Drodzy forumowicze i goście!

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.


/blueray21

Nasze porady zdrowotne i opinie

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 8688
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 327
Podziękował: 452 razy
Otrzymał podziękowanie: 12155 razy

Re: Nasze porady zdrowotne i opinie

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » czwartek 31 paź 2019, 23:21

Na poprawę stanu dziąseł i w ogóle jamy ustnej możesz zastosować sposób Bołotowa - płukanie mieszaniną nalewek z tataraku i propolisu. Propolis zakleja wszystkie mikropory i zęby przestają być wrażliwe, tatarak znieczula, a przy okazji mikstura oczyszcza kieszonki zębowe w ogóle robi dużo dobrego, kuracja trwa miesiąc.

Natomiast bóle nerwów międzyżebrowych, ale nie wyłącznie są często powodowane uszkodzeniami ich osłonek - mielin. Pomaga zimnotłoczony olej kokosowy, zarówno doustnie jak i w smarowaniu z dodatkiem DMSO. Samo DMSO "przymula" również końcówki nerwowe. @barneyos gdzieś przywoływał zestaw witamin na regenerację mielin, chyba w temacie o witaminach D-K-A.
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
dama
Posty: 837
Rejestracja: niedziela 15 mar 2015, 20:15
x 2
x 8
Podziękował: 1873 razy
Otrzymał podziękowanie: 872 razy

Re: Nasze porady zdrowotne i opinie

Nieprzeczytany post autor: dama » niedziela 03 lis 2019, 13:44

Dziekuje za odpowiedz
Tatarak znam z młodych lat u babci cała łaka oni wiedzieli na co jest i żuli ja stosowałam maceraty i na zeby i włosy itp
Propolis mam .
Z zebami to 3 dolne dwójki i dzwne ze ataki biora sie w nocy w pozycji leżacej a ból az mam wrazenie ze tarz miazdży ne ma ubytku poprostu odsloniete
sa szyjki .Ból sie rozprzestrzenia szczęka, skronl,tarczyca miedzpiersia i miedzyłopatki .


Niestety przy zaniku miesni sa uszkodzone mieliny.
0 x



Ramzes3
Posty: 507
Rejestracja: niedziela 03 lut 2013, 16:21
x 13
x 47
Podziękował: 1953 razy
Otrzymał podziękowanie: 1053 razy

Re: Nasze porady zdrowotne i opinie

Nieprzeczytany post autor: Ramzes3 » niedziela 03 lis 2019, 23:16

Dama dolegliwości jakie opisujesz najprawdopodobniej lekarz określiłby mianem neuralgii czyli bólem nerwów niewiadomego pochodzenia co nie jest do końca prawdą bo jedną z głównych przyczyn o ile nie główną jest podłoże wirusowe np. po przebytym półpaścu.
Odnośnie dziąseł i związanymi z tym bólami znakomitą sprawą jest znane powszechnie zioło czyli Glistnik jaskółcze ziele. Kilkudniowa kuracja tym ziołem sprawia, że o bólach zębów można zapomnieć na długi okres czasu. Biorąc pod uwagę pozostałe dolegliwości ze swej strony sugerowałbym:
- picie 2 - 3 szklanek dziennie naparu z glistnika i wrotyczu (po dwie łyżeczki każdego zioła na szklankę). Oba zioła działają przeciwwirusowo, przeciwzapalnie i przeciwbólowo;
- Koenzym Q10 z wit. D ( na dziąsła i regenerację uszkodzonych nerwów);
- dostępny bez recepty specyfik o nazwie Axolan na regenerację nerwów.
Bardzo dużą ulgę w bólach kręgosłupa, stawów, bioder itd. przynosi stosowana zewnętrznie Ziołowa nalewka przeciwreumatyczna O. Grzegorza. Można kupić ją przez internet. Podobne działanie ale wolniejsze wchłanianie ma żel łagodząco kojący z oczaru wirginijskiego.
0 x



Awatar użytkownika
dama
Posty: 837
Rejestracja: niedziela 15 mar 2015, 20:15
x 2
x 8
Podziękował: 1873 razy
Otrzymał podziękowanie: 872 razy

Re: Nasze porady zdrowotne i opinie

Nieprzeczytany post autor: dama » poniedziałek 04 lis 2019, 20:22

Półpaśćca nie miałam .
Nie wiem czy moja nalewka z glistnika bedzie sie nadawac bo ma bardziej smak octu moze za długo stoi czyli dobe kilka lat
.Wrotycz popijałam ale nie szklankami bo mnie odrzuca ,
Wczoraj wypróbowałam propolis z dobrym skutkiem bo ból sie zaczynał alenie rozwijał.
Q10 biore i PQQ i D3 10 000 biore z grupy B biore do tego magnez , krople na serce :roll:
0 x



cedric
Posty: 2857
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 46
x 35
Podziękował: 1755 razy
Otrzymał podziękowanie: 3790 razy

Re: Nasze porady zdrowotne i opinie

Nieprzeczytany post autor: cedric » piątek 08 lis 2019, 11:40

http://franciszkanskieziola.pl/pesto-z- ... karskiego/

"Duży pęczek świeżych liści mniszka lekarskiego
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki orzeszków piniowych
2 łyżeczki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
Sok z 1/4 cytryny
4 ząbki czosnku (opcjonalnie)
Sól morska
Zblendować wszystkie składniki tak, by uzyskać jednolitą konsystencję. Wyrazie potrzeby dodając więcej oleju lub soku z cytryny. Można podawać je nie tylko z makaronem, ale również jako sos do krakersów lub pastę do chleba.

Przechowywać w lodowce lub zamrażalce."


http://franciszkanskieziola.pl/304-2/
Pesto pokrzywowe

Pęczek świeżych liści pokrzywy
Szklanka orzechów włoskich
Olej rzepakowy z tłoczony na zimno
Sól morska
Sok z 1/4 cytryny
4 ząbki czosnku (opcjonalnie)
3-4 suszone na słońcu pomidory (wcześniej trochę namoczone) lub pomidory suszone z oliwy
Zblendować wszystkie składniki na gładką masę. Wyrazie potrzeby dodając więcej oleju lub soku z cytryny.

Przechowywać w lodowce lub zamrażalce.

pesto szczawiowe z parmezanem

http://www.transatlantykblog.com/polski ... szczawiowe

Szczaw

https://www.organicfacts.net/health-ben ... orrel.html

https://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdro ... 20819.html

Szczaw , jako roślina z rdestowatych zawiera resweratrol np. w korzeniu

Ying Yong Sheng Tai Xue Bao. 2006 May;17(5):851-4.
[Effects of light intensity on resveratrol and polydatin production in Rumex gmelini root].
[Article in Chinese]
0 x



cedric
Posty: 2857
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 46
x 35
Podziękował: 1755 razy
Otrzymał podziękowanie: 3790 razy

Re: Nasze porady zdrowotne i opinie

Nieprzeczytany post autor: cedric » piątek 08 lis 2019, 13:49

Bukiew

https://pl.wikipedia.org/wiki/Bukiew

"Bukiew


Owoc zbiorowy buka zwyczajnego
Bukiew – owoc roślin z rodzaju buk (Fagus). Trójgraniasty, brązowy orzeszek, pojedynczy lub zebrany po 2–3 w zdrewniałej okrywie (kupuli). Owoce wraz z okrywą tworzą owoc zbiorowy otwierający się (pękający) po dojrzeniu. Budowa i cechy owoców zbiorowych (trzonek, długość okrywy i budowa wyrostków) mają istotne znaczenie taksonomiczne dla identyfikacji gatunków w obrębie rodzaju[1]. Owoce są jadalne i stanowią pożywienie wielu zwierząt, bywają też spożywane przez ludzi. Wyrabia się z nich olej jadalny i techniczny. Zbierane są i wykorzystywane jako materiał siewny do uprawy buka w gospodarce leśnej.


Owoce buka karbowanego


Budowa
Owoce zbiorowe rozwijają się na grubych, sztywnych i krótkich trzonkach (do 2,5 cm długości), wyjątkowo trzonki bywają cienkie i długie (u gatunku buk Englera F. engleriana osiągają do 10 cm długości). Okrywy mają u większości gatunków od 1,5 do 2,5 cm długości, ale u buka japońskiego F. japonica i F. lucida są krótkie – nie przekraczają 1 cm długości i nie zakrywają orzeszków. Od zewnątrz okrywy pokryte są mniej lub bardziej gęsto kolczastymi wyrostkami, które u niektórych gatunków (np. buk karbowany F. crenata i buk wschodni F. orientalis) są u nasady okrywy wąskolistkowate, a u buka japońskiego F. japonica i F. lucida są trójkątne[1]. Masa 1000 orzeszków u buka zwyczajnego wynosi 250 g[2].

Owoce buka są jednonasienne (rzadko dwunasienne) i bezbielmowe.

Rozwój
Nasiona buka zawiązują się powoli. W przypadku buka zwyczajnego od zapylenia do zapłodnienia zalążków mijają ok. trzy tygodnie. Potem początkowo powoli, z czasem coraz szybciej rozwijają się owoce, dojrzewając po ok. 4 miesiącach. Po dojrzeniu okrywy owocowe pękają i się rozchylają, a orzeszki wypadają. W nieregularnie występujących latach urodzajnych na 1 m² dna lasu bukowego spada od 200 do 600 orzeszków. W warunkach naturalnych bukiew spadając z drzew przemieszczana jest na niewielkie odległości przez wiatr. Istotne znaczenie dla ich rozprzestrzeniania mają zwierzęta (zoochoria): wiewiórkowate, myszowate, niektóre ptaki (np. sójka zwyczajna, zięba zwyczajna i gołąb grzywacz[2]). Urodzaj bukwi jest bardzo nierównomierny w różnych latach – zdarzają się lata tzw. głuche lub bardzo urodzajne. Te ostatnie występują w odstępach od 2 do 21 lat, średnio co 9–10 lat, jednak wystarczający urodzaj dla skutecznego obsiewu i zaspokojenia potrzeb w zakresie nasiennictwa zdarza się co 3–4 lata[2].

Choroby i szkodniki
Bukiew łatwo pleśnieje i dlatego przechowywana musi być odpowiednio podsuszona i w chłodni. Rozwija się na niej też grzybnia takich gatunków jak: płomienniczek owocolubny (też nazywany mięsichą bukową) Flammulaster carpophilus (syn. Naucoria carpphila) i rozszczepka pospolita Schizophyllum commune[3]. Częstym i związanym z nasionami buka owadem jest pachówka bukwióweczka Laspeyresia fagiglandana z rodziny zwójkowatych. Jej gąsienice wyjadają nasiona i opuszczają orzeszek okrągłym otworem zimując w ściółce[4].

Skład, znaczenie i zastosowanie
Orzeszki zawierają dużo tłuszczów (40–52% w stanie podsuszonym) oraz ok. 8 do 29% białek, a poza tym także: węglowodany (ok. 1%), skrobię (0,8%), celulozę, kwas kumarowy, waniliowy, ferulowy[2], jabłkowy i cytrynowy, ok. 6% składników mineralnych i do 16% wody[5]. Orzeszki są jadalne dla ludzi oraz wielu zwierząt (stanowią ulubione pożywienie dzików[4], karmiono nimi świnie). Można z nich wyrabiać olej jadalny i techniczny (tłoczony na zimno)[5].

Owoce jadalne i jako pasza

Prażone orzeszki bukowe
Bukiew, głównie dzięki wysokiej zawartości tłuszczów stanowi ważny składnik pożywienia wielu zwierząt, a w okresach niedostatku pożywienia – także ludzi[2]. Orzeszki są jednak szkodliwe dla zdrowia człowieka w przypadku spożywania ich w dużych ilościach w stanie surowym, z uwagi na obecność szkodliwej faginy[6][7]{fagotyny} (olej z nich jest nieszkodliwy)[2]. Fagina w większych ilościach ma działanie halucynogenne i toksyczne[7]. Przed spożyciem orzeszki należy wyprażyć (fagina szybko rozkłada się w wysokiej temperaturze)[5]. Olej z bukwi w Niemczech dodawano do sałatek i wyrabiano z niego margarynę[8][6]. Olej ten jest jasny, ma przyjemny smak, nie ma zapachu i nie jełczeje podczas przechowywania[5]. We Francji smażone orzeszki stanowiły surogat kawy. Orzeszki amerykańskiego buka wielkolistnego spożywane były przez Indian zarówno surowe, jak i suszone oraz duszone i tłuczone z innymi owocami.

Bukiew była ceniona jako pasza dla świń[6], jest też chętnie zjadana przez dziki i ptaki oraz magazynowana przez myszy i wiewiórki[7], ale dla innych zwierząt nie jest zalecana i uważana jest za szkodliwą[5].

Materiał siewny

Zbiór owoców buka zwyczajnego w Puszczy Bukowej pod Szczecinem
Bukiew jako materiał nasienny zbierana jest po dojrzeniu jesienią (w Polsce owoce buka zwyczajnego zbiera się w październiku, kiedy najintensywniej opadają z drzew). Po zbiorze owoce rozkładane są cienką warstwą w celu podsuszenia. Wysiewa się je jesienią lub wiosną przykrywając warstwą ziemi grubości 2–3 cm. Stosuje się ok. 6 kg orzeszków w celu obsiania 1 ara, co pozwala na uzyskanie z takiej powierzchni od 12 do 20 tysięcy siewek[8]. Dla zabezpieczenia owoców o odpowiednich cechach (pochodzących z wartościowych pod względem genetycznym i produkcyjnym drzew) wyznacza się w lasach bukowych drzewostany nasienne[9]. Orzeszki buka zbiera się ręcznie, zmiata lub zgrabia, ewentualnie zbiera z rozkładanych pod drzewami folii lub siatek[2]."

https://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_kumarowy

Kwas kumarowy – organiczny związek chemiczny z grupy kwasów fenolowych, pochodna kwasu cynamonowego.

Kwas kumarowy jest jednym z głównych budulców lignocelulozy. Znajduje się w wielu gatunkach roślin, m.in. orzeszkach ziemnych, pomidorach, marchwi i czosnku. Ma własności przeciwutleniające[2]. Uważa się, że zmniejsza ryzyka wystąpienia raka żołądka przez ograniczenie powstawania nitrozoamin[3].

https://de.wikipedia.org/wiki/Buchecker
" Surowe orzechy bukowe zawierają dużo kwasu szczawiowego. To kolejny powód, dla którego dolegliwości mogą wystąpić po zjedzeniu większych ilości. Ich niewielka toksyczność wynika z faktu, że surowe orzechy zawierają alkaloidy i trimetyloaminę (zwaną także faginą z łac. Fagus).

Nadmierne spożywanie surowych orzechów bukowych może prowadzić do zatrucia przez aktywny składnik Fagin. Jednak trujące substancje w orzechach bukowych można rozkładać przez prażenie. Ponadto lekkie prażenie prowadzi do lepszego smaku orzechów."

https://fr.wikipedia.org/wiki/Fa%C3%AEne
" Okazuje się jednak, że fagina tak naprawdę zawiera cholinę5, cząsteczke niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, której niedobór jest bardzo szkodliwy i która służy zapobieganiu lub leczeniu niektórych schorzeń neurologicznych, takich jak choroby Tourette'a lub Alzheimer6.

Regulacja konsumpcji: w przeszłości zbiór bukwi (i żołędzi, uprawianych wg orzecznictwo prawnego rozciągnietego na orzechy laskowych i innych produkty lasu) był często regulowany, jak pokazują aukcje buków i / lub żołędzi przechowywanych w archiwach krajowych. i departamentalnych wód i lasy lub cytowane w literaturze.

Spożywanie zwierząt
Orzechy bukowe stanowią pożywienie dla zwierząt leśnych: makrofauny (dziki, sarny, jelenie ...) lub mikrofauny (ptaki: cietrzewi, zięb, i in., gryzoni: , koszatka, wiewiórka, mysz polna, nornica, borsuk ...) na krótko przed zimą w czasie żołędzia7,8. Zwierzęta te uczestniczą w ich rozprzestrzenianiu (zoochoria).

Buki służyły kiedyś jak żołędzie do karmienia świń, które w tym celu prowadzono do lasu.
Pod tym względem we Francji „prawo bukwi” często modelowano wg "prawa żpłędzi"9. Nakaz wydany w 1669 r. Przez Colberta zabrania usuwania (z wyjątkiem zezwolenia króla lub „mistrzów wody i lasów”) niektórych produktów leśnych, w tym „muraw, błotnistych zwierząt lub błota” 10.

Podczas rewolucji świnie nie mogły wypasać się w lasach zawierających buki (były szkodliwe dla regeneracji poprzez zjedzenie wszystkich bukwi), ale ludzie mogli zbierać bukwie, żołędzie i inne dzikie owoce (co może prowadzić do nadmiernej eksploatacji zasobów) w lasach krajowych 11.

Spożycie przez ludzi

Bukwie była częścią diety w starożytnej Grecji. Surowe bukwie zawierają dużą ilość kwasu szczawiowego i trimetyloaminy. Ten ostatni związek jest toksyczny, jeśli jest spożywany w dużych ilościach, ale pieczenie bukwi zmniejsza jego zawartość.

W czasach niedoboru były spożywane na wsi jako żywność uzupełniająca. Można je gotować jak kasztany lub zmielić, aby uzyskać masło o właściwościach odrobaczających lub pasożytobójczych. Nasiona po macerowaniu w wodzie w celu opróżnienia garbników można również zmielić na mąkę. Dzisiaj pieczone bukwie stosuje się jako przystawki lub dodatki do sałatek.

Wytłaczano je również w celu uzyskania oleju jadalnego, a priori wolnego od faginy12 i nie jełczejącego łatwo. Olej ten można również wykorzystać do oświetlenia7."

http://magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchn ... rects=true

" Indianie starali się odnajdywać spiżarnie gryzoni z orzeszkami buka amerykańskiego, tropiąc myszy na śniegu. Niektóre tropy prowadziły bowiem do miejsc z odpadkami pozostałymi z łuskania orzeszków. Wystarczyło wtedy odkopać śnieg i dobrać się do takiej spiżarni. Podobnie plemiona Syberii tropiły nory, w których gryzonie gromadziły orzeszki jadalnej limby syberyjskiej."

" W średniowieczu w okresie owocowania dębów i buków wpuszczano trzodę do lasu, aby żywiła się sama. Jednym z takich lasów, gdzie wypasano świnie, był Las Bakoński na Węgrzech. Wieprzowina stamtąd cieszyła się taką sławą, że do dziś mamy wędlinę zwaną bekonem..."

https://kuchnia.wp.pl/orzeszki-bukowe-s ... 171600513a

https://youtu.be/pnycuHyC-IA

http://potrawyregionalne.pl/208,3715,NA ... htm&lang=1

https://en.wikipedia.org/wiki/Beech
"Jak zauważył to Pliniusz Starszy w historii naturalnej, to właśnie buk spowodował ocalenie mieszkańców Chios przed głodem, gdy miasto było oblężone.”[28]."

Bukwie zawierają sporo kwasu foliowego.
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Administrator
Posty: 12087
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 24
x 630
Podziękował: 22794 razy
Otrzymał podziękowanie: 19162 razy

Re: Nasze porady zdrowotne i opinie

Nieprzeczytany post autor: janusz » piątek 08 lis 2019, 22:37

ORGANIZM, GENIALNY LEKARZ - HOMEOSTAZA - Tadeusz Miszczak © VTV

https://www.youtube.com/watch?v=BSHXKzSF8Ho&app=desktop

Premiera rozpoczęła się 92 minuty temu
0 x



cedric
Posty: 2857
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 46
x 35
Podziękował: 1755 razy
Otrzymał podziękowanie: 3790 razy

Re: Nasze porady zdrowotne i opinie

Nieprzeczytany post autor: cedric » niedziela 10 lis 2019, 23:22

Chris Masterjohn

Astma /alergia salicylanowa moze byc wywolana niedoborem glicyny (salicylan obniza jej poziom) potrzebnej do produkcji glutationu (cysteina -limituje, glicyna +glutamina/glutaminian dodatkowo zwieksza)

https://youtu.be/yGcOHmIFnGc
0 x



ODPOWIEDZ