Witam wszystkich użytkowników tego forum

17.03.23
Forum przeżyło dziś dużą próbę ataku hakerskiego. Atak był przeprowadzony z USA z wielu numerów IP jednocześnie. Musiałem zablokować forum na ca pół godziny, ale to niewiele dało. jedynie kilkukrotne wylogowanie wszystkich gości jednocześnie dało pożądany efekt.
Sprawdził się też nasz elastyczny hosting, który mimo 20 krotnego przekroczenia zamówionej mocy procesora nie blokował strony, tylko dawał opóźnienie w ładowaniu stron ok. 1 sekundy.
Tutaj prośba do wszystkich gości: BARDZO PROSZĘ o zamykanie naszej strony po zakończeniu przeglądania i otwieranie jej ponownie z pamięci przeglądarki, gdy ponownie nas odwiedzicie. Przy włączonych jednocześnie 200 - 300 przeglądarek gości, jest wręcz niemożliwe zidentyfikowanie i zablokowanie intruzów. Bardzo proszę o zrozumienie, bo ma to na celu umożliwienie wam przeglądania forum bez przeszkód.

25.10.22
Kolega @janusz nie jest już administratorem tego forum i jest zablokowany na czas nieokreślony.
Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
/blueray21

Ze swojej strony proszę, aby unikać generowania i propagowania wszelkich form nienawiści, takie posty będą w najlepszym wypadku lądowały w koszu.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.

Pozdrawiam wszystkich i nieustająco życzę zdrowia, bo idą trudne czasy.

/blueray21

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.


/blueray21

Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Awatar użytkownika
janusz
Posty: 19105
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 28
x 901
Podziękował: 33080 razy
Otrzymał podziękowanie: 24134 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: janusz » piątek 13 lip 2018, 23:11

Trzeba Polakom Powiedzieć Prawdę - Jerzy Zięba - Eko-Piknik Błażowa

https://www.youtube.com/watch?v=nhQn28RxGMY

Opublikowany 13 lip 2018
Eko-Piknik Zdrowia w Błażowej na Rzeszowszczyźnie - 10 czerwca 2018 r.
0 x



Awatar użytkownika
belfanior
Posty: 392
Rejestracja: niedziela 28 wrz 2014, 19:58
x 11
x 24
Podziękował: 1358 razy
Otrzymał podziękowanie: 886 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: belfanior » wtorek 31 lip 2018, 21:31

Nie wiem czy tu pasuje ale...z mojego ogrodka ;)
0 x



Awatar użytkownika
belfanior
Posty: 392
Rejestracja: niedziela 28 wrz 2014, 19:58
x 11
x 24
Podziękował: 1358 razy
Otrzymał podziękowanie: 886 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: belfanior » wtorek 31 lip 2018, 21:32

belfanior pisze:
wtorek 31 lip 2018, 21:31
Nie wiem czy tu pasuje ale...z mojego ogrodka ;)
Załączniki
moje.jpg
moje.jpg (74.84 KiB) Przejrzano 12427 razy
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Posty: 19105
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 28
x 901
Podziękował: 33080 razy
Otrzymał podziękowanie: 24134 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: janusz » czwartek 09 sie 2018, 23:55

EKO piknik Błażowa podpisanie listu intencyjnego

https://www.youtube.com/watch?v=a6cUfenFzNU

Opublikowany 9 sie 2018
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Posty: 19105
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 28
x 901
Podziękował: 33080 razy
Otrzymał podziękowanie: 24134 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: janusz » sobota 25 sie 2018, 23:24

0 x



Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 16915
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1085
x 540
Podziękował: 17155 razy
Otrzymał podziękowanie: 24210 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: songo70 » środa 05 wrz 2018, 09:28

0 x


"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

Awatar użytkownika
janusz
Posty: 19105
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 28
x 901
Podziękował: 33080 razy
Otrzymał podziękowanie: 24134 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: janusz » środa 05 wrz 2018, 22:59

DOŻYNKI W WAGNERÓWCE - Krystyna i Robert Wagner - 02.09.2018 r. © VTV

https://www.youtube.com/watch?v=_FmlD70CdK0

Opublikowany 2 wrz 2018
Kolejne święto w Wagnerówce w Lubnowie na Dolnym Śląsku, tym razem Dożynki, w czasie których wszyscy dzielą się chlebem

ZNAJDZIESZ NAS TUTAJ: https://www.facebook.com/StudioCzasui...
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Posty: 19105
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 28
x 901
Podziękował: 33080 razy
Otrzymał podziękowanie: 24134 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: janusz » sobota 08 wrz 2018, 22:55

Ekowioska Bhrugu Aranya - Miejsce gdzie Ekologia Spotyka się z Duchowością - Jarosław Bizberg

https://www.youtube.com/watch?v=KHBGGMP6AEk

Opublikowany 7 wrz 2018
XVI Zlot Wolnych Ludzi - Harmonia Kosmosu 2018 - Zalew Sulistrowicki, Masyw Ślęży, 22-24 czerwca 2018 r.
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Posty: 19105
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 28
x 901
Podziękował: 33080 razy
Otrzymał podziękowanie: 24134 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: janusz » wtorek 18 wrz 2018, 23:26

Wizyta w ekogospodarstwie Białego Sai Baby - Grzegorza Śleziaka.

https://www.youtube.com/watch?v=8QqDRmTQ7-I

Opublikowany 18 wrz 2018
Organiczne octy, Ogień Zeusa, niepowtarzalne miody pitne, prozdrowotne oleje, jajka kur rasy niemodyfikowanej od kilkuset lat, szczęśliwe indyki i incydent z bykiem Torro - to wszystko zobaczycie w naszym reportażu z wizyty w "królestwie" Grzesia Śleziaka.
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Posty: 19105
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 28
x 901
Podziękował: 33080 razy
Otrzymał podziękowanie: 24134 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: janusz » niedziela 30 wrz 2018, 21:28

ARONIADA W WAGNERÓWCE - Robert Wagner - 30.09.2018r. © VTV

https://www.youtube.com/watch?v=Y5j8sdG-tCY

Opublikowany 30 wrz 2018
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Posty: 19105
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 28
x 901
Podziękował: 33080 razy
Otrzymał podziękowanie: 24134 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: janusz » poniedziałek 08 paź 2018, 22:53

Piknik Święto Zdrowia - Sośnie 2018 - Robert Wagner

https://www.youtube.com/watch?v=ZHjOOAB8u1k

Opublikowany 8 paź 2018
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Posty: 19105
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 28
x 901
Podziękował: 33080 razy
Otrzymał podziękowanie: 24134 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: janusz » wtorek 09 paź 2018, 22:54

Piknik Święto Zdrowia - Sośnie 2018 - Dorota Gudaniec

https://www.youtube.com/watch?v=2Hq6ajwT6xo

Opublikowany 8 paź 2018
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Posty: 19105
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 28
x 901
Podziękował: 33080 razy
Otrzymał podziękowanie: 24134 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: janusz » czwartek 18 paź 2018, 00:04

GŁOSUJĘ NA ZDROWĄ ŻYWNOŚĆ – Ewa Pawela

https://www.youtube.com/watch?v=amYixiNWenQ

Opublikowany 12 paź 2018
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Posty: 19105
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 28
x 901
Podziękował: 33080 razy
Otrzymał podziękowanie: 24134 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: janusz » środa 24 paź 2018, 22:50

Zbiory

https://www.youtube.com/watch?v=S2SaeYZmHHI

Opublikowany 23 paź 2018
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Posty: 19105
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 28
x 901
Podziękował: 33080 razy
Otrzymał podziękowanie: 24134 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: janusz » czwartek 25 paź 2018, 23:52

Festiwal Topinambur - Robert Wagner

https://www.youtube.com/watch?v=WzavUUBmQew

Nadawane na żywo 24 paź 2018
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Posty: 19105
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 28
x 901
Podziękował: 33080 razy
Otrzymał podziękowanie: 24134 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: janusz » niedziela 18 lis 2018, 23:35

PRZYGOTOWANIA DO ZIMY - Robert Wagner - 18.11.2018 r.© VTV

https://www.youtube.com/watch?v=bgyccdn8Rko

Rozmawiamy z rolnikiem ekologicznym - Robertem Wagnerem, który opowiada o przygotowaniach do tegorocznej zimy.
0 x



Awatar użytkownika
Thotal
Posty: 7359
Rejestracja: sobota 05 sty 2013, 16:28
x 27
x 249
Podziękował: 5973 razy
Otrzymał podziękowanie: 11582 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: Thotal » poniedziałek 10 gru 2018, 23:30

0 x



ramibi
Posty: 137
Rejestracja: niedziela 01 sty 2017, 12:37
x 6
x 2
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 78 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: ramibi » sobota 19 sty 2019, 08:40

znacie jakaś dobrą książkę o uprawie ekologicznej? generalnie o właściwym prowadzeniu ogródka, kiedy siać, jak budować dobrą glebę, nie koniecznie ekologiczna bo takie ksiązki dobre to mógł ktoś wydać w latach 60-70 siat, nie maja nic z eko bo wtedy nie musialy miec a nadal byly by dobra lektura, hm?
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Posty: 19105
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 28
x 901
Podziękował: 33080 razy
Otrzymał podziękowanie: 24134 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: janusz » niedziela 20 sty 2019, 00:33

Ochrona roślin rolniczych w uprawie integrowanej

Obrazek

Książka ta ma umożliwić:

·poznanie chorób i szkodników roślin uprawy polowej, a także organizmów poży­tecznych;

·wgląd w ich sposób życia;

·zrozumienie ekologicznych zależności, aby przez rolnicze zabiegi chroniące śro­dowisko zapobiec stratom plonów.

Wiadomości te mają znaczenie nie tylko dla uczących się, lecz również dla wszystkich zaj­mujących się rolnictwem. We wstępie autorzy wyjaśniają, dlaczego wszystkie zabiegi uprawowe w znacznym stopniu muszą być włączane do ochrony ro­ślin. Przy tym szczególnie wyraźnie zazna­czono rolę organizmów pożytecznych, ich ochronę i wspomaganie. W książce o takiej objętości nie sposób było szczegółowo opracować biologię patogenów i szkodników roślin oraz organizmów pożytecz­nych. Kto głębiej chce wniknąć w ten temat, musi sięgnąć do literatury specjalistycznej.

Spis treści

Wskazówki dotyczące korzystania z tej książki

Wiadomości ogólne

Ochrona roślin wczoraj, dziś i jutro

Integrowana ochrona roślin i integrowana produkcja

Metody kontrolne i pomoc w podejmowaniu decyzji

Choroby i szkodniki

Zboża

Kukurydza

Ziemniak

Burak cukrowy

Rzepak

Groch

Bobik

Tytoń

Szkodniki różnych roślin

Organizmy pożyteczne

Przegląd, podział, biotopy, środki ochrony roślin

Drapieżcę

Pasożyty szkodników

Patogeny szkodników, ptaki, inne organizmy pożyteczne

Dodatek

Źródła ilustracji

Słowniczek terminów

Skorowidz rzeczowy

https://www.agroswiat.pl/ochrona-roslin ... wanej.html
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » czwartek 24 sty 2019, 00:21

0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » czwartek 24 sty 2019, 22:46

W przyrodzie orka nie istnieje , co najwyżej dziki przewalają glebę, a odwracanie profilu glebowego można porównać do przeszczepiania mikrobiomu jelita grubego do jamy ustnej . W związku z tym warto propagować uprawy bezorkowe-
http://permakultura.net/2010/01/17/upra ... -bonifils/

obecnie omawiane w czasopiśmie "Bez pługa"

Gdyby ktoś chciał sie pobawić w agroleśnictwo - to są możliwe nasadzenia dębów jadalnych

http://ogrodnick.pl/#/catalog
Dąb Michaux (Quercus michauxii) rośnie na południowym wschodzie Stanów Zjednoczonych. Opisał go około roku 1800 francuski botanik Andre Michaux.

Dąb Michaux w naturze najczęściej spotykany jest na glebach żyznych i wilgotnych. W ciepłym klimacie południa USA często osiąga 30 metrów wysokości, a rosnący w Alabamie rekordzista ma aż 61 metrów wysokości i blisko 2 metry średnicy! W rejonach o surowszym klimacie i krótszym okresie wegetacji (jak w Polsce) pozostanie znacznie mniejszy, ledwie kilkunastometrowy. Dęby Michaux rosną dość szybko (jak na dęby), młode mają wąskie korony utworzone przez skośnie wzniesionych gałęzie, starsze mają proste, długie pnie i korony owalne. W Ameryce dąb Michaux nazywany jest: --Basket oak czyli dąb koszykowy - z jego drewna strugano długie, cienkie wióry, z których wyrabiano kosze używane do zbioru bawełny. Współcześnie dąb Michaux jest na południu USA jednym z ważniejszych gatunków dostarczającch doskonałej jakości drewna. Jasnobrązowe, twarde i sprężyste jest znakomitym materiałem na meble, podłogi, przeróżne konstrukcje i sprzęty. --Swamp chestnut oak czyli błotny dąb kasztanowy. 'Kasztanowy' dlatego, że liście ma podobne nie do spotykanych powszechnie dębów, ale do liści kasztana jadalnego. Natomiast 'błotny' dla odróżnienia od innych dębów kasztanowych o bardzo podobnych liściach, występujących przede wszystkim na glebach suchych: dębu żółtego Quercus muehlenbergii oraz dębu górskiego Quercus prinus. --Cow oak, krowi dąb. Duże, zwykle około 3-centymetrowe, żołędzie dębu Michaux zupełnie nie zawierają gorzkiej taniny, są słodkie w smaku, można je jeść na surowo jak orzechy. Z tego powodu są przysmakiem nie tylko ludzi (żołędzie tego dębu od tysięcy lat są składnikiem diety plemion zamieszkujących obszar występowania tego gatunku) ale i wielu gatunków ptaków i ssaków - w tym 'tytułowych' krów. Wspomnę przy okazji, że dwa wcześniej wymienione dęby 'kasztanowe', żółty i górski, również mają słodkie, smaczne na surowo żołędzie. Niezależnie od wymienionych wyżej pożytków, dęby Michaux są również cenionymi drzewami parkowymi i ulicznymi. Pomimo obecności przymiotnika 'błotny' w jednej z potocznych nazw radzą sobie również na glebach suchych oraz dobrze znoszą warunki miejskie. Duże liście dębów Michaux (mają 10-20 centymetrów długości) latem ciemnozielone i lśniące, jesienią pięknie przebarwiają się na żółto i czerwono.
uprawa:

Dęby Michaux sadzić należy na stanowiskach słonecznych, odpowiednie są gleby trochę kwaśne - wapiennych nie lubią. W USA uprawiane są z powodzeniem w tzw. 5 strefie klimatycznej czyli w rejonach gdzie zimą temperatury spadają do -29 C. Przejściowy klimat Polski charakteryzuje się zmiennością pogody wiosną i jesienią (przymrozki w maju i we wrześniu), okres wegetacji jest krótszy i dlatego w chłodniejszych rejonach odpowiednie są gleby raczej suche. Rosnące w takich warunkach szybciej zakończczą wegetację latem i zdołają dobrze zdrewnieć przed zimą. Będą rosnąć wolniej, osiągną mniejsze rozmiary i wcześniej wejdą w okres owocowania (na glebach wilgotnych i żyznych zaczynają obradzać żołędzie dopiero dwudziestoletnie. Jak większość dębów, dęby Michaux nie lubią przesadzania, dlatego na miejsca stałe należy sadzić już nieduże, a w zimniejszych rejonach wskazane jest okrycie młodych na zimę.

Dąb żółty, Dąb Muehlenberga (Quercus muehlenbergii) rośnie we wschodniej części Ameryki Północnej, od Meksyku po Ontario w Kanadzie. Spotykany jest raczej w głębi kontynentu, nie w stanach nad Atlantykiem.

W 'ciepłych krajach', na południu obszaru naturalnego występowania, dęby żółte w lasach osiągają 25 metrów wysokości, na otwartej przestrzeni bywają drzewami kilkunastometrowymi z szeroką, w starszym wieku spłaszczoną koroną. W rejonach o surowym klimacie są małymi drzewkami, czasem nawet rosną krzewiasto. Przed laty, te północne były nawet przez niektórych botaników uważane za odrębny gatunek, Quercus prinoides Liście dębu żółtego są z wyglądu 'mało dębowe' - 8-15 cm długie z dużymi ząbkami są podobne do liści kasztana jadalnego (w Ameryce bywa nazywany 'Yellow Chestnut Oak', żółty dąb kasztanowy), jesienią zmieniają kolor na żółty, czerwony i brązowy. Jest jeszcze jedno podobieństwo do kasztanów, z punktu widzenia wielu 'użytkowników' dużo bardziej istotne: żołędzie tego dębu są słodkie, bardzo smaczne na surowo, zupełnie pozbawione właściwej większości dębów goryczki (zupełnie nie zawierają taniny) Ciemnobrązowe gdy dojrzałe, mają 15-20 mm długości, są przysmakiem wielu gatunków zwierząt, jesienią trzeba się śpieszyć ze zbiorem!
uprawa:

Dęby żółte rosną najlepiej na stanowiskach suchych i słonecznych, źle rosną na glebach kwaśnych i mokrych. Jako jedne z nielicznych dębów lubią gleby wapienne. Dęby żółte rosną w Ameryce również w rejonach gdzie zimą temperatury regularnie spadają do -35 C i jest tylko 120-dniowy okres bez mrozów, powinny więc być zupełnie odporne w całej Polsce. Rosną powoli, jak większość dębów nie lubią przesadzania - na miejsca stałe należy sadzić młode.
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » środa 30 sty 2019, 12:12

Hugelkultura ma kilkusetletnią tradycję pochodzącą z Niemiec.

Zalety wg mnie:
-bogactwo składników pokarmowych,
-zapobieganie erozji, przez gromadzenie mikroelementów w rozkładającym się drewnie,
-większa stabilność wodna- odporność na zalewania i powodzie,
- większe kieszenie powietrzne- powietrze jest głównym nawozem dla roślin,
-lepsza termika- wcześniejsza wegetacja, odporność na przymrozki,
-wygodniejsza praca na grządkach wzniesionych,
-możliwość prowadzenia podłużnie lub poprzecznie- K-line w zależności od zapotrzebowania na wodę,
-wsparcie mikoryzy- więcej składników odżywczych, lepszy system korzeniowy, odporność i naturalne antybiotyki,
-rozkładająca się materia generuje CO2 dla roślin,
- na terenach nasłonecznionych hugelkultura zwiększa powierzchnię działki - kąt 60 stopni podwaja areał-ważna dla małej dostępności gruntów pod uprawy,
-zmniejszenie nasłonecznienia pozwala na uprawy roślin wrażliwych na słońce na powierzchniach łatwo nagrzewających się
- mikorklimatowanie, różnorodność ekosystemu,
- nisze dla roślin cieniolubnych i światłożądnych,
-może stanowić rodzaj kompostownika, warto dorzucić węgiel drzewny-otrzymamy zalety terra preta (fullereny)

Drewno gromadzi olbrzymią ilość wody w okresie dostępności i oddaje ją długo podnosząc glebę podczas pęcznienia .
Drewno jako węglowodan jest dodatkowym źródłem wody i CO2 dla ekosystemu.

https://ogrodolandia.pl/hugelkultura

http://permakultura.net/2013/07/25/co-t ... elkultura/

https://ziemianarozdrozu.pl/encyklopedia/133/biowegiel

http://permakultura.net/2010/03/01/perm ... rra-preta/

https://www.biochar.info/biochar.terra-preta.cfml

https://biochar-international.org/closi ... n_germany/

http://co2au.blogspot.com/2011/12/v-beh ... o_789.html

translator

Zwiększanie węgla w glebie praktykowano w starożytności Nowego Świata. W literaturze jest to " Terra Preta". Te gleby zostały po raz pierwszy uznane za naturalne w Ameryce Środkowej i dorzeczu Amazonki. Ale ostatecznie stało się jasne, że gleba została stworzona przez człowieka. Wierzymy, że starożytni mieszkańcy Azteków widzieli, że ich stare doły ognia były wyspami płodności na innych, jałowych polach. Rozszerzyli i połączyli je, aby stworzyć pola o doskonałej płodności, które daleko wyprzedzały wszystko, co można zobaczyć w Europie. Ekspedycja Corteza zdumiewała się produktywnością tych gleb. Rozprzestrzenianie się gleb zdaje się pochodzić z Ameryki Środkowej do dorzecza Amazonki z pierwszym użyciem w Ameryce Środkowej.

           Doły żarowe zawierały dwie rzeczy: węgiel pierwiastkowy i węgiel drzewny, które nie ulegają rozkładowi. Drewno rozpada się, ale proces jest znacznie zahamowany, gdy drewno jest nawet częściowo zwęglone. Duże rozmiary cząstek, ślady szlifowania i cięcia na węglu drzewnym i węglu drzewnym potwierdziły, że był to materiał wyprodukowany.

            Daniel Techter, profesor nadzwyczajny w Nicholas School of the Environment, donosił w Science Daily, 8 listopada 2006 r., Że jego badania wykazały, że "... węgiel w korzeniach nie migruje do warstwy ornej." Usunięcie 40% zajęło 100 lat węgiel (jako drewno) z głębokości gleby jednej stopy. Może to być spowodowane jedynie powolnym rozkładem drewna i wskazuje, że rośliny pochłaniały dwutlenek węgla w postaci powstałej w wyniku rozkładu. Jest to zgodne z naszymi wynikami eksperymentalnymi.
Dowody z węgla drzewnego
Węgiel występujący na glebach środkowych i południowoamerykańskich jest produktem niepełnego spalania drewna i rozdrabniania ręcznego, co potwierdzają rozmiary cząstek, kształt. Były też odłamki ceramiki ze starożytnej Ameryki Środkowej potwierdzające, że były to doły ognia . Osiągamy lepsze wyniki na tym indiaańskim ręcznie zmielonym węglu z wytrąconą elektrostatycznie "sadzą", który jest znacznie drobniejsza i zawiera alotropy węgla, "kule Bucky'ego" lub "fulereny", które mają rozmiar cząsteczkowy i olbrzymią powierzchnię na jednostkę masy. To jest nowa technologia.

Fulereny są molekularnymi sferami nazwanymi imieniem inżyniera projektanta F. Buckminster Fullera, który spopularyzował kopułę geodezyjną w budynkach. Są one produktem ubocznym chemii redukcji węgla wytwarzanego przez elektrostatyczne odpylacze elektrostatyczne Cottrell i powodują ekspansję powierzchni węgla od sześciu do siedmiu wielkości z dramatycznym wzrostem skuteczności.

          W ramach zmiany gleby fullereny odzyskają dla rolnictwa miliony akrów ziemi uważanych za niezdolne do utrzymania wody. Węgiel pierwiastkowy w cząstkach wielkości cząsteczki poprawia glebę poprzez adsorbowanie spływającej wody i utrzymywanie jej przez korzenie roślin.

           Wysokotemperaturowe systemy redukcji węgla wytwarzają węgiel jako "sadzę" lub węgiel pierwiastkowy w postaciach allotropowych. Allotropy są cząsteczkami pierwiastka, ale z różną liczbą atomów. Były to produkty kominów wykorzystujące filtr odpylający Cottrell od 100 lat, ale fulereny nie zostały odkryte, dopóki produkt węglowy nie został poddany analizie za pomocą mikroskopów elektronowych. Odsadzacze Cottrell były wczesną formą radzenia sobie z zanieczyszczeniem komina. Technologia została udoskonalona w ciągu stulecia ich użytkowania.

        Tam gdzie sekwestracja węgla jest celem, możliwe jest dostosowanie palników do "redukcji" płomieni, w których wytwarzane są odmiany allotropowe węgla. Stwierdzono, że w takich procesach wykorzystujących filtry dymne Cottrell powstają odmiany "Fullerenes" lub "Buckyballs". Allotropowe formy cząsteczkowe węgla zawierają od 40 do 70 atomów węgla. Wydaje się, że oferują wiele możliwości w dziedzinie nanotechnologii do wychwytywania i sekwestracji jonów metali ciężkich i węgla. Są to bardzo małe dymopodobne cząstki węgla, które tworzą wodne zawiesiny, które są doskonałymi absorbentami i mogą ostatecznie tworzyć pułapki dla niepożądanych jonów metali ciężkich.

Węgiel allotropowy występuje w różnych formach, w tym w precypitatorach Cottrell. Kształtyy przypominają rurkę po prawej. Istnieje możliwość udoskonalenia tego procesu w celu wyprodukowania komponentów nanotechnologicznych. Wykracza to poza zakres SCAF, ale może to być interesujący obszar dla badań i rozwoju związany z produkcją węgla do zmiany gleby.

Tam, gdzie węgiel elementarny jest produktem sekwestracji, możemy go użyć do zmiany zawartości węgla w glebie. Jest to szczególnie ważne w przypadku zachodnich gleb, które są niewiele więcej niż gliną i piaskiem. Wspaniale odpowiadają na poprawki dotyczące emisji dwutlenku węgla, podobnie jak w Ameryce Środkowej i Południowej. Oczekujemy, że ta faza serwisu będzie ostatecznie ważniejsza niż sekwestracja, ponieważ SCAF oferuje w swoim repertuarze odzyskiwanie ziemi i po raz pierwszy w historii postawimy kłam za aksjomatem Willa Rogersa: "Kup ziemię! Nie wyprodukują jej więcej "- zrobimy więcej ziemi, ziemi rolnej, miliony akrów.

Mniejsze cząsteczki
Znamy indiański węgiel drzewny o wielkości mielonych cząstek do setych centymetra, a rozmiary czarnych sfer są rzędu 1 milionowej centymetra. Zwiększa to powierzchnię absorbera o milion, rzędu czterech wielkości dziesięciu. W ten sposób funkcjonują one na poziomie molekularnym, aby utrzymać wodę, zatrzymując trujące jony metali ciężkich dla wielkich korzyści dla rolnictwa. To dla nich wkracza w nowy wymiar. Makro i mikro światy to dwa bardzo różne miejsca. W wymiarze "mikro" grawitacja, elektrostatyka i magnetyzm są zupełnie inne niż te, których doświadczamy.

     


Związać CO2

            Cała materia organiczna dodana do gleby poprawia retencję składników odżywczych. Poprawka węglowa jest bardziej skuteczna w obchodzeniu się z substancjami odżywczymi, takimi jak fosfor, przy jednoczesnym udostępnianiu roślinom. Drobno podzielony węgiel pierwiastkowy jest o wiele bardziej trwały w glebie niż zmiany organiczne. Atomy węgla nie utleniają się tam, gdzie występują związki organiczne. Utrzymywanie się czystego węgla w glebie sprawia, że ​​idealnie nadaje się do bezpośredniego pochłaniania dwutlenku węgla, ale uważamy, że jest to zbyt ważne, jak zmiana gleby, aby ograniczyć rozważanie wyłącznie do sekwestracji.

          Dwutlenek węgla znika z atmosfery przez ostatnie 1,5 miliarda lat. W okresie wcześniejszym, wiek wulkanów dał nam atmosferę z 12% CO2. W nie kończącej się serii eksperymentów z materią i energią, która jest naszą wszechświatową naturą, padł na fotosyntezę. Proces, w którym dwutlenek węgla, woda i energia wytwarzają węglowodany, skrobie i celulozę - wszystko to w oparciu o jednostkę glukozy C6H12O6, produkt budulcowy fotosyntezy.

Atmosfera 12% CO2 nie była odpowiednia dla zwierzęt, ale idealna do fotosyntezy, dostarczając miliony rodzajów zielonych roślin. Dwutlenek węgla nie jest toksyczny, ale duszący i na początku powietrze zawierało tylko osiem procent tlenu, co nie jest wystarczające do podtrzymania życia zwierząt. Cykl życia roślin produkuje tlen z dwutlenku węgla, więc zwierzęta po prostu musiały czekać na swoją kolej. Nasz wszechświat istnieje w czasie na taką skalę, że każdy możliwy eksperyment z materią i energią będzie wykonywany miliardy razy. Jeśli coś jest możliwe, to się stanie. Pytanie nie jest-czy, ale kiedy. Zwierzęta po prostu musiały czekać na swoją kolej.

            To, co można sobie wyobrazić, jest, ma lub stanie się gdzieś we wszechświecie. Gwiezdne Wojny to film dokumentalny dla niektórych, gdzie i kiedy. Możemy tolerować do 1,5% CO2 w powietrzu, 15 000 części na milion. 12% to 120 000 części na milion. Zwierzęta nie mogły żyć na Ziemi, ponieważ pierwotna atmosfera wynosiła tylko około ośmiu procent tlenu. Rośliny mogą sobie pozwolić na bycie pionierami w zdobywaniu najbardziej krytycznego składnika ich fizjologii, węgla. Tak więc, nieefektywny projekt aparatu szparkowego stał się trwałym elementem architektury zielonej rośliny i dlaczego ewolucja utknęła w tym punkcie, jest zagadką.

Więcej jedzenia, włókien i drewna
Istnieją dwa powody, dla których należy poprawić pozyskiwanie dwutlenku węgla przez rośliny: Zwiększona produkcja żywności, włókien i drewna oraz ochrona wody. Organizacja Narodów Zjednoczonych deklaruje, że zaopatrywanie w wodę będzie wiodącym światowym problemem po 2010 roku i jest już wysoko na liście. Nowe pustynie formują się na obszarach, które mogą być uprawiane w naszych systemach i powstrzymują proces rozkładu w procesie pustynnym. Wierzymy, że rozwój technologii SCAF będzie wtedy miał kluczowe znaczenie dla utrzymania pokoju na świecie. Narody idą na wojnę po to, czego potrzebują. Ograniczanie potrzeb przyczynia się do pokoju na świecie.
"Nawóz sztuczny"
Podręczniki i artykuły na temat fizjologii roślin dwutlenku węgla nazywają je "nawozem z powietrza" lub "żywnością powietrzną". Żadne nie wymagają podziemnego użycia gazu lub jego "wodnego roztworu" jako nawozu. SCAF to nowa sztuka.

           Autorzy Sturm and Tape (Nature 411: 546-547) deklarują, że w latach 1949-1999 średni wzrost roślin poprawił się o 10% u 52% z 176 badanych gatunków w ich badaniu wpływu zwiększonego CO2. Jest to konserwatywne, ponieważ inne badania i prace eksperymentalne wykazują poprawę rzędu 30%, co jest zgodne ze zmianą ilości CO2.

             W publikacji Petera S. Curtisa z 15 listopada 2002 roku, autor National Geographic News, naukowiec z Ohio State University, podsumował 159 badań obejmujących 20 lat i 79 gatunków. Twierdził, że podczas gdy plony rosły, jakość upraw spadała, ale nie uwzględnił on żadnych analiz ani danych do udokumentowania tego stwierdzenia. Zauważył również, że nie ma wpływu na jakość soi, co jest interesujące, ponieważ nasiona soi są znane jako bardzo wymagające rośliny. Jeśli pojawiły się problemy z jakością, powinny pojawić się w kulturze i uprawie soi.

          Wnioski o niskiej jakości są kwestionowane jako wykresy badań ONZ, jak poniżej z witryny climateresearch.com, pokazujące powszechną poprawę plonów roślin, która silnie koreluje ze wzrostem powietrznego dwutlenku węgla i nie odnotowano utraty jakości w żadnych badaniach ONZ.

             Zielone rośliny kwitły, przekształcając CO2 w tlen i produkty roślinne. Były one tak skuteczne, że CO2 jest dziś tylko śladowym gazem w powietrzu. Jest zagrożonym gatunkiem molekularnym i osiąga 280 stopni na milion w XIX wieku. Działalność przemysłowa od 1900 r. Podniosła poziom CO2 do 380 części na milion przy dobrych efektach, ale z kolei zaalarmował tych, których sukces opiera się na promowaniu paniki, polityków.

              W dzisiejszym powietrzu jest 380 części na milion (ppm) dwutlenku węgla, 0,038%. Zielone rośliny przepuszczają ogromne ilości wody, aby utrzymać otwartą wymianę szparki na wodę dla dwutlenku węgla, który muszą posiadać. CO2 pojawia się w aparacie szparkowym przez przypadek podczas opadów pary wodnej. CO2 jest tylko jednym z każdych 2640 cząsteczek w powietrzu, ale preferuje się wejście do instalacji, ponieważ jest ona 54,2 razy bardziej rozpuszczalna w wodzie niż tlen i 73,5 razy bardziej rozpuszczalna niż azot. Jednak związek między roślinami i CO2 w naturze jest śmieszny, biorąc pod uwagę znaczenie węgla dla zielonych roślin. Zmieniamy to za pomocą technologii SCAF.


Prosta linia tych danych jest ekscytująca, ponieważ oznacza to, że w systemie nie występują efekty degenerujące. To dodatkowo potwierdza hipotezę, że wzrost CO2 jest dodatni. Moc wyjściowa wzrasta o 4,57% na każdy 1% wzrost dwutlenku węgla w atmosferze. Z pewnością możemy to zwiększyć dzięki bezpośredniemu zastosowaniu i absorpcji przez korzenie.
            Zbiory kukurydzy zwiększają się o pięć do dziesięciu z lat trzydziestych, pomimo że kukurydza jest rośliną C4, która, jak się sądzi, nie przyjmuje dodatkowego dwutlenku węgla. Hybrydyzacja i inżynieria genetyczna zostały szeroko przeprowadzone z kukurydzą, dlatego bardzo trudno jest ocenić wpływ samego zwiększonego dwutlenku węgla. Teraz z nowym światłem na roślinach C4 prawdopodobnie działanie SCAF z kukurydzą osiągnie dobre wyniki, ponieważ jedno badanie z instalacją C4 wykazało 50% poprawę atmosfery z 700 ppm CO2. I tam, gdzie wprowadzamy CO2 przez korzenie, niezależnie od różnic w roślinach C3 i C4, akceptacja zwiększonego powietrznego dwutlenku węgla może nie mieć zastosowania.
Powietrzny nawóz
Podręczniki i artykuły na temat fizjologii roślin wytwarzających dwutlenek węgla nazywają to "nawozem z powietrza" lub "pokarmem powietrznym". Żadne nie wymaga zastosowania gazu lub jego "wodnego roztworu" jako nawozu. SCAF to nowa sztuka. Nauki o roślinach przeoczyły wielki sukces humusu w doniczkach, w których gleba jest uboga, w dużej mierze ze względu na obecność materii organicznej i wytwarzanie dwutlenku węgla w wyniku rozkładu zawartej w nim materii organicznej.

Więcej pomarańczy

W literaturze, wzrosty plonów w uprawie gajów pomarańczowych zostały przypisane spekulacyjnemu wzrostowi ilości dwutlenku węgla w powietrzu, ale nie przeprowadzono ścisłych badań. Z samych danych dotyczących zbiorów korelacja wydaje się oczywista, ale należy przeprowadzić bardziej starannie kontrolowane badania. Drzewa takie jak pomarańcza, gruszka, jabłko itp. są bardzo dobrymi kandydatami do naszych systemów CO2 z głębokim wtryskiem. Jesteśmy przekonani, że zaoszczędzą od 20% do 50% normalnie używanej wody, a także więcej owoców. Uzyskanie tego rodzaju korzyści z tak niewielkiego wkładu pod względem czasu i wydatków jest niespotykane w rolnictwie.

           Tam, gdzie dwutlenek węgla w szklarniach i namiotach doświadczalnych nad wieloma rodzajami roślin odniósł taki sukces, zwiększając wzrost i zbiory, nie należy spierać się, że więcej tego gazu odżywczego jest dobre dla całego rolnictwa. Widma absorpcji pary wodnej i dwutlenku węgla pokazują, że cząsteczki wody są znacznie lepszymi absorberami promieniowania podczerwonego niż dwutlenek węgla. Cząsteczki wody pochłaniają cztery razy więcej promieniowania słonecznego niż cząsteczki dwutlenku węgla, ale wybrana klasa może opodatkować węgiel, więc próbują go demonizować i nałożyć na nie podatki .

Aerial Carbon Metrics

Suszone rośliny zawierają 44% węgla, a całość pochodzi z powietrza. W wodzie gruntowej nie ma dwutlenku węgla, chyba że występuje znaczna ilość humusu lub wapienia. W tym ostatnim przypadku woda musi mieć niskie pH lub być wystawiona na działanie światła słonecznego z wodą. Są to wyjątkowe przypadki. Tylko 0,038% dwutlenku węgla w powietrzu; zielone rośliny muszą przetwarzać 1,157 funta powietrza lub 18 512 stóp sześciennych na każdy funt cukru, skrobi, celulozy lub drewna.


      Dwutlenek węgla przedostaje się do roślin przez małe zawory liściowe zwane stomatami, maleńkimi zaworami w kształcie pączka, które chronią małe narządy podobne do pęcherzyków płucnych, gdzie CO2 dyfunduje do układu krążenia rośliny. Jednakże wykazaliśmy, że dwutlenek węgla może być lepiej wchłaniany przez korzenie, w których CO2 został dodany do wilgotności gleby.

   Stomaty (aparaty szparkowe) zostały porównane do naszych porów i gruczołów potowych, ale ich funkcją nie jest kontrola temperatury. Wnioskujemy z tego, że kaktusy i bromeliady mają tak niewiele aparatów szparkowych i że są roślinami o gorącym klimacie. Zielone rośliny radzą sobie z wysokimi temperaturami inaczej niż ze zwierzętami, co pominęła nauka.
          Biorąc pod uwagę różnice w rozpuszczalności azotu i tlenu w porównaniu z CO2, postrzegamy aparaty szparkowe jako całkowicie wychwytujące węgiel i zasilane przez odparowanie wody. Jak to działa, nie jest w pełni zrozumiałe, ale wychodzi znacznie więcej pary wodnej niż CO2, co sugeruje jakąś zamianę. Możliwe, że w celu zachowania przepuszczalności nadpływającego nadmiaru CO2 woda musi zostać utracona.



        Widzimy, że aparaty szparkowe są blisko nas, gdy dostarczamy CO2 przez korzenie. Naturalny system pozyskiwania węgla z atmosfery jest rażąco nieefektywny i poprawiamy go znacznie, wprowadzając CO2 do wilgotności gleby. W testach empirycznych zmniejszyliśmy transpirację o 20% w małych doniczkach, w których woda została również utracona z otwartej gleby, a 20% redukcja była bardzo niedoszacowana. Mimo to występowały skoki wydajności do 30%, ale ostateczny eksperyment musi zostać wykonany.

Kaktus jest kluczem do dużych oszczędności wody, kiedy dostarczamy CO2 z ziemi, ponieważ kaktusy mają bardzo niewiele i małe aparaty szparkowe. Kiedy znajdziemy kod genetyczny określający liczbę i wielkość aparatów szparkowych w roślinach zbożowych i podstawimy kod kaktusowy, będziemy mieli roślinę, która będzie zużywać znacznie mniej wody. Będzie polegać na dostarczaniu dwutlenku węgla z ziemi. Takie rośliny nie będą w stanie uciec przed kultywacją i wpływać na dzikie środowisko. Będą dusić w ciągu jednego pokolenia, nie będąc zasilanym podziemnym CO2. Koncepcja, w której większość wypuszczanej wody jest wykorzystywana przez rośliny w zamian za powietrze do wychwytywania dwutlenku węgla, jest nowa i kieruje naszą pracą.

Zachęcam do skopiowania blogu Adriana Vance'a, autora patentów póki te informacje są.

http://adrianvancearchive.blogspot.com/ ... -farm.html

https://patents.google.com/patent/US7855061
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » wtorek 05 lut 2019, 19:52

0 x



Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 16915
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1085
x 540
Podziękował: 17155 razy
Otrzymał podziękowanie: 24210 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: songo70 » sobota 23 lut 2019, 09:36

własne banany, a nie PASTEWNE z biednej-rąki:
banana.jpg
banana.jpg (38.03 KiB) Przejrzano 10923 razy
https://gowritter.com/grow-banana-plant ... d-outdoor/

PS. dlaczego tanie pomarańcze nie mają smaku?,-
bo pewnie też są PASTEWNE :lol:
0 x


"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

Awatar użytkownika
janusz
Posty: 19105
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 28
x 901
Podziękował: 33080 razy
Otrzymał podziękowanie: 24134 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: janusz » czwartek 07 mar 2019, 22:31

RWS-y w Europie i Polsce - stan na dziś i plany, potrzeby na przyszłość – Monika Onyszkiewicz

https://www.youtube.com/watch?v=pTu1Q6fSbYE

Opublikowany 7 mar 2019
I Izerskie Forum Suwerenności Żywnościowej, 2-3 marca 2019 r.

Sprzedaż bezpośrednia - praktyka lokalnych rynków – Wojciech Mejor

https://www.youtube.com/watch?v=ocvLUqkSmkc

Opublikowany 7 mar 2019
I Izerskie Forum Suwerenności Żywnościowej, 2-3 marca 2019 r.

http://dolinaharmonii.pl/forum-suwere...
0 x



ODPOWIEDZ