Drodzy forumowicze i goście!

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.


/blueray21

Komputer, jak to zrobić..

Awatar użytkownika
Baro063
Posty: 289
Rejestracja: sobota 28 mar 2015, 15:32
x 13
Podziękował: 76 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy

Re: Nasze porady zdrowotne i opinie

Nieprzeczytany post autor: Baro063 » poniedziałek 08 lut 2016, 20:17

Haha :)
To nie wiem co się stało , u mnie wszystko przychodzi na dole mam zaznaczone że obserwuje i dostałem powiadomienie.
Może usuń ciasteczka witryny- na dole.
Jeśli masz wszystko dobrze ustawione to nie wiem dlaczego nie masz powiadomień, popytaj blue ;)
Być może tak jak piszesz :D forum złapało coś i trzeba coś zastosować aby się wyleczyło ;)
0 x



Awatar użytkownika
songo70
Moderator
Posty: 6137
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Luton
x 425
x 103
Podziękował: 4794 razy
Otrzymał podziękowanie: 8666 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: songo70 » wtorek 09 lut 2016, 09:56

..też nie mam, a było :?:
0 x


JESTEŚMY ZMIANĄ !

Awatar użytkownika
barneyos
Moderator
Posty: 1175
Rejestracja: piątek 04 sty 2013, 08:49
x 5
x 29
Podziękował: 65 razy
Otrzymał podziękowanie: 1421 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: barneyos » sobota 19 mar 2016, 08:48

Znacie na bbcode w poście na:

- zrobienie tabelki
- zmniejszenie wielkości wyświetlanego rysunku (wys.szer.)


??
0 x


======================================================
Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobić

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 7809
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 206
Podziękował: 451 razy
Otrzymał podziękowanie: 10563 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » sobota 19 mar 2016, 12:35

Na forum mamy zainstalowane rozszerzenie Lightbox, które automatycznie dopasowuje wielkość obrazków, ale tylko z linków, nie z załączników. Nie pamiętam limitów w pikselach, ale jest to chyba ok 2000 na szerokość.
Jest też zainstalowane rozszerzenie z zaawansowanymi kodami BBC, ale nie mam żadnego dostępu do ich wyboru, czy ustawień, tabelek tam nie widzę.

W drażliwej kwestii powiadomień - są to wyłącznie ustawienia indywidualne, na które nie mam wpływu. Nic nie jest przeze mnie blokowane i nikt nic na forum nie namieszał. Osobiście z tej opcji nie korzystam, ale u wielu one działają.
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
barneyos
Moderator
Posty: 1175
Rejestracja: piątek 04 sty 2013, 08:49
x 5
x 29
Podziękował: 65 razy
Otrzymał podziękowanie: 1421 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: barneyos » poniedziałek 21 mar 2016, 11:17

A jaką wersją phpBB mamy ?
0 x


======================================================
Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobić

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 7809
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 206
Podziękował: 451 razy
Otrzymał podziękowanie: 10563 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » poniedziałek 21 mar 2016, 13:55

3.1.6, jak będzie czas zrobię upgrade do 3.1.7.
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
chanell
Administrator
Posty: 4202
Rejestracja: niedziela 18 lis 2012, 10:02
Lokalizacja: Kraków
x 412
x 144
Podziękował: 6600 razy
Otrzymał podziękowanie: 7119 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: chanell » niedziela 14 sie 2016, 12:08

Proszę wszystkich forumowiczów o wstawianie filmików przez funkcję BBvideo .Nie wiem dlaczego ale filmy wstawiane przez funkcję Flash ,nie działają.Nie wiem czy jest to wina forum czy funkcja jest wyłączona. Blu przebywa aktualnie na zasłuzonych wakacjach i do czasu jego powrotu musi zostać tak jak jest.Jeszcze raz prosze o korzystanie z funkcji BBvideo ,która jest dostępna podczas pisania postu w lewym górnym rogu. To taka strzałeczka w kółku.
Obrazek

Obrazek
0 x


Lubię śpiewać, lubię tańczyć,lubię zapach pomarańczy...........

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 7809
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 206
Podziękował: 451 razy
Otrzymał podziękowanie: 10563 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » wtorek 16 sie 2016, 23:10

Wstawianie filmów przez BBvideo jest oczywiście dużo prostsze teraz i szybsze, a także działa dla większej ilości źródeł, ale na początku i na poprzednim forum, BBvideo nie mieliśmy w edytorze.
Z flash'em nie zawsze się udaje wprost, bo Google zaczęło używać aliasu 'youtu.be' zamiast adresu witryny 'youtube.com'.
Po wykonaniu na początku opisanych operacji wystarczy zamiast 'youtu.be' wstawić oryginalny adres witryny 'youtube.com' i w takim przypadku wszystko hula dobrze.
Jednak BBvideo jest szybsze, nawet jeśli zmienimy format odtwarzanego obrazu.
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
barneyos
Moderator
Posty: 1175
Rejestracja: piątek 04 sty 2013, 08:49
x 5
x 29
Podziękował: 65 razy
Otrzymał podziękowanie: 1421 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: barneyos » środa 17 sie 2016, 08:45

Ja zawsze wstawiam według tej formatki i jest git.
Załączniki
adres.jpg
adres.jpg (33.47 KiB) Przejrzano 930 razy
0 x


======================================================
Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobić

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 7809
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 206
Podziękował: 451 razy
Otrzymał podziękowanie: 10563 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » środa 17 sie 2016, 21:14

W tym przypadku chodziło chyba o działanie, a raczej brak działania w specyficznej sytuacji.
Sprawa dotyczy tylko przeglądarki Chrome i wtyczki Flash firmy Adobe. Prawdopodobnie wtyczka przestała działać w tych przeglądarkach po ostatniej aktualizacji ok. 2 tygodnie temu. Nie działa zarówno w systemach Windows XP, 7, 8.1, wyższej wersji nie mam. W Firefox wszystko działa, Opery nie mam. w innych mniej popularnych przeglądarkach też działa.
Można spróbować ściągnąć poprzednią wersję Flash'a i powinno działać, albo poczekać aż wypuszczą następną aktualizację.
Inny problem to wymuszanie przez współpracujące z Microsoft'em korporacje jak właśnie Google, czy HP, upgrade systemu operacyjnego do aktualnej wersji, co w starszych komputerach zupełnie nie ma sensu, bo je zamuli na amen. Taka polityka, ale to już nieco inny temat.
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
chanell
Administrator
Posty: 4202
Rejestracja: niedziela 18 lis 2012, 10:02
Lokalizacja: Kraków
x 412
x 144
Podziękował: 6600 razy
Otrzymał podziękowanie: 7119 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: chanell » środa 17 sie 2016, 21:46

barneyos pisze:Ja zawsze wstawiam według tej formatki i jest git.

no własnie nie jest git barney a to wszystko przez YT .Wpadłam dzisiaj na forum Leszka i on tez ma ten sam problem.

W związku z niezależnymi od nas problemami, osadzone na forum filmy YouTube wyświetlają się poprawnie tylko w Mozilla Firefox


http://forum.swietageometria.info
0 x


Lubię śpiewać, lubię tańczyć,lubię zapach pomarańczy...........

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 7809
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 206
Podziękował: 451 razy
Otrzymał podziękowanie: 10563 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » środa 17 sie 2016, 21:52

Ja obstawiam, że nie przez YT, tylko przez aktualizację Flash'a Adobe.
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
janusz
Administrator
Posty: 7297
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 24
x 346
Podziękował: 15063 razy
Otrzymał podziękowanie: 13063 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: janusz » niedziela 02 kwie 2017, 22:54

WIELE OSÓB NIE ZNA WAŻNYCH FUNKCJI TYCH KLAWISZY NA KLAWIATURZE. POZNAJ JE I OSZCZĘDŹ SWÓJ CZAS!

Klawisze funkcyjne – od F1 do F12 – znajdujące się w górnej części klawiatury, nie są tam po to, aby zbierać kurz.
Są im przypisane różne funkcje, a niektóre z nich na pewno Ci się przydadzą.
Zapraszamy Cię do odkrycia wielu zastosowań klawiszy funkcyjnych, dzięki czemu odkryjesz mnóstwo nowych możliwości Twojej klawiatury!


Obrazek

Źródło: brightside.me
0 x



Awatar użytkownika
songo70
Moderator
Posty: 6137
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Luton
x 425
x 103
Podziękował: 4794 razy
Otrzymał podziękowanie: 8666 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: songo70 » środa 07 lut 2018, 20:00

Aby przeniść cokolwiek z ekranu komp., robimy tzw. "Print screen" do schowka, zapisujemy jako plik graf. i wstawiamy do posta na forum. :)
0 x


JESTEŚMY ZMIANĄ !

ODPOWIEDZ