Witam wszystkich użytkowników tego forum

17.03.23
Forum przeżyło dziś dużą próbę ataku hakerskiego. Atak był przeprowadzony z USA z wielu numerów IP jednocześnie. Musiałem zablokować forum na ca pół godziny, ale to niewiele dało. jedynie kilkukrotne wylogowanie wszystkich gości jednocześnie dało pożądany efekt.
Sprawdził się też nasz elastyczny hosting, który mimo 20 krotnego przekroczenia zamówionej mocy procesora nie blokował strony, tylko dawał opóźnienie w ładowaniu stron ok. 1 sekundy.
Tutaj prośba do wszystkich gości: BARDZO PROSZĘ o zamykanie naszej strony po zakończeniu przeglądania i otwieranie jej ponownie z pamięci przeglądarki, gdy ponownie nas odwiedzicie. Przy włączonych jednocześnie 200 - 300 przeglądarek gości, jest wręcz niemożliwe zidentyfikowanie i zablokowanie intruzów. Bardzo proszę o zrozumienie, bo ma to na celu umożliwienie wam przeglądania forum bez przeszkód.

25.10.22
Kolega @janusz nie jest już administratorem tego forum i jest zablokowany na czas nieokreślony.
Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
/blueray21

Ze swojej strony proszę, aby unikać generowania i propagowania wszelkich form nienawiści, takie posty będą w najlepszym wypadku lądowały w koszu.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.

Pozdrawiam wszystkich i nieustająco życzę zdrowia, bo idą trudne czasy.

/blueray21

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.


/blueray21

Zęby, próchnica ...

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13132
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 679
Podziękował: 30186 razy
Otrzymał podziękowanie: 19674 razy

Re: Zęby, próchnica ...

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » piątek 09 lis 2018, 10:09

NATURALNE SPOSOBY NA WYBIELENIE ZĘBÓW


Idealne białe zęby widuje się przede wszystkim w filmach. W naturze posiadanie przez całe życie białego uzębienia zdarza się bardzo rzadko. Używki, kawa, herbata, jedzenie, papierosy, wszystko to odbija się na kolorze szkliwa. Z czasem możesz zapragnąć wybielenia żółtawego koloru, ale nie oznacza to od razu drogich zabiegów dentystycznych, domowe sposoby także mogą się sprawdzić.



Sposób numer 1 – skórka pomarańczowa

Lubisz pomarańcze, a dotąd o tym nie słyszałeś?

Jak wiele osób, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, żeby nadrobić wiedzę.

Jeżeli chcesz wybielić zęby w sposób szybki, prosty i stosunkowo tani (w porównaniu do wizyty w zakładzie dentystycznym), wówczas sięgnij po pomarańcze.

Obrazek


Okazuje się bowiem, że ich skórka ma właściwości wybielające, które mogą nadać uzębieniu znacznie ładniejszy koloryt.

Trzeba jednak pamiętać, że decydując się na skorzystanie z tego sposobu i zakup owoców, niezbędne jest wybieranie ładnej, zdrowej skórki.

Następnie pomarańczkę należy obrać jak jabłko, żeby była wygodna do chwytania i codziennie wieczorem przecierać wszystkie zęby wewnętrzną strona pachnącej skórki.

Pierwsze efekty powinny pojawić się już po tygodniu.

Sposób numer 2 – truskawki

Choć truskawki wydają się bardzo brudzić zęby okazuje się, że mają także zdolności wybielające.

Jada się je głównie w sezonie, co jest dużym plusem, gdyż poza możliwościami wybielającymi dodatkowo czyszczą zęby.

Obrazek

Poza sezonem można z powodzeniem robić z nich pastę do zębów rozgniatając truskawki na miazgę i szorując nią zęby niczym zwykłą pastą do zębów.

Po takim zabiegu trzeba wypłukać dokładnie usta, żeby nie pozostały pomiędzy nimi żadne pestki.

Sposób numer 3 – skórka z banana

Takie same właściwości, jak skórka z pomarańczki, ma skórka z banana.

Jej zdolności wybielające są nawet podkreślane jako lepsze, niż skórka pomarańczowa, ale co zadziała lepiej na Twoje zęby powinieneś ocenić sam.

Zasady postępowania są podobne, jak do skórki pomarańczowej.

Obrazek

Pozostałą po bananie skórką należy przynajmniej raz dziennie sunąć delikatnie po wszystkich zębach jej wewnętrzną stroną.

To tam osadzone są czyszczące substancje.

Regularne stosowanie szybko spowoduje, że zęby będą wyglądały na jaśniejsze, nawet jeśli nadal popijasz dużo kawy lub herbaty.

Sposób numer 4 – soda oczyszczona

Soda oczyszczona jest tak samo stałym produktem w domu, jak sól.

Ma wiele zastosowań zarówno podczas gotowania i pieczenia, jak i przy domowych porządkach.

Okazuje się, że pomaga także przy wybielaniu zębów.

Obrazek

soda-oczyszczona-wybielenie-zębów.jpg
fot.depositphotos.com


Aby stworzyć środek wybielający należy zmieszać 1 łyżeczkę sody z ¼ łyżeczki soli kuchennej.

Tak przygotowanym środkiem szczotkować zęby pamiętając o delikatności, gdyż sól ma działanie podrażniające.

Przy tym pasta z sody oczyszczonej, choć przywraca biel zębom nie powinna być stosowana codziennie, z uwagi na osłabienie szkliwa przez sól.

Sposób nr 5 – orzechy włoskie

Również smaczne orzechy włoskie ułatwiają powrót do białych zębów.



Po wyciągnięciu ich z łupinki należy zmiażdżyć je na papkę i czyścić nią uzębienie.

Dzięki orzechom ściera się żółtawy kolor, przywraca ładniejszy wygląd zębów, jak również zapobiega się osadzaniu się kamienia.

Obrazek


Poza czyszczeniem zębów orzechami zaleca się także ich jedzenie, aby dobroczynny skład docierał jak najdalej.

Sposób numer 6 – oczyszczający ocet

Choć ocet nie jest przesadnie smaczny i pachnący, jako środek czyszczący zęby skutecznie się sprawdza.

Nie należy używać go jednak bez rozcieńczenia, gdyż mógłby podrażnić.

Do wybielania konieczne jest sporządzenie mieszanki: wody i octu, w proporcji: 1 szklanka wody, 1 łyżka octu.

Obrazek
fot.depositphotos.com


Taką miksturą można płukać usta każdego wieczora (nie używać, jeśli w jamie ustnej znajdują się drobne rany).

Zęby stopniowo będą bielsze, a dodatkowo ocet zabije niekorzystne bakterie w ustach.

Sposób numer 7 – sok z cytryny

Wśród wielu ciekawych właściwości soku cytrynowego znajdują się właściwości wybielające.

Sokiem świeżo wyciśniętym z cytryny można skutecznie wybielać zęby poprzez płukanie albo poprzez nanoszenie go na zęby patyczkiem do uszu.

Obrazek
fot.depositphotos.com


Drugi sposób sprawdza się zwłaszcza, jeżeli odczuwasz dyskomfort ze strony dziąseł, tj. masz na nich drobne ranki.

Sposób numer 8 – liść laurowy

Domowe przyprawy mają często więcej zastosowań, niż się wydaje.

Tak jest w przypadku liści laurowych, zazwyczaj dodawanych do sosów i zup.

Obrazek
fot.depositphotos.com


Okazuje się, że sproszkowane zielone listki nadają się doskonale do rozjaśniania zębów.

Wystarczy zmieszać wysuszony listek z równie wysuszoną oraz sproszkowaną skórką pomarańczową, a następnie takim specyfikiem czyścić zęby.

Staną się jaśniejsze i mniej podatne na próchnicę.

Sposób numer 9 – popiół drzewny

Kolejną zaskakującą rzeczą, która może wybielić zęby jest węgiel drzewny.

Teraz sobie tego nie wyobrażasz, ale kiedyś był to popularny środek oczyszczający uzębienie.

Obrazek
Popiół drzewny


Można go wypróbować i dziś.

Stosuje się go jak pastę.

Nakładasz odrobinę na szczoteczkę i czyścisz, a następnie spłukujesz.

Popiół skutecznie i szybko rozjaśnia każdy ząb.

WSPARCIE NIEZALEŻNYCH PORTALI

P.S. Informacje są prywatnymi opiniami i poglądami. Nie są pisane przez lekarza. Nie są one fachową opinią, ani poradą medyczną. Nie mogą zastąpić opinii i wiedzy pracownika służby zdrowia, np lekarza. Wszelkie rady które są na mojej stronie, stosujesz wyłącznie na własną odpowiedzialność.
https://www.odkrywamyzakryte.com/wybielenie-zebow/
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
azo
Posty: 1484
Rejestracja: niedziela 09 wrz 2018, 11:31
x 256
x 153
Podziękował: 4441 razy
Otrzymał podziękowanie: 2805 razy

Re: Zęby, próchnica ...

Nieprzeczytany post autor: azo » piątek 09 lis 2018, 12:57

To pociągnę temat bo na cytowanej przeze Mnie stronie znalazłam kilka ciekawych przepisów do wypróbowania. 8-)
OLEJ KOKOSOWY ZAMIAST PASTY DO ZĘBÓW
Obrazek

Olej kokosowy do zębów. O fantastycznych właściwościach oleju kokosowego mówi się już od dawna, ale nie wszyscy wiedzą, że ma on również bardzo pozytywny wpływ na nasze zęby. Przede wszystkim, regularne stosowanie tego oleju może w dość krótkim czasie sprawić, że nasze zęby staną się znacznie bielsze. Bez korzystania z chemii czy kosztownych zabiegów możemy zatem wybielić zęby i spowodować, że nasz uśmiech będzie jeszcze piękniejszy.

To jednak nie wszystko, ponieważ jak wynika z przeprowadzonych badań, stosowanie oleju kokosowego na co dzień wpływ też na ogólny stan naszej jamy ustnej. Wystarczą bowiem trzy tygodnie, aby olej kokosowy zmniejszył ilość osadu na zębach oraz bakterii, które powodują powstawanie próchnicy. Znacząco poprawia się również stan dziąseł, o których niestety zbyt często się zapomina.

Warto także podkreślić, że wbrew obiegowej opinii, zakup oleju kokosowego i stworzenie na jego bazie pasty do zębów nie jest wcale szczególnie kosztowne. Pamiętajmy przy tym, aby wybierać olej organiczny, czyli nierafinowany. Metody otrzymywania takiego produktu sprawiają, że zmianie nie ulega struktura tłuszczy, które odpowiadają za jego wspaniałe właściwości.

Pasta do zębów na bazie oleju kokosowego
Obrazek

Stworzenie pasty do zębów na bazie oleju kokosowego jest wyjątkowo łatwe. Wystarczy nam do tego:
1/4 szklanki oleju kokosowego,
1/2 szklanki sody oczyszczonej,
około 5 łyżek ksylitolu
łyżeczka naturalnego olejku (na przykład miętowego)

Wszystkie te składniki wystarczy ze sobą dokładnie wymieszać, tak by miały jednolitą konsystencję i pasta jest gotowa do użytku.
Co bardzo ważne, nie musimy się martwić o to, że ze względu na obecność naturalnych składników nasza pasta szybko się zepsuje. Olej kokosowy ma dwuletni okres ważności, a pozostałe produkty po prostu się nie psują, dzięki czemu pastę można bez obaw trzymać w jakimkolwiek pojemniczku w łazience.
http://centrumwitalnosci.pl/naturalna-p ... ci_kbcy.a#
0 x


Ascezo minD

Awatar użytkownika
barneyos
Administrator
Posty: 1455
Rejestracja: piątek 04 sty 2013, 08:49
x 24
x 73
Podziękował: 154 razy
Otrzymał podziękowanie: 1893 razy

Re: Zęby, próchnica ...

Nieprzeczytany post autor: barneyos » wtorek 20 lis 2018, 17:56

Właśnie testuję polską eko pastę bez fluoru:
Hypoalergiczna, naturalna pasta, przeznaczona do codziennego mycia zębów u dorosłych i dzieci. Nie zawiera fluoru ani jego pochodnych. Jest bogata w ekstrakty ziołowe (szałwia, mięta, rozmaryn, goździki), ksylitol, który zapobiega próchnicy i łagodzącą alantoinę. Dokładnie i bezpiecznie oczyszcza dzięki niskocząsteczkowym składnikom ścierającym, a olejki eteryczne z mięty pieprzowej i eukaliptusa mocno odświeżają oddech.
https://sylveco.pl/produkt/naturalna-pasta-do-zebow/

Obrazek
0 x


======================================================
Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobić

Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 16907
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1085
x 540
Podziękował: 17150 razy
Otrzymał podziękowanie: 24207 razy

Re: Zęby, próchnica ...

Nieprzeczytany post autor: songo70 » sobota 01 gru 2018, 18:19

zrób to sam:
Próchnica.jpg
Próchnica.jpg (52.54 KiB) Przejrzano 6813 razy
https://www.facebook.com/DominikAdrianN ... 9492381150
0 x


"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

Awatar użytkownika
devi
Posty: 1562
Rejestracja: wtorek 02 lut 2016, 14:17
x 1
x 73
Podziękował: 711 razy
Otrzymał podziękowanie: 2662 razy

Re: Zęby, próchnica ...

Nieprzeczytany post autor: devi » piątek 19 kwie 2019, 20:24

Choroby Zębów. Uniwersalna Metoda Samoleczenia. Aliaksandr Haretski

https://www.youtube.com/watch?v=RtxSMCMD3T8
0 x


Dopóki nie uczynisz nieświadomego świadomym, będzie ono kierowało twoim życiem, a ty będziesz nazywał to przeznaczeniem. /C.G. Jung

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13132
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 679
Podziękował: 30186 razy
Otrzymał podziękowanie: 19674 razy

Re: Zęby, próchnica ...

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » sobota 01 cze 2019, 17:26

chlorek magnezu do płukania ust- antypróchniczy 8-)
cedric pisze:
piątek 31 maja 2019, 16:58
Niektórzy ludzie, tacy jak Wellness Mama, zalecają nawet stosowanie suplementów magnezowych na zęby, aby pomóc im w remineralizacji: „podczas gdy ja aktywnie próbowałem leczyć zęby, chodziłem z proszkami wapnia i magnezu rozpuszczonymi w wodzie codziennie, aby pomóc dostarczyć minerały i utrzymać alkaliczne usta. ”

HealthAmbition.com twierdzi, że oprócz chlapania wokół ust:

„Chlorek magnezu jest bardzo dobry dla zdrowia jamy ustnej, a także wchłania się dobrze pod językiem.

Kilka sprayów oleju magnezowego trzymanego w ustach i pod językiem przez kilka minut jest szczególnie zalecane dla osób z niedoborami magnezu, w połączeniu z wszystkimi innymi korzyściami związanymi z olejem magnezowym. ”

Stosowanie magnezu jako płynu do płukania jamy ustnej lub nakładanie go na szczoteczkę do zębów w celu oczyszczenia zębów przyniosło jak dotąd wspaniałe rezultaty. Istnieją zdecydowanie dalsze badania na ten temat.

Zanim spróbujesz użyć sprayów magnezowych lub płukanek w jamie ustnej, porozmawiaj ze swoim dentystą lub pracownikiem służby zdrowia, aby upewnić się, że jest odpowiedni dla Ciebie.
całość:
http://www.mgwater.com/rod10.shtml
translator

ostatni akapit to żarcik :lol:

jestem chyba upośledzony, bo nie mam ''swojego'' dentysty ani dermatologa ani żadnego
innego ufologa :D
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13132
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 679
Podziękował: 30186 razy
Otrzymał podziękowanie: 19674 razy

Re: Zęby, próchnica ...

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » poniedziałek 30 mar 2020, 21:43

cedric pisze:
poniedziałek 30 mar 2020, 14:04
"Dr Lewis B. Burnett, chirurg ortopeda, praktykował w dwóch okręgach USA, w których występowały bardzo różne poziomy soli mineralnych w wodzie i w glebie.
W okręgu Dallas w Teksasie, przy dużym stężeniu wapnia i niskim magnezu w wodzie, osteoporoza i pęknięcia biodra były bardzo częste,

podczas gdy w okręgu Hereford w Teksasie, przy wysokim poziomie magnezu i niskim wapnia, przypadków takich prawie w ogóle nie było.


W okręgu Dallas zawartość magnezu w kościach wynosiła 0,5 procent, natomiast w Hereford 1,76 procent. W innym układzie porównań zawartość magnezu w kościach osób cierpiących na osteoporozę wynosiła 0,62 procent, natomiast u zdrowych – 1,26 procent.1*Tak samo jest w przypadku zębów.

Badania przeprowadzone w Nowej Zelandii wykazały, że odporne na próchnicę zęby miały średnio dwa razy więcej magnezu niż zęby podatne na nią.
Podaje się, że średnie stężenie fosforanu magnezu w kościach wynosi około 1, w zębach 1,5, w kłach słonia 2, a w zębach zwierząt mięsożernych, które miażdżą kości – aż 5 procent.
W kontekście wytrzymałości kości i zębów wapń należy traktować jak kredę, a magnez jak superklej. Magnezowy superklej wiąże i przekształca kredę w doskonałe kości i zęby.5"

czytaj więcej
https://biomus.eu/zdrowotne-wlasciwosci ... u-magnezu/
cedric pisze:
poniedziałek 30 mar 2020, 14:40
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16183794

J Dent Res. Paź 2005; 84 (10): 937–41.
Niedobór magnezu jest związany z chorobami przyzębia.

Meisel P1, Schwahn C, Luedemann J, John U, Kroemer HK, Kocher T.
Informacje o autorze

Abstrakt
W wieloczynnikowej patogenezie zapalenia przyzębia nadal istnieją nieznane czynniki wpływające na wynik choroby. Wstępne badania sugerują związek między magnezem a zapaleniem przyzębia.
Brakuje jednak odpowiednich danych klinicznych.
Zbadaliśmy związek między statusem magnezu a zdrowiem przyzębia w analizie populacyjnej. Przeprowadziliśmy przekrojowe badanie epidemiologiczne z udziałem 4290 osób w wieku 20–80 lat.

Zarejestrowaliśmy periodontologiczne czynniki ryzyka i określiliśmy stężenia magnezu i wapnia w surowicy, odnosząc je do parametrów przyzębia. W badaniu z dobraną parą porównano 60 osobników stosujących doustne leki zawierające magnez i 120 bez nich.
U osób w wieku 40 lat i starszych wzrost Mg / Ca w surowicy był istotnie związany ze zmniejszoną głębokością sondowania (p <0,001), mniejszą utratą przywiązania (p = 0,006) i większą liczbą pozostałych zębów (p = 0,005). Osoby biorące leki Mg wykazywały mniejszą utratę przywiązania (p <0,01) i więcej pozostałych zębów niż ich odpowiedniki. Wyniki te sugerują, że suplementacja magnezu może poprawić zdrowie przyzębia.

Komentarz w

Wyższy stosunek magnezu do wapnia w surowicy może obniżyć ryzyko zapalenia przyzębia.
[J Evid Based Dent Pract. 2006]
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13132
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 679
Podziękował: 30186 razy
Otrzymał podziękowanie: 19674 razy

Re: Zęby, próchnica ...

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » czwartek 18 mar 2021, 11:59

niby wiadomo, ale warto przypominać ;)

z
https://everlast.mercolamarket.com/r/?i ... 2=20141207
Obrazek

HISTORIA W SKRÓCIE


Odpowiednie poziomy witaminy C są niezbędne do zapobiegania kruchości mikronaczyń, stanowi, który może objawiać się

krwawieniem dziąseł lub krwotokiem do siatkówki

Korzystając z danych z 15 badań przeprowadzonych w sześciu krajach, naukowcy odkryli, że suplementacja witaminy C zmniejsza skłonność do krwawienia z dziąseł u osób z poziomem witaminy C poniżej 28 μmol / l.

Zarówno krwotok z siatkówki, jak i krwawiące dziąsła nasiliły się, gdy poziom witaminy C spadł do zakresu od 11 do 28 μmol / l, co uważa się za wystarczające do ochrony przed szkorbutem

Jeśli krwawią dziąsła lub masz inny problem ze zdrowiem jamy ustnej, kluczem do zapobiegania uszkodzeniom ogólnoustrojowym jest znalezienie podstawowej przyczyny.

Jeśli zmagasz się z krwawieniem dziąseł, ważne jest, aby zoptymalizować poziom witaminy C poprzez codzienne spożywanie bogatych w witaminę C owoców i warzyw

..............
dalej w linku
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13132
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 679
Podziękował: 30186 razy
Otrzymał podziękowanie: 19674 razy

Re: Zęby, próchnica ...

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » wtorek 30 mar 2021, 21:19

znakomity wywiad -- > chrapanie, itd to za mała szczęka i głowa !! :shock:
mam krzywe zęby w żuchwie, praktycznie wszystkie...

jeden film w linku, nie potrafię wstawić- ''rumble''

https://pubmedinfo.org/2021/03/26/za-kr ... -nie-geny/
Za krzywe zęby i problemy z oddychaniem wińcie współczesną dietę, nie geny – James Nestor

utworzone przez admin | Mar 26, 2021 | Składniki odżywcze | 0 komentarzy

Za krzywe zęby i problemy z oddychaniem wińcie współczesną dietę, nie geny – James Nestor

Obrazek

Joe Rogan: Kiedy mówiłeś o zmianach diety ludzkiej, o przestawieniu się na miękkie pokarmy i wpływu tej zmiany na kształtowanie się szczęki, wielkość szczęki i że można to poprawić, zafascynowało mnie to.

James Nestor: To jest coś, czego nie da się uniknąć decydując się na napisanie książki na temat oddychania. Ostatnią rzeczą, której się spodziewałem w tej podróży, to analizowanie prehistorycznych czaszek, analizowanie ich uzębienia. Ale tam właśnie poprowadziła mnie ta podróż. Dowiedziałem się od antropologów biologicznych, że nasze twarze uległy zmianie. Nasze jamy ustne stały się zbyt małe, co jest jednym z powodów trudności z oddychaniem u wieli ludzi. Pomyślałem sobie, że to brzmi interesująco, ci ludzie to fachowcy, może zbadam ten temat. Jeśli przyjrzysz się czaszce z wykopalisk archeologicznych, starszej niż 500 lat, takiej sprzed 5 tys., 50 tys. lat., istnieje graniczące z pewnością prawdopodobieństwo, bliskie 99%, że uzębienie tej czaszki będzie idealnie proste. Nie usuwano zębów mądrości, nie zakładano aparatów ortodontycznych nie potrzebowano plomb, nic z tych rzeczy. Ci ludzie mieli idealnie proste zęby. A to dlatego, że ich jamy ustne były szerokie, duże, a szczęki bardzo silne.

Za krzywe zęby i problemy z oddychaniem wińcie współczesną dietę, nie geny


Wraz z nastaniem epoki industrializacji i produkcji żywności nasze jamy ustne stawały się coraz mniejsze. Dlaczego zatem nasze zęby są krzywe? To nie jest kwestia genów, lecz tego, że nasze jamy ustne stały się tak małe, że zęby nie mają wystarczającej ilości miejsca. Tak więc zęby krzywią się i nachodzą na siebie,

A jaka jest jeszcze inna konsekwencja zbyt małej jamy ustnej, by swobodnie pomieścić zęby? Węższe drogi oddechowe.

Jest to jeden z powodów, dla których wiele osób chrapie, cierpi na bezdech czy inne problemy z oddychaniem.

To wszystko wydawało się takie niezwykłe, nigdy niczego takiego nie uczono mnie w szkole. Wystarczy, że pooglądacie sobie np. w sieci prehistoryczne czaszki. Zwróćcie uwagę na ich uzębienie, na masywne szczęki, duże, szerokie i płaskie twarze, silne twarze.

Każda z tych czaszek ma te cechy.

Potem przeanalizujcie wszystkie 5,4 tys. gatunków ssaków.

Ile z tych gatunków posiada krzywe zęby? Odpowiedź brzmi zero.

Niektóre bulldogi owszem takowe posiadają, ponieważ zostały selektywnie wyhodowane, by upodobnić ich czaszki od płaskiej ludzkiej twarzy. Ale dzikie zwierzęta wszystkie mają proste uzębienie. My również, jako gatunek, posiadamy proste zęby. Jednakże z powodu industrializacji, a szczególnie z powodu żywności i diety, nasze jamy ustne stały się zbyt małe.

-Nie uwierzyłbym, gdyby ktoś mi coś takiego powiedział, jeśli wcześniej nie przeczytałbym Twojej książki i nie prześledził Twojego toku rozumowania. Pomyślałbym, że to nonsens. To jest kwestia genów. Podobnie jak to, że niektórzy mają małe dłonie czy duże stopy, itp.

James Nestor: Ta cecha stała się cechą dziedziczną. Obecnie mamy do czynienia z procesem, który badają tacy badacze jak Robert Corruccini, który tematem zajmuje się od 30 lat, ma na koncie ponad 250 artykułów naukowych w tej dziedzinie. Badacze ci wykazali, że u pierwszego pokolenia po przejściu na „dietę uprzemysłowioną” ok. 50% populacji będzie miało wady zgryzu, czyli krzywe szczęki czy zęby. Z czasem odsetek ten wzrośnie do 60-70% w przypadku następnego pokolenia. Następnie do 80%, następnie – rozejrzyj się wokół. To my. Obecnie jest to 90%.

Joe Rogan: Jezu! Więc… Przepraszam, oddaję głos.

James Nestor: Nic się nie stało.

Joe Rogan: Ciarki mnie przeszły.

James Nestor: Dr Kevin Boyd aktualnie prowadzi badania na rozmiarami jamy ustnej u płodów, gdzie obserwuje zbyt małe szczęki, co skutkuje skośnym profilem dolnej szczęki. Podobnie jak w moim przypadku i wielu innych osób. Jeśli zacząć mierzyć czaszkę, kreśląc linię prostą od ucha od nosa oraz drugą prostą prostopadłą do pierwszej, niemalże u każdej prehistorycznej czaszki szczęka znajdzie się powyżej tej prostej. Bardzo silna, wyrazista szczęka. 90% procent współczesnych czaszek ma szczęki poniżej tej linii. Szczęki znajdują się za tą linią. Obecnie ta tendencja staje się cechą dziedziczną, Dzieciaki już od urodzenia mają te wady. Dlatego również tak wiele dzieci cierpi na bezdech senny czy chrapanie, które są niekorzystne dla ich zdrowia.

Joe Rogan: Takie zmiany nastały wraz z konsumpcją coraz to mniej „twardych” pokarmów, nie potrzeba było tyle siły w szczękach, by przeżuć taki pokarm. Co możemy uczynić, by wyhamować czy odwrócić ten proces?

James Nestor: U osób dorosłych jest to znacznie trudniejsze, niż w przypadku dzieci, gdyż mięśnie i kości dziecięce są znacznie bardziej plastyczne.

To właśnie odkryli ci badacze – człowiek spędzał ok. 4 godziny dziennie na przeżuwaniu.
Ok? Tak to wyglądało od początku naszego istnienia aż do 500 lat wstecz.

Ale… Wraz z tym, jak człowiek zaczął produkować i przetwarzać mąkę, uprawiać ryż, wydzielać otręby od ziaren ryżu, konsumować wyłącznie czyste ziarna, gdy nauczyliśmy się konserwować żywność w puszkach i butelkach. Jeśli nawet uwzględnimy żywność współcześnie uważaną za tzw. zdrową żywność: smoothies, awokado, owsianka, wszystko to jest pokarm „miękki”, batony energetyczne.
W przypadku osób dorosłych pewnie zmiany są możliwe do wprowadzenia, czego zresztą w ramach eksperymentu spróbowałem na sobie. W przypadku dzieci, na co wskazują badania, należy diagnozować te problemy jak najwcześniej i je adresować. Odbywa się to poprzez zabieg poszerzenia jamy ustnej to stanu normalnego, czyli tego sprzed 500 lat. Zmieniamy nasze ciała siłą woli do stanu, w jakim stworzyła nas Natura, do stanu, zanim zaczęliśmy z tym majstrować.

Joe Rogan: Wspominałeś o lekarzu, który skonstruował pewnego rodzaju ustalacz, który pozwala zmienić pojemność szczęk u osób dorosłych, pojemność jamy ustnej.

James Nestor: Zgadza się. Gdy dorastałem miałem krzywe uzębienie, nosiłem aparat ortodontyczny, usuwano mi zęby, zakładano aparaty ze stelażem. Problem ten mieli wszyscy moi znajomi. To nie była kwestia czy, ale kiedy zaczniesz nosić taki aparat.

Joe Rogan: Rozumiem.

James Nestor: Tak więc, te wszystkie działania miały na celu wzmocnienie uzębienia, ale nie robiono nic w kierunku zdrowszych dróg oddechowych. I w zasadzie co się dalej dzieje? Jama ustna jest zbyt mała i zęby rosnąc się wykrzywiają. Wyrywasz niektóre zęby, instalujesz aparat ortodontyczny i tym samym – jak zresztą argumentuje wielu fachowców w tej dziedzinie – małą jamę ustną czyni się jeszcze mniejszą. Jeden z wiodących naukowców w tej dziedzinie, dr Micheal Gelb, twierdzi, że

ponad 50% osób stosujących ortodontyczne środki korygujące będzie miało problemy oddechowe bezpośrednio z tym związane.

Joe Rogan: Środki korekcyjne, czyli także aparaty ortodontyczne?

James Nestor: Aparaty ortodontyczne, zwłaszcza w połączeniu ze stelażem na głowę. Niektóre z tych rzeczy przestają powoli być stosowane. Aparat ściska zęby, by pomieścić je na mniejszej przestrzeni, by je wyprostować. Pierwsze urządzenia ortodontyczne nie ściskały zębów w kierunku wewnętrznym, by je wyprostować, ale poszerzały jamę ustną. Ponieważ już wtedy wiedziano, 120 lat temu, że nasze jamy ustne stają się zbyt małe. Wiedziano o tym. To jest fascynująca historia. Stosowano taką metodę u dzieci z rozszczepem podniebienia, u dzieci z innymi problemami, jak wada zgryzu czy problemy z oddychaniem. Zakłada się specjalne urządzenie rozszerzające jamę ustną, które mocuje się na górnym podniebieniu i przy pomocy precyzyjnej śruby powoli rozwiera ramiona, poszerzając jamę ustną.

Joe Rogan: Jaki to jest uczucie?

James Nestor: Cóż, nie jest przyjemne uczucie, więc… To jest, jak uważam, kierunek, w którym zmierza rozwój rozwiązań ortodontycznych, ponieważ pozwala na ukształtowanie prostego uzębienia oraz poprawia drożność dróg oddechowych.

Joe Rogan: Jak długo należy stosować takie urządzenie? Jak aparat, całodniowo?

James Nestor: Nie, nie. Urządzenie, które ja stosuję, nazywa się Homeoblock. Jeden facet stosował to urządzenie przez 30 lat. Stosowałem je w nocy, podczas snu. Montuje się je na górnym podniebieniu i powoli, za pomocą małej dźwigienki i śrubki, co kilka tygodni, systematycznie rozwiera się końcówki, by poszerzyć…

Obrazek
Homeoblock



„Homeoblock to wyjmowalny ortopedyczno-ortodontyczny aparat dentystyczny, który jest noszony tylko w nocy, co zapewnia rozszerzanie podniebienia i rozwój żuchwy u tak zwanych „niewrastających” dorosłych pacjentów. Idealny dla pacjentów, którzy chcą poprawić swój wygląd i lepiej przesypiać noce poprzez poprawę oddychania. Jego celem jest „wywołanie rozwoju zębów i twarzy, który jest zakodowany genetycznie dla każdej osoby” – naturalnie za pomocą ortodoncji.

Prosto zaprojektowany i łatwy w użyciu zarówno dla lekarza, jak i pacjenta, Homeoblock działa w sposób podobny do ustalacza. Noszony przez dłuższy czas (czasami nawet kilka miesięcy) teoretycznie działa jako urządzenie sygnalizacyjne – wykorzystując transdukcję sygnału do bezpośredniej komunikacji z genomem komórkowym w jądrze komórkowym, które kontrolują budowę i działanie ludzkiego ciała.

Aktywowany przez połykanie, mechanizm sygnałowy wywiera przerywany lekki nacisk na zęby, wywołując odpowiedź komórek kostnych, która z czasem zmienia kształt kości twarzoczaszki. Napięcie i przerywany lekki nacisk skłaniają kości do przedefiniowania siebie, co skutkuje wzmocnioną symetrią twarzy, niezależnie od wieku.”
– Homeoblock Appliance



Joe Rogan: Tak to właśnie wygląda, Jamie znalazł dla nas zdjęcie.

James Nestor: Super.

Joe Rogan: Stosowałeś takie urządzenie?

James Nestor: Tak, stosowałem. Ale nie w tak ekstremalny sposób, jak tu pokazano.

Joe Rogan: Wygląda to drastycznie.

James Nestor: Jeśli dotkniesz swojej czaszki, to możesz wyczuć szwy kostne, te drobne pęknięcia kostne. Podobne szwy znajdują się w naszych górnych podniebieniach. Te szwy można otworzyć, ok? Taka jest rola tych szwów, można je otworzyć i poszerzyć jamę ustną u osób dorosłych. Potwierdziły to moje zdjęcia tomografem komputerowym. Metoda ta pozwala rozszerzyć górne drogi oddechowe i poprawić oddychanie.

Joe Rogan: Jak długo stosowałeś ten aparat?

James Nestor: Przez jeden rok, jeden rok i tydzień do momentu ponownego badania tomografią komputerową.

Joe Rogan: Ile udało Ci się zyskać objętości jamy ustnej?

James Nestor: Uzyskałem przyrost tkanki kostnej twarzy o grubości ok. 5 monet jednocentowych, co jest niesamowite.

Joe Rogan: Pięcio centówek?! Jeśli ułożyć je w stos…

James Nestor: Pięć monet jednocentowych.

Joe Rogan: To całkiem sporo tkanki kostnej, nie?

James Nestor: Mówiono nam, że po 30-stce kości już nie rosną, zgadza się? Potem już tylko postępuje atrofia. Możemy wprawdzie zatrzymać ten proces w pewnym stopniu, ale nie możemy wytworzyć tkanki. Wręcz przeciwnie, możemy wytworzyć nową tkankę kostną w kościach naszej twarzy.

Joe Rogan: Czyli jesteśmy w stanie zmienić strukturę naszej twarzy, poszerzyć ją?

James Nestor: Możesz wytworzyć i wymodelować nowe tkanki kostne twarzy.

Joe Rogan: I wyglądasz lepiej?

James Nestor: Czyż tego nie widać?

Joe Rogan: Jesteś przystojnym mężczyzną. Ale czy sądzisz, że lepiej wyglądasz?

James Nestor: Nie użyłbym słowa „lepiej”,

Joe Rogan: Inaczej?

James Nestor: Nie. Gorzej? Gorzej, hmm. „Ludzie, ostrzegam Was, nie rozbudowujcie tkanki kostnej Waszych twarzy…” Nie. Po ok. 6 tygodniach stosowania tego aparatu zauważyłem, że ludzie patrzą się na mnie i pytają, co mi się stało?

Joe Rogan: „Co ty robisz?” Myślisz, że zmiana jest dostrzegalna?

James Nestor: Absolutnie. I to wyraźna. Badano wiele takich przypadków, możesz sam się przekonać. Najlepsze jest to, że to nie jest subiektywna sprawa, że tylko mi się wydaje, że wyglądam inaczej. Zdjęcia z tomografii komputerowej są dowodem. To wszystko jest mierzalne. Proces ten również poszerzył moje drogi oddechowe, udało mi się powiększyć, nie wiem dokładnie jak bardzo, o jakieś 15-20% drożność.

Joe Rogan: To dużo!

James Nestor: Głównie dotyczy to uregulowania dróg oddechowych.

Joe Rogan: Dlaczego przestałeś po roku stosować ten aparat?

James Nestor: Nadal go stosuję.

Joe Rogan: Serio?

James Nestor: Powiedziałem sobie, że w ramach eksperymentu do książki będę stosował ten aparat co noc, przez jeden rok. Pełna determinacja. Nawet po kilku piwach, gdy była to ostania rzecz, jaką chciałbym wtedy zrobić, zakładałem aparat na podniebienie i kładłem się spać. Byłem konsekwentny. Byłem zwyczajnie ciekawy, słyszałem historie, przejrzałem badania, dostępne dane, ale chciałem to sprawdzić na własnym ciele. I zapewniam Cię, że na poziomie subiektywnym oddycham mi się teraz swobodniej, niż kiedykolwiek wcześniej. Zapalenie płuc, zapalenie oskrzeli, żadnych tego typu problemów.

Joe Rogan: Ale na to składa się wiele czynników – oddychanie przez nos, sposób oddychania, to kombinacja wszystkich tych rzeczy.

James Nestor: Owszem, ale oddychanie przez nos nie pomoże ci wytworzyć nowej tkanki kostnej twarzy. Wiele zależało od tego… To urządzenie nie tylko otwiera szwy kostne górnego podniebienia, lecz także stymulowało bodźce do żucia. Po jednej stronie urządzenia jest takie małe wybrzuszenie i za każdym razem, gdy zamykasz szczękę, stymulujesz proces żucia, który pobudza komórki macierzyste, które następnie wytwarzają tkankę kostną w miejscu otwartych szwów. Różnica jest taka, że gdy ściskasz szczęki, gdy boksujesz, wysilasz się intensywnie, wtedy ściskasz szczęki, ale takie zaciskanie szczęk nie generuje tego pozytywnego bodźca do żucia, ok? Jest tak dlatego, że nasze organizmy identyfikują ten bodziec jako działanie układu współczulnego, wzrasta poziom kortyzolu, zgadza się? A to oznacza, że przyrost tkanki nie zachodzi. Ale jeśli np. będziemy jeść spory kawałek steku czy marchewkę, nie żujesz trzonowcami po obu stronach. Przeżuwasz jedną lub drugą stroną. Gdy stymulujesz jedną lub drugą stronę… Następnym razem, gdy będziesz coś żuł, pomyśl o tym.

Joe Rogan: Tak, wiem o tym.

James Nestor: Dlatego wydziela się ślina, stajesz się bardziej odprężony, wtedy proces wzrostu może się odbywać.

Joe Rogan: Czyli żucie, czy to prawą czy lewą stroną szczęki, stymuluje wzrost komórek macierzystych, a który to proces nie ma miejsca podczas normalnego gryzienia?

James Nestor: Tak, z powodu wydzielania się kortyzolu i osteoklastów.

Joe Rogan: Ahh.

James Nestor: Tak, z powodu wydzielania się kortyzolu i osteoklastów.

Joe Rogan: Ahh. Jak często teraz stosujesz ten aparat?

James Nestor: Po roku zrobiłem sobie przerwę, by zobaczyć jak się żyje bez tego urządzenia,

Joe Rogan: I jak? Przyjemnie?

James Nestor: Wspaniale. Zwykła ciekawość. Rozmawiałem później z osobą, która dała mi ten aparat, dr Theodorem Belforem, który sam korzystał z tego aparatu przez 30 lat; badania prowadzone przez niego są doprawdy fascynujące. Rozmawiałem z nim i zaproponował, by zrobić kolejne zdjęcie tomograficzne, by ocenić wynik. Nie mogłem się zdobyć na odwagę by powiedzieć mu, że przestałem używać aparat. Miałem poczucie winy, więc od 1,5 miesiąca ponownie stosuję to urządzenie. Zobaczymy, co się stanie. Mamy już zaplanowany kolejny skan tomografem. Tak dla czystej przyjemności. Książka już została wydana, ale jestem ciekawy efektów, gdy nadal będę stosować ten aparat. Czy będzie jakiś postęp.

Joe Rogan: Czy staniesz się swoistym Swami Ramą ortodoncji. Jeśli wytrwasz z tym aparatem u jamie ustnej przez kilka lat, to może być bardzo ciekawe, może uda Ci się zmienić twarz, może uda Ci się wykształcić sobie taką dużą szczękę w stylu Clarka Kenta/Supermena.

James Nestor: Mogę zaszyć się tu u Ciebie na kilka lat?

Joe Rogan: Nie ma sprawy!

James Nestor: Skupię się wyłącznie na budowaniu mojej szczęki, przez cały dzień.

Joe Rogan: Tylko czasem idź po prysznic.

James Nestor: Ok.

Joe Rogan: Rób, co masz robić.



Zobacz na: Brudne sekrety przemysłu spożywczego – Sally Fallon Morell
http://pubmedinfo.org/2016/12/23/przetworzona-zywnosc/

Omówienie hipotezy przyczyn powstawania krzywych uśmiechów i asymetrii twarzy – Forrest Maready
https://pubmedinfo.org/2018/07/29/omowi ... ii-twarzy/


Za krzywe zęby i problemy z oddychaniem wińcie współczesną dietę, nie geny – James Nestor [napisy PL]



Dr Weston Price w poszukiwaniu zdrowia – napisy PL
https://youtu.be/v-R3fkQRnTo
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13132
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 679
Podziękował: 30186 razy
Otrzymał podziękowanie: 19674 razy

Re: Zęby, próchnica ...

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » piątek 01 paź 2021, 08:50

z http://www.cheops4.org.pl/cheos/viewtop ... 24#p132262
cedric pisze:
piątek 02 lip 2021, 15:54
Przypomnę, ze fluor , zwiększa wchłanianie /toksyczność aluminium, zuzywają wazny dla zdrowia przytarczyc bor,
F i Al są antagonistami magnezu , jodu , manganu waznego dla zdrowej grasicy, szyszynki, zębów, a magnez reguluje wszystkie etapy działania wit.D3.

http://www.mgwater.com/rod10.shtml
10. MAGNEZ NA MOCNE ZĘBY
Kiedy zapytasz dentystę, jak możesz pomóc w zapobieganiu próchnicy, prawdopodobnie da ci nową szczoteczkę do zębów lub specjalne wykałaczki i ostrzeże, abyś mył zęby po każdym posiłku i unikał zbyt wielu słodyczy. Jeśli jest jak większość innych dentystów, może polecić dużo mleka, aby uzyskać wystarczającą ilość wapnia, od dawna znanego z rzekomych właściwości utwardzających zęby.

Niewątpliwie Twój dentysta robi wszystko, co w jego mocy, aby pomóc Ci w podjęciu działań zapobiegawczych, przynajmniej według swojej najlepszej wiedzy. Ma świadomość, że bakterie z nieusuniętych cząstek żywności i produktów ubocznych cukru wytwarzają kwas mlekowy, który rozpuszcza wapń w ochronnej warstwie szkliwa. Zna również ból związany z rozprzestrzenianiem się próchnicy na wrażliwą tkankę miazgi. Mimo to ignoruje fakt, że mleko jest uważane za większego producenta kwasu mlekowego niż jakakolwiek inna znana żywność.

Rzeczywiście, „najlepsza jego wiedza” może nie wystarczyć.

Jednej rzeczy, której prawdopodobnie nie wie, jest to, że wiele badań wykazało,

że to magnez, a nie wapń, tworzy rodzaj twardego szkliwa, które jest odporne na próchnicę.


I bez względu na ilość przyjmowanego wapnia, bez magnezu może powstać tylko miękkie szkliwo.
Zbyt miękkie szkliwo nie będzie wystarczająco odporne na kwasy .
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13132
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 679
Podziękował: 30186 razy
Otrzymał podziękowanie: 19674 razy

Re: Zęby, próchnica ...

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » niedziela 16 lip 2023, 12:03

było gdzieś, zamówiłem 50 g, będę przeżuwał, a co mi tam:

wskazana ostrożność, bo od sprzedawcy, ale terpentyny różne drzewne mogą
mieć kapitalny wpływ na organizm, polskie żywice mocno twardnieją, ale są darmowe i nasze :D

z https://www.chiosmastika.pl/mastyks/
Mastyks Chios


Chios Mastyks jest żywicą drzewa pistacji kleistej (Pistacia lentiscus, po grecku „schinos”) uzyskaną na wyspie Chios. Podczas gdy rzeka rośnie dziko na dużym obszarze całego Morza Śródziemnego, południowe Chios jest jedynym miejscem, w którym jest systematycznie uprawiana i gdzie wytwarza skuteczny mastyk.

Mastyk, kropla żywicy
Chios Masticha (Μαστιχα Χιου) to bez przesady fenomenalna substancja o szerokim zastosowaniu w farmacji, produkcji żywności i kosmetykach. Historia mastyksu to wciągająca opowieść o historii, farmakologii, a nawet marketingu. Według obecnych ustaleń Masticha (mastyks) zawiera ponad 100 substancji, a jak dotąd około 80 z nich się udało.

Obrazek

Co to jest mastyks?
Mastyk to żywica celowo pozyskiwana z drzewa pistacji kleistej w południowej części wyspy Chios.
Jest to bardzo aromatyczna i charakterystyczna dojrzała żywica, która powstaje poprzez kapanie ze sztucznie utworzonych wycięć pnia rzeki.


Mastyk zebrany z pnia, gałęzi i obszaru pod drzewem, po posortowaniu i oczyszczeniu, jest stosowany w oryginalnej postaci kryształów żywicy – łez i jako surowiec do dalszego przetwarzania.

Masticha, Chios
jest również mastyk…
To żywica lentish.
https://www.chiosmastika.pl/pistacja-kleista/
Ma unikalny bogaty skład.
To się nazywa superfood.

Ma wiele zastosowań w farmacji, przemyśle spożywczym, między innymi w układzie pokarmowym i jamie ustnej.
Uzyskuje się go tylko na południu wyspy Chios w obszarze wiosek mastyksowych.
Nazwa „mastyks” jest często używana do żucia gumy, likierów, suplementów diety lub słodyczy. W takich przypadkach jest to niedokładne oznaczenie produktów, które mają mastyks jako podstawowy surowiec.

Mastyks, mastika, mastix, lub mastic
Grecka nazwa chios masticha jest tłumaczona inaczej i oprócz polskiego słowa mastika lub
mastyks stosuje się także mastic, mastiks lub mastik, mastix.

Jak powstaje mastyks
Mastyk jest jak żywiczny sok wydzielany z pnia i głównych gałęzi schina (Σχίνος to greckie imię drzewa mastyksu – Pistacja kleista). Produkcja ta jest sztucznie indukowana przez systematyczne cięcie kory za pomocą specjalnego narzędzia. Mastyk pojawia się w sekcjach w postaci łez i spływa kropelkami do obszaru pod drzewem.

Żywica odciekowa ma postać przezroczystej, miękkiej i lepkiej cieczy. Po 15-20 dniach zestala się w nieregularnych kształtach. Zestalone kryształy żywicy początkowo mają nieco gorzki smak, ale ta goryczka wkrótce ustępuje. Dojrzały mastyk charakteryzuje się silnie drzewno-owocowym aromatem i słodkim smakiem, którego nie można nie pomylić.

Stopień twardości mastyksu zależy od temperatury otoczenia, czasu, po którym dojrzewa i wielkości cięcia. Gładki przepływ żywicy powoduje duże, stosunkowo miękkie łzy mastyksu, podczas gdy przerywany przepływ prowadzi do małych, ale twardszych łez mastyksu.

Obrazek

Odkryj mastyks

Nabywanie mastyksu na wyspie Chios ewoluowało przez co najmniej dwa tysiące lat, o czym świadczą zapisy starożytnych botaników i historyków. Jednak nie możemy przypisać odkrycia mastyksu Chios konkretnej osobowości, ani też nie możemy go dokładnie datować. Pierwsze znaczące wzmianki o mastyksie znajdują się w pracach Dioscorida i Galén.

Historia mastyksu jest bardzo bogata i opowiada o bogactwie kupców mastyksu i cierpieniach mieszkańców Chiu. W dzisiejszych czasach mastyks został odkryty przez Janowian, którzy organizowali produkcję w wioskach chronionych przed najeźdźcami przez genialną architekturę obronną i wprowadzili mastyks jako ważny towar ówczesnego handlu światowego. Jednym z ważnych kupców mastyksu w tym czasie był Kryštof Kolumbus.

Genueńska organizacja produkcji w monopolu, zasady uprawy drzew mastyksowych oraz proces zbierania i przetwarzania mastyksu zostały przejęte przez tureckich sułtanów i, do pewnego stopnia, obecną organizację hodowców mastyksu. Tradycyjna organiczna forma uprawy mastyksu była niezmienna od kilku stuleci.

Efekty mastyksu
W czasach starożytnych Chios Masticha był ceniony zarówno ze względu na charakterystyczny smak, jak i właściwości terapeutyczne. Dokumenty pokazują, że była to pierwsza naturalna guma do żucia w starożytnym świecie, która była używana do mycia zębów i odświeżania oddechu. Jest również stosowany w kosmetykach do oczyszczania twarzy i ciała. Chios Masticha uczestniczył w wielu preparatach farmaceutycznych jako składnik aktywny.

Obecnie dużą wagę przywiązuje się do badań społeczności naukowej nad efektami mastyksu. Z punktu widzenia konsumenta ma to jednak stosunkowo niewielki wpływ. W odniesieniu do przepisów dotyczących ochrony konsumentów

Obrazek

Chios Mastyks przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu żołądkowo-jelitowego.

Chios Mastyks przyczynia się do higieny jamy ustnej.


Informacje na temat badań naukowych, artykułów z czasopism fachowych i publikacji są dostępne dla partnerów biznesowych, nie można ich przekazywać opinii publicznej w związku z przepisami dotyczącymi ochrony konsumentów.

Mastyks, kryształy surowej żywicy

Zastosowanie mastyksu
Oryginalnym i tradycyjnym zastosowaniem mastyksu jest żucie kawałków dla pachnącego oddechu i dobrego trawienia. Możesz cieszyć się specjalnym drzewno-owocowym smakiem nawet dziś. Surowy mastyk jest sprzedawany w różnych rozmiarach łez, ale zawsze w jednym smaku – oryginalny mastyk.

Jednym z pierwszych znanych zastosowań mastyksu jest również nakładanie
zmiażdżonego proszku na rany bezpośrednio lub jako część opatrunków.
Jest to podstawa dzisiejszego stosowania mastyksu i olejku mastyksowego w kosmetykach. Istnieje wielu producentów kosmetyków mastyksowych do pielęgnacji skóry i włosów.

Podobnie stosowanie mastyksu jest tradycyjne w ramach pielęgnacji jamy ustnej i zębów. Żucie samego mastyksu przypisywano efektowi wybielania zębów i działaniu przeciwbakteryjnemu w jamie ustnej, co w połączeniu z efektem trawienia przyczyniło się do pachnącego oddechu. Obecnie do pielęgnacji jamy ustnej dostępne są mastyksowe pasty do zębów i płyny do płukania ust zawierające olej mastyksowy.

Mastyk jest głównym składnikiem żywności lub napojów, które często nazywają siebie.
Jest to typowe dla likierów, herbatników i innych wyrobów cukierniczych.

Druga połowa XX wieku przyniosła najbardziej znany obecnie produkt z mastyksem – gumę do żucia ELMA, która zawiera w nazwie nazwę „mastyk”. ELMA to skrót od elliniki masticha (mastyk grecki).

Współczesne czasy przyniosły również suplementy diety z mastyksem zaprojektowane w odniesieniu do innych składników dla zdrowego trawienia, stabilnego poziomu cholesterolu, odporności … Większość tych produktów zawiera pewną część proszku mastyksu w kapsułce. Celem jest dostanie się mastyksu do układu pokarmowego. Najbardziej cenione są kapsułki mastyksowe zawierające czysty mastyks bez składników. Czysta żywica mastyksowa jest najbardziej skuteczna, ale jednocześnie bardzo wymagająca. Oprócz tych czystych najlepszych produktów na rynku dostępne są również suplementy, w których

mastyks jest mieszany ze środkami przeciwzbrylającymi. ( :geek: )

Obrazek


Chios mastyk, niepowtarzalność
Naturalny surowiec ze stosunkowo bardzo małej miejscowości nie ma zwykle właściwości nieporównywalnych z pozornie podobnym produktem uzyskanym zaledwie kilkadziesiąt kilometrów. Człowiekowi udało się hodować banany i cytrusy w strefie umiarkowanej, z powodzeniem rozprzestrzeniając ziemniaki i kukurydzę na całym świecie itp. Dlaczego więc żywica mastyksowa z południowego Chiu nie może rozprzestrzeniać się w innych miejscowościach, nawet w północnej części wyspy?

Wyjątkowość mastyksu uzyskanego w południowym Chiu opiera się na trzech czynnikach. Te „tajemnice” wynikają ze specyfiki obszaru południowego Chiu, umiejętności hodowców i długiej tradycji.

Klimat, sekretny numer 1
Pierwszym powodem jest szczególny mikroklimat regionu Mastichochoria. Wyspa Chios jest długa i wąska, z wysokimi zalesionymi górami na północy. To one zatrzymują wilgoć i tłumią wiatry północne, dzięki czemu południowa, pagórkowata część zyskuje charakterystyczny klimat, łagodny w zimie i bardzo suchy w lecie. Gorące i suche lata w Mastichochorii pozwalają na wyschnięcie mastyksu. Jest to główna zaleta, ponieważ żywica z lentyszku ma tendencję do niszczenia, jeśli stanie się mokra przed dojrzewaniem..

Uprawa, tajny numer 2
Drugi sekret to eugenika – długoterminowa hodowla drzew mastyksowych. W czasach starożytnych kultywujący na Chiu wybrali głośniki Lentish, które wyprodukowały największą ilość żywicy w najlepszej jakości. Rozmnożono je i opracowano, aby stworzyć rozległe nowe gaje o cechach drzew matecznych. W ciągu stuleci hodowla zaowocowała nowym gatunkiem botanicznym – odmianą Chios z Lentish – Pistacia lentiscus var. Chia To drzewo mastyksu charakteryzuje się wysoką produkcją żywicy.

Marketing, tajny numer 3
Trzecią tajemnicą sukcesu mastyksu jest dobre zarządzanie produkcją, które położyli starożytni Chianie. Usystematyzowali uprawę mastyksu i produkcję mastyksu, ustandaryzowali produkt i stworzyli dla niego rynek.

Połączenie tych trzech czynników – mikroklimatu obszaru, hodowli roślin i geniuszu marketingowego – stworzyło warunki do pojawienia się zjawiska mastyksu, jakie znamy dzisiaj. Gdyby jednego z tych trzech zaginęło, nie mówilibyśmy dzisiaj o mastyksie Chios.

Ze względu na dokładność należy dodać, że niektórzy eksperci wymieniają również czynnik nr 4 – skład gleby w południowym Chiu, na który silny wpływ ma starożytna aktywność wulkaniczna.

Mastyks - łza żywicy


Obrazek

Dlaczego nazywamy „mastyksem”?
Mówi się, że słowo mastyk opiera się na greckim czasowniku „żucie”. Mastyks
nazywamy po polsku.

Angielska nazwa to mastic, a nazwa mastix pochodząca z łaciny jest używana w języku niemieckim.

Nazwa mastiha jest używana w języku greckim na całym świecie i opiera się na braku „ch” w języku angielskim.

Masticha dokładnie odpowiada oryginalnej wymowie greckiego μαστίχα. W niektórych językach słowiańskich słowo mastika lub mastik jest używane w przypadku mastyksu.

Chios Masticha jest znakiem towarowym ChNP.
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13132
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 679
Podziękował: 30186 razy
Otrzymał podziękowanie: 19674 razy

Re: Zęby, próchnica ...

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » środa 09 sie 2023, 10:08

żuję sobie tem mastyks, w smaku delikatne, nawet koło 1-2 godzin, zachowuje
się jak guma sklepowa, czyli żywica to nie bubble gum :D

poradziłem sobie wodą tlenioną, ale gość poleca, być może coś ciekawego 8-)

nie mogę skopiować, ??, zamieszczam zdjęcia i linka

z https://thecovidblog.com/2022/10/27/no- ... w-to-make/
Bez kanału korzeniowego, bez problemu:
jak leczyłem bardzo bolesny, problematyczny ząb

przez 13 lat bez leczenia kanałowego;

i najzdrowszy napój, który każdy powinien wiedzieć, jak zrobić



Obrazek

operacja jaskiniowa
https://youtu.be/qMtSX3Ldd4E

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

https://www.bitchute.com/video/DgnT8NVq4zAD/
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13132
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 679
Podziękował: 30186 razy
Otrzymał podziękowanie: 19674 razy

Re: Zęby, próchnica ...

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » wtorek 05 gru 2023, 07:21

Maśc z jadem pszczelim na próchnicę, zapalenie miazgi?

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8709083/

Life (Basel). 2021 Dec; 11(12): 1311.
Published online 2021 Nov 28. doi: 10.3390/life11121311
PMCID: PMC8709083
PMID: 34947842

Jad pszczeli, miód i mleczko pszczele w leczeniu infekcji bakteryjnych jamy ustnej: Przegląd
Michał Otręba,1,* Łukasz Marek,2 Natalia Tyczyńska,1 Jerzy Stojko,3 i Anna Rzepecka-Stojko1
Ramón Cacabelos, redaktor naukowy i Stefania Lamponi, redaktor naukowy

Streszczenie
Choroby jamy ustnej dotykają bardzo dużą liczbę osób, a stosowane farmakologiczne metody leczenia i/lub profilaktyki mają poważne skutki uboczne. Dlatego konieczne jest poszukiwanie nowych, bezpieczniejszych metod leczenia. Naturalne produkty pszczele, takie jak miód, mleczko pszczele i jad pszczeli, mogą być obiecującą alternatywą w leczeniu infekcji bakteryjnych jamy ustnej. W związku z tym przeprowadziliśmy obszerne przeszukiwanie literatury w celu znalezienia i podsumowania wszystkich artykułów na temat aktywności przeciwbakteryjnej miodu, mleczka pszczelego i jadu pszczelego. Nasza analiza wykazała, że te produkty pszczele mają silną aktywność przeciwko szczepom bakteryjnym powodującym próchnicę, zapalenie przyzębia, zapalenie dziąseł, zapalenie gardła, nawracające owrzodzenia aftowe, naddziąsłową i poddziąsłową płytkę nazębną. Analiza średnich wartości MIC wykazała, że miód i mleczko pszczele wykazują najwyższą aktywność przeciwbakteryjną wobec Porphyromonas gingivalis i Fusobacterium nucleatum. Z kolei

jad pszczeli wykazuje działanie przeciwbakteryjne wobec Streptococcus mutans.

Streptococcus sobrinus i Streptococcus pyogenes były najbardziej opornymi gatunkami
na różne rodzaje miodu i mleczka pszczelego.

Co więcej, produkty te są bezpieczniejsze w porównaniu do związków chemicznych stosowanych w leczeniu infekcji bakteryjnych jamy ustnej. Ponieważ aktywność przeciwdrobnoustrojowa produktów pszczelich zależy od ich składu chemicznego, potrzebne są dalsze badania w celu standaryzacji składu tych związków, zanim będą one mogły być stosowane w leczeniu infekcji bakteryjnych jamy ustnej.



Słowa kluczowe: miód, mleczko pszczele, jad pszczeli, aktywność przeciwdrobnoustrojowa, bakterie jamy ustnej
Przejdź do:
1. Wprowadzenie
Według artykułu opublikowanego przez WHO w marcu 2020 r. choroby jamy ustnej dotykają prawie 3,5 miliarda ludzi na całym świecie. Co więcej, ponad 530 milionów dzieci cierpi na próchnicę zębów mlecznych [1]. Warto zauważyć, że w 2016 roku choroby przyzębia były 11. najbardziej rozpowszechnioną chorobą na świecie. Jest to bardzo ważny fakt, ponieważ choroby przyzębia są główną przyczyną utraty zębów i mogą wpływać na zdrowie całego organizmu. Ponadto rozprzestrzenianie się mikroorganizmów i ich produktów z tkanek przyzębia może powodować stany zapalne w innych narządach ciała. Dlatego leczenie chorób jamy ustnej ma kluczowe znaczenie [2].


Mikroflora jamy ustnej składa się z ponad 700 gatunków bakterii Gram-ujemnych i Gram-dodatnich, zarówno tlenowych, jak i beztlenowych [3]. Mikroorganizmy bytujące w jamie ustnej na powierzchni zębów mają postać dwóch rodzajów biofilmu: nad- i poddziąsłowego, różniących się znacznie składem flory bakteryjnej. Biofilm naddziąsłowy powoduje próchnicę, natomiast poddziąsłowy zapalenie dziąseł i choroby przyzębia [4]. Główne szczepy bakteryjne wywołujące infekcje mikrobiologiczne jamy ustnej przedstawiono w tabeli 1.
Jak przedstawiono w tabeli 1, istnieje wiele sposobów leczenia chorób jamy ustnej spowodowanych infekcjami bakteryjnymi, takich jak zapalenie przyzębia, zapalenie dziąseł, zapalenie gardła i nawracające owrzodzenia aftowe (RAS). Niestety, leczenie infekcji bakteryjnych jamy ustnej, a także zapobieganie próchnicy może powodować wiele skutków ubocznych wymienionych w tabeli 1. Produkty pszczele, takie jak jad pszczeli, miód czy mleczko pszczele, również wywołują działania niepożądane (alergie, które dodatkowo mogą prowadzić do miejscowych stanów zapalnych i hemolizy), ale pojawiają się one tylko w przypadku stosowania wysokich stężeń danego produktu [22]. Co więcej, pojedynczy składnik jadu pszczelego, taki jak mellityna, wykazuje silne działanie toksyczne, podczas gdy całkowity jad pszczeli powoduje jedynie występowanie miejscowych alergii kontaktowych. Warto zauważyć, że efekt ten nie jest obserwowany podczas stosowania jadu pszczelego [23]. Co ciekawe, skutki uboczne obserwowane po leczeniu farmakologicznym i/lub profilaktyce (przebarwienia zębów i języka, złuszczające zapalenie jamy ustnej, obrzęk ślinianek przyusznych, powiększenie brodawek nitkowatych języka i zaburzenia smaku) nie są obserwowane po zastosowaniu produktów pszczelich [24,25].

Czynniki etiologiczne próchnicy zębów obejmują bakterie, czas, podatną powierzchnię zębów i fermentujące węglowodany. Ryzyko próchnicy zębów może również wzrosnąć z powodu czynników socjodemograficznych, takich jak słaba higiena jamy ustnej, wiek, niewłaściwe nawyki szczotkowania zębów, płytka nazębna i napoje zawierające cukier [26]. Spożywanie węglowodanów i cukrów zwiększa produkcję kwasu przez bakterie i inne organizmy, co prowadzi do ubytków, zapalenia dziąseł i innych form próchnicy zębów spowodowanych płytką nazębną [27]. W przypadku zapalenia dziąseł czynniki ryzyka są następujące: brak higieny jamy ustnej, palenie lub żucie tytoniu, czynniki genetyczne, nieprawidłowe ustawienie zębów, które są trudne do czyszczenia, stres, brak składników odżywczych, dojrzewanie, ciąża, zmiany hormonalne, cukrzyca, HIV i niektóre leki (sterydy lub leki przeciwnowotworowe) [27]. Zapalenie gardła może być wywołane przez czynniki wirusowe i bakteryjne, takie jak odra, adenowirus, ospa wietrzna, krup (choroba wieku dziecięcego z charakterystycznym szczekającym kaszlem), krztusiec i grupa A paciorkowców [27]. Zapalenie przyzębia może być również spowodowane niewłaściwą higieną jamy ustnej, a także paleniem tytoniu, cukrzycą typu 2, otyłością, zmianami hormonalnymi u kobiet (podczas menstruacji, ciąży lub menopauzy), które mogą zwiększać wrażliwość dziąseł, HIV lub białaczką, lekami zmniejszającymi przepływ śliny w jamie ustnej, genetyką i złym odżywianiem (niedobór witaminy C) [27]. Nawracające owrzodzenia aftowe (RAS) mogą być spowodowane urazami błony śluzowej jamy ustnej spowodowanymi miejscowymi zastrzykami znieczulającymi, ostrymi zębami, zabiegami stomatologicznymi i urazami szczoteczką do zębów [19].

Jad pszczeli jest wydzielany przez gruczoły jadowe pszczoły miodnej (Apis mellifera) i zawiera jad oraz feromony. Sucha masa jadu obejmuje peptydy (melitynę, apaminę, peptyd 401 degranulujący komórki tuczne, sekapinę, adolapinę i prokaminę) oraz białka o właściwościach enzymatycznych (fosfolipazę A2, hialuronidazę, fosfodiesterazę i lizofosfolipazę). Ponadto w jadzie znajdują się związki o niskiej masie cząsteczkowej (feromony, aminy biogenne, cukry, aminokwasy, fosfolipidy i biopierwiastki). Bogaty skład jadu zapewnia wielokierunkowe działanie, w tym przeciwbólowe i przeciwzapalne [28,29]. Jad pszczeli zawiera również białka przeciwbakteryjne, a mianowicie fosfolipazę A2, hialuronidazę i melektynę [30].


Miód jest wytwarzany przez pszczoły z nektaru w serii złożonych reakcji chemicznych i fizycznych, które zwiększają zawartość cukru. Skład miodu zależy od tego, gdzie i kiedy jest zbierany, jak funkcjonuje ekosystem i jak miód jest przechowywany. W związku z tym mogą występować różnice we właściwościach antybakteryjnych miodu [31]. Miód jest bogaty w związki biologicznie czynne: węglowodany, witaminy (B, C, E i karotenoidy), enzymy (inwertaza, oksydaza glukozy i lizozym), aminokwasy, kwasy tłuszczowe, olejki eteryczne i hormony. Ponadto miód zawiera wiele cennych makro- i mikroelementów, takich jak Ca, Fe, Co, Mg, Mn, F, Zn, Na i K. Dodatkowo miód zawiera peptydy: defensynę-1 i główne białko mleczka pszczelego 1 (MRJP1), a oba te związki wykazują silną aktywność przeciwbakteryjną [28,32].


Mleczko pszczele jest wydzielane przez gruczoły gardłowe znajdujące się z przodu głowy pszczół robotnic. Początkowo ma postać białej, płynnej substancji o kremowej konsystencji. Mleczko ma cierpki i kwaśny smak, jego pH jest niskie i wynosi od 3,4 do 4,3, a zapach jest ostry i charakterystyczny [33]. Białka stanowią około 17-45% suchej masy mleka, a mleko jest również bogate w enzymy (proteinazy, kwaśną fosfatazę, oksydazę glukozy, α-amylazę, katalazę, α-glukozydazy i glukocerebrozydazy) i hormony (neurohormon - acetylocholinę, progesteron i testosteron). Główne białka mleczka pszczelego (MRJP) są również ważnym składnikiem mleka, ponieważ mają silne działanie przeciwbakteryjne [28,34].


Celem napisania tego manuskryptu jest podsumowanie aktualnych badań nad wpływem produktów pszczelich na leczenie infekcji bakteryjnych jamy ustnej. Ponieważ aktywność przeciwbakteryjna propolisu wobec różnych szczepów bakterii jest dobrze i często opisywana w innych przeglądach [35,36,37,38], w tym przeglądzie skupiliśmy się na jadzie pszczelim, miodzie i mleczku pszczelim jako potencjalnych kandydatach do stosowania w utrzymaniu higieny jamy ustnej i terapii infekcji bakteryjnych jamy ustnej. Dlatego skupiliśmy się głównie na testach in vitro z wykorzystaniem szczepów bakteryjnych odpowiedzialnych za choroby jamy ustnej i związanych z utrzymaniem higieny jamy ustnej, a przeanalizowano tylko kilka badań in vivo.


Przejdź do:
2. Materiały i metody"
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 9737
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 483
Podziękował: 449 razy
Otrzymał podziękowanie: 14639 razy

Re: Zęby, próchnica ...

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » wtorek 05 gru 2023, 21:24

Silny środkiem bakteriobójczym dla mutansów jest Ksylitol.
Trzeba płukać usta mocnym roztworem lub rozpuścić śliną, ale potem wypluć i wypłukać usta, bo jak już gdzieś pisałem nie jest obojętny dla flory jelitowej i ubija to czego nie powinien.
Próchnica jest do powstrzymania w ten sposób prawie w każdym stadium
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 16907
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1085
x 540
Podziękował: 17150 razy
Otrzymał podziękowanie: 24207 razy

Re: Zęby, próchnica ...

Nieprzeczytany post autor: songo70 » wtorek 05 gru 2023, 21:58

Ksylitol.jpeg
Ksylitol.jpeg (37.91 KiB) Przejrzano 329 razy
0 x


"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13132
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 679
Podziękował: 30186 razy
Otrzymał podziękowanie: 19674 razy

Re: Zęby, próchnica ...

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » piątek 08 gru 2023, 01:49

blueray21 pisze:
wtorek 05 gru 2023, 21:24
Silny środkiem bakteriobójczym dla mutansów jest Ksylitol.
podobnie działający erytrytol (erytrol) może go zastąpić?
bo mam jeszczecz 2 kg z promocji :D

zrobiłem sobie swoją pastę zębową, z
oleju kokosowego, sody, soli kłodawki i węgla aktywnego,
czyści, tylko mordka nad umywalką >> olej ;)
po uzupełnieniu ksylitolem lub erytrolem, może być ciekawe 8-)
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 9737
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 483
Podziękował: 449 razy
Otrzymał podziękowanie: 14639 razy

Re: Zęby, próchnica ...

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » piątek 08 gru 2023, 19:45

Nie mam potwierdzenia na inne wielocukry dla mutansów, Generalnie wszystkie popularne wielocukry są bakteriobójcze, jednak wyniki badań są pod dywanem lub gdzieś głęboko zakopane.
Gdzie indziej pisałem, że lepiej ich nie nadużywać.
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

ODPOWIEDZ