Witam wszystkich użytkowników tego forum

17.03.23
Forum przeżyło dziś dużą próbę ataku hakerskiego. Atak był przeprowadzony z USA z wielu numerów IP jednocześnie. Musiałem zablokować forum na ca pół godziny, ale to niewiele dało. jedynie kilkukrotne wylogowanie wszystkich gości jednocześnie dało pożądany efekt.
Sprawdził się też nasz elastyczny hosting, który mimo 20 krotnego przekroczenia zamówionej mocy procesora nie blokował strony, tylko dawał opóźnienie w ładowaniu stron ok. 1 sekundy.
Tutaj prośba do wszystkich gości: BARDZO PROSZĘ o zamykanie naszej strony po zakończeniu przeglądania i otwieranie jej ponownie z pamięci przeglądarki, gdy ponownie nas odwiedzicie. Przy włączonych jednocześnie 200 - 300 przeglądarek gości, jest wręcz niemożliwe zidentyfikowanie i zablokowanie intruzów. Bardzo proszę o zrozumienie, bo ma to na celu umożliwienie wam przeglądania forum bez przeszkód.

25.10.22
Kolega @janusz nie jest już administratorem tego forum i jest zablokowany na czas nieokreślony.
Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
/blueray21

Ze swojej strony proszę, aby unikać generowania i propagowania wszelkich form nienawiści, takie posty będą w najlepszym wypadku lądowały w koszu.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.

Pozdrawiam wszystkich i nieustająco życzę zdrowia, bo idą trudne czasy.

/blueray21

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.


/blueray21

JAJA

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13131
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 695
Podziękował: 30184 razy
Otrzymał podziękowanie: 19679 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » sobota 12 wrz 2015, 21:50

Zadnego białka nie można łaczyć z cukrami- żadnymi ! ;)
Mięso, jaja tylko z warzywami..
Tu jest fajna 'ściągawka'- polecam (dr Tombak) :
• W żadnym wypadku nie łączmy cukru z białkami. Żółtko jajka utarte z cukrem ulubiony przez dzieci "kogel-mogel", to słodziutki "morderca".

ZASADY SPOŻYWANIA PRODUKTÓW Z PRZEWAGĄ BIAŁKA
1. Jeśli spożywacie tłuszcz z białkiem (mięso usmażone na oleju roślinnym), to należy jeść mięso z dużą ilością warzyw. Obfitość warzyw neutralizuje szkodliwą działalność tłuszczów.
2. Białek najlepiej nie mieszać z innymi białkami. Każde białko należy jeść oddzielnie, jeden rodzaj białka każdorazowo, np. tylko mięso lub tylko groch, lub tylko ryby.
3. Produkty białkowe lepiej spożywać na kolację, nie później niż dwie godziny przed snem, ponieważ nocną porą organizm zajmuje się regeneracją i potrzebuje substancji białkowych. Sałatka warzywna musi się znaleźć przed każdym pożywieniem białkowym.

fragmenty:
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CCAQFjAAahUKEwjJyJagofLHAhWnKdsKHXXyAp8&url=http%3A%2F%2Fuleszka.uprowadzenia.cba.pl%2Fwebacja%2Fmedalt%2Fjedzenie.htm&usg=AFQjCNFsfMuoZq5ODYw4z0W5AoBUsM3eNg&sig2=LUWbmnzLP7o46doeQwA6Zw
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
Basia7
Posty: 995
Rejestracja: niedziela 15 mar 2015, 01:06
x 39
x 95
Podziękował: 2263 razy
Otrzymał podziękowanie: 2217 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: Basia7 » sobota 12 wrz 2015, 22:47

@Ga, powiedz co to za kogiel-mogiel bez cukru?
a jakby dodać ksylitol lub erytrol, byłoby zdrowe?
narobiłam sobie smaka na to
0 x



Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 9759
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 500
Podziękował: 449 razy
Otrzymał podziękowanie: 14683 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » sobota 12 wrz 2015, 23:11

Pewnie zdrowe nie będzie, a ksylitol nie jest słodki, za to jest wirusobójczy.
Słodka jest stewia.
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13131
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 695
Podziękował: 30184 razy
Otrzymał podziękowanie: 19679 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » sobota 12 wrz 2015, 23:14

Kogel mogel, joooj , latami nie jadłem - jutro sobie ze trzy z sacharozą rafinowaną utrę!
A co!
Raz kiedyś nie zaszkodzi, dzis świeto lasu, wszamałem całą czekoladę, jutro mogiel i ...
znowu cukrowy post-detox.. co za dużo to niezdrowo..
Ksylitol działa na mnie 'rozrzedzająco'.. ;) (WC) Sczególnie przy kawie z chlorkiem magnezu...

edit:
ksylitol to w końcu alkohol ;)
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
analityczka
Posty: 443
Rejestracja: wtorek 21 kwie 2015, 16:16
x 1
x 12
Podziękował: 230 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: analityczka » środa 16 wrz 2015, 19:07

W innym wątku Basia:
Basia7 pisze:zjadam codziennie świeże żółtka ( dla folistatyny) z kakao + miód - pycha :D , ale co z białkami?
mieszać z żółtkami czy bezużyteczne? bo jak na razie wyrzucam, ale trochę szkoda...

Szkoda. Kurze białko jest najbardziej zbliżone do ludzkiego. Nie pamiętam dokładnie, powyżej 90%. To znaczy, że przyswaja się "gładko", nie obciąża organizmu człowieka.
Poszukaj w tych linkach o wątrobie, bo chyba to ona ci dolega?
http://etermed.pl/watroba/
http://www.mariuszdybala.cba.pl/trening ... ialko.html
0 x


* Informacja bez sprawdzenia wiarygodności źródeł jest tylko hipotezą.
* Ja mogę być nieobiektywna, dowody – nie.

vic88
Posty: 202
Rejestracja: wtorek 07 paź 2014, 15:37
x 5
Podziękował: 65 razy
Otrzymał podziękowanie: 360 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: vic88 » sobota 26 wrz 2015, 05:40

W jednym poście wspomniałem, że zapłodnione surowe jaja prawdopodobnie mają bardzo silny wpływ na zdrowie viewtopic.php?f=17&t=1476

Osoby z dobrym wzrokiem szybko mogą się upewnić, bo na żółtku pojawia się obwódka: http://cdn.backyardchickens.com/f/fc/44 ... edegg.jpeg

Z niedowierzaniem stwierdzam, że w Poznaniu nie można dostać takich jaj. Byłem na rynku, potem w starym kiosku, gdzie od lat sprzedają jaja ze wsi. Szukałem specjalnie takich bez stempelka, który zaleca UE. Gdy się zapytałem, czy razem z kurami trzymają koguty, reakcją był szok i wielkie oczy: "Panie, przecież sprzedawane w Unii jajka nie mogą być 'nieczyste' ! Zero kogutów".

Trzeba mieć układy ze wsią i po 'nieczyste' jajka sięgać za plecami Unii :D Albo być barbarzyńcą, mordercą i z pełną premedytacją kupować jaja lęgowe, choć to drogi biznes. Unia zapłacze nad losem nienarodzonych kur, jednocześnie zwiększy dotacje na aborcje w gabinetach lekarskich :P
0 x



Awatar użytkownika
analityczka
Posty: 443
Rejestracja: wtorek 21 kwie 2015, 16:16
x 1
x 12
Podziękował: 230 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy

Re: JAJA i folistatyna

Nieprzeczytany post autor: analityczka » niedziela 27 wrz 2015, 20:08

vic88 pisze:być barbarzyńcą, mordercą i z pełną premedytacją kupować jaja lęgowe

Te lęgowe różnią się od tych normalnie powstałych z koguta?
Tak czy owak cię nie pocieszę, bo już wiesz, że badania są jednoznaczne - tylko żółtko i tylko zapłodnione jajko.

Może suplement? Sprawdzony naukowo, jest do kupienia w Polsce, ale nie jest tani.
Wyprodukowano bogate w folistatynę żółtko w proszku - FolstaxanTM
(później jako MYO-T12 by Atlas/MYOS, potem the brand name MYO-X, and by Cenegenics (NASDAQ:CELG) under the brand name Cenegenics Muscle Formula (Fortetropin)

http://www.myot12.com/abstract_myot12.htm
http://pure-protein.eggnation.co.uk/ind ... ticle_id=7
http://forum.bodybuilding.com/showthrea ... =112347381
https://en.wikipedia.org/wiki/Carlon_Colker
http://www.sfd.pl/sklep/MHP_Myo-X-opis28969.html
0 x


* Informacja bez sprawdzenia wiarygodności źródeł jest tylko hipotezą.
* Ja mogę być nieobiektywna, dowody – nie.

vic88
Posty: 202
Rejestracja: wtorek 07 paź 2014, 15:37
x 5
Podziękował: 65 razy
Otrzymał podziękowanie: 360 razy

Re: JAJA i folistatyna

Nieprzeczytany post autor: vic88 » niedziela 27 wrz 2015, 21:14

Jaja lęgowe sprzedają na allegro czy olx. Nie różnią się niczym od pełnowartościowych jaj wiejskich. Po prostu to są wyselekcjonowane jaja z takiego stada, gdzie masz 85-100% pewności, że z jaja wykluje się kura, kiedy trafi do inkubatora.

Teraz mam dobre źródło jaj wiejskich, to tam zapłodnione jest praktycznie 10/10 w paczce :)

Podrzuciłaś bardzo ciekawe linki :) Ten Carlon Colker jest pod zmasowanym atakiem za swój produkt Myo-x i za to, co głosi.

I jest potwierdzenie tego, co twierdziłem wcześniej metodą "na czuja": "Przeprowadzone badania potwierdzają koncept, że poziom miostatyny wzrasta z wiekiem, a wzrost tkanki tłuszczowej i degradacji mięśniowej towarzyszą procesom starzenia".

Czyli logicznym wydaje się zbijanie poziomu miostatyny za pomocą jej inhibitora - folistatyny.
0 x



Awatar użytkownika
Thotal
Posty: 7359
Rejestracja: sobota 05 sty 2013, 16:28
x 27
x 249
Podziękował: 5973 razy
Otrzymał podziękowanie: 11582 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: Thotal » niedziela 27 wrz 2015, 21:25

Życie tak mi się poukładało, że z mieszczucha stałem hodowcą i właścicielem kilku kur + kogut... :)
Prawie codziennie jem lekko sparzoną jajecznicę na słonince :D (dodatkowo sypię kurkumę i pieprz)


Pozdrawiam - Thotal :)
0 x



To masz
Posty: 61
Rejestracja: czwartek 24 wrz 2015, 14:53
x 1
x 6
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 122 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: To masz » poniedziałek 28 wrz 2015, 21:23

Jeśli ktoś ma niedowagę i nie może przytyć, to polecam właśnie wiejskie jaja. W ciągu ostatniego miesiąc jadłem jajka wiejskie praktycznie codziennie na śniadanie, brałem wit d3 10000 j.m-20000 j.m, olej kokosowy, chleb smarowałem grubo masłem i przytyłem 6 kg w ciągu miesiąca. Osiągnąłem taki wynik nie przejadając się i jedząc zdrowe, przygotowane w domu posiłki. Na jakimś portalu, który rzekomo zajmuje się niby tematyką zdrowotną, proponowali osobą z niedowagą nawet jedzenie słodyczy w umiarze, żeby waga skoczyła trochę w górę. Nawet nie wyliczałem sobie ile kalorii mam jeść dziennie, nie jadłem 5-6 posiłków, tylko jadłem kiedy byłem głodny. W moim przypadku taki wzrost wagi był wskazany, bo ważyłem naprawdę mało i nie miałem sił nawet zakupów dżwigać :D
0 x



Awatar użytkownika
abcd
Posty: 5651
Rejestracja: środa 17 wrz 2014, 20:13
x 372
x 239
Podziękował: 30572 razy
Otrzymał podziękowanie: 9105 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: abcd » poniedziałek 28 wrz 2015, 23:13

Mam nadzieję, że na słodycze się nie skusiłeś? ;)
0 x


Gdzie rodzi się wiara, tam umiera mózg.

baba
x 129

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: baba » wtorek 29 wrz 2015, 09:08

Teraz mam dobre źródło jaj wiejskich, to tam zapłodnione jest praktycznie 10/10 w paczce :)

Vic, to dawaj to źródło w wątku "To polecam bo dobre". 8-)
http://www.cheops.org.pl/viewtopic.php?f=28&t=181&p=43380&hilit=to+polecam+bo+dobre#p43380
0 x



To masz
Posty: 61
Rejestracja: czwartek 24 wrz 2015, 14:53
x 1
x 6
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 122 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: To masz » wtorek 29 wrz 2015, 21:19

Mam nadzieję, że na słodycze się nie skusiłeś?

Nie jadłem żadnych słodyczy. Odrzuca mnie od słodyczy odkąd zrobiłem sobie od nich długi detoks i zaczęły mi smakować naturalne słodkości. Robię sobie rożne musy owocowe z kakao albo dżemy. Nie dodaje do nich żadnego cukru. Swoją drogą to ciekawe, bo będąc dzieckiem zajadałem się tymi słodyczami ze sklepu, a teraz po tym detoksie są dla mnie strasznie mdłe i jakieś takie ogólnie bez smaku. Waga po tym śmieciowym żarciu w ogóle nie chciała iść w górę, a po naturalnym jedzeniu skoczyła do góry. Kiedyś bywały dni, że jadłem tylko słodycze i chipsy, a w ciągu dnia nie wziąłem łyka wody, tylko wypijałem 2 l coca-coli i innych kolorowych popłuczyn z toną cukru. Może to w jakimś stopniu zaburza metabolizm i dlatego organizm nie potrafi wyregulować odpowiednio wagi ? Najlepsze jest to, że jak byłem wychudzony, to się przejadałem notorycznie, ledwo dupę podnosiłem od krzesła po solidnym posiłku, a i tak nie mogłem przytyć. Zacząłem jeść, kiedy jestem głodny i nie przejadam się, a waga idzie w górę.
0 x



Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13131
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 695
Podziękował: 30184 razy
Otrzymał podziękowanie: 19679 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » środa 30 wrz 2015, 12:11

Może to w jakimś stopniu zaburza metabolizm

Nie w pewnym stopniu a całkowicie ! ;)
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

vic88
Posty: 202
Rejestracja: wtorek 07 paź 2014, 15:37
x 5
Podziękował: 65 razy
Otrzymał podziękowanie: 360 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: vic88 » środa 30 wrz 2015, 12:44

Zawsze mnie to zastanawiało: dlaczego ludzie, którzy mają dietę składającą się wyłącznie z cukrów są chudzi jak patyki.
0 x



Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 9759
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 500
Podziękował: 449 razy
Otrzymał podziękowanie: 14683 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » środa 30 wrz 2015, 12:52

Do pewnego czasu @vic, do pewnego czasu tylko.
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

vic88
Posty: 202
Rejestracja: wtorek 07 paź 2014, 15:37
x 5
Podziękował: 65 razy
Otrzymał podziękowanie: 360 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: vic88 » środa 30 wrz 2015, 19:31

Do czasu, kiedy siądzie sprawność trzustki?
0 x



Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 9759
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 500
Podziękował: 449 razy
Otrzymał podziękowanie: 14683 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » środa 30 wrz 2015, 19:45

Też, ale głównie do czasu kiedy zmieni się metabolizm - zwykle koło 30-tki. Potem cukier zamienia się za pomocą naszego organizmu szybko w tłuszcz i lokuje tam, gdzie go nie chcemy. Często przyczyną jest wyhodowanie sobie insulinoodporności poprzez nadużywanie cukru i innych słodkości.
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13131
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 695
Podziękował: 30184 razy
Otrzymał podziękowanie: 19679 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » sobota 28 lis 2015, 15:17

Przeniosłem z innego tematu, jakby tu też powinno być ;) :
Średnie JAJO (surowe) zawiera

Aminokwas Zawartość (mg)
Tryptofan 83,5
Treonina 278
Izoleucyna 336
Leucyna 544
Lizyna 457
Metionina 190
Cysteina 136
Fenyloalanina 341
Tyrozyna 250
Walina 430
Arginina 411
Histydyna 155
Alanina 368
Kwas asparaginowy 665
Kwas glutamionowy 838
Glicyna 216
Prolina 257
Seryna 486


TŁUSZCZE
Jajka są także bogatym zródłem tłuszczów. Jedno sredniej wielkości jajko zawiera:
1,5 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
1,9 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych,
0,7 g kwasów tłuszczowych wielonienassyconych,
37 mg kwasów tłuszczowych omega-3,
574 mg kwasów tłuszczowych omega-6.

CHOLESTEROL
Jedno średnie jajko zawiera ok. 211 mg cholesterolu i to właśnie dzięki niemu budzi wiele kontrowersji, obwiniane jest o powodowanie chorób układu krążenia oraz serca.
Cholesterol powstaje w każdej ludzkiej komórce i spełnia niezywkle istotną role. Jego synteza jest bardzo kosztowna energetycznie i organizm chętnie wspomaga się cholestrolem dostraczonym z pożywienia. Im więcej go dostarczymy w pokarmach tym mniej wytworzy go nasz orgaznizm. U zdrowych osób mechanizmy te są zależne więc ilośc choletrolu spozytego nie ma istotnego wpływu na ilośc cholestrolu krązacego we krwi.
Wiekszośc badań przeprowadzonych w ostatnich czasach wskazuje, że powiązanie między tymi zależnościami jest bardzo niewielkie.
Przykładem na to iż, spożycie jajek nie ma bezpośredniego wpływu na choroby serca jest badanie, które trwało 14 lat. Podczas jego trwania przebadabno ok. 120 tysięcy zdrowych kobiet i mężczyzn, spożywających codziennie jedno lub wiecej jajek i stwierdzono że ryzyko ataku serca czy udaru nie uległo zwiekszeniu w stosunku do osób których dieta obejmowała mniej niż jedno jajko tygodniowo. Niewielki wzrost ryzyka rozwoju chorób serca zanotowano jedynie u cukrzykow spożywających jedno jajko dziennie w stosunku do osób spożywających je rzadko.
Kolejnym przykładem jest badanie w którym do diety 24 zdrowych osób dodano 2 jajka (ok.400 mg cholestrolu) dziennie prze okres 6 tygodni. Wszystkie osoby zostały pouczone aby nie zmieniac swoich dotychczasowych przyzwyczajeń związanych ze sposoobem odżywainia. Na jego podstawie dowiedziono, że poziom całkowitego cholesterolu wzrósł o 4%, natomiast HDL o 10%. Zarówno stosunek cholesterolu calkowitego do HDL, jak trójglicerydy oraz LDL nie uległy znaczącej zmianie. U osób zdrowych jajek nie należy rygorystycznie ograniczać – to stwierdzenie naukowców po tym badaniu
W kolejnym badaniu, 24 młodych mężczyzn było karmionych dietą w której 30% kalori pochodziło z tłuszczów. Mężczyzn tych podzielono na 4 grupy w których podaż cholestrolu z jajek wynoisła: 128, 283, 468, 859 mg/dzien odpowienio dla grupy I, II, III oraz IV. Średni poziom cholestrolu po tym badaniu wyniósł: 155,161,162 i 166 mg/dl. Wnioski wyciągnijcie sami.

KAROTENOIDY
Karotenoidy to grupa organicznych związkow chemicznych występujących w chloroplastach i chromoforach. W organiżmie człowieka występują w największych ilościach w siatkówce oka. Są świetnymi antyoksydantami, chronią oczy przed wolnymi rodnikami, których żródłem jest promieniowanie ultrafioletowe.
Karotenoidy takie jak luteina i zeaksantyna (odpowiednio żółty i czerwony karotenoid) wystepuja w dużej ilości w jajkach. Luteina pełni funkcję filtra chroniącego przed promieniowaniem UVA i UVB, a dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym zapobiega uszkodzeniom naczyń wlosowatych siatkówki oraz fotoreceptorów plamki oka.
Badania pokazały, że wysoka podaż luteiny i zeaksantyny zmniejsza ryzyko katarakty o 20% i degradacji plamki żółtej o 40%, która jest powodem ślepoty.

LECYTYNA
Jest to fosfolipid występujący w żółtku jajka. Lecytyna ze względu na występowanie w każdej komórce ciała odgrywa niezwykle ważną rolę. Posiada właściwości emulgujące, rozbija tłuszcze oraz cholesterol na male cząstki zapobiegając ich przylepianiu się do naczyń krwionośnych. Kwas linolowy będący prekursorem prostaglandyn stanowi około 50% lecytyny, dzięki czemu ma ona wpływ na regulację ciśnienia krwi oraz wykazuje dzialanie przeciwzapalne oraz przeciwzakrzepowe. Lecytyna rozpuszcza cholesterol w żółci i chroni przed tworzeniem się kamieni żółciowych. Oprócz tego jest niezbedna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, bierze udzial w procesach przemiany materii, opóznia procesy starzenia.

CHOLINA I BETAINA
Cholina wchodzi w skład fosfolipidów (lecytyny i sfingomieliny), zmniejsza odkładanie się tłuszczów w wątrobie, jest substratem do wytwarzania acetylocholiny, uczestniczy w budowie błon komórkowych i cytoplazmatycznych. Badania dowiodły, że cholina podawana podczas ciąży wpływa na rozwój pamięci u niemowląt. Jajka są jej doskonałym zródłem, jedno średnie jajko zawiera ok. 126 mg choliny.
Betaina jest produkowana z choliny i glicyny.Betaina obniża poziom homocysteiny, która jest dobrze znanym czynnikiem powodującym wzrost ryzyka chorób sercowo naczyniowych. Wysoki jej poziom to bardzo wysokie prawdopodobieństwo choroby wieńcowej.

WITAMINY I MINERAŁY
Jajka zawierają niemal wszytskie witaminy i minerały niezbedne dla prawidłowgo funkcjonowania organizmu człowieka. Wyjątkiem jest witamina C, która w jajkach nie występuje ze względu na możliwośc jej syntetyzowania przez organizm kury.
Jedno średniej wielkości jajko zawiera:
244 IU witaminy A,
69,5 mcg retinolu,
5,0 mcg beta karotenu,
4,5 mcg beta kryptoksantyny,
166 mcg luteiny + zeaksantyny,
17,5 IU witaminy D,
0,5 mg witaminy E,
0,1mcg witaminy K,
0,03 mg niacyny,
0,064 mg witaminy B1,
0,2 mg witaminy B2,
0,1 mg witaminy B6,
0,6 mcg witaminy B12,
23,5 mcg kwasu foliowego,
0,7 mg kwasu pantotenowego,
126mg choliny,
0,3 mg betainy,
26,5 mg wapnia,
0,9 mg żelaza,
6,0 mg magnezu,
95,5 mg fosforu,
67,0 mg potasu,
70,0 mg sodu,
0,6 mg cynku,
0,1 mg miedzi,
25,8 mcg selenu,
0,5 mcg fluoru.
http://kulturystyka.pl/wszystko-o-jajkach/

Czy jest drugi taki produkt co ma to wszystko w 70 g wagi? ;)
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
omega
Posty: 10
Rejestracja: niedziela 22 lis 2015, 02:58
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 4 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: omega » poniedziałek 30 lis 2015, 08:53

Przez wiele lat nie jadałam jaj, jednak nowe badania, jak i właściwości odżywcze tychże przekonały mnie do włączenia ich w końcu do swojej diety. Przyznam jednak, że wciąż mam maleńki problem, w jakiej postaci je najlepiej spożywać? Pani J. Kempisty przekonuje, że jeśli nie chcemy jaj spożywać na surowo, należy je tak ugotować, żeby nie pękła skorupka. Czasem mi się to udaje, czasem nie. :) dla bezpieczeństwa staram się podczas "gotowania" nie podwyższać temp. wody powyżej tych 92 stopni, jaja wtedy się nie gotują, a tylko zaparzają, białko jest ścięte, żółtko lekko ścięte i powinna być gitara. Jednak trudno jest zajrzeć do środka pod skorupkę i ustalić ten moment podczas przyrządzania, żeby gotowe jajo do spożycia było idealne, nie za płynne i i nie za twarde. Jeśli macie sposoby na idealnie ugotowane zdrowe jajo, bardzo proszę o podpowiedzi.
Zastanawia mnie też fakt, że dla np. prof. Trziszki, czy J. Zięby kwestia przekroczenia tej temp. 92 stopni nie ma tak istotnego znaczenia, dlaczego?
0 x



Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13131
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 695
Podziękował: 30184 razy
Otrzymał podziękowanie: 19679 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » poniedziałek 30 lis 2015, 09:07

A moze spróbuj jak tu? ;) :

http://www.cheops4.org.pl/cheos/viewtopic.php?f=16&t=1278&start=125#p44969
Edit:
Na surowo, czyli z zachowaniem wszystkich ważnych składników i .. smacznie!
Big drink! :)
Gotowanie to denaturacja białek..., można i tak, ale nie ma potrzeby, można też lekko 'ściąć' na maśle,
surowe mają oprócz tego właściwości 'chelatujące'..
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
omega
Posty: 10
Rejestracja: niedziela 22 lis 2015, 02:58
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 4 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: omega » poniedziałek 30 lis 2015, 11:14

Dzięki grzegorz, koktajle wyglądają apetycznie, być może się skuszę, jaja zjadam głównie dla ich wartości odżywczych (nie jadam mięsa od wielu lat, nabiału praktycznie też), więc nie powinno być problemu z przyzwyczajeniem się do takich koktajli, jednak jajo ugotowane na półmiękko jest pyszne, można przyrządzić z nim sałatki, nadziewać itp., doznania smakowe są też ważne, poczytam jeszcze dokładniej o denaturacji białka, żeby przekonać mózg do zjadania surowych. :)
Piszesz; lekko ściąć na maśle, czy taka metoda nie daje już zbyt wysokiej temperatury? ogólnie mam problem z rozbiciem tego naszego wspaniałego jaja na rozgrzany tłuszcz. Biorę pod uwagę olej kokosowy, ew. masło klarowane, najtrudniej ustalić i utrzymać temperaturę.
0 x



Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13131
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 695
Podziękował: 30184 razy
Otrzymał podziękowanie: 19679 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » poniedziałek 30 lis 2015, 11:29

poczytam jeszcze dokładniej o denaturacji białka

Dotyczy wszystkich białek, tych z mięsa też ;) .. Miodu też np. wszystko do 42 St. C. max. ...
Nie dotyczy zup .. ;)
Piszesz; lekko ściąć na maśle, czy taka metoda nie daje już zbyt wysokiej temperatury?

Poczytaj w temacie na wcześniejszych stronach..
Masło szybko się topi, nie musi skwierczeć..
Jajo wyjęte z lodówki, białko się zetnie, a żółtko nie zdaży się nawet mocno ogrzać..
Tylko białko mieszasz lekko, minuta-dwie, żółtko pozostaje nienaruszone- nie 'bełtasz' go, trzeba tylko chwilę przypilnować
i szybko zdjąć z ognia. ;)
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
omega
Posty: 10
Rejestracja: niedziela 22 lis 2015, 02:58
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 4 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: omega » wtorek 01 gru 2015, 19:43

Poczytałam trochę o denaturacji. Niestety, jak to zazwyczaj bywa nie wszystkie informacje są zbieżne i tak też jest w temacie trawienia białka jaj przez człowieka. Jednak często powtarza się stwierdzenie, że "lekka' denaturacja "rozwiązuje" wiązania białka(jaj) i jest ono wtedy lepiej strawne, np. już jajko na twardo, w pewnym stopniu tworzy nowe wiązanie i się znów zaciska, czyli niby jest jeszcze mniej strawne niż surowe. Ja zrozumiałam, że "najłatwiejsze" jest lekko ścięte, czyli na miękko.
Jest jeszcze kwestia witaminy H, którą niszczy awidyna w surowym białku, chroniąc je naturalnie. Po denaturacji nie ma awidyny, która przekształca wit. H w formę nieprzyswajalną.

Jeśli wyjaśnienie tych wątpliwości jest już gdzieś na forum, bardzo proszę o przekierowanie i ew. zmoderowanie posta. :)

Edit: grzegorzu, czy masz informację, że tylko i wyłącznie surowe jaja mają właściwości chelatujące, bo to bardzo interesująca kwestia.
0 x



Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13131
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 695
Podziękował: 30184 razy
Otrzymał podziękowanie: 19679 razy

Re: JAJA

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » wtorek 01 gru 2015, 22:12

czy masz informację, że tylko i wyłącznie surowe jaja mają właściwości chelatujące, bo to bardzo interesująca kwestia.

@Baba zamieszczała kiedyś z powojennego podręcznika info o zastosoniu na zatrucia, i gdzieś wpisałem o chelatacji specyfików aptecznych - valium zdaje się było też.. ;)
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

ODPOWIEDZ