Drodzy forumowicze i goście!

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.


/blueray21

Oleje, tłuszcze, optymalni

Awatar użytkownika
janusz
Administrator
Posty: 11845
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 24
x 601
Podziękował: 22336 razy
Otrzymał podziękowanie: 18933 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: janusz » czwartek 08 lis 2018, 22:50

OLEJE CZYNIACE CUDA cz. 1 - Barbara Bialonczyk, Zbigniew Bańkowski

https://www.youtube.com/watch?v=RdXvQM3zM0E
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Administrator
Posty: 11845
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 24
x 601
Podziękował: 22336 razy
Otrzymał podziękowanie: 18933 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: janusz » sobota 10 lis 2018, 23:42

JAK ZROBIĆ DOBRY OLEJ - Dariusz Wezgraj - 10.11.2018 r. © VTV

https://www.youtube.com/watch?v=cE-9LgCpXHA

Opublikowany 10 lis 2018
Dariusz Wezgraj przybliża zagadnienia związane z naturalnym wytwarzaniem olei z roślin.
0 x



cedric
Posty: 2626
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 45
x 29
Podziękował: 1665 razy
Otrzymał podziękowanie: 3559 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: cedric » niedziela 11 lis 2018, 19:39

https://articles.mercola.com/sites/arti ... =466845081

googlotł. z korektą

Nowa książka Superfuel: Ketogenny klucz do odblokowania tajemnic dobrych tłuszczów, złych tłuszczów i świetnego zdrowia
Napisane przez dr Josepha Mercolę - Medycznie sprawdzone przez dr Jamesa DiNicolantonio Fact Checked


STORY AT-A-GLANCE

Nieco ponad 100 lat temu zaczęliśmy spożywać przemysłowe oleje roślinne, które nigdy wcześniej nie istniały. Te oleje są przede wszystkim uszkodzonym kwasem linolowym omega-6. W rezultacie nasze spożycie kwasów omega-6 prawie się potroiło, podczas gdy spożycie tłuszczów omega-3 z roślin i morza zmniejszyło dziesięciokrotnie

Uszkodzony tłuszcz omega-6 jest zintegrowany z błonami komórkowymi, w tym z błoną mitochondrialną, a gdy te błony stają się dysfunkcyjne, pojawiają się powikłania

Płynność błony komórkowej jest niezwykle ważna, ponieważ mieści w sobie transportery hormonalne. Kiedy nie dostaje się wystarczającej ilości tłuszczów omega-3 z morza, w szczególności kwasu dokozaheksaenowego (DHA), membrany stają się bardzo sztywne

Potrzebujesz tylko około 1 do 2 gramów kwasu linolowego omega-6 dziennie, najlepiej z nasion roślin i orzechów drzewnych, podczas gdy optymalny poziom tłuszczów morskich omega-3 wynosi około 3 do 4 gramów dziennie, które można uzyskać z małych kwasów tłuszczowych ryby takie jak anchois, sardynki, śledzie, dziki łosoś lub olej z kryla

Nasycanie komórek za pomocą DHA powoduje, że ich błony są bardzo płynne, co zwiększa podstawową przemianę materii o 15 procent i zwiększa zdolność spalania tłuszczu podczas ćwiczeń o 30 procent. Nawet w spoczynku spalanie tłuszczu wzrasta o 20 procent



Wcześniej rozmawiałem z Jamesem DiNicolantonio, Pharm.D., O jego książce "Uzdrawiająca sól"
https://bonito.pl/k-90674604-uzdrawiajaca-sol
, gdzie ujawnia, dlaczego źle mówimy o soli i promuje jedzenie prawdziwej zdrowej soli

"Uzdrawiająca sól" to fascynująca książka. Zachęcam do pobrania kopii i przeczytania jej. Tutaj skupimy się na naszej nowej książce " Superfuel: Ketogenny klucz do odblokowania tajemnic dobrych tłuszczów, złych tłuszczów i świetnego zdrowia", która opisuje znaczenie dietetyczne tłuszczów i sposób rozróżniania między zdrowymi i szkodliwymi tłuszczami.

DiNicolantonio skompilował większość badań do tej książki i zaprosił mnie do udziału w tym projekcie, co z przyjemnością zrobiłem. Zdrowe tłuszcze są podstawą mojej ostatniej książki "Fat for Fuel" i pomyślałem, że warto będzie rozwinąć temat tej książki.

"" Superfuel "to dieta ketogeniczna 2.0", mówi DiNicolantonio. "Wszyscy uprawiają teraz diety ketogenne, gdzie ich dieta to w większości od 70 do 80 procent tłuszczu, ale" Jak ulepszyć tę dietę? Jakie są zdrowe tłuszcze? Jakiego rodzaju tłuszcz powinien jeść człowiek, ponieważ składa się on na większość ich kalorie?

Myślę, że wielu ludzi uprawiających dietę ketogenną robi coś dobrze, ale robią wiele złych rzeczy ... To naprawdę była motywacja do tej książki. "

Co jest nie tak z naszą współczesną dietą

Krótko mówiąc, "Superfuel" prowadzi cię z powrotem do diety bliższej temu, co zostało zjedzone w czasach paleolitu. Ponad 100 lat temu, Procter & Gamble wprowadził Crisco jako alternatywę dla masła i smalcu w 1911 roku i zaczęliśmy spożywać przemysłowe oleje roślinne lub oleje z nasion, które nigdy wcześniej nie istniały.

Te oleje są przede wszystkim kwasem linolowym omega-6, a w tym przypadku uszkodzonym omega-6, ze względu na przetwarzanie. W rezultacie nasze spożycie kwasów omega-6 prawie się potroiło, podczas gdy spożycie omega-3 tłuszczu roślinnego i morskiego zmniejszyło się dziesięciokrotnie, powodując poważny brak równowagi w naszym stosunku omega-3 do omega-6, który najlepiej powinien wynosić 1 -to-1 i 1-do-5. DiNicolantonio mówi:

"Mieliśmy te dramatyczne zmiany w naszym spożyciu tłuszczów, które faktycznie zmieniły nas od środka na zewnątrz, Omega-6 nie jest zła, ponieważ jest niezbędnym tłuszczem, tylko gdy ją izolujesz i fałszujesz i konsumujesz w nadmiernych ilościach - stają się zgubne: mamy teraz te butelki omega-6, które są ... wystawione na działanie światła, a następnie smażymy na nich, co dodatkowo utlenia olej.

Następnie konsumujemy te izolowane oleje. Nie mają naturalnych witamin i minerałów oraz przeciwutleniaczy z powłok wokół nasion i orzechów, które dają nam omega-6, aby chronić je przed utlenianiem w naszym ciele.

Kiedy zużyjesz te izolowane oleje, nawet jeśli jest to tłoczony na zimno kwas omega-6, kwas w twoim żołądku utlenia te oleje i tworzy wodoronadtlenki lipidów i aldehydy. Absorbujemy je i powodują mnóstwo uszkodzeń. "

Jak uszkodzony tłuszcz omega-6 powoduje uszkodzenie komórek

Istotnie, jednym z najbardziej znaczących niebezpieczeństw związanych z spożywaniem przetworzonych olejów roślinnych jest to, że uszkodzone tłuszcze są zintegrowane z błonami komórkowymi, w tym z błoną mitochondrialną, a gdy te błony stają się dysfunkcyjne, z pewnością powstaną komplikacje.

Nawet jeśli nie smażysz na oleju rzepakowym lub innym oleju roślinnym, istnieje wiele innych ukrytych źródeł uszkodzonych kwasów omega-6. Jeśli często odwiedzasz restauracje, na przykład, masz gwarancję, że jesz dietę o wysokiej zawartości omega-6, ponieważ większość restauracji używa do gotowania i pieczenia olejów roślinnych.

"Olej rzepakowy jest jednym z najgorszych olejów, na których można smażyć" - mówi DiNicolantonio. "Powoduje mnóstwo produktów utleniania, ponieważ są one tak wrażliwe na ciepło ze względu na podwójne wiązania, a te oleje z nasion omega-6 nakłada się na chleb, przyprawy, płatki zbożowe, ciastka i desery - to naprawdę wszędzie ... dosłownie przekształca cię od środka, ponieważ te długołańcuchowe omega-6 są zintegrowane z błoną komórkową.

Produkty te mają utlenione ogony kwasów tłuszczowych. Kiedy zniszczysz te ogony w podwójnej warstwie lipidowej, zaczną się zwijać w górę. To tworzy bardziej przepuszczalną membranę. Dostajesz więcej rzeczy, które nie powinny dostać się do komórki i niszczą mitochondria, niszczą DNA. Płynność błony komórkowej również spada.

Płynność błony komórkowej jest niezwykle ważna, ponieważ wszystkie te transportery hormonalne znajdują się w błonie komórkowej. Kiedy nie dostajesz wystarczającej ilości kwasów omega-3, szczególnie kwasu dokozaheksaenowego (DHA), membrany stają się bardzo sztywne ...

Zamiast łatwo wchodzić i wychodzić, ponieważ membrana nie jest płynna, zaczyna ... wpływać na to, jak rzeczy wpływają do i z komórki. Twój metabolizm spada, a twoje komórki są uszkodzone. To ogromny problem. "

DHA ma kluczowe znaczenie dla zdrowia komórkowego

Jeśli chodzi o wasze mitochondria, te organelle te mają wewnętrzną membranę. Kardiolipina jest ważnym składnikiem tej błony i musi być wysycona DHA, który jest bardzo podatny na utlenianie. Kardiolipinę można porównać do komórkowego systemu alarmowego, który wyzwala apoptozę (śmierć komórki) sygnalizując kaspazę-3, gdy coś pójdzie nie tak z komórką.

Jednakże, jeśli kardiolipina nie jest nasycona DHA, nie może sygnalizować do kaspazy-3, a zatem nie występuje apoptoza. W rezultacie dysfunkcjonalne komórki mogą nadal rosnąć, co może przekształcić się w komórkę rakową. Podobnie, w twoim mózgu, DHA jest używany jako sygnał do stymulacji NRF2, hemowej oksygenazy 1 i do podwyższania poziomu enzymów antyoksydacyjnych.

"Utlenianie Omega-3 w organizmie jest złe, ale nasze ciała wiedzą, co zrobić z tym sygnałem, a omega-6, nie tak bardzo, ponieważ nie mieliśmy tak dużo w czasach paleolitu" - mówi DiNicolantonio.

Obniżenie spożycia omega-6 jest również ważne dla usuwania starzejących się komórek, tj. starzejących się, uszkodzonych lub ułomnych komórek, które utraciły zdolność rozmnażania. Jeśli starzejące się komórki nie zostaną usunięte, zaczną szkodzić. Post jest inną metodą, która usunie starzejące się komórki.

Zalecenia żywieniowe są dalekie od omega-6

Jeśli chodzi o omega-6, tak naprawdę potrzebujesz tylko 1 do 2 gramów kwasu linolowego dziennie. Lubię moje główne źródła kwasów omega-6 jako pełnowartościowe produktów spożywczych, takie jak orzechy i nasiona. Z wyjątkiem nasion lnu, nasion chia i nasion konopi, większość innych nasion roślin ma duże ilości kwasów omega-6

Tymczasem American Heart Association (AHA) zaleca spożywanie od 5 do 10 procent kalorii jako omega-6 z olejów roślinnych lub oliwy z oliwek. DiNicolantonio wyjaśnia:

"Zamiast zalecać pełnowartościowe pokarmy, polecają oleje, które absolutnie nie mają sensu." Lyon Diet Heart Study "obniżył kwas linolowy z ponad 5 procent do około 3,5 procent [i znalazł] 70 procent redukcji sercowo-naczyniowych [problemów] i śmiertelności.

W rzeczywistości nie ma dowodów na poparcie wytycznych AHA lub amerykańskich dietetycznych, które zalecają spożywanie dużych ilości kwasów omega-6 z olejów roślinnych ...

Problem z tymi przemysłowymi olejami z nasion jest z procesem, który zachodzi, aby uzyskać olej z nasion. Muszą używać heksanu i dezodorować olej, ponieważ jest tak toksyczny. Zanim przejdzie na półkę, otrzymasz wszystkie produkty utleniania, a następnie je spożyjesz, a twoje ciało utlenia je kwasem w żołądku.

Te produkty utleniania są około pięćdziesięciokrotnie wyższe niż eikozanoidy wytwarzane w twoim ciele. Są znacznie bardziej szkodliwe niż jakikolwiek z najbardziej szkodliwych eikozanoidów, takich jak tromboksan a2 ... ponieważ tworzą aldehydy. Te aldehydy, takie jak 4-hydroksynonenal ..., powodują utlenianie lipoprotein o małej gęstości (LDL).

Wiąże się z apolipoproteiną B (apoB) wszystkimi lipoproteinami zawierającymi apoB. Obecnie te lipoproteiny nie są rozpoznawane przez receptory LDL. Oni spędzają czas we krwi. To tak naprawdę kwas linolowy zostaje zintegrowany z lipoproteinami o wysokiej gęstości (HDL), LDL i lipoproteinami o bardzo małej gęstości (VLDL), które następnie utleniają i powodują miażdżycę.

Sam kwas linolowy uszkadza także śródbłonek i powoduje wzrost penetracji cząsteczek LDL i VLDL w podśródbłonek ... A gdy otrzymasz te produkty utleniania, jest to znacznie bardziej szkodliwe.

To właśnie powoduje choroby neurodegeneracyjne. Aldehydy mogą faktycznie sieciować białko tau i tworzyć splot neurofibrylarny. W badaniach na zwierzętach wykazano, że te aldehydy mogą dosłownie tworzyć splątki neurofibrylarne widoczne w chorobie Alzheimera.

To tak nazywa się zaawansowane produkty końcowe lipotoksyczne (ALE). Większość ludzi wie o produktach końcowych zaawansowanej glikacji (AGE), ale te ALE są zdecydowanie bardziej szkodliwe i wynikają z konsumpcji utlenionych olejów z nasion omega-6. "

Zdrowe kontra szkodliwe tłuszcze Omega-3

Zaskoczeniem może być stwierdzenie, że nie wszystkie źródła omega-3 są zdrowe. Nie tylko stosunek omega-3 do omega-6 stanowi główny problem, ale przetworzone przemysłowo produkty omega-3 mogą również powodować problemy podobne do tych powodowanych przez zbyt wiele i uszkodzone omega-6. To temat, który zgłębia się w tej książce.

Na przykład około połowa wszystkich olejów rybnych ma problemy z utlenianiem. Tak więc, kupując suplement oleju z ryb, naprawdę trzeba szukać produktu, który testuje poziom wodoronadtlenków. Im niższy poziom, tym lepiej, ale nie zaakceptowałbym niczego ponad 5 procent.

Wiele olejów rybich również nie pochodzi od dzikich ryb i to jest kolejna sprawa. Najlepiej, jeśli naprawdę chcesz oleju z ryb uzyskanych ze złowionych, a nie hodowanych. Unikaj ryb hodowlanych, takich jak łosoś hodowlany, jeśli używasz go jako bezpośredniego źródła omega-3.

Wiele razy łosoś jest hodowany na nienaturalnej diecie, która podnosi zawartość tłuszczu na nienormalne poziomy i zmienia ich stosunek omega-3 do omega-6 na korzyść tego drugiego. Są też pełne toksyn. Wraz z łososiem dzikim, inne zdrowe źródła omega-3 to sardynki, anchois i śledź.

Oprócz tego istnieje kwestia zrównoważonego rozwoju, w której zarówno ryby złowione, jak i hodowlane są niewystarczające. To jeden z powodów, dla których lubię olej z kryla, ponieważ jest to największa biomasa na świecie, a zbiory są ściśle regulowane. Jeśli jesteś weganinem i nie chcesz jeść żadnego zwierzęcego jedzenia, twoje wybory stają się bardzo ograniczone. Być może jednym z najlepszych źródeł EPA i DHA dla wegan jest olej z alg.

"Kryl jest świetny, ponieważ jest bardzo trwały i ma tak wiele zalet w porównaniu do zwykłego oleju z ryb, ponieważ omega-3 są związane z fosfolipidami" - mówi DiNicolantonio. "W czasach paleolitu ... byliśmy wyjadaczami mózgów, odkryto miejsca ponad dwa miliony lat temu, a wokół nich rozpadłe dziesiątki zwierzęcych czaszek.

Mózg jest wyższy w DHA niż łosoś - nawet o 30 procent bardziej skoncentrowany. Tak więc, nasi pradawni przodkowie byli w stanie uzyskać dostęp do czaszek na afrykańskiej sawannie i pobrać je, aby uzyskać ogromne ilości DHA. Aby dać ci przykład, 4 uncje mózgu mogą dać ci do 1,5 grama DHA.

Jest też niezwykle nasycony cholesterolem. To był DHA związany z fosfolipidem, który otrzymywaliśmy. A twój mózg nie absorbuje DHA bez wiązania z fosfatydylocholiną ... Kiedy spożywasz olej z ryb, musisz go zestryfikować. Musisz dołączyć go do choliny, a potem ją wchłonąć.

Ale z olejem z kryla, związanym z fosfolipidami, dostajesz dwa razy więcej niż DHA ... A także, nasze spożycie ALA było 10 razy większe niż było dzisiaj. Jak otrzymywaliśmy omega-3, gdy nie dostawaliśmy mózgu lub owoców morza, konsumowaliśmy ogromną ilość materiału roślinnego.

Otrzymywaliśmy od 10 do 15 gramów kwasu alfa-linolenowego (ALA). To jest macierzysty omega-3 w roślinach. Dostajemy obecnie tylko około 2 gramy. Jeśli spojrzysz na kobietę w wieku rozrodczym, mogą zamienić ponad 20 procent swojego ALA na EPA ...

[Kobieta w wieku rozrodczym] może przekształcić prawie 10 procent tego ALA w DHA, który jest długołańcuchowym morskim omega-3. Uzyskują od 1 do 1,5 gramów DHA właśnie z przeksztłacenia ".

Pamiętaj, że te współczynniki konwersji nie są typowe. Przeciętny dorosły osobnik zazwyczaj przekształca jedynie 5% ALA w EPA i 0,5% ALA w DHA.

Co więcej, gdy przejdzie się od 15 gramów kwasu linolowego omega-6 do 30 gramów, które obecnie spożywamy, zmniejsza się współczynnik konwersji ALA do EPA i DHA o kolejne 40 do 50 procent. Pewne składniki odżywcze, w tym magnez i kwas gamma-linolenowy (GLA), są również wymagane, więc niektóre niedobory składników odżywczych odgrywają ważną rolę w zdolności do przekształcania ALA w EPA i DHA.

Znaczenie Omega-3 pochodzenia zwierzęcego w spalaniu tłuszczu

Jeśli chodzi o dietę ketogenną, większość ludzi nie rozumie, jak ważne są omega-3 w budowaniu mięśni, poprawie kondycji i spalaniu tłuszczu. Aby dać ci przykład, gdybyś zastąpił tylko 6 gramów widocznego tłuszczu w diecie (np. Stek) 6 gramami wysokiej jakości oleju z ryb, badania pokazują, że w ciągu zaledwie trzech tygodni możesz stracić 2 funty tłuszczu i zyskać połowę funta mięśni. Powodem tego jest to, że tłuszcz omega-3, w szczególności DHA, jest rozrusznikiem komórki.

"Powodem, dla którego kolibry potrafią pokonać skrzydła 80 razy na sekundę, jest to, że mogą nasycić skrzydła DHA" - mówi DiNicolantonio. "DHA sprawia, że ​​błona komórkowa jest tak płynna, że ​​cząsteczki, takie jak aminokwasy, glukoza, sód, potas, wlatują i wychodzą z komórki.

To samo dzieje się u ludzi. Kiedy zażywasz dużą ilość kwasów omega-3, około 3 do 4 gramów, tworzysz membranę komórkową, która jest super nasyconym DHA i bardzo płynna. Teraz podstawowa przemiana materii wzrasta o 15 procent. Twoje beta-utlenianie w wątrobie podczas wysiłku, spalanie tłuszczu podczas ćwiczeń wzrasta o 30 procent. Nawet w spoczynku, twoje beta-utlenianie wzrasta o 20 procent.

Omega-3 o długich łańcuchach są ważne dla diet ketogenicznych, ponieważ stajesz się lepszą maszyną do spalania tłuszczu. Wpływa na maszynerię, na beta-oksydację w wątrobie. Poprawia to aktywację genów. A następnie drugi omega-3, roślinna omega-3, ALA, jest substratem ketogennym, więc nie jest magazynowana jak morskie kwasy omega-3. Można go przekształcić w ketony ...

Średnio-łańcuchowy olej trójglicerydowy (MCT) jest również świetny do utraty tłuszczu. Metaanalizy lub randomizowane badania pokazują, że olej MCT w porównaniu do długołańcuchowych tłuszczów nasyconych - mówimy o ciężkiej śmietanie i maśle - znacznie zmniejsza obwód talii i otyłość trzewną, ponieważ nie jest magazynowany. Jest spalany w ketozie.

Mechanizmy stojące za zdolnością Omega-3 do optymalizacji spalania tłuszczu i budowania siły

Mechanizmem stojącym za tymi efektami jest regulacja w górę genów, które aktywują beta-oksydację w wątrobie, pozwalając na bardziej wydajne spalanie tłuszczu, gdy masz dość kwasów Omega-3 w swoim systemie. Ogólnie rzecz biorąc, twój podstawowy poziom metabolizmu wzrasta, ponieważ twoje błony komórkowe są tak płynne, że pozwalają aminokwasom i glukozie lepiej wpływać do komórek i wychodzić z nich.

Twój stan zapalny również spada, a wszystko to pomaga zoptymalizować zdolność spalania tłuszczu na paliwo. Ponadto, omega-3 pomagają syntetyzować białko, więc synteza białek mięśniowych dramatycznie wzrasta, gdy konsumujesz od 3 do 4 gramów zwierzęcych omega-3 dziennie - , ponieważ aminokwasy są w stanie krążyć w komórce bardzo łatwo, gdy jest nasycony DHA.

"Badania wykazały, że dorośli w średnim wieku, a także osoby w podeszłym wieku, spożywający 3 gramy DHA [dziennie] zwiększają siłę mięśni, zwiększają maksymalną ilość, którą jesteś w stanie powtórzyć. Twoja siła uścisku jest lepsza, taki tłuszcz pomaga zapobiegać sarkopenii.

Jest to bardzo ważna kwestia, w której osoby starsze nie są nawet w stanie nosić kartonu z mlekiem. Naprawdę, omega-3 są tym, co ma nadzieję, że zapobiegnie utracie mięśni podczas starzenia się. "

Najnowsze badania wspierają naszą nową książkę - "Superfuel"

Po nagraniu tego wywiadu firma farmaceutyczna Amarin wydała komunikat prasowy o nowym badaniu z niedawno wydanym olejem rybim. Użyli nowego, zastrzeżonego preparatu oleju rybnego o nazwie Vascepa. Jest to wysoko przetworzona forma EPA.

Próba leku nazywała się REDUCE-IT i była wykonywana przez pięć lat. Naprawdę niezwykłym rezultatem tego badania było to, że stosowali wysokie dawki - 4 gramy dziennie - co stanowi od dwóch do czterech razy więcej EPA niż zwykle w tego typu badaniach.

Co znaleźli? Naukowcy odkryli 25-procentowe zmniejszenie ryzyka sercowo-naczyniowego, które znacznie przekroczyło ich oczekiwania i wyniki obserwowane w przypadku statyn. Badanie dotyczyło tylko chorób sercowo-naczyniowych, ale przypuszczam, że inne choroby zwyrodnieniowe, takie jak choroba Alzheimera, cukrzyca i zapalenie stawów, prawdopodobnie uległy poprawie. Nie będziemy mogli dokonać przeglądu badania, dopóki nie zostanie ono przedstawione na dorocznym posiedzeniu American Heart Association w dniu 10 listopada 2018 r.

To badanie potwierdziło to, co napisaliśmy i przewidzieliśmy w naszej książce, która zostanie opublikowana 13 listopada. ALE tutaj jest prawdziwym szokim jest to,że lek kosztuje 2500 dolarów rocznie lub ponad 200 dolarów miesięcznie. Kryl i czyste ryby są znacznie mniej kosztowne, ale musisz zbliżyć się do 4 gramów dawki dziennie, aby osiągnąć te wyniki, co jest kluczem.

Powodem, dla którego [morskie] omega-3 są dobre dla metabolizmu, jest to, że tłumi on zapalenie w mózgu. To, co dzieje się w mózgu upośledzającym funkcje poznawcze, nie jest w stanie dobrze wykorzystywać glukozy ze względu na stan zapalny. DHA pomaga hamować stan zapalny.

Twój mózg jest w stanie lepiej wykorzystać glukozę, gdy zużywasz więcej kwasów omega-3. W rzeczywistości jesteś w stanie produkować więcej ciał ketonowych, kiedy spożywasz zarówno macierzystą omega-3, jak i długołańcuchową EPA i DHA. Stajesz się lepszą maszyną ketogenną, kiedy zużywasz duże ilości kwasów omega-3. "
0 x



cedric
Posty: 2626
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 45
x 29
Podziękował: 1665 razy
Otrzymał podziękowanie: 3559 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: cedric » piątek 16 lis 2018, 09:48

Olej rzepakowy działa jak kwas akumulatorowy w twoim sercu - Oto kilka dobrych alternatyw

googlotł.

Meadow Clark
The Organic Prepper
Tue, 06 Nov 2018 00:00 UTC


[…]
Olej rzepakowy jest ulubieńcem społeczności medycznej, branży fast food, Big Food i niestety nawet zwolenników zdrowia.

Canola to nie tylko genetycznie modyfikowana roślina, ale wiadomo, że jest opryskiwana glifosatem - aktywnym składnikiem toksycznego herbicydu Monsanto - jako środek wysuszający przed zbiorem.

Ale nawet jeśli uprawy Canola nie byłyby spryskane glifosatem, nadal byłyby zbyt toksyczne do jedzenia. Nawet jeśli nie jest to żywność genetycznie modyfikowana, powinieneś ją wykorzenić z diety na zawsze. (Nawiasem mówiąc, większość Canoli jest genetycznie modyfikowana.)

Oto dlaczego powinieneś zawsze pozbyć się oleju rzepakowego ...

Olej rzepakowy jest jak kwas akumulatorowy w twoim sercu.

Nie ma czegoś takiego jak roślina lub nasiona "Canola" jako takie. W rzeczywistości jest to rodzaj rzepaku, który został wytworzony przez człowieka. Ta nazwa brzmi akronim: Can-O-LA.

To skrót od Canada Oil Low (erucic) Acid. Inne źródło mówi, że część nazwy "ola" była oparta na podobnych olejach, takich jak marka Mazola ("olej kukurydziany").

Szanse są takie, że ludzie mają większe zaufanie do czegoś, co nazywa się Canola, a rzeczywistą nazwą - rzepak. Podobnie jak inne "oleje roślinne", tak naprawdę nie opiera się na warzywach, ponieważ pochodzi z nasion roślin.

Według Canola Council "Canola jest jedyną na świecie uprawą" Made in Canada ", opracowaną przez naukowców z rolnictwa i Agri-Food Canada oraz University of Manitoba w latach 70. XX wieku przy użyciu tradycyjnych metod hodowli roślin." W połowie lat 90. zakład został poddany inżynierii genetycznej, aby wytrzymać działanie herbicydu glifosatowego.

Gdy spojrzysz na listę składników i zobaczysz "organiczny olej rzepakowy", oznacza to, że olej pochodzi ze specjalnie wyhodowanego rzepaku, ale nie z nowszej odmiany GMO.

Chociaż współczesny rzepak (rasa canola) został specjalnie wyhodowany, by miał mniejszy udział kwasu erukowego (2%), powinieneś wiedzieć, że w badaniach na zwierzętach stwierdzono, że kwas erukowy tworzy uszkodzenia serca. Jednak ten olej jest ciągle reklamowany jako "zdrowy dla serca". Przemysł twierdzi, że ten profil niższego kwasu erukowego jest bezpieczny, ale czy wierzysz im? Rozważmy to: teraz, gdy olej jest jednym z najpopularniejszych olejów do zastosowania w większości pakowanych towarów, fast foodów i restauracji - ludzie są teraz poddawani bardziej kwasowi erukowemu niż kiedykolwiek wcześniej dzięki skumulowanym wyborom żywności.

Olej ten promowany jest jako zdrowa alternatywa dla innych olejów i tłuszczów zwierzęcych, ponieważ zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, a małe badanie twierdziło, że obniżyło poziom LDL, "zły" rodzaj cholesterolu. Ale to nie znaczy, że jest to zdrowy produkt. Innym oświadczeniem zdrowotnym jest to, że nie jest to olej uwodorniony. Ale jak widać, olej jest poddawany wielu obróbkom i wielu kąpielom chemicznym, a sam olej jest uważany za dietetyczną przyczynę zapalenia.

Ekspert z Harvardu, który uważa, że ​​olej Canola jest bezpieczny, zauważa, że ​​zalety oleju zniknęły podczas obróbki cieplnej i ciągłego smażenia. Zawartość tłuszczu trans zwiększa się poprzez smażenie.

Choroba serca pozostaje największym zabójcą na świecie.

[…]

Rozważ powyższe badanie:
W pełni rafinowane oleje rzepakowe zawierające różne ilości kwasu erukowego (1,6%, 4,3% i 22,3%) karmiono, w ilości 20% wagowych, dietą samcom i samicom szczurów Sprague-Dawley odstawiających na okres do 112 dni. Przejściową lipidozę mięśnia sercowego charakteryzującą się nagromadzeniem kropli tłuszczu w włóknach mięśnia sercowego stwierdzono u samców i samic szczura, którym podawano utleniony i nieutleniony olej rzepakowy zawierający 22,3% kwasu erukowego, umiarkowany olej rzepakowy zawierający 4,3% kwasu erukowego i bardzo nieznaczny u szczurów karmionych olejem rzepakowym zawierającym 1,6 % kwasu erukowego.
Połóżmy to w perspektywie

Ilość kwasu erukowego w nowoczesnym oleju rzepakowym wynosi 2%, czyli nieco powyżej najmniejszej ilości kwasu erukowego, którą badacze stosowali na szczurach przez 112 dni. Tak, szczury były prawdopodobnie przekarmione, ale …

Zwróć uwagę na ich komentarz: "bardzo nieznaczne [nagromadzenie kropli tłuszczu w włóknie mięśnia sercowego] u szczurów karmionych olejem rzepakowym zawierającym 1,6% kwasu erukowego "Czy to ma być uspokajające?" To zajęło im kilka miesięcy, aby rozwinąć uszkodzenia serca na tej samej ilości kwasu erukowego, który jest w oleju, który większość Amerykanów spożywa teraz. Oznacza to, że jeśli zjadam całą paczkę produktów zawierających współczesny olej Canola przez całe życie, dlaczego nie powinienem najmniej rozwinąć "bardzo nieznacznych" nieprawidłowości serca? Zobacz, jak manipuluje się prezentacją medialną? Biorą powyższe informacje, aby oznaczać BEZPIECZNE. ludzie racjonalni mogą wyraźnie zobaczyć, że badanie okazało się niebezpieczne. Zobacz, jak Snopes może uciec z powiedzeniem, że Canola nie jest szkodliwy, jeśli jest spożywany w normalny sposób, Mniej nie jest lepszy.Niższe ilości kwasu erukowego nie są równe zdrowiu serca! Powtarzaj za mną : Ich idea bezpiecznego jest FAŁSZYWA, wstyd w American Heart Association i Mayo Clinic za ich poparcie Canola! Według Natashy Longo "... Po wycofaniu oleju canola z ich diet, osady rozpuściły się, ale blizny pozostały na wszystkich najważniejszych narządach "To zorientuj się, w jaki sposób przy Canola można zapaść na inne choroby, najlepiej sprawdzić, jak jest przetwarzana, oglądając program How It's Made. W tym segmencie na YouTubie widać, że olej Canola wykonywany jest w następujący sposób: nasiona są zbierane ze strąków po tym, jak kwiaty zamierają, a inne rośliny są oddzielane od nasion - materiał roślinny jest wykorzystywany do karmienia zwierząt. miażdży je na cienkie płatki Płatki są wyciskane przez prasę śrubową, która uwalnia dużą ilość oleju przez wysokie ciśnienie. "Placki z canoli", które pozostają, zostają poddane 70-minutowemu przemywaniu rozpuszczalnikiem w n-heksanie (neurotoksyna) w celu uwolnienia większej ilości oleju - resztki są rozdrabniane na mączkę sprzedawaną jako karma dla zwierząt. Olej rzepakowy przechowywany jest w masywnych zbiornikach.Olej jest płukany przez 20 minut w wodorotlenku sodu (LYE) - szlam nieczystości jest oddzielany i sprzedawany producentom mydła.Wyroby są schładzane, więc woski są usuwane i sprzedawane . Jest filtrowany lub odgumowany, aż do uzyskania zadowalającej jakości, a następnie wybielony i wstrzyknięta para / proces podgrzewania w celu usunięcia zapachu. Przeczytaj tutaj długą wersję tego szczegółowego przetwarzania. Jest to dość proces i oczywiście nie jest to coś, co mogłoby się wydarzyć naturalnie lub ze starożytną prasą olejną. (Zgaduję, że szlam woskowy jest również bielony) Niestety, oliwa z oliwek jest niestety fałszywa, ponieważ może być mieszana z olejem Canola. Oznacza to, że oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, która Twoim zdaniem jest zdrowa dla serca, może być zjełczałym koszmarem dla układu sercowo-naczyniowego. Olej rzepakowy ma okres przydatności do spożycia jednego roku. Czy czułeś kiedyś zapach oliwy z oliwek po tym, jak zostałeś przez chwilę na półce i zostałeś kopnięty w twarz czymś, co pachniało drewnem? Podejrzewam, że ten zapach może być zjełczałym olejem z Canoli ukrywającym się w oliwie z oliwek. Jakie oleje powinniśmy użyć zamiast? To zależy od celu, w jakim go używasz. Do podgrzewania, smażenia, smażenia, pieczenia: Olej kokosowy (używam rafinowanego oleju kokosowego do wysokich temperatur, a także rafinowany nie smakuje jak kokosy.) Olej z orzeszków ziemnych (ma smak orzeszków ziemnych, chyba że jest rafinowany Często stosowany w restauracjach śródziemnomorskich). Olej z awokadoGarde lub masłoDla sałatek, dressingów i marynat: Oliwa z oliwek Olej kokosowy (frakcjonowany olej kokosowy pozostaje płynny we wszystkich temperaturach) Olej z awokado Olej z orzecha włoskiego Olej z konopi Może również rozważyć smażenie na powietrzu, smażenie w bulionie i używanie smaków z awokado lub masła orzechowego zamiast komercyjnych olejów . Ponieważ większość olejów jest przetwarzana i ulepszana, nie zawsze możemy być pewni, co otrzymujemy. Doskonałym przykładem jest to, jak większość oliwy z oliwek jest podróbką! Unikaj: szybkiej żywnościRestauracje, które je wykorzystują - ponownie wykorzystują tanie oleje. Margaryna/Pieczone produkty (prawie wszystkie frytki, krakersy, wypieki itp.) Przetworzone i pakowane produkty, takie jak sos sałatkowy, majonez i zupa, które zawierają Canola. Sprawdź każde jedzenie pochodzące ze sklepu ze zdrową żywnością! Fałszywa oliwa z oliwek Jeśli spożywasz upieczoną lub smażoną przekąskę, spróbuj kupić te, które używają oleju kokosowego, oleju z awokado lub smalcu. […]
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Administrator
Posty: 11845
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 24
x 601
Podziękował: 22336 razy
Otrzymał podziękowanie: 18933 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: janusz » wtorek 20 lis 2018, 23:04

SPOSÓB NA MŁODOŚĆ - OLEJE NATURALNE - Barbara Białończyk Zbigniew Bańkowski - 14.11.2018r.© VTV

https://www.youtube.com/watch?v=QWMaayj1eOQ

Opublikowany 14 lis 2018
W programie o Olejach rozmiawiają: Barbara Białończyk i Zbigniew Bańkowski
0 x



Valter
Posty: 29
Rejestracja: środa 19 wrz 2018, 13:46
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: Valter » piątek 23 lis 2018, 16:10

Znalazłem w szafce jeszcze 3/4 opakowania oleju kokosowego nierafinowanego, tłoczonego na zimno z datą produkcji 27.12.2017 i z informacją aby zużyć w ciągu 6 miesięcy od ww. daty. Czy taki olej można jeszcze zastosować do czegoś? wewnętrznie albo zewnętrznie np. jako składnik pasty do zębów?
Pozdrawiam.
0 x



Awatar użytkownika
songo70
Moderator
Posty: 9527
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 665
x 187
Podziękował: 8360 razy
Otrzymał podziękowanie: 14063 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: songo70 » sobota 19 sty 2019, 09:16

0 x


panta rhei

Awatar użytkownika
janusz
Administrator
Posty: 11845
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 24
x 601
Podziękował: 22336 razy
Otrzymał podziękowanie: 18933 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: janusz » środa 06 lut 2019, 23:44

Doktorat o prozdrowotnych właściwościach oleju lnianego - dr Krystyna Brzecka

https://www.youtube.com/watch?v=YKx1ZxYUMDg

Opublikowany 5 lut 2019
O rozprawie doktorskiej lek. med. Ewy Gluzy na temat właściwości prozdrowotnych oleju Aleksandra Nowaka mówi dr Krystyna Brzecka.
0 x



Awatar użytkownika
dama
Posty: 832
Rejestracja: niedziela 15 mar 2015, 20:15
x 2
x 8
Podziękował: 1870 razy
Otrzymał podziękowanie: 869 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: dama » czwartek 07 lut 2019, 13:52

Ciekawe to copowiedziała o magnezie ,bo mozna moczyc nogi mozna sie smarowac a tu prose jej pomógł
jabłczan magnezu. i czym to sie rózni ?
Olej inny niz kiedys bo kiedys nie było niebo zasmiecone tak jak dzisiaj ,ze jedzac trujemy siebie
bo jedno słońce i jeden deszcz .

___________
Valter a co ci mówi zmył smaku i powonienia ?
ja nie uznaje ich terminów przydatnoci bo oni musza tak oznaczac dla wyrzuc i kup .
koro znalezli jaka konserwe w wykopaliskach otworzyli i nadawało ie do zjedzenia nie potruli sie
Gospodynie kiedys robiły zapasy nalata wazie głodu i bez obawy ze zaszkodzi .
Skosztuj sprawdż.
0 x



Awatar użytkownika
barneyos
Moderator
Posty: 1319
Rejestracja: piątek 04 sty 2013, 08:49
x 14
x 54
Podziękował: 103 razy
Otrzymał podziękowanie: 1634 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: barneyos » czwartek 07 lut 2019, 19:22

0 x


======================================================
Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobić


Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 10800
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 43
x 446
Podziękował: 22678 razy
Otrzymał podziękowanie: 15688 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » poniedziałek 11 lut 2019, 20:31

Specjaliści informują, że najzdrowsze są młode kokosy.
hmm.. nie tylko kokosy :lol:
1 x


czasem tak długo wpatrujemy się w zamknięte drzwi, że nie dostrzegamy tych, które już dawno się otworzyły...

beadnorsi
Posty: 180
Rejestracja: niedziela 27 maja 2018, 12:06
x 2
x 7
Podziękował: 323 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: beadnorsi » poniedziałek 11 lut 2019, 20:32

Nie wiem,czy dobrze robie,ale mieszam 2 lyzki chlorku magnezu(50%),lyzke oleju kokosowego i lyzke balsamu Tuszynskiego(krzemowego) ,robie z tego papke i smaruje cialo po kapieli. :D
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Administrator
Posty: 11845
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 24
x 601
Podziękował: 22336 razy
Otrzymał podziękowanie: 18933 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: janusz » środa 24 kwie 2019, 23:50

Ozonowanie nasion a jakość oleji roślinnych - rozmowa z Dariuszem Wezgierem

https://www.youtube.com/watch?v=Kns7y6vKimg

Opublikowany 24 kwi 2019
Dariusz Wezgier - jako pierwszy w Polsce zaczął prowadzić ozonowanie nasion. Co to daje, jakie są tego efekty - oto w rozmowie pyta go Janusz Zagórski.
0 x



cedric
Posty: 2626
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 45
x 29
Podziękował: 1665 razy
Otrzymał podziękowanie: 3559 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: cedric » niedziela 12 maja 2019, 00:32

0 x



userned
Posty: 16
Rejestracja: niedziela 10 wrz 2017, 21:45
Otrzymał podziękowanie: 7 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: userned » środa 12 cze 2019, 22:23

Masło klarowane jest tak bardzo wychwalane i korzystne dla zdrowia, a czy ono nie jest tłuszczen nasyconym szkodliwym dla zdrowia?
0 x



cedric
Posty: 2626
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 45
x 29
Podziękował: 1665 razy
Otrzymał podziękowanie: 3559 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: cedric » środa 12 cze 2019, 23:02

Nasycone nie ulegają oksydacji. Ayurweda wie , co dobre.
0 x



userned
Posty: 16
Rejestracja: niedziela 10 wrz 2017, 21:45
Otrzymał podziękowanie: 7 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: userned » sobota 15 cze 2019, 12:06

a jak z serem feta ?
0 x



Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 10800
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 43
x 446
Podziękował: 22678 razy
Otrzymał podziękowanie: 15688 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » sobota 22 cze 2019, 00:51

userned pisze:
środa 12 cze 2019, 22:23
a czy ono nie jest tłuszczen nasyconym szkodliwym dla zdrowia?
a te tłuszcze są ''szkodliwe'' ?
0 x


czasem tak długo wpatrujemy się w zamknięte drzwi, że nie dostrzegamy tych, które już dawno się otworzyły...

userned
Posty: 16
Rejestracja: niedziela 10 wrz 2017, 21:45
Otrzymał podziękowanie: 7 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: userned » niedziela 23 cze 2019, 15:35

nie rozumiem, zaczynam sie gubić w tych odpowiedziach. Prosiłbym o jednoznaczna odpowiedź
0 x



Pani Wiesia
Posty: 90
Rejestracja: czwartek 14 mar 2019, 22:49
x 53
x 4
Otrzymał podziękowanie: 75 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: Pani Wiesia » wtorek 25 cze 2019, 14:31

Ghee czyli masło klarowne , olej kokosowy raw, oliwa z oliwek raw jak najbardziej są zdrowe
0 x



cedric
Posty: 2626
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 45
x 29
Podziękował: 1665 razy
Otrzymał podziękowanie: 3559 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: cedric » środa 03 lip 2019, 10:25

Ryby na kokosie, albo na parze

"W rybach można znaleźć cenne kwasy tłuszczowe omega-3, ale w połączeniu z olejami, które zawierają tłuszcze omega-6, może zostać zaburzone wchłanianie tłuszczów omega-3."

https://www.odkrywamyzakryte.com/produk ... ie-laczyc/
0 x



Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 10800
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 43
x 446
Podziękował: 22678 razy
Otrzymał podziękowanie: 15688 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » środa 10 lip 2019, 09:41

nie smażymy niczego na olejach ;)
żadnych przemysłowych, ryby na smalcu u mnie.
Ryby na kokosie, albo na parze
ewentualnie ;)

https://youtu.be/ekLpjXXRbkE

https://youtu.be/QhNcYv-Q4iA
może zostać zaburzone wchłanianie tłuszczów omega-3."
niekoniecznie, potrzebujemy Omega6 pierwotnego nawet więcej jak Omega3.
J. Zięba mówi nawet o stosunku 10:1 !

userned pisze:
niedziela 23 cze 2019, 15:35
nie rozumiem, zaczynam sie gubić w tych odpowiedziach. Prosiłbym o jednoznaczna odpowiedź
komu dałeś się wkręcić, że tłuszcze nasycone są niezdrowe?
0 x


czasem tak długo wpatrujemy się w zamknięte drzwi, że nie dostrzegamy tych, które już dawno się otworzyły...

cedric
Posty: 2626
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 45
x 29
Podziękował: 1665 razy
Otrzymał podziękowanie: 3559 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: cedric » niedziela 14 lip 2019, 14:59

Omega -7 -olej z rokitnika-40% -nowotwory, cukrzyca

https://www.aleleki.pl/produkt/3017-fin ... sulek.html

https://www.researchgate.net/publicatio ... KCJI_SOKOW


http://kosmos.icm.edu.pl/PDF/2016/285.pdf

Paulina Malinowska, Beata Olas
Katedra Biochemii Ogólnej
Instytut Biochemii
Wydział Biologii i Ochrony Środowiska
Uniwersytet Łódzki
Pomorska 141/143, 90-236 Łódź
E-mail: olasb@biol.uni.lodz.pl
ROKITNIK – ROŚLINA WARTOŚCIOWA DLA ZDROWIA

https://www.lifeextension.com/Magazine/ ... id/Page-01

https://en.wikipedia.org/wiki/Omega-7_fatty_acid
0 x



Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 10800
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 43
x 446
Podziękował: 22678 razy
Otrzymał podziękowanie: 15688 razy

Re: Oleje, tłuszcze, optymalni

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » wtorek 16 lip 2019, 19:53

Niezdrowe Omega3 ? ;) :D

kolejne mity po jednym ''badaniu'' ?
Dieta w niedoczynności tarczycy:
Dlaczego należy unikać tłuszczy wielonienasyconych?



W 1929 roku George i Mildred Burr opublikowali wyniki eksperymentu na szczurach, w którym dowodzili, że tłuszcze nienasycone, a zwłaszcza kwas linolowy (LA – linoleic acid) jest niezbędny do zapobiegania chorobom takim jak: łupież, zapalenie skóry, spowolniony wzrost, bezpłodność i śmiertelna degradacja nerek.

W 1929 roku, większość z witamin z grupy B i niezbędnych pierwiastków śladowych była nieznana dietetykom. Symptomy, które Burrsowie wywołali można w łatwy sposób wywołać poprzez niedobory witamin i minerałów o których nawet nie wiedzieli.

Co tak naprawdę się dzieje, jeśli zwierzętom brakuje tzw. “Niezbędnych Kwasów Tłuszczowych” w pod każdym innym względem odpowiedniej diecie?


Ich tempo metabolizmu jest bardzo wysokie.

Ich potrzeby żywieniowe są wyższe

Są bardzo odporne na wiele z różnych czynników powodujących choroby i śmierć.

Są odporne na biochemiczne i komórkowe zmiany widoczne w przypadku starości, demencji, chorób autoimmunologicznych i głównych rodzajów stanów zapalnych.

Zawartość tłuszczy wielonienasyconych uznana za niezbędną (Holman, 1981) to mniej więcej tyle ile jest potrzebne do tego by znacznie zwiększyć ilość przypadków nowotworów i bardzo dużo uwagi należy poświęcić wyborowi żywności potrzebnej dla diety, która dostarcza mniejszych ilości.

Kiedy studiowałem pigment starości – Lipofuscynę i jej wytwarzanie z kwasów wielonienasyconych, zauważyłem, że w badaniu z 1927 roku w którym pozbawiona tłuszczu dieta praktycznie wyeliminowano spontanicznie pojawiające się nowotwory u szczurów (Bernstein i Elias). Zawsze zastanawiało mnie czy George i Mildred Burr byli świadomi tego badania w 1929, gdy opublikowali swe stwierdzając, że wielonienasycone kwasy tłuszczowe są dietetycznie niezbędne….

Jedną z cech szczurów Burrsów na diecie pozbawionej tłuszczu był fakt, że spożywały więcej kalorii i piły więcej wody niż szczury, który dostawały w diecie wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Wierzyli oni, że zwierzęta nie były w stanie wytwarzać tłuszczu bez kwasu linolowego mimo, że w innym kontekście cytowali badanie pokazujące, że tłuszcz szczurów na diecie pozbawionej tłuszczu miały skład podobny do smalcu…

…”Marnotrawstwo” żywności i szczupłość zwierząt nie karmionych tłuszczami wielonienasyconymi zaczęła być powszechnie znana od późnych lat 1940tych. Nikomu jednak nie udało się powtórzyć wyczynu Burrsów polegających na szybkiej śmierci zwierząt pozbawionych tych składników. W międzyczasie choroba zwyrodnienie móżdżku u kurcząt spowodowana karmieniem nadmiarem tłuszczy wielonienasyconych a później choroba żółtego tłuszczu (zapalenie tkanki tłuszczowej) spowodowane przez nadmiar oleju rybnego zostały rozpoznane przez hodowców. W latach 50tych przemysł produkujący oleje roślinne wytworzył antycholesterolowy kult dietetyczny a kilka dekad później bez żadnej publikacji podobnej do tej Burrów, kwasy tłuszczowe z grupy omega 3, zwłaszcza olej ryby zostały przedstawione jako te niezbędne kwasy tłuszczowe, które mogą zapobiegać toksycznym skutkom oryginalnego “niezbędnego” kwasu linolowego…

Ray Peat “Unsaturated fatty acids: Nutritionally essential, or toxic?“

Obrazek
Choroba żółtego tłuszczu u kotów najczęściej spowodowana jest spożywaniem nadmiaru tłustych ryb morskich, głównie łososia. Natychmiastowe odstawienie podawania tłuszczu rybiego oraz suplementacja witaminą E powinno zaradzić sprawie.

Ray Peat sugeruje by spożywać poniżej 4 gramów wielonienasyconych kwasów tłuszczowych dziennie, im mniej tym lepiej. Przykładowo, to ilość zawarta w 2 orzechach włoskich. Dieta oparta o dojrzałe owoce, produkty mleczne, ziemniaki, owoce morza, warzywa, podroby powinna sprawić, że nasze spożycie tłuszczy wielonienasyconych będzie bardzo niskie, co samo w sobie poprawi stan naszego metabolizmu, sprawi również, że leki na niedoczynność tarczycy zawierające T3 (takie jak Naturalny Ekstrakt z Tarczycy : Thyroid-S lub syntetyczne: Cytomel lub Thybon) będą działać skuteczniej.

Jakich tłuszczy zatem unikać w niedoczynności tarczycy (bo zawierają dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych)?

Oleju z wątroby dorsza (tranu)
Olei rybnych
Oleju z kryla
Tłuszczy trans wytworzonych przez człowieka (np. margaryny)
Oleju lnianego (nawet z pierwszego tłoczenia tłoczonego na zimno)
Oleju rzepakowego
Oleju słonecznikowego
Oleju z orzeszków ziemnych
Tłuszczu z kurczaka
Oleju z orzeszków ziemnych
Oleju z awokado
Oleju z orzechów włoskich
Oleju sojowego
Oleju z orzechów laskowych
Oleju sezamowego
Oleju z migdałów



Używać umiarkowanie (zawierają więcej tłuszczy wielonienasyconych)

Smalec i tłuszcz ze świni
Oliwa z oliwek


W miarę bezpieczne:

Olej palmowy
Masło
Masło klarowane
Masło kakaowe
Łój wołowy, owczy, kozi


Zalecane:

Olej kokosowy (stymuluje produkcję energii i pracę tarczycy)


Unikamy również żywności która zawiera dużo Wielonienasyconych Kwasów Tłuszczowych,

zarówno tych z grupy omega – 6 jak i omega – 3.
Jako, że wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega – 3 zawierają więcej podwójnych, niestabilnych wiązań niż te z grupy omega – 6 należy się ich wystrzegać jeszcze bardziej. Zaliczać się do nich będą:

Orzechy (włoskie, laskowe makadamia, nerkowce…)
orzeszki ziemne
tłuste ryby morskie
pistacje
nasiona sezamu
nasiona soi
nasiona słonecznika
siemię lniane
awokado
mięso kurczaka (zwłaszcza skóra).


Obrazek
Olej z węża (smake oil)
W USA sprzedawano olej z węża jako panaceum na wszelkie zło. Dziś jego rolę zajął olej rybny (zawierający Omega – 3)…
http://zdrowietarczycy.pl/2014/12/19/di ... asyconych/
0 x


czasem tak długo wpatrujemy się w zamknięte drzwi, że nie dostrzegamy tych, które już dawno się otworzyły...

ODPOWIEDZ