Witam wszystkich użytkowników tego forum

17.03.23
Forum przeżyło dziś dużą próbę ataku hakerskiego. Atak był przeprowadzony z USA z wielu numerów IP jednocześnie. Musiałem zablokować forum na ca pół godziny, ale to niewiele dało. jedynie kilkukrotne wylogowanie wszystkich gości jednocześnie dało pożądany efekt.
Sprawdził się też nasz elastyczny hosting, który mimo 20 krotnego przekroczenia zamówionej mocy procesora nie blokował strony, tylko dawał opóźnienie w ładowaniu stron ok. 1 sekundy.
Tutaj prośba do wszystkich gości: BARDZO PROSZĘ o zamykanie naszej strony po zakończeniu przeglądania i otwieranie jej ponownie z pamięci przeglądarki, gdy ponownie nas odwiedzicie. Przy włączonych jednocześnie 200 - 300 przeglądarek gości, jest wręcz niemożliwe zidentyfikowanie i zablokowanie intruzów. Bardzo proszę o zrozumienie, bo ma to na celu umożliwienie wam przeglądania forum bez przeszkód.

25.10.22
Kolega @janusz nie jest już administratorem tego forum i jest zablokowany na czas nieokreślony.
Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
/blueray21

Ze swojej strony proszę, aby unikać generowania i propagowania wszelkich form nienawiści, takie posty będą w najlepszym wypadku lądowały w koszu.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.

Pozdrawiam wszystkich i nieustająco życzę zdrowia, bo idą trudne czasy.

/blueray21

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.

/blueray21

Najnowsze odkrycia archeologiczne

Awatar użytkownika
św.anna
x 92
x 138
Podziękował: 2661 razy
Otrzymał podziękowanie: 3311 razy

Re: Najnowsze odkrycia archeologiczne

Nieprzeczytany post autor: św.anna » piątek 13 gru 2024, 12:52

Fundacja Latebra z Gdańska odnalazła fragmenty maszyny szyfrującej Enigma!

Magda- członkini gdańskiej Fundacji Latebra idąc spokojnie z wykrywaczem usłyszała sygnał jakiego wcześniej nie słyszała. Z pomocą Michała w identyfikacji doszli do wniosku, że mają coś naprawdę mocnego. Nie mylili się- im oczom ukazał się fragment Enigmy!

Poszukiwania prowadzone były na wszelkich zgodach na Wyspie Sobieszewskiej. Każde tego typu działania idą w parze z rozeznaniem terenu i nastawieniem się na ewentualne artefakty. W tym przypadku ekipa nie sądziła, że uda się dokonać czegoś tak spektakularnego.

„Tego dnia nie zapomnę chyba nigdy. Z wykrywaczem chodzę tak na prawdę dopiero od 3 miesięcy. Wcześniej interesowałam się tylko historią, teraz zaczęłam tą historię dodatkowo „odkopywać”. Kiedy wyszedł pierwszy wirnik, który ja znalazłam, a Michał- fundacyjny „Krecik” wykopał, w pierwszej chwili nie przeszło mi nawet przez myśl, że to może okazać się tak nieoczekiwanym odkryciem. Wysłałam zdjęcie wirnika do Dominika, a on z uśmiechem odpisał „zwykła enigma”. Kiedy już dowiedziałam się, że jest to wirnik enigmy, emocje wzięły górę. Zaczęliśmy cieszyć się i nabraliśmy jeszcze większej siły do kopania tego okopu. Jednak mrok nastaje teraz szybko, było już późno, więc zakopaliśmy okop i z wielkim oczekiwaniem czekaliśmy na kolejny tydzień, aby wrócić tam i dokończyć ten sukces. Zaczynając przygodę z wykrywaczem, Michał powiedział mi: Musisz przekopać tony ziemi, żeby znaleźć coś ciekawego, a ja od samego początku mówiłam mu, że ja liczę na szczęście początkującego. I tak oto po trzech miesiącach, to szczęście do mnie przyszło lub też ja przyszłam do szczęścia.”

W obrębie pierwszego odkrycia dokonali wkopu, w którym znajdowały się takie elementy jak m.in fragmenty żarówek, taśmy, wałki, klawisze, kable.. itp. Dominik z ekipy Fundacji liczy na odnalezienie tego najważniejszego elementu czyli tabliczki z napisem „Enigma”. Teren jest sukcesywnie przeszukiwany z wykorzystaniem wykrywaczy metali i sita przesiewowego, który pozwoli na wykrycie nawet najdrobniejszych elementów.

Redakcyjnie wyjaśniamy co to właściwie jest ta Enigma. Jest to niemiecka przenośna elektromechaniczna maszyna szyfrująca, oparta na mechanizmie obracających się wirników. Skonstruował ją Artur Scherbius. Podczas II wojny światowej była wykorzystywana przez siły zbrojne oraz inne służby państwowe Niemiec. W Rzeszy wprowadzono ją do Kriegsmarine w 1926, od 15 lipca 1928 do Wehrmachtu, od 1 sierpnia 1935 do Luftwaffe a w 1937 do policji oraz SD.

Serdecznie gratulujemy przede wszystkim Magdzie i Michałowi oraz całej Fundacji Latebra za to niecodzienne odkrycie. Zapraszamy do zapoznania się z filmem na YouTube.

https://www.zwiadowcahistorii.pl/fundac ... ej-enigma/
1 x

Awatar użytkownika
songo70
Administrator
x 1142
x 588
Podziękował: 17588 razy
Otrzymał podziękowanie: 24704 razy

Nieprzeczytany post autor: songo70 » piątek 13 gru 2024, 15:06

Tajemnicza tabliczka sprzed 14 000 lat. Nigdy czegoś takiego nie widzieliśmy
Starożytna tabliczka wykonana z bazaltu, znaleziona w pobliżu jeziora Bashplemi w Gruzji, wprawiła naukowców w osłupienie. Zawiera ona bowiem 60 znaków – w tym 39 unikalnych symboli – które nie pasują do żadnego znanego systemu pisma.
jezioro.jpeg
jezioro.jpeg (59.75 KiB) Przejrzano 423 razy
https://www.focus.pl/artykul/tabliczka- ... stem-pisma
0 x

"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

Awatar użytkownika
songo70
Administrator
x 1142
x 588
Podziękował: 17588 razy
Otrzymał podziękowanie: 24704 razy

Nieprzeczytany post autor: songo70 » poniedziałek 16 gru 2024, 10:33

Na Wyżynie Sandomierskiej, dokonano niesamowitego odkrycia ujawniającego wielkie tajemnice Polskich ziem sprzed tysięcy lat. Jest to pierwsze w historii tak wielkie odkrycie tego rodzaju w naszym kraju. Są to pozostałości po starożytnej osadzie ludności kultury ceramiki wstęgowej rytej, które pochodzą z okresu wczesnego neolitu czyli dokładnie liczą od około 7300 do 6900 lat.
https://youtu.be/aDS5pAirtQA?si=vn5yN9aeFb8fdMO2
0 x

"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

Awatar użytkownika
św.anna
x 92
x 138
Podziękował: 2661 razy
Otrzymał podziękowanie: 3311 razy

Nieprzeczytany post autor: św.anna » sobota 11 sty 2025, 20:43

W podziemiach katedry wileńskiej odkryto w ścianie tajną skrytkę. Po jej otwarciu okazało się, że natrafiono na insygnia grobowe władców Litwy i Polski. To znalezisko niesamowite zelektryzowało wszystkich poszukiwaczy.

Obrazek

To prawdziwa sensacja, bowiem jest to bardzo rzadka i wyjątkowa sytuacja. Niecodziennie trafia się na taki skarb. Historia tej skrzynki rozgrzewa tym bardziej, że została ona zabezpieczona na krótko po wybuchu II wojny światowej, kiedy katedra miała zostać zamknięta. Insygnia zostały zawinięte dodatkowo w przedwojenną polską gazetę! Co dokładnie wchodziło w skład skarbu?

Insygnia grobowe władców Litwy i Polski: Króla Polski i wielkiego księcia litewskiego Aleksandra Jagiellończyka, pierwszej żony Zygmunta Augusta Elżbiety Habsburżanki i jego drugiej żony Barbary Radziwiłłówny- korona grobowa Aleksandra Jagiellończyka, łańcuch, medalion, pierścień i tabliczka natrumienna Elżbiety Habsburżanki, korona grobowa, berło, jabłko królewskie, trzy pierścienie, łańcuch i dwie tabliczki natrumienne Barbary Radziwiłłówny.

Zaznaczyć należy, że korony nie były noszone za życia władców i zostały wykonane po ich śmierci. W najgorszym stanie jest korona Króla, natomiast dwie pozostałe wyglądają idealnie. Bardzo możliwe natomiast, że takie rzeczy jak piękne pierścienie były noszone przez swoje właścicielki.

Nie da się oszacować jaka jest wartość odnalezionego skarbu, jednak pewne jest to, że dla historii jest to wartość nie do opisania. Są tą swojego rodzaju relikty, które pozostaną największym odkryciem dekady.

Po odzyskaniu przez Litwę niepodległości podjęto kilka prób odnalezienia skrytki. Udało się tego dokonać 90 lat później.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

https://www.zwiadowcahistorii.pl/niesam ... -i-polski/
1 x

ODPOWIEDZ