UWAGA;
Testy diagnostyczne do użytku domowego nie zastąpią wizyty u lekarza, jednak mogą pomóc postawić wstępną diagnozę oraz ułatwić rozpoznanie.
Kopiuję wpis @blue
SPRAWDZANIE POZIOMU CYNKU W ORGANIZMIE
Procedura wygląda następująco:
sprawdzający bierze do ust 10 ml (ważne) 0,1% roztworu siarczanu cynku.
Jeżeli może wytrzymać jego niesmak ponad 10 sekund (maks 15 sekund) to go wypluwa, czeka 30 sekund i bierze do ust następny raz 10 ml w/w roztworu.
I tak do 6-ciu razy sztuka.
Jeżeli wytrzymał 6 prób to cynku w organizmie praktycznie nie ma. Jeżeli skończył na drugiej to ma bardzo lekki niedobór. Jednak i tak nie jest to nawet przybliżona dokładność do badania laboratoryjnego.
Test należy wykonywać rano, na czczo i od 22-giej poprzedniego dnia nic nie jeść i nie pic poza wodą.
Ale i tak jest wiele indywidualnych zniekształceń smaku, aby test nie był mocno wiarygodny.
Ponieważ bardzo rzadko ten test "wychodzi" w pierwszej próbie ktoś wymyślił aby próbować 10 krotnie większym stężeniem, ale za to tylko raz.
Nie było żadnych badań porównawczych z tym większym stężeniem = 1%, jeśli komuś taki test nie wyjdzie to też cynku mu totalnie brak. Reszta tak jak w poprzednim teście, liczymy sekundy od pobrania do wyplucia z powodu trudnego do wytrzymania smaku.
Mam nadzieję, że teraz będzie wiadome, że różne stężenia to nie jest pomyłka, tylko nieco różne podejście.
Edit; roztwory siarczanu cynku maja trwałość tylko ok. pół roku, jeśli przechowywane w chłodziarce, więc lepiej przygotowywać mniejsze ilości na bieżąco.