Z tego co czytałam to same superlatywy.
A ja jedna na wadze straciłam ciekawe a

Jeszcze zapytam - czy po teście sodowym kiedy sie odbije po 15 min mozna wnioskowac
brak kwas żołądkowego ?
przy tym cera nieczysta .
Biotyna w produktach spożywczych występuje w stanie wolnym oraz w formie związanej z białkiem. W postaci wolnej znajduje się w mleku i przetworach mlecznych oraz w warzywach, a w formie związanej – w mięsie i przetworach mięsnych. Należy pamiętać, że w jajach surowych znajduje się awidyna, która wiąże biotynę, czyniąc ją nieprzyswajalną. Gotowanie jaj denaturuje awidynę i pozbawia ją właściwości wiązania biotyny.
Bardzo kiepsko. Niestety.
Ten test trzeba powtórzyć kilka dni z rzędu, dla pewności.
Na pierwszy rzut okiem wygląda, że bez betainy wszyscy ani rusz.
Równolegle proszę pomyśleć o stymulacji wydzielania własnego kwasu.
Men'skie pH może nie tragiczne, bo gorzej być może, ale bardzo źle, rano nie powinno być mniej niż 6, nigdy, a normalnie to 6,2- 6,4.
dama pisze:Jak stymulowac wydzielanie własnego kwasu ?
Moj stan chyba najgorszy ...
Cynamon można kupić nie tylko jako przyprawa sproszkowana, czy w postaci lasek ale i w kapsułkach do łykania.
Cynamon przyjmowany doustnie pozytywnie oddziałuje przede wszystkim na układ trawienny, wzmacniając żołądek, korzystnie wpływa na poprawę apetytu i przyspiesza proces trawienia. Skutkuje też jako łagodnie działający środek pomocniczy przy niestrawności, a także przy lekkim zatruciu pokarmowym.
blueray21 pisze:!5 minut leży już poza zakresem - duży niedobór.
Oprócz rozwiązania doraźnego, czyli betainy (może nie dla wszystkich doraźnego) należy próbować stymulować produkcję własnego kwasu solnego.
Zdecydowanie potrzebna jest organizmowi do tego sól! - czyli potrzebne jest picie wody z solą.
Stymulują wydzielanie "soków żołądkowych" wszelkie gorycze, co jeszcze postaram się poszukać.
Jednak produkcja kwasu solnego będzie także kulała, jeśli organizm jest zakwaszony!
Brak bufora alkalicznego będzie powodował utrudnienia w rozkładzie chlorku sodu.
Więc kategorycznie pH organizmu trzeba wyciągnąć też na właściwy poziom.
ale ile czasu mi zajmie doprowadzic do dobrego stanu zakwaszenie żołądka ?
"normalna" sól himalajska ponoć już jest podrabiana.
Złoża solne późnego permu (cechsztynu) w Polsce
Niektóre złoża soli kamiennej cechsztyñskiej formacji solonośnej w Polsce zawierają
sole barwne: różowe i pomarañczowe o różnej intensywnośeci zabarwienia. Sole te występują
¹ zazwyczaj w osadach młodszych cyklotemów cechsztynu (cyklotemy PZ3 i PZ4). Typowe
barwne sole kamienne w utworach najmłodszego cyklotemu PZ4 mają zabarwienie
pochodzące od rozproszonego w nich hematytu lub/i iłu z hematytem i pozbawione są niekorzystnych
domieszek minerałów potasu i magnezu (.....)
i daje 4-ro latkowi jako cukierki co dziwne sam sie dopomina kiedy przyjdzie szuka soli![]()