Witam wszystkich użytkowników tego forum

17.03.23
Forum przeżyło dziś dużą próbę ataku hakerskiego. Atak był przeprowadzony z USA z wielu numerów IP jednocześnie. Musiałem zablokować forum na ca pół godziny, ale to niewiele dało. jedynie kilkukrotne wylogowanie wszystkich gości jednocześnie dało pożądany efekt.
Sprawdził się też nasz elastyczny hosting, który mimo 20 krotnego przekroczenia zamówionej mocy procesora nie blokował strony, tylko dawał opóźnienie w ładowaniu stron ok. 1 sekundy.
Tutaj prośba do wszystkich gości: BARDZO PROSZĘ o zamykanie naszej strony po zakończeniu przeglądania i otwieranie jej ponownie z pamięci przeglądarki, gdy ponownie nas odwiedzicie. Przy włączonych jednocześnie 200 - 300 przeglądarek gości, jest wręcz niemożliwe zidentyfikowanie i zablokowanie intruzów. Bardzo proszę o zrozumienie, bo ma to na celu umożliwienie wam przeglądania forum bez przeszkód.

25.10.22
Kolega @janusz nie jest już administratorem tego forum i jest zablokowany na czas nieokreślony.
Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
/blueray21

Ze swojej strony proszę, aby unikać generowania i propagowania wszelkich form nienawiści, takie posty będą w najlepszym wypadku lądowały w koszu.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.

Pozdrawiam wszystkich i nieustająco życzę zdrowia, bo idą trudne czasy.

/blueray21

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.

/blueray21

EDUKACJA

Awatar użytkownika
songo70
Administrator
x 1144
x 588
Podziękował: 17599 razy
Otrzymał podziękowanie: 24720 razy

Re: EDUKACJA

Nieprzeczytany post autor: songo70 » piątek 25 paź 2024, 08:04

0 x

"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

Awatar użytkownika
forester
x 162
x 139
Podziękował: 1453 razy
Otrzymał podziękowanie: 2987 razy

Nieprzeczytany post autor: forester » środa 30 paź 2024, 16:30

Ukryta zawartość
To forum wymaga zarejestrowania i zalogowania się, aby zobaczyć ukrytą zawartość.
0 x

Awatar użytkownika
forester
x 162
x 139
Podziękował: 1453 razy
Otrzymał podziękowanie: 2987 razy

Nieprzeczytany post autor: forester » czwartek 16 sty 2025, 20:41

Peter 11:40 on 15 Styczeń 2025
Główny ściek napisał:
„Lawina orzeczeń dla dzieci z autyzmem. W pięć lat jakby do Warszawy przeniosło się niewielkie miasto”

Tylko krótki fragment (co jest dalej to nie wiem, bo to płatne, a ja tego nawet za darmo nie czytam):

” Coraz więcej uczniów i przedszkolaków wymaga dodatkowego wsparcia. W Warszawie orzeczenia o kształceniu specjalnym ma już niemal 27,5 tys. dzieci. Szkołom publicznym coraz trudniej temu sprostać. Rodzice muszą szukać pomocy w placówkach prywatnych.

Pamiętam, jak syn poszedł do integracyjnej zerówki – opowiada Marta, mama nastolatka z autyzmem. Formalnie taka klasa może mieć do 20 uczniów, w tym maksymalnie 5 z orzeczeniami. Na początku było w niej jedno dziecko z niedosłuchem i czworo ze spektrum autyzmu. Potem wychodziły kolejne diagnozy, doszło dwoje nowych dzieci.
W pierwszej klasie było już pięcioro z autyzmem, dwoje z ADHD, chłopiec z FAS [alkoholowy zespół płodowy], dziecko z potężnymi problemami wychowawczymi. Zabraliśmy syna z tej klasy, bo nie dało się wytrzymać. Nie można doprowadzać do kumulacji dzieci z orzeczeniami i trudnościami w jednej klasie, bo nikt sobie z taką grupą nie poradzi. (….)

Itd… Itd… Już chyba 7 lat temu w Warszawie było 20 specjalnych przedszkoli dla dzieci autystycznych. Ale cóż… Mieszkańcy Warszawy to najbardziej chyba zidiociała populacja w Polsce. Wszyscy wyszczepieni pod kokardę. Z tego co mówią nauczyciele to wyszczepialność dzieciaków w podstawówkach na covid prawie 100%, teraz na HPV – podobnie. Na grupach klasowych rodziców rodzice z radością i euforią zdawali sobie relację kto trafił na kwarantannę, a do kogo przyjechała policja podczas kwarantanny,… Trzeba było te grupy poopuszczać jak najszybciej…. Zresztą wyniki wyborów pokazują wyraźnie lewackość tej h……y.

Miaow 15:33 on 15 Styczeń 2025
Pracuję w szkole w małej miejscowości i widzę to także. Procentowo na każdą klasę przypada średnio 25-30% dzieci z deficytami rozwojowymi, opiniami PPP, w trakcie badań lub bez badań, ale z widocznymi trudnościami. Niektórzy rodzice bardzo niechętnie realizują zalecenia nauczycieli o przebadaniu dziecka w PPP. Bez zgody rodzica, niestety, nic się nie da zrobić. Trzeba przejść całą procedurę prawną w sądzie rodzinnym, aby zmusić rodzica do współpracy. Bez opinii PPP nie ma możliwości pomóc takiemu uczniowi, bo musi być podstawa, a do uzyskania jest wiele, bo mogą to być np. godziny nauczania indywidualnego, zajęcia wyrównawcze, logopedyczne itd. Kolejnym problemem są długie kolejki do badań w PPP i do lekarzy specjalistów (neurolog, laryngolog, psychiatra). W opinii PPP są wskazania, nad czym trzeba pracować z dzieckiem w szkole i nad czym w domu. Rodzice jednak nie bardzo się garną do pracy z dzieckiem w domu, a wobec szkoły mają wysokie oczekiwania. Czasem mam wrażenie, że najlepiej by było, żeby dziecko nocowało także w szkole, żebyśmy karmili i dbali o dziecko 🙂
U nas, jak dotąd, przyznano tylko jednego nauczyciela wspierającego, bo podwyższone zostały kryteria przyznawania ze względu na oszczędność i tym ze zwykłą opinią PPP się nie należy, a potrzeby są prawie w każdej klasie. Tak więc dzieci z nadpobudliwością, ze stwierdzonym ADHD, które wymagają kogoś, kto im pomaga w skupieniu, tłumaczeniu poleceń i motywuje do pracy, nie mają tego wsparcia. Przy takiej liczbie dzieci z deficytami w każdej klasie jeden nauczyciel nie da rady tego zrobić, nawet, gdyby bardzo chciał. Tak więc uwaga nauczyciela skupia się na pomocy uczniom z trudnościami, a ci przeciętni i zdolni są często zaniedbywani.
Żeby stwierdzić ADHD, potrzebna jest opinia psychiatry. Na słowo „psychiatra” wielu rodziców reaguje negatywnie. Te dzieci często psują dyscyplinę konieczną na lekcji, są agresywne w stosunku do innych dzieci, rozpraszają uwagę klasy, pajacują i często nic nie robią. To rzutuje negatywnie na postępy wszystkich dzieci. Niektóre „madki” niestety, mają to w dupie.
Coraz większym problemem jest brak umiejętności czytania ze zrozumieniem, a nawet zwykłego czytania. Często ciągnie się to do końca nauki w podstawówce. Jednak chyba największym problemem jest brak ciekawości, aktywności, chęci zgłębienia czegokolwiek. Najlepiej byłoby dać smartfon lub laptopa i wtedy wiele problemów z dziećmi by się rozwiązało. Tak, niestety, robią rodzice. W klasach 4-8 prawie każde dziecko ma smartfon i praktycznie się z nim nie rozstaje.
Osobiście jestem wrogiem szczepień, mówię o tym otwarcie rodzicom, w czasie srandemii jako jedyny chodziłem bez maseczki, propaguję też zdrowe odżywianie i przez to nie chcą, abym jeździł na wycieczki z dziećmi, bo mówię, ze nie pozwolę na żadne McDonaldsy i KFC, albo hot dogi na orlenach. Mówię też otwarcie o fluoryzacji, że fluor szkodzi na układ nerwowy i obniza inteligencję. 🙂 Niedługo emerytura i mogę sobie robić i mówić, co chcę 🙂

Wolni Słowianie 15:54 on 15 Styczeń 2025
Z tego co tu czytam to jest katastrofa. Wiedziałem że jest źle z młodzieżą (korków z matmy i chemii udzielam ale w szkole nie pracuję). Nie sądziłem jednak że aż tak źle. 25-30% dzieci z deficytami rozwojowymi w każdej klasie? Szok. Problem z czytaniem w 8 klasie?! Ja mam często przypadki że uczniowie którym korepetycji z matmy udzielam w 5-6 klasie tabliczki mnożenia nie znają. A liczenie na kalkulatorze np. ile to jest 11*3 to „standard”. Teraz mam ucznia który jest w drugiej klasie liceum, ma podstawową matematykę i miał mieć sprawdzian z równań wielomianowych w tym tygodniu. No i mu tłumacze jak to rozwiązywać że trzeba rozłożyć wielomian na czynniki i każdy przyrównać do zera itd. I potem on rozwiązuje równanie z podręcznika i okazało się że on nie umie prostego równania liniowego 2x+1 = 0 rozwiązać! W drugiej klasie liceum gdy to było w 6 czy 7 kłasie podstawówki. Szczęka mi mało nie opadła z wrażenia. I jak mnoży to nie wie czy przy liczbach o różnych znakach wychodzi wynik dodatni czy ujemny. I on jest że tak powiem normalny nie ma żadnego orzeczenia. Jak nasz kraj będzie wyglądał za 15-20 lat przy takiej dzisiejszej młodzieży to strach pomyśleć. Oni się do żadnej pracy nie będą nadawać bo nawet strach i na kasę w sklepie posadzić bo zaraz manko zrobią..

Dyskusja, i dalsza jej część na stronie; https://bacologia.wordpress.com/2025/01 ... /#comments
0 x

ODPOWIEDZ