Drodzy forumowicze i goście!

25.11.2021
Wszystko wskazuje na to, że nasze forum działa już na nowym hostingu, tu nie powinniśmy już minutami oczekiwać na załadowanie się strony. Jest to nowoczesny hosting, gdzie zasoby są skalowalne, więc nie będzie blokad i zahamowań. Ponoć nie ma też limitów dla baz danych, więc możemy znów spokojnie wszystko pisać i wstawiać, ale kopiowanie poprzednich postów i blisko z góry nie będzie tolerowane, bo szkoda czasu czytających.
Będziemy jeszcze robić upgrade skryptu forum, więc jakieś przerwy będą, jeszcze nie wiem kiedy.
Życzę forumowiczom i gościom przyjemnego surfowania i odnalezienia tego, co was interesuje. No i zdrówka dla wszystkich!

/blueray21

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.


/blueray21

Komputer, jak to zrobić..

baba
x 117

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: baba » wtorek 30 cze 2015, 12:41

Dziękuję. Adobe nie zadziałało. To drugie mam Blu, a to pierwsze kiedy wyszukuję do dodania wyświetla mi listę 83 dodatków i nie wiem, który wybrać:

https://addons.mozilla.org/pl/firefox/search/?q=shockwave%20flash&platform=WINNT&appver=38.0.5
0 x



Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 9340
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 402
Podziękował: 452 razy
Otrzymał podziękowanie: 13601 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » wtorek 30 cze 2015, 13:30

Wybieraj zawsze wersję najnowszą.
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
analityczka
Posty: 443
Rejestracja: wtorek 21 kwie 2015, 16:16
x 1
x 12
Podziękował: 230 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy

wtyczki

Nieprzeczytany post autor: analityczka » wtorek 30 cze 2015, 16:17

baba pisze:Dziękuję. Adobe nie zadziałało

Jakie Adobe? Sprawdzałaś shockwave?
https://get.adobe.com/shockwave/

Nie szukasz dodatków, tylko wtyczki
Jest np. dobra wtyczka silverlight
http://download.komputerswiat.pl/intern ... ilverlight
0 x


* Informacja bez sprawdzenia wiarygodności źródeł jest tylko hipotezą.
* Ja mogę być nieobiektywna, dowody – nie.

Awatar użytkownika
chanell
Administrator
Posty: 6920
Rejestracja: niedziela 18 lis 2012, 10:02
Lokalizacja: Kraków
x 1274
x 353
Podziękował: 12727 razy
Otrzymał podziękowanie: 13029 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: chanell » wtorek 30 cze 2015, 17:29

Może mi ktoś doradzi jak się pozbyc Related Search by Jungle Net ?
To wkurzające reklamy z lewej strony ekranu ,lub zwijajace kartę strony
Próbowałam odinstalować ,wydawało mi się że to zrobiłam .Sprawdzałam w programach ich nie ma ,ale one nadal są !!! Blokuję strony programem ADblok i teraz np.na forum nie mam ,ale mam zwężony nieco ekran .Jesli wchodzę na inne strony to znowu muszę je blokować.
Nawet skanowałam komp oneline i już wydawało się że będzie spokój ,ale nie !! Przy każdej zmianie strony pojawiają się ponownie :(
0 x


Lubię śpiewać, lubię tańczyć,lubię zapach pomarańczy...........

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 9340
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 402
Podziękował: 452 razy
Otrzymał podziękowanie: 13601 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » wtorek 30 cze 2015, 18:04

Coś podobnego odinstalowywałem, jakimś ściągniętym programem muszę sobie przypomnieć.
Ale są również takie, do których usunięcia potrzebna jest pewna wiedza, bo trzeba to robić z płyty i w tzw. trybie DOS, czyli bez odpalania Windows, wpisując komendy.
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
chanell
Administrator
Posty: 6920
Rejestracja: niedziela 18 lis 2012, 10:02
Lokalizacja: Kraków
x 1274
x 353
Podziękował: 12727 razy
Otrzymał podziękowanie: 13029 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: chanell » wtorek 30 cze 2015, 18:19

Dzięki Blu ,będę wdzięczna jesli sobie przypomnisz co to za program ;)
Mam jeszcze jedno pytanie : czy Office 2007 będzie pracował na windows 8.1 ?
0 x


Lubię śpiewać, lubię tańczyć,lubię zapach pomarańczy...........

Awatar użytkownika
abcd
Posty: 5771
Rejestracja: środa 17 wrz 2014, 20:13
x 383
x 230
Podziękował: 32217 razy
Otrzymał podziękowanie: 9274 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: abcd » wtorek 30 cze 2015, 18:23

Będzie pracował.
Co do reklam, mnie udało się je usunąć chyba poprzez panel sterowania i dodaj usuń programy.
Sam bym tego nie wyhaczył ale mój znajomy zwrócił mi uwagę, ze mam zainstalowany jakiś dziwny program pod jakąś oficjalną nazwą, różnica była tylko w końcówkach.
Usunęliśmy i po kłopocie.
0 x


Gdzie rodzi się wiara, tam umiera mózg.

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 9340
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 402
Podziękował: 452 razy
Otrzymał podziękowanie: 13601 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » wtorek 30 cze 2015, 19:00

Office powinien pracować po W8.1 bez problemów.
Najprostsza wersja - ściągnij sobie program AdwCleaner, uruchom go i każ mu szukać. Jest po polsku.
Jak skończy szukanie przejrzyj wszystkie zakładki i pousuwaj to, co znalazł. Zrób to na pusto, bez uruchomionych innych programów, bo do usuwanie będzie i tak chciał wszystkie zamknąć.
Jeżeli go nie zlokalizuje, będziemy szukać dalej.
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

baba
x 117

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: baba » wtorek 30 cze 2015, 19:06

Zrobiłam wszystko co doradzaliście, użyłam takich programów/dodatków jak wymieniacie i dalej nic nie działa. :(
Na tym szarym obrazku z informacją o braku zakładki włączyłam opcje zezwalaj dla tej witryny i też nic. :(
Zastanawiam się czy Kaspersky mi tych dodatków nie blokuje, powinnam tam może coś zmienić, np "dodaj do zaufanych aplikacji"?
0 x



Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 9340
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 402
Podziękował: 452 razy
Otrzymał podziękowanie: 13601 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » wtorek 30 cze 2015, 19:14

@baba, zawsze możesz spróbować. Ja Kasperskyego nie mam.
Przy braku wtyczki klikniecie na obrazek zwykle powoduje jej ściągnięcie, więc może to rzeczywiście blokada AV.
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
songo70
Moderator
Posty: 14529
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1002
x 412
Podziękował: 15492 razy
Otrzymał podziękowanie: 22438 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: songo70 » sobota 22 sie 2015, 14:26

abcd pisze:
songo pisze:są napisy do włączenia

Jak klikam w te napisy to ukazuje się napis "angielski wygenerowany automatycznie" i nijakiego innego nie ma.

napisy po włączeniu oryginalnych angielskich przestawiamy pod ikonką "trybka"- ustawienia obok z prawej strony od napisów:
Obrazek
0 x


Jak się nie ma talentu, by napisać książkę to się zostaje krytykiem i wylewa wiadro pomyj na innych.

Awatar użytkownika
abcd
Posty: 5771
Rejestracja: środa 17 wrz 2014, 20:13
x 383
x 230
Podziękował: 32217 razy
Otrzymał podziękowanie: 9274 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: abcd » sobota 22 sie 2015, 14:30

Wielkie dzia.
A teraz z innej beczki.
Powyżej wstawiłeś zdjęcie/zrzut ekranu, które ja muszę wstawiać jako załącznik. Jak to zrobiłeś?
0 x


Gdzie rodzi się wiara, tam umiera mózg.

Awatar użytkownika
songo70
Moderator
Posty: 14529
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1002
x 412
Podziękował: 15492 razy
Otrzymał podziękowanie: 22438 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: songo70 » sobota 22 sie 2015, 14:35

abcd pisze:Wielkie dzia.
A teraz z innej beczki.
Powyżej wstawiłeś zdjęcie/zrzut ekranu, które ja muszę wstawiać jako załącznik. Jak to zrobiłeś?

robię zrzut i mam na dysku, wchodzę np. na taką stronę:
http://ifotos.pl/
wrzucam na serwer i pokazują się różne linki do tego pliku, wybierasz chyba ten ostatni na dole,-
kopiujesz link i w poście dajesz np:

[img]i%20tu%20adres%20obrazka[/img].
0 x


Jak się nie ma talentu, by napisać książkę to się zostaje krytykiem i wylewa wiadro pomyj na innych.

Awatar użytkownika
abcd
Posty: 5771
Rejestracja: środa 17 wrz 2014, 20:13
x 383
x 230
Podziękował: 32217 razy
Otrzymał podziękowanie: 9274 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: abcd » sobota 22 sie 2015, 22:23

Wielkie dzięki, wypróbuję.
Wstawianie załączników ograniczone jest pojemnością ... jakąś tam, a takie fotki ułatwiają sprawę. :)
0 x


Gdzie rodzi się wiara, tam umiera mózg.

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 9340
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 402
Podziękował: 452 razy
Otrzymał podziękowanie: 13601 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » sobota 22 sie 2015, 23:24

Tylko że serwery przechowujące te pliki kasują zwykle dostęp (link) po jakimś okresie czasu.
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
abcd
Posty: 5771
Rejestracja: środa 17 wrz 2014, 20:13
x 383
x 230
Podziękował: 32217 razy
Otrzymał podziękowanie: 9274 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: abcd » sobota 22 sie 2015, 23:26

Być może ale mi chodzi o natentychmiastowe zamieszczenie i nie powtarzanie tego więcej.
Więc taka opcja jest wystarczająca, przynajmniej na tę chwilę. ;) :)
0 x


Gdzie rodzi się wiara, tam umiera mózg.

Awatar użytkownika
Baro063
Posty: 289
Rejestracja: sobota 28 mar 2015, 15:32
x 14
x 1
Podziękował: 76 razy
Otrzymał podziękowanie: 242 razy

Re: Nasze porady zdrowotne i opinie

Nieprzeczytany post autor: Baro063 » czwartek 21 sty 2016, 17:02

dama pisze:
ps nie wiem co mam kombinować w ustawieniach bo powiadomienia przychodziły i przestały - :?


Jeśli masz poza­zna­czane powia­do­mie­nia wszyst­kie w usta­wie­niach to powinno być ok, zobacz czy obser­wu­jesz dany temat, bo ja nie obser­wo­wa­łem do tego czasu, zawsze sobie wcho­dzi­łem na ostat­nią stronę i spraw­dza­łem co ktoś napi­sał, od chwili obser­wuję i zoba­czę czy coś przyj­dzie, bo rozu­miem @dama że chcesz mieć powia­do­mie­nia że ktoś napi­sał post w danym tema­cie tak?;)
Załączniki
2.png
(44.18 KiB) Pobrany 634 razy
1.png
(21.73 KiB) Pobrany 634 razy
0 x



Awatar użytkownika
Baro063
Posty: 289
Rejestracja: sobota 28 mar 2015, 15:32
x 14
x 1
Podziękował: 76 razy
Otrzymał podziękowanie: 242 razy

Re: Nasze porady zdrowotne i opinie

Nieprzeczytany post autor: Baro063 » poniedziałek 25 sty 2016, 13:40

Dama ja właśnie otrzymałem, w ustawieniach mam pozaznaczane i obserwuję ten post i mi przychodzą powiadomienia.
To samo z innymi postami jeśli chcesz by przychodziły, musisz obserwować ;)
Załączniki
1.png
(14.2 KiB) Pobrany 548 razy
0 x



Awatar użytkownika
dama
Posty: 841
Rejestracja: niedziela 15 mar 2015, 20:15
x 2
x 9
Podziękował: 1877 razy
Otrzymał podziękowanie: 885 razy

Re: Nasze porady zdrowotne i opinie

Nieprzeczytany post autor: dama » wtorek 26 sty 2016, 11:40

Ja to widze ale nie wiedziałam co z tym zrobic czyli zaptaszkowac i juz ,ale to sie niechce zaptaszkowac ?
Dzieki :)
jednak lepiej jak automatycznie sie zaznacza
komu ta nowoczesnosc potrzebna ?



Obrazek


Ustawienia globalne
Domyślne ustawienia pisania
Ustawienia wyświetlania
Ustawienia powiadomień
Domyślne ustawienia pisania


BBCode:
Tak Nie
Emotikony:
Tak Nie
Dołączaj podpis:
Tak Nie
Informuj o odpowiedziach:
Tak Nie

mam zaptaszkowane informuj o odpowiedziach

i to powinno wystarczyc a nie jakies dodatkowe szukanie gdzie kliknac
pisze w temacie i dostaje powiadomienie
przeciez tak było to co kto zmienił i po co ?
a twój post wyzej z tym kluczem to ja mam zaznaczone Obserwuj temat i jak widac nic nie daje .
0 x



Awatar użytkownika
Baro063
Posty: 289
Rejestracja: sobota 28 mar 2015, 15:32
x 14
x 1
Podziękował: 76 razy
Otrzymał podziękowanie: 242 razy

Re: Nasze porady zdrowotne i opinie

Nieprzeczytany post autor: Baro063 » wtorek 26 sty 2016, 16:08

@Dama
Ja nic w ustawieniach nie zmieniałem od początku kiedy tu jestem na forum, wystarczyło obserwować temat i dostaję powiadomienia kto odpowiedział itd.
Sprawdzam i nie mam zaznaczone Informuj o odpowiedziach- a jakoś mi przychodzą :)
Dalej Ci nic nie przychodzi ? bo tyle napisałaś że nie wiadomo heh ;)
0 x



Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 12135
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 102
x 611
Podziękował: 29348 razy
Otrzymał podziękowanie: 18600 razy

Re: Zdrowie - luźne dyskusje

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » piątek 29 sty 2016, 17:50

Panowie 1 IV za 2 miechy ! :D


edit:
dostalem powiadomienie o wpisach w tematach :
Monsanto.. i ''ograniczenie kapitału...''
Klikam i .. temat nie istnieje..
O cóż chodzi ? ;)
0 x


czasem tak długo wpatrujemy się w zamknięte drzwi, że nie dostrzegamy tych, które już dawno się otworzyły...

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 9340
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 402
Podziękował: 452 razy
Otrzymał podziękowanie: 13601 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » piątek 29 sty 2016, 21:57

Za błędy skryptu forum nie odpowiadam!
Może te tematy istniały kiedyś, ale zostały połączone z czymś innym.
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
songo70
Moderator
Posty: 14529
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1002
x 412
Podziękował: 15492 razy
Otrzymał podziękowanie: 22438 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: songo70 » sobota 30 sty 2016, 11:43

porobiło się, chcąc odpowiedzieć np. w wątku "Petycje",-
odpowiedź generuje się z innym tytułem, ale w tym samym topicu :?
0 x


Jak się nie ma talentu, by napisać książkę to się zostaje krytykiem i wylewa wiadro pomyj na innych.

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 9340
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 402
Podziękował: 452 razy
Otrzymał podziękowanie: 13601 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » sobota 30 sty 2016, 12:16

Wątek "Petycje" powstał ze skopiowania innego tematu i przerobienia każdej petycji na osobny temat, przy czym się zresztą Darek napracował.
W sumie nawet z tego pierwotnego tematu powstał nie wątek, ale tzw. forum z rozdzieleniem tematycznym.
Być może dlatego odpowiedź przywołuje pierwotny temat, albo jeszcze coś innego, nie wiem.
Teraz wiem, że przenoszenia, scalania powodują jakieś drobne zadymy, nie ma róży bez kolców, niestety.
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
dama
Posty: 841
Rejestracja: niedziela 15 mar 2015, 20:15
x 2
x 9
Podziękował: 1877 razy
Otrzymał podziękowanie: 885 razy

Re: Nasze porady zdrowotne i opinie

Nieprzeczytany post autor: dama » poniedziałek 08 lut 2016, 17:26

Baro063 pisze:@Dama
Ja nic w ustawieniach nie zmieniałem od początku kiedy tu jestem na forum, wystarczyło obserwować temat i dostaję powiadomienia kto odpowiedział itd.
Sprawdzam i nie mam zaznaczone Informuj o odpowiedziach- a jakoś mi przychodzą :)
Dalej Ci nic nie przychodzi ? bo tyle napisałaś że nie wiadomo heh ;)

w tym rzecz ,ze powiadomienia przychodziły i nagle jak nozem uciał nie ma
i nie wiem dlaczego .dlatego mam załąmke i prawie tu nie zagladam .
kiedy pisze post to pod postem ,mam zaptaszkowane o powiadomieniach więc
nie wiem czym to zalac woda utleniona boraks jodyna czym naoliwic uf wcale nie smieszne
moze MMS na biegaczke :)
1 x



ODPOWIEDZ