Witam wszystkich użytkowników tego forum

17.03.23
Forum przeżyło dziś dużą próbę ataku hakerskiego. Atak był przeprowadzony z USA z wielu numerów IP jednocześnie. Musiałem zablokować forum na ca pół godziny, ale to niewiele dało. jedynie kilkukrotne wylogowanie wszystkich gości jednocześnie dało pożądany efekt.
Sprawdził się też nasz elastyczny hosting, który mimo 20 krotnego przekroczenia zamówionej mocy procesora nie blokował strony, tylko dawał opóźnienie w ładowaniu stron ok. 1 sekundy.
Tutaj prośba do wszystkich gości: BARDZO PROSZĘ o zamykanie naszej strony po zakończeniu przeglądania i otwieranie jej ponownie z pamięci przeglądarki, gdy ponownie nas odwiedzicie. Przy włączonych jednocześnie 200 - 300 przeglądarek gości, jest wręcz niemożliwe zidentyfikowanie i zablokowanie intruzów. Bardzo proszę o zrozumienie, bo ma to na celu umożliwienie wam przeglądania forum bez przeszkód.

25.10.22
Kolega @janusz nie jest już administratorem tego forum i jest zablokowany na czas nieokreślony.
Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
/blueray21

Ze swojej strony proszę, aby unikać generowania i propagowania wszelkich form nienawiści, takie posty będą w najlepszym wypadku lądowały w koszu.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.

Pozdrawiam wszystkich i nieustająco życzę zdrowia, bo idą trudne czasy.

/blueray21

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.


/blueray21

Komputer, jak to zrobić..

baba
x 129

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: baba » wtorek 30 cze 2015, 12:41

Dziękuję. Adobe nie zadziałało. To drugie mam Blu, a to pierwsze kiedy wyszukuję do dodania wyświetla mi listę 83 dodatków i nie wiem, który wybrać:

https://addons.mozilla.org/pl/firefox/search/?q=shockwave%20flash&platform=WINNT&appver=38.0.5
0 x



Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 9728
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 483
Podziękował: 449 razy
Otrzymał podziękowanie: 14631 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » wtorek 30 cze 2015, 13:30

Wybieraj zawsze wersję najnowszą.
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
analityczka
Posty: 443
Rejestracja: wtorek 21 kwie 2015, 16:16
x 1
x 12
Podziękował: 230 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy

wtyczki

Nieprzeczytany post autor: analityczka » wtorek 30 cze 2015, 16:17

baba pisze:Dziękuję. Adobe nie zadziałało

Jakie Adobe? Sprawdzałaś shockwave?
https://get.adobe.com/shockwave/

Nie szukasz dodatków, tylko wtyczki
Jest np. dobra wtyczka silverlight
http://download.komputerswiat.pl/intern ... ilverlight
0 x


* Informacja bez sprawdzenia wiarygodności źródeł jest tylko hipotezą.
* Ja mogę być nieobiektywna, dowody – nie.

Awatar użytkownika
chanell
Administrator
Posty: 7716
Rejestracja: niedziela 18 lis 2012, 10:02
Lokalizacja: Kraków
x 1415
x 402
Podziękował: 14125 razy
Otrzymał podziękowanie: 13770 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: chanell » wtorek 30 cze 2015, 17:29

Może mi ktoś doradzi jak się pozbyc Related Search by Jungle Net ?
To wkurzające reklamy z lewej strony ekranu ,lub zwijajace kartę strony
Próbowałam odinstalować ,wydawało mi się że to zrobiłam .Sprawdzałam w programach ich nie ma ,ale one nadal są !!! Blokuję strony programem ADblok i teraz np.na forum nie mam ,ale mam zwężony nieco ekran .Jesli wchodzę na inne strony to znowu muszę je blokować.
Nawet skanowałam komp oneline i już wydawało się że będzie spokój ,ale nie !! Przy każdej zmianie strony pojawiają się ponownie :(
0 x


Lubię śpiewać, lubię tańczyć,lubię zapach pomarańczy...........

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 9728
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 483
Podziękował: 449 razy
Otrzymał podziękowanie: 14631 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » wtorek 30 cze 2015, 18:04

Coś podobnego odinstalowywałem, jakimś ściągniętym programem muszę sobie przypomnieć.
Ale są również takie, do których usunięcia potrzebna jest pewna wiedza, bo trzeba to robić z płyty i w tzw. trybie DOS, czyli bez odpalania Windows, wpisując komendy.
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
chanell
Administrator
Posty: 7716
Rejestracja: niedziela 18 lis 2012, 10:02
Lokalizacja: Kraków
x 1415
x 402
Podziękował: 14125 razy
Otrzymał podziękowanie: 13770 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: chanell » wtorek 30 cze 2015, 18:19

Dzięki Blu ,będę wdzięczna jesli sobie przypomnisz co to za program ;)
Mam jeszcze jedno pytanie : czy Office 2007 będzie pracował na windows 8.1 ?
0 x


Lubię śpiewać, lubię tańczyć,lubię zapach pomarańczy...........

Awatar użytkownika
abcd
Posty: 5651
Rejestracja: środa 17 wrz 2014, 20:13
x 372
x 227
Podziękował: 30574 razy
Otrzymał podziękowanie: 9104 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: abcd » wtorek 30 cze 2015, 18:23

Będzie pracował.
Co do reklam, mnie udało się je usunąć chyba poprzez panel sterowania i dodaj usuń programy.
Sam bym tego nie wyhaczył ale mój znajomy zwrócił mi uwagę, ze mam zainstalowany jakiś dziwny program pod jakąś oficjalną nazwą, różnica była tylko w końcówkach.
Usunęliśmy i po kłopocie.
0 x


Gdzie rodzi się wiara, tam umiera mózg.

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 9728
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 483
Podziękował: 449 razy
Otrzymał podziękowanie: 14631 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » wtorek 30 cze 2015, 19:00

Office powinien pracować po W8.1 bez problemów.
Najprostsza wersja - ściągnij sobie program AdwCleaner, uruchom go i każ mu szukać. Jest po polsku.
Jak skończy szukanie przejrzyj wszystkie zakładki i pousuwaj to, co znalazł. Zrób to na pusto, bez uruchomionych innych programów, bo do usuwanie będzie i tak chciał wszystkie zamknąć.
Jeżeli go nie zlokalizuje, będziemy szukać dalej.
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

baba
x 129

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: baba » wtorek 30 cze 2015, 19:06

Zrobiłam wszystko co doradzaliście, użyłam takich programów/dodatków jak wymieniacie i dalej nic nie działa. :(
Na tym szarym obrazku z informacją o braku zakładki włączyłam opcje zezwalaj dla tej witryny i też nic. :(
Zastanawiam się czy Kaspersky mi tych dodatków nie blokuje, powinnam tam może coś zmienić, np "dodaj do zaufanych aplikacji"?
0 x



Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 9728
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 483
Podziękował: 449 razy
Otrzymał podziękowanie: 14631 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » wtorek 30 cze 2015, 19:14

@baba, zawsze możesz spróbować. Ja Kasperskyego nie mam.
Przy braku wtyczki klikniecie na obrazek zwykle powoduje jej ściągnięcie, więc może to rzeczywiście blokada AV.
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 16842
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1082
x 537
Podziękował: 17126 razy
Otrzymał podziękowanie: 24162 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: songo70 » sobota 22 sie 2015, 14:26

abcd pisze:
songo pisze:są napisy do włączenia

Jak klikam w te napisy to ukazuje się napis "angielski wygenerowany automatycznie" i nijakiego innego nie ma.

napisy po włączeniu oryginalnych angielskich przestawiamy pod ikonką "trybka"- ustawienia obok z prawej strony od napisów:
Obrazek
0 x


"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

Awatar użytkownika
abcd
Posty: 5651
Rejestracja: środa 17 wrz 2014, 20:13
x 372
x 227
Podziękował: 30574 razy
Otrzymał podziękowanie: 9104 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: abcd » sobota 22 sie 2015, 14:30

Wielkie dzia.
A teraz z innej beczki.
Powyżej wstawiłeś zdjęcie/zrzut ekranu, które ja muszę wstawiać jako załącznik. Jak to zrobiłeś?
0 x


Gdzie rodzi się wiara, tam umiera mózg.

Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 16842
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1082
x 537
Podziękował: 17126 razy
Otrzymał podziękowanie: 24162 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: songo70 » sobota 22 sie 2015, 14:35

abcd pisze:Wielkie dzia.
A teraz z innej beczki.
Powyżej wstawiłeś zdjęcie/zrzut ekranu, które ja muszę wstawiać jako załącznik. Jak to zrobiłeś?

robię zrzut i mam na dysku, wchodzę np. na taką stronę:
http://ifotos.pl/
wrzucam na serwer i pokazują się różne linki do tego pliku, wybierasz chyba ten ostatni na dole,-
kopiujesz link i w poście dajesz np:

[img]i%20tu%20adres%20obrazka[/img].
0 x


"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

Awatar użytkownika
abcd
Posty: 5651
Rejestracja: środa 17 wrz 2014, 20:13
x 372
x 227
Podziękował: 30574 razy
Otrzymał podziękowanie: 9104 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: abcd » sobota 22 sie 2015, 22:23

Wielkie dzięki, wypróbuję.
Wstawianie załączników ograniczone jest pojemnością ... jakąś tam, a takie fotki ułatwiają sprawę. :)
0 x


Gdzie rodzi się wiara, tam umiera mózg.

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 9728
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 483
Podziękował: 449 razy
Otrzymał podziękowanie: 14631 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » sobota 22 sie 2015, 23:24

Tylko że serwery przechowujące te pliki kasują zwykle dostęp (link) po jakimś okresie czasu.
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
abcd
Posty: 5651
Rejestracja: środa 17 wrz 2014, 20:13
x 372
x 227
Podziękował: 30574 razy
Otrzymał podziękowanie: 9104 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: abcd » sobota 22 sie 2015, 23:26

Być może ale mi chodzi o natentychmiastowe zamieszczenie i nie powtarzanie tego więcej.
Więc taka opcja jest wystarczająca, przynajmniej na tę chwilę. ;) :)
0 x


Gdzie rodzi się wiara, tam umiera mózg.

Awatar użytkownika
Baro063
Posty: 291
Rejestracja: sobota 28 mar 2015, 15:32
x 14
x 1
Podziękował: 76 razy
Otrzymał podziękowanie: 247 razy

Re: Nasze porady zdrowotne i opinie

Nieprzeczytany post autor: Baro063 » czwartek 21 sty 2016, 17:02

dama pisze:
ps nie wiem co mam kombinować w ustawieniach bo powiadomienia przychodziły i przestały - :?


Jeśli masz poza­zna­czane powia­do­mie­nia wszyst­kie w usta­wie­niach to powinno być ok, zobacz czy obser­wu­jesz dany temat, bo ja nie obser­wo­wa­łem do tego czasu, zawsze sobie wcho­dzi­łem na ostat­nią stronę i spraw­dza­łem co ktoś napi­sał, od chwili obser­wuję i zoba­czę czy coś przyj­dzie, bo rozu­miem @dama że chcesz mieć powia­do­mie­nia że ktoś napi­sał post w danym tema­cie tak?;)
Załączniki
2.png
(44.18 KiB) Pobrany 634 razy
1.png
(21.73 KiB) Pobrany 634 razy
0 x



Awatar użytkownika
Baro063
Posty: 291
Rejestracja: sobota 28 mar 2015, 15:32
x 14
x 1
Podziękował: 76 razy
Otrzymał podziękowanie: 247 razy

Re: Nasze porady zdrowotne i opinie

Nieprzeczytany post autor: Baro063 » poniedziałek 25 sty 2016, 13:40

Dama ja właśnie otrzymałem, w ustawieniach mam pozaznaczane i obserwuję ten post i mi przychodzą powiadomienia.
To samo z innymi postami jeśli chcesz by przychodziły, musisz obserwować ;)
Załączniki
1.png
(14.2 KiB) Pobrany 548 razy
0 x



Awatar użytkownika
dama
Posty: 842
Rejestracja: niedziela 15 mar 2015, 20:15
x 2
x 9
Podziękował: 1875 razy
Otrzymał podziękowanie: 886 razy

Re: Nasze porady zdrowotne i opinie

Nieprzeczytany post autor: dama » wtorek 26 sty 2016, 11:40

Ja to widze ale nie wiedziałam co z tym zrobic czyli zaptaszkowac i juz ,ale to sie niechce zaptaszkowac ?
Dzieki :)
jednak lepiej jak automatycznie sie zaznacza
komu ta nowoczesnosc potrzebna ?



Obrazek


Ustawienia globalne
Domyślne ustawienia pisania
Ustawienia wyświetlania
Ustawienia powiadomień
Domyślne ustawienia pisania


BBCode:
Tak Nie
Emotikony:
Tak Nie
Dołączaj podpis:
Tak Nie
Informuj o odpowiedziach:
Tak Nie

mam zaptaszkowane informuj o odpowiedziach

i to powinno wystarczyc a nie jakies dodatkowe szukanie gdzie kliknac
pisze w temacie i dostaje powiadomienie
przeciez tak było to co kto zmienił i po co ?
a twój post wyzej z tym kluczem to ja mam zaznaczone Obserwuj temat i jak widac nic nie daje .
0 x



Awatar użytkownika
Baro063
Posty: 291
Rejestracja: sobota 28 mar 2015, 15:32
x 14
x 1
Podziękował: 76 razy
Otrzymał podziękowanie: 247 razy

Re: Nasze porady zdrowotne i opinie

Nieprzeczytany post autor: Baro063 » wtorek 26 sty 2016, 16:08

@Dama
Ja nic w ustawieniach nie zmieniałem od początku kiedy tu jestem na forum, wystarczyło obserwować temat i dostaję powiadomienia kto odpowiedział itd.
Sprawdzam i nie mam zaznaczone Informuj o odpowiedziach- a jakoś mi przychodzą :)
Dalej Ci nic nie przychodzi ? bo tyle napisałaś że nie wiadomo heh ;)
0 x



Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13125
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 677
Podziękował: 30170 razy
Otrzymał podziękowanie: 19663 razy

Re: Zdrowie - luźne dyskusje

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » piątek 29 sty 2016, 17:50

Panowie 1 IV za 2 miechy ! :D


edit:
dostalem powiadomienie o wpisach w tematach :
Monsanto.. i ''ograniczenie kapitału...''
Klikam i .. temat nie istnieje..
O cóż chodzi ? ;)
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 9728
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 483
Podziękował: 449 razy
Otrzymał podziękowanie: 14631 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » piątek 29 sty 2016, 21:57

Za błędy skryptu forum nie odpowiadam!
Może te tematy istniały kiedyś, ale zostały połączone z czymś innym.
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 16842
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1082
x 537
Podziękował: 17126 razy
Otrzymał podziękowanie: 24162 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: songo70 » sobota 30 sty 2016, 11:43

porobiło się, chcąc odpowiedzieć np. w wątku "Petycje",-
odpowiedź generuje się z innym tytułem, ale w tym samym topicu :?
0 x


"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 9728
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 483
Podziękował: 449 razy
Otrzymał podziękowanie: 14631 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » sobota 30 sty 2016, 12:16

Wątek "Petycje" powstał ze skopiowania innego tematu i przerobienia każdej petycji na osobny temat, przy czym się zresztą Darek napracował.
W sumie nawet z tego pierwotnego tematu powstał nie wątek, ale tzw. forum z rozdzieleniem tematycznym.
Być może dlatego odpowiedź przywołuje pierwotny temat, albo jeszcze coś innego, nie wiem.
Teraz wiem, że przenoszenia, scalania powodują jakieś drobne zadymy, nie ma róży bez kolców, niestety.
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
dama
Posty: 842
Rejestracja: niedziela 15 mar 2015, 20:15
x 2
x 9
Podziękował: 1875 razy
Otrzymał podziękowanie: 886 razy

Re: Nasze porady zdrowotne i opinie

Nieprzeczytany post autor: dama » poniedziałek 08 lut 2016, 17:26

Baro063 pisze:@Dama
Ja nic w ustawieniach nie zmieniałem od początku kiedy tu jestem na forum, wystarczyło obserwować temat i dostaję powiadomienia kto odpowiedział itd.
Sprawdzam i nie mam zaznaczone Informuj o odpowiedziach- a jakoś mi przychodzą :)
Dalej Ci nic nie przychodzi ? bo tyle napisałaś że nie wiadomo heh ;)

w tym rzecz ,ze powiadomienia przychodziły i nagle jak nozem uciał nie ma
i nie wiem dlaczego .dlatego mam załąmke i prawie tu nie zagladam .
kiedy pisze post to pod postem ,mam zaptaszkowane o powiadomieniach więc
nie wiem czym to zalac woda utleniona boraks jodyna czym naoliwic uf wcale nie smieszne
moze MMS na biegaczke :)
1 x



ODPOWIEDZ