Witam wszystkich użytkowników tego forum

17.03.23
Forum przeżyło dziś dużą próbę ataku hakerskiego. Atak był przeprowadzony z USA z wielu numerów IP jednocześnie. Musiałem zablokować forum na ca pół godziny, ale to niewiele dało. jedynie kilkukrotne wylogowanie wszystkich gości jednocześnie dało pożądany efekt.
Sprawdził się też nasz elastyczny hosting, który mimo 20 krotnego przekroczenia zamówionej mocy procesora nie blokował strony, tylko dawał opóźnienie w ładowaniu stron ok. 1 sekundy.
Tutaj prośba do wszystkich gości: BARDZO PROSZĘ o zamykanie naszej strony po zakończeniu przeglądania i otwieranie jej ponownie z pamięci przeglądarki, gdy ponownie nas odwiedzicie. Przy włączonych jednocześnie 200 - 300 przeglądarek gości, jest wręcz niemożliwe zidentyfikowanie i zablokowanie intruzów. Bardzo proszę o zrozumienie, bo ma to na celu umożliwienie wam przeglądania forum bez przeszkód.

25.10.22
Kolega @janusz nie jest już administratorem tego forum i jest zablokowany na czas nieokreślony.
Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
/blueray21

Ze swojej strony proszę, aby unikać generowania i propagowania wszelkich form nienawiści, takie posty będą w najlepszym wypadku lądowały w koszu.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.

Pozdrawiam wszystkich i nieustająco życzę zdrowia, bo idą trudne czasy.

/blueray21

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.


/blueray21

CUKIER, słodzenie, słodziki

Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 16907
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1085
x 540
Podziękował: 17150 razy
Otrzymał podziękowanie: 24207 razy

Re: CUKIER, słodzenie, słodziki

Nieprzeczytany post autor: songo70 » poniedziałek 04 sty 2021, 12:08

0 x


"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: CUKIER, słodzenie, słodziki

Nieprzeczytany post autor: cedric » środa 31 mar 2021, 23:08

https://www.myparkdental.com/Xylitol.asp
" Ksylitol dla zdrowszego uśmiechu i zdrowszego życia
Produkty ksylitolowe - słodzisz drogę do lepszego zdrowia
Korzyści z ksylitolu, jak go używać i gdzie kupić - Carra Demrow, RDH
Zapobieganie próchnicy zębów (głodzi streptococcus mutans), zmniejsza tworzenie się płytki nazębnej, wspomaga produkcję śliny, aby zapobiec „suchości w ustach”, pomaga w zwiększaniu wchłaniania minerałów w celu naprawy uszkodzonego szkliwa zębów, jednocześnie zwiększając wytrzymałość zębów.

Badania wykazały, że stosowanie ksylitolu pomaga skorygować początkowe uszkodzenia szkliwa.

Ślina sama w sobie chroni usta i zęby. Ślina zawierająca ksylitol jest bardziej zasadowa niż ślina zawierająca inne produkty cukrowe. Po zażyciu ksylitolu może wzrosnąć stężenie podstawowych aminokwasów w ślinie. Gdy pH jest powyżej 7, sole wapnia i fosforanów w ślinie zaczynają wytrącać się do tych części szkliwa, w których ich brakuje. W ten sposób miękkie miejsca szkliwa z niedoborem wapnia zaczynają ponownie twardnieć.

W przypadku ksylitolu biofilm powstający na zębach jest korzystny dla zębów. Biofilm ksylitolu pomaga w remineralizacji głębszych warstw szkliwa. (Fluor może remineralizować tylko warstwę zewnętrzną, ale nie warstwy głębsze). Miejmy nadzieję, że ksylitol z fluorem doprowadzi do całkowitej remineralizacji!

Ksylitol może mieć dobry wpływ na choroby przyzębia poprzez hamowanie procesu zapalnego. 4

Stwierdzono, że ksylitol zwiększa aktywność białych krwinek biorących udział w walce z bakteriami, a tym samym może pomóc w budowaniu odporności, chronić przed przewlekłą chorobą zwyrodnieniową i działać przeciwstarzeniowo. Udowodniono, że jest skuteczny w hamowaniu Candida albicans (pleśniawki), poważnej choroby drożdżakowej i innych szkodliwych bakterii, w tym H. pylori, która jest powiązana z chorobami dziąseł, nieświeżym oddechem, wrzodami i rakiem żołądka. 5

Ksylitol zmieni kwaśność w jamę ustną w zasadową! Zamiast próbować leków na odruch kwasowy - możesz najpierw wypróbować ksylitol. Należy również jak najszybciej spłukać ksylitolem po kwaśnych potrawach i napojach, aby powstrzymać atak kwasu. Następnie, jeśli to możliwe, wykonaj 1 do 2 minut później szczoteczką do zębów z mieszaniną ślina-ksylitol, aby dobrze rozprowadzić go po wszystkich zębach.

Ksylitol nie zwiększa produkcji insuliny, dzięki czemu jest bezpieczny dla osób z cukrzycą. (Indeks glikemiczny 7). Diabetycy nie powinni przyjmować więcej niż 70 gramów w ciągu dnia. Pacjenci z cukrzycą niewymagają amputacji częściowo z powodu ksylitolu. 2, 3

Wygląda, czuje i smakuje jak zwykły cukier (sacharoza), ale ma o 40 procent mniej kalorii i 75 procent mniej węglowodanów niż cukier. Dodatkowo ksylitol nie jest łatwo przekształcany w tłuszcz i prawie nie wpływa na poziom insuliny, co czyni go doskonałą alternatywą dla diabetyków, kulturystów i osób na diecie. Ksylitol jest również uważany za bezpieczny dla kobiet w ciąży i karmiących, niemowląt i dzieci.

Wrzody aftowe (owrzodzenia aftowe) - wielu ochotników doświadczyło szybkiej ulgi w bólu, gdy pozwolili, aby trochę ksylitolu rozpuściło się w ustach 4 razy dziennie lub częściej, a następnie ostrożnie rozprowadzali słodką ślinę na bolącym miejscu za pomocą języka. Lub użyj żelu Xylitol, który jest jeszcze prostszą metodą aplikacji.

Ksylitol może pomóc w chorobie Crohna - wymieszaj 1 łyżeczkę. Ksylitolu popijając wodą i popijając przez cały dzień. Znaleziono również miejsca stwierdzające, że ksylitol może być drażniący dla Crone i IBS. Przed zastosowaniem ksylitolu należy porozmawiać ze swoim lekarzem, aby omówić swoją sytuację.

Wykazano, że ksylitol pomaga poprawić gęstość kości u szczurów. Wskazuje to, że ma potencjał w leczeniu osteoporozy u ludzi. 1

Ksylitol może pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia torbieli jajnika, zespołu policystycznych jajników, włókniaków, endometriozy, zespołu napięcia przedmiesiączkowego i prawdopodobnie raka piersi.

Ksylitol obniża ciśnienie wewnątrzgałkowe (stan, który może przekształcić się w jaskrę) - miejscowy roztwór zawierający ksylitol powodował obniżenie ciśnienia wewnątrzgałkowego.

Ksylitol przyjmowany w niewielkich ilościach może zwiększać aktywność białych krwinek w zwalczaniu infekcji bakteryjnych, pomagać budować odporność, chronić przed przewlekłą chorobą zwyrodnieniową i działać przeciwstarzeniowo.

Ksylitol stosowany jako spray do nosa (lub w naczyniu netti) pomaga zmniejszyć częstość występowania infekcji zatok, astmy i alergii. Pomaga zmniejszyć ilość szkodliwych bakterii, które mogą znajdować się w komórkach naszego nosa. (Jeśli cierpisz na infekcje zatok, astmę lub alergie, przeczytaj: http://www.drhoffman.com/936)

Stosowany regularnie przez matki karmiące, pomaga zmniejszyć przenoszenie Streptococcus mutans na dzieci nawet o 80% w ciągu pierwszych 2 lat. 7

Użyj smoczka z żelem ksylitolowym lub zanurz czysty koniec końcówki Q w żelu i przetrzyj zęby małego dziecka. Żel jest bezpieczny do połknięcia. Rozpocznij stosowanie na 1 rok przed wyrzynaniem się zębów dorosłych, aby uzyskać 5-letnią ochronę, aby osiągnąć 93% zmniejszenie próchnicy. Ponieważ bakterie mogą być przenoszone z jednej osoby na drugą przez bezpośredni kontakt (np. Wspólne jedzenie i / lub całowanie), wszyscy członkowie rodziny, którzy mieliby bezpośredni kontakt, również powinni stosować ksylitol.

Ksylitol nie przenika przez barierę łożyskową ani nie przenika do mleka kobiecego. Karmienie piersią
nie zwiększa ryzyka próchnicy. W rzeczywistości zwiększa przeciwciała przeciwko próchnicy!

Ksylitol może zastąpić cukier podczas gotowania, w napojach jako słodzik i do pieczenia, z wyjątkiem przepisów, które wymagają drożdży do wzrostu.

Ksylitol musi być pierwszym składnikiem wymienionym w dowolnej postaci, którą wybierzesz (granulowany „cukier”, mięta, guma, płyn do płukania, pasta do zębów, spray do jamy ustnej itp.), Aby uzyskać maksymalne korzyści. Nie używaj produktów z dodatkiem sorbitolu lub innych „-toli”. Działają przeciwko ksylitolowi, przez co jest mniej skuteczny.

Sposób użycia - 6 do 10 gramów dziennie - (4 gramy cukru to około 1 łyżeczka)

Ksylitol należy zużyć bezpośrednio po posiłku lub przekąsce. Ksylitol należy stosować codziennie, na bieżąco oraz w różnych odstępach czasu w ciągu dnia. Organizm może jednorazowo przetworzyć tylko niewielką ilość ksylitolu. Ksylitol nie zastępuje szczotkowania ani nitkowania.

Najbardziej ekonomiczny sposób stosowania ksylitolu (3 razy dziennie)
Najpierw użyj środka do czyszczenia języka. Następnie nić dentystyczną, a następnie wypłucz i wyszczotkuj ksylitolem:
- 1/2 łyżeczki granulowanego "cukru" ksylitolu (lub więcej) - włożyć do ust.
- Pozwól ksylitolowi rozpuścić się w ustach, a następnie energicznie wymieszaj miksturą przez minimum 1 minutę, ale lepiej, jeśli 5 minut. Pluj po zakończeniu płukania lub nadal używaj mieszanki do mycia zębów *. Pluć, ale nie spłukiwać.
- Im dłużej możesz wystawiać zęby na ksylitol, tym lepszy wynik - zęby będą gładkie jak porcelana, odczulenie wcześniej wrażliwych szyjek zębów, redukcja płytki nazębnej itp.
- Jeśli brakuje Ci miętowego smaku zwykłej pasty do zębów, po prostu dodaj kroplę olejku miętowego (jeśli to możliwe, używaj organicznego). 6

1/2 łyżeczki na każde 8 uncji ciepłej wody można wlać do Waterpik lub do zimnej wody do popijania przez cały dzień.

Jeśli masz problem z utrzymaniem mieszanki ksylitolu w jamie ustnej podczas szczotkowania, wypróbuj następujące wskazówki: zmniejsz ilość ksylitolu lub zacznij szczotkować natychmiast, zamiast czekać, aż ksylitol się rozpuści, wstań prosto i trzymaj usta tak zamknięte, jak to możliwe. Ziarnisty „cukier” można umieścić w blenderze, aby pomniejszyć kryształy.

Protezy, części protetyczne, osłony jamy ustnej i ochraniacze przed gryzieniem można czyścić i utrzymywać w stanie wolnym od nieprzyjemnych zapachów, mocząc je w 10-20% roztworze wodnym ksylitolu.

W dużych dawkach ksylitol może powodować zaburzenia żołądkowo-jelitowe / biegunkę. Dla dzieci to 45 gramów dziennie i 60 gramów dziennie dla dorosłych.

Dr Bruhn pisze, że nawet przy wielu setkach pacjentów nigdy nie widział niepowodzenia leczenia ksylitolem przy zastosowaniu dawki 5 g ksylitolu 3 razy dziennie i przez 2 tygodnie niezmiennie prowadziło do całkowitej poprawy stanu jamy ustnej pacjenta. Następnie kontynuowali stosowanie zmniejszonej dawki podtrzymującej, ponieważ najwyraźniej bakterie, po stłumieniu w ten sposób, można utrzymać pod kontrolą przy użyciu zmniejszonej dawki ksylitolu. 5"
0 x



Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13132
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 679
Podziękował: 30186 razy
Otrzymał podziękowanie: 19674 razy

Re: CUKIER, słodzenie, słodziki

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » środa 26 maja 2021, 09:26

wcale nie trzeba, wystarczy tego świństwa nie kupować :lol:

cukrowy detoks wszystkim przydałby się, mi też :D

https://akademiawitalnosci.pl/cukrowy-detoks/

cedric pisze:
środa 31 mar 2021, 23:08
https://www.myparkdental.com/Xylitol.asp
" Ksylitol dla zdrowszego uśmiechu i zdrowszego życia
Produkty ksylitolowe - słodzisz drogę do lepszego zdrowia
Korzyści z ksylitolu, jak go używać i gdzie kupić - Carra Demrow, RDH
używam regularnie, ale dlaczego jest tak cholernie drogi??
poniżej 30 zyli/kg nie sposón nabyć drogą kupna :)
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 16907
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1085
x 540
Podziękował: 17150 razy
Otrzymał podziękowanie: 24207 razy

Re: CUKIER, słodzenie, słodziki

Nieprzeczytany post autor: songo70 » środa 26 maja 2021, 09:54

0 x


"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: CUKIER, słodzenie, słodziki

Nieprzeczytany post autor: cedric » środa 02 lut 2022, 16:27

https://articles.mercola.com/sites/arti ... fects.aspx
" HISTORIA W SKRÓCIE
Przemysł sztucznych słodzików bronił bezpieczeństwa sukralozy (Splenda), stwierdzając, że szybko przechodzi przez organizm bez rozkładu, a zatem nie ma żadnych skutków biologicznych
Badania ujawniają, że twoje ciało rzeczywiście metabolizuje sukralozę i że gromadzi się ona w komórkach tłuszczowych. Zidentyfikowano również dwa nowe metabolity. Ponieważ odkrycia te nie były częścią pierwotnego procesu podejmowania decyzji regulacyjnych dotyczących sukralozy, naukowcy wzywają do przeglądu jej bezpieczeństwa i statusu regulacyjnego.
Sukraloza powoduje określone zmiany w wątrobie leczonych szczurów, co sugeruje toksyczne działanie.
Według naukowców sukralozę należy stosować ostrożnie, aby uniknąć uszkodzenia wątroby
Poprzednie badania wykazały, że sukraloza zmniejsza bakterie jelitowe o 50%, zwiększa poziom pH jelit i powoduje zniekształcenia biochemiczne.
Zostało to ponownie potwierdzone w 2018 r., Kiedy stwierdzono, że wszystkie obecnie zatwierdzone sztuczne słodziki powodują uszkodzenie DNA i zakłócają normalną i zdrową aktywność bakterii jelitowych.
Spożywanie sztucznych słodzików, takich jak sukraloza, aspartam, sacharyna, neotam, adwantam i / lub acesulfam potasu-k może upośledzać regulację apetytu i powodować przyrost masy ciała
"
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: CUKIER, słodzenie, słodziki

Nieprzeczytany post autor: cedric » piątek 11 lis 2022, 15:18

Wiadomo ,że tarczyca potrzebuje glukozy do konwersji T4 do T3, dlatego sięgamy po słodycze. Możliwe ,że po to wymyślono słodziki, żeby oszukiwać tarczycę za pomocą słodkiego smaku i generować stres hipoglikemii, która nie konwertuje hormonów tarczycy. Dołozono też podatek od cukru,a cukrownictwo wyprzedano. A niesprawna tarczyca to początek wszystkich chorób.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6221534/
"
Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy z niedoczynnością indukowane przez substytuty cukru
Issac Sachmechi, Amna Khalid, [...], and Mohaddeseh Sharifzadeh

Abstrakt
Stosowanie substytutów cukru (sztucznych substancji słodzących lub nieodżywczych substancji słodzących) gwałtownie wzrosło w ciągu ostatnich kilku dekad. Zostały one wykorzystane jako substytut sacharozy (cukru stołowego) w różnych zaburzeniach dietetycznych. Ich nadmierne stosowanie zostało powiązane z hiperfagią i zaburzeniami związanymi z otyłością. Zapalenie tarczycy Hashimoto (przewlekłe autoimmunologiczne zapalenie tarczycy) jest chorobą polegającą na immunologicznym niszczeniu tarczycy, stopniowo prowadzącym do jej niewydolności. Badania na zwierzętach donoszą, że sztuczne słodziki wpływają na układ odpornościowy. Ponadto badania na zwierzętach wykazują, że sukraloza zmniejsza aktywność osi tarczycy. Przedstawiamy przypadek 52-letniej kobiety z autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy z niedoczynnością (Hashimoto's thyroiditis) wywołanym nadmiernym spożyciem napojów zawierających nieodżywcze substancje słodzące. Wykluczono u niej jakiekolwiek inne zaburzenie autoimmunologiczne. Na związek pomiędzy zapaleniem tarczycy Hashimoto a nadmiernym spożyciem substytutów cukru wskazuje szybki powrót poziomu hormonu stymulującego tarczycę i przeciwciał do normy po wyeliminowaniu stosowania substytutów cukru. Sugeruje to zatem, że substytuty cukru były sprawcą rozwoju zapalenia tarczycy typu Hashimoto u naszej pacjentki.

Słowa kluczowe: zapalenie tarczycy typu Hashimoto, substytuty cukru, autoimmunologia, formaldehyd, niedoczynność tarczycy
Wstęp
Substytuty cukru to bardzo niskoenergetyczne lub zeroenergetyczne substancje, które służą do zastąpienia cukru w diecie. Na rynku występują najczęściej jako substancje "bez cukru", "dietetyczne" lub "bez cukru". Do powszechnie stosowanych substytutów cukru należą sacharyna, aspartam, sukraloza, acesulfam K oraz neotam. Są one obecnie bardzo powszechnie stosowane w wielu rodzajach żywności i napojów, w tym m.in. w napojach bezalkoholowych, jogurtach, dżemach i gumach do żucia. Substytuty cukru są znacznie słodsze od sacharozy [1]. Aspartam jest 200 razy słodszy od sacharozy, natomiast sukraloza (syntetyczny produkt sacharozy) generuje 600 razy więcej słodyczy w porównaniu do sacharozy. Wynika to z zastąpienia trzech grup hydroksylowych w sacharozie trzema grupami chlorowymi w sukralozie [2]. Stosowanie tych substytutów cukru stale rośnie w Stanach Zjednoczonych [3]. Stosowanie substytutów cukru jest bardziej rozpowszechnione u kobiet [4]. W ostatnich dziesięcioleciach wzrasta również zapadalność na choroby autoimmunologiczne. Jej występowanie zwiększa się bardziej na Zachodzie i Północy [5]. W badaniach na zwierzętach substytuty cukru są powiązane z otyłością i różnymi nowotworami złośliwymi [6-9]. Badania na zwierzętach sugerują ponadto, że stosowanie substytutów cukru ma związek również z chorobami autoimmunologicznymi [10]. Ten związek między stosowaniem zamienników cukru a występowaniem chorób autoimmunologicznych można ekstrapolować również na ludzi, ponieważ farmakokinetyka sukralozy u szczurów przypomina farmakokinetykę ludzi [11]. W tym miejscu opisujemy pierwszy przypadek autoimmunologicznego zapalenia tarczycy z niedoczynnością indukowaną przez substytuty cukru, podczas gdy streszczenie tego przypadku zostało już przedstawione (Poster: Sachmechi I, Hussain S. Autoimmune Thyroiditis with Hypothyroidism Induced by Sugar Substitutes. The American Association of Clinical Endocrinologists Annual Congress; 2013, https://www.aace.com/files/abstracts-2013.pdf)."

Ksylitol -za i przeciw

https://draxe.com/nutrition/xylitol/
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: CUKIER, słodzenie, słodziki

Nieprzeczytany post autor: cedric » niedziela 27 lis 2022, 22:22

Maltodekstryna, a mleczan
https://comum.rcaap.pt/handle/10400.26/40634
" Wpływ spożycia 6% maltodekstryny na kapilarne stężenie mleczanu u piłkarzy
Autor: Fonseca, Adinylson
Bernardo, Maria Alexandra
Mesquita, Maria Fernanda de
Brito, José
Silva, Maria Leonor
Dane: 2021 r.
Editora: MDPI
Citação: Fonseca A, Bernardo MA, Mesquita MFd, Brito J, Silva ML. Wpływ 6% spożycia maltodekstryny na stężenie mleczanu w kapilarach u piłkarzy. Medical Sciences Forum. 2021; 5(1):42. https://doi.org/10.3390/msf2021005042
Resumo: Najnowsza literatura sugeruje, że substancje ergogeniczne mogą odgrywać korzystną rolę w ćwiczeniach przerywanych. Suplementacja maltodekstrynami była badana u piłkarzy, ale niewiele badań zostało zgłoszonych. Celem tego badania była ocena wpływu 6% suplementacji maltodekstrynami na mleczan kapilarny u piłkarzy. Badanie przeprowadzono podczas treningu piłkarskiego, który charakteryzował się intensywną aktywnością (90 min). Uczestnicy (n = 24) zostali losowo przydzieleni do grupy kontrolnej (woda) i interwencyjnej (6% roztwór maltodekstryny). Stężenie mleczanu w kapilarach oceniano w okresie przed wysiłkiem (0 min-t0), po wysiłku (45 min-t1) i po wysiłku (90 min-t2). W chwili t1 średnia wartość stężenia mleczanu w kapilarach była istotnie wyższa u zawodników nie suplementowanych 6% maltodekstryną (5,47 mmol/L) niż u zawodników suplementowanych (4,79 mmol/L).

https://ostrovit.com/pl/products/ostrov ... 25244.html?
podnosi cukier , ale u piłkarzy obniża mleczan
https://vitapedia.pl/maltodekstryna

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4622535/
" Cancer Biol Ther. 2015 Mar; 16(3): 460-465.
Opublikowano online 2015 Feb 18. doi: 10.1080/15384047.2015.1009269
PMCID: PMC4622535
PMID: 25692338
Tłumienie guzów przez odporną maltodekstrynę, Fibersol-2
Eui Young So,1 Mutsuko Ouchi,1 Sara Cuesta-Sancho,1 Susan Losee Olson,2 Dirk Reif,3 Kazuhiro Shimomura,4 and Toru Ouchi1,*.

Abstrakt
Odporna maltodekstryna Fibersol-2 jest rozpuszczalnym i fermentującym błonnikiem pokarmowym, który jest ogólnie uznawany za bezpieczny (GRAS) w Stanach Zjednoczonych. Sprawdziliśmy, czy Fibersol-2 zawiera aktywność przeciwnowotworową. Linia komórkowa ludzkiego raka jelita grubego, HCT116, i jej izogeniczne komórki były traktowane z FIbersol-2. Wzrost guza i tumorigeneza były badane in vitro i in vivo. Zbadano ścieżkę apoptotyczną i generowanie reaktywnych form tlenu (ROS). Odkryliśmy, że Fibersol-2 znacząco hamuje wzrost guza komórek HCT116 poprzez indukowanie apoptozy. Fibersol-2 silnie indukuje mitochondrialne ROS i zależne od Bax rozszczepienie kaspazy 3 i 9, co wykazały izogeniczne warianty HCT116. Fibersol-2 indukuje fosforylację Akt, mTOR w rodzicielskich komórkach HCT116, ale nie w HCT116 pozbawionych Bax lub p53. Zapobiega wzrostowi ksenograftów nowotworowych bez widocznych oznak toksyczności in vivo. Wyniki te identyfikują Fibersol-2 jako środek suplementu diety oparty na mechanizmie, który mógłby zapobiegać rozwojowi raka jelita grubego.

Wstęp
Rak jelita grubego jest jedną z najczęstszych chorób złośliwych w społeczeństwach zachodnich, a jego występowanie wydaje się być silnie uzależnione od czynników środowiskowych.1 Diety o niskiej zawartości tłuszczu i wysokiej zawartości owoców, warzyw i błonnika są związane z niższym ryzykiem wystąpienia raka.1-3

Fizyczne i chemiczne właściwości błonnika pokarmowego zostały szeroko zbadane przy użyciu metod epidemiologicznych, ale nie zostały ostatecznie potwierdzone.4,5 Przypuszcza się, że fermentacja błonnika pokarmowego do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych powoduje zmniejszenie ilości rozpuszczalnych kwasów żółciowych w jelicie grubym.5-8 Inne możliwe mechanizmy to zwiększenie objętości kału, co może powodować rozcieńczenie składników rakotwórczych w kale w czasie tranzytu.9-12 Jednak nie wszystkie błonniki pokarmowe wykazują takie same działanie biologiczne w zakresie fermentacji i objętości kału.12-15 Dlatego też aktywność biologiczna błonnika pokarmowego w zakresie obniżania ryzyka zachorowania na raka jelita grubego nie jest jednoznaczna.

Skrobia oporna to nierozpuszczalna i niestrawiona skrobia, która podobnie jak błonnik pokarmowy dociera do jelita grubego.16 Jest potencjalnym źródłem substratów ulegających fermentacji, obniża poziom kwasów żółciowych w kale17,18 i pH kału,19 zwiększa całkowite spęcznianie kału i wydalanie krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych.18,19,20 Skrobia oporna może więc wykazywać podobne działanie jak błonnik pokarmowy w zakresie regulacji fermentacji i spęczniania kału. Ostatnie badania kliniczne wykazały, że zdrowi ochotnicy mogą przyjmować skrobię oporną w ilości do 6 razy większej niż dzienna dawka w normalnej diecie zachodniej, co wskazuje, że skrobia oporna może być alternatywą dla błonnika pokarmowego.18

W odróżnieniu od skrobi opornej, Fibersol-2 jest rozpuszczalnym i fermentowalnym błonnikiem pokarmowym wytwarzanym ze skrobi kukurydzianej. Jest to nielepkie, niskokaloryczne włókno wypełniające, które znalazło zastosowanie w wielu produktach spożywczych. Zawiera liczne wiązania skrobiowe, które pozostają niestrawione przez enzymy w przewodzie pokarmowym. Oporna maltodekstryna nie jest trawiona ani wchłaniana w jelicie cienkim człowieka, dlatego przechodzi do jelita grubego, gdzie jest fermentowana przez bakterie okrężnicy, wytwarzające krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, obniżające pH, gazowe produkty uboczne i korzystne bakterie.5 Badania kliniczne wykazały, że poposiłkowe stężenie glukozy, insuliny i lipidów w surowicy krwi jest zmniejszone, a objętość kału jest zwiększona po spożyciu Fibersolu-2.21 Ciągłe spożywanie Fibersolu-2 zmniejsza również czynniki ryzyka zespołu metabolicznego z poprawą metabolizmu glukozy i lipidów.22

W obecnych badaniach badaliśmy, czy Fibersol-2 zawiera aktywność przeciwnowotworową w systemach hodowli komórkowych i modelach mysich. Stwierdziliśmy, że Fibersol-2 znacznie zwiększa mitochondrialne reaktywne formy tlenu (ROS). Izogeniczne linie komórkowe wariantów HCT116 wskazują, że rozszczepienie PARP i kaspazy 3 przez Fibersol-2 jest zależne od p53 i Bax. Aktywność przeciwnowotworowa in vivo została wykazana przez zmniejszenie rozwoju guza w mysim xenograficie. Wyniki te wskazują na przydatność Fibersol-2 w profilaktyce raka jelita grubego u ludzi.

Wyniki"

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3550341/
" J Med Toxicol. 2009 Mar; 5(1): 20-23.
doi: 10.1007/BF03160976
PMCID: PMC3550341
PMID: 19191212
Nierozpoznana hipoglikemia spowodowana interferencją maltodekstryny z glukometrem przyłóżkowym
Barbara M. Kirrane,autor odpowiedzialny Elizabeth A. Duthie, and Lewis S. Nelson

Streszczenie
Wstęp
Glukometria jest szeroko stosowana w celu potwierdzenia lub wykluczenia hipoglikemii u pacjentów z sugestywnymi wynikami klinicznymi. Cukry niebędące glukozą mogą być wykrywane przez niektóre typy glukometrów, powodując fałszywe podwyższenie wyników analizy glukometrycznej cukru we krwi. Ponieważ te inne cukry nie są funkcjonalnie glukozą, a nawet mogą wywoływać nadmierny wyrzut insuliny, kliniczna hipoglikemia może zostać przeoczona.

Opis przypadku.
Opisujemy przypadek 79-letniego mężczyzny otrzymującego żywienie dojelitowe zawierające maltodekstrynę, polimer glukozy, u którego utrzymywało się wysokie stężenie glukozy we krwi mierzone za pomocą glukometru, pomimo prawidłowego stężenia glukozy we krwi mierzonego za pomocą formalnej analizy laboratoryjnej.

Dyskusja
Nadmierne podanie insuliny, oparte na błędnym odczycie glukometru, mogło spowodować nierozpoznaną, śmiertelną hipoglikemię kliniczną. Zgłaszano to po dożylnym podaniu pokrewnych cukrów niebędących glukozą, ale nie po podaniu dojelitowym maltodekstryny. Konieczne są dalsze badania w celu potwierdzenia wpływu maltodekstryny na glukometrię.

Wniosek
Fałszywe podwyższenie stężenia glukozy we krwi mierzone na niektórych glukometrach point-of-care może wystąpić po doustnym podaniu maltodekstryny.
"

https://jag.journalagent.com/jcrpe/pdfs ... _ONGEN.pdf
" DOI: 10.4274/jcrpe.galenos.2021.2021.0121
Opis przypadku.
Maltodekstryna może być obiecującym sposobem leczenia po prawie całkowitej
Pancreatectomy in Infants Younger Than Six Months with Persistent Hyperinsulinism:
Opis przypadku
Yasemin Denkboy Ongen, Erdal Eren, Halil Saglam
Uniwersytet Bursa Uludag, Szkoła Medyczna, Oddział Endokrynologii Dziecięcej, Bursa, Turcja
Co już wiadomo na ten temat?
-Wrodzony hiperinsulinizm jest najczęstszą przyczyną uporczywej hipoglikemii u noworodków i niemowląt.
-Mimo że w leczeniu niemowląt z wrodzonym hiperinsulinizmem stosuje się kilka metod leczenia, postępowanie w przypadku hipoglikemii
jest dość trudne.
Co dodaje to badanie?
- W przypadkach z wrodzoną hiperinsulinemią dodanie maltodekstryny we wczesnym okresie pozwala na osiągnięcie bardziej
stabilnego stężenia glukozy w surowicy.
-Dodanie maltodekstryny skraca również okres wypisu pacjenta ze szpitala, zapobiega powikłaniom i chroni pacjenta przed
działań niepożądanych leczenia.
- Systemy ciągłego monitorowania stężenia glukozy (CGMS) pozwalają skuteczniej zarządzać dalszą obserwacją pacjentów w tej grupie.

Abstrakt
Utrzymująca się hipoglikemia u niemowląt z wrodzonym hiperinsulinizmem (CHI) może stanowić wyzwanie w około połowie tych
nawet po wykonaniu prawie całkowitej pankreatektomii. Chociaż maltodekstryna jest zalecana w postępowaniu żywieniowym
Chociaż maltodekstryna jest zalecana w żywieniu dzieci z CHI poniżej 6 miesiąca życia, fakty dotyczące jej skuteczności w zarządzaniu hipoglikemią nie są jeszcze jasne.
Przedstawiamy przypadek niemowlęcia płci męskiej z CHI, u którego utrzymywała się hipoglikemia nawet po prawie całkowitej pankreatektomii i pomimo
pankreatektomii i pomimo wielu metod leczenia. Epizody hipoglikemii u niemowlęcia były skutecznie kontrolowane
poprzez dodanie maltodekstryny do jego diety."


https://legionathletics.com/what-is-maltodextrin/
" What Is Maltodextrin and Is It Bad for You? What 30 Studies Say
" Według jednego z badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu w Leeds na 10 dorosłych osobach, stwierdzono, że napoje zawierające maltodekstrynę stymulują produkcję kwasu w znacznie mniejszym stopniu niż napoje zawierające sacharozę (cukier stołowy).[...]
Maltodekstryna i powrót do zdrowia po operacji
Jeśli kiedykolwiek miałeś nieszczęście poddać się operacji, z doświadczenia wiesz, że pacjenci są zwykle instruowani, aby całkowicie pościć przez co najmniej sześć do ośmiu godzin przed operacją.

Powodem tego zalecenia jest zmniejszenie ryzyka aspiracji płucnej treści żołądkowej, lub, mówiąc prościej, ryzyka wycieku pokarmu z żołądka i do tchawicy podczas gdy jesteś znokautowany.

Jednak ten przedłużony okres postu może negatywnie wpłynąć na powrót pacjenta do zdrowia poprzez zwiększenie reakcji organizmu na stres związany z operacją.

Dokładniej, operacja generalnie powoduje stan kataboliczny, z tymczasową insulinoopornością, stanem zapalnym i dyskomfortem pooperacyjnym, z których wszystkie mogą być pogorszone przez tradycyjny przedłużony okres postu przed operacją.

To właśnie tutaj maltodekstryna wkracza do akcji. Niektóre badania wykazują, że spożywanie maltodekstryny w godzinach poprzedzających operację może zmniejszyć negatywne efekty wymienione przed chwilą i przyspieszyć powrót do zdrowia po operacji.[...]

Rzeczywiście, stwierdzono, że oporna maltodekstryna powoduje wiele korzyści fizjologicznych, w tym poprawę składu ciała i kontroli glukozy we krwi.

Na przykład w jednym z badań na 120 mężczyznach z nadwagą, przeprowadzonym w Tongji University Medical College w Chinach, stwierdzono, że suplementacja 34 gramami opornej maltodekstryny dziennie przez 12 tygodni spowodowała zmniejszenie uczucia głodu i niższe spożycie kalorii, w porównaniu z suplementacją zwykłą maltodekstryną. Nic dziwnego, że osoby spożywające maltodekstrynę oporną na leczenie straciły więcej wagi i tkanki tłuszczowej oraz doświadczyły większej poprawy w zakresie wrażliwości na insulinę i kontroli poziomu glukozy we krwi.

Jako rodzaj błonnika pokarmowego, nie jest również zaskakujące, że odporna maltodekstryna wydaje się korzystnie wpływać na zdrowie układu pokarmowego, zwłaszcza poprzez łagodzenie zaparć."
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: CUKIER, słodzenie, słodziki

Nieprzeczytany post autor: cedric » sobota 17 gru 2022, 15:43

Smak słodki aktywuje uwalnianie insuliny przed zwiększeniem stężenia glukozy w osoczu
Opodatkowanie cukru, czy forsowanie słodzików służy ogłupieniu OUN i wywołaniu hipoglikemii, stresu, aktywacji glukagonu, czy kortyzolu, hamowaniu tarczycy
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17510492/
" Biomed Res
. 2007 Apr;28(2):79-83. doi: 10.2220/biomedres.28.79.
Zależności pomiędzy uwalnianiem insuliny a smakiem
Kazuyuki Tonosaki 1, Yasunori Hori, Yasutake Shimizu, Keiichi Tonosaki
Affiliations expand
PMID: 17510492 DOI: 10.2220/biomedres.28.79
Artykuł wolny
Streszczenie:
Smakowanie słodkich potraw wywołuje uwalnianie insuliny przed zwiększeniem stężenia glukozy w osoczu, znane jako uwalnianie insuliny w fazie cefalicznej (CPIR). Cechą charakterystyczną CPIR jest to, że wydzielanie insuliny z osocza występuje przed wzrostem poziomu glukozy w osoczu. W tym eksperymencie badaliśmy, czy bodźce smakowe umieszczone na języku mogą wywołać CPIR. Użyliśmy samic szczurów Wistar i pięciu podstawowych bodźców smakowych: sacharozy (słodki), chlorku sodu (słony), HCl (kwaśny), chininy (gorzki) lub glutaminianu sodu (umami). Szczury niezawodnie wykazywały CPIR na sacharozę. Chlorek sodu, HCl, chinina lub glutaminian sodu nie wywoływały CPIR. Nieodżywczy słodzik sacharyna wywoływał CPIR. Natomiast skrobia, która jest odżywcza, ale nie jest słodka, nie wywoływała CPIR, chociaż szczury wykazywały silną preferencję dla skrobi, która jest źródłem glukozy. Ponadto badaliśmy, czy CPIR jest związany z aktywnością komórek receptorów smakowych. Eksperyment przeprowadziliśmy na szczurach z obustronnie przeciętymi nerwami chorda tympani, jednym z nerwów smakowych. Po sekcjonowaniu, CPIR nie był obserwowany dla słodkiej stymulacji. Na podstawie tych wyników wnioskujemy, że informacja o smaku słodkim przekazywana przez nerw trójdzielny dostarcza informacji niezbędnych do wywołania CPIR."

Przetłumaczono z www.DeepL.com/Translator (wersja darmowa)
0 x




cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: CUKIER, słodzenie, słodziki

Nieprzeczytany post autor: cedric » niedziela 18 gru 2022, 16:27

o niebezpieczeństwach głodówek/diet niskocukrowych/kortyzolu -wywiad z G. Dinkovem z Ray Peat Forum u dra Mercoli-48 godzin

https://mercola.fileburst.com/PDF/Exper ... Health.pdf

https://articles.mercola.com/sites/arti ... -acid.aspx
a tu jest jego blog , który często wrzucam na cheopsa
http://haidut.me/
0 x



Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13132
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 679
Podziękował: 30186 razy
Otrzymał podziękowanie: 19674 razy

Re: CUKIER, słodzenie, słodziki

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » środa 04 paź 2023, 23:22

aspartam - szczurza trutka :!:

całość:
https://www.theepochtimes.com/health/po ... 7%2FTVA%3D
Popularny sztuczny słodzik może prowadzić do
deficytów poznawczych u potomstwa: badanie


Nowe badanie wykazało, że samce myszy, które spożywały aspartam,
urodziły potomstwo z problemami z pamięcią i uczeniem się.


Obrazek

Nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Florida State University sugeruje, że spożycie jednego sztucznego słodzika może powodować dziedziczne powikłania.

Badanie opublikowane w Scientific Reports wykazało, że samce myszy, które spożywały aspartam,
urodziły potomstwo z problemami z pamięcią i uczeniem się,
co wskazuje, że spożycie słodzika o zerowej zawartości kalorii może zmienić kod genetyczny ich plemników.
Jak aspartam wpływa na samce myszy..............
dla przypomnienia, jak ludzie męczą się z powikłaniami po tym świństwie:
https://www.earthclinic.com/cures/side- ... eners.html
ale skutecznie też usuwają 8-)

zauważyłem, że w ''słynnych'' napojach witaminowych sklepowych
tylko w tych izotonicznych dla sportowców jest aspartam :mrgreen:
drwina z populacji .. yyy, sportowców różej maści..
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

ODPOWIEDZ