Drodzy forumowicze i goście!

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.


/blueray21

Komputer, jak to zrobić..

Awatar użytkownika
janusz
Administrator
Posty: 10028
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 24
x 504
Podziękował: 18947 razy
Otrzymał podziękowanie: 16353 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: janusz » sobota 24 mar 2018, 23:36

sandra pisze...
Aby zmienić napisy na polski;
Klikasz strzałkę aby film ruszył potem dajesz pauzę,
Klikasz na Ustawienia;
Klikasz na Napisy
Klikasz Przetłumacz automatycznie
Z listy wybierasz Polski i ponownie uruchamiasz.
Niestety tłumaczenie jest bardzo "wprost" i często bez sensu.
Bo na lektora polskiego raczej szans nie ma ;)
I taka niestety jest prawda :(
0 x



Awatar użytkownika
songo70
Moderator
Posty: 8122
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 563
x 141
Podziękował: 6675 razy
Otrzymał podziękowanie: 11549 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: songo70 » sobota 24 mar 2018, 23:46

0 x


panta rhei

feniks
Posty: 164
Rejestracja: wtorek 10 kwie 2018, 20:35
x 71
x 1
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 73 razy

Re: Pytanie

Nieprzeczytany post autor: feniks » piątek 15 cze 2018, 19:22

Mam pytanie następujące jak " wyciągnąć prawidłowy adres i jak wejść na stronę do której w e-mailu z Newsletterem otrzymałem link kryjący siu\ę pod słowem >> Tutaj jest dowód <<
>>
wojnę ... po to, by ukryć ją przed opinią publiczną.
>> Tutaj jest dowód <<
Dla nich oznaczałoby to utratę miliardów dolarów ...
<<
Gdy klikam na ten list dostaję przekierowanie z poczty o2 na zewnątrz
W pasku edycji przez moment pokazuje się dość długi adres by potem zamienić się
Próbowałem usunąć słowo >> error.html << z adresu niestety nie wchodzi na żadną stronę .
Dodam że linki w tekście z innego Newslettera działają prawidłowo .
-------------------------------------------------------------------------------------
Czy nie było by nadużyciem gdybym tu na forum wkleiał treści tych Newsletterów
Merytorycznie jest niewiele raczej są to zachęty do kupowania opracowań książkowych w j. angielskim .
Niemniej cośkolwiek naświetlają postępy ich prac do czego doszli etc.
------------------------------------------------------------
Poniżej akurat jeden z krótszych jako przykład

Wszyscy słyszeli o odkryciu promiennej energii Tesli, ale prawie nikt nie wie, co to jest." Wreszcie dr Lindemann stawia wszystko razem, we własnych słowach Tesli, nazywany najważniejszym wykładem, jaki kiedykolwiek padł na temat, teraz Ty Może nauczyć się, czym naprawdę jest energia promieniowania i jak ją wykorzystać. "

Energia Radości Tesli ==>

Z poważaniem, autor
Bill Anderson
" Elektryczność - zrób to, nie kupuj "


i on prowadzi do stron
http://teslasradiantenergy.com/?hop=bbqbook jeden jest rozwinięciem prac Tesli => Energia Radości Tesli ==>

https://electricitybook.com/ drugi o jakimś sposobie zrobienia sobie własnej elektrowni przydomowej
link pod słowami " Elektryczność - zrób to, nie kupuj "
-----------------------------------------------
Gdyby komuś się udało rozeznać na czym miała by polegać ta mała elektrownia do samodzielnego wykonania proszę napisać ...
Pozdrawiam
p.s.
Jeśli ten tekst burzy jakiś porządek proszę go usunąć ja traktuję jako tymczasowy i zasygnalizowanie swoich wątpliwości .
0 x



Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 8378
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 264
Podziękował: 452 razy
Otrzymał podziękowanie: 11600 razy

Re: Pytanie

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » piątek 15 cze 2018, 22:50

@feniks, przecież oni sprzedają wideo, albo książkę. Chyba tłumacz Googla to tłumaczy wystarczająco dobrze.
Gwarantuję ci, że to wideo lub książka nie są warte ceny, jaką za nie zapłacisz.
Np. wspomniany pomysł "własnej elektrowni" polega na postawieniu agregatu napędzanego bio-dieslem, zrobionym z pozyskanego zużytego oleju roślinnego (chyba takie ilości to tylko z McDonalds lub KFC, choć nie wiem czy oni w ogóle go sprzedają, a i tak musiałbyś mieć działalność gospodarczą na utylizację takowego, w/g obecnych przepisów).
Pomysł polega na puszczaniu agregatu na ca. 2 godziny i naładowaniu dużych akumulatorów, które zasilają dom poprzez odpowiedni falownik.
Orientacyjny koszt inwestycji to 5 000 USD (u nich, u nas raczej nieco więcej). Jednak bez własnego paliwa eksploatacja będzie droga, choć zapewnia niezależność od dostawcy energii, a przy obecnych zmianach na ziemi, nawet długie przerwy w dostawach energii elektrycznej mogą, może i wkrótce, wystąpić. Więc jest to rozwiązanie dla posiadających niezależne domy, ale wcale nie jest tanie.

Te posty trzeba przenieść do tematów energetycznych, a resztę gdzie indziej i zlikwidować ten temat o niczym.
2 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

feniks
Posty: 164
Rejestracja: wtorek 10 kwie 2018, 20:35
x 71
x 1
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 73 razy

Re: Pytanie

Nieprzeczytany post autor: feniks » piątek 15 cze 2018, 23:12

blueray21 Bardzo dziękuję za odpowiedź i opis ich "wynalazku "
Ja już mam skrzywienie że wszędzie doszukuje się extra nowości i poszerzenia wiedzy o tym co było ukryte .
Oczywiście te wpisy są tymczasowe i można je śmiało usunąć .
Tylko gorzej że przysparzam dodatkowej roboty . Jeszcze nie bardzo umiem się znaleźć . Przepraszam za to.
Pozdrawiam
0 x



Awatar użytkownika
forester
Posty: 305
Rejestracja: piątek 12 cze 2015, 16:34
x 25
x 32
Podziękował: 286 razy
Otrzymał podziękowanie: 756 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: forester » niedziela 08 lip 2018, 15:48

Witam, mam prośbę do szanownych forumowiczów i nie tylko...

17 lipca 2016 roku umieściłem post w temacie NWO/EU

http://www.cheops4.org.pl/cheos/viewtop ... =50#p54163

był tam teledysk ; Yakuro - Conflicting Emotions ,wersja z 2014 roku, pierwszy kadr tego utworu przedstawiał siedzącego człowieka na którego od tyłu nadjeżdża wielki czołg, człowiek ten bierze garść piachu i rzuca w maszynę.

Tak brzmi ten utwór;
https://www.youtube.com/watch?v=9S3uNvZQQuw

a tu jeden z kadrów z tamtego teledysku;
Obrazek

Jeśli ktoś ściągnął ten teledysk i jest w jego posiadaniu, bardzo bym prosił o przesłanie mi tego na email

miałem to u siebie, ale uszkodzenie dysku posłało wszystko w niebyt, a utwór w tej wersji całkowicie zniknął z internetu... :o

pozdrawiam forester
0 x



Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 8378
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 264
Podziękował: 452 razy
Otrzymał podziękowanie: 11600 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » poniedziałek 11 lut 2019, 00:01

Ten post jest dla osób nie słyszących, a chcących przeczytać transkrypty np. z oglądanych filmików, które napisów nie mają.
Jest taka darmowa aplikacja online rozpoznająca mowę z mikrofonu komputera, nazywa się speechtexter.
https://www.speechtexter.com/
Wystarczy wejść na tą stronę, ustawić język filmu, nacisnąć "Start". Następnie przejść do filmu i włączyć odtwarzanie filmu, czy nagrania głosowego, dość głośno, aby mikrofon nie łapał szumów z otoczenia i program będzie zapisywał wypowiadany tekst, który potem można skopiować sobie do edytora, zapisać na dysku itp. Filmu nie musimy oglądać, jeśli jest to np. prelekcja. Tekst pojawia się w dłuższych przerwach miedzy słowami.
Są też oczywiście profesjonalne programy do rozpoznawania mowy, dla polskiej mowy niezbyt wiele i kosztują co nieco.

Jest też plus zastosowania tego rozwiązania dla wszystkich, w trakcie nagrywania, można się zająć czymś innym, byle bez dźwięków w okolicy komputera. Odczytanie tekstu zajmuje mi ok. 5 razy mniej czasu niż oglądanie filmu.
Program rozpoznaje mowę relatywnie dobrze, choć błędy będą, zależy to od osoby mówiącej i ustawionej głośności odtwarzania.
Ten program chyba nie nagrywa z wyjścia urządzenia miksującego, a tylko z mikrofonu, zapewne są takie które nagrywają z miksera, ale nie szukałem, bo raczej darmowe nie są.
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
Seji
Posty: 74
Rejestracja: niedziela 20 sty 2019, 13:42
x 79
x 2
Podziękował: 90 razy
Otrzymał podziękowanie: 50 razy
Kontakt:

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: Seji » poniedziałek 11 lut 2019, 12:09

blueray21 pisze:
poniedziałek 11 lut 2019, 00:01
Jest taka darmowa aplikacja online rozpoznająca mowę z mikrofonu komputera, nazywa się speechtexter.
https://www.speechtexter.com/
Z mikrofonu komputera nie wykrywa mowy. Zalecają podłączenie dobrej jakości mikrofonu. Tylko jaki to jest dobrej jakości?
0 x



Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 8378
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 264
Podziękował: 452 razy
Otrzymał podziękowanie: 11600 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » poniedziałek 11 lut 2019, 13:16

U mnie wykrywa bez problemu, może głośność dźwięku masz ustawioną zbyt nisko, może w "mikserze" jest coś wyłączone.
Faktycznie zewnętrzny mikrofon można przypiąć blisko głośnika, ale nie przesadzałbym z tą wysoką jakością, zwykły komputerowy, elektretowy mikrofon wystarczy, np. taki:
https://allegro.pl/oferta/mikrofon-z-kl ... 7595978693
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
Seji
Posty: 74
Rejestracja: niedziela 20 sty 2019, 13:42
x 79
x 2
Podziękował: 90 razy
Otrzymał podziękowanie: 50 razy
Kontakt:

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: Seji » poniedziałek 11 lut 2019, 14:54

Głośność miałam ustawioną na 70%. A o co chodzi z tym "mikserem"?
0 x



Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 8378
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 264
Podziękował: 452 razy
Otrzymał podziękowanie: 11600 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » poniedziałek 11 lut 2019, 19:28

Jest to wirtualne urządzenie akustyczne przedstawiane jako zestaw suwaków dla różnych wejść akustycznych. Jeżeli jakieś wejście ma zaznaczona kratkę "wyłącz" nie będzie działało. Zapewne pracujesz na laptopie i nowszych wersjach Windowsa, tam to niby uprościli i w zasadzie szybko dostępną masz tylko regulacje głośnika / słuchawek. Ale gdzieś w systemie ten mikser jest, wtedy jest mikrofon, wejście liniowe, syntetyzator, sumator i może coś jeszcze. I tam wszystko powinno być włączone.
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
Seji
Posty: 74
Rejestracja: niedziela 20 sty 2019, 13:42
x 79
x 2
Podziękował: 90 razy
Otrzymał podziękowanie: 50 razy
Kontakt:

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: Seji » poniedziałek 11 lut 2019, 20:46

OK, znalazłam ten mikser głośności w laptopie (jest nawet w Windows 10), faktycznie był wyciszony, włączyłam dźwięk, puściłam wideo z językiem angielskim, program nie wykrył mowy, potem ustawiłam go na j. polski, włączyłam wideo z polskim i też nie wykrył. To kupię jakiś mikrofon i będę próbować z nim.
0 x



Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 8378
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 264
Podziękował: 452 razy
Otrzymał podziękowanie: 11600 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » poniedziałek 11 lut 2019, 21:17

Może przystaw ten komputer / mikrofon blisko jakiegoś radia czy telewizora, żeby zobaczyć czy w ogóle łapie dźwięki. Albo poproś kogoś, kto trochę z techniką komputerową jest obeznany, aby ci to ustawił, ja akurat mam większe rozeznanie w desktopach i pewnie jestem daleko od ciebie, bo w Gdańsku. A mikrofon na kablu może rzeczywiście być wygodniejszy do takich działań.
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
Seji
Posty: 74
Rejestracja: niedziela 20 sty 2019, 13:42
x 79
x 2
Podziękował: 90 razy
Otrzymał podziękowanie: 50 razy
Kontakt:

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: Seji » poniedziałek 11 lut 2019, 21:21

Dzięki za rady, ale nie mam telewizora ani radia, tzn. może znajdzie się radio w telefonie, ale nie mam jak sprawdzić, czy coś mówią, czy gra muzyka, czy w ogóle jakiś dźwięk wydaje, i nie ma mi kto tego sprawdzić, więc pozostanę przy tej opcji zakupu mikrofonu.
0 x



Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 8378
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 264
Podziękował: 452 razy
Otrzymał podziękowanie: 11600 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » poniedziałek 11 lut 2019, 21:36

Tylko nawet zewnętrzny mikrofon może nie rozwiązać kwestii, jeśli w ustawieniach komputera jest coś nie tak. Od tego należałoby zacząć i dobrze byłoby aby robił to ktoś obeznany i słyszący. Będzie szybciej. Może masz w pobliżu jakiegoś "naprawiacza" czy serwisanta.
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
Seji
Posty: 74
Rejestracja: niedziela 20 sty 2019, 13:42
x 79
x 2
Podziękował: 90 razy
Otrzymał podziękowanie: 50 razy
Kontakt:

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: Seji » poniedziałek 11 lut 2019, 21:40

No niestety nie mam, ale nie martw się, poradzę sobie, jak zewnętrzny mikrofon nie zadziała, to pomajstruję w komputerze. Anioł pomoże :-)
0 x



Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 8378
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 264
Podziękował: 452 razy
Otrzymał podziękowanie: 11600 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » wtorek 12 lut 2019, 10:05

@Seji, w windowsach laptopów mikrofon może być wyłączony w ustawieniach. Po wyjechaniu kursorem przez prawy bok pojawia się mały panel z kilkoma ikonami, klikasz w taki trybik - ustawienia, dalej wybierasz panel sterowania, potem dźwięki, mikrofon i musi być włączony. Tam jest wszystko, co dotyczy dźwięku łącznie z kartą dźwiękową, wszystkie urządzenia akustyczne muszą być włączone.
Dasz radę.
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
Seji
Posty: 74
Rejestracja: niedziela 20 sty 2019, 13:42
x 79
x 2
Podziękował: 90 razy
Otrzymał podziękowanie: 50 razy
Kontakt:

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: Seji » wtorek 12 lut 2019, 10:39

Sprawdziłam, w ustawieniach mikrofon był OK, tylko miks stereo był wyłączony, nie wiem, czy to miało jakieś znaczenie, czy nie, ale włączyłam ten miks. Na wszelki wypadek też automatycznie skonfigurowałam mikrofon. Potem sprawdziłam ten program - nadal nie wyłapuje dźwięki w filmów wideo, które puszczam na osobnej karcie przeglądarki (może to kwestia przeglądarki? mam Chrome), ale reaguje na moją mowę. To super! To może mi się przydać i tak. Nie próbowałam mówić całego zdania, więc nie wiem, jak wygląda skuteczność, ale ufam, że jest taka jak napisałeś wcześniej, Blue. Nie wiedziałam, że takie programy działają już tak dobrze, i jeszcze są dostępne za darmo... :shock:

[edit: Zainstalowałam sobie wersję na Androida i działa. Myślę, że to będzie duża pomoc dla mnie, dzięki wielkie, Blu! ]
0 x



Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 8378
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 264
Podziękował: 452 razy
Otrzymał podziękowanie: 11600 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » wtorek 12 lut 2019, 15:26

Miks stereo powinien być włączony. Obsługa mikrofony ma prawdopodobnie blokadę / zwrotnicę, która blokuje dla mikrofonu dźwięki z miksera, aby mikrofon nie sprzęgał się z głośnikiem, co daje różnego rodzaju gwizdy.
Powinnaś też zainstalować jakiś wskaźnik wysterowania dźwięku, abyś widziała, że coś z dźwiękiem się dzieje, kiedy w otoczeniu nic się nie dzieje (jest sprzężenie mikrofonu).
Żeby to ominąć potrzebny ci chyba będzie jakiś prymitywny głośniczek i mikrofon na kablu. To powinno załatwić kwestię transkrypcji.
Jakość transkrypcji jest dobra, jeśli mówi jedna osoba i niezbyt szybko, przy niecierpliwych dyskutantach to nie wygląda już różowo.
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
sandra
Posty: 2245
Rejestracja: sobota 27 gru 2014, 19:20
x 98
x 147
Podziękował: 1295 razy
Otrzymał podziękowanie: 4638 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: sandra » wtorek 12 lut 2019, 16:54

@Blue, dzięki, świetny program.
To bardzo ułatwia życie, że ja o nim nie wiedziałam....
Rozkminione, zrobione, działa. Nie musiałam nic podłączać, a mam laptopa z SO Windows 8
Kopiuję tekst do notatnika plk.txt, bo inaczej staje się nieczytelne.
Oczywiście w języku polskim są przesunięcia i przekłamania bardzo zabawne np. zamiast NASA, jest nas a, itp ale to drobiazgi....
Jak łatwo i szybko można komuś odpisać na email lub choćby przygotować wpis na Forum.
0 x



Awatar użytkownika
sandra
Posty: 2245
Rejestracja: sobota 27 gru 2014, 19:20
x 98
x 147
Podziękował: 1295 razy
Otrzymał podziękowanie: 4638 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: sandra » wtorek 12 lut 2019, 18:17

...a z tym zapisywaniem rozwleczonych wywiadów, to super oszczędne czasowo.
Można rzec.....mała rzecz, a cieszy :)
0 x



Awatar użytkownika
Seji
Posty: 74
Rejestracja: niedziela 20 sty 2019, 13:42
x 79
x 2
Podziękował: 90 razy
Otrzymał podziękowanie: 50 razy
Kontakt:

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: Seji » środa 13 lut 2019, 08:12

Jest jeszcze taki program: https://www.google.com/intl/pl/chrome/demos/speech.html
Czy ktoś mógłby porównać, ocenić, który lepszy - ten czy tamten wskazany przez Blu?
0 x



Awatar użytkownika
sandra
Posty: 2245
Rejestracja: sobota 27 gru 2014, 19:20
x 98
x 147
Podziękował: 1295 razy
Otrzymał podziękowanie: 4638 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: sandra » środa 13 lut 2019, 11:32

Porównałam obydwa pobieżnie.
Ten drugi wydaje się być czytelniejszy i prostszy w obsłudze.
W trakcie dłuższego korzystania będzie można sprawdzić jakie są różnice np. w transkrypcji, czy nie robi podstawowych błędów.
To już niuanse.
0 x



Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 8378
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 264
Podziękował: 452 razy
Otrzymał podziękowanie: 11600 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » środa 13 lut 2019, 15:24

Gdy ja próbowałem Googla, to był kiepski, nawet bardzo kiepski, może teraz się już poprawił.
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

ODPOWIEDZ