Witam wszystkich użytkowników tego forum

17.03.23
Forum przeżyło dziś dużą próbę ataku hakerskiego. Atak był przeprowadzony z USA z wielu numerów IP jednocześnie. Musiałem zablokować forum na ca pół godziny, ale to niewiele dało. jedynie kilkukrotne wylogowanie wszystkich gości jednocześnie dało pożądany efekt.
Sprawdził się też nasz elastyczny hosting, który mimo 20 krotnego przekroczenia zamówionej mocy procesora nie blokował strony, tylko dawał opóźnienie w ładowaniu stron ok. 1 sekundy.
Tutaj prośba do wszystkich gości: BARDZO PROSZĘ o zamykanie naszej strony po zakończeniu przeglądania i otwieranie jej ponownie z pamięci przeglądarki, gdy ponownie nas odwiedzicie. Przy włączonych jednocześnie 200 - 300 przeglądarek gości, jest wręcz niemożliwe zidentyfikowanie i zablokowanie intruzów. Bardzo proszę o zrozumienie, bo ma to na celu umożliwienie wam przeglądania forum bez przeszkód.

25.10.22
Kolega @janusz nie jest już administratorem tego forum i jest zablokowany na czas nieokreślony.
Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
/blueray21

Ze swojej strony proszę, aby unikać generowania i propagowania wszelkich form nienawiści, takie posty będą w najlepszym wypadku lądowały w koszu.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.

Pozdrawiam wszystkich i nieustająco życzę zdrowia, bo idą trudne czasy.

/blueray21

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.


/blueray21

Kwas żołądkowy, a zdrowie

Awatar użytkownika
Basia7
Posty: 995
Rejestracja: niedziela 15 mar 2015, 01:06
x 39
x 95
Podziękował: 2263 razy
Otrzymał podziękowanie: 2217 razy

Re: Kwas żołądkowy, a zdrowie

Nieprzeczytany post autor: Basia7 » sobota 30 sty 2016, 22:58

@Blu dziękuje,

jak to stosować? na etykiecie nie ma żadnych sugestii
Czy pobierać z posiłkiem czy przed? HCL wtedy pomijać?
To super że pomaga wytwarzać kwas żołądkowy, tak podejrzewałam i dlatego kupiłam.
Zrozumiałam, że poza tym ma takie samo działanie jak zwykła lizyna?
0 x



Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 9759
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 500
Podziękował: 449 razy
Otrzymał podziękowanie: 14683 razy

Re: Kwas żołądkowy, a zdrowie

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » sobota 30 sty 2016, 23:49

Tak, to ma działanie przeciwwirusowe, tym samym przeciw-zapalne.
Kwasu wytworzy raczej niewiele, w każdym razie po mojemu nie wpłynie to na twoje dawkowanie kwasu solnego, a to sobie chyba dobrałaś do potrzeb, bo dawki bywają różne w zależności od osoby.
Stosować jak lizynę w ostrych stanach 0,5 g (tego raczej 0,6g) co godzinę 3-4 razy rano i pod wieczór. W trudniejszych przypadkach, jak u @Daniela dawka 1,2 g.
Profilaktycznie, dla likwidacji niedoborów 3 x 0,6 g wystarczy.
1 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
Baro063
Posty: 291
Rejestracja: sobota 28 mar 2015, 15:32
x 14
x 5
Podziękował: 76 razy
Otrzymał podziękowanie: 247 razy

Re: Kwas żołądkowy, a zdrowie

Nieprzeczytany post autor: Baro063 » niedziela 31 sty 2016, 02:03

@Ba­sia
Ja rów­nież lizynę wyszu­ka­łem w ofer­cie i mia­łem się zapy­tać w jej spra­wie, ale już Blue wszystko wyja­śnił, więc w Ponie­dzia­łek kupuję HCL i Lizynę.
Basiu co jesz­cze kupi­łaś oprócz tych dwóch pro­duk­tów, może się podzie­lisz z nami? ;)
0 x



Awatar użytkownika
Basia7
Posty: 995
Rejestracja: niedziela 15 mar 2015, 01:06
x 39
x 95
Podziękował: 2263 razy
Otrzymał podziękowanie: 2217 razy

Re: Kwas żołądkowy, a zdrowie

Nieprzeczytany post autor: Basia7 » niedziela 31 sty 2016, 12:11

@Baro,
kupiłam w tym sklepie poza tym: sodę, kwas L-askorbinowy-wit C, węglan potasu, kwas cytrynowy.
Ceny są podobne jak na allegro + przesyłka 19zł.
Jednak na allegro nie kupisz HCL!, dlatego tu będę robić zakupy.
1 x



Awatar użytkownika
Baro063
Posty: 291
Rejestracja: sobota 28 mar 2015, 15:32
x 14
x 5
Podziękował: 76 razy
Otrzymał podziękowanie: 247 razy

Re: Kwas żołądkowy, a zdrowie

Nieprzeczytany post autor: Baro063 » niedziela 31 sty 2016, 12:25

@Basia
No dokładnie Basiu, czego się nie robi dla zdrowia.
Pozdrawiam cieplutko ;)
0 x



Awatar użytkownika
Basia7
Posty: 995
Rejestracja: niedziela 15 mar 2015, 01:06
x 39
x 95
Podziękował: 2263 razy
Otrzymał podziękowanie: 2217 razy

Re: Kwas żołądkowy, a zdrowie

Nieprzeczytany post autor: Basia7 » czwartek 04 lut 2016, 23:18

Wyszło mi 3 ltry 10% kwasu solnego HCL :D

ps. jeżeli ktoś w potrzebie mogę się podzielić...
0 x



Awatar użytkownika
Baro063
Posty: 291
Rejestracja: sobota 28 mar 2015, 15:32
x 14
x 5
Podziękował: 76 razy
Otrzymał podziękowanie: 247 razy

Re: Kwas żołądkowy, a zdrowie

Nieprzeczytany post autor: Baro063 » piątek 05 lut 2016, 19:41

3 litry aż :)
Tu musi być 10% czy można 33% używać?
Bo ja jeszcze swojego nie kupiłem, dopiero w tym tygodniu co przyjdzie, kupię.
Jak lepiej 10% to mogę kupić od Ciebie Basiu heh ;)
0 x



Awatar użytkownika
Basia7
Posty: 995
Rejestracja: niedziela 15 mar 2015, 01:06
x 39
x 95
Podziękował: 2263 razy
Otrzymał podziękowanie: 2217 razy

Re: Kwas żołądkowy, a zdrowie

Nieprzeczytany post autor: Basia7 » piątek 05 lut 2016, 21:58

Baro, kupiłam 1litr - 33% i dałam zrobić na 10% wg przepisu Blu.
33% wypaliłoby pewnie żołądek. Zrobiony 10% bierze się na kropelki w szklance wody przed posiłkiem.
Jest tu gdzieś wyżej napisane.
Co do wysyłki napiszę na PW.
pozdrawiam ;)
0 x



Awatar użytkownika
Baro063
Posty: 291
Rejestracja: sobota 28 mar 2015, 15:32
x 14
x 5
Podziękował: 76 razy
Otrzymał podziękowanie: 247 razy

Re: Kwas żołądkowy, a zdrowie

Nieprzeczytany post autor: Baro063 » sobota 06 lut 2016, 00:53

Ja wiem o tym.
No za pewne tak, wypaliło by żołądek.
Ok to czekam, również pozdrawiam ;)
0 x



Awatar użytkownika
forester
Posty: 1640
Rejestracja: piątek 12 cze 2015, 16:34
x 156
x 106
Podziękował: 1323 razy
Otrzymał podziękowanie: 2615 razy

Re: Kwas żołądkowy, a zdrowie

Nieprzeczytany post autor: forester » sobota 06 lut 2016, 20:10

TARCZYCA A TRAWIENIE I KWAS SOLNY

Niestety problem z niedoczynnością tarczycy to nie tylko problem jednego naszego narządu, który wydziela za mało hormonów - często złe leczenie (za niska dawka euthyroxu) niesie za sobą lawinę innych dolegliwości, na które lekarze nie zwracają uwagi. Wspominałam już, że mając niedoczynność tarczycy należy sprawdzić poziom witaminy B12, D3 i żelaza, a także częsty jest "niedobór" kwasu solnego i pojawia się "słabe" trawienie.

Tarczyca produkuje hormony, które pośrednio wpływają na poziom energii fizycznej i psychicznej, poziom koncentracji, metabolizm, stan włosów, skóry, paznokci, owulacje u kobiet - i wiele wiele innych. Zbyt niski poziom hormonów (ft3 i ft4 poniżej 50-100 % normy - sprawa indywidualna) prowadzi do powolnego "niszczenia" organizmu- zbyt mała ilość kwasu solnego powoduje złe trawienie dostarczonego pokarmu, nieszczelność jelit, wzdęcia, bóle, zaparcia i inne przykre objawy ze strony przewodu pokarmowego. Słabe jelita to słaba absorpcja witamin i minerałów, a więc słabsza kondycja włosów i paznokci. Do tego często jesteśmy leczeni polprazolem czy innym lekiem IPP, który tylko dolewa oliwy do ognia. Słabe jelita to także depresje, problem z koncentracją, ponieważ dobre trawienie to dobre samopoczucie, a w jelitach wytwarzana jest np. serotonina- hormon szczęścia, neuroprzekaźnik.

Jednym z problemów, na które na pewno należy zwrócić uwagę mając niedoczynność tarczycy jest odpowiednia ilość kwasu solnego, wydzielanego przez żołądek.


Objawy niskiego kwasu solnego:
-zgaga
-niestrawności
-niestrawione resztki pokarmowe w kale
-zaparcia
-wzdęcia
-rozdrażnienie, depresja
-nietolerancje pokarmowe
-wrzody żołądka

A co za tym idzie:
-przerost candidy
-pasożyty
-wypadające włosy i słabe paznokcie
-niski poziom witaminy B12
-trądzik, egzema

Co powoduje niską ilość wydzielanego kwasu?
-STRES -przede wszystkim
-przetworzona dieta: kolorowe napoje gazowane, krakersy, paluszki, chipsy, wędliny, kiełbasy, parówki, frankfurterki, pieczywo- chleb, bułki, drożdżówki, cukierki, batoniki, pączki etc.
-tabletki antykoncepcyjne
-leki IPP np. polprazol
-antybiotyki
-alkohol
-papierosy

Obrazek

Kiedy do żołądka trafia pokarm, wydziela on automatycznie kwas solny. Pod wpływem tego kwasu, pepsynogen obecny w soku żołądkowym zostaje przekształcony do pepsyny, która powoduje rozpad białka na proteiny, a następnie na aminokwasy. Aminokwasy są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, niektórych z nich nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć sam (aminokwasy egzogenne).
Aminokwasy takie np. walina, leucyna, izoleucyna pobudzają syntezę białek, zwiększają wydzielanie niektórych hormonów anabolicznych.
Tryptofan, również egzogenny jest niezbędny do powstania serotoniny. Działa przeciwdepresyjnie, poprawia nastrój i gwarantuje dobry sen, a także zmniejsza nadpobudliwość i poprawia działanie mózgu. Wpływa na odczucie sytości.
Metionina poprawia stan skóry, zapobiega łamliwości paznokci i wypadaniu włosów. Odgrywa ważną rolę w syntezie choliny i lecytyny (witaminy z grupy B), zapobiega stłuszczeniu wątroby i innym jej uszkodzeniom oraz wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe. Ponadto pełni ważną rolę w czynnościach nadnerczy, przede wszystkim w syntezie adrenaliny.
To tylko bardzo krótki 3 przykładowych aminokwasów.


Dlatego poprawny rozkład białek do aminokwasów jest bardzo ważny (nie mówiąc już o odpowiedniej podaży białka: mięso, jaja, ryby). Jeśli białko będzie źle strawione- cząsteczka będzie duża i dostając się do naszego krwiobiegu -zamiast w postaci witaminy/aminokwasu - spowoduje szereg reakcji prowadzących do gorszego samopoczucia, a w konsekwencji do chorób. Podnosi się poziom stresu (organizm w którym krążą duże cząsteczki białka jest postrzegany jako chory, zainfekowany)-kortyzolu, a co za tym idzie- poziom cukru we krwi. Wiecznie podwyższony poziom cukru we krwi, prowadzi do insulinooporności, a następnie cukrzycy. Krążące molekuły niestrawionej do końca cząsteczki białka powoduje zanieczyszczenie organizmu zmuszając m.in. wątrobę do ciągłej pracy. Kolejnym problemem związanym z niskim poziomem kwasu solnego jest niedobór aminokwasów, prowadzący do słabych mięśni, umysłu, słabej pracy wielu narządów w naszym organizmie, jeszcze gorsze trawienie, słabe włosy, paznokcie, słaba regeneracja naskórka, słaba odporność i tak dalej...

Chroni także przed dostaniem się drobnoustrojów do naszego ustroju. Jest barierą, ochroną przed infekcjami, chorobami z powodu zanieczyszczonego pokarmu. A więc niski kwas solny to słaba ochrona przed drobnoustrojami, a co tym idzie- słaby układ odpornościowy. Dlatego przy chorobie Hashimoto i Graves odpowiednia ilość kwasu solnego jest bardzo ważna, aby zredukować atak przeciwciał na tarczycę.


Kwas solny rozdrabnia przegryziony i przeżuty pokarm jeszcze bardziej, przygotowując go do dalszej drogi do jelit, gdzie zostają wchłonięte witaminy i minerały.
Jego niski poziom prowadzi do niedoborów witamin i minerałów (np. B12, D3, żelaza, cynku; kwas solny jonizuje minerały zwiększając ich biodostępność, czyli przyswajalność) a także to niskiej ilości aminokwasów (o czym wspomniałam wyżej) i neuroprzekaźników (przekazują sygnały nerwowe z komórki do komórki -ich ilość, jakość warunkuje np. nasz poziom koncentracji).
Źle strawiony pokarm, zmieszany z kwasem solnym, cofa się do przełyku powodując pieczenie, popularnie znane jako zgaga. Niestety jest to objaw zbyt małej ilości kwasu solnego, a nie zbyt dużej ilości. Dlatego bardzo chętnie przepisywane przez lekarzy inhibitory pompy protonowej (leki IPP) jak polprazol nie są skuteczne na dłuższą metę- co prawda lek ten łagodzi objaw- uczucie zgagi mija, ale z czasem wydzielamy kwasu jeszcze mniej i trzeba dawkę podwyższać - przyczyna nie zostaje usunięta. Aby usunąć przyczynę, należy przede wszystkim ustalić odpowiednią dawkę hormonu w wypadku niedoczynności tarczycy, a także zadbać o odpowiednie trawienie - wyrzucić przetworzoną żywność, gluten, w wielu przypadkach nabiał (ukryte nietolerancje pokarmowe), jeść odpowiednią ilość warzyw i owoców (zawierają enzymy konieczne do trawienia). Tymczasowym rozwiązaniem jest suplementacja kwasem solnym (mi bardzo pomogła, pozbyłam się wszelkich objawów ze strony układu pokarmowego), lub w delikatniejszej wersji (u mnie okazała się za mało skuteczna - picie wody z octem jabłkowym lub sokiem z cytryny przed posiłkiem, a także suplementacja probiotykami lub kiszonkami - żywnością fermentowaną - np. herbata z kombuchy.

O niskiej ilości kwasu solnego dowiedziałam się poprzez badanie chlorków- wyszedł niski poziom (kwas solny to inaczej chlorowodór), a także zauważyłam dużą poprawę, kiedy piłam przed każdym posiłkiem wodę z octem jabłkowym - oba pobudzają wydzielanie enzymów trawiennych.
Betaina HCL
Biorę 2 tabletki w trakcie posiłku (zawierającym białko np. mięso, jaja). Z początku trzeba zrobić test: bierzemy 2 tabletki i czekamy, czy pojawi się uczucie ciepła/palenia w żołądku - po posiłku. Jeśli tak- dawka jest za duża, jeśli nie, zwiększamy i znów sprawdzamy czy wystąpi pieczenie, jeśli nie- zwiększamy itd.

Pomocne mogą być także enzymy trawienne (kiedy np. nasza wątroba i trzustka wydziela ich za mało) np. Super enzymes, Now Food.

Test na wydzielanie kwasu solnego:
rano, na czczo wymieszaj 1/4 łyżeczki sody w 3/4 szklanki wody i wypij. Czekaj i licz czas aż do beknięcia - jeśli pojawi się do 2-3 minut, jest ok, jeśli nie- wydzielasz kwasu za mało. Kwas solny reagując z sodą tworzy dwutlenek węgla, który powoduje beknięcie (NaHCO3 + HCl → NaCl + H2O + CO2↑ kwas + zasada -> sól + woda -reakcja zobojętniania). Gdy jest go wystarczająco dużo reakcja zachodzi szybko - w ciągu 2-3 min CO2 wydostaje się przez usta ; ) Najlepiej jest wykonać ten test 3-4 dni z rzędu dla pewności.

Inne przyczyny niskiego kwasu solnego:
-starzenie się - im człowiek starszy tym mniej wydziela kwasu solnego
-nietolerancje pokarmowe np. na gluten, kakao, kawę, laktozę
-bakteria H. Pylori

Jak naturalnie poprawić trawienie?
Proste rady, których sama nie potrafię wdrożyć w życie...ale się staram! ;D
-jedz powoli, nigdy w pośpiechu, przy stole, na siedząco, wyprostowany, co sprzyja poprawnemu trawieniu
-nie pij żadnych płynów (nawet wody) co najmniej 20 minut przed i co najmniej 3h po posiłku - rozcieńczasz kwas solny i enzymy
-przeżuwaj pokarm, dopóki nie będzie przypominać pierwotnej konsystencji
-stosuj naturalne herbaty ziołowe: mięta, koper włoski, prawoślaz czy rumianek, a także ziołowe toniki na trawienie,


http://www.alpacasquare.pl/2014/07/tarczyca-trawienie-i-kwas-solny.html
0 x



conqest
Posty: 23
Rejestracja: środa 29 lip 2015, 12:07
x 2
x 1
Otrzymał podziękowanie: 17 razy

Re: Kwas żołądkowy, a zdrowie

Nieprzeczytany post autor: conqest » poniedziałek 08 lut 2016, 11:37

Basia7 pisze:Wyszło mi 3 ltry 10% kwasu solnego HCL :D

ps. jeżeli ktoś w potrzebie mogę się podzielić...


Witam
Jeżeli jest jeszcze taka możliwość to chętnie odkupie na własny użytek... ;)
0 x



knopexyz
Posty: 27
Rejestracja: niedziela 10 sty 2016, 17:52
Otrzymał podziękowanie: 22 razy

Re: Leczenie PŁYNEM LUGOLA

Nieprzeczytany post autor: knopexyz » poniedziałek 15 lut 2016, 00:16

Mam pytanie

na zakwaszenie żołądka przyjmowałem betain hcl, niestety nie było poprawy a nawet pogorszenie ( gorsze biegunki niż mam normalnie)
Może jestem uczulony na jakiś składnik ?

czy kwas solny stosowany doustnie da lepsze efekty od betain hcl
0 x



Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 9759
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 500
Podziękował: 449 razy
Otrzymał podziękowanie: 14683 razy

Re: Leczenie PŁYNEM LUGOLA

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » wtorek 16 lut 2016, 08:57

Zarówno dawkę kwasu solnego, jak i betainy trzeba dobrać indywidualnie. Betaina oprócz kwasu solnego, który powstaje w wyniku rozkładu chlorowodorku zawiera enzymy trawienne, jakie - jest do sprawdzenia na opakowaniu.
Ale ten kierunek jest słuszny, bo zawsze z niedoborem kwasu solnego idzie w parze niedobór tych enzymów.
Mało prawdopodobne abyś miał na to jakieś uczulenie, nigdy też nie słyszałem o nietolerancji pokarmowej betainy HCL.
Nie wiem jak długo próbowałeś to przyjmować i w jakich dawkach, ale taka reakcja pozornie świadczyłaby o zbyt malej ilości specyfiku.

Te posty przeniosę potem do zakwaszenia żołądka, zgodnie z ich tematyką.
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

knopexyz
Posty: 27
Rejestracja: niedziela 10 sty 2016, 17:52
Otrzymał podziękowanie: 22 razy

Re: Leczenie PŁYNEM LUGOLA

Nieprzeczytany post autor: knopexyz » wtorek 16 lut 2016, 15:55

dzieki!


a czy zamiast betain lub kwasu moge stosować nalewkwe piołunową lub inną nalewke ziołową z piołunem który działa na zwiększenie wydzielania kwasu solnego, enzymów trzustkowych i również żółciopędnie,



ja u siebe podejrzewam problem z wydzielaniem żółci ponieważ mam żołte stolce. (podejrzewam że przyczyną jest jakiś pierwotniak lub bakteria)


kiedyś stosowałem taką nalewke i stolec był ciemniejszy i widać lepiej strawiony
0 x



Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 9759
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 500
Podziękował: 449 razy
Otrzymał podziękowanie: 14683 razy

Re: Leczenie PŁYNEM LUGOLA

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » wtorek 16 lut 2016, 16:07

Oczywiście, możesz stosować wszystko co jest cholerycznie gorzkie. Piołun, wyciąg z gencjany, tylko piołun oprócz zalety wytruwania pasożytów jest toksyczny również dla ludzi - uwaga na dawki.
Ta gorycz zwiększa nie tylko wydatek żółci, ale również kwasu żołądkowego, jednak moim zdaniem, to nie wystarczy, przynajmniej przez jakiś okres i trzeba trawienie wspomagać kwasem, niezależnie od zaleceń pobierania soli w takiej, czy innej postaci.
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

knopexyz
Posty: 27
Rejestracja: niedziela 10 sty 2016, 17:52
Otrzymał podziękowanie: 22 razy

Re: Leczenie PŁYNEM LUGOLA

Nieprzeczytany post autor: knopexyz » wtorek 16 lut 2016, 16:25

czyli piołun będzie za słaby do zastąpienia np betain hcl

zamierzam tą nalewke brać codziennie przez pare miesięcy. w odpowiednich dawkach
0 x



jolus
Posty: 107
Rejestracja: czwartek 14 sty 2016, 17:42
x 2
x 6
Podziękował: 78 razy
Otrzymał podziękowanie: 135 razy

Re: Kwas żołądkowy, a zdrowie

Nieprzeczytany post autor: jolus » wtorek 16 lut 2016, 20:24

Jeśli jest tu ktoś, kto stosuje kwas solny dłużej, bardzo proszę o podzielenie się z nami wrażeniami.
0 x



Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 9759
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 500
Podziękował: 449 razy
Otrzymał podziękowanie: 14683 razy

Re: Leczenie PŁYNEM LUGOLA

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » środa 17 lut 2016, 21:38

@knopexyz, piołun nie zastępuje betainy. Jedynie jako substancja bardzo gorzka stymuluje produkcję twojego własnego kwasu żołądkowego, jak również produkcję żółci.
Jednak nie spodziewałbym się, że przywróci ci produkcję kwasu całkowicie, może w długim okresie czasu. Ale póki co musisz dostarczać do żołądka kwas solny, w takiej, czy innej formie. Najlepiej enzymy trawienne również.
Dawkę każdy musi dopasować do siebie. Niestety na betainie można zbankrutować.
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

jolus
Posty: 107
Rejestracja: czwartek 14 sty 2016, 17:42
x 2
x 6
Podziękował: 78 razy
Otrzymał podziękowanie: 135 razy

Re: Kwas żołądkowy, a zdrowie

Nieprzeczytany post autor: jolus » piątek 19 lut 2016, 18:57

Ludzie, napiszcie chociaż, czy jeść posiłki od razu po wypiciu, czy czekać ileś minut. I czy szkliwo nie ucierpi?
0 x



Awatar użytkownika
abcd
Posty: 5651
Rejestracja: środa 17 wrz 2014, 20:13
x 372
x 238
Podziękował: 30572 razy
Otrzymał podziękowanie: 9105 razy

Re: Kwas żołądkowy, a zdrowie

Nieprzeczytany post autor: abcd » piątek 19 lut 2016, 19:02

>jolus<, to jest forum nie czat i nie zawsze każdy zagląda we wszystkie napisane posty.
Zapewne otrzymasz odpowiedź ale może to troszku potrwać, jak widzisz zresztą. :)
0 x


Gdzie rodzi się wiara, tam umiera mózg.

Awatar użytkownika
Basia7
Posty: 995
Rejestracja: niedziela 15 mar 2015, 01:06
x 39
x 95
Podziękował: 2263 razy
Otrzymał podziękowanie: 2217 razy

Re: Kwas żołądkowy, a zdrowie

Nieprzeczytany post autor: Basia7 » piątek 19 lut 2016, 20:12

@joluś,
ja kwas solny stosuję od ok 7 miesięcy i bardzo sobie chwalę. Jeżeli jesteś pewna że nie masz soków żołądkowych to się w ogóle nie zastanawiaj tylko bierz.
Przed hcl brałam jakiś czas Betainę ale wychodzi drogo (miesięcznie ok 100zł) biorąc pod uwagę że,
to nie jest jednorazowy wydatek ale kuracja być może na lata. Poza tym betainy nie wolno popijać i zawsze mi gdzieś utknęła w połowie przełyku. Może inni są zadowoleni mnie to męczyło. Dlatego podjęłam próby zdobycia HCL, jak mi się udało nasz @bluery wytłumaczył jak go rozcieńczyć i używać i biorę go cały czas.
Możesz wypić parę minut przed posiłkiem i spokojnie jeść. Jeżeli chodzi o szkliwo to nic się nie dzieje.
To jest 10% kwas solny czyli "roztwór'" rozrzedzony i krzywdy żadnej nie zrobi, ale trzeba pić od 4 -8 kropli w pół szklanki wody natomiast powyżej do max 14 kropli w szklance wody. Jeżeli byś przejrzała cały temat ja już gdzieś opisywałam swoje wrażenia po używaniu kwasu.
Przypomnę tylko że bez tego nie strawi się żadne pożywienie, nie wytworzą się niezbędne aminokwasy,
nie przyswoją się żadne witaminy, a jak nie ma tego wszystkiego to organizm zaczyna poważnie chorować. Organizm ulega WYNISZCZENIU wiem co piszę, bo sama przez to przeszłam.
Teraz jedzenie mi smakuje, czuję się o wiele lepiej, wypróżniam się regularnie i wzorcowo :oops: a to ważne! przedtem było nieciekawie. Jeszcze nie jestem okazem zdrowia, bo to długa droga ale jest o niebo lepiej :D
ps. mam nadzieję że rozwiałam twoje wątpliwości i obawy.... nie obawiaj się
0 x



Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 9759
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 500
Podziękował: 449 razy
Otrzymał podziękowanie: 14683 razy

Re: Kwas żołądkowy, a zdrowie

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » piątek 19 lut 2016, 20:23

No i wszystko masz @jolus wyjaśnione. Dawkę dobierasz sobie sama, taką, aby stolec był właściwy. To zwykle zajmie chwilę czasu. Niektórzy tych kropli mogą potrzebować nawet więcej niż ogólne ramy, które @Basia podała.
Ze szkliwem nie ma problemu, jeśli się boisz - pij przez słomkę, możesz wtedy używać nawet mniejsze ilości wody do rozcieńczania, ok. połowy wymienionych.
Teraz to chyba już wszystko na ten temat.
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

jolus
Posty: 107
Rejestracja: czwartek 14 sty 2016, 17:42
x 2
x 6
Podziękował: 78 razy
Otrzymał podziękowanie: 135 razy

Re: Kwas żołądkowy, a zdrowie

Nieprzeczytany post autor: jolus » piątek 19 lut 2016, 22:49

Biorę się więc i ja za ten kwas. Mam go już od kilku dni, tylko mnie odrobinę strach obleciał, bo tam tyle na opakowaniu ostrzeżeń. Betainę biorę od około czterech miesięcy i trochę mi już pomogła.
0 x



Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13131
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 695
Podziękował: 30184 razy
Otrzymał podziękowanie: 19679 razy

Re: Kwas żołądkowy, a zdrowie

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » środa 24 lut 2016, 13:24

Gorzki Smak i Czasami Niezmiernie Kwaśny

Niektóre marki octu jabłkowego są bardzo kwaśne, powodując infekcje zgaga i drożdży. (Uwaga: niektóre marki organicznych octu jabłkowego zatrzymać drożdże, ale inne marki są tak kwaśne, że mogą one powodować drożdże zatem rozpocząć od mniejszej dawki, aby zobaczyć, jak twoje ciało reaguje na ocet.). 5% kwasowości jest to poziom opisany na wszystkich etykietach octu jabłkowego (ACV) , jednak wydaje się, że niektóre marki są bardziej kwaśne niż inne!
Raz kupiłem droga, organiczna, niepasteryzowana markę z ozdobnego złota etykieta i dostałem straszną zgagę, która trwała przez wiele godzin od wartości zaledwie 2 łyżeczki '!

http://www.earthclinic.com/remedies/acvinegar.html

Czy różne rodzaje OJ nie są przyczyna braku tolerancji żołądka przy próbie zakwaszania? ...
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 9759
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 500
Podziękował: 449 razy
Otrzymał podziękowanie: 14683 razy

Re: Kwas żołądkowy, a zdrowie

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » środa 24 lut 2016, 14:00

Pobieranie octu jabłkowego nie ma nic wspólnego z zakwaszaniem żołądka! To tylko pobożne życzenia.
Ocet nie trawi prawie niczego. Tylko kwas solny, podawany tak lub inaczej dokwasza żołądek.
Trawienie wspomagają również enzymy trawienne, ale w occie ich nie ma.
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

ODPOWIEDZ