Witam wszystkich użytkowników tego forum

17.03.23
Forum przeżyło dziś dużą próbę ataku hakerskiego. Atak był przeprowadzony z USA z wielu numerów IP jednocześnie. Musiałem zablokować forum na ca pół godziny, ale to niewiele dało. jedynie kilkukrotne wylogowanie wszystkich gości jednocześnie dało pożądany efekt.
Sprawdził się też nasz elastyczny hosting, który mimo 20 krotnego przekroczenia zamówionej mocy procesora nie blokował strony, tylko dawał opóźnienie w ładowaniu stron ok. 1 sekundy.
Tutaj prośba do wszystkich gości: BARDZO PROSZĘ o zamykanie naszej strony po zakończeniu przeglądania i otwieranie jej ponownie z pamięci przeglądarki, gdy ponownie nas odwiedzicie. Przy włączonych jednocześnie 200 - 300 przeglądarek gości, jest wręcz niemożliwe zidentyfikowanie i zablokowanie intruzów. Bardzo proszę o zrozumienie, bo ma to na celu umożliwienie wam przeglądania forum bez przeszkód.

25.10.22
Kolega @janusz nie jest już administratorem tego forum i jest zablokowany na czas nieokreślony.
Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
/blueray21

Ze swojej strony proszę, aby unikać generowania i propagowania wszelkich form nienawiści, takie posty będą w najlepszym wypadku lądowały w koszu.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.

Pozdrawiam wszystkich i nieustająco życzę zdrowia, bo idą trudne czasy.

/blueray21

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.

/blueray21

emigracja, itp.

Awatar użytkownika
songo70
Administrator
x 1157
x 602
Podziękował: 17736 razy
Otrzymał podziękowanie: 24936 razy

Re: emigracja, itp.

Nieprzeczytany post autor: songo70 » poniedziałek 17 cze 2024, 12:30

konserwatywne rodziny z Australii również chronią się w Rosji:

https://youtu.be/owTKSpc8Pu0?si=GpUZm7h3tkSHWML4
0 x

"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

Awatar użytkownika
songo70
Administrator
x 1157
x 602

Nieprzeczytany post autor: songo70 » środa 19 cze 2024, 16:59

0 x

"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "

Awatar użytkownika
songo70
Administrator
x 1157
x 602

Nieprzeczytany post autor: songo70 » poniedziałek 08 lip 2024, 09:47

migrabci.jpg
migrabci.jpg (45.34 KiB) Przejrzano 4591 razy
ponoć co godzinę jakiś Brytyjczyk opuszcza wyspy, słyszałem to już w 2005 ale uznałem to za angielski humor,-
ale dziś to co innego wystarcz wpisać w YT:
why i want to leave the uk for good
0 x

Awatar użytkownika
songo70
Administrator
x 1157
x 602

Nieprzeczytany post autor: songo70 » niedziela 28 lip 2024, 18:05

0 x

Awatar użytkownika
songo70
Administrator
x 1157
x 602

Nieprzeczytany post autor: songo70 » poniedziałek 26 sie 2024, 18:24

0 x

Awatar użytkownika
chanell
Administrator
x 1484
x 443
Podziękował: 14925 razy
Otrzymał podziękowanie: 14285 razy

Nieprzeczytany post autor: chanell » wtorek 27 sie 2024, 19:46

Ziggi też dobrze mówi .Biorąc pod uwagę ten cały irracjonalny zielony ład ,chipowanie ludzi i łączenie naszego mózgu z AI to wszystko wskazuje na to ,że nasza planeta jest terraformowana dla innej cywilizacji .
0 x

Lubię śpiewać, lubię tańczyć,lubię zapach pomarańczy...........

Awatar użytkownika
songo70
Administrator
x 1157
x 602

Nieprzeczytany post autor: songo70 » środa 28 sie 2024, 08:07

...albo dla innego gatunku ale może być też inaczej bo to raczej naturalne cykle,-
a NWO dorabia do tego swoją narracje :P
0 x

Awatar użytkownika
songo70
Administrator
x 1157
x 602

Nieprzeczytany post autor: songo70 » sobota 31 sie 2024, 12:20

0 x

Awatar użytkownika
songo70
Administrator
x 1157
x 602

Nieprzeczytany post autor: songo70 » poniedziałek 02 wrz 2024, 15:23

sytuacja w państwie Żydowskim pogarsza się z dnia na dzień, dlatego-
PSX_20240902_140316.jpg
PSX_20240902_140316.jpg (72.89 KiB) Przejrzano 3900 razy
0 x

Awatar użytkownika
songo70
Administrator
x 1157
x 602

Nieprzeczytany post autor: songo70 » czwartek 05 wrz 2024, 18:11

0 x

Awatar użytkownika
songo70
Administrator
x 1157
x 602

Nieprzeczytany post autor: songo70 » wtorek 15 paź 2024, 07:36

0 x

Awatar użytkownika
songo70
Administrator
x 1157
x 602

Nieprzeczytany post autor: songo70 » środa 16 paź 2024, 15:01

Dałem komentarz do materiału powyżej i szybko podsumował Donaldinio, że robi jedno a mówi coś zupełnie innego, i że póki co będzie to głównie z kasy UE bo RP nadal jest płatnikiem netto - tzn. Ubogacanie kulturowe..

https://youtu.be/ajMsr3di1mg?si=Uk4sLbvaZnXwbLGB
0 x

Awatar użytkownika
songo70
Administrator
x 1157
x 602

Nieprzeczytany post autor: songo70 » czwartek 17 paź 2024, 05:49

0 x

Awatar użytkownika
chanell
Administrator
x 1484
x 443
Podziękował: 14925 razy
Otrzymał podziękowanie: 14285 razy

Nieprzeczytany post autor: chanell » piątek 18 paź 2024, 16:28

Czy nie byli to czasem Chasydzi ,którzy przylecieli na Ukrainę świętować święto zwane Rosz-ha Szana ?
Od kilku dni o tym słychać .
Były nawet o tym wzmianki na portalach internetowych .

https://wolnemedia.net/zydzi-przyleciel ... imo-wojny/
0 x

Lubię śpiewać, lubię tańczyć,lubię zapach pomarańczy...........

Awatar użytkownika
songo70
Administrator
x 1157
x 602

Nieprzeczytany post autor: songo70 » sobota 19 paź 2024, 15:16

szykuje się nowa fala na Europę:
BEZ CENZURY #25 - ROZMOWA - ZWIEFKA & PROF. ZAPAŁOWSKI - DO POLSKI ZMIERZAJĄ SETKI TYSIĘCY UCHODŹCÓW
https://youtu.be/oSmEyt94Tx8?si=GdVABoJ_tYKwsGUv
0 x

Awatar użytkownika
songo70
Administrator
x 1157
x 602

Nieprzeczytany post autor: songo70 » czwartek 24 paź 2024, 11:50

0 x

Awatar użytkownika
songo70
Administrator
x 1157
x 602

Nieprzeczytany post autor: songo70 » poniedziałek 28 paź 2024, 09:46

0 x

Yurek
x 1
x 6
Podziękował: 405 razy
Otrzymał podziękowanie: 143 razy

Nieprzeczytany post autor: Yurek » niedziela 10 lis 2024, 11:26

99% ludzi zabierających publicznie głos w sprawie emigracji/imigracji uprawia politykę, albo powiela jakieś zasłyszane stereotypy, albo daje upust swojej ksenofobii - irracjonalnym lękom przed "innymi".

W latach 1987-1988 byłem pierwszy raz na emigracji. Uciekłem do RFN z zamiarem bezpowrotnego wyjazdu do USA, RPA lub Australii - bo tyko taki był wybór. Pomagała nam istniejąca do dzisiaj IRC (International Rescue Committee). Byłem już po interview w konsulacie USA we Frankfurcie czekałem na pisemną zgodę na wyjazd. Jednak wtedy Jaruzelski ogłosił, że ci którzy nielegalnie uciekli za granicę mogą wracać. Że nie grozi im więzienie i nie będzie w tej sprawie dochodzenia przez SB. Tęsknota za rodziną i Ojczyzną nakazała mi wrócić.

W latach 2004 - 2021 ponownie wyjechałem z zamiarem "na stałe". Pozostałem aż do emerytury. Przez 17 lat.

W czasie tych wyjazdów przeżyłem osobiście i na sobie chyba wszystkie te podłe cechy maluczkich ludzików jak również godne, pełne empatii i czasami wspaniałomyślne czyny innych Ludzi.

My Polacy, historycznie patrząc, jesteśmy narodem wybitnie emigranckim. Chyba w każdej rodzinie znajdzie się jakiś emigrant. jak nie w obecnym pokoleniu - to w poprzednim. Śmiem twierdzić, że miliony obecnie żyjących Polaków, swój obecny dobrobyt zawdzięcza swojej lub swoich ojców/dziadów emigracji zarobkowej lub innej.

Jeden z największych króli polskich - Jagiełło - był emigrantem (abstrahując od powodów). Polska szlachecka słynęła z przyjazności dla "obcych", którzy zasiedlali całe tereny wczesnej Polski a później Rzeczpospolitej. Mickiewicz, Słowacki i całe pokolenia innych.

Jednak w niezrozumiały sposób, ogarnęła nas obecnie masowa, wybiórcza amnezja historyczna. Szczególnie w Polsce prowincjonalnej, w której ja mieszkam.
Nawet mój syn, który z rozrzewnieniem wspomina zapach i smak pomarańczy kiedy przysłałem do domu (miał wówczas 4 lata) całą paczkę cytrusów na Boże Narodzenie z RFN i pamięta kolorowe, zachodnie ubranka z paczek - dzisiaj jest anty imigrancki. Nie chce pamiętać że z emigracji ojca miał co do gęby włożyć.

Nie dotyczy to oczywiście wspaniałego zrywu empatii w stosunku do Ukraińców w chwili wybuchu pełnoskalowej wojny. Jednak dzisiaj te nastroje już się odwróciły.

Wiem że w jednym zdaniu poruszam emigrację i imigrację ale dla mnie to są tylko dwie strony tej samej monety.
Generalnie, nie lubię tych tematów w rozmowach bezpośrednich. Za dużo kontrowersji. A ponieważ wiem co przeżyłem, nie starcza mi nerwów na spokojną dyskusję i przekonywanie.

Dobrego samopoczucia życzę.
Jurek
1 x

Awatar użytkownika
songo70
Administrator
x 1157
x 602

Nieprzeczytany post autor: songo70 » niedziela 10 lis 2024, 13:49

..to wszytko prawda @Yurek ale nastroje społ. są indukowane przez polityków inspirowanych przez planerów,-
emigracja o której mówisz/piszesz jest/była inna od tej obecnej w kierunku ełropa i hameryka, to dwie rózne,-
pary kaloszy- np. Irlandia gdzie miałem przyjemność gościć w 2006 w stolicy, już po paru latach okazywała,-
pierwsze znaki zmęczenia zbyt dużą falą emigrantów ale to nic w porównaniu do tego co dzieje się w ostatnich,-
latach a zwłaszcza ostatni rok- to ja byłem tam jeszcze w pięknym czasie dla emigrantów.
Nie da się wszystkiego napisać o tym ale jak to ktoś powiadał:

Znaj proporcje, mocium panie…

pozdrawiam z jesiennego Cambridge :)
0 x

Yurek
x 1
x 6

Nieprzeczytany post autor: Yurek » poniedziałek 11 lis 2024, 09:47

Dla mnie emigracja jest jedna. Nie dzielę jej na lepszą czy gorszą, mniej czy bardziej godną, polityczną czy zarobkową. Już zaczyna się pojawiać na świecie nowy rodzaj - emigracja klimatyczna, gdzie ludzie uciekają przed wodą (wide Bangladesz).

Każdy emigrant, dobrowolny czy zmuszony wyjechać, przeżywa te same uczucia. Tęsknoty za przyjaciółmi, rodziną, swoją małą Ojczyzną, Żal, gorycz, ciągłe rozterki czy było może inne lepsze wyjście.
Człowiek rodzi się i w miarę dorastania tylko narasta w min przywiązanie/miłość do bliskich, kolegów, otoczenia. Pamięć miłych i tych mniej miłych wspomnień, doświadczeń. Pierwszy papieros, wagary, pocałunek, pierwsza miłość itd. To wszystko definiuje jego miejsce na świecie.
Emigracja odbiera całą jego dotychczasową treść życia.

Dlatego uważam, że pojedynczy człowiek, lub całe grupy ludzi, którzy doprowadzili do przymusu wyjazdu (np. PZPR) są zbrodniarzami. Bo pozbawić człowieka tego wszystkiego to zbrodnia.

A jeżeli tak jest, to kimże jest człowiek, który emigruje dobrowolnie, nie przymuszony.
Nie może ulżyć sobie i obarczyć winą kogoś innego, otoczenia, czasów w których żyje.
To jego ciężar i musi z nim żyć.
0 x

Awatar użytkownika
songo70
Administrator
x 1157
x 602

Nieprzeczytany post autor: songo70 » poniedziałek 11 lis 2024, 10:46

..tak znowu zgoda z powyższym ale nie o to mi chodziło, nie do końca precyzyjnie się wyraziłem,-
piszesz jeszcze o czasach PRL i zgoda że emigracja/emigranci są równi jednak mi chodziło o to o,-
O czym krzyczą głośno chociażby Irlandczycy na protestach, iż są właśnie wynarodowiani we własnym kraju!
Populacja Irl. - to 5 224 884 a w ostatnich latach(może tylko 2) przybyło do niej jako uchodźcy około 2 do 3mln! Ludzi :o
i tu robi się problem, ale w zasadzie sam popełniłem pewien błąd pisząc o tym i nie popełniłem bowiem w mediach,-
celowo miesza się i utożsamia terminy: emigrant i uchodźca - to nie to samo a jednak w rezultacie tj,-
chociażby na przykładzie Irlandii to że polityka wewnętrzna tego kraju a raczej rządu nakazuje każdemu uchodźcy a nie emigrantowi,-
dać dach na głową i min. środków do życia - to doprowadza ten naród na skraj nowej rewolucji i w tym jest problem!
Dlatego uważam, że pojedynczy człowiek, lub całe grupy ludzi, którzy doprowadzili do przymusu wyjazdu (np. PZPR) są zbrodniarzami. Bo pozbawić człowieka tego wszystkiego to zbrodnia.
ostatnie 30lat (post)komunistycznych rządów doprowadziły do wyjazdu w krótkim czasie prawdopodobnie więcej Polaków niż za PRL.

i tak emigrant jest zdany tylko na siebie a uchodźca choć taki sam człowiek ma wszystko zapewnione jak "u boga za piecem".

PS. Odsyłam do filmów na z CDA które wstawiłem ostatnio - to wiele wyjaśnia odnośnie emigracji Polaków

PS2. W aktualnej populacji Irlandii część z tej liczby stanowi też starą emigracja jako ciekawostkę dodam że w l.70- siątych była słynna tam sytuacja emigrantek tzw." baby Born " kiedy prawo tego kraju gwarantowało każdemu urodzonemu dziecku na terenie tego kraju obywatelstwo i tym samym matce tego dziecka a potem tylko ojciec i reszta rodziny :lol:

Odbywały się w tamtym czasie całe loty z Afryki matek w stanie połogu... :shock:

PS3. Rosja sciąga robotników z krajów Afrykańskich ponieważ tyłu młodych Rosjan uciekło w obawie o pobór przymusowy!

PS4. W końcu dzisiaj chodzi o to że ta "emigracja" jest masowo zorganizowana :!:
0 x

Yurek
x 1
x 6

Nieprzeczytany post autor: Yurek » poniedziałek 11 lis 2024, 14:55

Zaciekawiłeś mnie tą Irlandią.

Okazuje się że około 80 mln osób na całym świecie przyznaje się do pochodzenia irlandzkiego.

Irlandczycy na świecie według miejsca zamieszkania :

Stany Zjednoczone: 36 495 800
Wielka Brytania: 14 000 000
Kanada: 4 354 155
Irlandia: 3 900 660*
Australia: 1 900 000
Meksyk: 700 tys.-1,2 mln.
Argentyna: 700 tys.-1 mln.
*rozbieżność może wynikać z opisywanej przez ciebie ostatniej emigracji. Co nie zmienia skali różnic rozsiania ich po świecie.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Irlandczycy

Irlandia jest dopiero czwartym co do wielkości skupiskiem Irlandczyków. :!: :?:
Aż trudno uwierzyć że te dane są wiarygodne

Dla porównania:
Według danych szacunkowych Stowarzyszenia Wspólnota Polska poza terytorium Polski mieszka do 21 milionów Polaków i osób pochodzenia polskiego

W przyrodzie wszystko zmierza do równowagi a świat jest systemem naczyń połączonych.
Być może "system istnienia" widzi niesłychaną emigrację Irlandczyków jako nierównowagę ;) i dąży do wyrównania, do równowagi. Stąd jest obecna nadreprezentacja imigrantów, o której piszesz.

Mamy 120 tys. Polaków mieszkających w Irlandii. Przez ostatnie 20 lat od waszej akcesji (Polski do Unii Europejskiej – PAP) mieliśmy setki tysięcy Polaków mieszkających w Irlandii, pracujących w Irlandii i jesteśmy bardzo, bardzo wdzięczni za to, co zrobili dla Irlandii" - zauważył w rozmowie z PAP irlandzki minister stanu ds. promocji handlu, regulacji cyfrowych i firm Dara Calleary.
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Polska ... 53470.html
1 x

Awatar użytkownika
songo70
Administrator
x 1157
x 602

Nieprzeczytany post autor: songo70 » poniedziałek 11 lis 2024, 17:34

..tak te liczby zmieniają się dziś wręcz płynnie w każdej minucie, do Irl. dodam tylko że ta sytuacja jest spowodowana,-
otwartą granicą między częścią płn. i resztą kraju- to ewenement zgodny z protokołem Brexitu Irl.płn. jest jednocześnie,-
częścią Wlk.Bryt. a więc poza UE a jednocześnie ma granicę otwartą z UE za pośrednictwem rep.Irl..
Według danych szacunkowych Stowarzyszenia Wspólnota Polska poza terytorium Polski mieszka do 21 milionów Polaków i osób pochodzenia polskiego
te dane już czytałem w l.90-siątych więc ta liczba też może być inna, uważam że wyższa tj. liczba Polaków na zielonej wyspie,-
ale znowu b.płynne..
i Irlandczycy bdb rozumieją emigracjęna co wskazują w/w dane, ale są pewne granice.
0 x

Awatar użytkownika
forester
x 164
x 148
Podziękował: 1496 razy
Otrzymał podziękowanie: 3163 razy

Nieprzeczytany post autor: forester » poniedziałek 25 lis 2024, 22:00

Obrazek
:ugeek: :twisted: :ugeek:
0 x