Drodzy forumowicze i goście!

Przeżyliśmy przestój związany z migracją z serwera na serwer i zmianą istotnych danych adresowych dla hostingu. Teraz forum powinno działać szybko, bez długiego oczekiwania na odpowiedź serwera. Zależy to też od szybkości waszych łącz, ale do któregoś września serwer był trudny do zaakceptowania.
Niestety technicznie wielkość naszego forum się mocno powiększyła i musimy zwracać większą uwagę na wykorzystanie przestrzeni dyskowej, nie duplikować postów (dawać linki) itp., bo nie utrzymamy baz danych w limitach dostawcy hostingu, a upgrade jest finansowo nieopłacalny.

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.


/blueray21

Sól oraz sól morska - właściwości i znaczenie

Awatar użytkownika
luna
Posty: 233
Rejestracja: poniedziałek 08 lut 2016, 11:52
x 17
x 7
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 247 razy

Re: Sól oraz sól morska - właściwości i znaczenie

Nieprzeczytany post autor: luna » czwartek 22 mar 2018, 16:15

Niedobór soli: przyczyna wielu poważnych chorób



Zarówno sól morska, jak i sól kamienna były dobrze znane starożytnym Grekom, którzy zauważyli, że jedzenie słonego jedzenia wpływa na podstawowe funkcje organizmu, takie jak trawienie i wydalanie (mocz i stolce). Doprowadziło to do medycznego użycia soli. Metody lecznicze Hipokratesa (460 pne) szczególnie często stosowały sól. Uznano, że środki na bazie soli mają działanie wykrztuśne. Jako środek wymiotny użyto mieszaniny wody, soli i octu. Picie mieszanki dwóch trzecich mleka krowiego i 1/3 słonej wody rano, na czczo było zalecane jako lekarstwo na choroby śledziony. Mieszanka soli i miodu została zastosowana miejscowo w celu oczyszczenia złych wrzodów, a woda ze soli została zewnętrznie wykorzystana na choroby skóry i piegi. Hipokrates wspomina również o wdychaniu pary z słonej wody. Dziś wiemy, że przeciwzapalne działanie soli wziewnej zapewnia łagodzenie objawów oddechowych. Tak więc, 2000 lat temu, medycyna grecka odkryła już miejscowe stosowanie soli w przypadku zmian skórnych, picie słonych lub zmineralizowanych wód w przypadku problemów trawiennych i wdychanie soli w chorobach układu oddechowego!

Lekarz i alchemik Paracelsus (1493-1541 AD) wprowadzili zupełnie nową koncepcję medyczną. Uważał, że czynniki zewnętrzne wywołują choroby i wymyślają chemicznie zorientowany system medyczny, który kontrastuje z dominującą medycyną. Tylko solone jedzenie można właściwie strawić: "Człowiek musi mieć sól, nie może być bez soli. Tam, gdzie nie ma soli, nic nie pozostanie, ale wszystko ma tendencję do gnicia. "Polecał wodę morską do leczenia ran i do stosowania przeciwko robakom jelitowym. Kąpiel w słonej wodzie była wspaniałym lekarstwem na choroby skóry i swędzenie: "Ta solanka - powiedział - jest lepsza niż wszystkie uzdrowiska powstające z natury." Opisał działanie moczopędne spożycia soli i przepisanych preparatów soli różne moce, które były używane na przykład przeciwko zaparciom.

"W ostatnich latach pojawiło się wiele informacji na temat potrzeby zmniejszenia spożycia soli w społeczeństwach, w których sól jest dodawana do wielu przetworzonych produktów spożywczych (Denton 1984, 584-7). Zwykle zapomina się, że niektóre spożycie soli jest absolutnie konieczne; że ludzie potrzebują soli, chlorku sodu, aby przetrwać: Wymagania chemiczne ludzkiego ciała wymagają utrzymywania stałego stężenia soli we krwi. Jeśli organizm nie otrzymuje wystarczającej ilości soli, mechanizm hormonalny kompensuje zmniejszając wydzielanie soli z moczem i potem. Ale nie może zmniejszyć tego wyjścia do zera. Na diecie całkowicie wolnej od soli ciało stale traci niewielkie ilości soli przez nerki i gruczoły potowe. Następnie próbuje to skorygować, przyspieszając wydzielanie wody, aby stężenie soli we krwi było utrzymywane na poziomie życiowym.

Roy Moxham

Ośmioletnie badanie nad noworodkiem z nadciśnieniem w Nowym Jorku stratyfikowanym dla poziomów spożycia sodu, które okazały się udziałem osób stosujących dietę o niskiej zawartości soli w ponad czterokrotnie częstszym ataku serca niż w przypadku normalnej diety sodowej - dokładnie odwrotnie niż w hipotezie o soli "Przewidywał. (1995)

Dr Jeffrey R. Cutler nie udokumentował żadnych korzyści zdrowotnych związanych z dietami o niższej zawartości sodu. Była przewodnicząca American Heart Association, dr Suzanne Oparil z University of Alabama-Birmingham, powiedziała, że ​​jej osobisty pogląd jest taki, że rząd mógł zbyt szybko zalecić, by wszyscy się wycofali.

Obfitość składników w nierafinowanej soli jest dziś równoznaczna z życiem, tak jak miliardy lat temu, zanim pojawiły się tu pojedyncze komórki. Ich brak jest synonimem wad wrodzonych, niewydolności narządów, rozpadu, chorób, przedwczesnego starzenia się i śmierci w młodym wieku.

Prawdziwym problemem z solą nie jest sama sól, ale stan soli, którą jemy - rafinowany! Najwięksi producenci produkują suche sole w wielkich piecach o temperaturach sięgających 1200 stopni F, zmieniając strukturę chemiczną soli, co z kolei negatywnie wpływa na organizm człowieka. Fakty są takie, że w procesie ogrzewania soli pierwiastek chlorek sodu wylatuje w powietrze jako gaz. Pozostaje jedynie wodorotlenek sodu, który działa drażniąco na system i nie zaspokaja głodu ciała i zapotrzebowania na chlorek sodu. Chlorek sodu jest jednym z 12 codziennych niezbędnych minerałów. W krajach, które nie zmieniają podaży soli, choroby serca i artretyzm są tak rzadkie, że wielu lekarzy nigdy nie widziało przypadku. Ich sól jest suszona z oceanu przez słońce. Wiele osób uważa, że ​​sól jest szkodliwa dla ludzkiego organizmu. Prawda jest taka, że ​​nie możemy żyć bez soli (chlorku sodu). Z soli ciało wytwarza kwas solny, który jest jednym z podstawowych płynów trawiennych. W naszej żywności nie ma wystarczającej ilości naturalnej soli, więc musimy uzupełnić naszą dietę. Kiedy wstrzymuje się sól, następuje słabość i choroba. Spróbuj tego eksperymentu: Wymieszaj łyżkę soli w szklance wody i pozostaw ją na noc. Jeśli sól zbiera się na dnie szklanki, została przetworzona. NATURALNE ROZWIĄZANIA SOLI! Sól, która nie rozpuszcza się w wodzie, nie może rozpuścić się w twoim ciele. Każda obca substancja gromadząca się w narządach i tkankach ostatecznie doprowadzi do nieprawidłowego funkcjonowania podstawowych procesów organizmu: chorób serca, zapalenia stawów, stwardnienia tkanek i tętnic, złogów wapnia w stawach itp.

Nauka i medycyna próbowały określić dokładne role soli w zdrowym i chorym organizmie człowieka. Krew, pot i łzy zawierają sól, a zarówno skóra, jak i oczy są chronione przed zakaźnymi zarazkami przez antybakteryjne działanie soli. Po dodaniu soli do cieczy powstają cząstki o przeciwnych ładunkach: dodatnio naładowany jon sodu i ujemnie naładowany jon chlorkowy. Jest to podstawą osmozy, która reguluje ciśnienie płynu w żywych komórkach i chroni organizm przed nadmierną utratą wody (jak w przypadku biegunki lub intensywnego pocenia się). Jony sodu i chloru, a także jony potasu, tworzą mierzalną różnicę w zakresie potencjału między błonami komórkowymi. Zapewnia to, że płyn w żywych komórkach pozostaje oddzielony od tego na zewnątrz. Tak więc, chociaż ciało ludzkie składa się głównie z wody, nasz "wewnętrzny ocean" nie odpływa i nie wyparowuje. Jony sodu wytwarzają wysokie ciśnienie cieczy w nerkach, a tym samym regulują ich funkcję metaboliczną. Woda jest ekstrahowana przez system odprowadzania nerki. W ten sposób organizm traci minimalną ilość niezbędnej wody. Z 1500 litrów krwi, która przechodzi codziennie przez nerki, tylko około 1,5 litra płynu opuszcza organizm w postaci moczu.

Sól jest "paliwem" dla nerwów. Strumienie dodatnio i ujemnie naładowanych jonów wysyłają impulsy do włókien nerwowych. Komórka mięśniowa kurczy się tylko wtedy, gdy dociera do niej impuls. Impulsy nerwowe są częściowo napędzane przez skoordynowane zmiany w naładowanych cząstkach.

"Ryby z oceanu szybko umrą, jeśli zostaną umieszczone w roztworze rafinowanej soli i wody. Chlorek sodu, w swej formie pochodzącej z rafinerii, jest dla nich trujący. Podsumowując, jest tak, że może to być szkodliwe dla spożywania zbyt dużej ilości rafinowanej soli, ale nie możesz spożywać zbyt dużo naturalnej nierafinowanej soli. "

Salt Intake jest zasadnicze

Sól jest substancją niezbędną do przeżycia wszystkich żywych stworzeń, szczególnie ludzi. Woda i sól regulują zawartość wody w organizmie. Woda sama w sobie reguluje zawartość wody we wnętrzu komórki, przenikając przez wszystkie komórki, do których sięga. Musi tam dotrzeć, aby oczyścić i wydobyć toksyczne odpady metabolizmu komórkowego. Sól zmusza trochę wody do przebywania poza komórkami. Równoważy ilość wody, która pozostaje poza komórkami. W ciele są dwa oceany wody; jeden ocean znajduje się w komórkach ciała, a drugi ocean znajduje się poza komórkami. Dobry stan zdrowia zależy od najdelikatniejszej równowagi między wielkością tych oceanów, a tę równowagę osiąga się dzięki soli - nierafinowanej soli.

Gdy dostępna jest woda, aby swobodnie dostać się do wnętrza komórek, jest ona filtrowana z zewnątrz na słony ocean i wstrzykiwana do komórek, które są przepracowywane pomimo braku wody. Z tego powodu w ciężkim odwodnieniu rozwija się obrzęk i zatrzymujemy wodę. Konstrukcja naszych ciał jest taka, że ​​zasięg oceanu wody poza komórkami zostaje rozszerzony tak, aby dodatkowa woda była dostępna do filtracji i awaryjnego wtrysku do ważnych komórek. Mózg nakazuje zwiększenie retencji soli i wody przez nerki. W ten sposób powstaje obrzęk, gdy nie pijemy wystarczającej ilości wody.

Początkowo proces filtracji wody i jej dostarczanie do komórek jest bardziej efektywny w nocy, kiedy ciało jest w poziomie. Zebrana woda, która głównie gromadzi się w nogach, nie musi walczyć z siłą grawitacji, aby dostać się do krążenia krwi. Jeśli zależność od tego procesu hydratacji niektórych komórek trwa dłużej, płuca zaczynają być podmokłe w nocy, a oddychanie staje się trudne. Osoba potrzebuje więcej poduszek, aby usiąść prosto do snu. Ten stan jest konsekwencją odwodnienia. Możesz jednak przeciążać system, pić za dużo wody na początku. Zwiększenie spożycia wody musi być powolne i rozprzestrzenione, aż do momentu, gdy produkcja moczu zacznie wzrastać w takim samym tempie, w jakim pije się wodę.

Kiedy pijemy wystarczającą ilość wody, aby przejść przez czysty mocz, również tracimy dużo soli, która została zatrzymana. W ten sposób możemy pozbyć się płynu obrzęku w ciele; przez picie większej ilości wody. Nie diuretyki, ale więcej wody! U osób z rozległym obrzękiem i oznaki ich serca zaczynające mieć nieregularne lub bardzo szybkie bicie przy najmniejszym wysiłku, wzrost poboru wody powinien być stopniowy i rozstawiony, ale nie może być wstrzymany przez organizm. Naturalnie, spożycie soli powinno być ograniczone przez dwa lub trzy dni, ponieważ ciało jest nadal w trybie overdrive, aby go zatrzymać. Po ustąpieniu obrzęku sól nie powinna być wstrzymywana przed ciałem.

Sól ma wiele innych funkcji, niż tylko regulowanie zawartości wody w ciele.

Oto niektóre z ważniejszych funkcji soli w ciele:

1. Sól jest najbardziej skuteczna w stabilizowaniu nieregularnych uderzeń serca i, wbrew błędnemu przekonaniu, że powoduje wysokie ciśnienie krwi, jest to rzeczywiście niezbędne do regulacji ciśnienia krwi - w połączeniu z wodą. Oczywiście proporcje są krytyczne.

2. Sól jest niezbędna do ekstrakcji nadmiernej kwasowości z komórek w ciele, szczególnie komórek mózgowych.

3. Sól jest niezbędna do zrównoważenia poziomu cukru we krwi; potrzebny element u chorych na cukrzycę.

4. Sól jest niezbędna do wytwarzania energii hydroelektrycznej w komórkach organizmu. Służy do lokalnego wytwarzania energii w miejscach zapotrzebowania na energię przez komórki.

5. Sól jest niezbędna dla komunikacji komórek nerwowych i przetwarzania informacji przez cały czas pracy komórek mózgowych od momentu poczęcia aż do śmierci.

6. Sól jest niezbędna do wchłaniania cząstek pokarmu przez przewód pokarmowy.

7. Sól jest niezbędna do oczyszczenia płuc z zaślepek śluzu i lepkiej flegmy, szczególnie w astmie i mukowiscydozie.

8. Sól jest niezbędna do oczyszczenia kataru i zatkania zatok.

9. Sól jest silnym naturalnym lekiem przeciwhistaminowym.

10. Sól jest niezbędna do zapobiegania skurczom mięśni.

11. Sól jest niezbędna, aby zapobiec nadmiernemu wytwarzaniu śliny do tego stopnia, że ​​wypływa ona z ust podczas snu. Konieczność ciągłego usuwania nadmiaru śliny wskazuje na niedobór soli.

12. Sól jest absolutnie niezbędna, aby struktura kości stała się twarda. Osteoporoza, w znacznym stopniu, jest wynikiem niedoboru soli i wody w organizmie.

13. Sól jest niezbędna do regulacji snu. To naturalny hipnotyczny.

14. Sól jest niezwykle potrzebnym elementem w leczeniu cukrzycy.

15. Sól na języku zatrzyma uporczywy suchy kaszel.

16. Sól jest niezbędna do zapobiegania dna moczanowa i dnawego zapalenia stawów.

17. Sól jest niezbędna do utrzymania seksualności i libido.

18. Sól jest niezbędna do zapobiegania żylakom i naczyniom pajączkowym na nogach i udach.

19. Sól jest niezbędna do komunikacji i przetwarzania informacji w komórkach nerwowych przez cały czas pracy komórek mózgowych - od momentu poczęcia do śmierci.

20. Sól jest niezbędna do zmniejszenia podwójnego podbródka. Kiedy organizmowi brakuje soli, oznacza to, że organizmowi brakuje wody. Gruczoły ślinowe wyczuwają niedobór soli i są zobowiązane do wytworzenia większej ilości śliny, aby smarować akt żucia i połykania, a także do zaopatrywania żołądka w wodę potrzebną do rozbijania żywności. Cyrkulacja do gruczołów ślinowych zwiększa się, a naczynia krwionośne stają się "nieszczelne", aby dostarczyć gruczoły wodę do produkcji śliny. "Nieszczelność" wycieka poza obszar samych gruczołów, powodując zwiększoną masę pod skórą podbródka, policzków i szyi.

21. Sól morska zawiera około 80 składników mineralnych potrzebnych organizmowi. Niektóre z tych elementów są potrzebne w ilościach śladowych. Nierafinowana sól morska jest lepszym wyborem soli niż inne rodzaje soli na rynku. Zwykła sól kuchenna kupowana w supermarkecie została pozbawiona elementów towarzyszących i zawiera dodatki, takie jak glinokrzemian, aby zachować ją pylistą i porowatą. Aluminium jest bardzo toksycznym pierwiastkiem w naszym układzie nerwowym. Uważa się, że jest to jedna z głównych przyczyn choroby Alzheimera.

22. Dwadzieścia siedem procent soli ciała znajduje się w kościach. Osteoporoza pojawia się, gdy organizm potrzebuje więcej soli i pobiera ją z organizmu. Kości mają dwadzieścia dwa procent wody. Czy nie jest oczywiste, co dzieje się z kośćmi, gdy mamy niedobór soli, wody lub obu?

* Informacje na temat spożycia soli pochodzą z książki Dr Batmanghelidj "Woda: Rx dla zdrowszego życia bez bólu".
http://www.shirleys-wellness-cafe.com/salt.htm
0 x



Awatar użytkownika
songo70
Moderator
Posty: 11946
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 839
x 255
Podziękował: 11614 razy
Otrzymał podziękowanie: 17919 razy

Re: Sól oraz sól morska - właściwości i znaczenie

Nieprzeczytany post autor: songo70 » wtorek 03 kwie 2018, 18:28

0 x


panta rhei

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 11574
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 61
x 553
Podziękował: 26775 razy
Otrzymał podziękowanie: 17354 razy

Re: Sól oraz sól morska - właściwości i znaczenie

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » sobota 14 lip 2018, 21:13

Czy nadal uważasz, że sól jest szkodliwa ?

https://youtu.be/8p_ZV4m0lJY

Doktor Wallach twierdzi, że sól jest niezbędnym składnikiem odżywczym dla zachowania zdrowia!

A tych, którzy sól potępiają powinno się wtrącić do więzienia.
0 x


czasem tak długo wpatrujemy się w zamknięte drzwi, że nie dostrzegamy tych, które już dawno się otworzyły...

domin
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek 17 wrz 2018, 12:52
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Re: Sól oraz sól morska - właściwości i znaczenie

Nieprzeczytany post autor: domin » niedziela 23 wrz 2018, 18:01

my już dawno wymieniliśmy zwykłą sól na sól morską. Moja dziewczyna używa jej też jako peeling do ciała
0 x



cedric
Posty: 4946
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 77
x 119
Podziękował: 2830 razy
Otrzymał podziękowanie: 7345 razy

Re: Sól oraz sól morska - właściwości i znaczenie

Nieprzeczytany post autor: cedric » niedziela 09 gru 2018, 13:28

"Aby wyhodować wół albo krowę potrzeba około 30kg soli na rok1. Tak ogromne ilości soli była w stanie zapewnić jedynie kopalnia u ujścia Tybru. Sól przewożona tym szlakiem stała się ważna dla regionu a droga ta została nazwana Via Salaria (Droga Solna). Handel z regionem Apeninów nie ograniczał się tylko do sprzedaży soli ale handlowano także produktem hodowli. Targ bydlęcy (Forum Boarium) stanowił część Rzymu który znajdował się przy składach soli (Salinae)."

https://www.imperiumromanum.edu.pl/arty ... rii-rzymu/
0 x



cedric
Posty: 4946
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 77
x 119
Podziękował: 2830 razy
Otrzymał podziękowanie: 7345 razy

Re: Sól oraz sól morska - właściwości i znaczenie

Nieprzeczytany post autor: cedric » niedziela 09 gru 2018, 19:14

SUBSTRATY DLA SYMPORTERÓW SODOWYCH

http://www.guidetopharmacology.org/GRAC ... milyId=174


Symporter jodowo- sodowy, transporter multiwitaminowy zależny od sodu i transportery monokarboksylanowe sprzężone z sodem

Symporter jodowo -sodowy (NIS) to transporter jodu znajdujący się głównie w gruczole tarczycy, w którym pośredniczy on w akumulacji I- wewnątrz tyreocytów. Transport I- przez NIS z krwi przez błonę podstawno-boczną, po której następuje wypływ wierzchołkowy do światła koloidu, w którym pośredniczy co najmniej część pendryny (SLC22A4), i najprawdopodobniej nie SMCT1 (SLC5A8), jak kiedyś sądzono, zapewnia I-wymagane do syntezy hormonów tarczycy, trójjodotyroniny (trójjodotyroniny) i tyroksyny (T4) [1]. NIS ulega również ekspresji w gruczołach ślinowych, błonie śluzowej żołądka, enterocytach jelitowych i piersiach laktacyjnych. NIS pośredniczy w wchłanianiu I w jelitach i wydzielaniu I do mleka. SMVT ulega ekspresji na błonie szczytowej enterocytów jelitowych i kolonocytów i jest głównym układem odpowiedzialnym za wychwyt biotyny (witamina H) i kwasu pantotenowego (witaminy B5) u ludzi [13]. SMVT umiejscowiony w komórkach nabłonkowych kanalika proksymalnego mediuje reabsorpcję biotyny i kwasu pantotenowego. SMCT1 (SLC5A8), który transportuje szeroki zakres monokarboksylanów, ulega ekspresji w błonie szczytowej nabłonka jelita cienkiego, okrężnicy, nerki, neuronów mózgu i nabłonka barwnikowego siatkówki [6]. SMCT2 (SLC5A12) również lokalizuje się w błonie szczytowej nerek, jelita i okrężnicy, ale w mózgu i siatkówce jest ograniczony odpowiednio do komórek astrocytów i Müllera [6]. SMCT1 jest transporterem o wysokim powinowactwie, podczas gdy SMCT2 jest transporterem o małym powinowactwie. Fizjologiczne substraty dla SMCT1 i SMCT2 to mleczan (kwas L-mlekowy i kwas D-mlekowy), kwas pirogronowy, kwas propanowy i kwas nikotynowy w tkankach innych niż okrężnica, takich jak nerka. SMCT1 prawdopodobnie również będzie głównym transporterem wchłaniania kwasu nikotynowego (witaminy B3) w jelicie i nerkach [8]. W jelicie cienkim i okrężnicy fizjologicznymi substratami dla tych transporterów są kwas nikotynowy i krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, kwas octowy, kwas propanowy i kwas masłowy, które są wytwarzane przez bakteryjną fermentację błonnika pokarmowego [11]. W nerkach SMCT2 odpowiada za wchłanianie mleczanu z powodu jego niskiego powinowactwa / dużej pojemności. Brak obu transporterów w nerkach prowadzi do masywnego wydalania mleczanu z moczem, a co za tym idzie drastycznego obniżenia poziomu krążącej mleczanu we krwi [16]. SMCT1 działa również jako supresor guza w okrężnicy, a także w różnych innych tkankach innych niż okrężnica [7]. Funkcja supresorowa guza SMCT1 oparta jest na jego zdolności do transportu kwasu pirogronowego, inhibitora deacetylaz histonowych do komórek w tkankach nie okrężnicy [17]; w okrężnicy zdolność SMCT1 do transportu kwasu masłowego i kwasu propanowego, a także inhibitory deacetylaz histonowych, leżą u podłoża funkcji supresyjnej guza tego transportera [6-7,9]. Zdolność SMCT1 do pobudzania hamowania aktywności acetylazy histonowej poprzez gromadzenie kwasu masłowego i kwasu propanowego w komórkach odpornościowych jest również odpowiedzialna za hamowanie rozwoju komórek dendrytycznych w okrężnicy [15].

Nomenclature NIS
Systematic nomenclature SLC5A5


Substrates
pertechnetate
ClO4-
SCN-
I-
NO3-


Nomenclature SMVT
Systematic nomenclature SLC5A6



Substrates
pantothenic acid [3]
biotin [3]
lipoic acid [3]
I- [3]


Nomenclature SMCT1
Systematic nomenclature SLC5A8


Substrates
acetic acid
butyric acid
propanoic acid
nicotinic acid
β-D-hydroxybutyric acid
L-lactic acid
D-lactic acid
salicylic acid
3-bromopyruvate
dichloroacetate
2-oxothiazolidine-4-carboxylate
acetoacetic acid
benzoate
5-aminosalicylate
α-ketoisocaproate
β-L-hydroxybutyric acid
pyroglutamic acid
γ-hydroxybutyric acid
pyruvic acid
Inhibitors
fenoprofen pIC50 4.6 [10]
ibuprofen pIC50 4.2 [10]
ketoprofen pIC50 3.9 [10]


Nomenclature SMCT2
Systematic nomenclature SLC5A12


Substrates
nicotinic acid
L-lactic acid
pyruvic acid




http://www.odzywianie.info.pl/przydatne ... zdego.html

http://bonavita.pl/sol-niskosodowa-kontra-tradycyjna
0 x



cedric
Posty: 4946
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 77
x 119
Podziękował: 2830 razy
Otrzymał podziękowanie: 7345 razy

Re: Sól oraz sól morska - właściwości i znaczenie

Nieprzeczytany post autor: cedric » niedziela 09 gru 2018, 19:37

Działanie lizozymu-wzrost aktywności w obecności chlorku sodu

THE PROPERTIES OF LYSOZYME AND ITS ACTION ON MICROORGANISMS
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articl ... 88/?page=6


https://en.wikipedia.org/wiki/Lysozyme
0 x



cedric
Posty: 4946
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 77
x 119
Podziękował: 2830 razy
Otrzymał podziękowanie: 7345 razy

Re: Sól oraz sól morska - właściwości i znaczenie

Nieprzeczytany post autor: cedric » poniedziałek 10 gru 2018, 15:48

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articl ... 7-0256.pdf

The solute carrier 6 family
of transporters
Stefan Bröer1 and Ulrik Gether2

Wprowadzenie i przeglad
Rodzina 6 nośników substancji rozpuszczonych (SLC6) ma 20 członków
w ludzkim genomie (Chen i wsp., 2004, Broer, 2006). Zawiera
transportery dla neuroprzekaźników, białek aminokwasów
, betainy, tauryny i kreatyny. Neuroprzekaźnikowe
transportery były pierwszymi zidentyfikowanymi członkami, a więc tak jest
znany również jako rodzina neuroprzekaźnikowych symporterów sodu (NSS) lub Na +
/ Cl-
- niezależna rodzina transporterów
(Nelson, 1998; Beuming i wsp., 2006). Podobieństwo sekwencji
pozwala podzielić rodzinę SLC6 na cztery gałęzie,
mianowicie gałąź transportera GABA, gałąź transportera monoaminy i gałęzie transportera aminokwasów (I)
i (II) (rysunek 1).
Grupa GABA zawiera transportery dla
GABA, betainy, tauryny i kreatyny. GABA jest głównym
hamującym neuroprzekaźnikiem w mózgu. GABA
transportery spowodują wzmacnienie działania synaps hamujących. W związku z tym leki działające na transportery GABA są stosowane w leczeniu
nie tylko napadów, ale także bólu i lęków (Clausen i in.,
2006). Tauryna i betaina są osmotykami (Lang, 2007),
kreatyna jest związkiem magazynem wysokoenergetycznych wiązań fosforanowych w celu uzupełnienia ATP, szczególnie w mięśniach i
mózgu (Wallimann i wsp., 2011).
Grupa transporterów monoamin zawiera transportery neurotransmiterów dla dopaminy, 5-HT i noradrenaliny. Te neuroprzekaźniki odgrywają rolę modulacyjną w OUN wpływając na aktywność wielu szlaków. Są szczególnie zaangażowane w modulację nastroju, agresji, lęku, depresji, uzależnienie, apetytu, uwagi itp. (Hahn
i Blakely, 2007; Ramamoorthy i wsp., 2011). Ogólnie,
hamowanie transporterów monoamin będzie skutkowało zmniejszeniem
klirensu przekaźników monoaminowych po uwolnieniu synaptycznym,
skutkując bardziej intensywnym i przedłużonym sygnałem. Pewne
leki, poza tym, wywołują niesynaptyczne uwalnianie monoamin
przez transporter.
Gałąź transportera aminokwasu (I) (Figura 1) zawiera transportery dla glicyny, proliny i ogólny
transporter aminokwasów ATB °, + który jest zasadniczo specyficzny dla neutralnych (0)
i kationowych (+) aminokwasów. Glicyna to nie tylko najważniejszy
hamujący neuroprzekaźnik w rdzeniu kręgowym, ale także moduluje neurotransmisję glutaminergiczną w korze mózgowej
poprzez wiązanie do receptora NMDA. Transporter glicyny GlyT1
jest szeroko wyrażony w mózgu i jest modulowany
stężeniem glicyny w korze, natomiast GlyT2 znajduje się głównie w rdzeniu kręgowym. Transportery glicyny są
przeznaczony do leczenia bólu neuropatycznego i schizofrenii
(Aragon i Lopez-Corcuera, 2005; Javitt, 2009).
Transporter proliny PROT1 jest prawie wyłącznie wyrażony w
mózgu, gdzie jego rola fizjologiczna pozostaje niejasna.
Ogólny transporter aminokwasów ATB0, + znajduje się w płucach i
innych nabłonkach i uważa się, że bierze udział w klirensie
aminokwasów w wydzielanych płynach (Mager i Sloan, 2003).
Grupa transportera aminokwasów (II) zawiera
transportery aminokwasów zaangażowane w nabłonkowy i mózgowy
transport (Broer, 2008). Większość członków tej grupy akceptuje
różnorodne neutralne aminokwasy, a zatem są zaangażowane w
homeostazę aminokwasów. Transportery nabłonkowe pośredniczą we
wchłanianiu aminokwasów w jelicie i
ponowne wchłanianie aminokwasów z pierwotnego moczu w
nerkach. Fizjologiczna rola neuronowych członków tej
grupy nie jest zrozumiana. Najprawdopodobniej zapewniają metabolizm
prekursorów półproduktów z kwasem trikarboksylowym, aby umożliwić
produkcję neuroprzekaźników.



Transport substratów (wymagający Na+ i Cl-) w tab.2
0 x



cedric
Posty: 4946
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 77
x 119
Podziękował: 2830 razy
Otrzymał podziękowanie: 7345 razy

Re: Sól oraz sól morska - właściwości i znaczenie

Nieprzeczytany post autor: cedric » poniedziałek 10 gru 2018, 22:34

0 x



cedric
Posty: 4946
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 77
x 119
Podziękował: 2830 razy
Otrzymał podziękowanie: 7345 razy

Re: Sól oraz sól morska - właściwości i znaczenie

Nieprzeczytany post autor: cedric » poniedziałek 10 gru 2018, 22:44

Niedobór sodu aktywuje sterydy odpowiadające za stres- kortyzol, kortykosteron, aldosteron, przez co następuje "pregnenolone steal"na etapie błony mitochondrialnej ,a steroidogeneza nie idzie szlakiem DHEA, testosteronu. Kortyzol nasila katabolizm, podnosi cukier, obniża płodność odporność.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Cholester ... enesis.svg
0 x




cedric
Posty: 4946
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 77
x 119
Podziękował: 2830 razy
Otrzymał podziękowanie: 7345 razy

Re: Sól oraz sól morska - właściwości i znaczenie

Nieprzeczytany post autor: cedric » piątek 01 mar 2019, 20:23

0 x



Seji
Posty: 473
Rejestracja: niedziela 20 sty 2019, 13:42
x 381
x 8
Podziękował: 492 razy
Otrzymał podziękowanie: 388 razy
Kontakt:

Re: Sól oraz sól morska - właściwości i znaczenie

Nieprzeczytany post autor: Seji » wtorek 19 mar 2019, 22:58

Kiedyś dawno temu po zwiedzeniu kopalni soli kupiłam sporawą bryłę soli i podarowałam ją mamie i ona (ta bryła) sobie leży na lodówce i się kurzy. A może trzeba ją prozdrowotnie lizać? :mrgreen:
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Administrator
Posty: 14530
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 24
x 766
Podziękował: 27302 razy
Otrzymał podziękowanie: 22209 razy

Re: Sól oraz sól morska - właściwości i znaczenie

Nieprzeczytany post autor: janusz » sobota 30 mar 2019, 23:43

CZY SÓL JEST ZDROWA? JAK NAWODNIĆ ORGANIZM? (Wykład w Grębocicach 07.03.2019, cz.4)

https://www.youtube.com/watch?v=g4OyluNiSIM

Opublikowany 30 mar 2019
Czy powiedziano Wam że sól to biała śmierć i należy ograniczyć jej ilość w swojej diecie? Czy uczono Was że trzeba pić minimum 1,5l wody dziennie żeby odpowiednio nawodnić organizm?
0 x



cedric
Posty: 4946
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 77
x 119
Podziękował: 2830 razy
Otrzymał podziękowanie: 7345 razy

Re: Sól oraz sól morska - właściwości i znaczenie

Nieprzeczytany post autor: cedric » wtorek 23 kwie 2019, 19:03

"Sól potęguje głód, nie pragnienie
Badania nad rolą soli w diecie przeprowadzone podczas symulacji misji na Marsa wykazały, że sól nie zwiększa pragnienia, ale potęgują głód.

Badacze zakwestionowali od dawna powtarzaną zależność, że jedzenie słonego pożywienia wzmaga pragnienie. W badaniu przeprowadzonym podczas symulacji misji na Marsa, międzynarodowy zespół naukowców stwierdził, że jest dokładnie odwrotnie. Ci z badanych, którzy jedli więcej słonego pożywienia, zatrzymywali więcej wody i nie byli tak spragnieni, ale za to potrzebowali więcej energii.

Z jakiegoś powodu nikt nigdy nie przeprowadził długoterminowego badania w celu określenia związku między ilością soli w diecie, a wypijanymi napojami. Naukowcy od dawna wiedzieli, że zwiększenie spożycia soli pobudza wytwarzanie większej ilości moczu. Przyjęto, że dodatkowy płyn pochodzi ze wzmożonego pragnienia po słonych pokarmach.

Zakwestionowali to naukowcy z German Aerospace Center (DLR), Max Delbrück Center for Molecular Medicine (MDC) oraz Vanderbilt University. Ich wnioski zostały opublikowane na łamach “The Journal of Clinical Investigation”.

Co ma wspólnego sól z Marsem? Nic. Z wyjątkiem tego, że w długiej podróży kosmicznej oszczędzanie każdej kropelki wody może mieć kluczowe znaczenie. Podczas badań symulujących podróż na Marsa naukowcy stworzyli środowisko, w którym każdy aspekt żywienia, spożycia wody i spożycia soli może być kontrolowany i mierzony.

W badaniu, którym kierowała doktor Natalia Rakowa, wzięły udział dwie 10-osobowe grupy ochotników. Pierwsza grupa była badana przez 105 dni, druga przez 205 dni. Obie grupy miały identyczną dietę, z wyjątkiem okresów trwających po kilka tygodni, w których zmieniano poziomy soli w żywności.


Wyniki potwierdziły, że spożywanie większej ilości soli prowadziło do wyższej zawartości soli w moczu - nic dziwnego. Nie było też zaskoczenia w korelacji ilości soli i ilości moczu. Jednak większa ilość uryny nie wynikała ze spożywania większej ilości płynów. W rzeczywistości słona dieta powodowała, że ​​osoby piły mniej. Sól aktywowała mechanizm oszczędzania wody w nerkach.

Wcześniejsze tezy mówiły o tym, że naładowane jony sodu i chlorku w soli „łapały” cząsteczki wody i wciągały do ​​moczu. Nowe wyniki wykazały jednak na coś innego: mocznik przeciwdziałał przyciąganiu wody przez jony sodu i chlorku. Jednak syntezowanie mocznika wymaga dużo więcej energii, co wyjaśnia, dlaczego osoby na diecie o wysokiej zawartości soli spożywały więcej. Wyższy poziom soli w diecie nie zwiększał pragnienia, lecz potęgował uczucie głodu.

Mocznik nie jest produktem ubocznym, jak wcześniej zakładano. Okazuje się on ważnym osmolitem - substancją pomagającą w transporcie wody. Jego funkcją jest utrzymywanie w organizmie wody kiedy nasze ciała pozbywają się soli. Natura najwyraźniej znalazła drogę do oszczędzania wody, która w innym wypadku byłaby przeniesiona do moczu przez sól – wyjaśnił profesor Friedrich C. Luft z Max Delbrück Center for Molecular Medicine."

https://dzienniknaukowy.pl/zdrowie/sol- ... pragnienie
0 x



Awatar użytkownika
songo70
Moderator
Posty: 11946
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 839
x 255
Podziękował: 11614 razy
Otrzymał podziękowanie: 17919 razy

Re: Sól oraz sól morska - właściwości i znaczenie

Nieprzeczytany post autor: songo70 » niedziela 28 kwie 2019, 09:49

sól z kopalń to też sól morska, tyle tylko, że ma milioooony lat:

https://youtu.be/xomYdSxZVFo
0 x


panta rhei

cedric
Posty: 4946
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 77
x 119
Podziękował: 2830 razy
Otrzymał podziękowanie: 7345 razy

Re: Sól oraz sól morska - właściwości i znaczenie

Nieprzeczytany post autor: cedric » czwartek 02 maja 2019, 11:26

CZARNA SÓL (KALA NAMAK) – INDYJSKIE WSPARCIE DLA ORGANIZMU

https://www.odkrywamyzakryte.com/czarna-sol-kala-namak/

https://youtu.be/L2J0ZaJnpyI
0 x



Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 11574
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 61
x 553
Podziękował: 26775 razy
Otrzymał podziękowanie: 17354 razy

Re: Sól oraz sól morska - właściwości i znaczenie

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » czwartek 09 maja 2019, 22:15

....

Jest swoistym sukcesem mainstreamu redefinicja pojęcia soli
w świadomości społecznej.


Pod pojęciem soli wielu ludzi rozumie

coś zupełnie innego, niż nasi przodkowie.


Sól nie jest już dla większości ludzi tym naturalnym, pełnym informacji wibracyjnej produktem,
zawierającym szerokie spektrum życiodajnych pierwiastków i mikroelementów,
niezbędnych ludzkiemu organizmowi do normalnego funkcjonowania.

Obecnie pod pojęciem soli / soli kuchennej, wielu ludzi rozumie coś, co jest już tylko odpadem
przemysłowym.
Ten odpad, zawierający aż 99,9% chlorku sodowego, nazywany jest
eufemistycznie „solą kuchenną” i pod tą nazwą sprzedawany.

Dlaczego mówię o odpadzie przemysłowym?

Pierwiastki zawarte w soli (nie „oczyszczonej”) są bardzo cenne. Jest niezłym przedsięwzięciem biznesowym wyekstrahować te pierwiastki z soli w celu sprzedaży.

Rzecz jednak w tym, że z punktu widzenia konsumpcji, pozostałość, pozbawiona tych życiodajnych pierwiastków - jest tym, czym jest – już tylko odpadem przemysłowym. Ale oto okazuje się, że po dodaniu pewnych związków chemicznych zwanych antyzbrylaczami (deklarowany cel: zapobieganie
zbrylaniu)
i nazwaniu tego solą kuchenną lub solą stołową, można to sprzedawać ludziom.

Czym są te związki chemiczne i czy nie szkodzą zdrowiu? Nie można niestety powiedzieć,
że nie szkodzą. To na przykład sole toksycznego aluminium bądź też żelazocyjanek potasu,
E 636. Ten drugi czynnik w kwaśnym środowisku (w żołądku mamy, co za przypadek, do
czynienia z silnym odczynem kwaśnym) rozkłada się w wydzielaniem trującego cyjanowodoru
.
(.....)

http://vibronika.eu/images/pdf/sollekiem.pdf
0 x


czasem tak długo wpatrujemy się w zamknięte drzwi, że nie dostrzegamy tych, które już dawno się otworzyły...

cedric
Posty: 4946
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 77
x 119
Podziękował: 2830 razy
Otrzymał podziękowanie: 7345 razy

Re: Sól oraz sól morska - właściwości i znaczenie

Nieprzeczytany post autor: cedric » środa 15 maja 2019, 15:06

Protokół solny ( M.Martwe)- było już wspomniane
https://zdrowie831.wordpress.com/2019/0 ... kol-solny/
0 x




Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 11574
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 61
x 553
Podziękował: 26775 razy
Otrzymał podziękowanie: 17354 razy

Re: Sól oraz sól morska - właściwości i znaczenie

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » środa 12 cze 2019, 06:57

niedoczekanie wasze :lol:
Usuń sól z jadłospisu!
Światowy Tydzień Walki z Nadmiernym Spożyciem Soli
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej IŻŻ


Obrazek

Nadmiar soli w diecie podnosi ciśnienie krwi oraz zwiększa ryzyko udaru mózgu, zawału serca i chorób sercowo-naczyniowych – przypomina Instytut Żywności i Żywienia oraz organizatorzy kampanii World Action on Salt and Health (WASH) w ramach obchodzonego w dniach 4–10 marca 2019 roku Światowego Tygodnia Walki z Nadmiernym Spożyciem Soli.

Obecnie średnie spożycie soli na świecie szacuje się w granicach 8–15 g/dzień. W wielu krajach 80% spożytej soli pochodzi z przetworzonych produktów, takich jak: pieczywo, płatki śniadaniowe czy gotowe dania i przekąski, a także z potraw podawanych w restauracjach, stołówkach, kawiarniach czy innych lokalach gastronomicznych.

Jak oceniają organizatorzy kampanii, dotychczas w żadnym kraju nie osiągnięto rekomendowanej przez WHO zawartości soli w diecie, która wynosi poniżej 5 g/dzień. Przewiduje się również, że w żadnym kraju nie uda się zredukować o 30% spożycia soli do 2025 roku.

– „Choć spożycie soli w Polsce nadal przekracza rekomendowane wartości (średnio wynosi ok. 10 g/dzień), to jednak w ciągu ostatnich 20 lat obniżyło się o około 5 g. Ta pozytywna zmiana jest wynikiem licznych działań edukacyjnych prowadzonych również przez Instytut Żywności i Żywienia – m.in. w 2009 roku po raz pierwszy w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej wprowadziliśmy symbol przekreślonej solniczki, podkreślając szkodliwość spożywania nadmiernej ilości soli. Dodatkowo organizujemy spotkania z przedstawicielami przemysłu, aby znaleźć wspólne rozwiązania zmierzające do obniżenia ilości soli w produktach spożywczych”. – mówi prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia.

Jak można ograniczyć spożycie soli?

5 kroków do 5 g soli dziennie:

Stopniowo zmniejszaj ilość soli dodawanej podczas gotowania (do takich zmian powinny się przyzwyczaić kubeczki smakowe).
Do wzmacniania smaku potraw używaj zamiast soli: świeżych i suszonych ziół, przypraw, soku z cytryny, czosnku oraz świeżych papryczek chilli.
Warzywa konserwowe odcedź i przepłucz pod bieżącą wodą (zalewa często zawiera znaczne ilości soli).
Czytaj etykiety w celu wybrania produktu o jak najmniejszej zawartości soli.
Nie stawiaj solniczki na stole, aby utrudnić dosalanie gotowych potraw.
https://www.mp.pl/pacjent/dieta/aktualn ... yciem-soli
0 x


czasem tak długo wpatrujemy się w zamknięte drzwi, że nie dostrzegamy tych, które już dawno się otworzyły...

cedric
Posty: 4946
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 77
x 119
Podziękował: 2830 razy
Otrzymał podziękowanie: 7345 razy

Re: Sól oraz sól morska - właściwości i znaczenie

Nieprzeczytany post autor: cedric » czwartek 04 lip 2019, 18:52

0 x



cedric
Posty: 4946
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 77
x 119
Podziękował: 2830 razy
Otrzymał podziękowanie: 7345 razy

Re: Sól oraz sól morska - właściwości i znaczenie

Nieprzeczytany post autor: cedric » wtorek 05 lis 2019, 22:25

http://old.life-enhancement.com/magazin ... -mortality

Durk Pearson & Sandy Shaw®
Life Extension NewsTM
Tom 13 nr 4 • Sierpień 2010

Pacjenci na diecie niskosolnej mają zwiększoną śmiertelność
W artykule z 2010 r. 1 opisano „kontrowersyjne odkrycie kliniczne, że zmniejszenie spożycia sodu lub zmniejszenie ilości wydalanego moczu odwrotnie koreluje ze śmiertelnością sercową u pacjentów”. Nie jest to szeroko dyskutowane w mediach publicznych.

Autorzy tego nowego artykułu mówią, że „… ciekawa seria badań klinicznych przeprowadzonych przez Aldermana w ciągu ostatnich 20 lat podważa zasadność tego podejścia [po diecie niskosolnej], bez silnych mechanistycznych podstaw naukowych, takich jak zmniejszona biodostępność NO w sercu. Na przykład pacjenci na diecie LS [o niskiej zawartości soli] mają wzrost zdarzeń wieńcowych w porównaniu z tymi na normalnym spożyciu soli (NS). ”„ Kontrowersje wokół potencjalnych szkodliwych efektów diety LS zostały omówione przez Aviv, proponując hipoteza, że ​​istnieje krzywa funkcji w kształcie litery U rządząca przyjmowaniem soli. Ponadto proponuje się, aby efektem odpowiedzialnym za śmiertelność zarówno przy wysokim, jak i po spożyciu LS był nadtlenek NO ”.

Autorzy cytują artykuł potwierdzający ich stwierdzenie, że „podczas ograniczania spożycia soli już ustalono, że występuje wzrost stężenia angiotensyny II w osoczu”. „Zdolność NO [tlenku azotu] do zmniejszania zużycia tlenu in vitro u normalnej myszy serce jest prawie zniesione podczas inkubacji z angiotensyną II za pośrednictwem mechanizmu zależnego od receptora AT1 [angiotensyny II typu 1] ”. Zwiększona produkcja nadtlenku stymulowana przez angiotensynę II powoduje zmniejszenie dostępności NO z powodu interakcji nadtlenku i NO, który tworzy silny utleniacz nadtlenoazotyn. Co ciekawe, gamma-tokoferol jest silnym zmiataczem nadtlenoazotynu (bardziej skutecznym niż alfa-tokoferol) i chroni przed indukowanym przez nadtlenoazotyn utlenianiem lipidów.2

Naukowcy przeprowadzili eksperymenty na dorosłych samcach kundli, którzy zostali umieszczeni na diecie niskosolnej (LS) (0,05% chlorek sodu) przez dwa tygodnie. Stwierdzili, że rozszerzenie naczyń krwionośnych za pośrednictwem NO było zahamowane o 44% w LS w porównaniu do kontroli. Co jednak ważne, odkryli, że dożylny wlew kwasu askorbinowego lub apocyniny w tym samym czasie, co dieta LS „ostro i całkowicie odwrócił to hamowanie”. Ponieważ apocynina jest silnym inhibitorem oksydazy NADPH, która wytwarza nadtlenek, pokazuje, jak ważny jest nadtlenek hamujący wpływ LS na rozszerzenie naczyń krwionośnych za pośrednictwem NO.

Ponadto LS indukował wzrost w dwóch podjednostkach oksydazy NADPH, p47phox (wzrost o 121%) i gp91phox (wzrost o 44%), a także zwiększył ekspresję genów w tkance serca LS p47phox 1,6-krotnie i gp91phox 2,0-krotnie. Autorzy podsumowują: „Dieta LS indukuje aktywację układu renina-angiotensyna, która zwiększa stres oksydacyjny poprzez oksydazę NADPH i osłabia biodostępność NO w sercu”.

„… Nasze badania zdefiniowały potencjalny mechanizm, zmniejszenie bioaktywności NO, co może przyczynić się do szkodliwych skutków LS u pacjentów”. 1 Autorzy ostrzegają jednak, że „[kliniczne znaczenie naszego badania nadal pozostaje bądź zdeterminowany. ”1

Niższy stosunek potasu / sodu w nowoczesnej diecie w porównaniu do diety paleolitycznej

Dowody wskazują, że to nie wysoki poziom sodu jest podstawowym problemem w nadciśnieniu, ale niski stosunek potasu do sodu we współczesnej diecie. 3 W badaniu pacjentów wybranych do nadciśnienia samoistnego wodorowęglan potasu znacznie obniżył wysokie ciśnienie krwi o 8 tygodni w porównaniu z placebo, podczas gdy chlorek potasu nie, 3 sugerując, że nadmiar chlorku zamiast sodu może być czynnikiem chorobotwórczym w nadciśnieniu wywołanym solą. W innym badaniu, tym przeprowadzonym przez autorów artykułu nr 3, wykazali w 41 kontrolowanych metabolicznie badaniach 38 zdrowych mężczyzn z normotensją (24 czarnych mężczyzn i 14 białych mężczyzn) „że u większości Czarnych, ale nie u białych, wrażliwość na sól występowało, gdy dietetyczny potas był nawet nieznacznie niedobór, 30 mmol / dzień, ale nie towarzyszy mu hipokaliemia [klinicznie widoczny niedobór potasu], co oceniono na podstawie stężenia potasu w surowicy na poziomie 4,0 mmol / l. Jednak wpływ presji [wzrostu ciśnienia krwi] obciążenia NaCl był tłumiony zależnie od dawki, gdy dietetyczny potas został zwiększony do 70 i 120 mmol / L dziennie przez dodatkowe KHCO3 [wodorowęglan potasu]. ”Ponadto autorzy3 podają, że wraz z wiekiem wodorowęglan w osoczu zmniejsza się, a stężenie chlorku w surowicy wzrasta. Stąd, jeśli problemem jest nadmiar chlorków, a zmniejszenie z pewnością wodorowęglanu, pogarsza się z wiekiem.

Każdy z nas przyjmuje suplement wodorowęglanu potasu (Potas Basics ™) w celu obniżenia ciśnienia krwi, a także zmniejszenia obciążenia kwasem pokarmowym, zwiększenia masy mięśniowej, zmniejszenia utraty masy kostnej, zmniejszenia ryzyka udaru i poprawy funkcji śródbłonka. [Patrz „Suplementacja wodorowęglanu potasu” i „Wodorowęglan potasu w celu obniżenia ciśnienia krwi i zwiększenia masy mięśniowej” w wydaniu z kwietnia 2009 r.]

Bibliografia

1. Suematsu i in. Potencjalne mechanizmy chorób serca wywołanych dietą niskosodową: nadtlenek NO w sercu, ”Circ Res 106: 593-600 (2010).
2. Christen i in. Gamma tokoferol wyłapuje mutagenne elektrofile, takie jak [reaktywne formy tlenku azotu] i uzupełnia alfa-tokoferol: implikacje fizjologiczne. Proc Natl Acad Sci USA 94: 3217-22 (1997).
3. Morris i in. Różne efekty dodatkowego KCl i KHCO3: implikacje patofizjologiczne i kliniczne. Semin Nephrol 19 (5): 487-93 (1999).
0 x



cedric
Posty: 4946
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 77
x 119
Podziękował: 2830 razy
Otrzymał podziękowanie: 7345 razy

Re: Sól oraz sól morska - właściwości i znaczenie

Nieprzeczytany post autor: cedric » czwartek 07 lis 2019, 21:01

Sól cebulowa

https://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdro ... 25781.html

"Najczęściej sól cebulowa powstaje ze zmieszania soli kuchennej z suszoną cebulą w proporcji 1:5. Do przemysłowej produkcji zwykle wykorzystuje się zwykłą żółtą cebulę, choć możliwe jest również użycie czerwonej lub białej odmiany. Warzywa po zebraniu są mechanicznie obierane i krojone, a następnie suszone metodą dehydratacji, suszenia mrozem lub suszenia próżniowego. Częścią procesu produkcji jest często również naświetlanie, które ma na celu eliminację potencjalnych drobnoustrojów. W końcowym ekstrakcie poziom wilgoci sięga zaledwie 4-5%. W efekcie smak suszonej cebuli jest około 10 razy silniejszy niż świeżego warzywa. Proces jest dziś praktycznie całkowicie zmechanizowany - od porcjowania po paczkowanie.

Połączenie soli z suszoną cebulą ma ciekawy wydźwięk praktyczny – sól, jako substancja zatrzymująca wilgoć, zapobiega utracie smaku zawartego w olejkach eterycznych naturalnie obecnych w złotych główkach. Spożycie soli cebulowej, nawet bez obróbki cieplnej, zwykle jednak nie skutkuje nieprzyjemnym zapachem z ust, co dla wielu konsumentów jest zasadniczą korzyścią."
0 x



Awatar użytkownika
Thotal
Posty: 7652
Rejestracja: sobota 05 sty 2013, 16:28
x 27
x 253
Podziękował: 6035 razy
Otrzymał podziękowanie: 12043 razy

Re: Sól oraz sól morska - właściwości i znaczenie

Nieprzeczytany post autor: Thotal » wtorek 12 lis 2019, 08:46

brak soli ...


https://www.youtube.com/watch?v=3HYZeA7mrEg




Pozdrawiam - THoTal :)
0 x



ODPOWIEDZ