obejrzyj i posłuchaj tego...,
https://www.youtube.com/watch?v=tg20peLUyS4
Pozdrawiam - Thotal

Chyba najprostszym sposobem przeciwdziałania często występującej zgadze jest sławetny NŻT (nie żryj tyle!)![]()
dama pisze:Zastanawia mnie ze po herbacie czuje pieczenie czy herbata odkwasza żoądek ?
Mówi sie ze osusza, ze dobra dla wrzodowców ..
Thotal pisze:Przyglądam się ostatnio kilku "delikwentom" mającym często zgagę
I oto co zauważyłem;
- popijają każdy kęs kanapki herbatą (herbata rozmiękcza im pokarm w ustach)
- łączą wędlinę z pieczywem
- obiad kończą rytualną herbatą i "czymś" słodkim
- nie zauważają konfliktu w połączeniu węglowodanów z tłuszczami i białkiem
- odczucie zgagi obarczają zbyt dużą ilością kwasów żołądkowych (a jest odwrotnie)
Herbata (czarna) i kawa źle wpływa na samopoczucie w chorobie wrzodowej żołądka.
Problemy żołądkowe mają swój początek z mieszania wielu pokarmów i płynów, chcąc się pozbyć dolegliwości trzeba zacząć od rozdzielenia każdego dania.
Łączyć można tylko warzywa;
- z mięsem
- węglowodanami (pieczywo, makarony, ziemniaki, kasze)
Owoce również można jeść tylko wtedy, kiedy jest to całkowicie oddzielne danie.
Wykluczyć smażenie przy problemach ze zgagą!
Pozdrawiam - Thotal
abcd pisze:dama pisze:Zastanawia mnie ze po herbacie czuje pieczenie czy herbata odkwasza żoądek ?
Herbata raczej nie ale czaj tak, bardzo skutecznie zasusza wrzody.
grzegorzadam pisze:abcd pisze:dama pisze:Zastanawia mnie ze po herbacie czuje pieczenie czy herbata odkwasza żoądek ?
Herbata raczej nie ale czaj tak, bardzo skutecznie zasusza wrzody.
ale tylko zrobiony 'buzałą' na druty do kontaktu w plastikowym kubku ma najwięcej witamin i powalający smak..![]()
@GA...
Dorzuć do tego jeszcze DELBETĘ![]()
No tak ,to o mnie ,ja sniadanie kanapka i herbata czarna inne nie podchodzą.
Takie mam sniadanie i nie wiem jak to zmienic na wode ciepła no nie bardzo a sama herbata przeze mnie przeleci.
Pić należy pół godziny przed posiłkiem!!!
I dwie godziny po posiłku!!!
Jedzenie ma być nasączone śliną, a nie płynem, który rozrzedza kwasy żołądkowe i powoduje blokadę procesu trawienia.
blueray21 pisze:Zakwaszona soda to już nie jest test na obecność kwasu solnego, niezaliczone.
Jeżeli na Allegro płaciłaś za koszyk przez PayU to przyjdą towary osobno, chyba że to był jeden dostawca - to nawalił.
Masz betainę, wiesz jak brać, Tylko nie rób już testów (na raz, chyba, że w szklance) + stare sposoby na pobudzenie wydzielania kwasu - i zobaczymy.