Drodzy forumowicze i goście!

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.


/blueray21

Witamina C - niedoceniony uzdrawiacz

Pani Wiesia
Posty: 90
Rejestracja: czwartek 14 mar 2019, 22:49
x 53
x 4
Otrzymał podziękowanie: 75 razy

Re: Witamina C - niedoceniony uzdrawiacz

Nieprzeczytany post autor: Pani Wiesia » poniedziałek 24 cze 2019, 23:06

Witajcie,
Od dwóch tygodni biorę witaminę C . Zaczełam brać od 5 gramów dziennie w postaci kwasu askorbinowego powoli zwiększajac dawkę do 20 gramów . Zauważyłam , że moje pH jest bardzo niskie czy to jest normalne ? Po witaminie mam pH 5.0 albo mniej . Wybaczcie ale nie miałam czasu przeczytać tego wątku. Zaczełam brać na noc minerały , żeby trochę podwyższyć peha .
Czy ktoś coś podobnego u siebie zauważył , totalne zakwaszenie po wit. C ?
0 x



Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 8643
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 319
Podziękował: 452 razy
Otrzymał podziękowanie: 12093 razy

Re: Witamina C - niedoceniony uzdrawiacz

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » wtorek 25 cze 2019, 00:14

To normalne. Jak widać twoje bufory alkaliczne są wyczerpane kompletnie.
Bierz wit. C buforowaną przynajmniej sodą, bo wystąpią znacznie, znacznie gorsze efekty uboczne, niż samo pH.
1 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Pani Wiesia
Posty: 90
Rejestracja: czwartek 14 mar 2019, 22:49
x 53
x 4
Otrzymał podziękowanie: 75 razy

Re: Witamina C - niedoceniony uzdrawiacz

Nieprzeczytany post autor: Pani Wiesia » wtorek 25 cze 2019, 08:42

Czy mieszanka 100 gr wit C z 50 gr sody będzie dobra ? Nigdy wczesniej nie buforowalam .
Mi chodzi , żebym mogła ze sobą zabrać gotowa miksturę .
A jakbym wymieszała z proszkiem w którym , te składniki są , to byłoby dobrze?
Calcium 1563 mg 500,16 mg 62,52%
Eisen 15,6 mg 4,99 mg 35,66%
Kalium 1875 mg 600 mg 30%
Kupfer 3100 µg 992 µg 99,20%
Magnesium 625 mg 200 mg 53,33%
Mangan 3,1 mg 0,99 mg 49,60%
Molybdän 250 µg 80 µg 160%
Selen 94 µg 30,08 µg 54,69%
Zink 15,6 mg 4,99 mg 49,92%
Natrium 625 mg 200 mg -
ANDERE
Chrom 188 µg 60,16 µg 150,40%
0 x



Pani Wiesia
Posty: 90
Rejestracja: czwartek 14 mar 2019, 22:49
x 53
x 4
Otrzymał podziękowanie: 75 razy

Re: Witamina C - niedoceniony uzdrawiacz

Nieprzeczytany post autor: Pani Wiesia » wtorek 25 cze 2019, 14:09

Odpowiedź znalazłam na wątku „porady zdrowotne-opinie” :D
0 x



Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 10795
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 43
x 444
Podziękował: 22644 razy
Otrzymał podziękowanie: 15673 razy

Re: Witamina C - niedoceniony uzdrawiacz

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » środa 26 cze 2019, 18:04

Pani Wiesia pisze:
poniedziałek 24 cze 2019, 23:06
Wybaczcie ale nie miałam czasu przeczytać tego wątku.
na to warto znaleźć czas, tym bardziej, że odp. są w wątku.
Czy mieszanka 100 gr wit C z 50 gr sody będzie dobra ?
str. 2:
blueray21 pisze:
środa 26 lut 2014, 11:07
Nie sprawdzałem powyższej mikstury pod względem ilościowym, przywołałem jedynie proporcje producenta / pomysłodawcy i wyliczyłem stosowną ilość dla zamiennika wodorowęglanu potasu.
Jednak po przeanalizowaniu widzę, że ona jest wyraźnie robiona pod kątem terapii nowotworowej - to takie 3 w 1.
Z zawartości saszetki (0,15 g wit, C i 0,3 g wodorowęglanu sodu) wynika, że witamina C ... jest tu dodatkiem i stworzy relatywnie mało askorbinianu potasu.
Ten skład sugeruje, że najbardziej chodzi tu o alkalizację organizmu i dostarczenie sporej dawki potasu.
Jak wspominałem potas jest jedynym suplementem w terapii Gersona dla nowotworów. Używanie 5-ciu lub więcej saszetek dziennie spełnia powyższe wymagania, ale nie jest to typowa witamina C i przy dawkach rzędu kilku gram będziemy dostarczali organizmowi zbyt dużo potasu na raz, a to niczego dobrego na dłuższą metę nie wróży.
Być może dla niektórych wygodniejszą formą będzie przechowywanie zmieszanych składników w słoiku i dawkowanie np. łyżeczką, na bieżąco, niż mieszanie roztworów. Więc powtórzę poprawne proporcje dla zbuforowanej i zrównoważonej witaminy C:

Buforowana sodem:
100 g witaminy C + 48 g sody (wodorowęglanu sodu).

Buforowana zrównoważona:
100 g witaminy C + 32 g sody (wodorowęglanu sodu) + 15 g węglanu potasu (lub 22 g wodorowęglanu potasu).

Dla askorbinianu potasu:
100 g witaminy C + 42 g węglanu potasu (lub 62 g wodorowęglanu potasu)


Raczej nie należy mieszać tego w blenderach, bo ich szybko wirujące ostrza wytwarzają temperaturę, która będzie utleniała składniki. Natomiast bez problemu można wymieszać to (łatwiej większe ilości) ramkami do ubijania piany i mieszania sosów w ręcznym mikserze.
Widać z tego, że 1 g witaminy C to ok. 1,5 g mieszaniny proszków i mając wagę można określić jaka to jest ilość na konkretnej łyżeczce, w codziennym dawkowaniu wielka precyzja nie ma sensu.
Przechowujemy mieszaninę na sucho w szczelnym naczyniu i dawkę wsypujemy do szklanki, powoli zalewając płynem (można dodać jakiegoś soku dla lepszego smaku - to sprawa indywidualna, ale lepiej bez cukru, czy bardzo skoncentrowanych słodkich soków).
1 x


czasem tak długo wpatrujemy się w zamknięte drzwi, że nie dostrzegamy tych, które już dawno się otworzyły...

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 10795
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 43
x 444
Podziękował: 22644 razy
Otrzymał podziękowanie: 15673 razy

Re: Witamina C - niedoceniony uzdrawiacz

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » wtorek 09 lip 2019, 15:19

0 x


czasem tak długo wpatrujemy się w zamknięte drzwi, że nie dostrzegamy tych, które już dawno się otworzyły...

cedric
Posty: 2541
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 45
x 28
Podziękował: 1629 razy
Otrzymał podziękowanie: 3471 razy

Re: Witamina C - niedoceniony uzdrawiacz

Nieprzeczytany post autor: cedric » czwartek 11 lip 2019, 00:26

Witamina C neutralizuje chlor w wodzie -pitna, baseny

https://www.fs.fed.us/t-d/pubs/html/052 ... 31301.html

Using Vitamin C To Neutralize Chlorine in Water Systems
Brenda Land, Sanitary Engineer, Project Leader

Picie wody chlorowanej z wit. C zwiększa ilość HCl


"Kwas askorbinowy
Jeden gram kwasu askorbinowego zobojętni 1 miligram na litr chloru na 100 galonów wody. Reakcja jest bardzo szybka. Reakcja chemiczna (Tikkanen i inne 2001) kwasu askorbinowego z chlorem jest pokazana poniżej:

C5H5O5CH2OH + HOCL → C5H3O5CH2OH + HCl + H2O

Kwas askorbinowy + Kwas podchlorawy → Kwas dehydroaskorbinowy + Kwas solny + woda"

https://www.bridgebiotechnology.com/pro ... -chlorine/

How do you protect yourself from chlorine in swimming pools?

"Chlor i cukrzyca
Zdrowy poziom cukru we krwi utrzymuje się dzięki insulinie wytwarzanej przez komórki beta wysepek Langerhansa zlokalizowanych w trzustce.

Gdy chlor dostaje się do organizmu, wytwarza silny środek utleniający lub pochodną kwasu, zwaną alloksanem. Ten alloksan tworzy rodniki, które uszkadzają DNA w komórkach trzustki komórek w nieprawidłowym działaniu i ostatecznie umierają. Aloksan wpływa również na aktywność mineralną cynku niezbędną do aktywacji enzymu, ligazy DNA, która pomaga wytwarzać materiał genetyczny do produkcji nowych komórek beta. A chlor dezaktywuje niacynę witaminy B potrzebną do umieszczenia cynku w enzymie. Cynk jest również niezbędny do przechowywania i działania insuliny. Gdy komórkom beta nie uda się wyprodukować wystarczającej ilości insuliny lub nie będzie już produkować insuliny, a minerał cynkowy będzie miał niewystarczającą aktywność, wynikiem będzie cukrzyca.

Szkodliwy wpływ alloksanu na trzustkę jest tak silny, że podręcznik medycyny naturalnej nazywa go „silną toksyną komórek beta”.
"
0 x



Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 10795
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 43
x 444
Podziękował: 22644 razy
Otrzymał podziękowanie: 15673 razy

Re: Witamina C - niedoceniony uzdrawiacz

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » wtorek 16 lip 2019, 11:03

100 proc. sok pomarańczowy zawiera

więcej hesperydyny niż witaminy C

Autor: www.sadyogrody.pl/pr 10 lipca 2019 12:14

Obrazek


Nowe dane dotyczące składu soków potwierdzają bogatą matrycę składników odżywczych zawartych w 100% soku pomarańczowym, uwzględniają witaminy i składniki mineralne, a także nowo zbadane bioaktywne związki roślinne takie, jak hesperydyna, której zawiera więcej niż witaminy C.

Chociaż hesperydyna dopiero zaczyna być badana, to już wykazany został jej istotny wpływ na parametry metaboliczne, co może również przyczynić się do ponownej oceny znaczenia odżywczego soku pomarańczowego, którego wartość odżywcza ma wpływ na wybrane aspekty zdrowotne, w tym na funkcjonowanie układu naczyniowego i ciśnienie krwi.



100% sok pomarańczowy znany jest jako źródło witamin i składników mineralnych, jak np. witaminy C, jest on również jednym z niewielu naturalnych źródeł hesperydyny, czyli związku polifenolowego, który ma właściwości przeciwzapalne[1], a także pozytywnie wpływa na elastyczność naczyń krwionośnych.

Hesperydyna, występująca w białej, wewnętrznej części skórki owoców cytrusowych (albedo), ma zdecydowaną przewagę nad innymi substancjami antyoksydacyjnymi. Ze względu na swoją strukturę chemiczną skutecznie działa zarówno w roztworach wodnych, jak i oleistych, co oznacza, że ma działanie ochronne zarówno w płynach, jak i błonach komórkowych, a także w związkach białkowo-tłuszczowych we krwi. W pracy Rangel-Huerta i in. zweryfikowano wpływ polifenoli znajdujących się w soku pomarańczowym na układ antyoksydacyjny oraz markery stresu oksydacyjnego. Z badań wynika, że regularne spożywanie soku pomarańczowego może pomóc w ochronie DNA przed uszkodzeniami i peroksydacją lipidów, a także w modyfikowaniu enzymów antyoksydacyjnych.
Badania, takie jak przeprowadzone przez Morand i in., wykazują, że hesperydyna może wpływać na obniżanie ciśnienia krwi i poprawiać właściwości komórek śródbłonka, a tym samym zwiększać ochronę naczyń krwionośnych.

Nowe dane SGF International pokazują, że 100% sok pomarańczowy dostarcza nawet większe ilości hesperydyny niż witaminy C – około 104 mg hesperydyny w szklance soku (200 ml), a dzięki jej wysokiej przyswajalności zapewnia poziom podobny do tego jaki jest w owocach.

Mimo, że pomarańcze zawierają 2,4 razy więcej hesperydyny niż 100% sok pomarańczowy, ludzie przyswajają dokładnie taką samą ilość hesperetyny (metabolitu hesperydyny) niezależnie od tego, czy spożywają owoce, czy sok.
Świadczy to o równoważności żywieniowej obu tych produktów pod względem hesperydyny. Mniejszy wychwyt hesperydyny pochodzącej z owoców jest najprawdopodobniej spowodowany ograniczoną rozpuszczalnością hesperydyny w sokach trawiennych, a także większą zawartością pektyny w owocach, która utrudnia przyswajanie hesperydyny.

Porównując dostępny w sklepach i świeżo wyciskany sok pomarańczowy, około trzy razy więcej hesperetyny pojawia się w osoczu po spożyciu 100% soku pomarańczowego z kartonu, który ma większą zawartość hesperydyny ze względu na bardziej wydajny proces wyciskania soku.

Witamina C, potas i foliany – nowe dane dotyczące składu soku pomarańczowego
Te same dane SGF International potwierdzają również, że szklanka (200 ml) 100% soku pomarańczowego może zapewniać aż do 90 mg witaminy C, co stanowić może nawet ponad 100% referencyjnej wartości spożycia (RWS), zalecanej dziennej ilości, która pozwoli utrzymać ogólny dobry stan zdrowia.

Taka porcja soku zapewnia również ok. 21% referencyjnej wartości spożycia folianów oraz ok. 17% referencyjnej wartości spożycia potasu. Oznacza to, że 100% sok pomarańczowy zawiera wystarczająco dużo witaminy C, folianów i potasu (≥7,5% RWS na 100 g), dlatego można zastosować oświadczenia żywieniowe[9] dla tych składników.

Witamina C pomaga między innymi w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, a także pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym; foliany pomagają w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych; natomiast potas pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi oraz w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni.
http://www.sadyogrody.pl/klik/nlt/sadyo ... 18563.html
0 x


czasem tak długo wpatrujemy się w zamknięte drzwi, że nie dostrzegamy tych, które już dawno się otworzyły...

noone312
Posty: 10
Rejestracja: niedziela 09 cze 2019, 22:07
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Re: Witamina C - niedoceniony uzdrawiacz

Nieprzeczytany post autor: noone312 » piątek 09 sie 2019, 12:12

Przeszukałam forum, ale mam wątpliwości.
Chciałabym brać Wit C połączoną z MSM, wg Lasta jest to 10g + 10g na dzień.
Natomiast wątpliwości mam co do wit C (mam w formie kwasu L-askorbinowego) - czy mam ją dodatkowo buforować, czy właśnie chodzi o to by była "czysta"?
0 x



cedric
Posty: 2541
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 45
x 28
Podziękował: 1629 razy
Otrzymał podziękowanie: 3471 razy

Re: Witamina C - niedoceniony uzdrawiacz

Nieprzeczytany post autor: cedric » środa 21 sie 2019, 23:56

https://www.medicalnewstoday.com/articles/319017.php
Vitamin C may stop leukemia from progressing
Published Thursday 17 August 2017

Od lat siedemdziesiątych badacze interesują się wysoką dawką witaminy C i jej terapeutycznym potencjałem w leczeniu raka.

Nowe badania pokazują,

w jaki sposób witamina C może powstrzymać

białaczkowe komórki macierzyste
przed namnażaniem, a tym samym blokować rozwój niektórych form raka krwi.


pomarańcze i witamina c z zastrzykiem
Nowe badania sugerują, że witamina C, podawana dożylnie, może blokować białaczkowe komórki macierzyste przed namnażaniem.
Dowody na obecność witaminy C jako skutecznego leczenia raka pozostają kontrowersyjne. Kilka badań wykazało, że działa na wiele różnych rodzajów raka, w tym raka trzustki, raka wątroby, raka okrężnicy i raka jajnika. Inne badania sugerują jednak, że może to zmniejszyć skuteczność chemioterapii.

Nowe badania - przeprowadzone przez naukowców z Perlmutter Cancer Center na New York University (NYU) Langone Health w Nowym Jorku - badają wpływ witaminy C na raka krwi.

Pierwszym autorem badania jest dr Luisa Cimmino, adiunkt na Wydziale Patologii NYU Langone Health, a wyniki badań opublikowano w czasopiśmie Cell.

Rola enzymu TET2 w białaczce
Enzym zwany dioksygenazą Tet metylcytozyny 2 (TET2) ma zdolność do tworzenia komórek macierzystych - które są niezróżnicowanymi komórkami, które nie uzyskały jeszcze określonej tożsamości i funkcji - różnicowania w dojrzałe, normalne komórki krwi, które w końcu umierają podobnie jak inne inna normalna komórka.

Jest to korzystne dla pacjentów z białaczką, u których komórkom macierzystym krwi nie „mówi się”, aby się dojrzały, więc zamiast tego regenerują się i rozmnażają w nieskończoność. To powstrzymuje organizm przed wytwarzaniem normalnych białych krwinek, których nasz układ odpornościowy potrzebuje do walki z infekcją.

Zmiany genetyczne mogą wpływać na korzystne działanie tego enzymu. Autorzy zauważają w swoich badaniach, że 10 procent pacjentów z ostrą białaczką szpikową, 30 procent pacjentów z rodzajem przed-białaczki zwanym zespołem mielodysplastycznym i 50 procent pacjentów z przewlekłą białaczką szpikową ma genetyczną wadę, która zmniejsza TET2.

Dlatego prof. Cimmino i współpracownicy postanowili zbadać, w jaki sposób enzym ten może być genetycznie stymulowany i czy można do tego wykorzystać witaminę C.

Włączanie i wyłączanie genu TET2
Naukowcy zmodyfikowali genetycznie myszy tak, aby brakowało enzymu, projektując modele mysie z genem TET2 „włączonym” i „wyłączonym”. Kiedy gen został wyłączony, naukowcy odkryli, że komórki macierzyste zaczęły działać nieprawidłowo. Kiedy naukowcy ponownie włączyli gen, te awarie zostały odwrócone.

Naukowcom wiadomo było, że w białaczce i innych chorobach krwi zależnych od wad genetycznych TET2 zmienia się tylko jedna z dwóch kopii genu TET2.

Zatem postawili hipotezę, że wysoka dawka witaminy C podana dożylnie może zrekompensować wadliwą kopię genu poprzez wzmocnienie działania kopii, która nadal funkcjonuje normalnie.

Inhibitory witaminy C i PARP blokują komórki rakowe
Badanie potwierdziło hipotezę naukowców. Odkryli, że wysoka dawka witaminy C promuje mechanizm genetyczny, który przywraca funkcję TET2. Mechanizm ten nazywa się demetylacją DNA - proces, który po prostu aktywuje geny, które „nakazują” komórkom macierzystym dojrzewać i ewoluować w kierunku śmierci, jak zwykle. Ten proces nie działa prawidłowo u pacjentów z mutacjami genetycznymi TET2.

Nowe badanie daje jednak takim pacjentom nadzieję, ponieważ naukowcy odkryli, że dożylne leczenie witaminą C sprzyja demetylacji DNA, „każąc” komórkom macierzystym dojrzeć i umrzeć. Leczenie zatrzymało także wzrost komórek macierzystych raka białaczki, które zostały przeszczepione od ludzkich pacjentów myszom.

Wyniki skłoniły naukowców do sprawdzenia, co by się stało, gdyby połączyli potencjał terapeutyczny witaminy C z klasą leków przeciwnowotworowych zwanych inhibitorami PARP. Są to „leki, o których wiadomo, że powodują śmierć komórek rakowych poprzez blokowanie naprawy uszkodzeń DNA i [są] już zatwierdzone do leczenia niektórych pacjentów z rakiem jajnika”, wyjaśnia prof. Cimmino.

Naukowcy odkryli, że ta kombinacja zwiększyła skuteczność leczenia witaminą C, co jeszcze bardziej utrudnia samoregenerację białaczkowych komórek macierzystych.


Jakie są implikacje kliniczne?
Dr Benjamin Neel, korespondent, autor badania, dyrektor Perlmutter Cancer Center, rozmawiał z Medical News Today o znaczeniu ich odkryć.

„Nasze wyniki sugerują, że wysokie dawki witaminy C - i ważne jest, aby pamiętać, że oznacza to dawki, które należy podawać [dożylnie] - mogą mieć korzyści terapeutyczne w zmutowanym TET2 zespole mielodysplastycznym, samodzielnie lub w połączeniu z obecnymi terapiami demetylacyjnymi i / lub inhibitory PARP ”.

Dr Benjamin Neel
„Nasza praca sugeruje również, że inhibitory PARP witaminy C plus / minus mogą być częścią korzystnej strategii dla mutanta TET2 [ostrej białaczki szpikowej]” - dodaje dr Neel. Ale autor ostrzega, że ​​są to tylko prognozy i że „muszą one zostać przetestowane u ludzi na drodze badań klinicznych”.

„Dr Abdul Maher-Hay z [Perlmutter Cancer Center] zorganizował wieloośrodkowe badanie w celu przetestowania działania witaminy C w pośrednim i wysokim ryzyku [zespół mielodysplastyczny]” - powiedział dr Neel. „Wyniki tego badania będą dość interesujące”.

Dr Neel podzielił się z MNT niektórymi kierunkami naukowców dotyczącymi przyszłych badań, mówiąc: „Planujemy również dodatkowe badania przedkliniczne w celu przetestowania wpływu wysokiej dawki witaminy C w połączeniu z PARP [inhibitorami] w większej liczbie modeli [ostrej białaczki szpikowej ] oraz w pierwotnych próbkach od pacjentów ”.

„Na koniec planujemy eksperymenty mające na celu identyfikację innych czynników, które mogą współdziałać z witaminą C w próbkach [ostrej białaczki szpikowej]”.
0 x



Awatar użytkownika
TheRiddler
Posty: 55
Rejestracja: czwartek 07 lut 2019, 09:37
x 6
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy

Re: Witamina C - niedoceniony uzdrawiacz

Nieprzeczytany post autor: TheRiddler » czwartek 22 sie 2019, 10:49

Czy liposomalna witamina C jest tak samo łagodna dla żołądka co askorbinian sodu ? I czy do askorbinianu sodu można zjadać owoce dla lepszego przyswojenia witaminy ?
0 x



cedric
Posty: 2541
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 45
x 28
Podziękował: 1629 razy
Otrzymał podziękowanie: 3471 razy

Re: Witamina C - niedoceniony uzdrawiacz

Nieprzeczytany post autor: cedric » czwartek 05 wrz 2019, 22:46

https://lifespannutrition.com/200-year-lifespan/

" Mówi się, że gen (gen GULO) w wątrobie, który wytwarza enzym oksydazy gulonolaktonowej, jest tak źle zmutowany, że nazywa się pseudogenem. Jest to gen, który wytwarza ostatni z szeregu enzymów niezbędnych do wewnętrznego wytwarzania witaminy C. Większość zwierząt, z wyjątkiem małp naczelnych, nietoperzy owocowych, świnek morskich i niektórych gatunków ryb, naturalnie produkuje własną witaminę C. Te ssaki mają taką samą mutację genową jak ludzie.

Dzikie zwierzęta niezdolne do syntezy witaminy C spożywają znacznie więcej witaminy C niż zalecana dzienna porcja dla dorosłych ludzi w USA. Oto tabela porównawcza.(w oryginale)

[...]
Ta biologiczna sytuacja nie została w pełni rozpoznana do późnych lat 70., kiedy biochemik Irwin Stone po raz pierwszy opisał tę mutację genu i jej konsekwencje. Ta wada genetyczna spowodowała, że ​​ludzkość pozyskała witaminę C wyłącznie z diety. Irwin Stone nazwał ten gatunek zmutowanych ludzi Homo Sapiens Ascorbicus. (Kwas askorbinowy jest witaminą C.)

[...]
Współczesna medycyna wyznacza inny kierunek
Pomimo odkrycia witaminy C i jej syntetycznej produkcji w latach 30. XX wieku ludzkość nigdy nie w pełni wyzdrowiała z tej mutacji genowej, która miała miejsce dawno temu w historii ludzkości. Medycyna zlekceważyła witaminę C i wykorzystała syntetycznie zmodyfikowane cząsteczki, które wymagają recepty od lekarza, które podniosły dzisiejszy koszt medycyny ponad przystępność, nigdy nie w pełni zajmując się tą główną uniwersalną wadą genetyczną u ludzi. Obecnie większość chorób traktuje się tak, jakby były niedoborami leków, a nie składników odżywczych.

Na przykład, w świetle trwającej epidemii cukrzycy, która rozprzestrzeniła się na całym świecie, należy wziąć pod uwagę, że siedzący tryb życia otyli mężczyźni i kobiety, którzy częściowo nadrabiają mutację tego genu, przyjmując suplement w dawce 500 mg witaminy C, doświadczają utraty wagi -5,9 kilograma (prawie 13 funtów) .

Wykazana zdolność witaminy C do zmniejszania otyłości jest istotna, ponieważ rosnące wskaźniki otyłości mają równoważący negatywny wpływ na zmniejszenie śmiertelności, które osiąga się dzięki bezprecedensowemu spadkowi palenia.

Podczas gdy choroba metaboliczna nęka współczesnego człowieka, warto zauważyć, że świnki morskie, jedno z niewielu zwierząt, które mają tę samą wadę genetyczną co ludzie i nie syntetyzują wewnętrznie witaminy C, doświadczają mierzalnego wzrostu poziomu cukru we krwi, który jest korygowany tylko, gdy 10 miligramów witamina C jest dodawana do ich diety. Typowa dorosła świnka morska waży ~ 2,2 funta. Jeśli dane te można ekstrapolować na ludzi, 154 funtów. (70 kilogramów) dorosły człowiek potrzebowałby 700 miligramów dodatkowej witaminy C, aby osiągnąć normalny zdrowy poziom cukru we krwi. To znacznie więcej, niż zalecają organy zdrowia publicznego.

Ludzie powinni wiedzieć, że 60-200 miligramów witaminy C. Wystarczy 5 mg, aby zapobiec szkorbutowi, o czym świadczą krwawiące dziąsła, małe krwotoki w oczach i skórze, zmęczenie, bóle stawów i ospałość. Ta marna ilość witaminy C nie podniesie poziomu we krwi na tyle, aby kontrolować poziom cukru we krwi, a co dopiero osiągnąć efekt długowieczności.

Stres fizyczny lub psychiczny może zwiększać zapotrzebowanie na witaminę C. Zalecane dzienne spożycie i dzienna wartość dla witaminy C zostały ustalone dla zdrowych osób, a nie dla tych, którzy mają większe potrzeby, takich jak osoby z cukrzycą, rakiem, chorobami serca lub te, które przyjmują witaminę Leki zubożające C, takie jak aspiryna, estrogen, steroidowe leki przeciwzapalne i pigułki wodne (moczopędne) oraz leki zobojętniające sok żołądkowy.

Biorąc pod uwagę, że palenie tytoniu zmniejsza życie palacza o 10 lat, wskaźniki umieralności, w szczególności śmiertelności z powodu raka, spadają do najniższych w historii czasów, gdy coraz więcej osób rezygnuje z tytoniu. Każdy wypalony papieros skraca życie o ~ 11 minut. Niektóre z tych lat można odzyskać przez rzucenie palenia.

Jednak wpływ rosnącej otyłości jest ~ dwa razy ważniejszy dla tendencji umieralności niż wpływ malejącego zaprzestania. Chociaż palenie jest tak ważną zmienną w analizie umieralności, a śmiertelność w USA poprawia się szybciej niż w innym przypadku z powodu ograniczenia palenia, nie poprawia się wystarczająco szybko, aby zrównoważyć efekt otyłości ”.

Ponadto zwierzęta, które wytwarzają witaminę C wewnętrznie, nie dostają zawałów serca. W niewytłumaczalny sposób lekarze ignorują nieodłączny problem witaminy C i umieszczają swoich pacjentów na problematycznych (toksycznych dla wątroby) statynach, aby obniżyć poziomy krążącego cholesterolu, które zmniejszają produkcję cholesterolu z wątroby, ale nie zmniejszają ryzyka śmiertelnego zawału serca.

Porównaj to z dawno zapomnianym badaniem opublikowanym w 1998 r., Które wykazało osoby, które uzupełniały dietę 500 miligramami witaminy C dziennie, co spowodowało wzrost poziomu witaminy C we krwi z 13,5 do 51,7 mikromola na próbkę krwi. Poziomy witaminy C powyżej 50 mikromoli są związane z ponad 50% zmniejszeniem śmiertelności z powodu chorób serca.

Współczesna medycyna promuje fobię cholesterolową zamiast niedoboru witaminy C.
Fobia cholesterolowa zamiast niedoboru witaminy C stała się głównym celem trybu medycyna. Nawet wtedy 500-1000 mg witaminy C obniża poziom cholesterolu we krwi. Niski poziom witaminy C (poniżej 25-30 mikromoli na próbkę krwi) jest silniejszym predyktorem przyszłej choroby serca niż poziom cholesterolu we krwi. Wykazano, że nawet zaledwie 300 mg (5-krotność zalecanej dziennej wartości) suplementowanej witaminy C znacznie obniża poziom cholesterolu. Ale leki obniżające poziom cholesterolu statyn są standardem opieki, a nie kwasem askorbinowym.

Pomimo całej tej wiedzy, zalecana dzienna porcja (ilość uważana za wystarczającą dla 97-98% zdrowych osób) na witaminę C pozostaje w fatalnym poziomie 90 miligramów. To stanowi około połowy miligrama na funt (1,28 mg na kilogram) masy ciała. Taka ilość witaminy C może zapobiegać szkorbutowi, ale nie utrzyma zdrowia. Żadne podobne genetycznie wadliwe zwierzę (świnki morskie, nietoperze owocowe lub małpy) nie jest w stanie utrzymać zdrowia przy tak niskim poziomie spożycia. Jednym z wniosków, które można wyciągnąć, jest to, że populacje ludzi są hazardowane przez współczesną medycynę, więc jest wystarczająco dużo chorób do leczenia.

Wartość dzienna wydrukowana na etykietach suplementów diety (60 mg) daje konsumentom fałszywą pewność, że przyjmują wystarczającą ilość witaminy C. Całkowicie bezpieczna górna granica wynosi 2000 mg, ale jest źle opisana, gdy zaczyna się toksyczność. (Toksyczność spowodowana witaminą C o dużej dawce polega na przejściowym wytwarzaniu nadtlenku wodoru (H2O2), który przekształca się w nieszkodliwą wodę H2O. Mega dawka witaminy C może wywoływać biegunkę, ale nie zwiększałaby liczby hospitalizacji ani śmierci.)

Eksperyment długowieczności witaminy C.
Biorąc to wszystko pod uwagę, istnieją przekonujące dowody z eksperymentów na zwierzętach laboratoryjnych, że można zastosować dodatkową witaminę C w celu osiągnięcia długowieczności.

Jak już wspomniano, jeśli to, co niedawno odkryto w laboratorium zwierząt, można ekstrapolować i zastosować w stosunku do ludzi, kolejnym niezwykłym skokiem w oczekiwanej długości życia ludzi może być kilka osób mieszkających w krajach rozwiniętych, które regularnie uzupełniają swoją dietę dużą ilością witaminy C.

Ten skok w medianie długości życia homo sapiens byłby aż 2,7-krotny lub wzrost z ~ 80 lat do 216 lat! To byłoby nie do uwierzenia. Ale to właśnie wykazano u zwierząt, które mają krótszą żywotność niż ludzie.

W 2016 r. Naukowcy badający starzenie się porównali i skontrastowali różnice w długości życia i długości życia zwierząt, które wewnętrznie wytwarzają własną witaminę C (jak większość zwierząt) z tymi zwierzętami, które tego nie robią (np. Ludzie), a wynik tego badania był następujący: zaskakujący.

Stwierdzono, że nietknięte genetycznie myszy laboratoryjne mają stężenie witaminy C ~ 58,0 mikromola we krwi pochodzące z produkcji wewnętrznej i osiągnęły medianę długości życia 23,8 miesiąca z maksymalną długością życia 30,0 miesięcy.

Porównajmy to z myszami, którym podano niewielką ilość witaminy C, która osiągnęła stężenie we krwi jedynie 11,0 mikromoli i osiągnęła 8,5-miesięczną medianę długości życia i maksymalną długość życia 16,0 miesięcy. Tylko niewielki procent ludzi ma tak niski poziom witaminy C we krwi. Ale to wciąż miliony ludzi.


Uderzającym odkryciem było to, że myszy, które zostały genetycznie zmienione, aby NIE produkowały witaminy C, a następnie dostały wystarczającą ilość doustnej witaminy C, aby osiągnąć stężenie krwi we krwi 61,0 mikromola, żyły tak długo, jak myszy, które naturalnie wytwarzają własną witaminę C (mediana 23,0 miesięcy żywotność / maksymalnie 32,0 miesięcy)!

Obecnie większość współczesnych ludzi nie wykazuje poziomów tak niskich jak 11 mikromoli na próbkę krwi, jak genetycznie zmienione myszy, ale tylko osoby, które spożywają suplementy diety z witaminą C, prawdopodobnie regularnie osiągają poziomy we krwi proporcjonalne do 23-miesięcznego mediana długości życia (maksymalnie 32 miesiące).

Z danych przedstawionych poniżej jasno wynika, że ​​miliony Amerykanów znajdują się w takiej samej sytuacji jak genetycznie wadliwe zwierzę bez funkcjonalnego genu GULO do syntezy witaminy C i cierpią z powodu niewystarczającego spożycia witaminy C.

Palacze, których życie skraca się o około dziesięć lat, potrzebują więcej witaminy C i stanowią większą część populacji z niedoborem witaminy C. Często zgłaszane dłuższe okresy życia kobiet można częściowo przypisać ich niższemu wskaźnikowi palenia niż mężczyźni.


Znaczenie utrzymania wysokiego poziomu we krwi
Krytycy twierdzą, że witamina C jest szybko wydalana z moczem i tworzy tylko „drogi mocz”. (Nic nie mówi się o lekach rozpuszczalnych w wodzie, które cierpią z powodu tego samego losu). Aby pomóc utrzymać wysoki poziom witaminy C we krwi w ciągu dnia, powoli można stosować tabletki i kapsułki uwalniające. Lub dodatek bioflawonoidów spowalnia wchłanianie witaminy C i ma podobny efekt. Bioflawonoidy spowalniają jej ogólne wchłanianie, a mniej jest wydalane z moczem.


Z amerykańskiego National Institutes of Health: Około 70% –90% witaminy C jest wchłaniane przy umiarkowanym spożyciu 30–180 mg / dzień. Jednak przy dawkach powyżej 1000 mg / dzień mówi się, że wchłanianie spada do mniej niż 50%. Byłby to samoograniczający się mechanizm, który ogranicza skutki uboczne.

Pula ciała witaminy C waha się od 300 miligramów w przypadku szkorbutu do 2000 miligramów maksymalnie. Tak więc całkowite wyczerpanie witaminy C w sklepach może zająć trochę czasu. Więc ludzie mogą znieść okresy niskiego spożycia witaminy C bez doświadczania jawnych objawów.

Palacze zwykle wykazują poziomy we krwi, które są o jedną trzecią niższe niż osoby niepalące (35,2 w porównaniu do 50,7 u mężczyzn i 38,6 w porównaniu do 58,0 u kobiet). Należy jednak pamiętać, że badania pokazują, że 43% palaczy suplementuje witaminą C.

Tylko około 3 na 10 użytkowników suplementów przyjmuje witaminę C od 10 lat lub dłużej. Stanowiłoby to grupę z największą szansą na niezwykłe wydłużenie życia.

Czy myszy są podobne do ludzi?
Czy eksperymenty na myszach przekładają się na naukę stosowaną u ludzi?

Myszy i mężczyźni mają około 97,5 procent swojego roboczego DNA. Około 99 procent genów u ludzi ma odpowiedniki w myszy. ”

Podczas gdy myszy często reagują na eksperymentalne interwencje w sposób odmienny od ludzi, biolodzy podają, że regulacja genów u myszy i ludzi ma wiele podobieństw.

Co się stanie, gdy zmutowane zwierzęta bez genu GULO otrzymają zastępczą witaminę C?
Poza życiem dłużej tutaj, co dzieje się, gdy witamina C jest uzupełniana u genetycznie wadliwych myszy (genów GULO ujemnych)?

Zastępcza witamina C chroni przed gromadzeniem się płytki beta-amyloidowej w mózgu związanej z chorobą Alzheimera.
Zastąpienie witaminy C hamuje wzrost i rozprzestrzenianie się wszczepionych guzów poprzez 98% redukcję czynników wzrostu mierzonych u myszy z niedoborem witaminy C.
Zastąpienie witaminy C hamuje sygnał komórkowy (czynnik 1 wywołujący niedotlenienie), który przekształca komórki rakowe z wykorzystania tlenu w wykorzystanie cukru do wzrostu.
Zastępcza witamina C chroni czerwone krwinki przed deformacją wraz ze wzrostem poziomu cukru we krwi.
Zastąpienie witaminy C zapobiegało zmianom zachowania zwykle obserwowanym u genetycznie wadliwych myszy bez genu GULO, takich jak zmniejszona siła fizyczna, nienormalna kontrola nerwów ruchowych, obniżony nastrój i głód cukru.
Niestety, pełne korzyści zdrowotne i długowieczne witaminy C pozostają w dużej mierze ograniczone do zwierząt laboratoryjnych podczas eksperymentów. Wydaje się, że jeszcze większą redukcję śmiertelności z powodu zawałów serca, raka, otyłości i zgonów z jakiejkolwiek przyczyny można osiągnąć dzięki szeroko rozpowszechnionej suplementacji witaminy C w dawkach przekraczających aktualne zalecenia. Konsumenci są rażąco wprowadzani w błąd i niepotrzebnie ostrzegani przed tak zwaną wielką dawką witaminy C, której potencjalne skutki uboczne w żołądku są ograniczane przez szybkie wydalanie z moczem i zmniejszone wchłanianie wraz ze wzrostem dawki.

Zgodnie z modelem „dynamicznego przepływu” sugerowanym przez Hickeya i Robertsa 500 mg witaminy C 3-4 razy dziennie, która osiągnie lub przekroczy 2000 mg (bezpiecznej) górnej granicy, osiągnie stały poziom we krwi w ciągu dnia proporcjonalny do niezwykłej długości życia rozszerzenie opisane w tym raporcie. Według raportu opublikowanego w The American Journal of Clinical Nutrition, bezpieczny górny limit (2000 mg) „nie stwarza ryzyka niekorzystnych skutków zdrowotnych u prawie wszystkich osób w populacji ogólnej”.


Człowiek, który stosuje dożywotni suplement diety z witaminą C, biorąc cztery 500-miligramowe tabletki dziennie od 20 roku życia (wiek pełnego rozwoju fizycznego) do 216 roku, wydałby 34 339 USD (nie licząc inflacji). Można by oczekiwać oszczędności kosztów opieki zdrowotnej znacznie przewyższających koszt tabletek witaminowych. Zażywanie pigułek witaminy C kosztowałoby więcej niż przestrzeganie codziennego schematu przyjmowania witamin.

Istnieją trzy rodzaje konsumentów witaminy C do wyboru: (a) kwas askorbinowy; (b) buforowana (alkaliczna, niekwaśna) witamina C zwykle dostarczana jako askorbinian wapnia lub magnezu; (3) rozpuszczalny w tłuszczach palmitynian askorbylu, który jest zatrzymywany w tkankach tłuszczowych. Buforowana witamina C byłaby szczególnie polecana osobom, których przewód pokarmowy jest wrażliwy na kwas. Jednak kwas askorbinowy jest lepiej wchłaniany, ponieważ jest kwasowy.

Zaburzenia wchłaniania
Oprócz leków zubożających witaminę C (aspiryna, estrogen, / leki moczopędne, leki zobojętniające sok żołądkowy), kolejnym problemem jest słabe wchłanianie. Z wiekiem ludzie wytwarzają mniej (chlorowodoru) kwas żołądkowy ), co pogarsza wchłanianie witaminy C z pożywienia i suplementów. Może być również zaburzone wchłanianie witaminy C.

z powodu infekcji H. pylori, która dotyka około połowy populacji amerykańskiej w wieku powyżej 60 lat. H. pylori wyłącza wydzielanie kwasu, powodując niestrawność (zapalenie żołądka). Witamina C jako kwas askorbinowy faktycznie pomaga wyeliminować H. pylori, a ponieważ jest kwaśna, lepiej się wchłania. Zwierzęta wydzielające witaminę C są w ten sposób chronione przed zakażeniem H. pylori. Z wyjątkiem użytkowników suplementów witaminy C ludzie nie są chronieni przed H. pylori. Witamina C zmniejsza nawet krwawienie z wrzodów żołądka wywołanych przez H. pylori. Powszechne występowanie zakażenia H. pylori jest tylko kolejnym powodem do uzupełnienia diety w witaminę C.

Podsumowanie
W erze starzenia się jest opcjonalne, proponowanych jest wiele tabletek przeciwstarzeniowych. Najczęściej wymienianymi i często badanymi są metformina (lek przeciwcukrzycowy); rapamycyna (środek tłumiący odporność) i resweratrol (pigułka z czerwonego wina). Ale przyjmowanie tych nutraceutyków nie zrekompensuje niedoboru witaminy C.

[...]

To biochemik Irwin Stone napisał w latach siedemdziesiątych, że zwierzęta, które naturalnie wytwarzają własną witaminę C, żyją 12–18 razy powyżej wieku dojrzewania fizycznego (w wieku 18 lat, kiedy zatrzymuje się wzrost fizyczny). Co ciekawe, 12 X 18 = 216 lat, dokładny szacunek przedłużenia życia zawarty w tym raporcie.

Niestety, przełomowe badanie, które wykazało tę wadę genetyczną, mogło zostać całkowicie skompensowane przez suplementację witaminą C, aby przedłużyć życie zwierząt laboratoryjnych z dysfunkcyjnym genem GULO do zwierząt produkujących witaminę C, wrzucono z powrotem do szafy badawczej , nigdy nie wkraczać w dziedzinę nauk stosowanych. Kto lub co skoryguje ten (umyślny?) Nadzór?

Dodatek: Czy gen GULO jest całkowicie dysfunkcyjny?
Nawiasem mówiąc, uderzającym niedawnym odkryciem jest to, że gen GULO enzymu oksydazy gulonolaktonowej wydaje się być aktywny w ludzkich zarodkach, co wyrzuca całą ideę całkowicie dysfunkcyjnego pseudogenu przez okno. Poziomy witaminy C u płodu nie są w pełni wyjaśnione spożyciem witaminy C przez matkę. Mechanizm tej tymczasowej aktywności genu GULO w macicy i mechanizm, który wyłącza ten gen, jest teraz zrozumiany: kodon stop. Kodon to sekwencja trzech nukleotydów DNA lub RNA, która odpowiada specyficznemu aminokwasowi lub sygnałowi stop podczas syntezy białka. Możliwe przywrócenie genu GULO pozostaje intrygujące. Perspektywa edycji genów jest teraz na stole.


Wykres: Lifepsan myszy kontra ludzie - witamina C. ( w oryginale)
0 x



cedric
Posty: 2541
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 45
x 28
Podziękował: 1629 razy
Otrzymał podziękowanie: 3471 razy

Re: Witamina C - niedoceniony uzdrawiacz

Nieprzeczytany post autor: cedric » niedziela 08 wrz 2019, 12:19

Palmitynian/stearynian askorbylu ma lepszą penetracje do tkanki tlłuszczowej , w tym do mózgu.
https://link.springer.com/article/10.1007/BF02256054
Journal of Biomedical Science

March 2003, Volume 10, Issue 2, pp 193–198 | Cite as

Ascorbyl palmitate as a carrier of ascorbate into neural tissues

dr Tinus Smits stosuje obie formy witaminy C :askorbiniany i palmitynian askorbylu.
Palmitynian askorbylu wykazuje lepsze właściwości antynowotworowe ze wzgldu na przenikalność.
0 x



Awatar użytkownika
Zafonek
Posty: 118
Rejestracja: piątek 27 mar 2015, 22:14
x 5
x 5
Podziękował: 112 razy
Otrzymał podziękowanie: 167 razy

Re: Witamina C - niedoceniony uzdrawiacz

Nieprzeczytany post autor: Zafonek » środa 11 wrz 2019, 17:07

Glutation i Witamina C

Obydwie substancje są antyoksydantami, które stymulują nawzajem swoje działanie!
Witamina C zwiększa ilość glutationu w naszym organizmie, a glutation zabezpiecza witaminę C przed utratą jej biologicznych właściwości!
****
Lenton J., Sane A.T., Threlliaut, H., Cantin A.M., Payette H., and Wanger J.R. (2003). Vitamin C augments lymphocyte glutathione in subjects with ascorbate deficiency. Am J Clin Nutr. 77: 189-95.
0 x



„Wiedza, światłość, miłość i odwaga – kluczem do przetrwania, kluczem do wszystkiego”

"Zdrowie jest zbyt cenne aby powierzać je w obce ręce"- prof. Juliusz Aleksandrowicz

ODPOWIEDZ