Drodzy forumowicze i goście!

25.11.2021
Wszystko wskazuje na to, że nasze forum działa już na nowym hostingu, tu nie powinniśmy już minutami oczekiwać na załadowanie się strony. Jest to nowoczesny hosting, gdzie zasoby są skalowalne, więc nie będzie blokad i zahamowań. Ponoć nie ma też limitów dla baz danych, więc możemy znów spokojnie wszystko pisać i wstawiać, ale kopiowanie poprzednich postów i blisko z góry nie będzie tolerowane, bo szkoda czasu czytających.
Będziemy jeszcze robić upgrade skryptu forum, więc jakieś przerwy będą, jeszcze nie wiem kiedy.
Życzę forumowiczom i gościom przyjemnego surfowania i odnalezienia tego, co was interesuje. No i zdrówka dla wszystkich!

/blueray21

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.


/blueray21

Komputer, jak to zrobić..

Awatar użytkownika
janusz
Administrator
Posty: 17969
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 29
x 939
Podziękował: 32589 razy
Otrzymał podziękowanie: 26029 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: janusz » czwartek 01 lip 2021, 18:33

Windows 11 OFICJALNIE. Oto 10 największych zmian i nowości
25 cze 2021

https://www.youtube.com/watch?v=YHKbEdoHJ2k

Komputer Świat

O Windows 11 spekuluje się od tygodni. Teraz poznaliśmy szczegóły i konkrety dotyczące nadchodzącego systemu Microsoftu - a oto 10 najważniejszych z nich.

Windows 11 najpewniej trafi do użytkowników Windows 10 za darmo. Jeśli jeszcze nie macie tego systemu, możecie sprawdzić ceny pod poniższymi linkami

Microsoft Windows 10 Professional - https://bit.ly/3xV5ccG

Microsoft Windows 10 Home - https://bit.ly/3xMWcGw
0 x



Awatar użytkownika
songo70
Moderator
Posty: 14529
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1002
x 412
Podziękował: 15492 razy
Otrzymał podziękowanie: 22438 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: songo70 » czwartek 15 lip 2021, 16:04

0 x


Jak się nie ma talentu, by napisać książkę to się zostaje krytykiem i wylewa wiadro pomyj na innych.

Awatar użytkownika
forester
Posty: 523
Rejestracja: piątek 12 cze 2015, 16:34
x 61
x 64
Podziękował: 574 razy
Otrzymał podziękowanie: 1275 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: forester » niedziela 22 sie 2021, 16:02

Translator oparty na uczeniu maszynowym. W tej chwili tłumaczenia są już dużo lepsze dla języka polskiego niż od googlowego odpowiednika (lepiej radzi sobie z polską gramatyką), ewentualna edycja wyników również dużo wygodniejsza i bardziej intuicyjna. Pozwala również tłumaczyć całe pliki doc.

https://www.wykop.pl/link/6241351/deepl ... or-online/
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Administrator
Posty: 17969
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 29
x 939
Podziękował: 32589 razy
Otrzymał podziękowanie: 26029 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: janusz » niedziela 29 sie 2021, 19:06

Szybszy internet za wciśnięciem jednego przycisku
29 sie 2021

https://www.youtube.com/watch?v=jyE0n8Dw6fQ

JASNA STRONA

Trudno mi sobie wyobrazić życie bez internetu. Łączy mnie z resztą świata, udostępnia niektóre informacje, dostarcza rozrywki, wiedzy i wiele, wiele innych. Czasami jednak działa zbyt wolno. Dowiedziałem się, że jest jedno ustawienie, które wystarczy zmienić, aby skutecznie ten problem rozwiązać. Siądźcie wygodnie i zobaczcie, jakie to proste!
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Administrator
Posty: 17969
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 29
x 939
Podziękował: 32589 razy
Otrzymał podziękowanie: 26029 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: janusz » poniedziałek 18 paź 2021, 16:55

Pamięć RAM bez tajemnic - wyjaśniamy działanie, obalamy mity - KŚ wyjaśnia
17 paź 2021

https://www.youtube.com/watch?v=vN6JLdHvirU

Komputer Świat

Pamięć RAM to jeden z najważniejszych elementów zestawu komputerowego. Jak działa ten specyficzny rodzaj pamięci? Czemu nie można go użyć do przechowywania danych? Czy da się stworzyć pamięć RAM na pendrive? To wszystko w tym KŚ wyjaśnia.
Zobacz ceny popularnych pamięci 16 GB:
Crucial 16GB (BLS2K8G4D32AESBK) https://bityl.co/99BW
Kingston 16GB HX426C16FB3AK2/16 https://bityl.co/99BZ
Corsair 16GB CMW16GX4M2C3200C16 https://bityl.co/99Bb
Patriot 16GB PV416G373C7K DDR4 https://bityl.co/99Bc
G.Skill 16GB F4-3200C16D-16GVKB DDR4 https://bityl.co/99Bd
0 x



Awatar użytkownika
mecz
Posty: 143
Rejestracja: niedziela 30 wrz 2018, 20:54
x 8
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 152 razy

Problemy komputerowe w związku tradycją "z wkręcaniem" na siłę zakupu nowego komputera z nowym systemem

Nieprzeczytany post autor: mecz » piątek 22 paź 2021, 00:30

https://nowaziemia.com.pl/viewtopic.php?p=27560#27560
Co do działania komputera. Dziś znowu miałem "przestój" bo jakby odłączyli "pulpit" i "rzekomo" nie działał laptop przez błąd w trakcie uruchamiania.

Jednak już kilka razy mnie podchodzili, więc co jest u mnie na HP-ku

Włączam kompa z uśpienia i jest czarny ekran albo logując się przez okienko logowania po wpisaniu hasła komp się "zawiesza"
Trzeba zrobić twardy restart.
Po ponownym wystartowaniu przez przycisk uruchamiania zaczyna się włączać sprawdzanie i diagnozowanie co się stało, że jest problem z uruchomieniem.
Włącza się po tym niebieski ekran z opcją restartu albo innymi opcjami.
Za pierwszym razem resetuje.
Za drugim włączam odzyskiwanie HP Recovery.
Uruchamia się pulpit z odłączonymi dyskami i niby nic nie można zrobić tylko włączyć DOS-a (wiersz poleceń)
Klikam we wszystkie możliwe opcje i po tym resetuje kompa.
Po uruchomieniu komputer trochę dłużej się ładuje, ale ostatecznie włącza się okno z logowaniem do "pulpitu"

I tak będzie się działo, bo muszą mi wcisnąć nowy komp i win11 :glowy

Trzeba cierpliwie odczekać, aż im się znudzi :)
Słynny Bates 5000
https://www.youtube.com/watch?v=iBIj9rKYRPM
0 x


pl.gravatar.com/mateusz43

Awatar użytkownika
mecz
Posty: 143
Rejestracja: niedziela 30 wrz 2018, 20:54
x 8
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 152 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: mecz » środa 03 lis 2021, 14:08

Dziś popełniłem demota :)

Jest w poczekalni :)

Obrazek

Link pośredni do komentarzy

Kod: Zaznacz cały

https://demotywatory.pl/5100226/Bates-vel-Win-11-000-Na-szybko-co-mialem-z-kompem-przez-2
0 x


pl.gravatar.com/mateusz43

Awatar użytkownika
songo70
Moderator
Posty: 14529
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1002
x 412
Podziękował: 15492 razy
Otrzymał podziękowanie: 22438 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: songo70 » czwartek 04 lis 2021, 08:28

wyrzuć "winde" i po problemie. :)
0 x


Jak się nie ma talentu, by napisać książkę to się zostaje krytykiem i wylewa wiadro pomyj na innych.

Awatar użytkownika
mecz
Posty: 143
Rejestracja: niedziela 30 wrz 2018, 20:54
x 8
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 152 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: mecz » czwartek 04 lis 2021, 13:58

Mały "lifehack" " albo "usprawnienie działania"

Jeżeli masz link do grafiki i się nie ładuje na forum gdzie chcesz ją ponownie wstawić, wystarczy, że skopiujesz link, i bez "ręcznego" zapisywania pliku, przez okno ekspolera w windowsie, automatycznie (ściągnie się do folderu "temp" przeglądarki) umieścisz na serwerze
ja używam:

Kod: Zaznacz cały

https://zapodaj.net/

Właśnie tak dziś miałem z grafiką (logo) ze strony

Kod: Zaznacz cały

http://meta.com.pl/

to jest link do grafiki z serwera firmowego (na tym forum z tego serwera nie działa ten obrazek, już sprawdziłem):
Kod:

Kod: Zaznacz cały

http://meta.com.pl/gfx/logo.png

Spróbujcie to zrobić:
1.Skopiujcie ten link z grafiką na serwerze firmowym
2.Wejdźcie na
Kod:
https://zapodaj.net/

3. (STEP1)Kliknijcie Choose File i otworzy wam się okno eksplore-ra windows
4. (STEP2)Nie musicie zapisywać ręcznie, wystarczy "wkleić" link z grafiką na serwerze strony firmy, do wiersza polecenia z do otworzenia danego pliku:

Obrazek


Robiłem to na szybko i w obrazku skopiowałem nie ten link co trzeba, ale chyba zrozumieliście zamiast linku do strony powinienem umieścić link do grafiki ten:

Kod:

Kod: Zaznacz cały

http://meta.com.pl/gfx/logo.png

Oczywiście w Paint-cie miałem małego chochlika i się trochę wkurzyłem. (nie mogłem wpisać tekstu w pole tekstowe) ale jakoś to obszedłem.

5.(STEP3)I umieścić na serwerze.
0 x


pl.gravatar.com/mateusz43

ODPOWIEDZ