Drodzy forumowicze i goście!

Przeżyliśmy przestój związany z migracją z serwera na serwer i zmianą istotnych danych adresowych dla hostingu. Teraz forum powinno działać szybko, bez długiego oczekiwania na odpowiedź serwera. Zależy to też od szybkości waszych łącz, ale do któregoś września serwer był trudny do zaakceptowania.
Niestety technicznie wielkość naszego forum się mocno powiększyła i musimy zwracać większą uwagę na wykorzystanie przestrzeni dyskowej, nie duplikować postów (dawać linki) itp., bo nie utrzymamy baz danych w limitach dostawcy hostingu, a upgrade jest finansowo nieopłacalny.

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.


/blueray21

Komputer, jak to zrobić..

Awatar użytkownika
songo70
Moderator
Posty: 11940
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 839
x 255
Podziękował: 11603 razy
Otrzymał podziękowanie: 17908 razy

Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: songo70 » środa 02 sty 2013, 20:56

Obrazek

jak widać na fotce- emotikony mamy po prawej stronie, a te u góry pojawiają się przy temacie postu :arrow:
0 x


panta rhei

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 9107
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 372
Podziękował: 452 razy
Otrzymał podziękowanie: 13065 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » czwartek 03 sty 2013, 15:09

Żeby było bardziej na widoku kopiuję tu post o umieszczaniu filmów:

Wygląda na to, że możemy wstawić wszystko (no może prawie wszystko).
Nawet filmy które YT wyłączyło z udostępniania i oficjalnie nie podaje kodów do ich udostępniania

Zasady:

1. Kopiujemy URL filmu np. http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=KMPZ2UIVtoI
(np. klikając prawym przyciskiem myszki na ekranie i wybieramy "kopiuj URL filmu"

2. Klikamy "Flash" i wstawiamy URL filmu przez "CTRL + V" lub "wklej"

3. Wstawiamy po "flash=" wymiary obrazu w jakich chcemy odtwarzać film - w pixelach, rozdzielone przecinkiem.
np. "flash=640,480" lepiej "flash=560,360"

3. Modyfikujemy ten adres, który wkleiliśmy w ten sposób, że
a) zaznaczamy i wycinamy wszystko co jest w adresie pomiędzy "http://www.youtube.com/" i kodowym oznaczeniem filmu (do "v=") w tym przykładzie "v=KMPZ2UIVtoI"
[flash=640,480]http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=KMPZ2UIVtoI[/flash]
b) znak równości po "v" zamieniamy na "/"
Oczywiście wszystko bez cudzysłowów.
4. Gotowe.

Wygląda to tak (bez pierwszego nawiasu kwadratowego, bo nie zobaczylibyście zapisu):
flash=640,480]http://www.youtube.com/v/KMPZ2UIVtoI[/flash]
Efekt:
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
Kiara
Posty: 3847
Rejestracja: wtorek 01 sty 2013, 15:10
x 207
Podziękował: 1753 razy
Otrzymał podziękowanie: 4040 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: Kiara » czwartek 03 sty 2013, 15:30

Może wpisujcie tu instrukcje w języku "dla opornych".... ja w tej dziedzinie mogę zdecydowanie otrzymać palmę pierwszeństwa! :D :D

Dlaczego te emotikonki są takie brzydkie ,ograniczone i nie mają całusków???? Może ktoś wzbogaci ten zestaw?


Kiara :) :)
0 x


Miłość jest szczęściem!

Awatar użytkownika
songo70
Moderator
Posty: 11940
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 839
x 255
Podziękował: 11603 razy
Otrzymał podziękowanie: 17908 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: songo70 » czwartek 03 sty 2013, 15:31

można jeszcze po staremu, jak na darmowych forach, jak kto woli ;)
0 x


panta rhei

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 9107
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 372
Podziękował: 452 razy
Otrzymał podziękowanie: 13065 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » czwartek 03 sty 2013, 15:36

Można, owszem, te które mają stary kod.
Ale w ten sposób umieścisz nawet te nowe, które nie mają wcale kodu do udostępniania.
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
songo70
Moderator
Posty: 11940
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 839
x 255
Podziękował: 11603 razy
Otrzymał podziękowanie: 17908 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: songo70 » czwartek 03 sty 2013, 15:39

blueray21 pisze:Można, owszem, te które mają stary kod.
Ale w ten sposób umieścisz nawet te nowe, które nie mają wcale kodu do udostępniania.


dokładnie racja
0 x


panta rhei

Zochna
Posty: 475
Rejestracja: środa 02 sty 2013, 09:33
x 4
x 4
Podziękował: 928 razy
Otrzymał podziękowanie: 500 razy

WITAMY

Nieprzeczytany post autor: Zochna » czwartek 03 sty 2013, 22:51

Ja mam trochę trudności w poruszaniu się na Nowym Forum. Już dość dobrze posługiwałam się na poprzednim.
Na pewno łatwiej mi się czytało posty,bo był większy druk. Widzę,że technicznie,obecnie jest trochę inaczej.
Wyrażam jednak nadzieję,że w miarę moich możliwości, dość szybko nauczę się wprowadzonych nowych rozwiązań.
Pozdrawiam Zochna
0 x



Awatar użytkownika
Kiara
Posty: 3847
Rejestracja: wtorek 01 sty 2013, 15:10
x 207
Podziękował: 1753 razy
Otrzymał podziękowanie: 4040 razy

Re: WITAMY

Nieprzeczytany post autor: Kiara » czwartek 03 sty 2013, 23:06

Nie martw się szybko dasz radę. ;)

Kiara :) :)
0 x


Miłość jest szczęściem!

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 9107
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 372
Podziękował: 452 razy
Otrzymał podziękowanie: 13065 razy

Re: WITAMY

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » czwartek 03 sty 2013, 23:07

Witaj Zochna,

Najprościej jest nacisnąć i przytrzymać CTRL i nacisnąć +, (dla zmniejszenia - (minus)) czcionka zmieni się do nawet bardzo dużego rozmiaru - po kilkukrotnym naciśnięciu plusa. Możesz sobie dopasować dla swobodnego czytania.

Na każdej stronie w górnym prawym rogu masz taki mniej więcej symbol A^, niestety na klawiaturze nie ma znaczka w dół. Po naciśnięciu strzałki w górę za "A" czcionka się zwiększy, ale tylko osobno dla każdej strony. To jeśli chciałabyś doraźne powiększyć sobie jakiś tekst.
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
barneyos
Moderator
Posty: 1401
Rejestracja: piątek 04 sty 2013, 08:49
x 17
x 66
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 1797 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: barneyos » piątek 04 sty 2013, 08:58

Aloha,

jak wydostać indeks ostatnich wiadomości, tak jak to się wyświetla w dole głównej strony na starym forum ?

Ktoś wi ?
0 x


======================================================
Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobić

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 9107
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 372
Podziękował: 452 razy
Otrzymał podziękowanie: 13065 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » piątek 04 sty 2013, 09:52

Nad regulaminem, nad tytułami w tabeli masz wiersz napisów, są tam m. in. nieprzeczytane wiadomości i nowe wiadomości - wystarczy tam kliknąć.
Ja też na początku nie mogłem się przyzwyczaić.

Oczywiście na głównej stronie.
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
songo70
Moderator
Posty: 11940
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 839
x 255
Podziękował: 11603 razy
Otrzymał podziękowanie: 17908 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: songo70 » piątek 04 sty 2013, 10:53

blueray21 pisze:Można, owszem, te które mają stary kod.
Ale w ten sposób umieścisz nawet te nowe, które nie mają wcale kodu do udostępniania.


niestety już wczoraj natrafiłem na wyjątek, który nie działa opisanym sposobem przez blue,-
a działa tym starym. To tak dla wiedzy wszystkich, ponieważ widać ile małych problemów w tej kwestii występuje.
0 x


panta rhei

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 9107
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 372
Podziękował: 452 razy
Otrzymał podziękowanie: 13065 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » piątek 04 sty 2013, 11:41

Podrzuć linka, sprawdzę o co chodzi.
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
barneyos
Moderator
Posty: 1401
Rejestracja: piątek 04 sty 2013, 08:49
x 17
x 66
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 1797 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: barneyos » piątek 04 sty 2013, 12:09

blu, ok, pojawiają się dodatkowe linki, ale dopiero po zalogowaniu.

Poza tym, po kliknięciu w linka, wyświetla się zestawienie tematów, a nie poszczególnych wątków - ja akurat wolałbym linki do samych postów.

No i nie mogę wysyłać PW, bo mi wywala, żem nie zarejestrowan. :ugeek:
0 x


======================================================
Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobić

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 9107
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 372
Podziękował: 452 razy
Otrzymał podziękowanie: 13065 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » piątek 04 sty 2013, 12:14

Tego czy są bez logowania nie sprawdzałem, ale jest lista nieprzeczytanych wiadomości, poza tym jeśli w temacie klikniesz na maleńką ikonkę karteczki obok nazwy użytkownika, gdzieś na końcu wiersza to wejdziesz w ten ostatni post właśnie.
PW pisałem - sprawdź ustawienia w swoim profilu.
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
barneyos
Moderator
Posty: 1401
Rejestracja: piątek 04 sty 2013, 08:49
x 17
x 66
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 1797 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: barneyos » piątek 04 sty 2013, 12:23

ok, wszystko pasi, PW chodzi, pierwszy raz sprawdzałem chwilę po rejestracji, także pewnie nie odświeżyło bazy. reszta też ok. trza się przyzwyczaić
0 x


======================================================
Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobić

Awatar użytkownika
songo70
Moderator
Posty: 11940
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 839
x 255
Podziękował: 11603 razy
Otrzymał podziękowanie: 17908 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: songo70 » piątek 04 sty 2013, 12:36

blueray21 pisze:Podrzuć linka, sprawdzę o co chodzi.


np to, a to już drugi?


[flash=640,480]"http://www.youtube.com/watch?v/0jUD4qjsI3I"[/flash]
0 x


panta rhei

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 9107
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 372
Podziękował: 452 razy
Otrzymał podziękowanie: 13065 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » piątek 04 sty 2013, 12:51

Niedokładnie zrobione.
Bez cudzysłowów w URL, bez "watch?"
Ma być jak niżej, opuściłem pierwszy nawias kwadratowy, żeby było widać
flash=640,480]http://www.youtube.com/v/0jUD4qjsI3I[/flash]

0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
songo70
Moderator
Posty: 11940
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 839
x 255
Podziękował: 11603 razy
Otrzymał podziękowanie: 17908 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: songo70 » piątek 04 sty 2013, 12:59

blueray21 pisze:Niedokładnie zrobione.
Bez cudzysłowów w URL, bez "watch?"
Ma być jak niżej, opuściłem pierwszy nawias kwadratowy, żeby było widać


dodałem nawias na początku i jest tak :D
0 x


panta rhei

Awatar użytkownika
songo70
Moderator
Posty: 11940
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 839
x 255
Podziękował: 11603 razy
Otrzymał podziękowanie: 17908 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: songo70 » piątek 04 sty 2013, 13:12

wszytko gra, moje niedopatrzenie ;)
0 x


panta rhei

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 9107
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 372
Podziękował: 452 razy
Otrzymał podziękowanie: 13065 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » piątek 04 sty 2013, 13:14

Było wyciąć w URL wszystko, co jest pomiędzy "http://www.youtube.com/" i "v="(+kod).
Nie było o cudzysłowach, ale kopiowany URL nie zawiera cudzysłowów.
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
songo70
Moderator
Posty: 11940
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 839
x 255
Podziękował: 11603 razy
Otrzymał podziękowanie: 17908 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: songo70 » piątek 04 sty 2013, 13:20

blueray21 pisze:Było wyciąć w URL wszystko, co jest pomiędzy "http://www.youtube.com/" i "v="(+kod).
Nie było o cudzysłowach, ale kopiowany URL nie zawiera cudzysłowów.


teraz to wygląda o wiele czytelniej :!:
dzięki :) :)
0 x


panta rhei

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 9107
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 372
Podziękował: 452 razy
Otrzymał podziękowanie: 13065 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » piątek 04 sty 2013, 13:52

W tym poście z instrukcją wszystko do wycięcia / zmiany jest na czerwono.
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Zochna
Posty: 475
Rejestracja: środa 02 sty 2013, 09:33
x 4
x 4
Podziękował: 928 razy
Otrzymał podziękowanie: 500 razy

Re: WITAMY

Nieprzeczytany post autor: Zochna » piątek 04 sty 2013, 18:18

Dzięki za podpowiedzi.Dzisiaj już łatwiej było mi czytać,po zwiększeniu czcionki.
Mam jeszcze inne pytanie.
Na poprzednim Forum po przeczytaniu strony,nacisnęłam myszką na "do góry i póżniej na "pokaż wiadomości od ostatniej wizyty" i w ten sposób mogłam szybko zapoznać się z wszystkimi nowymi informacjami.
Obecnie takiej opcji nie widzę,więc myszką podnoszę daną stronę do góry,w chodzę na "Indeks Witryny" i dopiero tam ukazuje się i wchodzę na "Nieprzeczytane posty"
Czy w prawidłowy sposób do nich dochodzę?

Może dla niektórych czytających,moja wiedza na temat komputerów jest groteskowa i śmieszna.
Młodzi żyją z nim od urodzenia, troszkę starszym,może ma kto pomóc,
a ja ,osoba 3-go już wieku, dopiero się uczę.
Mój mąż jest całkowitym analfabetą w tych sprawach i jak dawniej krytykował mnie , po co Ci internet?,tak teraz zaczyna rozumieć, że miałam rację.
I tak, jak mówi Kiara, przy Waszej pomocy - dam radę.
Pozdrawiam Zochna
0 x



Awatar użytkownika
chanell
Administrator
Posty: 6198
Rejestracja: niedziela 18 lis 2012, 10:02
Lokalizacja: Kraków
x 932
x 299
Podziękował: 10942 razy
Otrzymał podziękowanie: 11499 razy

Re: WITAMY

Nieprzeczytany post autor: chanell » piątek 04 sty 2013, 18:40

Witam serdeczne Zochna :)

Szybko się nauczysz ,po za tym nie jestes sama i my sie tez uczymy .Twoje uwagi zostaną zgłoszone i moze jeszcze zmienimy szate graficzną ,co sprawi że forum będzie wyraźniejsze i czytelniejsze.

Koliberku i Songo ,dziekuje za przepiękne obrazy :)
0 x


Lubię śpiewać, lubię tańczyć,lubię zapach pomarańczy...........

ODPOWIEDZ