Małopłytkowość - jak sobie pomóc?
9 produktów które wspomogą nasz organizm w walce z małopłytkowością
Małopłytkowość to najczęściej diagnozowana tzw. skaza krwotoczna, nieleczona może prowadzić do anemii i trudnych do opanowania krwotoków. Charakteryzuje się spadkiem ilości produkowanych w szpiku kostnym płytek krwi -trombocytów. To one odpowiedzialne są za proces krzepnięcia w naszym organizmie. Kiedy jest ich za mało nie przebiega on prawidłowo, w wyniku czego narażeni jesteśmy na występowanie krwotoków i krwawień. Wśród nich najgroźniejsze są te do ośrodkowego układu nerwowego- mogą bowiem zakończyć się nawet śmiercią
Małopłytkowość może wystąpić w wyniku stosowania niektórych leków, zakażeń bakteryjnych i wirusowych szpiku kostnego, chorób nowotworowych i autoimmunologicznych, samoistnego zaniku szpiku a nawet złej diety.
Niewystarczająca ilość płytek krwi w naszym organizmie może powodować zagrożenie życia, dlatego bardzo ważna jest szybka diagnoza i wdrożenie leczenia farmakologicznego. Przysłowiową pomocną dłoń wyciąga do nas również natura, dając nam do dyspozycji 9 wyjątkowych produktów, które mogą wspomóc leczenie i wpłynąć na odbudowę płytek krwi w naszym organizmie.
1 Papaja
Kulisty owoc, kształtem przypominający gruszkę, pochodzi z Ameryki Środkowej, gdzie od dawna czczony jest przez Indian jako owoc o cudownych właściwościach.
Papaja to prawdziwa bomba witaminowa oprócz dużej ilości witaminy C znajdziemy w niej również witaminę E , A oraz K. Ten wyjątkowy owoc dostarczy naszemu organizmowi również bogactwo kwasu foliowego oraz potasu. Dzięki zawartości antyoksydantów potrafi zwiększyć odporność naszego organizmu. Natomiast znajdujące się w papai enzymy wspomogą walkę z bakteriami. Kiedy jednak nie uda nam się ustrzec przed choroba papaja doskonale sprawdzi się wspomagając proces regeneracji naszego organizmu.
Ze względu na swe cudowne właściwości lecznicze zalecana jest również osobom cierpiącym na małopłytkowość. Działanie wspomagające odbudowę płytek krwi wykazują oprócz owoców również liście papai. Dla uzyskania dobrych efektów leczniczych przygotowany z nich wywar należy pić dwa razy dziennie. Według naukowców z Asian Institute of Science and Technology w Malezji wyciąg z liści papai wykazał dużą skuteczność w leczeniu małopłytkowości u osób z gorączką krwotoczną.
2. Trawa pszeniczna
Badania opublikowane w International Journal of Universal Pharmacy and Life Sciences w 2011 roku dowiodły o korzystnym działaniu trawy pszenicznej w procesie odbudowy płytek krwi. Wykazano w nich że przyczyniła się ona do zwiększenia liczby erytrocytów, hemoglobiny oraz krwinek białych- leukocytów.
Trawa pszeniczna swoje właściwości lecznicze zawdzięcza głównie wysokiej zawartości chlorofilu. Ten natomiast charakteryzując się dużym stężeniem tlenu umożliwia dostarczenie większej jego ilości do krwi. Wszystko to przyczynia się do poprawy jej parametrów.
Aby wspomóc wzrost ilości płytek krwi osobom cierpiącym na małopłytkowości zleca się picie pół szklanki soku z trawy pszenicznej zmieszanego z kilkoma kroplami soku z cytryny dziennie.
3. Dynia
Dynia to warzywo z którego coraz częściej korzystamy w kuchni, króluje w naszym jadłospisie w okresie jesiennym. Nic dziwnego to warzywo bogate w witaminy i minerały, a przy tym niskokaloryczne i bardzo smaczne.
Dynia wzmacnia układ odpornościowy, działa odkwaszająco, wspomaga leczenie nadciśnienia i odchudzanie. Nie każdy jednak wie że ma ona również właściwości które mogą przyczynić się do zwiększenia liczby płytek krwi. Bogata w witaminę A reguluje białka wytwarzane w organizmie przez co wspiera rozwój płytek krwi.
Dynia nie traci swoich właściwości nawet podczas obróbki termicznej, dlatego każdy może znaleźć swój własny ulubiony przepis na przyrządzenie jej w najlepszej dla siebie formie.
4. Granat
Od dawna wiadomo że granat wspomaga organizm w walce z chorobami układu krążenia i serca, obniża ciśnienie krwi, łagodzi stany zapalne i przeciwdziała procesom starzenia się i powstawania nowotworów.
Owoc granatu zawiera dużo witaminy C, niacyny, potasu, błonnika, kwasy organiczne oraz białko. Głównie ze względu na wysoką zawartość kwasu askorbinowego (witamina C), granat jest zalecany osobom z ubytkiem płytek krwi. Badania opublikowane w Japanese Journal of Hematology w 1990 roku wykazały, że regularne spożywanie produktów bogatych w witaminę C pomaga zwiększyć produkcję płytek krwi w organizmie.
6. Szpinak i inne warzywa o zielonych liściach
Szpinak, jarmuż czy liście kozieradki czyli warzywa „zielonolistne” wszystkie one dzięki dużej zawartości witaminy K zalecane są osobom u których poziom płytek krwi spada sięgając dolnej granicy normy. Witamina K ma bezpośredni wpływ na białka, które w momencie kontuzji aktywowane przez nasz organizm stymulują tworzenie się skrzepów aby powstrzymać krwawienie. Dlatego kiedy poziom płytek krwi maleje powinniśmy zwiększyć spożycie warzyw „zielono listnych”
7. Indyjski agrest
Indyjski agrest znany również jako Amla nie tylko wzmacnia układ odpornościowy, ma również wpływ na zwiększenie produkcji trombocytów.
Najlepsze efekty uzyskamy zjadając od 3 do 4 owoców na czczo każdego ranka. Możemy je również zastąpić sokiem z agrestu. Zmieszany z miodem powinniśmy pić 2-3 razy dziennie. Taka naturalna kuracja może pomóc w leczeniu małopłytkowości
8. Burak
O tym że burak jest zalecany osobom z niedokrwistością wie chyba każdy. Warto również wspomnieć, że ten sam burak poprawiając parametry krwi wspomaga odbudowę płytek krwi. Spożywany kilka razy w tygodniu skutecznie wspomoże kurację farmakologiczną. Buraki możemy jeść w różnej postać jako dodatek do sałatek, zup i innych potraw ale również w formie pysznego soku.
9. Olej sezamowy
Od lat wiadomo że olej sezamowy zawiera bardzo dużo cennych dla organizmu składników. Znajdziemy w nim przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 9, które mają ogromny wpływ na utrzymanie naszego organizmu w dobrym zdrowiu. Oprócz nich olej sezamowy zawiera lecytynę, witaminy B6, D i E oraz minerały fosfor, magnez, cynk, wapń i żelazo. Poprawia on krążenie krwi, ma właściwości zmniejszające stany zapalne i doskonale radzi sobie walce z wolnymi rodnikami. Wspomagając pracę układu krążenia i wzmacniając cały organizm wpływa również na zwiększenie produkcji płytek krwi. W kuchni stosowany jest najczęściej jako dodatek do świeżych sałat w formie samodzielnej lub jako składnik dressingu. Należy jednak pamiętać, że nie nadaje się do smażenia traci wtedy nie tylko swój charakterystyczny orzechowy smak, ale przede wszystkim właściwości lecznicze.
Włączenie tych produktów do naszego jadłospisu może wspomóc proces leczenia oraz wzmocnić zmęczony chorobą organizm. Dlatego warto na co dzień zadbać o dobrze zbilansowana dietę dzięki której utrzymamy doskonałą formę fizyczną i psychiczna, dbając jednocześnie o nasze zdrowie.
https://e-medycyna.pl/aktualnosci/run,m ... e,827.html
Papaja rzeczywiście zdaje się wpływać na wzrost PLT, na Tedzie był przynajmniej opisany taki przypadek.