Witam wszystkich użytkowników tego forum

Niestety nie mam pozytywnych informacji, od czasu rozpoczęcia walk na Ukrainie, to forum generuje olbrzymi strumień negatywnej energii. Powszechne kosmiczne prawo przyciągania / karma mówi: co siejesz – to zbierasz.
Nie mogę nie reagować, będąc tego świadomym.
Nie życzę sobie, ani swoim rodakom, aby te enegie spadły na nas w jakiejkolwiek formie, indywidualnej, grupowej, narodowej, czy globalnej.

Dlatego pozamykam tematy związane z Ukrainą, właściwie ze zmaganiami na jej terenie, na miesiąc i proszę nie zakładać nowych tematów, ani nie wstawiać takich postów w inne tematy, gdyż będą usuwane, a ich posterzy – blokowani. Dotyczy to także wszystkich osób „funkcyjnych” na tym forum.

Myślałem nawet o wyłączeniu forum na miesiąc, ale byłby to jednak „strzał w swoją stopę”, bo mamy dobrze ponad tysiąc innych interesujących wątków.

Krótkie uzasadnienie. Pisałem wielokrotnie, że nic nie jest takim na ziemi takim, jakim wydaje się być. Nie można osądzać czegokolwiek tylko za pomocą rozumu, bo rozum nie rozróżnia prawdy od kłamstwa, jeśli nie ma dowodów własnych (na własnie oczy) w danej sytuacji, to polega na opiniach innych ludzi, a ci, nawet jeśli udają „niezależnych”, to też podlegają tej samej zasadzie dotyczącej rozumu. Prawdę od kłamstwa można rozróżnić tylko na podstawie energii, jakie za daną sytuacją się kryją, Stąd ludzie pracujący z energiami na co dzień, to „wiedzą” lub „widzą”. Ale też są tacy, co nie wiedzą skąd wizja pochodzi, to kwestia techniczna.
Brakuje nam ś.p. @Kiary, która miała szybkie „wglądy” w świat energii. Jednak sami też możemy tak mieć, bo „wyposażono” wszystkich nas w intuicję i sumienie. Reszta to kwestia dość długiego treningu / pracy. Wszechświat odpowiada na wszelkie zapytania, tylko na swój sposób i w swoim czasie. W każdym razie trzeba budzić w sobie intuicję i nauczyć się jej słuchać, bo jest to nasze połączenie ze światem duchowym / energetycznym, a bez tego połączenia nie posuniemy się dalej w ewolucji do „złotego wieku”. A po drodze do niego czeka nas jeszcze duża ilość „wstrząsów”, Ukraina jest jednym z nich, następne mogą być dla nas o wiele trudniejsze, zwłaszcza dla tych, którzy nie skorzystają z okazji do „przebudzenia się”.

Pozdrawiam wszystkich i życzę zdrowia, bo będzie wam bardzo potrzebne.

/blueray21

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.


/blueray21

Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Awatar użytkownika
janusz
Administrator
Posty: 20415
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 30
x 983
Podziękował: 34088 razy
Otrzymał podziękowanie: 27209 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: janusz » piątek 27 maja 2022, 16:23

Trochę kleju i NIE MA MSZYC i MRÓWEK | Skuteczny sposób na Mszyce i Mrówki na Drzewach owocowych
23 maj 2022

https://www.youtube.com/watch?v=Ckyyhbzbteg

infouprawa

KSIĄŻKA o uprawie Warzyw: https://infouprawa.pl/
Ekologiczny sposób na mszyce. Ekologiczny sposób na mrówki na drzewach owocowych. Lep do drzew. Klej entomologiczny.
0 x



cedric
Posty: 6679
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 94
x 165
Podziękował: 4243 razy
Otrzymał podziękowanie: 10554 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » czwartek 16 cze 2022, 22:42

oszczedzanie wody/rzadkie podlewanie
http://treegator.com.pl/
" INNOWACYJNE WORKI DO KROPELKOWEGO PODLEWANIA TREEGATOR®
są trwałym i łatwym w użyciu systemem powolnego podlewania, który zapewnia glebie głębokie nasycenie wodą bezpośrednio w strefie systemu korzeniowego nowo posadzonego drzewa, krzewów lub roślinności zimo zielonej. W naszej ofercie występują dwa rodzaje worków TREEGATOR®."
0 x



cedric
Posty: 6679
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 94
x 165
Podziękował: 4243 razy
Otrzymał podziękowanie: 10554 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » piątek 17 cze 2022, 17:59

glifosat hamuje produkcję aminokwasów aromatycznych szlaku szikimowego , w tym tryptofanu, z którego powstaje m.in. melatonina
https://dobrewiadomosci.net.pl/58137-am ... roslinnym/
” Tryptofan, jeden z tworzących białka aminokwasów oraz jego pochodne mogłyby znaleźć zastosowanie w rolnictwie jako środek przeciwko chorobom wirusowym – informuje pismo „Frontiers of Agricultural Science and Engineering“.
Pandemie i epidemie chorób powodowanych przez wirusy roślinne powodują straty szacowane globalnie na dziesiątki miliardów dolarów. Jak dotąd niewiele jest skutecznych środków przeciwko tym wirusom. “
0 x



cedric
Posty: 6679
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 94
x 165
Podziękował: 4243 razy
Otrzymał podziękowanie: 10554 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » piątek 17 cze 2022, 19:31

https://www.agrarheute.com/pflanze/zwis ... mus-567800?
" 11 wskazówek: jak zbudować więcej hummusu[...]
1. Zachęcaj do stałego wzrostu
Kluczem do funkcjonowania sieci pokarmowej gleby i gromadzenia się próchnicy jest trwała wegetacja. Czas bez zielonych roślin powinien być jak najkrótszy. Celem jest maksymalna wydajność fotosyntezy.
Rośliny wydzielają węgiel (C) w postaci cukrów prostych przez swoje korzenie, co stanowi około 20 procent całkowitej zdolności fotosyntezy.
Mikroorganizmy czerpią energię z tych cukrów. Należą do nich grzyby mikoryzowe oraz bakterie wiążące azot (N) i rozpuszczające fosfor. Wszyscy ważni pomocnicy w tworzeniu próchnicy.[...]
2. Uprawiaj rośliny okrywowe[...]
3. Wykorzystaj działanie roślin strączkowych[...]
4. Połącz producentów i konsumentów
W płodozmianie należy stworzyć zrównoważony stosunek konsumentów próchnicy, takich jak rośliny okopowe, do mnożników próchnicy (w tym koniczyny) na korzyść zawartości próchnicy typowej dla danego miejsca.[...]
5. Delikatnie traktuj podłoże[...]
6.6. Wspieraj korzenie
Korzenie przyczyniają się 2,3 razy więcej do węgla organicznego w glebie niż ta sama ilość biomasy nadziemnej. Większy wkład węgla przez korzenie, np. z roślinami okrywowymi, jest bardziej wydajny niż wkład przez glebę, np. ze słomą.
Wydzieliny z korzeni roślin uprawnych stanowią około 30 procent podziemnej ilości węgla. Jednocześnie głębokie ukorzenienie jest gwarancją uodpornienia roślin na suszę.[...]
7. Zostaw resztki pożniwne na polu[...]
8. Dokładnie zbadaj ziemię[...]
9. Nawoz organicznie[...]
10. Prawidłowo dostosuj pH[...]
11. Przetestuj kondycjonery gleby[...]
rozwinięcia punktów w linku
0 x



cedric
Posty: 6679
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 94
x 165
Podziękował: 4243 razy
Otrzymał podziękowanie: 10554 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » piątek 17 cze 2022, 20:38

https://www.agrarheute.com/pflanze/zwis ... lge-571052?
" Międzyplony: Która mieszanka jest odpowiednia dla mojego płodozmianu?
© agrarfoto Facelia, z głęboko zakorzenionymi korzeniami[...]
szybki wczesny rozwój ma kluczowe znaczenie: decyduje o sile tłumienia chwastów.[...]Jeśli skupiasz się na spulchnianiu gleby, powinieneś wybrać rośliny głęboko ukorzeniające się, takie jak rzodkiewka [...]
6. Właściwa mieszanka do roślin okrywowych
Mieszanki owsa, grochu polnego i wyki letniej tworzą doskonałą mieszankę okrywową, która wzajemnie się uzupełnia. Owies służy jako roślina podporowa dla grochu pnącego i wyki. Te tłumią chwasty."
polecam całość
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Administrator
Posty: 20415
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 30
x 983
Podziękował: 34088 razy
Otrzymał podziękowanie: 27209 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: janusz » wtorek 21 cze 2022, 20:41

Człowiek, który wokół domu stworzył ogród marzeń

https://www.youtube.com/watch?v=ZSyS8gGMgcs

Data premiery: 18 cze 2022 Piotr Jasica spod Tarnowa stworzył na swojej działce wyjątkowy ogród.

Pasjonaci
0 x



cedric
Posty: 6679
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 94
x 165
Podziękował: 4243 razy
Otrzymał podziękowanie: 10554 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » poniedziałek 27 cze 2022, 20:51

niski CO2 w powietrzu mozna zrekompensować nawożeniem gotowym octanem dolistnie,
dolistne nawozenie octanem było już wcześniej znane
https://newatlas.com/science/artificial ... grow-dark/?
"Umożliwienie roślinom wzrostu w ciemności mogłoby pomóc w wyżywieniu astronautów
Marcus Harland-Dunaway/UCR

"Stwierdziliśmy, że wiele roślin może wykorzystać dostarczony przez nas octan i przekształcić go w główne molekularne składniki budulcowe, których organizm potrzebuje do wzrostu i rozwoju" - powiedział Marcus Harland-Dunaway, współautor badania. "Dzięki pracom hodowlanym i inżynieryjnym, nad którymi obecnie pracujemy, będziemy mogli uprawiać rośliny z octanem jako dodatkowym źródłem energii, co pozwoli na zwiększenie plonów".

Poprzez odłączenie rolnictwa od potrzeby bezpośredniego światła słonecznego, technika ta mogłaby umożliwić uprawę żywności w regionach o mniej idealnych warunkach, przy wykorzystaniu mniejszej ilości ziemi. Uprawy mogłyby być prowadzone w miastach, a nawet w przestrzeni kosmicznej lub na innych planetach, co zapewniło projektowi zwycięstwo w I fazie konkursu NASA Deep Space Food Challenge.

"Wykorzystanie metod sztucznej fotosyntezy do produkcji żywności mogłoby zmienić sposób żywienia ludzi" - powiedział Robert Jinkerson, autor pracy. "Dzięki zwiększeniu wydajności produkcji żywności, potrzeba mniej ziemi, co zmniejsza wpływ rolnictwa na środowisko. A w przypadku rolnictwa w nietradycyjnych środowiskach, takich jak przestrzeń kosmiczna, zwiększona wydajność energetyczna może pomóc w wyżywieniu większej liczby członków załogi przy mniejszych nakładach."

Badania zostały opublikowane w czasopiśmie Nature Food.

Źródło: Uniwersytet Kalifornijski w Riverside"
Przetłumaczono z www.DeepL.com/Translator (wersja darmowa)

https://www.frontiersin.org/articles/10 ... 00647/full
" Potencjał biostymulacyjny kwasu octowego w warunkach suszy jest ograniczany przez zależną od pH inhibicję wzrostu korzeni
Megan M. Allen1 and Damian J. Allen2*
1School of Agriculture, Policy and Development, University of Reading, Reading, United Kingdom
2Department of Agronomy, Purdue University, West Lafayette, IN, United States

Ostatnie doniesienia o tolerancji na suszę i unikaniu suszy wywołanej przez kwas octowy u różnych gatunków roślin zachęcają do rozważenia tego taniego, towarowego kwasu organicznego jako biostymulantu. Wyniki te są zaskakujące, ponieważ kontrastują z wcześniejszymi badaniami, w których wykazano zależne od pH hamowanie wzrostu korzeni w podobnych stężeniach. Testujemy hipotezę, że stężenie przepuszczalnej przez błonę niezdysocjowanej formy kwasu octowego (CH3COOH) selektywnie hamuje wzrost korzeni kukurydzy, a następnie oceniamy jego wpływ na wykorzystanie wody przez siewki i ich wzrost w warunkach nawadniania niedoborowego. Po raz pierwszy wykazano, że podczas kiełkowania kukurydzy na bibule filtracyjnej, niskie pH nasila, a wysokie pH łagodzi hamowanie wzrostu korzeni w sposób przewidywalny na podstawie stałej dysocjacji kwasu octowego. Zdolność buforowania podłoży doniczkowych może ograniczyć uszkodzenia korzeni poprzez utrzymywanie kwasu octowego głównie w postaci zdysocjowanej, nieprzepuszczalnej dla błon (CH3COO-) przy pH zbliżonym do obojętnego, ale podłoże torfowe wydaje się zapewniać pewną ochronę, nawet przy niskim pH. Zarówno nawadnianie niedoborowe, jak i kwas octowy ograniczały zużycie wody i wzrost siewek kukurydzy na wolnym powietrzu, jednak nie stwierdzono istotnej interakcji między tymi zabiegami. Dwadzieścia dziewięć milimoli całkowitego kwasu octowego (CH3COOH + CH3COO-) zmniejszyło transpirację w porównaniu z niższymi i wyższymi stężeniami, ale nie poprawiło to specjalnie wydajności w warunkach zmniejszonej dostępności wody, a równoległe spadki biomasy pędów doprowadziły do względnie stałej wydajności wykorzystania wody. Wszelkie wnioski dotyczące biostymulantów na bazie kwasu octowego w warunkach stresu wodnego powinny określać poziom jego dysocjacji i wykluczać uszkodzenia korzeni jako główną przyczynę.

Wprowadzenie
Niskie dawki (<50 mM) kwasu octowego zostały ostatnio zaproponowane jako biostymulant w stresie suszy dla głównych upraw tak różnych jak kukurydza (Zea mays L.) (Kim et al., 2017), maniok (Manihot esculenta Crantz) (Utsumi et al., 2019) i fasola mung (Vigna radiata L.) (Rahman et al., 2019). Kwas octowy mógłby ominąć wiele barier w komercjalizacji nowych biostymulantów (Yakhin i in., 2017), jako dobrze przebadany związek o niskim koszcie (1 USD za kL 50 mM, w oparciu o 330 USD za t; ICIS Chemical News, 2020), skalowalnej produkcji (12 mln t/rok; Le Berre i in., 2014) poprzez zastosowanie przemysłowe i spożywcze, o znanej toksykologii (Le Berre i in., 2014), a nawet zatwierdzeniu regulacyjnym jako ekologiczny herbicyd w wyższych dawkach (20%; US EPA, 2019). Biostymulacja jest zaskakująca, ponieważ zarówno susza, jak i kwas octowy były wszechobecne w trakcie ewolucji roślin i udomowienia roślin uprawnych, dlatego w następnym akapicie podsumowano najważniejsze wcześniejsze obserwacje, ale należy pamiętać, że wszystkie one zostały przeprowadzone w kontrolowanych środowiskach.

Wzrost korzeni w 5-dniowych siewkach jęczmienia (Hordeum vulgare L.) był zwiększony, gdy kiełkowały w 0,1-1 mM roztworach kwasu octowego o pH 6,5 (Lynch, 1977). W szklarniowej uprawie kukurydzy 10-dniowe siewki poddano działaniu 0-50 mM kwasu octowego przez 4 dni w podłożu wzrostowym, wstrzymano podlewanie przez 6 dni, a następnie ponownie podlewano przez 5 dni, przy czym przeżywalność była istotnie wyższa po zastosowaniu 30 mM kwasu octowego w porównaniu z kontrolą (Kim i in., 2017). Istotny wzrost biomasy nadziemnej, powierzchni liści, całkowitej zawartości chlorofilu w liściach, chwilowej efektywności wykorzystania wody na poziomie liści (WUE), temperatury liści i względnej zawartości wody w pędach (RWC) zaobserwowano w odpowiedzi na dolistną aplikację 20 mM kwasu octowego na 16-dniową doniczkowaną fasolę mung co 2 dni przez 2 tygodnie, przy znacznym zmniejszeniu współczynnika transpiracji liści (Rahman i in., 2019). Gdy dolistną aplikację kwasu octowego połączono z nawadnianiem zasolonym podłożem, oprócz tych wszystkich efektów, kwas octowy także znacząco zwiększył biomasę korzeni, długość korzeni i stopień asymilacji węgla w liściach w porównaniu z kontrolami spryskiwanymi dolistnie wodą przy takim samym nawadnianiu zasolonym podłożem (Rahman i in., 2019). W uprawie manioku w szklarni, traktowanie 10 mM kwasem octowym przez 1 tydzień zwiększyło odporność na suszę podczas wstrzymania podlewania przez kolejne 2 tygodnie, co wykazało zmniejszone więdnięcie, wyższe RWC liści, wyższą zawartość chlorofilu, wyższą temperaturę liści i niższą transpirację, w porównaniu z kontrolami z suszą (Utsumi i in., 2019).
Oprócz tych pozytywnych efektów, wcześniejsze badania wykazały złożoność dawkowania, którą należy rozwiązać, zanim kwas octowy będzie mógł być stosowany jako biostymulant w komercyjnej produkcji kukurydzy. Poprawa obserwowana w przypadku 30 mM kwasu octowego w kukurydzy nie była znacząca ani w przypadku niższych (10 i 20 mM), ani wyższych (50 mM) dawek (Kim i in., 2017). W przeciwieństwie do ochrony przed więdnięciem spowodowanym suszą, którą zaobserwowano przy zastosowaniu 10 mM, zastosowanie kwasu octowego o stężeniu 20-50 mM w przypadku manioku powodowało więdnięcie przy braku suszy (Utsumi i in., 2019). Stymulacja wzrostu korzeni siewek jęczmienia zaobserwowana przy stężeniu kwasu octowego 0,1-1 mM przy pH 6,5 została wyeliminowana w przypadku tych samych stężeń przy pH 3,5, a znaczne zahamowanie wzrostu korzeni zaobserwowano przy wyższych stężeniach kwasu octowego (10 i 50 mM) w jęczmieniu przy pH 6,5, ale nie w kukurydzy (17 mM przy pH 6,4) (Lynch, 1977). Wzrost korzeni trzciny (Phragmites australis) został ograniczony przy stężeniu 0,3 mM, a całkowicie zahamowany przy stężeniu 1,7 mM kwasu octowego (Armstrong i in., 1996)."

Przetłumaczono z www.DeepL.com/Translator (wersja darmowa)

https://www.croplife.com/crop-inputs/fe ... echnology/
" Nachurs otrzymuje patenty na technologię octanu potasu
Przez Nachurs Alpine Solutions
|19 lutego 2020 r.

Firma Nachurs Alpine Solutions (NAS), oddział firmy Wilbur-Ellis, ogłosiła, że otrzymała dwa patenty od Amerykańskiego Urzędu Patentów i Znaków Towarowych na swoją technologię octanu potasu. Technologia ta jest metodą nawożenia upraw rolnych za pomocą przyjaznego dla środowiska i uniwersalnego nawozu płynnego o wysokiej zawartości potasu.
W szczególności patenty te dotyczą stosowania i aplikacji octanu potasu, zarówno samego, jak i w mieszaninie z innymi składnikami odżywczymi, takimi jak azot i fosforan.


Rośliny pobierają z gleby różne składniki odżywcze w celu utrzymania zdrowego wzrostu i rozwoju. W związku z tym, że w glebie jest coraz mniej ważnych składników odżywczych, ważne jest, aby dostarczać roślinom uzupełniające składniki odżywcze na wszystkich etapach ich rozwoju.

Potas jest wymagany przez rosnącą roślinę do stymulowania wczesnego wzrostu, zwiększania produkcji białka oraz aktywacji systemów enzymatycznych i hormonalnych w roślinie. Systemy te wpływają na zdolność rośliny do przetrwania stresów biotycznych i abiotycznych oraz zwiększają odporność rośliny na choroby i insekty. Potas zwiększa także efektywność wykorzystania wody i przekształca cukry w skrobię.

Ponadto octan potasu powoduje mniejsze uszkodzenia fitotoksyczne w porównaniu z innymi źródłami potasu stosowanymi w nawozach płynnych. Można go również stosować na wiele sposobów, w tym doglebowo, dolistnie, doglebowo, doglebowo iniekcyjnie, pogłównie, fertygacyjnie lub w inny sposób.

Testy laboratoryjne i polowe potwierdziły, że octan potasu jest skutecznym i bezpiecznym źródłem potasu w produkcji roślinnej.
Technologia octanu potasu NAS jest sprzedawana w Stanach Zjednoczonych pod marką NACHURS Bio-K, a w Kanadzie pod nazwą ALPINE K-Tech.

Przetłumaczono z www.DeepL.com/Translator (wersja darmowa)

https://www.nature.com/articles/nplants201797
" Nowa strategia przetrwania przeciw suszy u roślin wspomagana przez octan"

https://www.riken.jp/en/news_pubs/resea ... 0170627_2/
" Ocet: tani i prosty sposób na pomoc roślinom w walce z suszą"
0 x



cedric
Posty: 6679
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 94
x 165
Podziękował: 4243 razy
Otrzymał podziękowanie: 10554 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » poniedziałek 27 cze 2022, 21:20

0 x



cedric
Posty: 6679
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 94
x 165
Podziękował: 4243 razy
Otrzymał podziękowanie: 10554 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » poniedziałek 27 cze 2022, 21:59

0 x



cedric
Posty: 6679
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 94
x 165
Podziękował: 4243 razy
Otrzymał podziękowanie: 10554 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » środa 29 cze 2022, 21:38

https://phys.org/news/2021-10-healthy-soil-farms.html
" 4 PAŹDZIERNIKA 2021 R.

Zdrowa gleba, zdrowe gospodarstwa
Eric Hamilton, Amerykańskie Towarzystwo Agronomiczne

Na tych poletkach od 2001 roku co roku sadzono kukurydzę. Chociaż pola kukurydzy miały zdrowsze gleby niż pola soi, nie były one tak zdrowe jak te, na których uprawiano trawy wieloletnie. Credit: Lori Phillips

Gleby, podobnie jak ludzie, mogą być zdrowe lub niezdrowe. Niedawno dowiedzieliśmy się, jak ważne dla zdrowia człowieka są mikroorganizmy znajdujące się w naszym organizmie. Podobnie zdrowie gleby zależy od złożonej grupy mikroorganizmów. Te bakterie i grzyby przetwarzają składniki odżywcze i przygotowują glebę do lepszego funkcjonowania roślin.

Jednak zrozumienie, co prowadzi do powstania zdrowej gleby, pozostaje wyzwaniem. Nawet definicja "zdrowej" gleby, a następnie jej pomiar, nie zostały do końca naukowo ustalone. Nowe badania odkrywają tajemnice zdrowej gleby w sposób bardziej szczegółowy. Informacje te mogą pomóc rolnikom, a co za tym idzie - konsumentom.

"Zrozumienie sposobów gospodarowania, które prowadzą do powstawania zdrowszych gleb, pozwoli rolnikom uprawiać te same rośliny przy jednoczesnym ograniczeniu kosztownych środków chemicznych (nawozów, pestycydów, herbicydów) i ochronie środowiska" - mówi Lori Phillips, naukowiec z Agriculture and Agri-Food Canada.

Phillips i jej współpracownicy badali ostatnio zdrowie gleby w ramach długoterminowych badań nad różnymi praktykami rolniczymi. Odkryli, jakie rodzaje wzrostu roślin wspierają zdrowe gleby. Przetestowali również nowy system pomiaru zdrowia gleby, który może pomóc innym naukowcom w przyszłości w badaniu tego samego zagadnienia.

Badania zostały opublikowane w czasopiśmie Agrosystems, Geosciences & Environment Journal, wydawanym przez Crop Science Society of America i American Society of Agronomy.

Eksperyment polowy rozpoczął się w 2001 roku. Położone w Ontario badania miały na celu zbadanie długoterminowych skutków różnych systemów uprawy roślin. Porównywano systemy pastwiskowe z systemami obsadzonymi typowymi uprawami kukurydzy i soi. Phillips i jej współpracownicy zastanawiali się, jak 18 lat ciągłego wzrostu kukurydzy, soi lub traw wieloletnich wpłynie na zdrowie gleby.

Aby znaleźć odpowiedź na to pytanie, musieli najpierw zdecydować, jak zmierzyć stan zdrowia gleby. W przeszłości oznaczało to przede wszystkim ilość materii organicznej w glebie. Jednak materia organiczna zmienia się powoli. Mikroby zmieniają się szybko.

Te zbiorowiska mikroorganizmów można uznać za "kanarek w kopalni węgla", jeśli chodzi o zdrowie gleby" - mówi Phillips. Ważne jest, aby mierzyć je szybko i dokładnie.

Dlatego naukowcy wykorzystali test o nazwie "CNPS". CNPS mierzy aktywność enzymów biorących udział w cyklach węgla, azotu, fosforu i siarki w glebie. W ten sposób uzyskuje się całościowy pomiar aktywności biologicznej. Sprawdzono również różnorodność grzybów i bakterii w glebie oraz proporcje między tymi grupami mikroorganizmów.


Trawy wieloletnie miały najzdrowsze gleby. Cechowały się one dużą aktywnością biologiczną i różnorodnością mikroorganizmów. Znajdowało się na nich również wiele grzybów. Szczególnie zdrowe były pola, na których uprawiano zarówno wieloletnią trawę, jak i roślinę strączkową o nazwie komonica. Pola, na których stale uprawia się soję, inną roślinę strączkową, zajęły ostatnie miejsce. Pomiędzy nimi znalazły się pola kukurydzy.

Rośliny strączkowe, takie jak komonica i soja, mogą wytwarzać własny azot, co jest cechą przydatną w rolnictwie. Jednak nie zawsze prowadzi to do wzmocnienia gleby, zwłaszcza w przypadku soi, mówi Phillips.

"Wiele osób wychodzi z założenia, że skoro soja jest rośliną strączkową, a rośliny strączkowe dostarczają własnego azotu poprzez wiązanie azotu, to soja musi być zdrowa dla gleby" - mówi Phillips. Jednak większość azotu zostaje pobrana przez soję, a to, co zostaje, jest mniej użyteczne. "Jest to więc efekt kumulacyjny: mniejsze korzenie, mniej resztek pożniwnych, a resztki pożniwne ulegają zbyt szybkiemu rozkładowi, aby mogły być stabilne".

W systemach wieloletnich występowało również więcej grzybów niż na polach uprawnych. Ponieważ łąki wieloletnie nie były orane, miały więcej czasu na wytworzenie silnych zespołów mikroorganizmów. "Gleby intensywnie użytkowane rolniczo, z częstszą uprawą i dużymi dawkami nawozów, są zdominowane przez bakterie. W przeciwieństwie do tego, bardziej zrównoważone metody gospodarowania zwiększają ogólną ilość grzybów w glebie" - mówi Phillips. Grzyby utrzymują się w glebie, ograniczając erozję.

Po przetestowaniu systemu pomiarowego CNPS naukowcy przekonali się, że jest to nowe, przydatne narzędzie do określania stanu zdrowotnego gleby. Odkrywając, jakie praktyki rolnicze przyczyniają się do poprawy zdrowia gleby, zespół Phillipsa może pomóc rolnikom zrozumieć, jak chronić ten ważny zasób.

"Praktyki rolnicze, które ograniczają zakłócenia gleby, zmniejszają ilość stosowanych środków chemicznych oraz wydłużają czas, w którym gleba jest pokryta żywą rośliną, przyczyniają się do poprawy biologicznego zdrowia gleby" - mówi Phillips. "Poprawa zdrowia biologicznego gleby prowadzi do zwiększenia rentowności i trwałości gospodarstw rolnych"."

Przetłumaczono z www.DeepL.com/Translator (wersja darmowa)
0 x



cedric
Posty: 6679
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 94
x 165
Podziękował: 4243 razy
Otrzymał podziękowanie: 10554 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » środa 29 cze 2022, 21:59

Glifoosat obniża dostępność cynku

https://phys.org/news/2020-07-zinc-bread-wheat.html
" 2 LIPCA 2020 R.

Cynk na liściach pszenicy chlebowej
Amerykańskie Towarzystwo Agronomiczne

Szacuje się, że 17,3% ludzi na świecie jest zagrożonych niedostatecznym spożyciem cynku; niedobór cynku jest jednym z głównych problemów zdrowotnych człowieka. Zwiększenie stężenia Zn w ziarnie pszenicy jest bardzo ważne, a strategie zarządzania mające na celu zwiększenie stężenia Zn w ziarnie mogą odegrać istotną rolę w walce z niedoborem tego składnika.


W ramach praktyki zwanej biofortyfikacją naukowcy stosują praktyki agronomiczne, hodowlę roślin lub biotechnologię w celu zwiększenia zawartości makroskładników odżywczych w roślinach spożywczych. Jest to skuteczna strategia zwiększania stężenia Zn w ziarnie pszenicy.

W niedawno opublikowanym artykule w Agronomy Journal, badacze opisali wpływ dolistnego stosowania cynku na plon, zawartość białka i cynku w ziarnie odmian twardej czerwonej pszenicy jarej uprawianej na suchych terenach w Montanie. Siarczan cynku został rozpylony na łodygi roślin w dawce 1,12 kg Zn ha-1 jednorazowo (w fazie kłoszenia) lub dwukrotnie (w fazie kłoszenia i kwitnienia).

Wyniki badań wykazały, że druga aplikacja Zn w okresie kwitnienia była konieczna do uzyskania ziarna o koncentracji Zn powyżej docelowego poziomu 40 mg kg-1 sugerowanego przez specjalistów ds. żywienia. Zastosowanie cynku również nieznacznie zwiększyło plon ziarna, jednak przyrost plonu nie zrekompensował kosztów związanych z nawożeniem Zn.

Biorąc pod uwagę potrzebę produkcji ziarna o większej koncentracji Zn, zachęty cenowe lub płatności rządowe są niezbędne, aby zmotywować rolników do stosowania biofortyfikacji."

Przetłumaczono z www.DeepL.com/Translator (wersja darmowa)
0 x



cedric
Posty: 6679
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 94
x 165
Podziękował: 4243 razy
Otrzymał podziękowanie: 10554 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » środa 29 cze 2022, 22:42

https://phys.org/news/2019-10-undergrou ... s-key.html
" 28 PAŹDZIERNIKA 2019 R.

Podziemne związki grzybów kluczem do dobrze prosperujących roślin
przez Uniwersytet Tennessee w Knoxville

Aby roślina mogła dobrze się rozwijać, potrzebuje pomocy przyjaznego grzyba - najlepiej takiego, który zagłębi się w komórki korzeni rośliny.

Rośliny żyją w symbiozie z grzybami towarzyszącymi korzeniom, czyli mikoryzowymi.
Grzyby dostarczają do 80 procent składników odżywczych i wody, których roślina potrzebuje do wzrostu, a rośliny wytwarzają do 30 procent fotosynthate - substancji pokarmowej wytwarzanej w procesie fotosyntezy - potrzebnej grzybom.

Istnieją dwa główne rodzaje grzybów mikoryzowych - arbuskularne i ektomikoryzowe. Mikoryza arbuskularna przenika do komórek korowych korzeni rośliny. Grzyby ektomykoryzowe nie wnikają w ściany komórkowe rośliny, lecz tworzą wokół korzenia strukturę przypominającą sieć.

Nowa praca opublikowana w "Proceedings of the National Academy of Sciences", której współautorką jest ekolog Stephanie Kivlin, adiunkt na Uniwersytecie Tennessee w Knoxville, pokazuje, że arbuskularne grzyby mikoryzowe są szczególnie pomocne dla kolonizowanych przez nie roślin.

"Związki grzybów mikoryzowych pod powierzchnią ziemi mają jeden z największych wpływów na stężenie składników odżywczych w tkankach roślinnych" - powiedziała Kivlin. "Aby zoptymalizować odżywianie roślin, musimy włączyć związki mikoryzowe do naszych ram rolnictwa i zarządzania".

Arbuskularne grzyby mikoryzowe zwiększają stężenie składników odżywczych w liściach roślin, ściółce i korzeniach bardziej niż grzyby ektomikoryzowe. Rodzaj występujących grzybów związanych z korzeniami ma większy wpływ na poziom składników odżywczych w roślinie niż cechy liści czy związki roślin z bakteriami wiążącymi azot.

Współautorami pracy Kivlina są Colin Averill z ETH Zürich, Jennifer M. Bhatnagar i Michael C. Dietze z Boston University oraz William D. Pearse z Utah State University.

W badaniu przeanalizowano ponad 17 000 obserwacji cech z prawie 3000 gatunków roślin drzewiastych w sześciu kategoriach, które pokazują, jak łatwo roślina wykorzystuje składniki odżywcze: stężenie azotu i fosforu w zielonych liściach, liściach starzejących się - liściach, które wkrótce opadną lub niedawno opadły - oraz w korzeniach. Laboratorium bada, jak efekty mikoryzy różnią się w zależności od środowiska, wykonując podobne analizy w borealnej, umiarkowanej i tropikalnej strefie równoleżnikowej.

Laboratorium Kivlina bada wpływ zmian globalnych na rozmieszczenie, funkcjonowanie i konsekwencje ekosystemowe związków mikoryzowych grzybów roślinnych na całym świecie.

"Kolejne kroki to sprawdzenie, czy istnieje różnica w pozyskiwaniu składników odżywczych przez poszczególne gatunki grzybów w obrębie każdej grupy mikoryzowej oraz w jaki sposób stężenie składników odżywczych w glebie może wpływać na stężenie składników odżywczych w roślinach w wyniku zmian globalnych" - powiedział Kivlin."

Przetłumaczono z www.DeepL.com/Translator (wersja darmowa)
0 x



ODPOWIEDZ