Drodzy forumowicze i goście!

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.


/blueray21

Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

cedric
Posty: 4606
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 76
x 112
Podziękował: 2668 razy
Otrzymał podziękowanie: 6956 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » wtorek 09 lip 2019, 12:29

W Lublinie owce zastępują na próbę kosiarki
https://kopalniawiedzy.pl/owce-swiniark ... wski,30358
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Administrator
Posty: 13562
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 24
x 729
Podziękował: 26024 razy
Otrzymał podziękowanie: 21370 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: janusz » czwartek 08 sie 2019, 22:18

Czy wydajne i nowoczesne rolnictwo służy naturze i człowiekowi - Zbigniew Sadowski

https://www.youtube.com/watch?v=B7KFTgToxVY

Opublikowany 7 sie 2019
Czy wydajne i nowoczesne rolnictwo służy naturze i człowiekowi - Zbigniew Sadowski

Harmonia Kosmosu - XVII Zlot Wolnych Ludzi w Sulistrowicach.

Metody upraw ekologicznych i problemy z produkcją ekologiczną - Robert Wagner

https://www.youtube.com/watch?v=ZJK_EaTuOpQ

Opublikowany 8 sie 2019
Harmonia Kosmosu - XVII Zlot Wolnych Ludzi w Sulistrowicach.
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Administrator
Posty: 13562
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 24
x 729
Podziękował: 26024 razy
Otrzymał podziękowanie: 21370 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: janusz » sobota 10 sie 2019, 23:12

Anielskie ogrody-ekologiczny ogród na słowiańskiej ziemi - Bogdan Kasperski

https://www.youtube.com/watch?v=w88f7wkOHyQ

Opublikowany 8 sie 2019
Anielskie ogrody-ekologiczny ogród na słowiańskiej ziemi, który jest spiżarnią , apteka i miejscem wypoczynku - Bogdan Kasperski

Harmonia Kosmosu - XVII Zlot Wolnych Ludzi w Sulistrowicach.
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Administrator
Posty: 13562
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 24
x 729
Podziękował: 26024 razy
Otrzymał podziękowanie: 21370 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: janusz » niedziela 11 sie 2019, 22:43

Twórcze rozwiązania na eko problemy Eko Centrum ICPPC Jadwiga Łopata i Julian Rose

https://www.youtube.com/watch?v=doHE16Dhv2A&t=22s

Opublikowany 10 sie 2019
Twórcze rozwiązania na eko problemy
Eko Centrum ICPPC Jadwiga Łopata i Julian Rose
0 x



Awatar użytkownika
songo70
Moderator
Posty: 11181
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 803
x 248
Podziękował: 10762 razy
Otrzymał podziękowanie: 16938 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: songo70 » poniedziałek 12 sie 2019, 13:44

0 x


panta rhei

Awatar użytkownika
janusz
Administrator
Posty: 13562
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 24
x 729
Podziękował: 26024 razy
Otrzymał podziękowanie: 21370 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: janusz » środa 14 sie 2019, 22:04

Płaskurka czy Samopsza

https://www.youtube.com/watch?v=bed_KaSjnq8

Opublikowany 13 sie 2019
Postęp biogenetyczny wymuszany jest za sprawą rzekomego głodu na świecie, skutkiem ubocznym owego są pełne śmietniki jedzenia, które faktycznie jest śmieciowe.
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Administrator
Posty: 13562
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 24
x 729
Podziękował: 26024 razy
Otrzymał podziękowanie: 21370 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: janusz » czwartek 22 sie 2019, 18:51

II Pełne Zdrowia Ekologiczne Dożynki w Niebieszczanach 24-25. 08 Tadeusz Rolnik i Janusz Zagórski

https://www.youtube.com/watch?v=AX4J7pJxcMk

Nadawane na żywo 7 godzin temu
II Pełne Zdrowia Ekologiczne Dożynki w Niebieszczanach 24-25. 08 2019
Tadeusz Rolnik i Janusz Zagórski
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Administrator
Posty: 13562
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 24
x 729
Podziękował: 26024 razy
Otrzymał podziękowanie: 21370 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: janusz » wtorek 27 sie 2019, 21:42

Obfite plony ekologiczne, fakty czy mity? Wizyta w Eko Farmie Świętokrzyskiej Łukasza i Karola Gębki
niezaleznatelewizja

https://www.youtube.com/watch?v=V7aAWm4No_0

Opublikowany 27 sie 2019
Janusz Zagórski i Dominika Dominiak wybrali się z wizytą do Farmy Świętokrzyskiej sprawdzić czy obfite plony ekologiczne to fakty czy mity. Zapraszamy do obejrzenia bardzo ciekawego reportażu o ekologicznych uprawach na Eko Farmie Świętokrzyskiej.

Farma Świętokrzyska to 150 hektarowe gospodarstwo oraz jedna z największych firm w Polsce. Działa od ponad 16 lat. Oferuje klientom ekologiczne warzywa, owoce i przetwory. Aktualnie to jedna z najbardziej rozpoznawalnych i cenionych marek ekologicznych na rodzimym rynku.
Priorytetami Farmy Świętokrzyskiej są szacunek i oddanie ziemi. To wartości, którymi posługuje się codziennie. Jako gospodarstwo ekologiczne w stu procentach wykorzystuje zasoby naturalne.
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Administrator
Posty: 13562
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 24
x 729
Podziękował: 26024 razy
Otrzymał podziękowanie: 21370 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: janusz » czwartek 29 sie 2019, 23:17

Ekologiczne gospodarstwo rolne Tadeusza Rolnika - Niebieszczany 2019

https://www.youtube.com/watch?v=YsagIG9o1u8

Opublikowany 29 sie 2019
Zankomity polski rolnik ekologiczny Tadeusz Rolnik zorganizował już po raz drugi, wraz z rodziną i przyjaciółmi swoje własne, prywatne Dożynki w swojej rodzinnej wsi Niebieszczanach k/Sanoka. Wczasie trwania tej wspaniałej imprezy Tadeusz oprowadził ekipę NTV po swoim gospodarstwie. Zapraszamy na zapis wideo.
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Administrator
Posty: 13562
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 24
x 729
Podziękował: 26024 razy
Otrzymał podziękowanie: 21370 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: janusz » piątek 30 sie 2019, 23:00

"BOSKIE" UPRAWY Z MOJEGO OGRODU WYLECZYŁY Z CHOROBY - Barbara Borycka © VTV

https://www.youtube.com/watch?v=sbgO78OYS4o

Premiera rozpoczęła się 2 godziny temu
KONTAKT: 509096708
KSIĄŻKA: http://lubimyczytac.pl/ksiazka/489094...
W dzisiejszym programie usłyszycie o chorobach powstających ze złego odżywiania, o gospodarstwie Pani Barbary ze Szczecina, o hodowli strusi i wiele wiele więcej. Zobaczymy także, jak wyglądają prawdziwe ekologiczne pomidory. Zapraszamy
0 x



cedric
Posty: 4606
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 76
x 112
Podziękował: 2668 razy
Otrzymał podziękowanie: 6956 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » poniedziałek 02 wrz 2019, 13:05

0 x



cedric
Posty: 4606
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 76
x 112
Podziękował: 2668 razy
Otrzymał podziękowanie: 6956 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » poniedziałek 02 wrz 2019, 15:23

https://allegro.pl/oferta/swierzabek-bu ... 4291fbf951

ŚWIERZĄBEK BULWIASTY zapomniane warzywo

Świerząbek bulwiasty (Chaerophyllum bulbosum) – dwuletnia roślina z rodziny selerowatych. Ma postrzępione liście i baldachowate, białe kwiatostany. Świerząbek ma plamistą łodygę podobną do trującego szczwołu, ale inne - pierzaste liście podobne do marchewki. Łodyga u nasady jest owłosiona, występują też charakterystyczne włoski na spodniej części odcinków liściowych przy odgałęzieniach. Rośnie dziko na terenie całego kraju, obecnie znów zaczyna być uprawiany uprawiany jako wykwintne warzywo.

Jadalne są korzenie spichrzowe. Zbiorów należy dokonywać na jesieni, ponieważ niskie temperatury zwiększają ilość cukrów w bulwach. Im dłużej się je przechowuje, tym stają się słodsze. Świerząbki są zasobne w sacharozę (25% suchej masy), skrobię (14%), niewielką ilość cukrów prostych (ok. 1%) i białko (4%) (źródło).

Korzenie świerząbka jada się po ugotowaniu (około 10-15 minut w zależności od wielkości). Skórka jest szara, a miąższ żółtawo-biały. Świerząbki mają słodkawy, lekko ziemisty smak o mocno orzechowym aromacie.

Świerząbek siejemy wczesna wiosną lub końcem lata. Potrzebuje wilgoci oraz niższych temperatur do rozpoczęcia wzrostu.

Nasiona należy poddać procesowi stratyfikacji.

Dużo informajci o uprawie mozna znaleść na poniższej stronie

(google chrome ma funkcje tłumaczenia na jezyk polski)

https://www.cultivar­iable.com/instruct ... t-chervil/

https://allegro.pl/oferta/marek-kucmerk ... 7569330146
MAREK KUCMERKA, SIUM SISARUM, SKIRRET,

Oferuję Państwu niezwykłą roślinkę jaką jest Marek Kucmerka nazywana również:

Skirret, Crummock, Suikerwortel

Jest to zapomniana roślina, dawniej powszechnie uprawiana w Europie.

Tę euroazjatycką roślinę wysoko cenił cesarz Tyberiusz, łaskawie pozwolił ją sobie składać jako daninę. W starożytnym Rzymie powszechnie uprawiano ją dla bardzo smacznych jadalnych korzeni. Do północnej Europy dotarła w XVI wieku.

Skirret rośnie około 1 m wysoki i jest bardzo odporny na zimno, a także szkodniki i choroby. Może być uprawiany z nasion, ale może być również uruchomiony z działów głównych. Korzenie najlepiej spożywać, gdy roślina jest w stanie uśpienia w czasie zimy, a wiosną korzenie stają się zdrewniałe i pokryte małymi włoskami. Preferuje gleby piaszczyste i wilgotne.

Z bulwy wyrasta mocna, pusta w środku, jasnozielona łodyga, czerwonawa u podstawy.

Z łodygi wyrastają liście złożone z 5 listków - 4 wąskie spiczaste rosną parami, piąty liść jest liściem szczytowym. Starsze liście zmieniają kolor na czerwony. Malutkie, białe pięciopłatkowe kwiatki, zebrane są w wiązki i otwierają się dopiero wieczorem. Marek Kucmerka wytwarza nasiona które wyglądem przypominają nasiona Kopru

Roślina jest idealnie przystosowana do uprawy w naszym klimacie - świetnie znosi długie okresy chłodu, deszczowe lato, nie wymaga oprysków. Ma sporo białka, jest lekkostrawna. Podawano ją przy wszelkich niedomogach przewodu pokarmowego- szczególnie dzieciom.

Można gotować, piec, smażyć.

Bulwiaste korzenie wykopane jesienią można przechowywać w piasku, lub po oczyszczeniu i zblanszowaniu można zamrozić.

Młode pędy gotuje się, najlepiej na parze i podaje polane masłem lub sosami, można je również smażyć lub dusić w maśle.Z ugotowanych korzeni doskonałe jest puree. Ugotowane lub uduszone bulwy są doskonałym dodatkiem do chińskich smażonych potraw, jarzynowych zapiekanek, sałatek, zimnych mięs. Bulwy można również marynować i podawać do zimnych mięs lub jako dodatek do sałatek.

Można powiedzieć, że pasternak i marek kucmerka to średniowieczne odpowiedniki jadanych współcześnie ziemniaków. Z nich też sporządzano puree i podawano np. z rybami.

Z moim obserwacji wynika ze nasiona dość długo kiełkują wiec trzeba uzbroić się w cierpliwość, zapewnić im wilgoć i sprzyjające warunki.

Najlepiej robić rozsady a po przymrozkach wysadzać do gruntu.

Można również siać bezpośrednio do gruntu wczesną wiosną.

Możliwe ze w okresie wiosennym do sprzedaży będą również sadzonki bądź odnogi do ukorzenienia.

Na tej stronie można znaleźć więcej informacji o roślinie

https://bialczynski.wordpress.com/krole ... hys-i-gir/

https://en.wikipedia.org/wiki/Sium_sisarum

https://allegro.pl/oferta/yacon-jablko- ... 7649571009
YACON JABŁKO ZIEMI SŁODKI ZIEMNIAK BULWY 'WHITE

Ziemniak Yacon jest wysoce energetycznym przysmakiem Inków z dość bogatą historią. Na uwagę zasługuje jego łączenie (szczególnie w niektórych częściach Peru) z rytuałami religijnymi i kulturowymi. Ameryka Południowa słynie z Yacona już od setek lat, natomiast jego pochodzenie uściśla region Andów.

Roślina potrafi osiągnąć bardzo dużą wysokość oscylującą w granicach nawet 2 metrów!

Najważniejszą i wysoce pożądaną częścią rośliny Yacon są podłużne bulwy. Pojedyncza roślina ziemniaka Yacon posiada średnio kilka takich bulw, które potrafią osiągać zadziwiająco duże rozmiary. Waga jednej wahająca się w granicach 300-500 gramów jest standardem, ponieważ największe z nich potrafią przybrać masę znacznie przekraczającą 1 kg! Charakteryzują się wysoką kruchością, soczystością oraz wyjątkowo słodkim smakiem. Ostatecznych zbiorów należy dokonywać ostrożnie, aby nie uszkodzić wartościowych bulw. Niezwykłą słodycz nadaje ziemniakowi zawartość aż 67% fruktooligosacharydó­w (FOS). Co bardzo ciekawe ten rodzaj cukrów (FOS) nie jest wchłaniany przez nasz organizm, natomiast działa jako probiotyk dla przyjaznych bakterii w jelicie grubym.

Smak Yacona przypomina jabłko pomieszane z arbuzem, dlatego też w niektórych kulturach nazywany jest on „jabłkiem ziemi”. Opisana mieszanka smakowa potrafi wprowadzić niektóre osoby w stan pozytywnej euforii podczas „surowego posiłku”. ( bezpośrednio po wykopaniu smak porównywalny z mieszanka jabłka i rzepy w moim odczuciu ale po miesiącu leżakowania i dłużej staje się coraz słodszy)

Najbardziej odróżniającą cechą ziemniaka Yacon od pozostałych odmian ziemniaków jest to, że z powodzeniem można go spożywać na surowo! To właśnie ta cecha plasuje Yacona w kręgu wysoce energetycznych „batonów”. Aby przygotować roślinę do spożycia należy ją jedynie wyrwać z ziemi. Oczywiście ziemniak jak najbardziej spożywany jest również w formie smażonej, gotowanej jak i suszonej. Osoby będące miłośnikami soków, dżemów oraz syropów z powodzeniem mogą użyć słodkich bulw wykonując zapasy na zimę do swojej spiżarni.

(trzeba na początku sprawdzić reakcje organizmu na Yacon, może przyśpieszyć perystaltykę jelit lub wywołać inna reakcje gdyż jest nieznany naszemu żołądkowi :)


Oprócz wyjątkowo słodkich walorów smakowych Yacon posiada w swoim arsenale aż 20 różnych cennych aminokwasów! Odnosząc się do minerałów natomiast są to kolejno: magnez, potas (ponad 200 mg/100 g), fosfor, wapń jak również pożądany jak i niezbędny dla naszego organizmu błonnik.

Szczególnie pożądaną rośliną ziemniak Yacon okazuje się dla witarian ze względu na surowe spożywanie bulw jak również wyjątkowe walory odżywcze łodyg i liści. Roślina posiada wyjątkowo duże, długie, ciemnozielone liście oraz przepiękne kwiaty złożone z żółtych płatków. Owocowy szejk z dodatkiem liści tego ziemniaka wzbogaci pokarm o dodatkową dawkę protein, których liście ziemniaka zawierają w ilości od 11% do ponad 20%. Co więcej ze względu na rozmiar liści wystarczy 2-3 sztuki do zakolorowania szejka na prawdziwie intensywnie ciemnozielony kolor. Zawierają one również stosunkowo mało wody natomiast dużo błonnika, gdzie obie te wartości oscylują w granicach 10%. Liście tej rośliny są bogate również w wapń oraz fosfor, gdzie w przypadku pierwszego wartość oscyluje w granicach prawie 2000 mg/100 g natomiast drugiego 550 mg/100 g.

Do kolejnych argumentów przemawiających na korzyść dołączenia Yacona do swojego menu w prowadzonej diecie należy oczywiście walka z wolnymi rodnikami. Ponadto spowalnia procesy starzenia się organizmu, jak również działa zapobiegawczo w stosunku do nowotworów oraz miażdżycy. Zaobserwowano, że wysoki u wielu osób poziom cholesterolu ulega obniżeniu na diecie po wprowadzeniu do niej posiłków skomponowanych po części właśnie z ziemniaka Yacon. Podobna sytuacja zostanie zaobserwowana w stosunku do nadciśnienia tętniczego, które potrafi zostać obniżone średnio o 5-10%, co przy obecnym jego poziomie w społeczeństwie stanowi wysoce korzystny rezultat.

warto poczytac o Yaconie na tych stronach:

http://www.nastrojow­yogrod.pl/2010/11/ ... iac-yacon/

http://www.fabrykasi­ly.pl/diety/yacon- ... y-ziemniak

http://www.poradnia.­pl/yacon-zrodlo-ener­gii.html
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Administrator
Posty: 13562
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 24
x 729
Podziękował: 26024 razy
Otrzymał podziękowanie: 21370 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: janusz » piątek 06 wrz 2019, 19:37

Zamieniamy trawniki na warzywniki - wspaniała inicjatywa w Gminie Sobótka

https://www.youtube.com/watch?v=aTm487MvcLI

Opublikowany 6 wrz 2019
Wspaniała inicjatywa w Republice Ślężańskiej - nasza sympatyczka Irenka Bambor przekonała Burmistrza Sobótki pana Mirosława Jarosza do zrobienia ciekawego konkursu na najlepszy przydomowy warzywniak. NTV ufundowało drugą nagrodę dla zwycięzców, Burmistrz - pierwszą.
W sklad Komisji Konkursowej weszli: Burmistrz Sobótki Mirosław Jarosz, Wiceburmistrz - Ewa Fiedler - Łeńska, Irena Brambor, Alicja Krupa. Ogłoszenie wyników w czasie Dożynek w Sobótce 8 września 2019 r.
Oto zapis pracy Komisji Konkursowej oglądającej zgłoszone miejsca.
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Administrator
Posty: 13562
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 24
x 729
Podziękował: 26024 razy
Otrzymał podziękowanie: 21370 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: janusz » sobota 14 wrz 2019, 23:14

Canada Tar Sands "Najbardziej hańbiący projekt ekologiczny świata"- Agnieszka Zell

https://www.youtube.com/watch?v=sjJyJHJ55Jk

Opublikowany 14 wrz 2019
Canada Tar Sands - najbardziej hańbiący na świecie projekt dot. środowiska - mówi ekspertka Kanadyjska, Tzeporah Berman, która była m.in. konsultantką przy realizacji filmu Leonardo di Caprio o ochronie śrdowiska, "11 hour".
O tym temacie zaczęto mówić obecnie na nowo, w kontekście zniszczeń i pożarów w puszczy amazońskiej.
0 x



cedric
Posty: 4606
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 76
x 112
Podziękował: 2668 razy
Otrzymał podziękowanie: 6956 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » czwartek 26 wrz 2019, 13:54

https://www.poradyiwskazowki.pl/dom-i-o ... grodzie/2/

Ogród
Czy wiesz, że oprócz spożywania go, możesz również użyć cukru do niektórych bardzo przydatnych sztuczek? Przykładowo, zmieszanie cukru z ziemią w ogrodzie może przynieść niesamowite efekty. Jest doskonałym źródłem energii, przyczynia się do wzrostu dobrych bakterii i wzbogaca glebę składnikami odżywczymi i substancjami chemicznymi. Innymi słowy: świetnie nadaje się do ogrodu.

https://youtu.be/w0Kv8vyQYlg

Cukier jest substancją zapasową, zatrzymuje wilgoć
0 x



Awatar użytkownika
Thotal
Posty: 7651
Rejestracja: sobota 05 sty 2013, 16:28
x 27
x 253
Podziękował: 6011 razy
Otrzymał podziękowanie: 12034 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: Thotal » sobota 28 wrz 2019, 19:52

Ekologiczna uprawa zbóż ... :)


http://www.radiopik.pl/2,81082,ziarna-z ... j9UErmzbE0




Pozdrawiam - THoTal :)
0 x



cedric
Posty: 4606
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 76
x 112
Podziękował: 2668 razy
Otrzymał podziękowanie: 6956 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » niedziela 06 paź 2019, 12:02

https://jojoga.pl/content/8--martwi-lek ... a-wallacha#

Przedstawiamy Państwu artykuł napisany na podstawie wystąpienia Joel’a Wallach’a, które zostało zatytułowane:
"Dead Doctors Don't Lie”



„Martwi lekarze nie kłamią”.



Przeczytajcie go uważnie, bo informacje w nim zawarte mogą uratować zdrowie, a nawet życie wasze, waszej rodziny i znajomych.



Dr Joel Wallach został nominowany w 1991 roku do Nagrody Nobla.



Tym wszystkim, którzy urodzili się lub mieszkali przez dłuższy czas na farmie muszę powiedzieć, że jesteście ludźmi mojego pokroju. Ja właśnie urodziłem się i wychowałem na farmie. Moi rodzice prowadzili hodowlę bydła rzeźnego. Jak wiecie zapewne, by móc zarobić na hodowli, należy produkować własną żywność. W związku z tym uprawiali kukurydzę i soję.

Raz w tygodniu przyjeżdżał do nas na farmę specjalny samochód z urządzeniem, które rozdrabniało siano, kukurydzę i fasolkę. Do tego dodawaliśmy odpowiednia dawkę witamin i minerałów i dopiero taką mieszanką przez okres 6 miesięcy karmiliśmy nasze bydło, a następnie sprzedawaliśmy je do rzeźni.

Ciągle zastanawiało mnie wtedy dlaczego bydło, które karmione jest wyłącznie naturalną paszą, dostaje dodatkowo witaminy i minerały, a ludzie nie. Kiedy zapytałem o to mojego ojca otrzymałem wielce naukową odpowiedź: - Nie gadaj tyle tylko bierz się do roboty. Pytanie to jednak nie dawało mi spokoju.



Po ukończeniu szkoły średniej poszedłem na uniwersytet i zrobiłem specjalizację dotyczącą żywienia zwierząt, a następnie postanowiłem zostać weterynarzem. Na weterynarii otrzymałem wreszcie odpowiedź na moje pytanie. To proste: rolnicy nie mają żadnych ubezpieczeń dla zwierząt na wypadek śmierci czy chorób i nie stać ich na kosztowne leczenie i operacje. Stosują więc niezwykle tani, prosty i skuteczny zabieg. Podają zwierzętom odpowiednie suplementy. Dowiedziałem się, że podając witaminy i minerały zapobiegamy ewentualnym chorobom zwierząt hodowlanych.

[...]

Wielu lekarzy powinno wezwać swoich pacjentów i naprawić to, co zepsuli. W zasadzie powinni wezwać tych, których leczyli z wrzodów żołądka. Prawdopodobnie wszyscy albo prawie wszyscy ludzie, w tym również lekarze, twierdzą, że głównym powodem chorób wrzodowych jest stres. Weterynarze już 50 lat temu wiedzieli, że wrzody są wywołane bakterią znaną dobrze specjalistom. Rolników nie stać na kosztowne leczenie zwierząt hodowlanych, kosztowne operacje i dlatego bydło i trzodę leczą, chronią zupełnie inaczej, a przy tym znacznie taniej i skuteczniej.



Weterynarze już dawno wiedzieli, że wrzody żołądka są leczone szczątkowymi ilościami minerałów, z dodatkiem odpowiedniego antybiotyku. Takie lekarstwo jest bardzo skuteczne leczenie wrzodów żołądka świni kosztuje dzięki temu 5 dolarów, a nie setki czy tysiące, jak w przypadku ludzi. W 1974 roku Amerykański Instytut Zdrowia podał oficjalnie, ze wrzody żołądka nie są wywoływane stresem, lecz bakterią, dokładnie tą samą. która już dawno była znana i leczona u zwierząt. Podano również, że mogą być leczone przy pomocy takiego samego lekarstwa. Można się więc wyleczyć za 5 dolarów, albo poddać się bardzo drogiej operacji.




Obecnie prawie co druga osoba w wieku powyżej 70 lat choruje na chorobę Alzheimera. Weterynarze i rolnicy już 50 lat temu wiedzieli jak chronić przed nią zwierzęta. Wystarczy podać witaminę E, by przeciwdziałać chorobie.

W sierpniu 1992 roku uniwersytet w San Diego opublikował artykuł, w którym podkreśla między innymi, że witamina E zmniejsza zaniki pamięci. Zadajmy sobie wobec tego pytanie: - Czy mamy leczyć się u weterynarzy?




Jeśli zobaczycie u siebie tzw. kwitnienie paznokci lub plamy na skórze to otrzymaliście sygnał, że wasz organizm potrzebuje selenu. Nie czekajcie na atak serca, ale zaaplikujcie sobie jego dodatkową dawkę, po 3-4 miesiącach plamy znikną i oddalicie od siebie groźbę zawału.


Przyczyną zwiększonego poziomu cukru we krwi jest niedobór wanadu i chromu. Kiedy te braki pogłębiają się mamy ogromne szanse zachorować na cukrzycę.

Oznaką braku cynku jest łysienie. Jeżeli w porę nie zareagujemy, to oprócz utraty włosów czekają nas problemy ze słuchem, utrata poczucia zapachu i smaku.

[...]
W 1936 roku Senat amerykański na II sesji 74 Kongresu wydał dokument nr 264 stwierdzający, że ziemia w USA jest bardzo uboga, wręcz pozbawiona minerałów. Tak niestety dzieje się na całym świecie. Czy sytuacja od 1936 roku poprawiła się? Raczej nie, wręcz przeciwnie. Podczas sztucznego nawożenia dostarczamy glebie tylko trzy podstawowe składniki: nitrogen. fosfor i potas. Są one potrzebne do wzrostu roślin, co jest ważne szczególnie dla rolników, bo nie zarabia on na zawartości witamin w swoich plonach lecz na ich ilości. Wystarczy 5-10 lat aby przy braku odpowiedniego nawożenia całkowicie wyjałowić glebę ze wszystkich znajdujących się tam składników. Jeśli z gleby wyciąga się 60 składników, a dostarcza tylko trzy to bilans jest całkowicie zachwiany. Możesz to porównać z twoim kontem w banku. Pomyśl, co stanie się. jeśli będziesz z niego więcej wyciągał niż wkładał. Musimy zatem uzupełniać nasze pożywienie witaminami i minerałami spożywanymi w innej postaci.



Dawniej dieta ludzka bazowała tylko na płodach ziemi, której nie nawożono sztucznymi nawozami. Robiła to natura. Ludzie żyli wśród wielkich rzek, nawadniali swe pola wodami spływającymi z gór. Starożytni modlili się nie tylko o deszcz, ale i o powódź, gdyż dzięki temu gleba była wzbogacana minerałami.





Z badań nad grupą 5 tysięcy nadciśnieniowców, którym na okres 20 lat wyeliminowano z diety sól wynika, że u 99,7% badanych nie miało to wpływu na zmianę ciśnienia. Ciągła obawa przedawkowania soli wywołuje stres, który znacznie bardziej podwyższa ciśnienie niż mogłaby to uczynić właśnie sól. Drugiej grupie, 5 tysięcy nadciśnieniowców, podawano przez 6 tygodni zwiększoną dawkę wapnia i w tym czasie u 86% badanych ciśnienie spadło i uregulowało się. Czy komukolwiek z was lekarz przysłał sprostowanie dotyczące zalecenia w sprawie diety? Czy naprawił swój błąd? Czy zalecił zażywanie soli?



[...]



Cukrzyca jest w USA chorobą nr 3 jeśli chodzi o przyczynę zgonów. Wywołuje ona jeszcze wiele innych schorzeń i niedomagań, jak ślepota, czy problemy wątrobowe, łącznie z koniecznością transplantacji tego organu. Cukrzycy znacznie krócej żyją. W 1975 roku dowiedziono, że chrom i wanad, występujące jako minerały śladowe, zapobiegają i leczą cukrzycę. W czerwcu 1959 roku miesięcznik Nationale Help przedstawił światu te dwa wyżej wymienione minerały. Ze szczegółowych badań Uniwersytetu Medycznego w Vancouver wynika, że w dużym stopniu mogą one zastąpić insulinę. Oczywiście, cukrzycy nie mogą całkowicie jej odrzucić, trwa to stopniowo, od 4 do 6 miesięcy. Pozytywne skutki oddziaływania tych minerałów odnotowano u tysięcy ludzi cierpiących na cukrzycę. Zwróćcie uwagę na fakt. że kiedy zapyta się firmę produkującą karmę dla zwierząt, jakie są w jedzeniu suplementy, to okaże się, że jest tam ponad 40 składników odżywczych, witamin i minerałów. W jedzeniu przygotowywanym dla szczurów jest 28 takich składników. Zakładam się z każdym z was, że nie znajdziecie dziś formuły, jeśli chodzi o zestawy spożywcze dla dzieci, które zawierałaby więcej niż potrzeba ważnych dla organizmu suplementów. To wręcz kryminał.

[...]



Mielone ziarno zbóż traci niejednokrotnie do 90% zawartych witamin.



[...]
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Administrator
Posty: 13562
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 24
x 729
Podziękował: 26024 razy
Otrzymał podziękowanie: 21370 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: janusz » niedziela 13 paź 2019, 23:42

Jak prawidłowo uprawiać warzywa? - Robert Wagner Niebieszczany 2019

https://www.youtube.com/watch?v=ryCQINlVrtw&app=desktop

Opublikowany 13 paź 2019
0 x



cedric
Posty: 4606
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 76
x 112
Podziękował: 2668 razy
Otrzymał podziękowanie: 6956 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » poniedziałek 21 paź 2019, 11:45

https://www.botany.one/2019/10/the-best ... them-over/

"Najlepszym sposobem na wyhodowanie silnych pionowych pędów róży jest ich zgięcie
ByDale Maylea - 14 października 2019 r
Zginanie łodyg znacznie zwiększa fotosyntezę.

Jeśli chcesz poprawić pędy kwiatowe w różach, powinieneś zgiąć niektóre pędy. Obecność wygiętych pędów zwiększyła fotosyntezę roślin o 73% do 117%, podczas gdy nie wpłynęła ona na fotosyntezę pędów pionowych ”, mówią Nigyi Zhang i współpracownicy w swoim artykule Określanie udziału wygiętych pędów w fotosyntezie roślin i produkcji biomasy pędów kwiatowych w róża (Rosa hybrida) przy użyciu funkcjonalno-strukturalnego modelu rośliny. „Symulacje fotosyntezy na modelu ujawniły, że wzrost suchej masy pędu w pozycji pionowej (o 35% do 59%) u roślin z wygiętymi pędami był całkowicie spowodowany udziałem dodatkowej fotosyntezy przez wygięte pędy, ponieważ było to jedyne źródło asymilacji, które mogą wywoływać różnice we wzroście pędów poza ich własną fotosyntezą. ”


Składanie łodyg róży jest powszechną techniką w ogrodnictwie w celu poprawy kwitnienia łodyg. Chodzi o to, że wyginając pnie, zwiększasz powierzchnię do fotosyntezy. „Jednak wygięte pędy znajdują się niżej w czaszy i otrzymują jedynie ograniczoną ilość światła”, mówią Zhang i współpracownicy. „Utrzymywanie zbyt wielu wygiętych pędów może zatem prowadzić do ujemnego bilansu węgla, szczególnie w dolnych warstwach wygiętych pędów…, co powoduje rywalizację między wygiętymi pędami a pionowymi pędami o asymilaty wytwarzane przez baldachim całej rośliny. Aby zoptymalizować liczbę wygiętych pędów i utrzymać pionową jakość pędów, konieczne jest oszacowanie, w jakim stopniu fotosynteza za pomocą wygiętych pędów może przyczynić się do fotosyntezy pędów w pionie i produkcji biomasy oraz w jaki sposób zależy to od liczby zgiętych pędów. Żadne badania nie oszacowały takiego wkładu ”.

Aby zmierzyć wkład wygiętych łodyg, zespół wyhodował róże o zerowym, jednym lub trzech wygiętych łodygach. Stworzyli funkcjonalno-strukturalny model róż, aby obliczyć, co się dzieje w fotosyntezie i udział łodyg. Okazało się, że zgięcie pnia zwiększyło fotosyntezę o 73%, a zgięcie trzech pni o 117%. Doprowadziło to do wzrostu suchej masy pędu w pozycji pionowej. Z jednym zgięciem pnia pionowy pęd zwiększył się o jedną trzecią masy, a z trzema pędami o prawie dwie trzecie.

„Na podstawie naszych symulacji doszliśmy do wniosku, że w produkcji ciętej róży wzrost suchej masy i jakości pędów kwiatowych można niemal całkowicie przypisać asymilacji podaży z wygiętych pędów” - twierdzą autorzy. Zauważają również, że podobne funkcjonalnie-strukturalne modele roślin można wykorzystać do zbadania wpływu prowadzenia i przycinania na inne rośliny. ”

Dalsza lektura
Zhang, N., van Westreenen, A., Evers, J.B., Anten, N.P.R. i Marcelis, L.F.M. (2019). Ocena ilościowa wygiętych pędów w procesie fotosyntezy roślin i produkcji biomasy pędów kwiatowych w róży (Rosa hybrida) przy użyciu funkcjonalno-strukturalnego modelu rośliny. Annały botaniki. https://doi.org/10.1093/aob/mcz150"

Dlatego sadownicy przyginają gałęzie np. gruszy.
0 x



cedric
Posty: 4606
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 76
x 112
Podziękował: 2668 razy
Otrzymał podziękowanie: 6956 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » niedziela 27 paź 2019, 07:53

Wiele zastosowań amorfy- także zdrowotne
https://roslinariusz.pl/amorfa/
0 x



cedric
Posty: 4606
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 76
x 112
Podziękował: 2668 razy
Otrzymał podziękowanie: 6956 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » niedziela 27 paź 2019, 08:03

Sumak-roślina miododajna, zaatar,
https://roslinariusz.pl/sumak/#more-1248

https://seaofherbs.com/zaatar-can-make-smarter/
ZAATAR: Czy to może uczynić cię mądrzejszym?

Zioło o super mocy mózgu

Palestyńczycy i Bliski Wschód kochają Zaatar! Jako dzieci wielu z nas zostało poinformowanych przez naszych rodziców, że dzięki temu jesteśmy mądrzejsi. Ale czy na podstawie badań naukowych to prawda? Tak! A my powiemy ci dlaczego. Najpierw omówmy, czym jest Zaatar. To pyszna pikantna przyprawa z tymianku, sezamu, sumaka, soli, a czasem oliwy z oliwek. Często jest również spożywany z oliwą z oliwek i chlebem i jest doskonały do ​​sera. Tym, co wyróżnia Zaatar, jest nie tylko jego smak, ale także jego wartość odżywcza. Zawarty w przeciwutleniaczach i składnikach odżywczych, które wzmacniają układ odpornościowy, zwalczają stany zapalne (skąd bierze się wiele chorób przewlekłych), poprawia krążenie i tak, wspomaga pamięć.

Oto 9 korzyści zdrowotnych Zatar:

1) Wspomaga pamięć / moc mózgu z powodu zwiększonego krążenia krwi i tlenu w mózgu.

2) Jest świetny dla układu oddechowego, zatoru, dlatego tymianek jest często stosowany u osób cierpiących na przeziębienie, grypę i astmę.

3) Zwiększa energię, wypełnioną substancjami odżywczymi, abyś poczuł się energetyzowany i zwiększa metabolizm.

4) Zaatar zwalcza stany zapalne wewnętrznie i może zapobiegać chorobom przewlekłym.

5) Składniki zaataru zwalczają depresję i zwiększają energię.

6) Leczy skórę po ukąszeniach i może łagodzić bolące kości.

7) Wzmacnia układ odpornościowy

8) Ma właściwości przeciwnowotworowe

9) Przeciwstarzeniowy, idealny dla skóry!

Staraj się włączać do diety trochę zaataru, posyp pizzę, kanapkę z serem na śniadanie lub przypraw kurczaka do kolacji! I pamiętaj, że świeży, dobrze przygotowany Zaatar zawsze smakuje lepiej i jest lepszy dla Ciebie! Wypróbuj dzisiaj naszą przepyszną mieszankę Zaatar (https://seaofherbs.com/product/zaatar-100gm/) i uzyskaj 17% zniżki na nasz kod kuponu HAJJ2017, kończy się 15.09.2017.
0 x



cedric
Posty: 4606
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 76
x 112
Podziękował: 2668 razy
Otrzymał podziękowanie: 6956 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » poniedziałek 04 lis 2019, 11:12

https://polish.mercola.com/sites/articl ... wazne.aspx
W skrócie
Wybieranie produktów ekologicznych dla siebie i swojej rodziny jest jednym z najbardziej proaktywnych środków, jakie możesz wdrożyć, aby przejąć kontrolę nad swoim zdrowiem
Wybór żywności ekologicznej zmniejsza ekspozycję na pestycydy. Badania pokazują, że przy obecnym poziomie narażenia na pestycydy, u dzieci mogą wystąpić negatywne skutki zdrowotne
Żywność uprawiana metodami ekologicznymi zawiera wyższy poziom przeciwutleniaczy i zdrowych tłuszczów niż konwencjonalnie uprawiane odmiany
Zubożenie gleby jest bezpośrednim wynikiem współczesnych praktyk rolniczych i doprowadziło do powstania upraw zawierających mniej składników odżywczych. W celu otrzymania takiej samej ilości żelaza, jaką można było uzyskać z jednego jabłka w 1950 roku, w 1998 roku należało zjeść 26 jabłek
Kupując produkty ekologiczne, wspierasz także łagodzenie zmian klimatu, ochronę środowiska, promowanie dobrostanu zwierząt i rentowności rolników oraz masz pewność, że żywność nie jest genetycznie modyfikowana

"Na przykład, według Jo Robinsona – autora „Eating on the Wild Side” – fioletowe ziemniaki pochodzące z Peru zawierają 28 razy więcej antocyjanów niż powszechnie spożywane ziemniaki typu "Russet"."


"Konwencjonalne produkty miały również średnio o 48 procent wyższy poziom kadmu – toksycznego metalu i znanego czynnika rakotwórczego. Co więcej, podczas gdy wiele poziomów składników odżywczych było porównywalnych, kluczową różnicą w wartości odżywczej między konwencjonalnymi a ekologicznymi produktami była zawartość przeciwutleniaczy.

W analizie Newcastle stwierdzono, że ekologiczne owoce i warzywa zawierają od 18 do 69 procent więcej przeciwutleniaczy niż konwencjonalnie uprawiane odmiany."

"Największą różnicą w wartości odżywczej mięsa był skład kwasów tłuszczowych, niektórych niezbędnych minerałów i przeciwutleniaczy. Współautor Chris Seal – profesor żywności i żywienia ludzi na Newcastle University – skomentował wyniki następująco:

„Omega-3 wiążą się ze zmniejszeniem chorób sercowo-naczyniowych, poprawą rozwoju i funkcji neurologicznych oraz lepszą funkcją odpornościową. Uznano, że diety w Europie Zachodniej zawierają zbyt mało tych kwasów tłuszczowych, a Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zaleca, abyśmy podwoili spożycie.

Jednak uzyskanie wystarczającej ilości omega-3 w naszej diecie jest trudne. Nasze badanie sugeruje, że przejście na żywność ekologiczną przyczyniłoby się w pewnym stopniu do poprawy spożycia tych ważnych składników odżywczych”.

Według przeglądu badań dotyczących mleka, pół litra ekologicznego pełnotłustego mleka zapewnia około 39 miligramów (mg), czyli 16 procent zalecanego dziennego spożycia (ZDS) kwasów tłuszczowych omega-3 o bardzo długim łańcuchu (VLC), DPA i DHA, podczas gdy mleko konwencjonalne zapewnia jedynie 25 mg, czyli 11 procent ZDS tych ważnych tłuszczów.

Jak zauważono w wyżej wspomnianym przeglądzie, VLC omega-3 zostały powiązane z szeregiem korzyści zdrowotnych, w tym „poprawą rozwoju i funkcji mózgu płodu, opóźnionym pogorszeniem funkcji poznawczych u starszych mężczyzn i zmniejszonym ryzykiem demencji (szczególnie choroby Alzheimera)”.

Ekologiczne mleko zawiera również niższy poziom kwasów tłuszczowych omega-6, co zapewnia zdrowszy stosunek między tymi dwoma kwasami tłuszczowymi. Ponadto stwierdzono, że w porównaniu do mleka konwencjonalnego, mleko ekologiczne zawiera:

Wyższy poziom witaminy E;
Większą zawartość żelaza;
Wyższe poziomy karotenoidów przeciwutleniających;
40 procent więcej sprzężonego kwasu linolowego (CLA), który wykazuje szeroki wachlarz ważnych korzyści zdrowotnych – od walki z rakiem po zmniejszenie oporności na insulinę i poprawę składu ciała."
0 x




cedric
Posty: 4606
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 76
x 112
Podziękował: 2668 razy
Otrzymał podziękowanie: 6956 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » wtorek 10 gru 2019, 20:58

Czy węgiel drzewny , jakoo źródło podczerwieni przyspieszyłby powstawanie kompostu?

https://redlightman.com/blog/red-light- ... post-rate/

"Czerwone światło podwaja produkcję wermikompostów

Wykazano, że czerwone światło przynosi korzyści wielu żywym organizmom na ziemi. Obejmuje to całe życie roślin, różnorodne bakterie / mikroorganizmy, ryby, małe zwierzęta, psy, konie, ludzi, ale także owady, ślimaki i robaki. Jako naturalny składnik światła słonecznego nie powinno to dziwić.

Światło dla robaków?
dżdżownica w świetle
Nie twój typowy opalacz
W odniesieniu do dżdżownic wydaje się to jednak nieco sprzeczne z intuicją, że czerwone światło może im przynieść korzyści, ponieważ dżdżownice na ogół są niechętne do światła. Robaki nie mają oczu jako takich, ale mają komórki podobne do tych w naszej siatkówce, które są wrażliwe na światło.

Robaki są faktycznie niszczone przez bezpośrednie światło słoneczne lub unikają go z kilku powodów, w tym:

Wystawienie na działanie promieni słonecznych powoduje, że skóra wysycha, dusząc je (robaki oddychają przez skórę) i zwiększając tarcie, uszkadzając skórę podczas ruchu.
Z ewolucyjnego punktu widzenia przebywanie w otwartym świetle zwiększa szanse, że zostaną zauważone przez drapieżniki, takie jak kurczaki i ptaki. Ewoluowały, aby uniknąć tego ryzyka.
Promieniowanie ultrafioletowe może przenikać przez całe ciało robaka, więc podczas gdy my ludzie dostają tylko oparzeń słonecznych, robaki narażają się na poważne oparzenia całego ciała.
Zasadniczo naturalne wystawienie na działanie promieni słonecznych jest zabójcze dla robaków na różne sposoby. Dlaczego więc czerwone światło jest korzystne dla robaków? Jak możemy być pewni? Jaki wpływ może to mieć na glebę i rośliny w glebie?

Jak czerwone światło poprawia działanie robaka i ilość rzutów
Światło słoneczne to szerokie spektrum światła, zawierające długości fal od ultrafioletu, poprzez wszystkie kolory tęczy, a także światło podczerwone. Czerwone światło jest znacznie węższym spektrum, zajmującym tylko niewielki zakres długości fal. Więcej informacji tutaj.

Wpływ na robaki najlepiej pokazuje poniższa tabela (zaczerpnięta z badania: „Wpływ barwy światła i częstotliwości oscylatora na bioaktywność dżdżownic” Owa, i in., 2007):

tabela wyników robaków przy różnym świetle
Porównanie względnych ilości robaka wytwarzanego na wolności i przy różnych jasnych kolorach w laboratoryjnych pojemnikach na robaki.
Robaki pod czerwonym światłem przetwarzały zdecydowanie najbardziej organiczny materiał i wytwarzały najwięcej . W porównaniu z robakami, które w ogóle nie otrzymują światła (co jest standardem w większości wermikompostowaniu), robaki z dodatkowym światłem czerwonym wytwarzały o 66% więcej odlewów. Ogromna różnica.

Standardowe białe światło wydaje się mieć ogólny negatywny wpływ, zmniejszając produkcję o ponad 30%. Zielone i niebieskie światło ma pozytywny wpływ na produkcję , choć mniej niż czerwone. Chociaż, sądząc po wskaźnikach emigracji robaków, czuły się niekomfortowo zarówno pod zieloną, jak i niebieską, wykazując najmniejszą tolerancję (chcieli uciec). Wykazali największą tolerancję na ciemne, a także czerwone. Sugeruje to, że robaki były zarówno wygodne, jak i produktywne pod czerwonym światłem, ale stresowane (i produktywne) pod niebieskim. Sugeruje to również, że robaki czują się dobrze w ciemności, ale nie są optymalnie stymulowane przez ciemność.

To badanie pokazuje, że korzyści płyną zdecydowanie z barwy światła, a nie z wytwarzanego ciepła (ponieważ wszystkie kolory światła wytwarzają to samo niskie ciepło). Wydaje się, że robaki najbardziej korzystają na świetle czerwonym i najbardziej szkodzą im promieniowanie UV (lub widma zawierające promieniowanie UV, takie jak biel / światło słoneczne).

Inne badania pokazują podobne wyniki: dżdżownice albo są bardziej wydajne z powodu światła czerwonego, albo wszystkie gromadzą się w obszarach z czerwonym światłem (Wu HP i in., 2011. de Souza i in., 2005. Lopes KA i in., 2009) . Robaki po prostu uwielbiają czerwone światło.

Prawie każdy rodzaj światła ma biologiczny wpływ na organizmy. Promieniowanie UV może powodować oparzenia słoneczne, ale także produkcję witaminy d, światło niebieskie może wyzwalać fotosyntezę, ale także uszkodzenie siatkówki itp. Światło czerwone stymuluje przede wszystkim produkcję energii (ATP) w mitochondriach (Tafur i in., 2008. Begum i in., 2013. Morimoto Y i in., 1994. itd.) Przez enzym oddechowy zwany oksydazą cytochromu c.

Powodem, dla którego czerwone światło jest korzystne dla wszystkich organizmów, jest to, że wszyscy mamy mitochondria (rośliny, zwierzęta, bakterie, grzyby) i wszystkie one działają mniej więcej w ten sam sposób. Oddychanie jest jednym z najbardziej prymitywnych / pierwotnych fundamentów życia… a czerwone światło oddziałuje, aby je wzmocnić.

respiracja komórkowa z czerwonym światłem

Patrząc na powyższe równanie, widzimy kilka rzeczy. Czerwone światło nie tylko sprawia, że ​​robaki wytwarzają więcej energii (dzięki czemu mogą przetwarzać więcej materiału ), ale także zwiększa całkowity dwutlenek węgla wytwarzany przez robaki. Ma to największe znaczenie, jeśli rośliny są uprawiane w pobliżu, ponieważ dwutlenek węgla radykalnie poprawia wzrost roślin. Więc same produkty robaków nie tylko poprawiają wzrost roślin (poprzez jakość gleby), ale też oddychanie robaka poprawia wzrost roślin poprzez wytwarzanie CO2. Zarówno przerób robaków, jak i produkcja CO2 są wzmacniane przez czerwone światło.

Jak robaki produkują glebę wysokiej jakości
Wermikompostowanie to proces polegający na rozbiciu materii organicznej na gruzełki.
jest przeprowadzany naturalnie przez dżdżownice, a różne organiczne „pasze” mogą być stosowane jako uzupełnienie, takie jak skórki warzywne, chleb, tektura i skorupy jaj.

Gdy materia organiczna ulega rozpadowi, robaki mogą jeść mikroorganizmy rosnące na niej i te w glebie. Mogą również jeść bardzo małe kawałki jedzenia bezpośrednio. Różne czynniki wpływają na szybkość, z jaką robaki przetwarzają kompost, takie jak; temperatura, rodzaj paszy, wilgotność, dostępność tlenu, gatunki robaków, pH, szkodniki i oświetlenie.

Gruzełki wytwarzane w tym procesie to bogaty w minerały nawóz i środek poprawiający glebę, które poprawiają wzrost roślin (kiełkowanie, korzenie, plon), poprawiają ogólną jakość gleby (napowietrzanie, mikroorganizmy, pojemność wodna), a nawet mają szersze korzyści środowiskowe (van Groenigen) i wsp. 2014).

Używaj wyłącznie czystego czerwonego światła - dla zdrowia robaka
Używanie dowolnego źródła czerwonego światła w celu poprawy działania robaka nie jest zalecane, ponieważ większość lamp o dużej mocy emituje nadmiar ciepła. Do tej kategorii należą czerwone lampy cieplne, żarowe, HPS, czerwony halogen i prawie każdy inny rodzaj czerwonego światła. Głównym wyjątkiem są czerwone diody LED.

Technologia panelowa z czerwonymi diodami LED jest obecnie najbardziej energooszczędną technologią oświetleniową. Zasadniczo oznacza to, że przekształca więcej energii w światło niż inne rodzaje oświetlenia. Diody LED wytwarzają zatem znacznie mniej ciepła niż inne żarówki. Jest to szczególnie ważne w przypadku robaków i wermikompostu, ponieważ nie chcesz przypadkowo podgrzać robaków, co przyniosłoby negatywne wyniki.

Wstępne zalecenia dotyczące oświetlenia wermikompostu
Poniżej znajdują się wstępne zalecenia, jeśli to zrobisz, na podstawie ograniczonych dostępnych badań w tym momencie.

W przypadku wermikompostowania na dużą skalę, seria wysokiej mocy, tylko czerwonego spektrum, optymalne byłoby oświetlenie 100 W + LED (to samo, co tylko czerwone rośliny do uprawy roślin zwykle używane do „kwitnienia”). Światła powinny być umieszczone bezpośrednio nad aktywną częścią kosza ślimakowego, wystarczająco wysoko, aby rozproszenie światła pokrywało się z boku na bok.

W przypadku wermikompostowania na małą skalę optymalne byłoby użycie czerwonego światła LED o mocy od 5 do 15 watów, umieszczonego centralnie na suficie pojemnika na robaki. Może działać nawet coś takiego jak czerwone lampki świąteczne lub czerwony panel LED. Można to stosować przez cały dzień, szczególnie w koszach na zewnątrz w zimie.

Podsumowanie
Czerwone światło zaczyna być uznawane za niezbędny składnik wermikompostowania, dzięki czemu robaki osiągają maksymalną skuteczność. Potencjał jest ekscytujący, być może podwojenie produkcji odlewów ślimakowych w optymalnej konfiguracji. Istnieje wiele potencjalnych opcji oświetlenia dużych i małych pojemników ślimakowych, w zależności od wielkości i głębokości. Potrzebujemy więcej badań i eksperymentów ze strony społeczności zajmującej się hodowlą by zobaczyć, co działa najlepiej.

Jeśli próbowałeś czerwonego światła we własnym sprzęcie do wermikompostu lub masz jakieś informacje / anegdoty do podzielenia się, zostaw komentarz poniżej!

Referencje
0 x



cedric
Posty: 4606
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 76
x 112
Podziękował: 2668 razy
Otrzymał podziękowanie: 6956 razy

Re: Ekologiczna uprawa warzyw i owoców.

Nieprzeczytany post autor: cedric » środa 01 sty 2020, 12:48

https://www.farmer.pl/produkcja-roslinn ... 69956.html

"Cynk − niedoceniany mikroskładnik, którego niedobór ogranicza plonowanie kukurydzy!
Fot. 2 Objawy niedoboru cynku na liściach kukurydzyPOKAŻ MINIATURY
Zdjęcie 1 z 6
Fot. 2 Objawy niedoboru cynku na liściach kukurydzy

Autor: Artykuł promocyjny dostarczony przez Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Consultingowe ADOB

Dodano: 01-03-2017 15:30




Nawożenie dolistne dobrymi nawozami to najtańszy i najskuteczniejszy sposób na uzupełnienie niedoborów mikroskładników w kukurydzy i innych uprawach.


Jak można określić potrzeby pokarmowe kukurydzy?


Dla przykładu, aby określić potrzeby pokarmowe roślin, przy założeniu że plon ziarna kukurydzy kształtować się będzie na poziomie 8 ton z ha, dane z tabel mnożymy przez 8. Otrzymujemy zapotrzebowanie roślin na makro i mikroskładniki pokarmowe. Oczywiście, powinniśmy znać zasobność naszej gleby, a tę informację zdobędziemy wykonując analizę gleby.

Odczyn gleby

Odczyn to kolejny, bardzo istotny, czynnik w bilansie pokarmowym. Najwyższe plony kukurydzy uzyskiwane są na stanowiskach o pH gleby powyżej 6,0. W takim odczynie makroskładniki są pobierane przez rośliny z roztworu glebowego dobrze, natomiast cynk, mangan, miedź, żelazo, bor słabo lub bardzo słabo:


Z gleby o pH 4,4 roślina kukurydzy może pobrać pięciokrotnie więc cynku niż przy odczynie 6,4. Jednak każdy rolnik wie, że przy tak niskim odczynie roślina walczy o przetrwanie, a nie o wydanie optymalnego plonu. Zatem dla właściwego pobrania makroskładników i rozwoju mikroflory glebowej odczyn gleby utrzymujmy na poziomie pH powyżej 6,0 a mikroskładniki uzupełniajmy stosując nawożenie dolistnie.

Ile cynku zastosować w uprawie kukurydzy?

W przedstawionym powyżej przykładzie, przy założonym plonie 8 ton ziarna kukurydzy z ha, rośliny muszą pobrać około 400 g Zn. W glebie zasobność tego pierwiastka jest średnia a odczyn gleby wynosi 6,2. Szacujemy (na podstawie wyk. 1), że z roztworu glebowego pobranie wyniesie około 100 g. Pozostałe 300 g pierwiastka musi zostać podane w postaci szybko działających nawozów dolistnych. Wielu autorów podaje, że potrzeby pokarmowe kukurydzy w stosunku do tego mikroelementu są znacznie wyższe, jednak trzeba pamiętać, że jest to uzależnione od formy zastosowanego nawozu.

Jaki nawóz wybrać?

Liczba dostępnych na rynku nawozów zawierających cynk jest ogromna. Zacznijmy jednak od podstaw, mianowicie należy zadać pytanie: jakie związki cynku są pobierane przez rośliny? Są to przede wszystkim związki rozpuszczalne w wodzie, a więc azotany, chlorki, siarczany i najlepsze − chelaty cynku:


Rośliny, przez system korzeniowy i liście pobierają cynk tylko w postaci Zn++ i chelatu Zn. Najwyżej skoncentrowane nawozy cynkowe zawierają nawet 700 g cynku ale w postaci nieprzyswajalnej dla roślin, ponieważ występuje on w tych nawozach w formie tlenkowej, praktycznie nierozpuszczalnej w wodzie. Takich nawozów nie można nazywać dolistnymi. Z takiej formy cynku roślina skorzysta po dłuższym czasie, gdy w glebie forma ZnO utleni się do Zn++. Kiedy się to stanie? Nikt tego nie wie, ponieważ jest to uzależnione od bardzo wielu czynników.

Siarczan cynku jest tani, a więc powszechnie stosowany w nawozach wieloskładnikowych. Jest to forma lepiej przyswajalna dla roślin. Natomiast zastosowanie nawozów z siarczanem cynku powoduje bardzo szybkie wytrącanie się nierozpuszczalnego wodorotlenku cynku w opryskiwaczu. Nawet gdy będzie możliwe „wypryskanie” takiej cieczy (utrudnienia wynikają z zapychania się końcówek opryskiwacza), to roślina nie jest w stanie wchłonąć takiej formy cynku. Gdy w mieszaninie zbiornikowej znajdują się związki fosforu dostępność cynku spada do zera, ponieważ bardzo szybko wytrąca się nierozpuszczalny w wodzie fosforan cynku.

Najlepszą formą cynku są chelaty, całkowicie rozpuszczalne w wodzie. Czyli nawóz zawierający 10% Zn jest całkowicie rozpuszczalny w wodzie, a więc zastosowanie 1 kg takiego nawozu wnosi na 1 ha 100 g szybko działającego cynku. Ta forma nie ulega uwstecznianiu, może być stosowana z innymi nawozami i środkami ochrony roślin. Najnowsze chelaty Zn zawierają dodatkowo tensydy i biorozkładalne związki chelatujące np. nawóz ADOB® 2.0 Zn IDHA.

Niestety wielu producentów nawozów dolistnych wprowadza rolników w błąd, że dany produkt jest chelatem i podając podobnie brzmiące nazwy, jak np. chelation, chelacyd itd. Zgodnie z obowiązującą w UE ustawą nawozową aminokwasy nie są związkami chelatującym.

Wiemy już ile cynku i w jakiej postaci zastosować w uprawie kukurydzy. Pytanie nasuwa się samo:

Po co i kiedy stosować cynk?

Dla kukurydzy cynk to najważniejszy mikroskładnik ponieważ:

● bierze udział w syntezie auksyn;

● 10% białek występujących w roślinach zawiera ten składnik;

● stabilizuje struktury i funkcje biologiczne błony komórkowej;

● jest głównym czynnikiem chroniącym ściany komórkowe przed toksycznym działaniem wolnych rodników tlenowych tworzących się w czasie intensywnego nasłonecznienia i suszy;

● jest niezbędny do tworzenia pyłku;

● odpowiada za gospodarkę azotem − wiele badań pokazuje, że przy ograniczeniu dawki azotu o 40% i zastosowaniu odpowiedniej dawki cynku można uzyskać taki sam plon jak przy pełnej dawce azotu;

● zwiększa odporność na choroby;

● kiszonka przygotowana z kukurydzy bogatej w cynk ma bardziej korzystne właściwości pokarmowe dla krów, gdyż cynk odgrywa dużą rolę w systemie immunologicznym oraz niektórych hormonach rozrodczych; jego niedobór powoduje obniżenie płodności, ilości spożytej paszy, wskaźników wzrostu i reakcji odpornościowych; bydło żywione paszą z „niedoborem” cynku jest bardziej podatne na zapalenie racic.

Cynk należy stosować zapobiegawczo najlepiej w dwóch fazach rozwoju roślin, gdy mają one: 4−6 liści i 6−8 liści, aplikując 2 x 1,5 kg chelatu cynku. Pierwsza dawka jest bardzo istotna gdyż stymuluje pobranie azotu w czasie gdy kształtują się zawiązki kolb. Często spotykam się z pytaniem: czy warto stosować dolistnie cynk w fazie gdy liście kukurydzy pokrywają zaledwie 20−30% powierzchni pola? Oczywiście tak. Dobry nawóz dolistny, który trafi na powierzchnię gleby będzie pobierany także przez system korzeniowy.

Niestety rolnicy w Polsce zbyt późno stosują nawożenie cynkiem (dopiero, gdy zaobserwują przebarwienia na liściach lub nie wykonują tego prostego zabiegu.

Fot. 2 Objawy niedoboru cynku na liściach kukurydzy
Fot. 2 Objawy niedoboru cynku na liściach kukurydzy
Najczęściej występują tzw. ukryte niedobory cynku, czyli roślina nie wykazuje żadnych zewnętrznych objawów, a plony są niższe o ok. 15−20%. Czy warto podejmować takie ryzyko? Koszt zakupu 3 kg dobrego chelatu cynku to około 50−60 PLN. Odpowiedź jest zatem jednoznaczna!

Bor ma znaczenie

Oprócz cynku kukurydza wykazuje dużą reakcję na niedobór boru. Prawie 70% polskich gleb wykazuje niską zasobność boru. Dobrze plonująca kukurydza pobiera około 200 g boru z ha. Susza bardzo utrudnia pobieranie i transport tego składnika do kolb, a gdy niedobory pierwiastka są duże to szczyty kolb nie są wypełnione ziarnami (podobnie jak w przypadku niedoborów potasu). Jeżeli w gospodarstwie wykorzystywany jest opryskiwacz szczudłowy to w czasie zwalczania omacnicy prosowianki lub zabiegów preparatem Retengo® Plus 183 SE warto zastosować nawożenie dolistne borem.

Dr Błażej Chudziński

Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Consultingowe ADOB


Podobał się artykuł? Podziel się!"
0 x



ODPOWIEDZ