Drodzy forumowicze i goście!

Przeżyliśmy przestój związany z migracją z serwera na serwer i zmianą istotnych danych adresowych dla hostingu. Teraz forum powinno działać szybko, bez długiego oczekiwania na odpowiedź serwera. Zależy to też od szybkości waszych łącz, ale do któregoś września serwer był trudny do zaakceptowania.
Niestety technicznie wielkość naszego forum się mocno powiększyła i musimy zwracać większą uwagę na wykorzystanie przestrzeni dyskowej, nie duplikować postów (dawać linki) itp., bo nie utrzymamy baz danych w limitach dostawcy hostingu, a upgrade jest finansowo nieopłacalny.

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.


/blueray21

"Nasze" specyfiki, receptury, przygotowanie itd.

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 9339
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 402
Podziękował: 452 razy
Otrzymał podziękowanie: 13600 razy

Re: "Nasze" specyfiki, receptury, przygotowanie itd.

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » poniedziałek 22 mar 2021, 15:39

Aktualne, to jest dawka Mg na ca. 70 kg masy ciała. Jak ktoś potrzebuje lub chce rozluźniać stolec to może brać więcej. Organizm o wspomnianej wadze, jest w stanie jednorazowo przyswoić dawkę rzędu 150 mg jonów magnezu, więcej odpłynie szybko z moczem.
Stąd prosty wniosek - magnez powinno się pobierać w minimum 3-ch rozłożonych dawkach dziennie.
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
Mgławica NGC6960
Posty: 269
Rejestracja: niedziela 28 mar 2021, 07:44
x 4
x 11
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 357 razy

Re: "Nasze" specyfiki, receptury, przygotowanie itd.

Nieprzeczytany post autor: Mgławica NGC6960 » piątek 23 kwie 2021, 19:32

Najskuteczniejszy sposób na kurzajkę mozaikową. Namoczyć skórkę cytryny w occie. Nasączoną octem skórkę przykładać kilka nocy. Kurzajka zrobi się ciemna i odpadnie. Gwarantowany brak nawrotów. :D
0 x


Instynkt idzie, refleksja wędruje.
K.P.

rtvstefan@interia.pl
Posty: 12
Rejestracja: sobota 20 lut 2021, 20:35
x 2
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy

Re: "Nasze" specyfiki, receptury, przygotowanie itd.

Nieprzeczytany post autor: rtvstefan@interia.pl » czwartek 06 maja 2021, 19:55

Witam wszystkich i proszę o pomoc. Wiem że możliwa jest mieszanka soli kuchennej n.p. kłodawskiej z chlorkiem magnezu , chlorkiem potasu i czteroboranu sodu ale nie wiem w jakich proporcjach w stosunku n.p. do 1 kg soli ile czego?. W celu suplementacji czyli dawki podtrzymującej . Oczywiście w typowej polskiej kuchni. Dzięki za pomoc.
0 x



Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 12135
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 102
x 610
Podziękował: 29348 razy
Otrzymał podziękowanie: 18584 razy

Re: "Nasze" specyfiki, receptury, przygotowanie itd.

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » czwartek 06 maja 2021, 23:40

rtvstefan@interia.pl pisze:
czwartek 06 maja 2021, 19:55
Wiem że możliwa jest mieszanka soli kuchennej n.p. kłodawskiej z chlorkiem magnezu , chlorkiem potasu i czteroboranu sodu ale nie wiem w jakich proporcjach w stosunku n.p. do 1 kg soli ile czego?. W celu suplementacji czyli dawki podtrzymującej .
każda jest możliwa teoretycznie..
dlaczego akurat te składniki?
1 x


czasem tak długo wpatrujemy się w zamknięte drzwi, że nie dostrzegamy tych, które już dawno się otworzyły...

rtvstefan@interia.pl
Posty: 12
Rejestracja: sobota 20 lut 2021, 20:35
x 2
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy

Re: "Nasze" specyfiki, receptury, przygotowanie itd.

Nieprzeczytany post autor: rtvstefan@interia.pl » sobota 08 maja 2021, 08:24

Witam .Akurat te składniki ponieważ aktualnie suplementuje je w formie płynu po uprzednim rozpuszczeniu ale chciałbym żeby dla całej rodziny i żeby było praktyczniej. Magnez i bor wiadomo że do odpowiedniego transportu wapnia i nie tylko (przeciw skurczom też magnez), potas dla serca, a sól(oczywiście kłodawska) żeby potrawy były smaczne. Potrzebuję proporcję żeby przy użyciu w kuchni to działało, Oczywiście profilaktycznie .Pozdrawiam.
0 x



rtvstefan@interia.pl
Posty: 12
Rejestracja: sobota 20 lut 2021, 20:35
x 2
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy

Re: "Nasze" specyfiki, receptury, przygotowanie itd.

Nieprzeczytany post autor: rtvstefan@interia.pl » sobota 08 maja 2021, 18:38

grzegorzadam pisze:
czwartek 06 maja 2021, 23:40
rtvstefan@interia.pl pisze:
czwartek 06 maja 2021, 19:55
Wiem że możliwa jest mieszanka soli kuchennej n.p. kłodawskiej z chlorkiem magnezu , chlorkiem potasu i czteroboranu sodu ale nie wiem w jakich proporcjach w stosunku n.p. do 1 kg soli ile czego?. W celu suplementacji czyli dawki podtrzymującej .
każda jest możliwa teoretycznie..
dlaczego akurat te składniki?
Witam .Akurat te składniki ponieważ aktualnie suplementuje je w formie płynu po uprzednim rozpuszczeniu ale chciałbym żeby dla całej rodziny i żeby było praktyczniej. Magnez i bor wiadomo że do odpowiedniego transportu wapnia i nie tylko (przeciw skurczom też magnez), potas dla serca, a sól(oczywiście kłodawska) żeby potrawy były smaczne. Potrzebuję proporcję żeby przy użyciu w kuchni to działało, Oczywiście profilaktycznie .Pozdrawiam.
0 x



rtvstefan@interia.pl
Posty: 12
Rejestracja: sobota 20 lut 2021, 20:35
x 2
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy

Re: "Nasze" specyfiki, receptury, przygotowanie itd.

Nieprzeczytany post autor: rtvstefan@interia.pl » wtorek 11 maja 2021, 22:52

Myślałem, myślałem aż wymyśliłem moją mieszankę kuchenną przy założeniu że dobowe spożycie soli to 6 g na osobę.:
1. 1 kg soli kłodawskiej niejodowanej (opcjonalnie 0.63 kg).
2. 200 g chlorku magnezu.
3. 170 g chlorku potasu.
4. 5 g boraksu.
5. Dorzuciłbym na końcu 50 mg jodku potasu.
Niezłe sobie to wymyśliłem. Proszę o komentarze.
0 x



rtvstefan@interia.pl
Posty: 12
Rejestracja: sobota 20 lut 2021, 20:35
x 2
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy

Re: "Nasze" specyfiki, receptury, przygotowanie itd.

Nieprzeczytany post autor: rtvstefan@interia.pl » czwartek 20 maja 2021, 20:27

TO FORUM TO JEST JAKIEŚ JEDNO WIELKIE NIEPOROZUMIENIE ŁĄCZNIE Z UŻYTKOWNIKAMI.NA FEJSIE W PODOBNYCH GRUPACH TO AŻ SIĘ PRZEŚCIGUJĄ Z DZIELENIEM SIĘ WIEDZĄ. POZDROWIENIA DLA WIEDZĄCYCH.

Proszę przeczytać regulamin forum !
6. Zakaz pisania postów WIELKIMI LITERAMI. Dopuszczalne są tylko kilkusłowne określenia pisane wielkimi
literami.

Po za tym proszę nie obrażać użytkowników - chanell
0 x



Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 12135
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 102
x 610
Podziękował: 29348 razy
Otrzymał podziękowanie: 18584 razy

Re: "Nasze" specyfiki, receptury, przygotowanie itd.

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » czwartek 20 maja 2021, 22:52

rtvstefan@interia.pl pisze:
czwartek 20 maja 2021, 20:27
NIEPOROZUMIENIE ŁĄCZNIE Z UŻYTKOWNIKAMI.
NA FEJSIE W PODOBNYCH GRUPACH TO AŻ SIĘ PRZEŚCIGUJĄ Z DZIELENIEM SIĘ WIEDZĄ.
POZDROWIENIA DLA WIEDZĄCYCH.
ścigacze fejsowi.. :D
na szczęście forum to nie czat, każdy pisze kiedy chce, jak się zaciekawi..

wymyśliłeś ''mieszankę'', pisaliśmy o takowych od lat w kilkudziesięciu tematach.
próbuj, nic szczególnego tu nie ma.
przy założeniu że dobowe spożycie soli to 6 g na osobę.
Szwedzi 100 lat temu zjadali 50 -100 g soli dziennie w solonych rybach,
''założenia'' więc bywają różnorakie.

Aby właściwie określić zapotrzebowanie na pierwiastki, wcześniej należałoby
wykonać chOćby APW. (analizę włosa)

Boraks wskazany jest do spożycia po uprzednim rozpuszczeniu np. ..

edit:
łączenie tych elementów nie musi być dobre, przede wszystkim ze
względu na smak :D
gorzkie+słone+mdłe, jestem sceptyczny
moje dziewczyny na pewno nie korzystałyby..

więcej luzu życzę na codzień, mniej stresu=> więcej endorfin.
1 x


czasem tak długo wpatrujemy się w zamknięte drzwi, że nie dostrzegamy tych, które już dawno się otworzyły...

Awatar użytkownika
chanell
Administrator
Posty: 6833
Rejestracja: niedziela 18 lis 2012, 10:02
Lokalizacja: Kraków
x 1256
x 350
Podziękował: 12571 razy
Otrzymał podziękowanie: 12877 razy

Re: "Nasze" specyfiki, receptury, przygotowanie itd.

Nieprzeczytany post autor: chanell » czwartek 20 maja 2021, 22:54

rtvstefan@interia.pl pisze:
czwartek 20 maja 2021, 20:27
TO FORUM TO JEST JAKIEŚ JEDNO WIELKIE NIEPOROZUMIENIE ŁĄCZNIE Z UŻYTKOWNIKAMI.NA FEJSIE W PODOBNYCH GRUPACH TO AŻ SIĘ PRZEŚCIGUJĄ Z DZIELENIEM SIĘ WIEDZĄ. POZDROWIENIA DLA WIEDZĄCYCH.


Nikt tu nikogo na siłę nie trzyma ,zapraszam na fesja :evil:
0 x


Lubię śpiewać, lubię tańczyć,lubię zapach pomarańczy...........

rtvstefan@interia.pl
Posty: 12
Rejestracja: sobota 20 lut 2021, 20:35
x 2
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy

Re: "Nasze" specyfiki, receptury, przygotowanie itd.

Nieprzeczytany post autor: rtvstefan@interia.pl » sobota 22 maja 2021, 08:54

Witam wszystkich i przepraszam za to że obraziłem moimi słowami. Przepraszam także za duże litery. Ale tym sposobem cel swój osiągnąłem czyli odpowiedz na moje pytanie. Dziękuję Panie grzegorzadam. A na fejsa się nie wybieram z powodu tej ikonki na końcu tego cytatu "Nikt tu nikogo na siłę nie trzyma ,zapraszam na fesja :evil:" Panie chanel.
0 x



Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 12135
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 102
x 610
Podziękował: 29348 razy
Otrzymał podziękowanie: 18584 razy

Re: "Nasze" specyfiki, receptury, przygotowanie itd.

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » sobota 22 maja 2021, 15:34

rtvstefan@interia.pl pisze:
sobota 22 maja 2021, 08:54
Ale tym sposobem cel swój osiągnąłem czyli odpowiedz na moje pytanie.
jesteś skuteczny, fakt :D
nie obraziłeś, raczej podkurzyłeś, jakieś emocje są zawsze, to niezależne od nas.
Panie grzegorzadam
nie panujemy, są tu osoby od chyba 18 do 85 r.ż.
nie znamy wieku i nie wymagamy, chyba że ktoś sam uzna to za ważne.

pozdrawiam i życzę skuteczności w innych obszarach, również :lol:
0 x


czasem tak długo wpatrujemy się w zamknięte drzwi, że nie dostrzegamy tych, które już dawno się otworzyły...

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 12135
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 102
x 610
Podziękował: 29348 razy
Otrzymał podziękowanie: 18584 razy

Re: "Nasze" specyfiki, receptury, przygotowanie itd.

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » niedziela 23 maja 2021, 00:59

kalibracja nadtlenkiem wodoru czyli H2O2, czyli WU wg beadnorsi
beadnorsi pisze:
wtorek 25 sie 2020, 19:39

Re: Coronawirus
Post autor: beadnorsi » czwartek 02 kwie 2020, 21:33

Kalibracja dziala na:

1.WSZYSTKIE ZAPALENIA PLUC
2.WSZYSTKIE ZAPALENIA GARDLA
3.ZAPALENIA USZU
4.BOLE ZEBOW
5.BOLE GLOWY
6.GRYPY
7.KATARY
8.KASZLE
9.TZN:BOLE PRZY ZMIANIE POGODY



1. Na czczo-Kalibracja Woda Utleniona
8.00-Lyzeczka od herbaty Wody Utlenionej na szklanke wody + szczypta soli
8.15-Lyzeczka od herbaty Wody Utlenionej na szklanke wody + szczypta soli
8.30-Lyzeczka od herbaty Wody Utlenionej na szklanke wody + szczypta soli
8.45-Lyzeczka od herbaty Wody Utlenionej na szklanke wody + szczypta soli
9.00-Lyzeczka od herbaty Wody Utlenionej na szklanke wody + szczypta soli
10.00-Lyzeczka od herbaty Wody Utlenionej na szklanke wody + szczypta soli
11.00-Lyzeczka od herbaty Wody Utlenionej na szklanke wody + szczypta soli
12.00-Lyzeczka od herbaty Wody Utlenionej na szklanke wody + szczypta soli
13.00-Lyzeczka od herbaty Wody Utlenionej na szklanke wody + szczypta soli
14.00-Lyzeczka od herbaty Wody Utlenionej na szklanke wody + szczypta soli

NASTEPNE DAWKI ZALEZNE OD STANU CHOREGO
3 GODZINY PO OSTATNIEJ DAWCE WODY UTLENIONEJ WITAMINA C;


17.00-Witamina C 2 gramy+ l-lizyna 500mg-1 gram
18.00-Witamina C2 gramy+l-lizyna 500mg-1 gram
19.00-Witamina C2 gramy+l-lizyna 500mg-1 gram
20.00-pierwszy posilek.

Odradzam stosowanie WU u ludzi po przeszczepach oraz z implantatami zebow,
poniewaz moga zostac odrzucone przez wspomagany uklad odpornosciowy.


W nastepnym dniu jemy juz normalnie, wskazany

SOK Z JEDNEGO BURAKA, JEDNEJ CYTRYNY I JEDNEJ MARCHEWKI/JABLKO.

Sok pijemy do 14 godziny.Jest to ostatni posilek przed poprawka.

17.00-Lyzeczka od herbaty Wody Utlenionej na szklanke wody + szczypta soli
18.00-Lyzeczka od herbaty Wody Utlenionej na szklanke wody + szczypta soli
19.00-Lyzeczka od herbaty Wody Utlenionej na szklanke wody + szczypta soli

Po tej dawce idziemy spac.
W nastepnym dniu rankiem pijemy Witamine C+ sok z cytryny na szklanke wody na czczo.

W zasadzie to koniec infekcji.
Dla ochrony zdrowia przed chorobami(wirusami)
stosujemy dawke w wysokosci 10 kropel na szklanke wody + szczypta soli,najlepiej o 18.

O 21 bedziemy juz smacznie spac. pozdrawiam.@beadnorsi
0 x


czasem tak długo wpatrujemy się w zamknięte drzwi, że nie dostrzegamy tych, które już dawno się otworzyły...

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 9339
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 402
Podziękował: 452 razy
Otrzymał podziękowanie: 13600 razy

Re: "Nasze" specyfiki, receptury, przygotowanie itd.

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » poniedziałek 24 maja 2021, 20:47

@rtvstefan, włożyłeś mnóstwo wysiłku, aby przygotować "mieszankę". Nawet nie ważne, czy składniki dobrałeś poprawnie, ale nie pomyślałeś o smaku potraw tak spreparowanych, o czym @GA ci wspomniał, ja w każdym razie, opuściłbym restaurację z tak spreparowanym potrawami, bez konsumpcji.
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 12135
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 102
x 610
Podziękował: 29348 razy
Otrzymał podziękowanie: 18584 razy

Re: "Nasze" specyfiki, receptury, przygotowanie itd.

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » wtorek 25 maja 2021, 20:58

alkalizacja:
blueray21 pisze:
wtorek 25 sie 2020, 10:59
Nie mniej jednak jak w każdym przypadku nowotworu, trzeba mocno alkalizować organizm.
Mieszanina alkalizująca powinna zawierać potas, bo przy nowotworach go mocno w organizmie brakuje.
Najlepiej zmieszać węglan potasu z sodą, w tym przypadku

2 części wagowe węglanu potasu, na jedną część sody.

Dopóki nie masz węglanu potasu, stosuj samą sodę.
3 razy dziennie równo rozłożone, płaską łyżeczkę mieszaniny lub sody wsypać do 3/4 szklanki ciepławej wody i zakwaszać sokiem lub kwaskiem cytrynowym, aż przestanie bąblować. Ostatnia alkalizacja nie powinna byc podawana później niż o 18-ej.
Alkalizacja złagodzi również bóle, jeśli występują.

Utrzymywanie pH moczu powyżej 7
hamuje rozwój nowotworów, przy ok 8 komórki nowotworowe obumierają,


jednak zbyt wysokie pH może być szkodliwe dla nerek, więc staramy się 8 nie przekraczać.
0 x


czasem tak długo wpatrujemy się w zamknięte drzwi, że nie dostrzegamy tych, które już dawno się otworzyły...

MateuszDaw
Posty: 52
Rejestracja: niedziela 10 wrz 2017, 21:45
x 13
x 1
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 16 razy

Re: "Nasze" specyfiki, receptury, przygotowanie itd.

Nieprzeczytany post autor: MateuszDaw » środa 23 cze 2021, 07:23

grzegorzadam pisze:
wtorek 25 maja 2021, 20:58
alkalizacja:
blueray21 pisze:
wtorek 25 sie 2020, 10:59
Nie mniej jednak jak w każdym przypadku nowotworu, trzeba mocno alkalizować organizm.
Mieszanina alkalizująca powinna zawierać potas, bo przy nowotworach go mocno w organizmie brakuje.
Najlepiej zmieszać węglan potasu z sodą, w tym przypadku

2 części wagowe węglanu potasu, na jedną część sody.

Dopóki nie masz węglanu potasu, stosuj samą sodę.
3 razy dziennie równo rozłożone, płaską łyżeczkę mieszaniny lub sody wsypać do 3/4 szklanki ciepławej wody i zakwaszać sokiem lub kwaskiem cytrynowym, aż przestanie bąblować. Ostatnia alkalizacja nie powinna byc podawana później niż o 18-ej.
Alkalizacja złagodzi również bóle, jeśli występują.

Utrzymywanie pH moczu powyżej 7
hamuje rozwój nowotworów, przy ok 8 komórki nowotworowe obumierają,


jednak zbyt wysokie pH może być szkodliwe dla nerek, więc staramy się 8 nie przekraczać.
A to nie miało być na odwrót ? 2 części wagowe sody na jedną część wagowa potasu ?
0 x



Awatar użytkownika
Mgławica NGC6960
Posty: 269
Rejestracja: niedziela 28 mar 2021, 07:44
x 4
x 11
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 357 razy

Re: "Nasze" specyfiki, receptury, przygotowanie itd.

Nieprzeczytany post autor: Mgławica NGC6960 » czwartek 29 lip 2021, 20:51

0 x


Instynkt idzie, refleksja wędruje.
K.P.

ODPOWIEDZ