Drodzy forumowicze i goście!

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.


/blueray21

Komputer, jak to zrobić..

Seji
Posty: 473
Rejestracja: niedziela 20 sty 2019, 13:42
x 381
x 8
Podziękował: 492 razy
Otrzymał podziękowanie: 388 razy
Kontakt:

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: Seji » środa 13 mar 2019, 15:52

Kupiłam sobie nieco lepszy mikrofon i znów zaeksperymentowałam. Podłączyłam do komputera, otworzyłam Speech Texter online i na drugiej karcie w Chrome otworzyłam wideo z polską mową. Speech Texter znów nie wyłapywał mowy, więc otworzyłam ustawienia dźwięku systemu i tam wyłączyłam mikrofon laptopa. Wtedy, pomimo że system nie widział podłączonego nowego mikrofonu, Speech Texter wreszcie zaczął dobrze działać :)
0 x



Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 11542
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 57
x 550
Podziękował: 26559 razy
Otrzymał podziękowanie: 17252 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » poniedziałek 15 kwie 2019, 08:54

Ta witryna nie umożliwia bezpiecznego połączenia

Serwer www.odkrywamyzakryte.com używa nieobsługiwanego protokołu.
ERR_SSL_VERSION_OR_CIPHER_MISMATCH
Ukryj szczegóły
Klient i serwer nie obsługują tej samej wersji protokołu SSL lub mechanizmu szyfrowania. Zdarza się to zazwyczaj wtedy, gdy serwer wymaga szyfru RC4, który nie jest już uważany za bezpieczny.
Ta witryna nie umożliwia bezpiecznego połączenia

Serwer wolna-polska.pl używa nieobsługiwanego protokołu.
ERR_SSL_VERSION_OR_CIPHER_MISMATCH
Ukryj szczegóły
Klient i serwer nie obsługują tej samej wersji protokołu SSL lub mechanizmu szyfrowania. Zdarza się to zazwyczaj wtedy, gdy serwer wymaga szyfru RC4, który nie jest już uważany za bezpieczny.
Ta witryna nie umożliwia bezpiecznego połączenia

Serwer www.naturalblaze.com używa nieobsługiwanego protokołu.
ERR_SSL_VERSION_OR_CIPHER_MISMATCH
Ukryj szczegóły
Klient i serwer nie obsługują tej samej wersji protokołu SSL lub mechanizmu szyfrowania. Zdarza się to zazwyczaj wtedy, gdy serwer wymaga szyfru RC4, który nie jest już uważany za bezpieczny.
i tak kilkanaście witryn..

allegro nawet mi blokowało, na laptopie w sąsiednim pokoju tego nie ma.
0 x


czasem tak długo wpatrujemy się w zamknięte drzwi, że nie dostrzegamy tych, które już dawno się otworzyły...

Awatar użytkownika
songo70
Moderator
Posty: 11130
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 799
x 248
Podziękował: 10703 razy
Otrzymał podziękowanie: 16865 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: songo70 » poniedziałek 15 kwie 2019, 10:06

najsampierw aktualizacje wszelakie.
0 x


panta rhei

Awatar użytkownika
forester
Posty: 417
Rejestracja: piątek 12 cze 2015, 16:34
x 38
x 48
Podziękował: 402 razy
Otrzymał podziękowanie: 1026 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: forester » wtorek 23 lip 2019, 15:53

Witam i ponawiam prośbę

forester pisze:
niedziela 08 lip 2018, 15:48
Witam, mam prośbę do szanownych forumowiczów i nie tylko...

17 lipca 2016 roku umieściłem post w temacie NWO/EU

http://www.cheops4.org.pl/cheos/viewtop ... =50#p54163

był tam teledysk ; Yakuro - Conflicting Emotions ,wersja z 2014 roku, pierwszy kadr tego utworu przedstawiał siedzącego człowieka na którego od tyłu nadjeżdża wielki czołg, człowiek ten bierze garść piachu i rzuca w maszynę.

Tak brzmi ten utwór;
https://www.youtube.com/watch?v=9S3uNvZQQuw

a tu jeden z kadrów z tamtego teledysku;
Obrazek

Jeśli ktoś ściągnął ten teledysk i jest w jego posiadaniu, bardzo bym prosił o przesłanie mi tego na email

miałem to u siebie, ale uszkodzenie dysku posłało wszystko w niebyt, a utwór w tej wersji całkowicie zniknął z internetu... :o

pozdrawiam forester
Posiadam też plik z tym teledyskiem, odzyskany z uszkodzonego dysku jakimś programem do tego celu przeznaczonym
niestety plik jest uszkodzony i nie można go odtworzyć, nie wiem może by się dało jakoś naprawić ten plik, ale ja się na tym kompletnie nie znam, może ktoś z szacownych forumowiczów spróbował by to zrobić, mogę wtedy przesłać ten uszkodzony plik :idea:
0 x



Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 9034
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 366
Podziękował: 452 razy
Otrzymał podziękowanie: 12952 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » wtorek 23 lip 2019, 17:30

Wszystko zależy od sposobu / rodzaju uszkodzenia pliku.
Jednak dla video / muzyki szanse są znikome, a nakład czasowy olbrzymi.
Zwykle nie opłaca się ratować w żaden sposób i tak w najlepszym wypadku wystąpią "dziury" widoczne i słyszalne.
Czy program do odzyskiwania zmienił cokolwiek w nazwie pliku?
Można próbować odzyskiwać dokumenty, bo mają dodatkowe informacje, ale odzyskiwać wideo to kiepski pomysł.
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
forester
Posty: 417
Rejestracja: piątek 12 cze 2015, 16:34
x 38
x 48
Podziękował: 402 razy
Otrzymał podziękowanie: 1026 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: forester » czwartek 25 lip 2019, 15:41

blueray21 pisze:
wtorek 23 lip 2019, 17:30
Czy program do odzyskiwania zmienił cokolwiek w nazwie pliku?
Program nic nie zmienił w nazwie pliku, ale próbowałem otworzyć albo naprawić plik za pomocą
kilkunastu różnych odtwarzaczy i każdy pokazuje, że plik jest uszkodzony i nie da się go otworzyć.
Myślałem, że ktoś ma ten teledysk u siebie na kompie
ale jeśli piszesz @ blu , że naprawa jest mało prawdopodobna to chyba dam sobie z tym spokój.
0 x



Awatar użytkownika
songo70
Moderator
Posty: 11130
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 799
x 248
Podziękował: 10703 razy
Otrzymał podziękowanie: 16865 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: songo70 » środa 15 sty 2020, 23:01

dzisiaj skończyło się wsparcie/aktualizacje Win7 ze strony producenta/Microsoft,-
no to dograłem do 10, bo mam na lapku orgynał ;)
Ważne dla bezpieczeństwa zakupów w sieci i bankowości internetowej.
0 x


panta rhei

Awatar użytkownika
songo70
Moderator
Posty: 11130
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 799
x 248
Podziękował: 10703 razy
Otrzymał podziękowanie: 16865 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: songo70 » niedziela 19 sty 2020, 18:55

procedura zamiany win7 do win10 jest prosta i wymaga ściągnięcia nowej wersji sys.,-
i zaktualizowani- całośc przebiega prosto i prawie automatycznie, a dane os. zostają nie naruszone.
https://www.microsoft.com/en-gb/softwar ... /windows10
:)
0 x


panta rhei

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 11542
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 57
x 550
Podziękował: 26559 razy
Otrzymał podziękowanie: 17252 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » czwartek 23 sty 2020, 00:17

mam win7, co naprawdę zyskuję po aktualizacji?
0 x


czasem tak długo wpatrujemy się w zamknięte drzwi, że nie dostrzegamy tych, które już dawno się otworzyły...

Awatar użytkownika
songo70
Moderator
Posty: 11130
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 799
x 248
Podziękował: 10703 razy
Otrzymał podziękowanie: 16865 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: songo70 » czwartek 23 sty 2020, 00:25

ano Microsoft oficjalnie skończył wsparcie, aktualizacje dla Win7,-
tymsamym system będzie/jest łatwym celem dla hakerów,-
wykradanie danych, haseł, może tak jak w przypadku "NaviTy".
0 x


panta rhei

Awatar użytkownika
janusz
Administrator
Posty: 13505
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 24
x 729
Podziękował: 25925 razy
Otrzymał podziękowanie: 21311 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: janusz » czwartek 23 sty 2020, 00:29

Dodatkowo brak aktualizacji spowoduje, że pojawi się informacja o niedostępności do przegladarek oraz np. skaypa.
0 x



Awatar użytkownika
songo70
Moderator
Posty: 11130
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 799
x 248
Podziękował: 10703 razy
Otrzymał podziękowanie: 16865 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: songo70 » czwartek 23 sty 2020, 13:50

0 x


panta rhei

Awatar użytkownika
chanell
Administrator
Posty: 6098
Rejestracja: niedziela 18 lis 2012, 10:02
Lokalizacja: Kraków
x 912
x 292
Podziękował: 10712 razy
Otrzymał podziękowanie: 11289 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: chanell » sobota 01 lut 2020, 12:32

Cześć wszystkim :)

Mam pytanie ; dlaczego nie mogę dodawać komentarzy pod filmikami na YT ? Mogę zdobić to ze smartfona a nie mogę z laptopa :( choć to jest to samo konto . Może przyczyną są aktualizacje ? Dwa dni temu w moim laptopie uruchomiły się standartowe aktualizacje .
Czy ktoś mi pomoże ?

edit; nie widzę też komentarzy pod filmikami :(
0 x


Lubię śpiewać, lubię tańczyć,lubię zapach pomarańczy...........

Awatar użytkownika
songo70
Moderator
Posty: 11130
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 799
x 248
Podziękował: 10703 razy
Otrzymał podziękowanie: 16865 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: songo70 » sobota 01 lut 2020, 19:36

no nie wiem @chanell, na jakim sys.oper. siedzisz aktualnie?
_______________________________________________________
Avast: „Tak, sprzedawaliśmy wasze dane. Przepraszamy, że z tego powodu źle się czujecie”
0 x


panta rhei

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 11542
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 57
x 550
Podziękował: 26559 razy
Otrzymał podziękowanie: 17252 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » sobota 01 lut 2020, 19:43

Przepraszamy, że z tego powodu źle się czujecie”
jajcarze, oddajcie kasę, poczujemy się znakomicie :lol:
0 x


czasem tak długo wpatrujemy się w zamknięte drzwi, że nie dostrzegamy tych, które już dawno się otworzyły...

Awatar użytkownika
chanell
Administrator
Posty: 6098
Rejestracja: niedziela 18 lis 2012, 10:02
Lokalizacja: Kraków
x 912
x 292
Podziękował: 10712 razy
Otrzymał podziękowanie: 11289 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: chanell » sobota 01 lut 2020, 22:40

songo70 pisze:
sobota 01 lut 2020, 19:36
no nie wiem @chanell, na jakim sys.oper. siedzisz aktualnie?
_______________________________________________________
Avast: „Tak, sprzedawaliśmy wasze dane. Przepraszamy, że z tego powodu źle się czujecie”
Nie pamiętam czy mam windows 8 czy 10 za cholerę nie mogę sobie przypomnieć a nie wiem gdzie to się sprawdza .Pewnie w końcu znalazłabym ale już po problemie .Okazało się że, wystarczyło kliknąć równocześnie klawisze control /minus i wszystko wróciło do normy :D
dzięki za zainteresowanie :*
0 x


Lubię śpiewać, lubię tańczyć,lubię zapach pomarańczy...........

Awatar użytkownika
songo70
Moderator
Posty: 11130
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 799
x 248
Podziękował: 10703 razy
Otrzymał podziękowanie: 16865 razy

Re: Komputer, jak to zrobić..

Nieprzeczytany post autor: songo70 » niedziela 02 lut 2020, 15:07

nie wiedziałem o tym do dziś, można mieć 2 dyski w jednym zwykłym laptopie:

https://youtu.be/X6qFhbhX0jM
np.
https://www.google.com/url?q=https://ww ... 5iirCJlhAg
0 x


panta rhei

mecz
Posty: 46
Rejestracja: niedziela 30 wrz 2018, 20:54
x 1
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy

Re: Ciekawostki

Nieprzeczytany post autor: mecz » niedziela 22 mar 2020, 21:14

Opiszę, jak na szybko robię zrzut ekranu w Windows 10

1. Znajduję na ekranie dany program czyli to co chce zapisać jako obraz.
2. Wciskam na klawiaturze prawy alt + print screen (prt sc) (żeby skopiować tylko okno programu) lub print screen bez alta, żeby skopiować cały ekran
3. Uruchamiam Paint 3D
4. Jak uruchomiłem nowy projekt to teraz używam kombinacji na klawiaturze ctrl + v albo klikam prawy przycisk myszy na projekcie i klikam wklej.
5. Teraz można zaznaczeniem dowolnie manewrować i wybrać co chcemy zapisać
6. W menu klikam zapisz jako i zapisuje wybierając jaki chcę format pliku. Gotowe.

-----------------------------------------------------------
Jak ściągać filmiki z FB?

Jako, że dziś mi się przydało to napiszę jak to zrobiłem:

Generalnie to jest ta strona https://www.getfvid.com/

wtyczka w Firefox https://addons.mozilla.org/en-US/firefo ... ownloader/

1.Żeby ściągnąć filmik wchodzę w wyszukiwarce w dany filmik na fb
2.Kopiuję link do filmiku z adresu wyszukiwarki bądź klikamy na film prawym przyciskiem myszy i jest opcja "pokaż adres URL filmu" i z niej kopiuje link.
3. Wchodzę na podaną wyżej stronę i wklejam link, klikam "download"
4. Pokazuje się strona i klikam "download in normal quality"
5. Ukazuje się filmik i teraz klikam prawym przyciskiem myszy na film i klikam "zapisz wideo jako".
6. Zapisuje w danym folderze i gotowe.

-----------------------------------------------------------------
Zauważyłem, że z wtyczką w Firefox jak ktoś jest zalogowany na FB ukazuje się przycisk do ściągnięcia na tablicy pod każdym filmem.
0 x



Awatar użytkownika
mattlemarc
Posty: 1
Rejestracja: środa 15 kwie 2020, 14:16

Re: Ciekawostki

Nieprzeczytany post autor: mattlemarc » środa 15 kwie 2020, 14:27

naprawdę ciekawostki.. :lol:
0 x



Tomex
Posty: 5
Rejestracja: czwartek 14 maja 2020, 15:09
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Re: Ciekawostki

Nieprzeczytany post autor: Tomex » poniedziałek 18 maja 2020, 10:07

mecz pisze:
niedziela 22 mar 2020, 21:14
Opiszę, jak na szybko robię zrzut ekranu w Windows 10

1. Znajduję na ekranie dany program czyli to co chce zapisać jako obraz.
2. Wciskam na klawiaturze prawy alt + print screen (prt sc) (żeby skopiować tylko okno programu) lub print screen bez alta, żeby skopiować cały ekran
3. Uruchamiam Paint 3D
4. Jak uruchomiłem nowy projekt to teraz używam kombinacji na klawiaturze ctrl + v albo klikam prawy przycisk myszy na projekcie i klikam wklej.
5. Teraz można zaznaczeniem dowolnie manewrować i wybrać co chcemy zapisać
6. W menu klikam zapisz jako i zapisuje wybierając jaki chcę format pliku. Gotowe.

Wystarczy klawisz Windows + Print Screen nacisnąć :D Wtedy obejdzie się bez painta itp. Tak samo filmiki z ekranu Windows + Alt + R ;)
0 x



ODPOWIEDZ