Witam wszystkich użytkowników tego forum

17.03.23
Forum przeżyło dziś dużą próbę ataku hakerskiego. Atak był przeprowadzony z USA z wielu numerów IP jednocześnie. Musiałem zablokować forum na ca pół godziny, ale to niewiele dało. jedynie kilkukrotne wylogowanie wszystkich gości jednocześnie dało pożądany efekt.
Sprawdził się też nasz elastyczny hosting, który mimo 20 krotnego przekroczenia zamówionej mocy procesora nie blokował strony, tylko dawał opóźnienie w ładowaniu stron ok. 1 sekundy.
Tutaj prośba do wszystkich gości: BARDZO PROSZĘ o zamykanie naszej strony po zakończeniu przeglądania i otwieranie jej ponownie z pamięci przeglądarki, gdy ponownie nas odwiedzicie. Przy włączonych jednocześnie 200 - 300 przeglądarek gości, jest wręcz niemożliwe zidentyfikowanie i zablokowanie intruzów. Bardzo proszę o zrozumienie, bo ma to na celu umożliwienie wam przeglądania forum bez przeszkód.

25.10.22
Kolega @janusz nie jest już administratorem tego forum i jest zablokowany na czas nieokreślony.
Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
/blueray21

Ze swojej strony proszę, aby unikać generowania i propagowania wszelkich form nienawiści, takie posty będą w najlepszym wypadku lądowały w koszu.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.

Pozdrawiam wszystkich i nieustająco życzę zdrowia, bo idą trudne czasy.

/blueray21

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.


/blueray21

Zdrowie z ula - APITERAPIA

Awatar użytkownika
janusz
Posty: 19105
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 28
x 901
Podziękował: 33080 razy
Otrzymał podziękowanie: 24134 razy

Re: Zdrowie z ula - APITERAPIA

Nieprzeczytany post autor: janusz » piątek 08 gru 2017, 22:35

Właściwości lecznicze miodu-prof. dr hab. Bogdan Kędzia-II Ogólnopolskie Forum Zielarskie-02.12.2017
https://www.youtube.com/watch?v=yJaZnWzi7mo

Opublikowany 7 gru 2017
Właściwości lecznicze miodu - prof. dr hab. Bogdan Kędzia oraz mgr Elżbieta Hołdera-Kędzia - II Ogólnopolskie Forum Zielarskie w Łodzi - 02.12.2017
0 x



Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13131
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 695
Podziękował: 30184 razy
Otrzymał podziękowanie: 19679 razy

Re: Zdrowie z ula - APITERAPIA

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » czwartek 21 gru 2017, 12:37

Od 5:15 min>
https://youtu.be/fG2tKiZ_YHg

W Rosji przeprowadzono badanie, podawano sportowcom łyżeczkę pierzgi i wody, przez rok.

-to wszystko co jedli, nie przytyli ani nie stracili kilograma, byli całkowicie zdrowi i w formie.

-Jedli tylko to?

-Tak

-Żadnego jedzenia?

-Tak, nic innego, tylko pierzga
:) :?:
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
Kiszka
Posty: 1163
Rejestracja: niedziela 26 lut 2017, 19:24
x 22
x 57
Podziękował: 2677 razy
Otrzymał podziękowanie: 1204 razy

Re: Zdrowie z ula - APITERAPIA

Nieprzeczytany post autor: Kiszka » czwartek 21 gru 2017, 12:49

aż niedowiary takie coś :shock:
my tu kombinujemy jak koń pod górę :D a wystarczy zjeść ze 3 surowe dobre jajka i łyżkę pierzgi i jest wypas. co za oszczędności by były hehe...
0 x


Czołem Wielkiej i wolnej Polsce!

Awatar użytkownika
sandra
Posty: 2315
Rejestracja: sobota 27 gru 2014, 19:20
x 96
x 177
Podziękował: 1352 razy
Otrzymał podziękowanie: 4878 razy

Re: Zdrowie z ula - APITERAPIA

Nieprzeczytany post autor: sandra » poniedziałek 15 paź 2018, 08:51

Pora na przypomnienie tematu :)
Zamiast czy w miejsce suplementów ?
Zawiera witaminy: A, z grupy B (B1, B2, B6, B12), C, D, E, P i PP, a także pierwiastki: potas, żelazo, selen, magnez, miedź, krzem, chlor, siarkę, mangan. Ma ok. 12 proc. białka i sporo tłuszczu. Obecny jest w niej kwas mlekowy oraz liczne enzymy. Białko pierzgi jest łatwo przyswajane przez organizm.


Obrazek
Zacznijmy od wyjaśnienia, czym dokładnie jest pyłek kwiatowy. W książce Jadwigi Górnickiej „Apteka natury” czytamy, że są to męskie komórki rozrodcze roślin nasiennych tworzące się w pylnikach kwiatowych. Pszczoły znoszą go do ula, gdzie w części zużywany jest do bieżących potrzeb, a resztę (mniej więcej połowę zbioru) odkładają na „czarną godzinę”.

Pszczoły-zbieraczki przynoszą pyłek kwiatowy do ula, formując go w tzw. obnóże pyłkowe. Otóż grudki ziaren pyłku kwiatowego zlepionych nektarem bądź miodem pszczoły transportują w koszyczkach na tylnej parze nóg. Owo obnóże służy mieszkankom ula do produkcji pierzgi, która jest lekkostrawnym produktem białkowym stanowiącym pokarm pszczół oraz nieco podrośniętych larw. Pierzga powstaje w wyniku dość skomplikowanego procesu fermentacji mlekowej obnóża. Ma formę łatwo przyswajalnej masy; granulek.

Zdrowy skład
Procesy zachodzące w pierzdze są podobne jak w czasie kiszenia kapusty czy ogórków. To dlatego pierzga jest produktem niezwykle zdrowym – jej lecznicze działanie jest trzykrotnie większe niż pyłku. Zawiera witaminy: A, z grupy B (B1, B2, B6, B12), C, D, E, P i PP, a także pierwiastki: potas, żelazo, selen, magnez, miedź, krzem, chlor, siarkę, mangan. Ma ok. 12 proc. białka i sporo tłuszczu. Obecny jest w niej kwas mlekowy oraz liczne enzymy. Białko pierzgi jest łatwo przyswajane przez organizm.

Ze względu na swój skład ten pszczeli produkt ma szerokie zastosowanie lecznicze. Posiada właściwości antybakteryjne i odtruwające (pomaga usunąć toksyny z organizmu, usprawnia pracę wątroby i pomaga w leczeniu choroby alkoholowej), korzystnie wpływa na metabolizm, wzmacnia odporność. Pomoże w biegunkach, zaparciach i problemach trawiennych.

Znane są również antydepresyjne właściwości pierzgi – poprawia ona samopoczucie i ułatwia koncentrację. Poleca się ją w stanach anemii i osłabienia; szczególnie u dzieci i osób starszych. Warto stosować ją po ciężkich chorobach lub operacjach, w nadciśnieniu, braku apetytu czy chorobach układu nerwowego. Pierzga znalazła także zastosowanie w leczeniu miażdżycy oraz schorzeń prostaty. Jej długotrwałe stosowanie poprawia ogólną sprawność fizyczną oraz psychiczną.

Jak ją spożywać?

Pierzga jest mniej słodka od miodu. Swój specyficzny, kwaskowaty posmak zawdzięcza fermentacji pyłku. Optymalna dzienna dawka tego produktu to dwie-trzy łyżeczki.

Można ją spożywać bezpośrednio ze słoika (należy ją dokładnie pogryźć), rozpuszczając w przegotowanej wodzie (łyżeczka na pół szklanki) bądź mleku albo mieszając z miodem pszczelim (możemy kupić od razu pierzgę w miodzie; połączenie tych dwóch produktów wzmacnia ich korzystne właściwości).

Aby uzyskać najlepsze efekty zdrowotne, pierzgę najlepiej spożywać dwa razy dziennie. Najlepiej przygotować roztwór z wodą rano i wypić wieczorem, a następnie wieczorem, by wypić rano (na czczo). Czas moczenia pierzgi w wodzie powinien wynieść minimum cztery godziny. Moczenie pierzgi przez całą noc lub cały dzień wzmacnia jej działanie. W przypadku poważnych schorzeń wątroby zalecana dzienna dawka pierzgi to 10 g trzy razy dziennie, około dwie godziny po posiłku.

Pozytywny wpływ spożywania pierzgi na zdrowie można zaobserwować po tygodniu albo dwóch – działanie jest znacznie trwalsze niż po zastosowaniu suplementów i nie obciąża wątroby. Po pierzgę mogą sięgać wszyscy, nawet dzieci, kuracja tym produktem nie jest wskazana jedynie w przypadku osób uczulonych na wyroby pszczele.
https://kuchnia.wp.pl/pierzga-pszczela- ... 897561729a
0 x



Kolendra
Posty: 361
Rejestracja: poniedziałek 18 gru 2017, 08:33
x 24
x 19
Podziękował: 309 razy
Otrzymał podziękowanie: 405 razy

Re: Zdrowie z ula - APITERAPIA

Nieprzeczytany post autor: Kolendra » poniedziałek 15 paź 2018, 17:36

No proszę, a ja właśnie od początku października biorę po łyżeczce pierzgi dziennie. Rozgryzam dokładnie bo to dobre, albo rozpuszczam w 200 ml soku aloesowego i piję. Niedługo mi się skończy opakowanie i myślę nad zakupem ale to drogi cymes... I pisze żeby 2 łyżeczki brać... No zobaczymy.
0 x



Awatar użytkownika
sandra
Posty: 2315
Rejestracja: sobota 27 gru 2014, 19:20
x 96
x 177
Podziękował: 1352 razy
Otrzymał podziękowanie: 4878 razy

Re: Zdrowie z ula - APITERAPIA

Nieprzeczytany post autor: sandra » wtorek 16 paź 2018, 17:52

Mała uwaga dla tych, którzy rozpoczynają suplementacje pierzgą.
Wskazane jest rozpoczynać od 1/8 łyżeczki, bo reakcje bywają różne.
Trzymamy w lodówce.
0 x



Awatar użytkownika
Thotal
Posty: 7359
Rejestracja: sobota 05 sty 2013, 16:28
x 27
x 249
Podziękował: 5973 razy
Otrzymał podziękowanie: 11582 razy

Re: Zdrowie z ula - APITERAPIA

Nieprzeczytany post autor: Thotal » wtorek 16 paź 2018, 18:22

na czym polegają "reakcje różne" ?




Pozdrawiam - Thotal :)
0 x



Awatar użytkownika
sandra
Posty: 2315
Rejestracja: sobota 27 gru 2014, 19:20
x 96
x 177
Podziękował: 1352 razy
Otrzymał podziękowanie: 4878 razy

Re: Zdrowie z ula - APITERAPIA

Nieprzeczytany post autor: sandra » wtorek 16 paź 2018, 19:29

Kilka lat temu przy pierwszych pobieraniach pierzgi wzięłam za dużo i wystąpiła biegunka.
Bardzo lubię cierpki, kwaskowy smak pierzgi ale zbyt łapczywie podjadałam i nie rozgryzałam dokładnie i miałam niestrawność.

Również zdarzyła się, wg opowieści zaprzyjaznionego bartnika, reakcja alergiczna.
Nie wszyscy wiedzą, że mają uczulenie na produkty pszczele.
0 x



Awatar użytkownika
Thotal
Posty: 7359
Rejestracja: sobota 05 sty 2013, 16:28
x 27
x 249
Podziękował: 5973 razy
Otrzymał podziękowanie: 11582 razy

Re: Zdrowie z ula - APITERAPIA

Nieprzeczytany post autor: Thotal » wtorek 16 paź 2018, 20:08

bakterie kwasu mlekowego zawarte w pierzdze mogą dość brutalnie wypierać inne mniej przyjazne bakterie powodując coś, czego nie lubimy, ale wydaje mi się że to oczyszczenie, to samo zdrowie... :D
Uczulenie to już całkiem inna bajka.




Pozdrawiam - Thotal :)
0 x



Kolendra
Posty: 361
Rejestracja: poniedziałek 18 gru 2017, 08:33
x 24
x 19
Podziękował: 309 razy
Otrzymał podziękowanie: 405 razy

Re: Zdrowie z ula - APITERAPIA

Nieprzeczytany post autor: Kolendra » wtorek 16 paź 2018, 22:02

Zaczęłam od łyżeczki i nie zauważyłam u siebie jakichś sensacji. A pierzga smaczna, to fakt.
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Posty: 19105
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 28
x 901
Podziękował: 33080 razy
Otrzymał podziękowanie: 24134 razy

Re: Zdrowie z ula - APITERAPIA

Nieprzeczytany post autor: janusz » piątek 19 paź 2018, 00:09

0 x



Awatar użytkownika
janusz
Posty: 19105
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 28
x 901
Podziękował: 33080 razy
Otrzymał podziękowanie: 24134 razy

Re: Zdrowie z ula - APITERAPIA

Nieprzeczytany post autor: janusz » środa 28 lis 2018, 00:12

0 x



Awatar użytkownika
janusz
Posty: 19105
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 28
x 901
Podziękował: 33080 razy
Otrzymał podziękowanie: 24134 razy

Re: Zdrowie z ula - APITERAPIA

Nieprzeczytany post autor: janusz » piątek 18 sty 2019, 23:20

1. PSZCZOŁY NADZIEJĄ POLSKI - Marek Morawski © VTV

https://www.youtube.com/watch?v=bYleF1YfZOI

Premiera rozpoczęła się 3 godziny temu
Zapraszamy na cykl spotkań z Markiem Morawskim, pszczelarzem, który dzieli się swoją pasją na antenie STUDIA VTV
0 x



Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13131
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 695
Podziękował: 30184 razy
Otrzymał podziękowanie: 19679 razy

Re: Zdrowie z ula - APITERAPIA

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » sobota 19 sty 2019, 14:02

Co dzieje się z twoim ciałem, kiedy codziennie pijesz miód?
Czwartek, 10 stycznia 2019 przez: Mary Miller

Obrazek

( Natural News )
https://www.naturalnews.com/

Przez tysiące lat miód był wykorzystywany zarówno jako pożywienie, jak i naturalny środek dzięki właściwościom wzmacniającym zdrowie. Ma długą historię stosowania w leczeniu wielu problemów zdrowotnych. To, czego możesz nie wiedzieć, to fakt, że jeśli zaczniesz przyjmować miód codziennie, twoje ciało może zacząć czerpać niesamowite korzyści zdrowotne .
http://www.articlesofhealthcare.com/170 ... ryday.html

Miód może być używany jako naturalny środek słodzący, więc jeśli chcesz zachować zdrowie, a jednocześnie rozkoszować się słodyczami, możesz zastąpić zwykły cukier surowym, ekologicznym miodem.
Jest bogaty w korzystne składniki odżywcze, bioaktywne związki roślinne i przeciwutleniacze .
https://www.healthline.com/nutrition/10 ... s-of-honey

Ważne jest również, aby zadbać o wybór wyłącznie wysokiej jakości marek miodu, ponieważ niskiej jakości marki można rozcieńczyć syropem.

Miód jest bez wątpienia lepszą i zdrowszą alternatywą dla rafinowanych cukrów.
Picie ciepłej szklanki wody zmieszanej codziennie z miodem może mieć olbrzymi wpływ na ogólny stan zdrowia twojego organizmu. (Powiązane: 14 niewypowiedzianych korzyści z miodu dla zdrowia, faktów żywieniowych i zastosowań leczniczych .)
https://www.naturalnewsblogs.com/14-unt ... inal-uses/

Miód jest bogaty w przeciwutleniacze

Miód zawiera dużo przeciwutleniaczy, takich jak kwasy organiczne i związki fenolowe, takie jak flawonoidy. Przeciwutleniacze mogą zapewnić ochronę przed wolnymi rodnikami i zapobiegać stresowi oksydacyjnemu. Mogą również pomóc zmniejszyć ryzyko zawałów serca, udarów mózgu i niektórych form raka.

Miód może pomóc w zapobieganiu chorobom serca

Miód może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca na wiele sposobów.
Przeciwutleniacze znajdujące się w miodzie mogą pomóc obniżyć poziom ciśnienia krwi.
Mogą również pomóc w poprawie ogólnego poziomu cholesterolu poprzez obniżenie poziomu "złego" cholesterolu LDL, przy jednoczesnym zwiększeniu poziomu "dobrego" cholesterolu HDL.
Zbyt dużo złego cholesterolu w twoim ciele może prowadzić do ataków serca, udarów mózgu i utleniania tkanek, które mogą wywoływać choroby serca.
Innym czynnikiem wpływającym na choroby serca jest wysoki poziom trójglicerydów. Jeśli zjesz dużo cukru i rafinowanych węglowodanów, może to spowodować wysoki poziom trójglicerydów.
Spożywanie miodu jako alternatywnego środka słodzącego może mieć dwojaki wpływ na zmniejszenie ogólnego spożycia cukru i obniżenie poziomu trójglicerydów. Przeciwutleniacze mogą również pomóc w rozszerzeniu tętnic w twoim sercu, zwiększając w ten sposób przepływ krwi.

Miód może pomagać w leczeniu ran i oparzeń


Ze względu na silne właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne miód może być stosowany jako skuteczny środek do leczenia niewielkich ran i oparzeń.
Miód z Manuka jest często uważany za najbardziej skuteczny rodzaj miodu w leczeniu ran. Może być miejscowo stosowany na dotkniętym obszarze, aby zapobiec infekcji i pomóc w procesie gojenia.

Miód może być stosowany w leczeniu chorób skóry i utrzymania zdrowej skóry

Niektóre schorzenia skóry, które można leczyć miodem, obejmują łuszczycę i opryszczkę. Miód może być również użyty do utrzymania jasnej i zdrowej skóry dzięki swojej naturalnej zawartości przeciwutleniaczy.

Miód można wykorzystać do detoksykacji

Szkodliwe toksyny mogą gromadzić się w twoim ciele, ale nie będą miały większego wpływu na ciebie, jeśli możesz szybko wypłukać je z systemu.
Usuwaj te toksyny naturalnie i dokładnie przez regularne picie miodu i ciepłej wody. Możesz nawet dodać sok z cytryny, aby wspomóc proces detoksykacji.

Miód może pomóc tłumić kaszel i łagodzić ból gardła

Dzieci z górnymi infekcjami dróg oddechowych mogą korzystać z przeciwwirusowych właściwości miodu. Mogą przyjmować miód, aby zmniejszyć objawy kaszlu i przeziębienia bez żadnych niepożądanych skutków ubocznych.
Ciepły miód i cytrynę można również stosować w celu złagodzenia bólu gardła spowodowanego infekcjami wirusowymi.

Miód może wspierać zdrowy układ odpornościowy

Miód jest bogaty w enzymy, witaminy i minerały, które mogą wspierać zdrowe funkcje odpornościowe.

Utrzymaj zdrowie układu odpornościowego poprzez picie wody miodowej.


Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o miodach i innych pożywienie, możesz przeczytać więcej artykułów odwiedzając Superfoods.news .

Źródła obejmują:

ArtykułyOfHealthcare.com

Healthline.com
https://www.naturalnews.com/2019-01-10- ... y-day.html
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 16985
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1088
x 545
Podziękował: 17188 razy
Otrzymał podziękowanie: 24272 razy

Re: Zdrowie z ula - APITERAPIA

Nieprzeczytany post autor: songo70 » sobota 02 mar 2019, 08:00

0 x


"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

Awatar użytkownika
Thotal
Posty: 7359
Rejestracja: sobota 05 sty 2013, 16:28
x 27
x 249
Podziękował: 5973 razy
Otrzymał podziękowanie: 11582 razy

Re: Zdrowie z ula - APITERAPIA

Nieprzeczytany post autor: Thotal » sobota 02 mar 2019, 10:07

Czy są historyczne dokumenty potwierdzające import miodu manuka z 1392 roku?
Mam wrażenie że ktoś coś zmyśla... :)





pozdrawiam - THotal :)
0 x



Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13131
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 695
Podziękował: 30184 razy
Otrzymał podziękowanie: 19679 razy

Re: Zdrowie z ula - APITERAPIA

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » sobota 02 mar 2019, 12:04

no :D
Miód gryczany lepszy niż manuka?

Cudze chwalicie, swego nie znacie...


Ostatnimi dniami męczyło mnie pytanie: czy naprawdę tylko miód manuka posiada unikatowe właściwości antybakteryjne?
A co z naszymi polskimi, naturalnymi miodami, a szczególnie z miodem gryczanym? Czy on nie ma nic do zaoferowania? Dlaczego nikt nie spróbuje tym miodem leczyć gronkowca czy ran?

Czy dlatego, że nikt nie przeprowadzał badań, a w internecie nie krążą historie o cudownych jego właściwościach?

Czy dlatego, że jest polski, powszechnie dostępny i tani, a mamy zakodowane, że rzeczy drogie są lepsze?

Bo jak wydamy bardzo dużo pieniędzy na coś, to już wystarczający powód by wierzyć, że to nam pomoże?

Postanowiłam przeprowadzić małe śledztwo.

Zaczęłam do polskich stron, wyszukując informacje o leczniczych właściwościach miodu gryczanego. Wiele stron podaje, że spośród polskich miodów ma on najwyższą aktywność antybiotyczną (obok miodów spadziowych i lipowych). Aktywność antybiotyczna miodu określana jest za pomocą wartości inhibinowej.

"Dla przebadanych w ramach badań własnych próbek miodu uzyskano wartości inhibinowe 4 i 5. Aktywność antybakteryjna krajowego miodu gryczanego oznaczona w Oddziale Pszczelnictwa w Puławach także była wysoka.

Zarówno świeży miód gryczany, jak i po 6 miesiącach przechowywania w różnych warunkach nie stracił swej aktywności wobec gronkowców złocistych Staphylococcus aureus (średnica stref zahamowania wzrostu 30-40 mm) oraz pałeczek Escherichia coli (15-20 mm).

W innym badaniu nie stwierdzono istotnego wpływu podwyższonej temperatury na jego aktywność antybakteryjna wobec testowego szczepu laseczek Bacillus subtilis. Aktywność ta w skali 0-5 wynosiła 4 (..)"
(źródło: http://www.miody-tomala.pl/miody.php)

A jak to się ma do miodów manuka? Czy przeprowadzono podobne badanie dla tych miodów? I jak to się ma do faktorów? Okazuje się, że są wyniki także dla miodu manuka.

"Dla próbek miodu manuka o nieoznaczonej wartości UMF średnią wartość inhibinową określono na 2,7 (...). Dla próbek o wartości UMF 5+ średnia wartość inhibinowa wynosiła 3,0 (...), a dla próbek o wartości UMF 10+ wynosiła ona 3,1 (...). Natomiast próbkom miodu manuka o wartości UMF 15+ odpowiadała średnia wartość inhibinowa 3,5 (...), a próbkom o wartości UMF 20+ średnia wartość inhibinowa 3,8 (...)."

(źródło: E.Hołderna-Kędzia, H. Ostrowski-Meissner, B. Kędzia "Ocena aktywności antybiotycznej nowozelandzkiego miodu manuka metodą rozcieńczeń seryjnych w podłożu płynnym").

Liczby mówią same za siebie.

Gryczany - 4.
Manuka - 3,8.


Ale zaraz ktoś krzyknie, że przecież aktywność manuki określa się za pomocą innych faktorów!
Co z faktorem UMF?

Brnęłam dalej. Czy są badania przeprowadzane za granicą? Okazuje się, że tak. Do badania wzięto próbki różnych miodów oznaczonych zgodnie z tabelą:

Obrazek
(żródło: R. A. Cooper, L Jenkins "A Comparison Between Medical Grade Honey and Table Honeys in Relation to Antimicrobial Efficacy")

Miody manuka mają numery 7, 15 i 19. Na liście pod numerem 18 znajduje się także miód gryczany (buckwheat honey). I jak wyniki?
Obrazek

Okazuje się, że spośród miodów manuka tylko miód z numerem 19 miał wartość antybiotyczną odpowiadającą podanej na etykiecie (UMF 18+).

Miody 7 i 15, oznaczone faktorem UMF 10+ miały prawdziwą wartość 7.1 oraz 5.2!

Miód, który określony został jako gryczany dostał wartość 7.9 czyli więcej niż miody manuka!


Nie jestem specjalistą. Nie mam żadnego interesu w tym, żeby podważać wartość miodów manuka.

Zaczęłam pisać tego bloga, bo chciałam podzielić się z ludźmi dotkniętymi gronkowcem, tak jak ja, moim sposobem na pozbycie się tego.
Zaczęłam od miodów manuka, bo na forum i różnych innych stronach można znaleźć historie ludzi, którym ten miód pomógł.

Jestem pewna, że są to historie prawdziwe (bo u mnie z dnia na dzień jest poprawa).

Tylko w świetle przedstawionych wyników badań, czy nasz polski miód gryczany nie wydaje się całkiem porządną alternatywą? Jestem pewna, że ludzie i tak będą kupować drogie miody manuka. Bo drogie, bo tylu osobom pomogły.

A ja nie będę już kupować tych miodów. Będę dalej leczyć się miodem gryczanym. Dokończę dwa słoiczki manuka, które mi zostały i przerzucę się na dobry, niepodgrzewany miód gryczany. A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój miodek mają!
z komentów:
dotarłem do publikacji naukowych w których jasno udowodniono, ze metyloglioksal (nie podważając jego właściwości antybakteryjnych) niszczy w miodzie inne aktywność antybakteryjne uzyskane np. poprzez obecność białek defensyn.... Poza tym wpływ metyloglioksalu na gospodarkę cukrowcową u ludzi kaze podejść do niego z dużą ostrożnością. W Nowej Zelandii manuką leczy się rany, a nie zapalenia gardła. To dość znamienne.

W publikacji prof. dr hab Bogdan Kędzia,mgr Elżbieta Hołderna-Kędzia,
Miody odmianowe i ich znaczenie lecznicze, Włocławek 2002 można przeczytać trochę w tym temacie, o którym piszesz:
"W próbkach polskiego miodu gryczanego stwierdza się także dużą ilość witaminy C oraz witamin B, B i PP. Natomiast, mimo znacznej zawartości rutyny w zielu gryki (do 2%), w pozyskanym miodzie praktycznie nie stwierdza się jej.
W procesie dojrzewania miodu związek ten, będący glikozydem, ulega rozkładowi do aglikonu kwercetyny o wyraźnym działaniu przeciwdrobnoustrojowym. W ciągu około 6 tygodni aglikon zostaje rozłożony do związków nieaktywnych mikrobiologicznie."
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... Q-j53eg3lA
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
Thotal
Posty: 7359
Rejestracja: sobota 05 sty 2013, 16:28
x 27
x 249
Podziękował: 5973 razy
Otrzymał podziękowanie: 11582 razy

Re: Zdrowie z ula - APITERAPIA

Nieprzeczytany post autor: Thotal » sobota 02 mar 2019, 13:28

dzięki GA :)

Wracając do miodu manuka.... pochodzi z Nowej Zelandii, a wyspę tę nazwano i przyłączono do holenderskich terytoriów ok. 1640 r.


Na jednym z wykładów usłyszałem od kipera znanej włoskiej marki win, że w Europie nie ma lepszych miodów niż polskie, smakował i oceniał niemal wszystkie, i wszystkie były przereklamowane. Polskie miody mają szansę podbić europejskie rynki ze względu na bioróżnorodność pozyskiwanych nektarów i pyłków, tego będę się trzymał w doborze miejsc na stanowiska pasieczne... :)




Pozdrawiam - THotal :)
0 x



Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 16985
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1088
x 545
Podziękował: 17188 razy
Otrzymał podziękowanie: 24272 razy

Re: Zdrowie z ula - APITERAPIA

Nieprzeczytany post autor: songo70 » sobota 02 mar 2019, 14:22

osobiście to na pierwszym miejscu stawiam jedynaka :mrgreen:

Obrazek
0 x


"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

Awatar użytkownika
janusz
Posty: 19105
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 28
x 901
Podziękował: 33080 razy
Otrzymał podziękowanie: 24134 razy

Re: Zdrowie z ula - APITERAPIA

Nieprzeczytany post autor: janusz » wtorek 12 mar 2019, 22:12

Miód, pyłek pszczeli, pierzga - właściwości i stosowanie w zdrowej diecie

https://www.youtube.com/watch?v=7kFwgca6dKk

Opublikowany 14 kwi 2017

Odmiany miodów i ich właściwości

https://www.youtube.com/watch?v=SyLzhmRv8nQ

Opublikowany 27 lip 2017
TELEWIZJA KUTNO
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Posty: 19105
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 28
x 901
Podziękował: 33080 razy
Otrzymał podziękowanie: 24134 razy

Re: Zdrowie z ula - APITERAPIA

Nieprzeczytany post autor: janusz » środa 03 kwie 2019, 22:30

Uczciwy pszczelarz ma dobry miód. Nie daj się nabrać na podróbkę.

https://www.youtube.com/watch?v=9iMnSaZh_X0

Opublikowany 16 sie 2015
Jak kupować dobry miód i jak się nie dać nabrać na oszustwa miodu. część 2. Jak rozpoznać dobrego pszczelarza?

Sprawdzamy autentyczność miodu

https://www.youtube.com/watch?v=ke48Of7QCTM

Opublikowany 29 cze 2015
Zdarza się, że nieuczciwi sprzedawcy chcąc zwiększyć swoje zyski, fałszują miód. Najczęściej rozrabiają go syropem z rozpuszczonego w wodzie cukru. Pokazujemy jak łatwo sprawdzić autentyczność miodu.
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: Zdrowie z ula - APITERAPIA

Nieprzeczytany post autor: cedric » wtorek 21 maja 2019, 14:19

Toksyczna kalmia, różaneczniki, andromeda,bagno

Odurzenie „miodem obłędu"
Grajanotoksyna

"Grajanotoksyna (znana także pod nazwami: andromedotoksyna, acetylandromedol i rodotoksyna) wywołuje „odurzenie miodowe”. Odurzenie miodowe jest rzadkim przypadkiem zatrucia i jest spowodowane spożyciem miodu zanieczyszczonego toksynami, które pszczoły zebrały razem z nektarem roślin ozdobnych, szczególnie rododendronów (różaneczników). "


http://pszczelipark.pl/index.php/aktual ... quot-.html

https://polskielasy.wordpress.com/2014/ ... no-wciaga/

Błotnia

"W maju i czerwcu błotnie kwitną - małe i niepozorne kwiatki zebrane są w główkowate kwiatostany, bardzo nektarodajne. Pozyskany z nich miód jest podobno najlepszy, wyjątkowo smaczny i aromatyczny."

https://www.futuregardens.pl/blotnia-le ... kat-1.html

"Obejrzałem sobie niemiecki dokument o miodzie i jego pochodzeniu i walorach zdrowotnych.
Z ciekawych fragmentów polecam
30 minutę - pszczoły afrykanizowane w Meksyku i zadowoleni pszczelarze bez rękawic.
od 23 minuty syrop cukrowy w ładnych słoiczkach prosto od pszczelarza na jarmarku i zadowoleni konsumenci.
początek filmu i 25 minuta importowany miód ze świata
od 5 do 7 minuty małą pasieka i sklep oraz inhalatornia.

Ale najważniejsze zaczyna się od 35 minuty do końca filmu.
Wygląda na to że Niemcy mają poważny kłopot z rośliną zwaną Starzec jakubek (Jacobaea vulgaris Gaertn.)
Okazuje się że jest ona dość trująca nie tylko dla przeżuwaczy ale także dla ludzi jedzących miód z tej rośliny.
W Schleswig Holschtein określili nieoficjalny limit zawartości alkaloidów pirolizydynowych na 150 mg/kg.
Część pszczelarzy ma 3 razy przekroczoną normę, a niektórzy 10 razy. Tyle że oni badają dokładnie miody.

W filmie nie powiedziano nic o szkodliwości AP dla pszczół, ale one zdaje się, nie mają wątroby.

W dodatku tak trujących roślin może być więcej:
Inne rośliny trujące zawierające alkaloidy pirolizydynowe (AP):
starzec zwyczajny, starzec leśny, starzec błotny, sadziec (np. sadziec konopiasty), podbiał pospolity, ogórecznik lekarski, ostrzeń pospolity, heliotrop (np. heliotrop peruwiański), nawrot [zawiera małe ilości AP], krotalaria, języczka (np. języczka pomarańczowa, języczka dłoniasta, języczka kaczeńcowata) - w sumie ponad 100 gatunków roślin.

https://youtu.be/d4nAThfzqJA"

http://forum.wolnepszczoly.org/showthread.php?tid=1169
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: Zdrowie z ula - APITERAPIA

Nieprzeczytany post autor: cedric » czwartek 13 cze 2019, 23:42

https://dobrewiadomosci.net.pl/1041-8-n ... ie-znacie/

8 niesamowitych faktów o pszczołach, których prawdopodobnie nie znacie
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: Zdrowie z ula - APITERAPIA

Nieprzeczytany post autor: cedric » piątek 23 sie 2019, 10:03

0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: Zdrowie z ula - APITERAPIA

Nieprzeczytany post autor: cedric » wtorek 22 paź 2019, 19:22

https://biohaker.pl/2018/06/23/superpoz ... sto-z-ula/

"miód gryczany, który ze względu na swoją specyficzną barwę ciemnego bursztynu ciężko pomylić z innymi rodzajami miodu. Lecznicze właściwości tego rodzaju miodu znane są na całym świecie. Otóż jako jedyny zawiera w swoim składzie rutynę- substancję wzmacniającą i oczyszczająca naczynia krwionośne. Doskonały prezent dla dziadka i babci."
0 x



ODPOWIEDZ