wzmocnienie/uodpornienie roślin transgenicznych na wysychanie
[...]
W drożdżach S. cerevisiae i Schizosacchoromyces pombe ilość disacharydu można
również zwiększać poprzez dodanie do hodowli związków chemicznych, takich jak
etanol, nadtlenek wodoru, siarczan miedzi lub chlorek sodu [23].
"