Witam wszystkich użytkowników tego forum

17.03.23
Forum przeżyło dziś dużą próbę ataku hakerskiego. Atak był przeprowadzony z USA z wielu numerów IP jednocześnie. Musiałem zablokować forum na ca pół godziny, ale to niewiele dało. jedynie kilkukrotne wylogowanie wszystkich gości jednocześnie dało pożądany efekt.
Sprawdził się też nasz elastyczny hosting, który mimo 20 krotnego przekroczenia zamówionej mocy procesora nie blokował strony, tylko dawał opóźnienie w ładowaniu stron ok. 1 sekundy.
Tutaj prośba do wszystkich gości: BARDZO PROSZĘ o zamykanie naszej strony po zakończeniu przeglądania i otwieranie jej ponownie z pamięci przeglądarki, gdy ponownie nas odwiedzicie. Przy włączonych jednocześnie 200 - 300 przeglądarek gości, jest wręcz niemożliwe zidentyfikowanie i zablokowanie intruzów. Bardzo proszę o zrozumienie, bo ma to na celu umożliwienie wam przeglądania forum bez przeszkód.

25.10.22
Kolega @janusz nie jest już administratorem tego forum i jest zablokowany na czas nieokreślony.
Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
/blueray21

Ze swojej strony proszę, aby unikać generowania i propagowania wszelkich form nienawiści, takie posty będą w najlepszym wypadku lądowały w koszu.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.

Pozdrawiam wszystkich i nieustająco życzę zdrowia, bo idą trudne czasy.

/blueray21

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.

/blueray21

Kwas żołądkowy, a zdrowie

Awatar użytkownika
dama
x 2
x 9
Podziękował: 1875 razy
Otrzymał podziękowanie: 886 razy

Re: Kwas żołądkowy, a zdrowie

Nieprzeczytany post autor: dama » sobota 18 kwie 2015, 20:10

Dzięki i mam nadzieje ze uda mi sie przekonac do brania .
Z tego co czytałam to same superlatywy.
A ja jedna na wadze straciłam ciekawe a :) betaine biore 2 tyg

Jeszcze zapytam - czy po teście sodowym kiedy sie odbije po 15 min mozna wnioskowac
brak kwas żołądkowego ?
przy tym cera nieczysta .
0 x

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
x 44
x 522
Podziękował: 446 razy
Otrzymał podziękowanie: 14801 razy

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » sobota 18 kwie 2015, 20:28

!5 minut leży już poza zakresem - duży niedobór.
Oprócz rozwiązania doraźnego, czyli betainy (może nie dla wszystkich doraźnego) należy próbować stymulować produkcję własnego kwasu solnego.
Zdecydowanie potrzebna jest organizmowi do tego sól! - czyli potrzebne jest picie wody z solą.
Stymulują wydzielanie "soków żołądkowych" wszelkie gorycze, co jeszcze postaram się poszukać.
Jednak produkcja kwasu solnego będzie także kulała, jeśli organizm jest zakwaszony!
Brak bufora alkalicznego będzie powodował utrudnienia w rozkładzie chlorku sodu.
Więc kategorycznie pH organizmu trzeba wyciągnąć też na właściwy poziom.
0 x

Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
dama
x 2
x 9

Nieprzeczytany post autor: dama » niedziela 19 kwie 2015, 13:04

Potrzebna jest sól ale jak to przekazac skoro dietetyczka rzekła , żadnej soli ?
Jak przekazac to osobie z nadcisnieniem ,przeciez im sie mówi, ze nadciśnienie jest od soli.
Co poradzic na powiększone serce i wątrobe i trzustke osoba nie pijąca nie paląc ,ale moim zdaniem
krzywdzi siebie coca-cola.
jest po zapaleniu płuc po sepsie.
waga spora
Bierze B12 kwas foliowy witC,cynk ,D3 w tabletkach ,glutamine - teraz betaine
trudny w przyjmowaniu czegos co nie jest od lekarza hm który niechciał i nie przepisał witB12.
ja zadziałac na żylaki na meskich nogach ?
0 x

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
x 44
x 522

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » niedziela 19 kwie 2015, 13:43

Bo sól soli nierówna!
Używać tylko soli morskiej / himalajskiej oczywiście nie oczyszczanej, jodowana może być.
Zrobić test - pół szklanki wody z solą i niech mierzy ciśnienie. Po kamiennej, warzonej wzrośnie górne ok 10 w pól godziny. Po morskiej takiej reakcji nie powinno być.
Pisałem gdzieś jakie związki chemiczne są odpowiedzialne za ciśnienie krwi.
Zresztą "nowa szkoła" już nie mówi, że w soli odpowiedzialny za ciśnienie jest sód - wtedy wzrastałoby też po sodzie - a nie wzrasta. Mówią, że odpowiedzialny jest chlor - coś muszą mówić.
0 x

Awatar użytkownika
dama
x 2
x 9

Nieprzeczytany post autor: dama » niedziela 19 kwie 2015, 15:02

Rano na czczo bierze sie sode z ciepła wodą czy po tym wypiciu w jakim czasie można wziąć witaminy
? i inne leki czy to nie bedzie kolidowało ?
0 x

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
x 44
x 522

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » niedziela 19 kwie 2015, 16:00

Pisałem tylko o braniu sody dla sprawdzenia poziom kwasu solnego w żołądku - test z odbiciem, czy bekaniem.
Co to znaczy soda w ciepłej wodzie? Czy chodzi o sodę "gaszoną" jak u Nieumywakina?
W każdym razie jeśli to było w napoju to 20 minut potem można wszystko pobierać.
0 x

Awatar użytkownika
euroscan
x 1
x 19
Podziękował: 881 razy
Otrzymał podziękowanie: 821 razy

Nieprzeczytany post autor: euroscan » niedziela 19 kwie 2015, 16:22

- to dla tych co to zjadają surowe jajka.
Biotyna w produktach spożywczych występuje w stanie wolnym oraz w formie związanej z białkiem. W postaci wolnej znajduje się w mleku i przetworach mlecznych oraz w warzywach, a w formie związanej – w mięsie i przetworach mięsnych. Należy pamiętać, że w jajach surowych znajduje się awidyna, która wiąże biotynę, czyniąc ją nieprzyswajalną. Gotowanie jaj denaturuje awidynę i pozbawia ją właściwości wiązania biotyny.

- poziom homocysteiny wskazuje na stan zapalny tętnic (śródbłonka).
- prawidłowy poziom homocysteiny to <= 8 wg. p. Jerzego Zięby.
- jednoczesnie blaszki miażdzycowe powoduje duży poziom homocysteiny oraz bakteria chlamydia pneumoniale.

- jakie witaminy likwidują homocysteinę
- B6, 100 mg
- B12, > 400 mcg (zwykle 5 mg pod język)
- kwas filowy do 5 mg/ dzień. (ja preferuję 15 mg)
- biotyna (B7).
0 x

"własnymi zębami kopiemy sobie grób" Thomas Maffet

Awatar użytkownika
dama
x 2
x 9

Nieprzeczytany post autor: dama » poniedziałek 20 kwie 2015, 16:23

Dzisiaj po teście sody oczyszczanej w ciepłej wodzie bekneło mi sie po 45min pózno wiem ,ale
było to nie jakies tam ledwo psyknięcie ale beknięcie/odbicie.
.
innym sie odbiło po 22min
35min.
kiepsko ?
.
jesli w rannym moczu 'men' mówi ze ma 5,5 to co to znaczy bo mówi ze
to bardzo dobrze ?
0 x

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
x 44
x 522

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » poniedziałek 20 kwie 2015, 16:48

Bardzo kiepsko. Niestety.
Ten test trzeba powtórzyć kilka dni z rzędu, dla pewności.
Na pierwszy rzut okiem wygląda, że bez betainy wszyscy ani rusz.
Równolegle proszę pomyśleć o stymulacji wydzielania własnego kwasu.

Men'skie pH może nie tragiczne, bo gorzej być może, ale bardzo źle, rano nie powinno być mniej niż 6, nigdy, a normalnie to 6,2- 6,4.
0 x

Awatar użytkownika
layla
x 8
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowanie: 553 razy

Nieprzeczytany post autor: layla » poniedziałek 20 kwie 2015, 20:45

Brałam betainę ok miesiąca. moje doświadczenia:
Zaczynałam brać enzymy NOW FOOD, ponieważ zawierają betainę w małej ilości i najpierw do KAŻDEGO posiłku brałam enzymy przez kilka dni. potem włączałam betainę do posiłków mięsnych, do innych wciąż tylko enzymy. Potem włączyłam betainę do każdego posiłku razem z enzymami, czyli 2 kaps oba preparaty. Potem zwiększałam ilość bety. Brzmi to długo ale poszczególne etapy czasem trwały 2-3 dni, jak nie było złych reakcji szłam dalej. Doszłam do 3 kaps bety do mięsnego posiłku. Czułam się super, zero męczenia w żołądku, wszystko ładnie się trawiło, szybko następowało bekanie, które mówiło mi, ze dobrze działa. Potem naszło mnie na dietę Dąbrowskiej. Chciałam tydzień ale wyszło kilka dni. I po tej diecie, ( podczas niej nie brałam ani enzymów ani bety) do posiłku bogatszego niż warzywa brałam znów enzymy a chyba po 2 dniach do mięsnego wzięłam 2 bety miałam tę ciężkość w żołądku, zeszłam do 1 kaps ale czasem ten stan się pojawiał. W tej chwili nie biorę bety, chyba, że mam ciężkie mięsne jedzenie. Mój żołądek całkiem nieźle sam sobie radzi ale przy okazji zrobię test ze sodą.

I teraz nie wiem, czy odciążenie max żołądka na diecie Dąbrowskiej pomogło, czy mój żołądek po miesiącu używania bety zaczął inaczej trawić..hmm.
Znam BOW z innego forum, zanim zaczęłam kurację, korespondowałam z nim, on "leczył" żołądek ponad pół roku betą ale miał większy kłopot niż ja z tego co pamiętam.

Tak czy siak, mnie teraz jest dobrze przy wodzie z solą, jak coś mi zalega , jem jabłko, bekam w moment i jest luuuuzzzz.
Nie jem niczego słodkiego po jedzeniu białka, mam wówczas okropne wzdęcia, np kiedyś jadłam owsiankę z bananem i jajko.. to już nie dla mnie
Połączenia mięsno - mączne dla mojego żołądka są najgorsze, czyli np spagetti, nawet z enzymami, czuje jak się męczy.
Nie piję po jedzeniu min 2 godz tylko przed. Idzie się tego nauczyć. nawet jak jesteś głodna, to wypij szklanke wody z solą. To spowoduje, że chwilowo stracisz głód.. :D i wtedy poczekaj z jedzeniem.
Np wracam do domu skądś.., to od razu piję a potem szykuje jedzenie sobie , mniej więcej zawiera to tyle czasu co potrzeba. Inny przykład.. jem kolację ok 18-19 a potem przed snem wypijam 2 szkl wody. Wcześniej wstawałam siusiać w nocy ale już się naregulowałam i rano i wieczorem muszę wypić bo mnie suszy.

edit: przypomniało mi się! betę NOW FOOD skończyłam i kupiłam inną.. w kapsułkach Dr BEST.. jest lepsza bo zawiera jakieś zioło goryczkowe. Tak tera zmyślę,że może ta betaina + dieta Dąbrowskiej czyli odciążenie żołądka albo sama ta betaina albo sama dieta, zadziałały.
http://www.iherb.com/Doctor-s-Best-Beta ... sules/7353

Tłumacz o produkcie:

Bazowane na nauce zywienia
Suplement Diety
Promuje Digestive efektywności (digestive to trawienie)
Betaina HCL / pepsyna / goryczki Bitters zawiera trzy składniki odżywcze, które wykonują funkcje komplementarne mające zwiększyć efektywność procesu trawienia. Uzupełnienie z betainy HCL może wspierać zdolność trawienia w żołądku znajduje . Pepsyna enzym wytwarzany jest przez organizm do trawienia pokarmów zawierających białko w żołądku . Pepsyna działa w połączeniu z kwasem żołądek proces trawienia białek. Goryczka to zioło stosowane do wspierania zdolności trawienia i tonify przewodu pokarmowego . Jego gorzki charakter może pomóc pobudzić organizm produkcji enzymów trawiennych .
Dla jeszcze dalszego zwiększania wsparcia pokarmowego , używać tego dodatku w połączeniu z najlepszej enzymów trawiennych - All Wegetariańska, wyjątkowo sformułowane , w pełnym spektrum enzymów trawiennych wysokiej potencji mieszanki .

edit 2: Zaczęłam tę drugą wersję stosować przed kilkoma dniami diety Dąbrowskiej... no i potem to już opisałam.
edit 3: na allegro trzeba szukać po hasłach Betaine hcl oraz betaina hcl. Swego czasu częsciej było na "betaine" przepisywali z opakowań a nie pisano polskiej nazwy. że musi być HCL.. to chyba nie trzeba dodawać, bo sama betaina, bez hcl też jest!
Ostatnio zmieniony poniedziałek 20 kwie 2015, 21:04 przez layla, łącznie zmieniany 3 razy.
0 x

Awatar użytkownika
dama
x 2
x 9

Nieprzeczytany post autor: dama » poniedziałek 20 kwie 2015, 20:56

Bardzo kiepsko. Niestety.
Ten test trzeba powtórzyć kilka dni z rzędu, dla pewności.
Na pierwszy rzut okiem wygląda, że bez betainy wszyscy ani rusz.
Równolegle proszę pomyśleć o stymulacji wydzielania własnego kwasu.

Men'skie pH może nie tragiczne, bo gorzej być może, ale bardzo źle, rano nie powinno być mniej niż 6, nigdy, a normalnie to 6,2- 6,4.

ego men- wole nie ruszac więc nie dyskutowałam
moze zrobi test na sode ale betaine bierze.
dziewczyny zrobiły sodowy test i zaczeły pic boraks i betaine 1 kaps do posiłku .
Moj stan chyba najgorszy ...
Jak stymulowac wydzielanie własnego kwasu ?
0 x

Awatar użytkownika
abcd
x 371
x 238
Podziękował: 30347 razy
Otrzymał podziękowanie: 9060 razy

Nieprzeczytany post autor: abcd » poniedziałek 20 kwie 2015, 21:45

dama pisze:Jak stymulowac wydzielanie własnego kwasu ?

Sól morska lub himalajska.

Moj stan chyba najgorszy ...

Nie panikuj!
Taki stan, któremu przypisujesz fizycznie najgorsze możliwości wcale nie musi takim być, choć w świetle medycznym jest.
Zauważ, ze żyjemy w czasie ogromnych transformacji i wiele fizycznych symptomów, które przywykliśmy odbierać jako dolegliwości mogą i b. często są skutkiem tychże zmian.
Sam odczuwam to na sobie i nie panikuję. ;) :)
0 x

Gdzie rodzi się wiara, tam umiera mózg.

Awatar użytkownika
layla
x 8
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowanie: 553 razy

Nieprzeczytany post autor: layla » wtorek 21 kwie 2015, 18:58

cytat z tego form..
Cynamon można kupić nie tylko jako przyprawa sproszkowana, czy w postaci lasek ale i w kapsułkach do łykania.
Cynamon przyjmowany doustnie pozytywnie oddziałuje przede wszystkim na układ trawienny, wzmacniając żołądek, korzystnie wpływa na poprawę apetytu i przyspiesza proces trawienia. Skutkuje też jako łagodnie działający środek pomocniczy przy niestrawności, a także przy lekkim zatruciu pokarmowym.

viewtopic.php?f=17&t=1056
0 x

Awatar użytkownika
dama
x 2
x 9

Nieprzeczytany post autor: dama » wtorek 21 kwie 2015, 19:46

@abcd nie bede panikowac , ale ile czasu mi zajmie doprowadzic do dobrego stanu zakwaszenie żołądka ?
Sama nie wiem jak ja funkcjonowałam przez te lata chyba cudem .
:)
Sól morsa i Himalajska jest biore taki groszek i jak juz sie w ustach rozpuści to popijam woda .
Po jedzeniu tez biorę .
Inne sposoby ?
0 x

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
x 44
x 522

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » wtorek 21 kwie 2015, 19:57

@dama, przed jedzeniem i rozpuścić, tak jak Nieumywakin radzi.
0 x

Awatar użytkownika
dama
x 2
x 9

Nieprzeczytany post autor: dama » wtorek 21 kwie 2015, 20:36

blueray21 pisze:!5 minut leży już poza zakresem - duży niedobór.
Oprócz rozwiązania doraźnego, czyli betainy (może nie dla wszystkich doraźnego) należy próbować stymulować produkcję własnego kwasu solnego.
Zdecydowanie potrzebna jest organizmowi do tego sól! - czyli potrzebne jest picie wody z solą.
Stymulują wydzielanie "soków żołądkowych" wszelkie gorycze, co jeszcze postaram się poszukać.
Jednak produkcja kwasu solnego będzie także kulała, jeśli organizm jest zakwaszony!
Brak bufora alkalicznego będzie powodował utrudnienia w rozkładzie chlorku sodu.
Więc kategorycznie pH organizmu trzeba wyciągnąć też na właściwy poziom.

Myślałam o tym jak to zrobic jednoczesnie bo skupiam sie na zakwaszeniu żoładka ,
ale jak odkwasic organizm ,
Myslałąm ,ze moze jedno przełozy sie na drugie jak tu zakwasze to tam sie odkwasi ,jednak chyba to tak
nie działa ,więc co zrobic jak to pogodzić ?
Boraks ,soda , betaina , jodyna ,sól-woda co jeszcze jakies Aminokwasy ?
0 x

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
x 106
x 696
Podziękował: 29964 razy
Otrzymał podziękowanie: 19672 razy

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » wtorek 21 kwie 2015, 21:20

1. rano wstajesz - siusiasz na pasek..
2. zaraz soda - z cytryną na zimno,gaszona na b.ciepło..

3. pół godziny przerwy - i już cały dzień 'pracujesz' na kwas !

woda z solą woda z octem, betaina, gorzka 'wyobraźnia', sól z wodą przed szamankiem,
woda z OJ przed , sól po obfitym posiłku pół godziny drobinki possać, najpierw nie będzie smakować - potem sama będziesz szukać...
Zmieniaj sposób żeby nie było nudno, ale woda a solą pół godziny przed jedzeneim zawsze..wtedy jeszcze OJ 15 minut przed pół szklaneczki można.

i tak dojeżdżasz do kolacji..

Przed snem gaszona soda i lulu.. ;)

@Blu mówi o nerkach.. no mi to służy, mam 'stałe' pH 7.0 od miesięcy.
i bęknięcie po 'teście' sody' w niecałą minutę..
zaraz będzie rok systematyczności - ale się 'opłaca' .. ;)

Choć specjalnie żołądka nie dokwaszałem >> bo nie miałem wiedzy, tak jak większość...
woda z solą + WU i sama woda z solą przed jedzeniem zrobiły swoje. :)

edit:
ale ile czasu mi zajmie doprowadzic do dobrego stanu zakwaszenie żołądka ?

a może i kilka miesięcy.. ? ;)
Ale i tak warto na pewno!
0 x

życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
euroscan
x 1
x 19
Podziękował: 881 razy
Otrzymał podziękowanie: 821 razy

Nieprzeczytany post autor: euroscan » środa 22 kwie 2015, 08:24

- a czasami sól morska nie ma tych zanieczyszczeń.
- może to są właśnie tak potrzebne minerały.
- p. Zięba już odstąpił od polecania soli morskiej, zaleca sól himalajska w bryłkach i przed użyciem rozbijać bryłki.
- "normalna" sól himalajska ponoć już jest podrabiana.
- także p. Zięba mówi o naszej soli kłodawskiej, nawet są robione badania w Rosji tej soli, zobaczymy co ruskie instytuty nam wymalują z tej soli.
0 x

"własnymi zębami kopiemy sobie grób" Thomas Maffet

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
x 106
x 696

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » środa 22 kwie 2015, 09:55

Myślę, że te badania dadzą kolejny dowód, że nie ma potrzeby importowania, bo cudze chwalimy..

Kłodawskie, wielickie tez morskimi są - życiorys dłuuuugi mają (250 mln lat) ;)

edit:
"normalna" sól himalajska ponoć już jest podrabiana.

podrabiana? - oryginalna POLSKA 8-) - 'bez ściemy' nazwana HIMALAJSKĄ!
sól 'rózowa' jest i u nas - i tego tego te badania dowiodą, zawartość hematytu..
Chyba taka 'himalajską' ostatnio kupiłem- całkiem niezła :lol:
Nawet wpada kolorem w 'pomarańcz'...

Złoża solne późnego permu (cechsztynu) w Polsce
Niektóre złoża soli kamiennej cechsztyñskiej formacji solonośnej w Polsce zawierają
sole barwne: różowe i pomarañczowe o różnej intensywnośeci zabarwienia. Sole te występują
¹ zazwyczaj w osadach młodszych cyklotemów cechsztynu (cyklotemy PZ3 i PZ4). Typowe
barwne sole kamienne w utworach najmłodszego cyklotemu PZ4 mają zabarwienie
pochodzące od rozproszonego w nich hematytu lub/i iłu z hematytem i pozbawione są niekorzystnych
domieszek minerałów potasu i magnezu (.....)

Jedynym miejscem w Polsce, gdzie obecnie wydobywa się różową sól kamienną, pozbawioną
domieszek minerałów potasu i magnezu, jest Kopalnia Soli „Kłodawa” (Fig. 1).

w linku te ciekawostki:
http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.baztech-article-AGH5-0006-0038/c/Czapowski.pdf
0 x

Awatar użytkownika
dama
x 2
x 9

Nieprzeczytany post autor: dama » środa 22 kwie 2015, 10:49

@ga dzieki :)
cześc z tego juz robie chociaz na sama mysl o OJ mnie otrząsa uf ten zapach.
chwilowo sode zostawiłam bo pije na czczo jodyne .
Soda sprawdzam czas i czekam na przynajmniej 15-10 min
teraz było 45 .
nie mam pojęcia dlaczego takie braki kwasu żoładkowego i to wszyscy domownicy z czego to sie bierze ?
Jemy ,pijemy wydalamy niby jest Ok a jednak szok takie zawirowania pH .
Jak to jest z Cocacola - ja nie piję ale co piją.
Ja to herbaciara jestem .
Kupiłam sól różowa jakas hinduska kiedy sie nia posypie zalatuje jajem ,siarka .ale tylko na początku potem zapach znika.
Sól morksa kiedys kupiłam w sklepie ze zdrowa żywnościa ,ale potem gdzies na for przeczytałam ,zeby uwazac
bo sól morska ma jakis dodatek .
kupuje Himalajska nie miałka chociaz ta w bryłkach sprawiła kłopot z rozbijaniem no i druga w małych granulkach.
i daje 4-ro latkowi jako cukierki co dziwne sam sie dopomina kiedy przyjdzie szuka soli :) .
Do pieczenia chleba sól kamienna taka jak do kiszenia ogórków .
0 x

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
x 106
x 696

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » środa 22 kwie 2015, 11:09

i daje 4-ro latkowi jako cukierki co dziwne sam sie dopomina kiedy przyjdzie szuka soli :)

bo dzieci mądre są swoją intuicją !

a najlepiej zrób SOLE , i łyżeczkę do szklanki.. jak tu:

http://vibronika.eu/images/pdf/sollekiem.pdf

grudki rozbite niech też sobie leżą ;)
A ph 'organizmu' i żołądka trzeba uporządkować!
0 x

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
x 44
x 522

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » środa 22 kwie 2015, 11:31

Sól morska może być zwyczajnie jodowana i często jest. Tobie to w niczym nie przeszkadza, ale do zapraw nie nadaje się w ogóle - za dużo innych minerałów. Te ilości jodanu są śladowe.
Ludzie piszą "jakieś dodatki", nie wiedzą o co chodzi, ale ferment robią.
Coca cola zakwasza mocno ze względu na olbrzymią ilość rozpuszczonego cukru i nieco kwasu fosforowego.
0 x

Awatar użytkownika
dama
x 2
x 9

Nieprzeczytany post autor: dama » środa 22 kwie 2015, 11:46

Cocacola silnie zakwasza organizm ? czy żoładek ?
czy zakwasza korzystnie czy pustoszy organizm ?
.
o dodatku o soli moze odszukam to podam.
0 x

Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
x 44
x 522

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » środa 22 kwie 2015, 12:00

Zakwasza organizm przede wszystkim, Żołądek, nie wiem, wiem że jeżdżąc po kraju i stołując się "przy drodze" zawsze biorę colę i nigdy jeszcze nie byłem struty, choć inni ze mną owszem. Ten kwas w niej raczej wspomaga trawienie, choć nie jest to kwas solny. Coca hamuje też mocno odruch wymiotny ważne u dzieci.
Poza tym jak wspomniałem, jest zakwaszająca, niezdrowa, zwłaszcza przy ciągłym używaniu.
Podobnie jak alkohol w małych ilościach wspomaga trawienie i nie tylko, ale przesada prowadzi na manowce.
0 x

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
x 106
x 696

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » środa 22 kwie 2015, 12:03

Colę można tylko wypić na 'delegacji' - na 'obce' bakterie jakby.
zakwasza i jedno i drugie..
Ale ze względu na cukier i inne aspartamy do zakwaszania żołądka nie polecałbym ;)
A dodatkowo organizmu nie ma co zakwaszać - i tak z tym walczysz sodą.

edit:
w zasadzie to co kwaśne (pH od 0.0 > 7,0) powinno zakwaszać i tak robi..

Tylko niektóre 'kwaśne' smakowo jak np.cytryny czy OJ (pH=5.5), najpierw zakwaszają a potem 'alkalizuja' i maja mnóstwo korzyści dodatkowych. dr Bołotow twierdzi jednoznacznie ze kwaśne zakwasza i koniec.
0 x

ODPOWIEDZ