Witam wszystkich użytkowników tego forum

17.03.23
Forum przeżyło dziś dużą próbę ataku hakerskiego. Atak był przeprowadzony z USA z wielu numerów IP jednocześnie. Musiałem zablokować forum na ca pół godziny, ale to niewiele dało. jedynie kilkukrotne wylogowanie wszystkich gości jednocześnie dało pożądany efekt.
Sprawdził się też nasz elastyczny hosting, który mimo 20 krotnego przekroczenia zamówionej mocy procesora nie blokował strony, tylko dawał opóźnienie w ładowaniu stron ok. 1 sekundy.
Tutaj prośba do wszystkich gości: BARDZO PROSZĘ o zamykanie naszej strony po zakończeniu przeglądania i otwieranie jej ponownie z pamięci przeglądarki, gdy ponownie nas odwiedzicie. Przy włączonych jednocześnie 200 - 300 przeglądarek gości, jest wręcz niemożliwe zidentyfikowanie i zablokowanie intruzów. Bardzo proszę o zrozumienie, bo ma to na celu umożliwienie wam przeglądania forum bez przeszkód.

25.10.22
Kolega @janusz nie jest już administratorem tego forum i jest zablokowany na czas nieokreślony.
Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
/blueray21

Ze swojej strony proszę, aby unikać generowania i propagowania wszelkich form nienawiści, takie posty będą w najlepszym wypadku lądowały w koszu.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.

Pozdrawiam wszystkich i nieustająco życzę zdrowia, bo idą trudne czasy.

/blueray21

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.


/blueray21

Komunikat - Serwer DNS brain.

Piter1974
x 129

Komunikat - Serwer DNS brain.

Nieprzeczytany post autor: Piter1974 » niedziela 20 wrz 2015, 19:30

Witam Wszystkich :)

Od jakiegoś czasu występuje błąd na stronie "Cheops" którego zapewne każdy z was doświadczył pt: Nie otrzymano odpowiedzi z serwera DNS dla brain, co bardzo irytuje gdyż strona nie otwiera się. Ten problem chciałem wyjaśnić i pokazać co zrobić aby problemu się pozbyć.

Co to jest DNS?

DNS (ang. Domain Names System ) jest systemem serwerów przechowujących dane na temat adresów domen.

Dzięki istnieniu serwerów DNS użytkownicy Internetu mogą posługiwać się adresami www w postaci łatwej do przyswojenia (złożonymi z liter i cyfr), gdyż DNS "tłumaczy" je na ciąg znaków rozpoznawanych przez sieć komputerową, czyli na ciąg cyfr. Przykładowo, domena nazwa.pl jest "tłumaczona" na 85.128.128.36 .

DNS to także protokół komunikacyjny opisujący metodę łączenia się klientów z serwerami DNS.

Należy wykonać następujące czynności:

1. Wchodzimy w Panel sterowania.

2. Wybieramy z listy Sieć i Internet, następnie centrum sieci i udostępniania.

3.Wchodzimy w połączenie sieci bezprzewodowej, pokaże nam się okno, w którym wybieramy opcje Właściwości a następnie zaznaczamy protokół internetowy w wersji 4 (TCP/IPv4).

4. Po zaznaczeniu tego protokołu po niżej wybieramy Właściwości.

5. Otworzy nam się okienko gdzie w zakładce ogólne na dole zaznaczamy "Użyj następujących adresów DNS po dokonaniu tej czynności w pola, które są poniżej wpisujemy:

6. W polu: Preferowany adres DNS wpisujemy: 8 . 8 . 8 . 8

A w polu: Alternatywny adres DNS wpisujemy: 8 . 8 . 4 . 4


klikamy OK i zamykamy wszystkie otwarte okna.

To wszystko pozdrawiam. :)

Poniżej przykład na obrazku.

Proszę otworzyć obraz w nowej karcie lub pobrać na pulpit będzie bardziej czytelny.
Załączniki
skan.jpg
(201.65 KiB) Pobrany 327 razy
0 x



Awatar użytkownika
chanell
Administrator
Posty: 7818
Rejestracja: niedziela 18 lis 2012, 10:02
Lokalizacja: Kraków
x 1431
x 410
Podziękował: 14280 razy
Otrzymał podziękowanie: 13850 razy

Re: Komunikat - Serwer DNS brain.

Nieprzeczytany post autor: chanell » niedziela 20 wrz 2015, 19:47

dzięki Piter :)
0 x


Lubię śpiewać, lubię tańczyć,lubię zapach pomarańczy...........

Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 17049
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1091
x 553
Podziękował: 17179 razy
Otrzymał podziękowanie: 24273 razy

Re: Komunikat - Serwer DNS brain.

Nieprzeczytany post autor: songo70 » niedziela 20 wrz 2015, 20:17

..no szkoda że jestem na Chromie, bo nie skorzystam. :(
0 x


"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

baba
x 129

Re: Komunikat - Serwer DNS brain.

Nieprzeczytany post autor: baba » niedziela 20 wrz 2015, 23:04

A dlaczego? Co to ma wspólnego z Chromkiem? A jak ja mam sieć przewodową to też zadziała Piter?
0 x



Piter1974
x 129

Re: Komunikat - Serwer DNS brain.

Nieprzeczytany post autor: Piter1974 » poniedziałek 21 wrz 2015, 14:12

baba - U mnie nie działało i też mam przewodową.
To, co napisałem tyczy się tych, u których ten problem się często powtarza, jeżeli jest u Ciebie ok to nie musisz nic robić. :)
0 x



Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 17049
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1091
x 553
Podziękował: 17179 razy
Otrzymał podziękowanie: 24273 razy

Re: Komunikat - Serwer DNS brain.

Nieprzeczytany post autor: songo70 » poniedziałek 21 wrz 2015, 20:18

u mnie teraz jest tak i często mnie wywala:
Obrazek
0 x


"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

Awatar użytkownika
Thotal
Posty: 7356
Rejestracja: sobota 05 sty 2013, 16:28
x 27
x 249
Podziękował: 5972 razy
Otrzymał podziękowanie: 11574 razy

Re: Komunikat - Serwer DNS brain.

Nieprzeczytany post autor: Thotal » poniedziałek 21 wrz 2015, 20:36

Jest problem z pocztą...
POCZTA pomiędzy forumowiczami nie działa!!!



Pozdrawiam - Thotal :(
0 x



Piter1974
x 129

Re: Komunikat - Serwer DNS brain.

Nieprzeczytany post autor: Piter1974 » poniedziałek 21 wrz 2015, 20:57

songo70 pisze:u mnie teraz jest tak i często mnie wywala:
Obrazek


songo70 ~`miałem to samo, ostatni przez półtora tygodnia nie mogłem wejść na forum Cheops, dlatego zrób te czynności które podałem w artykule i problem będzie z głowy. :) Pozdrawiam. :)
0 x



Piter1974
x 129

Re: Komunikat - Serwer DNS brain.

Nieprzeczytany post autor: Piter1974 » poniedziałek 21 wrz 2015, 21:07

Thotal pisze:Jest problem z pocztą...
POCZTA pomiędzy forumowiczami nie działa!!!



Pozdrawiam - Thotal :(


Administracja wie o tym i będzie to w najbliższym czasie poprawione :) Pod tym adresem czerwonym tekstem jest informacja od administratora ~Dariusza~ http://www.cheops.org.pl/viewtopic.php?f=38&t=24&start=125

Pozdrawiam :)
0 x



Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 9769
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 502
Podziękował: 449 razy
Otrzymał podziękowanie: 14711 razy

Re: Komunikat - Serwer DNS brain.

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » poniedziałek 21 wrz 2015, 21:47

Niestety ten numer z przypisaniem sobie serwerów DNS wujka Google też nie działa zawsze!
Ja w jednym komputerze mam 2 karty sieciowe i mogę ustawić sobie na nich różne DNS. One i tak łączą się z routerem Neostrady, przez sieć. Mogę każdą z nich wyłączyć.
Standardowo były ustawione na serwery DNS TP, dziś Orange.
Nie tak dawno wyskoczył mi brain więc na jednej karcie wpisałem serwery Googla, drugą wyłączyłem.
Ale po 10 -15 minutach miałem brain'na na serwerach DNS Googla! To się wkurzyłem wyłączyłem kartę z Googlem, włączyłem z TP i znowu poszło.
Najśmieszniejsze jest to, że mam jeszcze laptopa z modemem bezprzewodowym i gdy tu nic nie działa, tam w większości czasu działa wszystko. Aczkolwiek sporadycznie mam taki obrazek jak @songo, bardzo sporadycznie, bo w laptopie jest tylko Chrome.
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
Basia7
Posty: 991
Rejestracja: niedziela 15 mar 2015, 01:06
x 39
x 95
Podziękował: 2252 razy
Otrzymał podziękowanie: 2206 razy

Re: Komunikat - Serwer DNS brain.

Nieprzeczytany post autor: Basia7 » czwartek 22 paź 2015, 22:44

Od dzisiaj mam nowego dostawcę internetu stałe łącze w orange Fun Box2 na tzw router i nie mogę się zalogować na forum. Inne strony działają bez problemu.
Myślałam że to zwykłe BRAIN jak to się nieraz zdarza, ale coś mnie tknęło i wróciłam do starego bezprzewodowego bluconeta
i zalogowałam się bez problemu. Podejrzewam że mam coś nieskonfigurowane w sieci czy cuś.
Może mi ktoś doradzi co może być nie tak i jak to zrobić :?: :shock:
Pisze mi że nie ma DNS czy jakoś tak.
0 x



Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 9769
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 502
Podziękował: 449 razy
Otrzymał podziękowanie: 14711 razy

Re: Komunikat - Serwer DNS brain.

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » czwartek 22 paź 2015, 22:53

Taka uroda sieci szkieletowych, kiedyś to zwalczymy, ale jeszcze nie wiem kiedy.
O tym co zrobić pisał Piter o ustawianiu DNS na serwery DNS Googla.
Nie wiem jakiego systemu operacyjnego używasz, ale możesz sobie zdeklarować 2 albo więcej połączeń lokalnych na tej samej karcie sieciowej ale z różnymi serwerami DNS. Ja mam zdeklarowane 2 połączenia,
z serwerami DNS Orange i Google, gdy pojawia sie brain, przełączam połączenie sieciowe z jednego na drugie, tzn. pierwsze wyłączam, a drugie włączam. W 90% przypadków się udaje, ale zdarza się że przez jakiś czas nie działają obydwa.
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
Basia7
Posty: 991
Rejestracja: niedziela 15 mar 2015, 01:06
x 39
x 95
Podziękował: 2252 razy
Otrzymał podziękowanie: 2206 razy

Re: Komunikat - Serwer DNS brain.

Nieprzeczytany post autor: Basia7 » czwartek 22 paź 2015, 22:59

Z tego co piszesz zrozumiałam że przełączasz się pod inną sieć tak jak ja zrobiłam to u siebie?
Czyli w razie co powinno się mieć 2 sieci ?
Mam Windows 7
0 x



Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 9769
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 502
Podziękował: 449 razy
Otrzymał podziękowanie: 14711 razy

Re: Komunikat - Serwer DNS brain.

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » czwartek 22 paź 2015, 23:24

Nie, mam tą samą sieć, tą samą kartę sieciową w komputerze.
Tylko w połączeniach sieciowych deklaruję sobie lub dodaję drugie połączenie lokalne i dla tego połączenia ustawiam sobie serwery DNS w/g tego co Piter wyżej zapodał. W razie braina wyłączam połączenie lokalne, które było używane, a włączam drugie (z innym zestawem serwerów DNS).
Ja mam jeszcze XP, ale w 7 chyba jest podobnie.
Jutro sprawdzę jak jest w 8.1.
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
Basia7
Posty: 991
Rejestracja: niedziela 15 mar 2015, 01:06
x 39
x 95
Podziękował: 2252 razy
Otrzymał podziękowanie: 2206 razy

Re: Komunikat - Serwer DNS brain.

Nieprzeczytany post autor: Basia7 » czwartek 22 paź 2015, 23:33

Ok, chyba już rozumiem, dzięki @blu
Przeczytałam tego posta Pitera i spróbuje tak jak on tam radzi, jeżeli mi się uda to tu napiszę a jeżeli nie to też dam znać.
0 x



Awatar użytkownika
Basia7
Posty: 991
Rejestracja: niedziela 15 mar 2015, 01:06
x 39
x 95
Podziękował: 2252 razy
Otrzymał podziękowanie: 2206 razy

Re: Komunikat - Serwer DNS brain.

Nieprzeczytany post autor: Basia7 » piątek 23 paź 2015, 00:34

Uffff...udało się :D
trochę się męczyłam z tym ale wyszło...
0 x



baba
x 129

Re: Komunikat - Serwer DNS brain.

Nieprzeczytany post autor: baba » niedziela 01 lis 2015, 07:10

Ja obrazkowa jestem to po obrazkach Pitera szybko mi się udało zrobić. :mrgreen:
Też sobie ustawiłam w końcu bo mam dość tego że mi coś na poprzek robi kiedy akurat chcę inaczej. Chwatit tej "uległości". :D
Ciekawa jestem czy kłopoty z otwieraniem stron faktycznie się skończą. Jakby co będę "reklamować". 8-)
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Posty: 19044
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 28
x 900
Podziękował: 33052 razy
Otrzymał podziękowanie: 24017 razy

Re: Komunikat - Serwer DNS brain.

Nieprzeczytany post autor: janusz » niedziela 15 lis 2015, 22:59

Wracamy i brainy już na dobre znikną

Obrazek
0 x



Awatar użytkownika
abcd
Posty: 5644
Rejestracja: środa 17 wrz 2014, 20:13
x 372
x 241
Podziękował: 30548 razy
Otrzymał podziękowanie: 9088 razy

Re: Komunikat - Serwer DNS brain.

Nieprzeczytany post autor: abcd » poniedziałek 16 lis 2015, 19:44

Ale trzeba chyba poprawić rozdzielczość obrazków, bo te aktualnie zamieszczane są olbrzymie i nie mieszczą się w "kadrze".
0 x


Gdzie rodzi się wiara, tam umiera mózg.

Awatar użytkownika
janusz
Posty: 19044
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 28
x 900
Podziękował: 33052 razy
Otrzymał podziękowanie: 24017 razy

Re: Komunikat - Serwer DNS brain.

Nieprzeczytany post autor: janusz » poniedziałek 16 lis 2015, 23:49

Radość Wielka to i obrazek Wielki ;)
0 x



Zochna
Posty: 1792
Rejestracja: środa 02 sty 2013, 09:33
x 3
x 37
Podziękował: 1223 razy
Otrzymał podziękowanie: 1635 razy

Re: Komunikat - Serwer DNS brain.

Nieprzeczytany post autor: Zochna » środa 18 lis 2015, 21:24

Również bardzo się cieszę, że Forum DZIAŁA. Myślę, że drobne poprawki będą następować.
Jak dla mnie, za drobny jest druk. Na poprzednim Forum swobodnie /nawet bez okularów/ można było czytać
Ale z uruchomienia Forum - radość Wielka.
0 x



Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 9769
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 502
Podziękował: 449 razy
Otrzymał podziękowanie: 14711 razy

Re: Komunikat - Serwer DNS brain.

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » środa 18 lis 2015, 21:36

Możesz sobie zwiększyć u siebie, na forum literki sa takie same, ale twoja przeglądarka nie może wiedzieć, co sobie ustawiłaś na innej witrynie.
Sposoby są 2, w prawym górnym rogu pod szukaj jest literka A i strzałki w górę i w dół, ale lepiej chyba
nacisnąć CTRL i uderzyć + na klawiaturze numerycznej, tyle razy ile ci potrzeba, - zmniejsza
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Zochna
Posty: 1792
Rejestracja: środa 02 sty 2013, 09:33
x 3
x 37
Podziękował: 1223 razy
Otrzymał podziękowanie: 1635 razy

Re: Komunikat - Serwer DNS brain.

Nieprzeczytany post autor: Zochna » środa 18 lis 2015, 23:55

Dziękuję za podpowiedź. Skorzystałam z 2 -go sposobu i jest już dobrze.
Pierwszy sposób nie chciał zadziałać. Pewnie coś musiałam źle robić.
Pozdrawiam.
0 x



Awatar użytkownika
dama
Posty: 842
Rejestracja: niedziela 15 mar 2015, 20:15
x 2
x 9
Podziękował: 1875 razy
Otrzymał podziękowanie: 886 razy

Re: Komunikat - Serwer DNS brain.

Nieprzeczytany post autor: dama » piątek 20 lis 2015, 13:37

Ciesze sie ze forum działa bo te codzienne klikanie na linka i widok
strona inter niedostępna juz bokiem wychodził .
Nie wiedziałam co robic gdzie was szukać ,a moze mnie wyrzuclili ?
ot takie mysli sie cisneły :)

Mam nadzieje ze teraz bedzie prawidłowo działało .
0 x



ODPOWIEDZ