Witam wszystkich użytkowników tego forum

17.03.23
Forum przeżyło dziś dużą próbę ataku hakerskiego. Atak był przeprowadzony z USA z wielu numerów IP jednocześnie. Musiałem zablokować forum na ca pół godziny, ale to niewiele dało. jedynie kilkukrotne wylogowanie wszystkich gości jednocześnie dało pożądany efekt.
Sprawdził się też nasz elastyczny hosting, który mimo 20 krotnego przekroczenia zamówionej mocy procesora nie blokował strony, tylko dawał opóźnienie w ładowaniu stron ok. 1 sekundy.
Tutaj prośba do wszystkich gości: BARDZO PROSZĘ o zamykanie naszej strony po zakończeniu przeglądania i otwieranie jej ponownie z pamięci przeglądarki, gdy ponownie nas odwiedzicie. Przy włączonych jednocześnie 200 - 300 przeglądarek gości, jest wręcz niemożliwe zidentyfikowanie i zablokowanie intruzów. Bardzo proszę o zrozumienie, bo ma to na celu umożliwienie wam przeglądania forum bez przeszkód.

25.10.22
Kolega @janusz nie jest już administratorem tego forum i jest zablokowany na czas nieokreślony.
Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
/blueray21

Ze swojej strony proszę, aby unikać generowania i propagowania wszelkich form nienawiści, takie posty będą w najlepszym wypadku lądowały w koszu.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.

Pozdrawiam wszystkich i nieustająco życzę zdrowia, bo idą trudne czasy.

/blueray21

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.


/blueray21

Kombucha i wszystko na jej temat

japitole
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek 07 sty 2019, 04:37
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Kombucha i wszystko na jej temat

Nieprzeczytany post autor: japitole » czwartek 17 sty 2019, 20:18

Chciałbym, by ten temat był poświęcony jedynie "grzybkowi" Kombucha i nie chodzi tu o to, jak go hodować, bo w necie jest mnóstwo materiałów na ten temat, ale bardziej o podzielenie się innymi przepisami na jego wykorzystanie niż z fermentowana herbata.
Kilka lat temu jak pierwszy raz zacząłem przygodę z Kombuchą, można było wyczytać, że należy ją hodować jedynie w herbatach liściastych najlepiej zielonej, czarnej ewentualnie białej, a unikać granulowanych i mieszanek.
Teraz po latach dowiaduję się, że można robić z mieszanek, ziołowych itp.
Sam to przetestowałem i zrobiłem Kombuchę z mieszanki herbaty zielonej i Hibiskusa. Smak wyszedł znakomity, to samo kolor.
Wiem, że są mieszanki herbat z dodatkiem wysuszonych kawałków Kombuchy, czy już ktoś z was taką mieszankę sobie przygotowywał?
Jak przechowujecie swoje napoje, by jak najdłużej utrzymały swoją świeżość, a jak to robią producenci sprzedający na dużą skalę swoje produkty?
Jakie są tego techniki, pasteryzacja? Czy w takim przypadku nie wpłynie ona na dobroczynny skład Kombuchy?
A może słyszeliście coś na temat koncentratów z Kombuchy? Jak go wykonać?
Także proszę wszystkich, by podzielili się swoim doświadczeniem i przepisami.
0 x



Awatar użytkownika
barneyos
Administrator
Posty: 1455
Rejestracja: piątek 04 sty 2013, 08:49
x 24
x 73
Podziękował: 155 razy
Otrzymał podziękowanie: 1894 razy

Re: Kombucha i wszystko na jej temat

Nieprzeczytany post autor: barneyos » piątek 18 sty 2019, 21:10

Thotal pisze:
niedziela 04 maja 2014, 09:18
Co produkuje grzyb KOMBUCHA?

Kombucha to prawdziwa „fabryka” wielu bardzo korzystnych dla zdrowia człowieka związków. Należy zwrócić uwagę na fakt, że końcowy produkt, który jest spożywany, jest „przerobiony” przez bakterie żyjące symbiotycznie z grzybem, którym to zawdzięczamy liczne związki i witaminy w formie organicznej zawarte w napoju. Do potwierdzonych związków produkowanych przez kombuchę należą:

-kwasy: kwas glukuronowy, prawoskrętny(L+), kwas mlekowy, kwas octowy, kwas jabłkowy, kwas winowy, kwas foliowy, śladowe ilości bursztynu, kwas malonowy, kwas cytrynowy, kwas szczawiowy
-minerały: - żelazo, magnez, sód, potas, wapno, miedź, cynk i inne pierwiastki śladowe
-witaminy: B1, B2, B3, B6, B12 i C

Rozmaite niezależne od siebie badania wykazują pewne różnice w składzie przefermentowanego napoju. Dotyczą one głównie proporcji występujących w nim składników. Prawdopodobnie wynika to z rodzaju herbaty użytej do produkcji napoju (zielona, biała, czerwona, ziołowa, czarna, mieszanki herbat itp.).

Właściwości napoju z kombuchy
Jak już zauważyłeś, grzybek herbaciany produkuje całą gamę niezwykle korzystnych dla zdrowia substancji, domyślasz się zapewne, że jego oddziaływanie na organizm człowieka będzie miało szerokie spektrum. Oto najważniejsze zalety spożywania napoju z kombuchy:

-wzmacnia układ immunologiczny
-wspomaga zwalczanie łuszczycy
-wspiera profilaktykę przeziębień
-mikroflora kombuchy hamuje rozwój bakterii gnilnych i patogennych
-hamuje również rozwój grzybicy jelit (zakażenia drożdżakowe, kandydoza itp.)
-reguluje przemianę materii
-reguluje ciśnienie krwi
-odtruwa organizm
-wzmaga spalanie tkanki tłuszczowej
-przeciwdziała zakłóceniom równowagi kwasowo-zasadowej organizmu -cukry białka oraz tłuszcze zostają lepiej rozłożone, dzięki czemu są lepiej spożytkowane przez organizm (tłuszcze się spalają, a nie zostają odłożone w tkance tłuszczowej)
-zmniejsza objawy menopauzy
-dodaje siły i poprawia koncentrację
-wzmacnia organy: serce, siłę widzenia, stawy, skórę oraz włosy
-łagodzi objawy reumatyzmu
-zmniejsza ryzyko nowotworów
-efektywnie pobudza ślinę i soki trawienne w żołądku i trzustce przyspieszając perystaltykę jelit
-wpływa kojąco na układ nerwowy
-skutecznie przywraca mikroflorę jelit po leczeniu antybiotykami
-łagodzi objawy astmy
-zmniejsza poziom cholesterolu
-łagodzi objawy migreny


http://davidicke.pl/forum/kombucha-grzy ... t7814.html




Pozdrawiam - Thotal :)
0 x


======================================================
Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobić

Awatar użytkownika
barneyos
Administrator
Posty: 1455
Rejestracja: piątek 04 sty 2013, 08:49
x 24
x 73
Podziękował: 155 razy
Otrzymał podziękowanie: 1894 razy

Re: Kombucha i wszystko na jej temat

Nieprzeczytany post autor: barneyos » piątek 18 sty 2019, 21:12

Ocet jabłkowy i kombucha – mają bardzo silne działanie oczyszczające i pomagają w odwapnianiu szyszynki, a także w usuwaniu aluminium z organizmu człowieka. Dodatkowo rozpuszczają kamienie nerkowe i stabilizują poziom cukru we krwi.
0 x


======================================================
Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobić

Awatar użytkownika
barneyos
Administrator
Posty: 1455
Rejestracja: piątek 04 sty 2013, 08:49
x 24
x 73
Podziękował: 155 razy
Otrzymał podziękowanie: 1894 razy

Re: Kombucha i wszystko na jej temat

Nieprzeczytany post autor: barneyos » piątek 18 sty 2019, 21:13

abcd pisze:
środa 10 maja 2017, 12:51
Piotr pisze:Fermentacja, kiszonki, probiotyki – po co nam to potrzebne?
4 maja 2016

Fermentacja warzyw oraz owoców jest znana człowiekowi od tysięcy lat jako sposób ich przechowywania. Od niedawna panuje nowa moda na spożywanie sfermentowanej żywności. Trend ten oczywiście pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, gdzie sfermentowane warzywa cieszą się ogromna popularnością.

Jest to doskonały sposób na dostarczenie organizmowi żywych probiotyków. Spożywanie sfermentowanych warzyw pomaga utrzymać „złe” bakterie i drożdże pod kontrolą, a kwas mlekowy wytwarzany po ich spożyciu, pomaga zapobiegać przerostowi min. pleśni oraz candidy. Jednym z najczęściej poddawanych fermentacji warzyw jest kapusta. Jednak prawie każde warzywo się do tego nadaje. Poddane fermentacji i przechowywane w odpowiednich warunkach, mogą być spożywane przez długi czas.

Kefir

Kefir jest napojem mlecznym, powstałym w procesie fermentacji. Ma kremową konsystencję i lekko kwaskowy zapach i smak. Oprócz walorów smakowych powinniśmy docenić również jego właściwości lecznicze.

Spożywanie kefiru dostarczy organizmowi dużej ilości różnorodnych, pożytecznych bakterii, które zwiększą nawodnienie organizmu, pomogą uszczelnić jelita i zregenerować błony śluzowe. Zawiera on również pożyteczne drożdże, które są znane z polowania i niszczenie drożdży chorobotwórczych w organizmie, jak również biorą udział w detoksykacji wątroby i wzmacniają nasz układ odpornościowy.

Kombucha

Obrazek

Wykonuje się ją ze słodzonej herbaty, poddanej fermentacji przez tzw. grzybek herbaciany, inaczej grzybek japoński.

Kombucha jest znana od ponad 2000 lat. Jednak dopiero od niedawna zyskała dużą popularność. Kombucha zawiera w sobie szeroka gamę enzymów i kwasów, które są pomocne w oczyszczaniu wątroby, ułatwiają trawienie, maja korzystny wpływ na stawy oraz wzmacniają układ odpornościowy.

Jedyne składniki potrzebne do wyprodukowania Kombuchy to: herbata czarna lub zielona, cukier i grzybek. Na litr napoju potrzebne nam będzie 100 gramów cukru i 5 gramów herbaty. Po zaparzeniu i ostygnięciu do naczynia dodajemy niewielki kawałek grzybni. Naczynie przykrywamy płótnem, tak aby chroniło nasz napój przed zanieczyszczeniami. W temperaturze pokojowej, napitek jest gotowy do spożycia po 3−5 dniach.

Nie zawsze jednak można pić Kombuchę, ze względu na zawartość alkoholu, który może sięgać nawet 2 %.

Jeśli chcecie poznać przepis na wykonanie kombuchy w domu – koniecznie zajrzyjcie do tego artykułu!

Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy jest rodzajem octu wytwarzanego z fermentowanych jabłek i ma blady do średnio bursztynowy kolor. Jest prawdziwym eliksirem zdrowia i urody. Może być z powodzeniem używany w kuchni, ale jego spożywanie dostarcza znacznie więcej korzyści zdrowotnych.

Ocet jabłkowy powstaje w procesie podwójnej fermentacji, przez co jest bardzo dobry dla naszego organizmu. Wzmacnia między innymi system odpornościowy, poprawia trawienie, reguluje poziom cukru we krwi, pomaga w utracie zbędnych kilogramów. Badania dowodzą, że ocet jabłkowy chroni także przed rozwojem alergii oraz wspomaga zwalczanie infekcji.

Podsumowanie

Od wszystkich tych produktów, można oczekiwać znacznego wpływu na poprawę naszego zdrowia, poprzez dostarczenie pożytecznych bakterii, enzymów, wysoko przyswajanych witamin, minerałów i składników odżywczych co poprawi funkcjonowanie układy pokarmowego, a to z kolei wzmocni nasz system odpornościowy.


Reasumując, te cztery produkty to po prostu najtańsza i najlepsza forma opieki zdrowotnej. :D
http://polakuleczsiesam.pl/fermentacja- ... potrzebne/
0 x


======================================================
Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobić

Awatar użytkownika
barneyos
Administrator
Posty: 1455
Rejestracja: piątek 04 sty 2013, 08:49
x 24
x 73
Podziękował: 155 razy
Otrzymał podziękowanie: 1894 razy

Re: Kombucha i wszystko na jej temat

Nieprzeczytany post autor: barneyos » piątek 18 sty 2019, 21:15

Witaj @japitole na forum i dziel się swoją wiedzą w tym temacie - jak najbardziej wskazane.
0 x


======================================================
Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobić

Kolendra
Posty: 361
Rejestracja: poniedziałek 18 gru 2017, 08:33
x 24
x 19
Podziękował: 309 razy
Otrzymał podziękowanie: 405 razy

Re: Kombucha i wszystko na jej temat

Nieprzeczytany post autor: Kolendra » poniedziałek 21 sty 2019, 09:29

Ciekawe z tą kombuchą.. Czasami kupuję gotową bo nie mam grzybka. W domu za to produkuje sobie napój z kryształków japońskich czyli tzw kefir wodny , ma chyba bardzo zbliżone właściwości i też jest świetnym źródłem probiotyków. Czy ktoś z Was robi? Muszę wyszukać źródła i dokonać analizy porównawczej między kryształkami a kombuchą ;-)
0 x



Awatar użytkownika
Thotal
Posty: 7359
Rejestracja: sobota 05 sty 2013, 16:28
x 27
x 249
Podziękował: 5973 razy
Otrzymał podziękowanie: 11582 razy

Re: Kombucha i wszystko na jej temat

Nieprzeczytany post autor: Thotal » poniedziałek 21 sty 2019, 17:38

któregoś razu z braku zielonej herbaty zrobiłem kombuchę z liści jeżyny, ma te same potrzebne związki, które są w herbacie...
wynik podobny, smak nieco inny, ale porównywalny.



Pozdrawiam - Thotal :)
0 x



ODPOWIEDZ