Wyjaśnia wiele bolesnych przypadłości...
I sposobów likwidacji również. Jest ich pewno więcej, zamieszczajmy
Translator:
https://www.westonaprice.org/health-top ... disorders/Rola szczawianów w autyzmie i chorobach przewlekłych
Przeczytaj to w: nlNederlands
https://www.westonaprice.org/nl/health- ... anslation/
W mumii, która została zachowana przez kilka tysięcy lat na wysokościach pustyni w Chile, na zdjęciu rentgenowskim, został odkryty bardzo duży kamień szczawiowy w nerce, wielkości piłki golfowej.
Odkrycie tego u starożytnego cierpiącego świadczy o tym, że kamienie nerkowe i toksyczność szczawianowa dotykają ludzi przez bardzo długi czas.
Szczawiany (forma soli kwasu szczawiowego) są niezwykle bolesne, gdy osadzają się w organizmie.
Około 80% kamieni nerkowych jest powodowanych przez szczawiany i są one zdecydowanie najczęstszym czynnikiem w tworzeniu się kamieni nerkowych.
Istnieje również duży stopień genetycznej zmienności w zdolności do detoksykacji substancji chemicznych, które produkują szczawiany.
Być może dwadzieścia procent populacji ma genetyczną zmienność, która zwiększa ich prawdopodobieństwo wytwarzania szczawianów, nawet jeśli nie spożywa się diety wysoko-szczawianowej.
Ukamienowany
Szczawiany mogą zająć całą nerkę i układ moczowy, a także mogą tworzyć się zarówno w moczowodzie, jak i w pęcherzu moczowym. Te krystaliczne kamienie w kształcie gwiazdy wywołują ból, gdy wzrasta ciśnienie w przesączu z moczem, a być może również przez rozdzieranie naczyń do samych ścian dróg moczowych.
Niektóre kamienie nerkowe zyskują kształt jelenia, a niektóre szczawianowe kryształy przypominają kawałki korala.
Kryształy zawierają dużo wapnia, tak jak koral. Kryształy szczawianu występują w różnych kolorach. Niektóre są czarne i prawie wyglądają jak indyjskie groty strzał z obsydianu.
Na stronie 41 pokazano obraz nerki z wszczepionym jednym z kryształów szczawianu. Widać, że kryształ jest bardzo ostry. Niektóre z nich mają bardzo ostre końce, które powodują silny ból.
Kamienie nerkowe są jedną z najczęstszych dolegliwości medycznych - od dziesięciu do piętnastu procent dorosłych zostanie zdiagnozowany kamień nerkowy w swoim życiu.
Milion Amerykanów rozwija kamienie nerkowe każdego roku, a większość z nich wiąże się ze szczawianami.
Siedemdziesiąt pięć do dziewięćdziesięciu procent kamieni nerkowych wytwarzanych jest z kwasu szczawiowego związanego z innym związkiem, zwykle z wapniem.
Kiedy doświadczysz ataku kamieni nerkowych, masz bardzo duże szanse na posiadanie kolejnego, chyba że zmienisz swoją drogę.
Najczęstszymi objawami są bóle w boku i plecach poniżej żeber.
Epizody bólu trwają od dwudziestu do sześćdziesięciu minut i często słyszy się, że kobiety, które cierpiały na kamicę nerkową, twierdzą, że są bardziej bolesne niż poród.
Ból promieniuje z boku i pleców do podbrzusza i pachwiny. Może być krwawy, mętny i cuchnący mocz.
W przypadku infekcji może wystąpić gorączka i dreszcze. Ból przy oddawaniu moczu może towarzyszyć nudnościom i wymiotom, a cierpiący może mieć uporczywe pragnienie oddania moczu.
Ten ostatni objaw jest częstym czynnikiem w autyzmie.
Zauważono, że wiele dzieci z autyzmem oddaje mocz pięćdziesiąt razy dziennie, ale za każdym razem uwalnia tylko niewielką ilość moczu.
Po moich badaniach stało się jasne, że zachowanie powstało, ponieważ te dzieci cierpiały z powodu kamieni nerkowych i wysokich stężeń szczawianu.
Dzieci oddawały mocz jedynie w niewielkiej ilości, ponieważ normalne oddawanie moczu powoduje ból.
Częste uwalnianie niewielkich ilości moczu powoduje znacznie mniejszy ból u dziecka.
NIE TYLKO W NERKACH
Mimo że kryształy szczawianu są najbardziej powszechne w nerkach, mogą one również atakować praktycznie dowolną inną tkankę w ciele, w tym mózg i barierę krew-mózg.
W mięśniu sercowym mogą tworzyć się kryształy szczawianu przypominające kawałki szkła. Gdy mięsień sercowy kurczy się, te kawałki szczawianowych kryształów faktycznie wdzierają się w tkankę.
Jeśli te kryształy osadzają się w mięśniach szkieletowych, normalny ruch i ćwiczenia mogą być bardzo bolesne.
Jestem przekonany, że jest to również jeden z czynników odpowiedzialnych za fibromialgię.
Szczawiany mogą również powodować choroby tarczycy podczas reakcji w tkance tarczycy.
Kamienie nerkowe o kształcie gwiazdy mogą powodować silny ból w nerkach i pęcherzu.
Typowy kamień nerkowy w kształcie rogu jelenia.
Kamień nerkowy przypominający szkło osadzone w nerce.
Kamienie szczawiowe przypominające szkło osadzone w sercu. W kościach mogą tworzyć się kryształy szczawianu. Kryształy szczawianu mogą stać się tak gęste, że faktycznie wypychają komórki szpiku kostnego z kości, co prowadzi do ciężkiej niedokrwistości.
Niedobory czerwonych krwinek, jak również białych krwinek mogą wynikać z osadzania się szczawianu w kościach. Szczawiany mogą podobnie powodować osteoporozę. Szczawiany tworzą się w szpiku kostnym i zmieniają strukturę macierzy kostnej, dzięki czemu kość jest znacznie słabsza i podatna na pękanie.
Inne choroby, w których szczawian może odgrywać rolę, obejmują zapalenie stawów, ból stawów i śródmiąższowe zapalenie pęcherza.
WŁAŚCIWOŚCI SZCZAWIANÓW
Kształt kryształu zależy od tego, z którym metalem szczawian się łączy.
Wapń jest jednym z najczęstszych, ale może łączyć się z praktycznie dowolnym metalem.
Istnieją szczawianu kobaltu i szczawianu cynku.
Kobaltowe mają kształt włóczni, natomiast szczawian cynkowy przypomina cienkie krążki. Są bardzo cienkie i bardzo ostre.
Szczawiany w przewodzie żołądkowo-jelitowym mają tendencję do wiązania istotnych elementów.
Jeśli masz dużo szczawianów, nie będziesz w stanie wykorzystać istotnych pierwiastków, takich jak wapń, magnez i cynk, ponieważ będą one także tworzyć osady ze szczawianami.
Jeśli masz nadmiar szczawianów, być może będziesz musiał zwiększyć spożycie wapnia, magnezu i cynku.
Ponadto, zamiast działać jako przeciwutleniacze, szczawiany BĘDĄ prooksydantami, więc zachęcają do utleniania tłuszczów, tworząc zjełczałe tłuszcze w organizmie.
POCHODZENIE GRZYBICZE
Nieoczekiwanym odkryciem jest fakt, że kryształy szczawianu są wytwarzane w bardzo dużych ilościach przez pleśnie i grzyby.
Aspergillus - wspólny organizm wywołujący infekcję u ludzi, a także znajdujący się w czarnych grzybach, które widzisz w swojej łazience - wytwarza szczawian.
Pamiętam, że byłem w San Juan w Puerto Rico, w starym forcie z widokiem na morze.
Na ścianach było dużo czarnej pleśni i widziałem spadające stalaktyty.
Stalaktyty w tym przypadku powstały ze szczawianu wapnia.
Aspergillus produkuje te szczawiany, a ONE znajdą się się w miejscu, w którym jest infekcja grzybicza.
W przypadku infekcji zatokowych pleśń i grzyby, a nie bakterie, są najczęstszymi przyczynami infekcji.
Moja koleżanka, która jest specjalistą od oka, nosa i gardła, prześwietlała zatoki pacjenta i znalazła w zatokach duże kryształy szczawianu, które zniknęły po leczeniu przeciwgrzybiczym.
Duże kryształy szczawianu zostały również wyizolowane z płuc ludzi, którzy mieli zakażenie Aspergillus w płucach. Osady mogą również tworzyć się w skórze, gdzie tworzą czarne obszary i zmiany martwicze u ludzi o bardzo wysokim poziomie szczawianu.
SZCZAWIANY I AUTYZM
Po raz pierwszy zainteresowałem się tym tematem ze względu na poprawę, jakiej doświadczyły dzieci autystyczne, przy badaniach Susan Owens.
To właśnie Owens zebrała dane wskazujące na to, że wiele dzieci z autyzmem często oddawało niewielką objętość moczu i odkryło, że zjawisko to wiąże się ze szczawiami.
Odkryła także, że dzieci te często manifestowały objawy żołądkowo-jelitowe, takie jak biegunka i ból brzucha.
Mogą również odczuwać ból w drogach moczowych.
Ten ból ustępuje po wprowadzeniu diety o niskiej zawartości szczawianów.
Owens odkryła również, że dzieci poprawiły zdolności poznawcze, akademickie i ruchowe, gdy ilość szczawianów w ich diecie została znacznie zmniejszona. Te same środki dietetyczne pomogły zmniejszyć ból mięśni i stóp, a także przyczyniły się do zmniejszenia nienormalnych zachowań i samodyscypliny.
Osiemdziesiąt procent ludzi z chorobami genetycznymi, które powodują, że produkują kamienie nerkowe, umiera przed ukończeniem dwudziestego roku życia.
Te choroby genetyczne, które należą do klasy zaburzeń zwanych hiperoksalurią, często są śmiertelne, chyba że ofiara otrzyma zarówno przeszczep wątroby, jak i nerki.
Czasami nawet po przeszczepie ludzie umierają, ponieważ szczawiany są odkładane w tkankach w całym ciele.
Szczawiany będą pochodzić z kości lub mięśni, a następnie lokować się w przeszczepionych nerkach i tak doprowadzą do śmierci.
Ponad jedna trzecia dzieci z autyzmem ma zawartość szczawianów tak wysoką, jak ludzie, którzy mają te rzadkie zaburzenia genetyczne, chociaż te autystyczne dzieci nie mają zaburzeń.
Naturalnie powstało pytanie: skoro nie mają tego zaburzenia genetycznego, dlaczego ich szczawiany są tak wysokie?
Korelowaliśmy ilość szczawianu u autystycznych dzieci z innymi parametrami biochemicznymi i stwierdziliśmy, że istnieje wysoka korelacja z arabinozą cukru, która jest markerem Candida.
Wydaje się, że głównym powodem wysokich szczawianów u dzieci z autyzmem jest problem Candida, który jest powszechny w autyzmie.
Arabinoza jest bardzo niska u normalnych dzieci i bardzo wysoka u osób z autyzmem.
W moich najwcześniejszych badaniach stwierdziliśmy, że leczenie lekiem przeciwgrzybiczym Nystatin znacznie obniżyło ten związek.
Ponadto znacząco zmniejszyły się również objawy autystyczne, takie jak nadpobudliwość, brak kontaktu wzrokowego i agresywne zachowanie.
Z powodu dramatycznego zmniejszenia objawów, leczenie przeciwgrzybicze stało się jedną z najczęstszych terapii autyzmu w dzisiejszym świecie.
VULVODYNIA
Kolejnym objawem związanym ze szczawianami jest wulwodynia lub ból w i poza pochwą.
Kryształy szczawianu działają jak małe kawałki szkła, które osadzają się w tkance.
Szczawian jest wyjątkowo kwaśny, dlatego też jest korozyjny.
Ból jest często opisywany jako pieczenie lub kłucie, z uczuciem surowości lub podrażnienia.
Jedno z opublikowanych badań dotyczących leczenia tego stanu stwierdza, że jest to spowodowane reakcją z drożdżami.
Rzeczywiście istnieje związek między vulvodynią z drożdżami, najczęściej Candidą.
Istnieje około tuzin różnych gatunków drożdżaków Candida normalnie kojarzonych z ludźmi, z których najczęstszym jest Candida albicans.
Stwierdzono, że głównym sposobem leczenia volvodynii było leczenie przeciwgrzybicze w celu pozbycia się Candida, wraz z dietą o niskiej zawartości szczawianów.
Te dwa podejścia były bardzo skuteczne w korygowaniu tego stanu.
Dzieci, które przyjmują doustne antybiotyki będą często miały znacznie większą ilość szczawianów.
Antybiotyki poważnie zakłócają równowagę prawidłowej flory w jelitach, z wynikającą z tego ekspotencjalną proliferacją wzrostu Candida, który jest oporny na antybiotyki.
Doustne antybiotyki pojawiły się na początku lat pięćdziesiątych, a firmy farmaceutyczne w rzeczywistości zalecały leki przeciwgrzybicze wraz z antybiotykami, ponieważ wiedziały o tym problemie.
FDA nie dopuściła dodatku, oświadczając, że nie było zgody na profilaktyczne stosowanie środków przeciwgrzybiczych, tym samym umyła ręce....
Ważne jest, aby zauważyć, że jeśli pacjentom podano dożylnie taką samą ilość antybiotyków, ich wartości szczawianowe nie wzrosły, ponieważ nie wpłynęło to na przewód pokarmowy.
W pewnym sensie stare leczenie - zastrzyk penicyliny - było o wiele bezpieczniejsze.
PRZEWLEKŁE ZMĘCZENIE I FIBROMYALGIA
Drożdże są częstym czynnikiem przewlekłego zmęczenia i fibromialgii, a terapia przeciwgrzybicza jest bardzo przydatna w leczeniu tych problemów. Jacob Teitelbaum napisał kilka książek na temat leczenia fibromialgii i wskazuje, że dwie trzecie osób poprawiło objawy przewlekłego zmęczenia i fibromialgii po leczeniu przeciwgrzybiczym.
Doktor Eaton z Anglii stwierdził, że osoby cierpiące na chroniczne zmęczenie rzeczywiście produkują alkohol ze spożytego cukru.
Opisuje pacjentów, którzy wykonaliby podstawowe badanie poziomu alkoholu we krwi, a następnie wzięli glukozę rozpuszczoną w aromatyzowanym napoju i zmierzyli alkohol we krwi po upływie jednej lub dwóch godzin. Alkohol we krwi byłby znacznie wyższy, gdyby osoba miała poważny problem Candida.
Składnik OH łatwo wiąże się z minerałami, takimi jak wapń, cynk i rtęć, tworząc szczawiany.
Szczawiany w ciele pochodzą z pożywienia, mogą być formowane w jelitach przez drożdże i grzyby lub mogą być wynikiem przerwania szlaku glikolowego.
Niedobory żywieniowe i wrodzone zaburzenia metabolizmu powodują powstawanie szczawianów, a nie białka glicyny.
Eaton odkrył, że dzięki temu testowi mógł monitorować pacjentów poddawanych różnym terapiom chronicznego zmęczenia i fibromialgii i odkrył, że 42 procent pacjentów poprawiło swój stan tylko dzięki ograniczeniu cukru.
Jeśli łączył dietę niskosłodzoną z lekami przeciwgrzybiczymi, miał około 78 procent skuteczności.
Najbardziej wszechstronnym leczeniem wykazał się dr Jessop z Kalifornii, który wyleczył ponad tysiąc osób z przewlekłym zmęczeniem i fibromyalgią za pomocą pojedynczego leku przeciwgrzybiczego, ketokonazolu.
Osiemdziesiąt cztery procent pacjentów uzyskało poprawę.
Spośród 1100 pacjentów 685 dotyczyło rent inwalidzkich.
Po leczeniu przeciwgrzybiczym tylko dwanaście osób pozostało na niepełnosprawności. To było niezwykle skuteczne leczenie!
SYNDROM ZELLWEGERA
Wysokie ilości szczawianów znaleziono również u osób z zaburzeniem metabolicznym zwanym zespołem Zellwegera, co powoduje zmniejszenie lub brak wewnątrzkomórkowych organelli zwanych peroksysomami, co prowadzi do upośledzenia umysłowego i poważnych problemów metabolicznych.
W jednym z badań dziewiętnastu z dwudziestu trzech pacjentów wykazywało wysokie ilości szczawianu i istniał bezpośredni związek między stopniem upośledzenia umysłowego u dzieci i ich poziomem szczawianów.
Dzieci z największą ilością szczawianów były najbardziej upośledzone umysłowo.
UZDRAWIANIE I LECZENIE RAKA
Szczawiany również wchodzą w grę w leczeniu raka.
Jeden z leków stosowanych w leczeniu raka, oksaliplatyna, zawiera połączenie platyny i szczawianu.
U wielu osób przyjmujących ten lek ich nowotwór poprawił się, ale również doświadczyli ciężkiej neurotoksyczności i uszkodzenia nerwów.
Podczas leczenia pacjenci otrzymywali duże ilości szczawianów pochodzących z leków.
Naukowcy stwierdzili, że efekt był specyficzny dla szczawianów.
Jeśli dali lek bez szczawianu, toksyczność nie wystąpiła; toksyczność była wynikiem szczawianu połączonego z lekiem.
Badania wykazały również, że osoby o zmianach genetycznych zwanych polimorfizmami wykazywały o wiele więcej neurotoksyczności po ekspozycji na ten lek.
Aminotransferaza glioksylanowa alaninowa (AGXT) jest enzymem odpowiedzialnym za hamowanie produkcji szczawianów w organizmie.
Ludzie z genetyczną zmiennością, która pozostawia im niedobór AGXT, są bardziej podatni na ciężkie reakcje.
Cierpią na neuropatię obwodową, chorobę nerwów obwodowych, która powoduje powierzchowną i głęboką utratę czucia; ataksja zmysłowa, co oznacza brak poczucia równowagi; i upośledzenie czynnościowe.
SZCZAWIANY W ŻYWNOŚCI
Ludzie, którzy są wegetarianami, muszą być świadomi wszystkich szczawianów, które przyjmują Z JEDZENIEM.
Największym winowajcą dla wszystkich wegetarian jest białko sojowe, a drugim jest szpinak.
Praktycznie każdy, kto codziennie spożywa dużą sałatkę ze szpinaku, ulegnie kamieniom nerkowym.
Testowałem je raz po raz, a ludzie, którzy mają najwyższe wartości szczawianów niezmiennie mówią mi, że podstawą ich codziennej diety jest duża sałatka ze szpinaku. Jeśli dodadzą orzechy do swojej sałatki i teksturowane białko sojowe, z których oba są bardzo bogate w szczawiany, masz koktajl stworzony do produkcji kamieni nerkowych.
Szpinak jest tak zasobny w szczawiany, że nie polecałbym go nawet gotowanego, jako dania głównego.
Swoją drogą sałaty mają bardzo mało szczawianów.
Największym problemem wegetarian jest spożywanie diety bogatej w białko sojowe i szpinak.
Raz po tym, jak wygłosiłem przemowę, podszedł do mnie lekarz i powiedział mi, że kilka miesięcy wcześniej postanowił postępować zdrowo.
Postanowił zrezygnować z wszystkich McDonaldów i tym podobnych.
Miał zamiar zacząć jeść zdrowo, a zdrowe odżywianie oznaczało bardzo dużą sałatkę ze szpinakiem z dużą ilością orzechów pekan na co dzień. W ciągu dwóch miesięcy miał kamienie nerkowe.
Gotowanie nie niszczy szczawianów; są wyjątkowo stabilne.
Gotowanie może zmniejszyć ilość szczawianów w żywności, gdy wytrącają się one w wodzie do gotowania, a jeśli odrzucisz tę wodę, prawdopodobnie zmniejszysz ilość szczawianów pozostających w pożywieniu.
Jeśli jednak wypijesz ten trunek, wchłoniesz całą jego ilość.
Pieprz jest bardzo bogaty w szczawiany, ale niewielu ludzi je codziennie kilogram czarnego pieprzu.
Jeśli jednak lubisz steki pokryte pieprzem, pieprz może przyczynić się do obciążenia szczawianem.
To samo dotyczy pietruszki, jest bardzo bogata w szczawiany, ale nie jesz zbyt dużo.
Orzeszki ziemne i masło orzechowe są problematyczne, ponieważ niektóre dzieci jedzą je każdego dnia.
Masło orzechowe nie jest trucizną, więc zjedzenie go okazjonalnie nie będzie ci przeszkadzać. Problemy pojawiają się, gdy kilka produktów o wysokiej zawartości tłuszczu jest podstawą diety.
Dr Massey z Washington State University stwierdził, że teksturowane białko sojowe ma wysoką zawartość szczawianów.
Jest 638 miligramów szczawianu na 85 gramów porcji, co odpowiada wielkości jednego z tych małych hamburgerów sojowych i tyle, ile można znaleźć w typowej porcji szpinaku.
Zalecana ilość szczawianu dla osób z kamieniami nerkowymi wynosi mniej niż 30 mg na dobę.
Jeden sojowy burger zawiera dwadzieścia razy więcej zalecanej dziennej dawki w jednej porcji. To, powiedziałbym, jest poważnym problemem dla producentów soi. Ser sojowy nie ma aż tak dużo.
To teksturowane białko sojowe, sojowe burgery, sojowy boczek, który ma tak wysoki poziom.
Niektórzy producenci wyrobów sojowych polecają polać teksturą białka sojowego na płatki śniadaniowe. Naprawdę, nie polecam tego robić.
Ile szczawianów znajduje się w typowej diecie?
Istnieje bardzo duży zakres - od 97 do 930 mg na dobę.
Aby zmniejszyć kamienie nerkowe, należy spożywać mniej niż 30 do 50 mg dziennie.
LECZENIE
Nawet jeśli możemy uniknąć najgorszych przestępców - żywności sojowej i szpinaku - jeśli lubisz urozmaiconą dietę, trudno jest zredukować poziomy szczawianów w diecie do wartości bliskiej zera, ponieważ występują one w wielu produktach spożywczych - ziarnach, orzechach, warzywach i owocach.
Najskuteczniejszym sposobem pozbycia się szczawianów jest zastosowanie cytrynianu wapnia.
Suplement ten wywiera działanie o podwójnej sile działania, eliminując szczawian.
Część wapniowa cytrynianu wapnia wiąże się ze szczawianem i powoduje jego wytrącenie w stolcu, dzięki czemu nie będzie wchłaniany.
Ale część szczawianów ucieka.
Cytrynian jest drugą linią obrony, która bezpośrednio konkuruje ze szczawianem w celu absorpcji.
Aby leczenie było skuteczne, cytrynian wapnia należy przyjmować w tym samym czasie, co żywność zawierająca szczawian.
Jeśli masz problemy z jakimkolwiek stanem chorobowym wywołanym przez kamienie szczawianowo-nerkowe, autyzm lub wulwodynię- wówczas przyjmowanie cytrynianu wapnia z każdym posiłkiem może być bardzo skuteczne.
Jeśli w diecie jest odpowiednia ilość wapnia - jeśli np. Uzupełni się cytrynianem wapnia - połączy się ze szczawianem w przewodzie pokarmowym, wytrąci się w stolcu, a następnie zostanie usunięty z kału.
Optymalna dawka wynosi około 300-350 mg wapnia w przeliczeniu na cytrynian wapnia, co daje łącznie 1000 mg (jeden gram) wapnia dziennie.
Jeśli bierzesz to, nie potrzebujesz dodatkowych źródeł wapnia.
Jeszcze lepszym rozwiązaniem byłoby zastosowanie cytrynianu magnezu.
Dawka dla dorosłych wynosi około 300-400 mg na dobę.
Niektórzy lekarze zalecają do 1000 mg, ale wiele osób zgłasza problemy z biegunką, jeśli przekraczają one 400 mg.
Znowu najlepsza byłaby podzielona dawka, biorąc cytrynian magnezu z każdym posiłkiem.
Niektóre inne suplementy, które mogą być bardzo przydatne, obejmują probiotyki i leki przeciwgrzybicze, które pomagają kontrolować Candida. Probiotyczne bakterie zawierają enzymy rozkładające szczawiany.
Arginina pomaga zapobiegać odkładaniu się szczawianów w tkankach.
Kwasy tłuszczowe omega-3 i olej z wątroby dorsza są również bardzo skuteczne w zapobieganiu odkładaniu się szczawianu.
Kwasy tłuszczowe omega-6, głównie z handlowych olejów roślinnych, zachowują się na odwrót i przyspieszają osadzanie szczawianu.
Suplement, który jest najbardziej pomocny, to witamina B6. To kosztuje tylko grosze dziennie i jest wyjątkowo bezpieczne. Biorę 100 mg każdego dnia. Polecam tylko formę pirydoksyny.
Wiem, że używany jest również typ P5P, ale osobiście nie sądzę, aby P5P przyniósł dodatkowe korzyści.
Istnieje szereg testów medycznych na obecność szczawianów, które stosujemy w laboratorium Great Plains.
Mamy panel moczu do pomiaru szczawianów i możemy również testować markery drożdżowe.
Zazwyczaj stwierdzamy, że tam, gdzie marker drożdżowy jest bardzo wysoki, marker szczawianowy jest również bardzo wysoki.
Testujemy także witaminy B 6 .
Dzięki tym środkom można w dużym stopniu zapobiec powstawaniu kamieni nerkowych.
To dobra wiadomość, ponieważ gromadzenie się szczawianu może wyrządzić wiele szkód.
CHEMIA A SZCZAWIANY
Szczawian odnosi się do postaci soli kwasu szczawiowego.
Wszystkie kwasy są zgodne z tą samą konwencją nomenklatury.
Przykładowo sól kwasu cytrynowego to cytrynian.
Forma soli oznacza po prostu, że brakuje atomów wodoru.
Zamiast tego, do postaci soli dołączono ładunek ujemny. Gdy kwas ma przyłączony do niego atom wodoru, ma on przyrostek -ic. Kiedy atomy wodoru są usuwane, tak że są naładowane ujemnie, ma ono przyrostek -ate.
Najważniejsze w tym względzie, z punktu widzenia chemika, jest to, że pH, które jest miarą kwasowości cząsteczki, PRZY szczawianach jest najniższa ze wszystkich kwasów organicznych. (Niska wartość pH odpowiada wysokiej kwasowości.)
Jest to najbardziej kwaśny, najbardziej korodujący kwas organiczny, ponieważ ma bardzo niską wartość pH.
Na przykład, kwas cytrynowy może mieć pH 5-łagodnie kwasowe w porównaniu i setki razy mniej kwaśne niż szczawian. Cząsteczka kwasu szczawiowego może stracić dwa atomy wodoru, dzięki czemu może stać się podwójnie naładowana ujemnie i jest to forma, w której szczawian występuje głównie we krwi i moczu.
Ta forma, w której występują dwa ładunki ujemne, znacznie zwiększa prawdopodobieństwo związania się z pewną liczbą metali. Przykładami są wapń, cynk i rtęć.
Z punktu widzenia chemika bardzo interesujące jest to, że szczawian wiąże się najmocniej z toksycznymi metalami, takimi jak rtęć i ołów.
Ktoś mógłby pomyśleć, że to silne działanie chelatujące jest korzystne, ale jest zupełnie odwrotnie.
Gdy szczawian wiąże się z rtęcią lub ołowiem, natychmiast staje się nierozpuszczalny i wytrąca się z krwioobiegu i tworzy kryształy w kościach i innych tkankach.
Zamiast przyłączać się do tych toksycznych metali i eskortować je z ciała, szczawian zatrzymuje toksyczne metale w ciele.
Jest to jeden z aspektów szczawianów, które moim zdaniem powinny być dokładniej zbadane, ponieważ może to wyjaśnić, dlaczego szczawianom towarzyszy tak wiele chorób. Zatrzymają metale ciężkie i poprawią ich toksyczność.
Sam szczawian jest rozpuszczalny w wodzie, ale po związaniu się z jonem metalu staje się nierozpuszczalny, a następnie wytrąca się do osadzenia w tkance. W porównaniu różnych mocy reakcji szczawianów z różnymi metalami, metal o najwyższej reaktywności to rtęć.
Gdy szczawian reaguje z rtęcią, nawet jeśli obecna jest tylko niewielka ilość, będzie ona wiązała się preferencyjnie z rtęcią w porównaniu do wapnia lub innych metali.
Szczawian prawie wydaje się wyłapywać toksyczne metale. Natomiast reaktywność szczawianu z wapniem i magnezem jest bardzo niska, a najniższa reaktywność jest z magnezem.
Jedną z terapii pomagających ludziom pozbyć się nadmiaru szczawianów jest przyjmowanie bardzo dużych dawek magnezu, lub w niektórych przypadkach wręcz podawanie dożylne magnezu.
Ponieważ ma on najmniejszą rozpuszczalność w stosunku do szczawianów magnezu, pomoże to w ich rozpuszczeniu.
SZCZAWIANY A NEUROTOKSYCZNOŚĆ
Około pięćdziesiąt procent szczawianów pochodzi z diety, a pozostałe pięćdziesiąt procent pochodzi z tego, co wytwarza organizm.
Kwas szczawiowy w diecie najpierw przekształca się w glikolan, następnie glioksylan, a następnie w tym momencie glioksylan może albo wiązać się z minerałem tworząc szczawian, albo może być przenoszony i tworzyć glicynę.
Jeśli masz niedobór genetyczny w enzymie AGXT, glioksylan przede wszystkim tworzy szczawian, ponieważ zmniejszone ilości AGXT nie działają właściwie, aby obejść ten proces.
Jedna na pięć osób w populacji ma ten wariant genetyczny, w którym nie mogą odtruć tego związku. Zamiast tego w przeważającej mierze tworzy szczawian.
Stwierdzono, że jedna trzecia ludzi z toksycznością szczawianową ma ten wariant genetyczny, a 53 procent z nich prawdopodobnie ma ostrą, bardzo ostrą neurotoksyczność w porównaniu z zaledwie 4 procentami u osób z prawidłową ekspresją genotypu.
Prawdopodobnie wysoki odsetek osób z kamieniami nerkowymi należy do tej grupy 20 procent osób z tym wariantem genetycznym.
Jedna z fabryk produkcji energii zwana glikolizą jest hamowana przez szczawiany.
Enzym kinazy pirogronianowej bierze udział w ostatnim etapie produkcji energii organizmu i jest silnie hamowany przez szczawian.
Jest bardzo interesujące, że to samo zahamowanie enzymów jest w dużej mierze odpowiedzialne za zespół Tourette'a. Ludzie z zespołem Tourette'a mają jednak przeciwciała strept hamujące ten enzym. Szczawiany silnie hamują również ten sam enzym.
Krytycznym czynnikiem jest to, że enzym ten działa znacznie lepiej w obecności dużych ilości witaminy B6.
Jest to kolejna z holistycznych terapii dla osób z kamieniami nerkowymi.
W rzeczywistości leczenie witaminą B6 jest również stosowane przez główny ośrodek medyczny dla osób z kamicą nerkową.
WITAMINA C, MIEDZI I SZCZAWIANY
A co z kontrowersjami dotyczącymi terapii witaminą C?
Wykazano, że witamina C jest bardzo pomocna u dzieci z autyzmem, chociaż teoretycznie witamina C może tworzyć szczawiany.
Mówię teoretycznie.
Witamina C może zwiększyć ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych, jeśli pacjent przyjmuje bardzo wysokie dawki w zakresie 100 gramów (100 000 mg) na dobę.
Podwójnie ślepe badanie wykazało, że bardzo wysokie dawki witaminy C bardzo skutecznie zmniejszają objawy autystyczne. Badanie wykazało, że osoba przyjmująca 2000 mg (2 gramy) witaminy C dziennie przez dziewięćdziesiąt dni nie spowodowała znaczącego działania lub zmiany poziomu szczawianu.
W innym badaniu oceniano czterdzieści pięć tysięcy mężczyzn, którzy przyjmowali witaminy C i witaminy B 6 ponad sześć lat i badano wpływ tego suplementacja wywarła na ich nerki.
W ciągu sześciu lat obserwacji znaleźli 751 przypadków kamieni nerkowych z 45 000 mężczyzn.
Nie stwierdzono związku, Jednakże witamina C lub witamina B 6 była spożywana przy kamieniach nerkowych.
W rzeczywistości mężczyźni, którzy przyjmowali więcej witaminy C, mieli mniejsze ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych niż mężczyźni, którzy przyjmowali mniej niż 250 mg witaminy C.
Prawdziwym problemem związanym z witaminą C są metale, które może przyjmować dana osoba.
Jeśli ktoś bierze duże ilości miedzi lub żelaza, może przyspieszyć rozkład witaminy C w celu utworzenia szczawianów.
Ktoś z wysoką zawartością miedzi lub żelaza może być zagrożony wyższym poziomem tworzenia się szczawianu, jeśli dodatkowo uzupełni witaminę C. Witamina C może ulec rozkładowi, tworząc dehydroaskorbinian, a następnie szczawian. Znajomość twojego spożycia miedzi i żelaza może być bardzo ważna.
Jeśli, na przykład, masz miedziane rury w domu, co jest bardzo powszechne, i masz kwaśną wodę, ta woda rozpuści twoje miedziane rury tak, że większość wody wypływającej z kranu będzie zawierać duże ilości miedzi.
Z kolei wysoki poziom miedzi może spowodować degradację witaminy C.
Występuje problem z tworzeniem dodatkowych szczawianów, ale to również oznacza, że nawet jeśli przyjmujesz wysokie dawki witaminy C, może to nie być użyteczne, ponieważ miedź może ją degradować. tak szybko. To właśnie ta wolna miedź jest tak toksyczna.
Miedź jest związana z białkiem we krwi zwanym ceruloplazminą. Wyizolowanie ceruloplazminy z krwi było jedną z pierwszych rzeczy, które zrobiłem po uzyskaniu doktoratu.
Poszedłem do Czerwonego Krzyża i uzyskałem przestarzałą plazmę, a nawet nie musiałem jej testować.
Jedyne, co musiałem zrobić, to przyjrzeć się kolorowi plazmy.
Dawcy, którzy mieli wysoki poziom miedzi, mieli surowicę zieloną.
Mogłem wybierać próbki z wysoką ilością miedzi, po prostu patrząc na nie w zamrażarce i wybierając zielony kolor.
Prawie niezmiennie próbki pochodziły od kobiet, które były na pigułkach antykoncepcyjnych.
Estrogen powoduje, że organizm wytwarza więcej tego białka.
Testujemy ten profil miedziano-cynkowy w Laboratorium Great Plains, a najważniejszą wartością jest wolna miedź.
Osoba z autyzmem może mieć dziesięciokrotność wartości wolnej miedzi w porównaniu z normalnymi osobnikami.
U niektórych osób z autyzmem może to być najważniejsze; ale ta nierównowaga miedź-cynk jest ważna w niemal każdej przewlekłej chorobie: ADD, schizofrenia, zapalenie stawów, chroniczne zmęczenie i wiele innych.
Kiedy masz za dużo miedzi i mało cynku, witamina C nie zostanie wykorzystana, zostanie zniszczona.
SUPER BOGATA W SZCZAWIANY ŻYWNOŚĆ
szpinak Skórka z limonki Czekolada
Proteiny sojowe Rabarbar Kawa rozpuszczalna
tofu Boćwina szwajcarska Pory
Orzeszki ziemne Pietruszka herbata
Masło orzechowe Słodkie ziemniaki Róża chińska
Pecans Alkiermes Kiełki pszenicy
Skórka cytrynowa Czarny pieprz
Artykuł ukazał się w Wise Traditions in Food, Farming and the Healing Arts , kwartalniku The Weston A. Price Foundation, wiosna 2010 .
Przeczytaj to w: nlNederlands