Tynktura przeciw grzybicy, kandydozie i problemom trawiennym
Tynktura przeciwgrzybicza, działająca również przeciw szczepowi Candida albicans, bardzo pomocna w leczeniu kandydozy.
Tynktura na bazie macierzanki i krwawnika wykazuje skuteczne działanie również przy wszelkich innych problemach w układzie trawiennym, można ją stosować zewnętrznie w leczeniu grzybic.
Tynktura przeciw grzybicy, kandydozie i problemom trawiennym
Poza tym, że działa przeciwgrzybiczo, wykazuje działanie przeciwbakteryjne i bakteriostatyczne, przeciwzapalne, rozkurczowe, przeciwkrwotoczne, odtruwające, żółciopędne i pobudzające trawienie poprzez zwiększenie stężenia kwasu żołądkowego – co stanowi przyczynę m.in złego wchłaniania składników odżywczych i wielu innych problemów zdrowotnych.
Macierzankę czyli tymianek wąskolistny i krwawnik nietrudno znaleźć na polach i łąkach, najlepiej zbierać je w czerwcu.
Macierzanka to krzewinka o wiotkich pędach, pokrytych drobnymi liśćmi z fioletowymi kwiatami i silnym, charakterystycznym zapachem.
Krwawnik wyróżnia się białymi, niedużymi koszyczkami kwiatowymi zebranymi w baldachy.
Tynktura przeciwgrzybicza przepis
Kwiaty krwawnika oderwać od łodyg
Górne części macierzanki wraz z liśćmi rozerwać na mniejsze fragmenty
Słoik napełnić w równych częściach obydwoma ziołami, i zalać taką ilością wódki by rośliny znalazły się pod jej powierzchnią.
Słoik szczelnie zakręcić i odstawić ciemne miejsce na 2-3 tygodnie, od czasu do czasu wstrząsając.
Po tym czasie zioła odcedzić przez gazę, dokładanie odsączając.
Dawkowanie:
Wewnętrznie od 10 do 20 kropli na ½ szklanki wody – 2 razy dziennie
Zewnętrznie od 10 do 20 kropli wymieszać z wazeliną i wcierać w obszary dotknięte grzybicą
Macierzanka zawiera olejek eteryczny, którego głównymi składnikami są fenole, terpeny i ich pochodne. Roślina ta ma silne właściwości przeciwgrzybicze i równocześnie odkażające, przeciwskurczowe, wykrztuśne, przeciwzapalne i zwiększające wydzielanie soku żołądkowego. Ziele stosuje się także przy zaburzeniach czynności żoładka i jelit takich jak bóle brzucha, niedokwaśność, biegunki, wzdęcia, odbijanie się, wzdęcia, gazy i złe trawienie.
Krwawnik posiada urozmaicony skład chemiczny i dzięki temu wykazuje wielokierunkowe działanie, w tej niepozornej roślinie tkwi wielka siła lecznicza – od wieków używany był jako środek powstrzymujący krwawienie – stąd jego polska nazwa. Wyciągi z krwawnika są stosowane w dolegliwościach wątroby, ułatwiających przemianę materii, przeciwzapalnych, rozkurczowych na mięśnie gładkie jelit, zapobiegającym wzdęciom.
Działa bakteriostatycznie, żółciopędnie, odkażająco, odtruwająco, rozkurczająco, moczopędnie, zapobiega wzdęciom, reguluje procesy przemiany materii.
Niegdyś młode listki krwawnika zjadano na wiosnę, przy kuracjach wzmacniających, odtruwających, przy dolegliwościach wątroby, trzustki, śledziony, żołądka i jelit.
http://sekrety-zdrowia.org/tynktura-prz ... andydozie/