Witam wszystkich użytkowników tego forum

17.03.23
Forum przeżyło dziś dużą próbę ataku hakerskiego. Atak był przeprowadzony z USA z wielu numerów IP jednocześnie. Musiałem zablokować forum na ca pół godziny, ale to niewiele dało. jedynie kilkukrotne wylogowanie wszystkich gości jednocześnie dało pożądany efekt.
Sprawdził się też nasz elastyczny hosting, który mimo 20 krotnego przekroczenia zamówionej mocy procesora nie blokował strony, tylko dawał opóźnienie w ładowaniu stron ok. 1 sekundy.
Tutaj prośba do wszystkich gości: BARDZO PROSZĘ o zamykanie naszej strony po zakończeniu przeglądania i otwieranie jej ponownie z pamięci przeglądarki, gdy ponownie nas odwiedzicie. Przy włączonych jednocześnie 200 - 300 przeglądarek gości, jest wręcz niemożliwe zidentyfikowanie i zablokowanie intruzów. Bardzo proszę o zrozumienie, bo ma to na celu umożliwienie wam przeglądania forum bez przeszkód.

25.10.22
Kolega @janusz nie jest już administratorem tego forum i jest zablokowany na czas nieokreślony.
Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
/blueray21

Ze swojej strony proszę, aby unikać generowania i propagowania wszelkich form nienawiści, takie posty będą w najlepszym wypadku lądowały w koszu.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.

Pozdrawiam wszystkich i nieustająco życzę zdrowia, bo idą trudne czasy.

/blueray21

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.


/blueray21

Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » niedziela 03 paź 2021, 11:38

https://ecoreactor.org/elektrostymulacja-roslin/
” Spis treści1 Elektrokomunikacja, a elektrostymulacja roślin2 Zalety stymulacji sygnałami elektrycznymi3 Hydroponika jako przestrzeń innowacji4 Magnetica – elektrostymulacja roślin po Polsku5 Źródła:”
, to było znane na pocz. XX w. i dawało niesamowite plony. Jak wiadomo korzenie mają mitochondria , a te działają wg stałych reguł, o czym jest wątek w medycynie mitochondrialnej.
Innym źródłem energii są melaniny (czarnoziemy) i podczerwień (piasek), a poza tym mozna jest wspomagać róznicą napięć. Na kongresie elektrokultury na pocz. XX w. wykładał Polak o nazwisku Piłsudki , ale nie ten polityk. Niestety nie mam teraz linku do tego artykułu . Są dostępne książeczki o elektrokulturze.
http://www.cheops4.org.pl/cheos/viewtop ... 25#p120086
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » piątek 05 lis 2021, 18:17

https://terra.horsch.com/pl/wydanie-20- ... moc-natury
" Ze względu na wielofunkcyjność w systemie produkcyjnym głównym celem nawożenia mikrobiologicznego jest przywrócenie różnorodności biologicznej gleby, a zwłaszcza bakterii. Analizy molekularne wskazują na istnienie do 500 różnych grup bakterii w dobrze przeprowadzonej fermentacji.
Obejmuje to również grupy produkujące żel bakteryjny (kwas poliuronowy), który może agregować cząsteczki gleby. Żel tworzy strukturę gleby, buduje cząstki gleby i dostarcza glebie więcej tlenu i wody. Ma to pozytywny wpływ na żyzność gleb.
Ponadto mikrobiologiczne nawożenie rozszerza połączenie gleby z rośliną poprzez eksudację (wyciek substancji płynnej). Duża część energii wytwarzanej w procesie fotosyntezy (średnio 30%) jest wykorzystywana do eksudacji. W ciągu roku uprawiana kukurydza oddaje około miliona litrów polisacharydów na hektar (lub 10 ton suchej masy organicznej na hektar).

Te wydzieliny odżywiają mikrobiotę (ogół mikroorganizmów występujących w danym siedlisku) wokół korzeni. Ponadto przynoszą roślinie wiele korzyści, np. zwiększają dostępność minerałów odpowiedzialnych za odporność na choroby. "
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » niedziela 07 lis 2021, 16:16

http://www.eko-uprawy.pl/sadownictwo/sa ... -na-mszyce
"mszyce potrzebują do prawidłowego rozwoju białka, w które soki roślinne są mało zasobne. Mają one za to w składzie dużo cukrów. Aby uzyskać niezbędną ilość białka, mszyce muszą zatem odfiltrować znaczne ilości soków roślinnych, a nadmiaru cukrów pozbywają się w postaci wydzieliny zwanej spadzią. Stanowi ona pokarm dla mrówek i pszczół, ale także pożywkę dla grzybów sadzakowych, które rozwijają się na wydzielinie mszyc i powodują powstanie na roślinach oraz owocach paskudnych, czarnych plam.
[...]
Doskonałym rozwiązaniem przeciwko mszycy oraz wielu innym szkodnikom atakującym rośliny jest olej rydzowy"
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » niedziela 07 lis 2021, 16:23

https://www.eurozine.com/wskrzeszanie-gleby/#
” Od XIX wieku działacze na rzecz ochrony przyrody, ekonomiści, historycy narodu i środowiska napisali bardzo dużo na temat jakości gleby i „zgwałconej ziemi” [Wilson]. […] namysłu nad tym, jaki wpływ na zmianę historyczną może mieć zwrot molekularny w biologii. Naukowcy nie postrzegają już ziemi jako zbioru składników mineralnych. Biolodzy molekularni udowodnili, że miliardy mikroskopijnych organizmów zamieszkujących zdrowe gleby tworzą zdumiewająco złożony superorganizm. […] Zdrowa gleba jest sprężysta, poprzetykana cienkimi jak włos korzeniami i zamieszkana przez ożywiony świat owadów, małych zwierząt, bakterii, wirusów i grzybów. Wyspecjalizowane bakterie wchodzą w symbiozę z koniuszkami korzeni, tworząc centra dowodzenia roślin. Bakterie azotowe wytwarzają substancje stymulujące wzrost. Bakterie brodawkowate i grzyby z rodzaju Glomus współpracują z korzeniami, eliminując choroby pochodzące z gleby [Pandey et al. 1-19]. Inne bakterie – Streptomyces (te same dobroczynne organizmy, które występują w antybiotykach przeznaczonych dla ludzi) ratują spragnione rośliny w trakcie suszy [Hunter]. Jeśli niekorzystne warunki utrzymują się, bakterie korzeniowe mogą także mutować i zmieniać swój metabolizm, aby wspomóc roślinę. Inne bakterie i grzyby chronią je przed owadami i szkodnikami [Sabotič et al.].[…]"
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » środa 08 gru 2021, 14:18

https://www.bezpluga.pl/ceny/ile-czasu- ... 13699.html
" Chyba nikogo nie trzeba już przekonywać, że rezygnacja z czaso- i energochłonnego zabiegu, jakim jest orka, pozwala na znaczne oszczędności. Jakie dokładnie - postanowili sprawdzić polscy badacze.[...]
 Jak zaznaczył prof. Jaskulski, emisja CO2 podczas zabiegów uprawy roli ma dwa źródła: spalane paliwo i utlenianą materię organiczną. Szacuje się, że 1 litr zużytego oleju napędowego równy jest 3 kilogramom wyemitowanego dwutlenku węgla. Co więcej, im bardziej napowietrzona i spulchniona gleba, tym intensywniejsze "spalanie" materii organicznej, co przekłada się na większe emisje CO2.
 - Wydzielanie dwutlenku węgla najintensywniejsze jest zaraz po orce, później spada, lecz i tak jest dwukrotnie większe niż w uprawie bezorkowej - tłumaczył prelegent.
Na potwierdzenie tych słów prof. Jaskulski przedstawił wyliczenia dotyczące zużycia paliwa w trzech systemach uprawy: płużnym, głębokim bezpłużnym oraz pasowym. Podczas gdy zużycie paliwa w uprawie orkowej wyniosło 40-60 l/ha, mniejsze było w przypadku uprawy bezorkowej i wyniosło 28-35 l/ha. Największe oszczędności paliwa odnotowano w systemie strip-till, gdzie zużycie paliwa wahało się w granicach 9-15 l/ha."

http://permakultura.net/2010/01/17/upra ... -bonifils/
http://permakultura.net/2010/01/12/zboz ... akulturze/
http://permakultura.net/2010/04/24/upra ... m-poplonu/
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » środa 08 gru 2021, 23:31

http://permakultura.net/2010/01/12/zboz ... akulturze/
"Masanobu Fukuoka

Jakie są założenia rolnictwa naturalnego (jak zwał je twórca tej metody)?

1.Nigdy nie zostawiamy gleby bez okrycia
2.Nie stosujemy nawozów sztucznych
3.Nie odchwaszczamy przez oranie
4.Nie wjeżdżamy ciężkim sprzętem na pole
5.Nie przycinamy drzew/krzewów

Fukuoka regularnie uzyskiwał plony równe lub wyższe niż najwydajniejsi rolnicy konwencjonalni w jego okolicy. Znany jest również z tego, że opracował on sposób uprawy ryżu eliminujący jego czasochłonne przesadzanie. Ogranicza to nakład pracy w jego uprawie do 1/5 „normalnej” uprawy.

Jak zatem od strony „technicznej” wygląda dany sposób uprawy?
W klimacie Japonii możliwe jest uzyskanie dwóch plonów na rok. System, który Masanobu Fukuoka opracował również to wykorzystuje. Latem zbiera się ryż jary a zimą zbiera się jęczmień. Każde z tych zbóż jest sadzone jeszcze zanim poprzednie zostało zebrane. Wykorzystuje się kuleczki gliniane. Te kuleczki gliniane to kulki zrobione z nasion, kompostu, gliny i wody. Dzięki temu ziarna mają dobre warunki do wzrostu i nie zostają zjedzone przez ptaki. Z jęczmieniem w ryż wysiewa się również koniczynę białą – ona ma dostarczać azot do gleby. Wkrótce jęczmień przerasta koniczynę w naturalny sposób ją przygłuszając.
Gdy jęczmień dojrzewa wysiewa się ryż. Gdy jęczmień jest już dojrzały, to ryż już trochę podrósł. Zbiera się jęczmień. Zostaje nam więc pole młodym ryżem i koniczyną. Jako, że ryż jest młody a koniczyna już „wyrośnięta” stanowiłaby dużą konkurencję dla ryżu (poza tym ryż jest niską rośliną). Jakie jest zatem wyjście? Masanobu Fukuoka wymyślił, że można zalać poletko na tydzień. Poważnie osłabi to wzrost koniczyny (a nie zabije), więc ryż będzie mógł rosnąć bez konkurencji. Zalewanie poletka zabija również większość chwastów. Dużo ich i tak nie ma, ponieważ na glebie cały czas coś rośnie, więc nie jest łatwo chwastom się ustabilizować. Na krótko przed tym, jak ma się zebrać ryż zalewa się poletko jeszcze raz. Wpuszcza się tym razem ryby – karpie. Zjadają one różne pasożyty, typu ślimaki. Dodatkowo osłabia to trochę wzrost koniczyny, która wkrótce konkurowałaby z jęczmieniem."
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » piątek 10 gru 2021, 00:00

0 x




cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » poniedziałek 27 gru 2021, 12:31

https://kopalniawiedzy.pl/szczepienie-j ... adka,34600
" Szczepienie jednoliściennych jest możliwe. Nowa technika uratuje ważne rośliny uprawne

Nowa technika szczepienie może zwiększyć produkcję roślinną i wyeliminować wiele chorób wśród najbardziej zagrożonych roślin uprawnych, takich jak bananowce czy palmy daktylowe. Po raz pierwszy udało się zastosować ją u jednoliściennych, grupy, do której należą tak ważne rośliny jak owies czy pszenica.

Szczepienie roślin stosuje się od tysiącleci w celu uszlachetniania roślin uprawnych i ochrony ich przed chorobami. Zabieg ten polega na połączeniu zrazu – części rośliny szlachetnej – z podkładką, czyli formą dziką. W ten sztuczny sposób łączy się odrębne rośliny i powstaje nowy organizm mający cechy obu.

Dotychczas jednak szczepienia nie udało się stosować w przypadku roślin jednoliściennych. Nie wytwarzają one bowiem kambium (miazgi twórczej), niezbędnej do tego, by zraz mógł przyjąć się na podkładce.

Dokonaliśmy czegoś, co dotychczas uznawane było za niemożliwe. Szczepienie roślinnych tkanek zarodkowych niesie ze sobą olbrzymi potencjał. Odkryliśmy, że nawet daleko spokrewnione rośliny nadają się do szczepienia w ten sposób, mówi profesor Julian Hibberd z University of Cambridge. Opisana na łamach Nature technika pozwala na efektywne szczepienie jednoliściennych. Testy wykazały, że w ten sposób można szczepić m.in. ananasy, badany, cebule, agawę i palmę daktylową.

Czytałem specjalistyczne artykuły dotyczące szczepienia, które ukazały się w ostatnich dekadach, i wszyscy ich autorzy zgodnie twierdzili, że nie można szczepić roślin jednoliściennych. Przez lata uparcie tego próbowałem i w końcu udowodniłem, że badacze się mylili, mówi główny autor odkrycia, doktor Greg Reeves z University of Cambridge. Dzięki pracy Reevesa możliwe będzie stworzenie odmian roślin uprawnych bardziej odpornych na choroby czy zdolnych do wzrostu w na zasolonych glebach.

Na nowej technice z pewnością skorzystają producenci bananów. Obecnie światowa produkcja jest zdominowana przez odmianę Cavendish, gdyż owoce te dobrze znoszą transport długodystansowy. Jednak brak zróżnicowania genetycznego powoduje, że uprawy bananów na całym świecie są narażone na choroby. Od dziesięcioleci uprawom bananów na całym świecie zagraża grzybiczna choroba panamska. Prace naukowców z University of Cambridge dają nadzieję na ocalenie tego ważnego źródła pożywienia. To wspaniała wiadomość, mówi doktor Louise Sutherland z Ceres Agri-Tech.

Procedury szczepienia nie uda się jednak zastosować w rozsądny sposób w przypadku wszystkich jednoliściennych, w tym bardzo ważnych zbóż, jak pszenica czy owies. W ich przypadku trzeba by ją powtórzyć miliony razy, by uzyskać pojedynczy zbiór. Jednak nowa technika znajdzie zastosowanie w przypadku dużych długo żyjących roślin, jak bananowce, palmy daktylowe czy agawa. W ich przypadku szczepienie pojedynczych roślin ma sens.

Autor: Mariusz BłońskiŹródło: University of Cambridge
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » niedziela 02 sty 2022, 12:02

https://www.bezpluga.pl/rosliny/bezorko ... 14507.html?
” Bezorkowo, permakulturowo, agroleśniczo – czy to trzy kroki do pogodzenia działań prośrodowiskowych i proklimatycznych z produkcją żywności? Według Łukasza Nowackiego, twórcy siedliska „Dolina Mgieł” – owszem.[…]
Gospodarstwo rodzinne Łukasza Nowackiego o powierzchni 8 ha zlokalizowane jest między Tomaszowem Mazowieckim a Nowym Miastem nad Pilicą. ”
więcej w linku

https://dolinamgiel.pl/
http://lukasznowacki.pl/media-i-publikacje/
https://transformacja.org.pl/pibp/
„Polski Instytut Badawczy Permakultury

https://wydawnictwo.permakultura.edu.pl ... -praktyce/
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » poniedziałek 03 sty 2022, 14:24

https://kopalniawiedzy.pl/wypalanie-weg ... enie,34622
" Sadzenie drzew i zapobieganie pożarom lasów niekoniecznie prowadzi do uwięzienia większej ilości węgla w glebie. Autorzy badał opublikowanych na łamach Nature Geoscience odkryli, że planowane wypalanie sawann, użytków zielonych oraz lasów strefy umiarkowanej może pomóc w ustabilizowaniu węgla uwięzionego w glebie, a nawet zwiększenia jego ilości.

Kontrolowane wypalanie lasów, którego celem jest zmniejszenie intensywności przyszłych niekontrolowanych pożarów, to dobrze znana strategia. Odkryliśmy, że w takich ekosystemach jak lasy strefy umiarkowanej, sawanny i użytki zielone, ogień może ustabilizować, a nawet zwiększyć ilość węgla uwięzionego w glebie, mówi główny autor badań, doktor Adam Pellegrini z University of Cambridge.

Wynikiem dużego niekontrolowanego pożaru lasu jest erozja gleby i wypłukiwanie węgla do środowiska. Mogą minąć nawet dziesięciolecia, nim uwolniony w ten sposób węgiel zostanie ponownie uwięziony. Jednak, jak przekonują autorzy najnowszych badań, ogień może również prowadzić do takich zmian w glebie, które równoważą utratę węgla i mogą go ustabilizować.
Po pierwsze, w wyniku pożaru powstaje węgiel drzewny, który jest bardzo odporny na rozkład. Warstwa węgla zamyka zaś wewnątrz bogatą w węgiel materię organiczną. Ponadto ogień może zwiększyć ilość węgla ściśle powiązanego z minerałami w glebie. Jeśli odpowiednio dobierze się częstotliwość i intensywność pożarów, ekosystem może uwięzić olbrzymie ilości węgla. Chodzi tutaj o zrównoważenie węgla przechodzącego do gleby w postaci martwych roślin i węgla wydostającego się z gleby w procesie rozkładu, erozji i wypłukiwania, wyjaśnia Pellegrini.

Gdy pożary są częste i intensywne, a tak się dzieje w przypadku gęstych lasów, wypalane są wszystkie martwe rośliny. Ta martwa materia organiczna rozłożyłaby się i węgiel trafiłby do gleby. Tymczasem w wyniku pożaru zostaje on uwolniony do atmosfery. Ponadto bardzo intensywne pożary mogą destabilizować glebę, oddzielając bogatą w węgiel materię organiczną od minerałów i zabijając bakterie oraz grzyby.

Bez obecności ognia martwa materia organiczna jest rozkładana przez mikroorganizmy i uwalniana w postaci dwutlenku węgla lub metanu. Gdy jednak dochodzi do niezbyt częstych i niezbyt intensywnych pożarów, tworzy się węgiel drzewny oraz dochodzi do związania węgla z minerałami w glebie. A węgiel w obu tych postaciach jest znacznie bardziej odporny na rozkład, a tym samym na uwolnienie do atmosfery.

Autorzy badań mówią, że odpowiednio zarządzane wypalanie może doprowadzić do zwiększenia ilości węgla uwięzionego w glebie. Gdy rozważamy drogi, jakimi ekosystem przechwytuje węgiel z atmosfery i go więzi, zwykle uważamy pożary za coś niekorzystnego. Mamy jednak nadzieję, że nasze badania pozwolą odpowiednio zarządzać pożarami. Ogień może być czymś dobrym, zarówno z punktu widzenia bioróżnorodności jak i przechowywania węgla, przekonuje Pellegrini.

Autor: Mariusz BłońskiŹródło: University of Cambridge"
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » poniedziałek 03 sty 2022, 23:31

https://www.sott.net/article/383544-Eps ... l-compound
" Doświadczeni ogrodnicy wiedzą również, że sól Epsom jest skuteczną, wolną od chemikaliów alternatywą dla toksycznych środków chwastobójczych. Mieszając dwie szklanki soli Epsom, galon wody i jedną czwartą szklanki płynu do mycia naczyń można nakładać na chwasty za pomocą opryskiwacza. Spowoduje to ich śmierć w ciągu 12 godzin. Należy pamiętać, że to rozwiązanie zabije każdą odmianę rośliny, w tym ulubione krzewy ozdobne i kwiaty, i należy go stosować ostrożnie.
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » poniedziałek 28 lut 2022, 21:22

https://www.farmer.pl/produkcja-roslinn ... 16388.html
" Jak pobierany jest azot z powietrza dzięki BlueN®?
BlueN® zawiera bakterie Methylobacterium symbioticum SB0023/3 T, które w odróżnieniu od innych szczepów wiążących azot, zasiedlają nie korzenie, a część nadziemną roślin (np. łodygi i liście).
"
wiecej w linku
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » poniedziałek 28 lut 2022, 21:29

https://www.bezpluga.pl/rosliny/zyznosc ... 16419.html?
" Stan gleb na świecie jest zatrważający
Od takiego ostrzeżenia rozpoczął swój wykład na webinarze dr Jerzy Próchnicki. Prelegent zaznaczył, iż w ciągu ostatniego tysiąca lat zawartość próchnicy w glebach zmniejszyła się o 1 proc., z czego 0,5 proc. przypada tylko na ostatnie 50 lat. Jako jedne z przyczyn takiego stanu rzeczy dr Próchnicki podał degradację gleb poprzez uprawę płużną i stosowanie dużych, intensywnie ingerujących w profil glebowy maszyn."
więcej w linku
0 x



Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 16907
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1085
x 540
Podziękował: 17150 razy
Otrzymał podziękowanie: 24207 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: songo70 » poniedziałek 28 lut 2022, 22:39

same ziemie Ukrainy są nadal w stanie wyżywić całą ludność Europy.
0 x


"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » wtorek 01 mar 2022, 11:57

https://chiny24.com/rolnictwo/morski-ry ... oda-morska
" Ryż odporny na sól w glebie i w wodzie został opracowany przez zespół badawczy profesora Yuana Longpinga (ur. 7 września 1930 r.), zwanego “Ojcem Hybrydowego Ryżu”."
więcej w linku
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » środa 02 mar 2022, 12:17

Higroskopijne związki mogą wiązać wilgoć z powietrza w nocy ,a następnie ją uwalniać
https://newatlas.com/technology/drinkin ... -hydrogel/?
Słony hydrożel zasysa litry wody pitnej dziennie z powietrza
Przez Michael Irving
Marzec 01, 2022

Niedobór wody pitnej jest kluczowym problemem w wielu częściach świata i jest to okrutna ironia, że ogromne ilości unoszą się w powietrzu, niedostępne. Naukowcy z University of Texas w Austin opracowali słony hydrożel, który może wyciągać dużo świeżej wody pitnej z powietrza przy stosunkowo niskiej wilgotności.

Jak sama nazwa wskazuje, hydrożele są w większości wykonane z wody, ale to nie powstrzymuje ich przed pragnieniem więcej. Ich doskonała chłonność sprawia, że są przydatne w pieluchach i bandażach, a potencjalnie jako osuszacze i urządzenia wydobywające wodę pitną z powietrza.
Ta ostatnia aplikacja może być szczególnie przydatna, ale niestety proces jest nieco powolny i nieefektywny. Dodanie higroskopijnych soli, które są również skutecznymi absorberami wody, może pomóc, ale frustrująco sole te nie integrują się zbyt dobrze z hydrożelami.


Tak więc w nowym badaniu naukowcy postanowili znaleźć sposób na prawidłowe wymieszanie tych dwóch. Kluczem było rozpoczęcie od polimeru wykonanego z cząsteczek, które są "zwitterioniczne" - zasadniczo zawierają jony o dodatnich i ujemnych ładunkach elektrycznych. Pozwala to na mocniejsze uchwycenie higroskopijnych soli, a powstały hydrożel był bardzo skuteczny w absorpcji wody z otaczającego go powietrza.
Wiąże się to z cyklem wchłaniania i separacji. Najpierw materiał pozostawia się na godzinę, aby wyssać wilgoć z otaczającego powietrza. Następnie suszy się go w skraplaczu, aby wykręcić i zebrać wodę, przed ponownym oddaniem go do obowiązków absorpcyjnych. Wielokrotne powtarzanie tego cyklu nie wydawało się zmniejszać jego zdolności do wchłaniania lub uwalniania wody.

W testach słony hydrożel wypadł bardzo dobrze. Zespół był w stanie wydobyć 5,87 l (1,55 gal) słodkiej wody na kilogram materiału dziennie, z powietrza o wilgotności 30 procent. To jedna z najlepszych wydajności, jakie widzieliśmy w takim kombajnie wodnym
- i widzieliśmy wiele z nich, zwykle wykorzystujących metalowo-organiczne ramy jako materiał chłonny.
Dzięki dalszej optymalizacji te zwitterionowe hydrożele mogą być bardzo przydatne w dostarczaniu wody pitnej do regionów rozwijających się i dotkniętych suszą.

Badania zostały opublikowane w czasopiśmie Angewandte Chemie.

Źródło: Wiley"
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » środa 02 mar 2022, 12:21

0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » środa 02 mar 2022, 13:59

zdecydowanie polecam każdemu wysłuchanie webinaru, którego zajawkę mielismy kilka postów wyżej
https://www.bezpluga.pl/multimedia/dobr ... 16255.html
0 x



Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 16907
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1085
x 540
Podziękował: 17150 razy
Otrzymał podziękowanie: 24207 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: songo70 » niedziela 06 mar 2022, 06:44

w tle konfliktu dzieje się:
ZAKAZ sprzedaży i rozdawania nasion
100 920 wyświetleń17 lut 2022
https://youtu.be/8p9OqltObqo

i

PRODUKCJA I HANDEL ZBOŻEM I NAWOZAMI 2022

https://youtu.be/DITuCrJXscA
0 x


"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » poniedziałek 14 mar 2022, 21:05

https://www.israel21c.org/why-the-futur ... ls-desert/
" Według Netafim" "Ryż uprawiany z nawadnianiem kroplowym nie tylko przewyższa konwencjonalny ryż niełuskany, ale także zużywa o 70% mniej wody, zmniejsza emisję metanu prawie do zera i zmniejsza pobór arsenu nawet o 90%.""
0 x



Awatar użytkownika
Mgławica NGC6960
Posty: 436
Rejestracja: niedziela 28 mar 2021, 07:44
x 6
x 19
Podziękował: 134 razy
Otrzymał podziękowanie: 569 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: Mgławica NGC6960 » sobota 19 mar 2022, 07:41

Najłatwiejszy sposób na nawóz ze skórek bananów
Najprostszym z nich jest zakopanie świeżych, najlepiej pociętych na kawałki skórek z banana w podłożu przeznaczonym dla roślin
http://www.e-ogrodek.pl/a/nawoz-ze-skor ... 20615.html

przez całą zimę zakopywałam skórki banana w skrzyni z ziemią którą trzymam w piwnicy, zero wysiłku, nawóz robił się sam.
świetna sprawa:)
0 x


Instynkt idzie, refleksja wędruje.
K.P.

cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » piątek 06 maja 2022, 16:14

https://www.agriculture.com/crops/conse ... revolution?
" DOŁĄCZ DO REWOLUCJI W DZIEDZINIE ZDROWIA GLEBY
Opracowanie: Successful Farming Staff
3/8/2019

Kiedy Clarence Breker był chłopcem na początku ubiegłego wieku, wjeżdżał na kucyku na szczyt wzgórza w pobliżu Havany w południowo-wschodniej części Dakoty Północnej. Wdychał niekończącą się prerię w dole, gdzie złote rodzime trawy i kwitnące kwiaty jednocześnie falowały w niemym koncercie.

Po latach opowiadał swojemu naiwnemu synowi, Joe, że ten skrawek nieba w Północnej Dakocie stanowił zaledwie ułamek pierwotnej, nienaruszonej prerii północnoamerykańskiej o powierzchni 1,4 miliona kilometrów kwadratowych. Podporą tego morza rodzimej roślinności była bogata wierzchnia warstwa gleby, przepełniona węglem. Węgiel pomagał w tworzeniu obfitej materii organicznej, która umożliwiała prerii :

Szybkie wchłanianie wody.
Zatrzymywanie składników odżywczych.
Zwiększanie różnorodności mikroorganizmów glebowych, które wspomagają przekazywanie składników odżywczych i wody roślinom.

"Wierzchnia warstwa gleby pod prerią była niewiarygodna" - mówi Dave Franzen, gleboznawca z North Dakota State University (NDSU) Extension. "Badania glebowe przeprowadzone w 1905 roku w hrabstwie Cass (we wschodniej części Dakoty Północnej) wykazały, że na wielu polach wierzchnia warstwa gleby miała od 1,5 do 2 stóp głębokości i zawierała 6,5% materii organicznej".
Rdzenni Amerykanie, tacy jak Indianie Mandan z Północnej Dakoty, byli doskonałymi opiekunami prerii.

"Spulchnianie gleby było tabu" - mówi Franzen. "Uprawiali ziemię w sposób, w jaki robili to Egipcjanie (3000 lat p.n.e.)".

Powodzie, które naniosły bogatą glebę wzdłuż rzeki Missouri w środkowej części Dakoty Północnej, zapewniły Mandanom żyzne podłoże do uprawiania zróżnicowanego płodozmianu, obejmującego kukurydzę, fasolę i kabaczki.

KŁOPOTY Z UPRAWĄ
Europejscy osadnicy mieli inny pomysł na uprawę roli, kiedy przybyli w 1800 roku. W tamtych czasach sensowne było rozjeżdżanie prerii pługami ciągniętymi przez konie w celu uprawy zbóż. Z czasem przerodziło się to w przekonanie, że glebę można ulepszyć, uprawiając ją, uprawiając i jeszcze raz uprawiając. Ostatecznie doprowadziło to do powstania ogromnych zbiorników kurzu w czasie suszy w latach trzydziestych XX wieku.

"Wiatr wiał przez 12 miesięcy" - zauważa Franzen. "Za każdym razem, gdy wiał wiatr, rowy wypełniały się wierzchnią warstwą gleby".

"Naród, który niszczy swoją glebę, niszczy sam siebie". - Franklin Roosevelt

W końcu rolnicy spowolnili te straty, wspomagając się takimi narzędziami, jak sadzenie drzew. Mimo to blizny pozostały.
Wiatr, woda i erozja spowodowały, że zawartość materii organicznej wynosząca 6,5% na polach w hrabstwie Cass w Północnej Dakocie spadła do 2% na głębokości 6 cali - mówi Franzen.

Według American Farmland Trust i NRCS erozja w całym kraju spowodowała spadek zawartości wierzchniej warstwy gleby, materii organicznej i węgla w glebie o 50%.

"Największym zagrożeniem dla rolnictwa jest degradacja ekosystemu" - mówi Dwayne Beck, który zarządza farmą badawczą Dakota Lakes w pobliżu Pierre w Południowej Dakocie.

NOWOCZESNE NARZĘDZIA DLA PRERII
Na szczęście istnieją narzędzia, które pozwalają powstrzymać utratę gleby i przywrócić jej dobry stan, tak aby naśladowała rodzimą prerię. Należą do nich:

Systemy ograniczające orkę, takie jak uprawa zerowa i strip-till.
Uprawy okrywowe.
Zróżnicowany płodozmian.
Wypas zwierząt gospodarskich.

"Spójrzmy na pierwotną prerię" - mówi Luther Berntson, który w latach 70. był pionierem technik uprawy zerowej w pobliżu Adams w Północnej Dakocie. "Nie została ona zbudowana za pomocą pługa. Nie stosowano na niej nawozów ani środków owadobójczych. Rozkwitła bez tego wszystkiego". Istnieją sposoby, dzięki którym rolnicy mogą naśladować Matkę Naturę".

POCZĄTKI
Rolnictwo bez orki zaintrygowało Joe Brekera, gdy w 1978 r., po ukończeniu studiów na NDSU, powrócił na rodzinną farmę. Choć wtedy nie zastanawiał się nad tym zbytnio, uprawa bezorkowa była sposobem naśladowania zalet pierwotnej prerii, którą wychwalał jego ojciec.
Mając dużo pytań, ale mało pieniędzy i doświadczenia, szukał rolników takich jak Berntson i Ron Swindler z Mott w Północnej Dakocie, zajmujących się uprawą bezorkową.

"Tam, gdzie dorastałem, było kilka rzeczy, które pozwalały utrzymać dobrą pozycję w społeczności. Jedną z nich było nie bicie żony" - żartuje Bernston. "Innym było wywieszanie flagi i chodzenie do kościoła w każdą niedzielę. Innym było utrzymywanie czarnych pól na letnim ugorze".

Bernston rozszerzył wiele oczu i zmarszczył wiele brwi wśród miejscowych, którzy obserwowali jego przejście na uprawę bez orki.

Jeden z sąsiadów powiedział wtedy do Berntsona: "Ciekawy z ciebie człowiek, obok którego można gospodarować".

Nie było to łatwe.

"Trafiałem na wysoko gliniaste gleby, które zatykały mi siewnik" - wspomina Berntson. "To było jak pasta. Z roku na rok uprawa bez orki przynosiła coraz lepsze rezultaty, ale pierwszy rok był najtrudniejszy".

Jednak podczas suszy w latach 70. i 80. uprawa bezorkowa tworzyła koc z resztek pożniwnych, który zapobiegał wyparowywaniu wilgoci z gleby. Zachowana w ten sposób wilgoć pomogła mu w corocznych zbiorach pieniężnych, zamiast stosować płodozmian oparty na letnim ugorze i pszenicy, który dawał tylko jeden plon co dwa lata.

Materia organiczna w glebie może zatrzymać do 10 razy więcej wody niż wynosi jej masa.

Rozmowa o tych doświadczeniach z Berntsonem i Swindlerem wprawiła Brekera w zdumienie.
"To byli dorośli mężczyźni, którzy rozmawiali z dzieciakiem" - wspomina. "Ale mieli cały dzień na moje pytania".
Dla Brekera decydująca była wizyta u Jima McCutcheona, rolnika z Homewood w stanie Manitoba, który rozpoczął uprawę bez orki w latach 60-tych.

"To było moje pierwsze doświadczenie z chodzeniem po polu, które nie było uprawiane od lat" - mówi Breker. "Czułem się, jakbym chodził po piankach z marshmallows. Zapytałem go: "Czy myślisz, że mógłbym to zrobić w hrabstwie Sargent (rodzinnym hrabstwie Brekera)?". Odpowiedział: 'Zrób to! "

RZECZYWISTOŚĆ GRYZIE
Marzenia jednak często zderzają się z rzeczywistością.
"Nie miałem linii kredytowej na zakup maszyn do uprawy bezorkowej" - mówi Breker. "Luther (Bernston) zapytał mnie: 'Czy uprawiasz słoneczniki? Wiesz, że w słoneczniku można uprawiać bezorkowo małe ziarna siewnikiem zbożowym". "
W ten sposób Breker rozpoczął uprawę bezorkową w 1980 roku, uzyskując imponujące wyniki.


"Prawie nie było samosiewów słonecznika, prawie nie było dzikiego owsa, a pszenica durum przewyższyła plony pszenicy durum uprawianej w tym roku metodą konwencjonalną" - mówi.

Następnie Breker kupił trzy 10-stopowe siewniki Melroe Bettison do uprawy bezorkowej, które połączył ze sobą, aby przyspieszyć siew.

"Od razu zauważyliśmy jego wady" - mówi Breker. "Nie miał kontroli głębokości, nie miał koła dogniatającego (ułatwiającego kontakt nasion z glebą) ani możliwości stosowania nawozów innych niż starter".

W związku z tym zastąpił go siewnikiem Yielder.

"Mogliśmy wiele zrobić" - mówi. "Ale był za bardzo rozbudowany. Był za wąski i za ciężki".

Każdy 1% materii organicznej w glebie może zmagazynować 20 000 galonów wody na akr.

Z pomocą przychodzą siewniki pneumatyczne typu shank. "Początek był trudny, ale zatrzymaliśmy siewnik Concord" - mówi. "Zmodyfikowaliśmy go, tak jak wszyscy".
Te zmiany umożliwiły mu siew bezpośredni przy jednoczesnym nawożeniu pasmowym. Siew pneumatyczny był również bardziej sprzyjający dla pracy w wilgotnych latach dziewięćdziesiątych, które nastąpiły po suszy w latach osiemdziesiątych.

"Siewniki pneumatyczne rzadziej niż siewniki talerzowe miały problemy z siewem w mokrych, lepkich warunkach" - mówi.

Ostatnią zmianę siewnika przeprowadził w 2010 roku, kiedy przeszedł na siewnik jednotarczowy Amity z trójkomorowym systemem powietrznym. Teraz może podawać bezwodny amoniak i suchy nawóz za pomocą oddzielnego otwieracza, a jednocześnie stosować nawóz startowy obok nasion.

"Dzięki swoim rozmiarom i szybkości działania siewnik jest bardzo wydajny" - mówi.

DLACZEGO NO-TILL SIĘ SPRAWDZIŁ
Zdrowie gleby nie było głównym czynnikiem, który skłonił Brekera w latach 80. do rozpoczęcia uprawy bez orki. Były nim pieniądze.

"Mieliśmy wyprzedaże gospodarstw, wysokie stopy procentowe i niskie ceny zbóż" - mówi. "Nie mogliśmy żądać więcej pieniędzy za zboże. Nie mogliśmy pójść do banku i zażądać niższych stóp procentowych. Jedyne, co mogliśmy zrobić, to obniżyć koszty, a uprawa bezorkowa w tym pomogła. Pomogła nam też zwiększyć plony, zwłaszcza w latach bardziej suchych".

W czasie suszy dodatkowa ilość wody zaoszczędzona dzięki uprawie bez orki - od ½ do ¾ cala, którą zużywa każdy przejazd uprawowy (według danych Uniwersytetu Nebraski) - może stanowić różnicę między zyskiem a stratą, mówi Breker.

ŚCIANA
Rezygnując z uprawy, która niszczy materię organiczną, Breker podniósł zawartość materii organicznej w glebie do około 4,5%. Następnie natrafił na mur, nie mogąc osiągnąć wyższego poziomu.

Z pomocą przyszły rośliny okrywowe. Te trawy, rośliny strączkowe i kapustne, które pomagają rolnikom przykrywać glebę przez cały rok, tworzą środowisko, w którym mikroorganizmy glebowe, takie jak bakterie, nie zużywają materii organicznej gleby - wynika z danych NRCS. Uprawy okrywowe pomogły Brekerowi podnieść poziom materii organicznej w glebie do 6,5%-7%, co przypomina gleby typu "marshmallow" na farmie Jima McCutcheona, którą odwiedził w latach 70-tych.

Uprawy okrywowe pomagają również rolnikom radzić sobie z coraz bardziej wilgotnymi wiosnami.

Chris Anderson, starszy analityk Renewable Energy Group, podczas pracy na Uniwersytecie Stanowym Iowa przeanalizował dane pogodowe z Iowa sięgające 1893 roku. Przed 1981 rokiem tylko w 5% lat występowały intensywne wiosenne opady deszczu. Obecnie zdarzają się one w 37% lat.

"Ogólna tendencja jest taka, że w Iowa będzie więcej intensywnych wiosennych opadów deszczu i więcej letnich susz" - mówi Anderson.

Uprawy okrywowe mogą neutralizować nadmiar wody, która zalega na polach i opóźnia wiosenne sadzenie, mówi Beck. Pomagają one w obiegu wody i składników mineralnych oraz ładują wodę w strefie korzeniowej, która jest dostępna dla roślin, a nie spływa z pól lub przesącza się do wód gruntowych.

KOSZTY UPRAW ROŚLIN OKRYWOWYCH
Łatwo jest wychwalać wartość roślin okrywowych. Znacznie trudniej jest wypisać czek na 15 dolarów za akr nasion roślin okrywowych i kolejny na 10 dolarów za akr herbicydu do ich zniszczenia przed lub tuż po wysiewie roślin uprawnych. Jakie jest rozwiązanie?

"Dobierzcie sobie krowy"
- mówi Breker. "Bez nich trudno mówić o ekonomice upraw okrywowych".

Jego kuzyn ma stado krów, które po zbiorach zbóż wypasają bydlęcy bufet z roślin okrywowych Brekera. Wspólnie ustalają opłatę za wypas.

1 + 1 = 3?
Profesorowie matematyki nie uczą tego równania. Jednak korzyści wykraczające poza proste dodawanie pojawiają się, gdy bydło wypasane na roślinach okrywowych naśladuje żubry i inne ssaki, które zajadały się rozległym bufetem roślinnym prerii. Wypas stymuluje wzrost roślin, choć stopień tego wzrostu zależy od wielu czynników, mówi Abbey Wick, specjalista ds. zdrowia gleby z NDSU Extension.

"Mamy nadzieję, że dzięki wypasowi do gleby trafi więcej węgla, który odżywi mikroby" - mówi.

W międzyczasie bydło wypasane na pastwiskach wspiera społeczności biologiczne w glebie za pomocą obornika, moczu, a nawet śliny. Bydło rozdeptuje również resztki ściółki roślinnej, która stanowi ochronę powierzchni gleby".

Rośliny okrywowe pozwalają również obniżyć koszty paszy dla bydła karmiącego, mówi Shawn Tiffany, współwłaściciel Tiffany Feedyard w pobliżu Herington w stanie Kansas. W ciągu ostatnich ośmiu lat stosował on mieszankę roślin okrywowych opartą na owsie, życie, rzepie i rzodkiewce (plus rośliny strączkowe, takie jak groch pastewny lub groch polny) w żywieniu wołów o masie 550 funtów. Mieszanka kosztuje zazwyczaj od 30 do 45 dolarów za akr w przypadku nasion i sadzenia, a bydło wypasa się w niej od 60 do 75 dni. Tiffany dąży do uzyskania od 2,25 do 2,50 funta przyrostu dziennie i kosztu przyrostu między 35 a 50 centów za funt.
Jeff Brawner z Haven w stanie Kansas twierdzi, że zastosowanie zwierząt hodowlanych pomaga również zrekompensować koszty nasion roślin okrywowych.

"Czasami zaczynam się zastanawiać, jak osiągnąć zyski z hodowli krów, zapominając, że tak naprawdę wszystko, co muszę zrobić, to zrekompensować koszty nasion i nie muszę robić nic więcej" - mówi.

ZRÓB COŚ
Prawie 90 lat później widok ze wzgórza, na którym Clarence Breker jeździł na kucyku, wciąż przypomina ten sam kawałek preriowego nieba, co wtedy. Obecnie jednak różnorodne uprawy gotówkowe, takie jak kukurydza, soja i pszenica, wspomagane uprawą bez orki, roślinami okrywowymi i wypasem bydła, naśladują rodzimą prerię. Siedząc w domku Coteau des Prairies Lodge, który Joe Breker i jego rodzina zbudowali na tym wzgórzu, Joe Breker wspomina swoją 40-letnią podróż w kierunku zdrowia gleby.

"Próbowaliśmy wielu rzeczy, które dobrze wyglądały na papierze, ale nie były tak praktyczne" - mówi. "Można pozostawić zbyt dużo resztek pożniwnych na daną wiosnę, ponieważ jest zbyt zimno, i wtedy pojawia się problem. Ale to daje możliwość zmiany i wypróbowania czegoś innego w następnym roku. Nie bójcie się zrobić czegoś długoterminowego, co sprawi, że wasza gleba będzie bardziej produktywna".


WIĘCEJ ZABAWNYCH FAKTÓW I WSKAZÓWEK NA TEMAT ZDROWIA GLEBY
WIERZCHNIA WARSTWA GLEBY JEST WARTA TONY
NRCS szacuje, że dopuszczalne roczne straty gleby wynoszą od 1 do 5 ton na akr. To mniej więcej tyle, ile wynosi grubość jednego centyma rocznie.

Jednak nawet taka dopuszczalna ilość stanowi znaczną sumę pieniędzy. Odbiorcy nawozów mineralnych mogą płacić od 20 do 50 USD za tonę, w zależności od lokalizacji.

Tak więc nawet tolerowane straty erozyjne oznaczają utratę od 20 do 250 dolarów rocznie na akr najcenniejszego składnika majątku gospodarstwa. Straty przekraczające dopuszczalny przez NRCS poziom powiększają tę kwotę.

POMOC W DZIELENIU SIĘ KOSZTAMI
Współdzielenie kosztów przez podmioty federalne, stanowe i prywatne może pomóc w pokryciu części kosztów narzędzi do ochrony gleby. Julie Kenney, zastępca sekretarza rolnictwa stanu Iowa, informuje, że w stanie Iowa rolnicy mogą korzystać z dofinansowania w wysokości 25 USD na akr w przypadku siewu roślin okrywowych. Dla doświadczonych rolników uprawiających rośliny okrywowe dostępny jest udział w kosztach w wysokości 15 USD na akr. Dodaje ona, że udział w kosztach jest również dostępny dla rolników, którzy chcą przejść na uprawę bez orki lub strip-till.

"Należy udać się do lokalnego biura NRCS" - mówi. "Tam można uzyskać informacje o źródłach finansowania".

BIOLOGIA BAKTERII
Rośliny okrywowe naśladujące prerie wzbogacają również świat pod glebą, który jest pełen życia, począwszy od dżdżownic, a skończywszy na mikrobach glebowych, które żyją w środowisku, w którym trzeba walczyć lub zostać zabitym.
Niektóre mikroby są szkodliwe, ponieważ powodują choroby roślin. Jednak inne mikroby mogą je zniszczyć. Z kolei inne mikroby mogą wspomagać pobieranie wody i składników pokarmowych przez korzenie roślin.

Dodatkowym czynnikiem wspomagającym życie w glebie jest różnorodność upraw. "Dzięki temu na polach pojawia się więcej organizmów" - mówi Lee Briese, konsultant ds. upraw z firmy Centrol z Edgely w Północnej Dakocie.

UPRAWA ROLI NAPĘDZA CHWASTY
Chwasty nie były częścią prerii, ale są częścią rolnictwa. "Gdyby uprawa roli była skuteczna w usuwaniu chwastów, już dawno by ich nie było" - mówi Dwayne Beck, kierownik farmy badawczej Dakota Lakes Research Farm w Pierre w Południowej Dakocie. Jego zdaniem lepszym sposobem na zwalczanie chwastów jest dodawanie roślin okrywowych i różnicowanie płodozmianu w celu wspomagania herbicydów.

MOŻE TROCHĘ UPRAWY?
Augustin Obour, agronom z Kansas State University, twierdzi, że sporadyczne zabiegi uprawowe mające na celu zwalczenie takich chwastów, jak trawa krabowa, szarłat Palmera czy kochia, nie muszą niweczyć wysiłków na rzecz ochrony gleby. Badania przeprowadzone przez Oboura wykazały, że dwa przejazdy pługiem zamiatającym (lub lemieszem V) w lipcu przed zasiewem pszenicy ozimej zmniejszają presję chwastów, zapewniając minimalną konkurencję dla pszenicy ozimej.
W badaniach te strategiczne przejazdy uprawowe - jeden na głębokość 3 cali, a drugi trzy dni później na głębokość 6 cali - przyniosły lepsze plony niż uprawa bez orki i uprawa uproszczona (przejazd dłutem, dyskiem i kultywatorem polowym) o 10 do 12 buszli na akr w warunkach plonowania na poziomie 50 buszli na akr. Jak twierdzi Obour, osoby uprawiające glebę bez orki mogą wznowić siew po pszenicy w kolejnych uprawach.

WYKA WŁOCHATA, WYKA STRASZNA
Abbey WickRolnicy, którzy uwielbiają wykę owłosioną jako roślinę okrywową, mają szczęście - w pewnym sensie. Istnieje prawdopodobieństwo, że zobaczą ją jeszcze nie raz i nie dwa.
Wykę włochatą nazywam "straszną wyką" - mówi Abbey Wick, specjalista ds. zdrowia gleby z North Dakota State University Extension. "Trudno jest ją kontrolować w pszenicy i kukurydzy" - mówi.

Jak mówi, wyka włochata może stać się kolejnym chwastem.

TRAUMA ZAKOŃCZENIA UPRAWY
Uprawy okrywowe również mają swoje problemy. Kurt Steinke, gleboznawca z Michigan State University (MSU) Extension, przeprowadził badanie, w którym wykę owłosioną sadzoną jesienią należało zakończyć na wysokości od 18 do 20 cali 1 kwietnia, na kilka tygodni przed sadzeniem.

"Wtedy nadeszła matka wszystkich deszczów, padało, padało i padało" - mówi. "Nie mogliśmy wrócić do 30 kwietnia. Wyka urosła z 18 do 20 cali, osiągając wysokość 6 stóp i 3 cali".

Naukowcy z MSU zakończyli uprawę - ale za pewną cenę. Tej jesieni opóźnienie w zakończeniu uprawy obniżyło plon soi zasadzonej na tym poletku o 5-7 buszli na akr.

"Już nigdy nie będę pracował z inną rośliną okrywową w Michigan, która nie jest zimotrwała" - mówi Steinke.

WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE ZAKOŃCZENIA UPRAWY
Należy pamiętać o pozostawieniu wystarczającej ilości czasu na zakończenie uprawy roślin okrywowych, zwłaszcza w przypadku kukurydzy zasianej w połowie kwietnia w stanach takich jak Iowa. Mark Licht, agronom z Iowa State University Extension, twierdzi, że herbicyd kończący uprawę jest najskuteczniejszy, gdy zostanie zastosowany w ciągu dnia:

Słoneczne popołudnie, gdy temperatura przekracza 60°F.
Aktywnie rosnące rośliny. "Jeśli roślina okrywowa nie zazieleniła się, herbicydy nie są skuteczne" - mówi.
Gdy temperatura w nocy jest wyższa niż 40°F. "Przenikanie herbicydów (takich jak glifosat) w nocy ulega spowolnieniu" - mówi Licht. Temperatury poniżej 40°F mogą spowolnić przenoszenie herbicydów" - dodaje.
SPRAW, BY ROLNICTWO ZNÓW BYŁO ZABAWĄ
W wieku 72 lat Loren Swenson z Concordii w stanie Kansas nadal z entuzjazmem podchodzi do rolnictwa, niczym żółtodziób z pierwszej ligi baseballu w dniu otwarcia.

Swenson, pionier w dziedzinie zdrowia gleby, który rozpoczął uprawę bez orki 40 lat temu, jest podekscytowany faktem, że przyjęcie praktyk w zakresie zdrowia gleby, takich jak uprawa roślin okrywowych, przyniosło mu większe dochody. Swenson przekazał swoje gospodarstwo młodemu sąsiadowi, ale nadal jest zaangażowany w codzienne działania.

Na przykład w 2017 r. w gospodarstwie tym uprawiano kukurydzę za pomocą centralnego systemu przestawnego, a na suchych gruntach zasiano pszenicę. Po zbiorach pszenicy zasiano mieszankę roślin okrywowych i wypasano bydło. W 2018 r. soja zasiana w całym gospodarstwie - nawet na suchym gruncie - dała większe plony niż soja nawadniana przez centralny czop.

"Domyślam się, że to zasługa bydła i roślin okrywowych; zakładam, że to jedno i drugie" - mówi Swenson. "Ale nie wiem, dlaczego. Dlatego właśnie próbuję się tego nauczyć!

"Dzięki takim rzeczom jak rośliny okrywowe rolnictwo znów staje się przyjemne" - mówi.

NIWELOWANIE NIEDOPASOWANIA
Oprócz naśladowania prerii, narzędzia takie jak uprawy okrywowe mogą pomóc w zapobieganiu przenikania azotanów (N) do przewodów kanalizacyjnych, a ostatecznie do wody pitnej. Zdaniem Marka Lichta, agronoma z Iowa State University (ISU) Extension, jedną z przyczyn frustracji związanej z płodozmianem kukurydzy i soi jest fakt, że powoduje on niedopasowanie między okresem, w którym w glebie pozostaje dużo N, a okresem, w którym rosną rośliny uprawne.

Jest to spowodowane mineralizacją N, czyli zasadniczo wolnym N, który rośliny uprawne mogą wykorzystać w następnym roku. Duża część mineralizacji zachodzi jednak jesienią i wczesną wiosną, kiedy systemy korzeniowe kukurydzy i soi są nieobecne. Zmineralizowany N może wtedy przedostawać się do przewodów glebowych.

JAKIE JEST ROZWIĄZANIE?
Nawożenie lub siew rzutowy roślin okrywowych na stojące rośliny uprawne może zatrzymać N i uwolnić go następnej wiosny, aby rośliny miały do niego dostęp.

Kolejna zaleta: "Kiedy rośliny okrywowe rosną na zielono, możemy zatrzymać więcej gleby i zmniejszyć ilość fosforu, który może przedostać się z pól do zbiorników wodnych" - mówi Mark Licht z ISU.

SPACER PO BŁOCIE
Dwayne BeckKilka lat temu Dwayne Beck poprowadził wycieczkę po farmie badawczej Dakota Lakes Research Farm, która obejmowała wieloletnie pole uprawiane metodą no-till, na którym stosowano zróżnicowane uprawy gotówkowe i okresowe uprawy okrywowe.
"Powiedziałem im, że mogą chodzić za centralnym czopem i nie zabłocą sobie stóp" - mówi Beck. Gleby te mogły z łatwością wchłonąć 2 cale wody w ciągu siedmiu minut. W przypadku uprawy gleba mogła przyjąć tylko 1 cal wody na 40 minut.

"Jeden z rolników z Minnesoty powiedział: 'To szaleństwo'" - mówi Beck. "Odpowiedziałem jej: 'Nie, to, co robicie w Minnesocie, stosując konwencjonalną uprawę roli i ścisłe płodozmiany (kukurydza w systemie ciągłym lub kukurydza-soja) i oczekując, że woda wsiąknie w glebę, to szaleństwo'. W ten sposób woda powinna wsiąkać w mikroporowatości gleby, a nie spływać z pola lub gromadzić się w głębokich śladach kół".

61 CALI
Dżdżownica na różowym tle. Wędkarze poszukujący dużej przynęty powinni odwiedzić Rutland w Północnej Dakocie.
To właśnie tam mieszkańcy odkryli 61-calową dżdżownicę, która wiła się po samotnej wiejskiej drodze.

"Wyglądało to jak duża gąsienica lub kluska" - mówi Joe Breker z Havany w Północnej Dakocie. "Nie wiem, czy to z powodu uprawy bez orki, ale to znak, że w okolicy jest dużo życia glebowego. Pomyślałem, że to niesamowite, że musimy to zachować. Zamontowaliśmy go i pokazujemy na spotkaniach".

POBUDZANIE MIKROBÓW POPRZEZ RÓŻNORODNOŚĆ UPRAW

Jodi-DeJong-HughesJodi DeJong Hughes "Mikroby lubią różnorodność w glebie" - mówi Jodi DeJong-Hughes, edukator University of Minnesota Extension. Jak dodaje, mieszanka roślin wysokopiennych, takich jak rośliny strączkowe (soja i fasola jadalna), uzupełniona trawami, takimi jak kukurydza i pszenica, może stanowić zróżnicowane źródło pożywienia dla organizmów glebowych.
Takie rozwiązanie sprawdza się w stanach takich jak Północna Dakota, gdzie groch/kukurydza/soja/pszenica stanowią doskonały płodozmian agronomiczny, ponieważ odstraszają szkodniki i stymulują populacje mikroorganizmów - mówi Lee Briese, konsultant ds. upraw z firmy Centrol z Edgely w Północnej Dakocie.

Problem?

Rynki. Już niewielki wzrost produkcji może łatwo nasycić rynek upraw specjalnych. "Groch polny może szybko zmienić cenę z 9 USD za buszel na 3,50 USD za buszel" - mówi.

STARE, ALE WCIĄŻ DOBRE
Różnorodność upraw w krajach Pasa Kukurydzy uderza w mur. Zyski z kukurydzy i soi często biją na głowę zyski z innych upraw, takich jak drobne zboża. Mahdi Al-Kaisi, gleboznawca z Uniwersytetu Stanowego Iowa (ISU), twierdzi, że mimo to płodozmian wciąż jest lepszy od monokultury. Badania przeprowadzone przez ISU w latach 2003-2013 wykazały, że zyski netto z połączonej uprawy kukurydzy i soi w płodozmianie przewyższają zyski z uprawy kukurydzy w systemie ciągłym o 41% (338 USD do 227 USD na akr).

Częściowo wynika to z wyższych kosztów nakładów w przypadku kukurydzy uprawianej w systemie ciągłym. W grę wchodzą również czynniki biologiczne. "Wpływ płodozmianu na biologię gleby wynika również z różnorodności płodozmianów oraz systemów korzeniowych, które zmieniają środowisko glebowe i pobieranie składników pokarmowych" - mówi Al-Kaisi.

OBNIŻENIE KOSZTÓW PRZESTAWIANIA
Naśladowanie prerii za pomocą takich narzędzi, jak uprawa zerowa, to nie tylko błękitne niebo i jedzenie orzeszków ziemnych.

Jak mówi Jodi DeJong-Hughes, edukator University of Minnesota Extension, uprawa bez orki może obniżyć plony na trzy do czterech lat w okresie przejściowym.

Istnieją jednak alternatywne rozwiązania. Uprawa pasowa pozwala na wytworzenie resztek pożniwnych chroniących przed erozją i pomaga budować materię organiczną, a jednocześnie sprzyja wiosennemu nagrzewaniu gleby, co umożliwia odpowiednie kiełkowanie i wschody roślin - mówi.

"Umożliwia to również tworzenie społeczności mikrobiologicznej" - mówi. "Wiem, że strip-till nie jest rozwiązaniem dla wszystkich, ale jest to połączenie uprawy roli i uprawy zerowej" - mówi.

W przypadku uprawy pasowej erozja nadal stanowi zagrożenie, szczególnie na glebach pagórkowatych i lżejszych. Dlatego rolnicy muszą odpowiednio dostosować redlice i chwyty" - mówi.

Uprawa pionowa jest również rozwiązaniem dla przypadków, w których powstaje dużo resztek pożniwnych, takich jak kukurydza uprawiana w systemie ciągłym.

"Wykonywanie pionowej uprawy gleby co trzy lata jest rozwiązaniem pozwalającym na usunięcie resztek pożniwnych" - mówi DeJong-Hughes. Kolejną zaletą uprawy pionowej jest to, że pozostawione resztki pożniwne przypominają słomki, które odprowadzają wilgoć w głąb gleby.

Napisali: Gil Gullickson i Bill Spiegel

Przeczytaj więcej o Ochronie i zdrowiu gleby"

przetłumaczone z https://www.deepl.com/pl/translator
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Posty: 19105
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 28
x 901
Podziękował: 33080 razy
Otrzymał podziękowanie: 24134 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: janusz » niedziela 15 maja 2022, 13:16

Prace na maj w ogrodzie: oprysk drzew owocowych i zagęszczanie sosny
9 maj 2022

https://www.youtube.com/watch?v=C_nAOUYlTFw

Zielone Pogotowie
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Posty: 19105
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 28
x 901
Podziękował: 33080 razy
Otrzymał podziękowanie: 24134 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: janusz » piątek 27 maja 2022, 16:23

Trochę kleju i NIE MA MSZYC i MRÓWEK | Skuteczny sposób na Mszyce i Mrówki na Drzewach owocowych
23 maj 2022

https://www.youtube.com/watch?v=Ckyyhbzbteg

infouprawa

KSIĄŻKA o uprawie Warzyw: https://infouprawa.pl/
Ekologiczny sposób na mszyce. Ekologiczny sposób na mrówki na drzewach owocowych. Lep do drzew. Klej entomologiczny.
0 x



ODPOWIEDZ