Witam wszystkich użytkowników tego forum

17.03.23
Forum przeżyło dziś dużą próbę ataku hakerskiego. Atak był przeprowadzony z USA z wielu numerów IP jednocześnie. Musiałem zablokować forum na ca pół godziny, ale to niewiele dało. jedynie kilkukrotne wylogowanie wszystkich gości jednocześnie dało pożądany efekt.
Sprawdził się też nasz elastyczny hosting, który mimo 20 krotnego przekroczenia zamówionej mocy procesora nie blokował strony, tylko dawał opóźnienie w ładowaniu stron ok. 1 sekundy.
Tutaj prośba do wszystkich gości: BARDZO PROSZĘ o zamykanie naszej strony po zakończeniu przeglądania i otwieranie jej ponownie z pamięci przeglądarki, gdy ponownie nas odwiedzicie. Przy włączonych jednocześnie 200 - 300 przeglądarek gości, jest wręcz niemożliwe zidentyfikowanie i zablokowanie intruzów. Bardzo proszę o zrozumienie, bo ma to na celu umożliwienie wam przeglądania forum bez przeszkód.

25.10.22
Kolega @janusz nie jest już administratorem tego forum i jest zablokowany na czas nieokreślony.
Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
/blueray21

Ze swojej strony proszę, aby unikać generowania i propagowania wszelkich form nienawiści, takie posty będą w najlepszym wypadku lądowały w koszu.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.

Pozdrawiam wszystkich i nieustająco życzę zdrowia, bo idą trudne czasy.

/blueray21

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.

/blueray21

Błękit metylenowy

Yurek
x 1
x 6
Podziękował: 405 razy
Otrzymał podziękowanie: 143 razy

Re: Błękit metylenowy

Nieprzeczytany post autor: Yurek » niedziela 22 wrz 2024, 22:28

Doktor Deepak Golwalkar - Błękit metylenowy w leczeniu koronawirusa — aktualizacja badań

Błękit metylenowy ma właściwości przeciwwirusowe i wiadomo, że leczy duszność, jednak nie zatwierdzono jeszcze badań klinicznych na dużą skalę

Wiadomo, że błękit metylenowy ma właściwości przeciwwirusowe. W poprzednich artykułach wyjaśniłem, jak potencjalnie można go stosować w leczeniu COVID-19, biorąc pod uwagę moje doświadczenia z nim. Pionierskie leczenie MB w leczeniu infekcji płuc; dostęp do artykułu można uzyskać, klikając tutaj . Tutaj mówię o wyzwaniach związanych z uzyskaniem zgody na duże badania kliniczne dla MB po skontaktowaniu się z wieloma globalnymi organizacjami.

Błękit metylenowy przeciwko koronawirusowi
MB kontra zysk
MB to łatwo dostępny barwnik z rodziny barwników tiazynowych. Jednak pomimo wielu badań ( tutaj ) wskazujących na to, że jest to opcja leczenia koronawirusa, poczyniono niewielkie postępy w rozpoczęciu badań nad nim.

Zapytani o kryteria wyboru leku do badań, przedstawiciele dużych korporacji odpowiadali następująco:

- Czas (prędkość dotarcia do kliniki)
- Dowody naukowe (zakres wygenerowanych danych dotyczących COVID-19)
- Zasoby (finansowe, eksperckie, zdolności)

Mimo że MB spełnia wszystkie powyższe kryteria, badania zostają odrzucone. Jako powód podano brak udokumentowanych dowodów na to, że był on stosowany w przeszłości w leczeniu zakażeń Covid-19 — chociaż istnieją dowody na to, że działa przeciwko niedotlenieniu , które jest jednym z najczęstszych objawów Covid-19. To rzeczywiście ironia, że ​​nie jesteśmy gotowi na zastosowanie nowej metody (błękitu metylenowego) w leczeniu nowego koronawirusa.

Ostatecznie, według moich obserwacji, istnieją 4 czynniki, które działają przeciwko próbom błękitu metylenowego.

To jest lek generyczny
Oznacza to, że jest to nazwa substancji chemicznej, a nie marka. Jest łatwo dostępna. Każdy może ją wyprodukować w dowolnej ilości i nikt nie może pobierać od niej tantiem/prowizji.

Z tego powodu żadna instytucja nie jest gotowa inwestować w kosztowne badania kliniczne. Szansa na zysk z powszechnie dostępnych leków generycznych jest znikoma lub żadna.

Nie można tego opatentować
Błękitu metylenowego po prostu nie da się opatentować. To jak próba opatentowania wody — nie można. Opatentowanie go zapewniłoby prowizję — ale ponieważ to niemożliwe, jest to przegrana sprawa.

To jest tanie
W Indiach można dostać zastrzyki błękitu metylenowego 1% klasy IP już za 1 dolara. Ponieważ jest to bardzo silny lek, taką ilość trzeba rozcieńczyć ponad 10 razy. Potencjalnie można przygotować ponad 10 dawek za 1 dolara, aby uzyskać stężenie 0,1%. Stężenie potrzebne w formie nebulizowanej.

W USA zastrzyki MB są droższe (około 30 USD); jednak nadal są tańsze niż inne promowane szczepionki. I ta sama ekonomia będzie tam działać — 10 dawek za 30 USD, co jest tańsze niż inne proponowane alternatywy.

To nie jest szczepionka
Nie możesz przyjąć MB raz w życiu (jak szczepionki przeciwko ospie). Jako środek profilaktyczny (zapobiegawczy) musiałbyś przyjmować ją regularnie, dopóki pandemia się nie skończy.

Jest to tani lek, ale należy go przyjmować regularnie w celach profilaktycznych, jeśli nie jesteś zakażony, lub częściej, jeśli masz objawy.

Streszczenie
Biorąc pod uwagę powyższe, mało prawdopodobne jest, aby istniało zainteresowanie promowaniem badań klinicznych nad MB. Patrząc na ogólne trendy i poszukiwania taniego, skutecznego leczenia — wczesne oznaki wskazują, że Iran, Rosja lub Korea Północna mogą okazać się pierwszymi krajami, które będą promować ten niedrogi lek
https://dr-deepak-golwalkar.medium.com/ ... 70556a6061
0 x

Yurek
x 1
x 6

Nieprzeczytany post autor: Yurek » niedziela 22 wrz 2024, 23:32

wgozno1 pisze:
poniedziałek 17 lip 2023, 13:05
Czy ktoś z Was kupił już na Amazon książkę " Ultimate Guide to Methylene Blue..." Marka Solan i czy warto bo to 55,10PLN ,mniej więcej tyle co 50g błękitu CZDA czyli 50l roztworu wodnego błękitu o stężeniu 0,1% proponowanego tutaj ?
Kupiłem i właśnie ją czytam.

Pytasz czy warto ją kupić - tak warto.
Dowiesz się z niej chociażby o innych dawkach przy zażywaniu doustnym i o innym stężeniu roztworu. 1% a nie 0,1%.
Cytuję "Błękit metylenowy jest bezpiecznym lekiem gdy jest stosowany w dawkach terapeutycznych <2mg/kg.

Jest też podana tabelka ułatwiająca dobór dawek według własnej wagi. I tak na przykład: ja ważący ok. 90 kg przy zastosowaniu dawki 2 mg/kg powinienem zażyć 180 mg/dzień. Czyli 360 kropli/dzień roztworu o stężeniu 1%.

Przeliczając to na roztwór 0,1% (o którym jest mowa w powyższej dyskusji) odpowiada 3600 kropli/dzień, czyli 180 ml.

Właśnie kupiłem 100 ml roztworu 1%. Jest w drodze.
Z książki Marka Sloana wynika jednak, że przy dawce 2 mg/kg (360 kropli) wystarczy mi na 5,5 dnia :evil:
Trzeba kupić chociaż z pół kilograma w proszku - starczy na jakiś czas. :lol:
0 x

Awatar użytkownika
barneyos
Administrator
x 23
x 73
Podziękował: 154 razy
Otrzymał podziękowanie: 1894 razy

Nieprzeczytany post autor: barneyos » wtorek 24 wrz 2024, 07:50

Książka Marka Sloana została wydana już w Polsce

viewtopic.php?f=12&t=113&p=155419#p155419
0 x

======================================================
Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobić

Awatar użytkownika
forester
x 163
x 143
Podziękował: 1472 razy
Otrzymał podziękowanie: 3088 razy

Nieprzeczytany post autor: forester » wtorek 08 paź 2024, 16:37

Sekretna receptura zdrowia czy zwykły barwnik? Sekrety błękitu metylowego / Hubert Czerniak

https://www.youtube.com/watch?v=RHGY4WW2F9A
0 x

ares43
x 30
x 1
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy

Nieprzeczytany post autor: ares43 » wtorek 08 paź 2024, 20:46

To w końcu jaki to jest błękit???
- w tytule filmu jest metylowy a doktor mówi o metylenowym ...??
Błękit Metylowy : C₁₆H₁₈ClN₃S
Nazwa chemiczna: Chlorowodorek 3,7-dimetylo-4-aminofenazonu
Błękit Metylenowy : C₁₁H₁₈ClN₃
Nazwa chemiczna: Chlorowodorek N,N-dimetylo-4,4-bis(aminometylo)aniliny
- bo to jest różnica !!!
0 x

ares43
x 30
x 1

Nieprzeczytany post autor: ares43 » piątek 11 paź 2024, 17:29

Sam sobie odpowiem na 99% to Błękit metylenowy C16H18ClN3S
Numer CAS 61-73-4 a jak by kupić to https://allegro.pl/oferta/blekit-metyle ... 6483982727 i rozrobić to będzie dobrze?
0 x

soma
x 57
Podziękował: 1110 razy
Otrzymał podziękowanie: 1077 razy

Nieprzeczytany post autor: soma » piątek 11 paź 2024, 18:57

On ma tylko 82% czystosci. Czy to nie za malo?
Ja zamowilam na szwedzkim amazonie i twierdza, ze ma 100% czystosci.
Przed chwila go dostalam. Na opakowaniu jest napisane (po niemiecku): czystosc farmaceutyczna.
Chcialam kupic tez ksiazke, ale za dlugo sie zastanawialam i sie skonczyly. Przyjdzie nowa dostawa za miesiac.
.
https://www.amazon.se/dp/B0CY3BYJDN?ref ... asin_title
0 x

ares43
x 30
x 1

Nieprzeczytany post autor: ares43 » sobota 12 paź 2024, 19:02

A tego nie zauwazyłem 82% to słabo ale ten z Twojego linku to roztwór wodny a z czego zrobili też nie wiemy bo jak zbadali roztwór 1% to normy moga sie zgadzać ,na filmie Dr. Czerniak pije to https://natvita.pl/chemia-odczynniki-ch ... 100ml.html trzeba poszukać jeszcze bo ten zamazona to drogi
0 x

soma
x 57
Podziękował: 1110 razy
Otrzymał podziękowanie: 1077 razy

Nieprzeczytany post autor: soma » niedziela 13 paź 2024, 13:13

Moze ktos wie czy lepiej zazywac blekit metylenowy z jedzeniem czy w przerwie miedzy posilkami...?
0 x

Yurek
x 1
x 6

Nieprzeczytany post autor: Yurek » czwartek 17 paź 2024, 04:50

Mark Sloan w swojej książce "Błękit metylenowy kompletny przewodnik" pisze, że zażywa w szklance soku pomarańczowego z czego wnioskowałbym że można zażywać z jedzeniem lub bez. Jak komu wygodniej.

Generalnie, Mark zaleca pić 2 razy dziennie. Rano i przed snem. Ale pisze też, że jeżeli przeszkadza Ci smak (co może wystąpić przy większych dawkach np. 2 mg/kg) to podziel na kilka porcji dziennie. Radzi zacząć od 10 kropli (5 mg) rano oraz 10 kropli (5 mg) przed snem. Przez tydzień. Jeżeli organizm będzie dobrze to tolerował - zwiększ dawkę do 20 mg dziennie. Pod koniec drugiego tygodnia jeżeli chcesz dalej zwiększać dawkę MB spróbuj brać 30 mg dziennie.

Póki co, ja piję 2 x 20 kropli (2 x 10 mg) na pusty żołądek - rano i wieczorem.
Ponieważ niektórzy piszą aby nie pić wieczorem z powodu możliwych trudności z zasypianiem, tytułem próby przez prawie tydzień piłem 2 x 30 kropli 1% roztworu (łącznie 30 mg). Drugą dawkę piję w tylko 1/2 szklanki wody (prostata ;)) ok. godziny 18-20. Nie zauważyłem zwiększonych trudności w zasypianiu.

Na stronie 181 Mark podaje tabelę, według której moja maksymalna dawka (tj. 2 mg/kg) przy mojej wadze 90 kg. wynosi 360 kropli. Czyli 180 mg/dzień. Wątpię czy kiedykolwiek odważę się na takie dawki. Jest to maksymalna dawka, być może dopuszczalna przez krótki czas w określonej sytuacji terapeutycznej. Raczej zmienisz wówczas kolor skóry na niebieski :D :lol:

Myślę aby stopniowo dojść do dawki 2 x 60 kropli (2 x 30 mg) i wówczas przeczytać książkę i dostępne materiały na temat MB jeszcze raz. Przy takiej dawce, butelka 100 ml starczyłaby na 33 dni.
1 x

Yurek
x 1
x 6

Nieprzeczytany post autor: Yurek » czwartek 17 paź 2024, 11:12

ares43 pisze:
piątek 11 paź 2024, 17:29
a jak by kupić to https://allegro.pl/oferta/blekit-metyle ... 6483982727 i rozrobić to będzie dobrze?
soma pisze:
piątek 11 paź 2024, 18:57
Ja zamowilam na szwedzkim amazonie i twierdza, ze ma 100% czystosci.
Przed chwila go dostalam. Na opakowaniu jest napisane (po niemiecku): czystość farmaceutyczna.
Chociaż ja nie rozumiem jak to jest możliwe, jest do kupienia MB o czystości do 103% :o
https://pol-aura.pl/blekit-metylenowy-b ... -3318.html

zawartość szkodliwych składników:
Arsen (As) ≤ 8 ppm
Miedź (Cu) + cynk (Zn) ≤ 0,02%

Tutaj też, jako nie chemik nie mam pewności czy to dużo czy mało. Ale poszperałem w sieci. okazuje się, że w niektórych regionach świata (głównie w Chinach ale nie tylko), lub przy nieświadomości rodziców, niemowlęta zażywają więcej w przeliczeniu na 1 kg masy ciała. W różnych ryżowych potrawach dla niemowląt. Artykuły na ten temat wstawię później.

Kupiłem go. Cena 100 gramów z przesyłką wyniosła nieco ponad 600 zł. Starczy do końca życia dla mnie i mojej rodziny. Po rozrobieniu jako 1% roztwór, cena za butelkę 100 ml wynosi ok. 6zł.
Rozmawiałem z panią z POL-AURA i chociaż ostrzegała że to nie jest do spożycia, że trujący itd. dało się zauważyć, że ja nie pierwszy kupuję to do wiadomych celów. Taki ma obowiązek.

Jak ktoś chce mieć jakość wg. farmakopei europejskiej to też można
https://pol-aura.pl/methylene-blue-c-i- ... 28954.html
Ale trzeba kupić minimum 100 gramów. Co kosztuje 1600 zł. i w przeliczeniu na butelkę 100 ml 1% roztworu cena wyniesie ok. 16 zł.
1 x

Yurek
x 1
x 6

Re: Arsen w ryżu – czy stanowi zagrożenie dla zdrowia?

Nieprzeczytany post autor: Yurek » czwartek 17 paź 2024, 20:02

Autor dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. NIZP-PZH

Ryż, przede wszystkim skrobia i mąka z tego zboża, a także syropy ryżowe są częstymi składnikami produktów żywnościowych dla dzieci. Specyficzna fizjologia tej rośliny sprawia, że w jej nasionach gromadzą się szkodliwe związki arsenu w znacznie większej ilości niż w innych zbożach. Na co trzeba zwracać uwagę, wybierając produkty zawierające ryż, dlaczego małym dzieciom nie powinniśmy podawać żywności z dodatkiem otrąb ryżowych, nieobłuszczonego ryżu i tzw. „rice drinks”?
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Arsen w ryżu – czy stanowi zagrożenie dla zdrowia?
Arsen (As) jest wszechobecnym pierwiastkiem chemicznym, który występuje w przyrodzie w postaci związków organicznych i nieorganicznych, a jego szkodliwe działanie jest dobrze poznane i opisane. Powszechnie wiadomo, że nieorganiczne związki arsenu (III i V) są bardziej toksyczne niż związki organiczne. Również biodostępność arsenu z różnych związków chemicznych jest różna. Organiczne formy arsenu, występujące najczęściej w rybach i owocach morza, po spożyciu ulegają w niewielkim stopniu biotransformacji i są wydalane z organizmu w postaci praktycznie niezmienionej. Z kolei związki nieorganiczne arsenu są dobrze przyswajane i metabolizowane.

Niekorzystne działanie arsenu nieorganicznego
Długoterminowe narażenie na arsen pochodzący ze związków nieorganicznych skutkuje wzrostem ryzyka rozwoju różnych typów zmian nowotworowych, w tym raka skóry, pęcherza, płuc, nerek, wątroby i prostaty. Dodatkowo narażeniu na arsen nieorganiczny towarzyszą zaburzenia funkcji układów: pokarmowego, sercowo-naczyniowego, krwionośnego, oddechowego, neurologicznego, immunologicznego oraz rozrodczego i zaburzenia prawidłowego rozwoju.

Dokładny mechanizm działania kancerogennego arsenu nie został dotychczas wyjaśniony, jednak przypuszcza się, ze może on obejmować stres oksydacyjny, zahamowanie mechanizmów naprawy DNA, zaburzenie dróg przekazywania sygnałów oraz aberracje chromosomów.

Zawartość arsenu w ryżu
Większość dostępnych danych na temat zawartości arsenu w żywności podaje całkowitą jego zawartość, bez podziału na arsen organiczny i nieorganiczny, a takie rozróżnienie jest bardzo ważne. W rybach i owocach morza stwierdza się bardzo wysoką całkowitą zawartość arsenu, ale jednocześnie zawartość arsenu nieorganicznego jest niska. Z kolei w ryżu stwierdzana jest wysoka zawartość arsenu nieorganicznego, która może stanowić nawet 90% całkowitej zawartości tego pierwiastka w produkcie.

Z danych publikowanych w literaturze naukowej wynika, że zawartość arsenu nieorganicznego w surowym ryżu waha się w zakresie od 0,1 do 0,4 mg/kg suchej masy. Są to wartości znacząco wyższe w porównaniu z innymi zbożami, w których stwierdzana zawartość arsenu całkowitego waha się np. w pszenicy i jęczmieniu w zakresie od 0,03 do 0,08 mg/kg, a w innych gatunkach zbóż jest poniżej granicy wykrywalności.

Na zawartość arsenu w ryżu ma wpływ rodzaj gleby, na której jest uprawiany oraz gatunek ryżu. Wyższa zawartość arsenu w ryżu w porównaniu z innymi zbożami wynika z uprawy w warunkach beztlenowych na zalanych wodą polach oraz ze specyficznej fizjologii tych roślin, która pozwala na pobieranie i wyizolowanie arsenu ze środowiska, a także jego kumulację w ilości większej niż występuje w glebie.

Zawartość arsenu w ryżu zmienia się w zależności od rodzaju i miejsca uprawy oraz sposobu przetwarzania. Wiadomo, że ryż brązowy zawiera wyższe ilości arsenu w porównaniu z białym. Ponadto, istotny wpływ na poziom arsenu w produkcie gotowym do spożycia ma jakość zastosowanej wody, która może być skażona związkami arsenu.

Należy podkreślić, że większość arsenu nieorganicznego występuje w otrębach ryżowych, w których zawartość tego związku jest od 10 do 20 razy wyższa niż w pełnym ziarnie. Zatem ryzyko związane z pobraniem arsenu z żywnością jest znacznie wyższe w stosunku do otrąb ryżowych, a także produktów wytwarzanych z ich udziałem m.in. napojów ryżowych (rice drinks), krakersów czy płatków ryżowych w porównaniu do obłuszczonego i polerowanego (białego) ryżu.

Pobranie nieorganicznego arsenu z ryżem
Spożycie ryżu jest różne w różnych populacjach i różnych grupach wiekowych. Osoby dorosłe w krajach europejskich spożywają przeciętnie 9 g ryżu dziennie, co może skutkować narażeniem na nieorganiczny arsen z ryżu na poziomie 0,015 μg/kg masy ciała/dzień. Z kolei ocenia się, że w krajach azjatyckich spożycie ryżu wynosi 300 g/dzień, co daje narażenie na poziomie ponad 30-krotnie wyższym (0,5 μg/kg m.c./dzień).

Należy podkreślić, że narażenie niemowląt i małych dzieci na arsen nieorganiczny z ryżu jest od 2 do 3 razy wyższe niż osób dorosłych. Wynika to z faktu, że skrobia i mąka ryżowa, a także syropy ryżowe są powszechnie dodawane do żywności przeznaczonej dla tych grup wiekowych. Ryż jest bowiem źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów, a przy tym charakteryzuje się neutralnym smakiem i stosunkowo niskimi właściwościami alergizującymi.

Zalecenia dotyczące spożycia produktów zawierających ryż w grupie niemowląt i małych dzieci
Niemowlęta i małe dzieci są w znacznie większym stopniu narażone na obecność zanieczyszczeń w żywności. Wynika to ze znacząco wyższego niż u osób dorosłych spożycia żywności w przeliczeniu na kilogram masy ciała, kilkakrotnie większego wchłaniania z przewodu pokarmowego, a także ze względu na szybszy przebieg procesów metabolicznych. Poziomy zanieczyszczeń, które nie stanowią ryzyka dla osób dorosłych, dla niemowląt i dzieci mogą być niebezpieczne również ze względu na nie w pełni dojrzały układ odpornościowy, który nie zapewnia skutecznej ochrony przed czynnikami szkodliwymi. Jednym z takich czynników jest arsen nieorganiczny.

Ze względu na nieokreślony dotychczas minimalny bezpieczny poziom pobrania arsenu nieorganicznego i prawdopodobne toksyczne działanie w wielu krajach wprowadzono zalecenia, aby w diecie niemowląt i małych dzieci nie zastępować mleka kobiecego i mieszanek mlecznych z mleka krowiego płynnymi produktami na bazie ryżu (rice drinks). Zaleca się też, aby produkty z ryżem były wprowadzane do diety dzieci od 4-6 roku życia.

Również Komitet ds. Żywienia Europejskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia w Pediatrii (ESPGHAN) wydał w 2015 r. oświadczenie, w którym rekomenduje, aby pobranie arsenu nieorganicznego w okresie niemowlęcym i w okresie dzieciństwa było tak niskie, jak to jest możliwe do osiągnięcia, a zawartość arsenu nieorganicznego w produktach przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci była uregulowana prawnie. Zwraca także uwagę, że chociaż preparaty do początkowego żywienia niemowląt wytworzone na bazie białek ryżowych są alternatywą w przypadku niemowląt z alergią na białka mleka krowiego, to należy mieć na uwadze zawartość w nich arsenu nieorganicznego, a potencjalne ryzyko z tym związane powinno być brane pod uwagę przy stosowaniu tych produktów.

Kolejne zalecenia ESPGHAN mówią o tym, że płynne preparaty ryżowe (rice drinks) nie powinny być stosowane w żywieniu niemowląt i małych dzieci, a narażenie na arsen nieorganiczny z żywności może być obniżane poprzez stosowanie innych rodzajów zbóż, m.in. owsa, jęczmienia, pszenicy czy kukurydzy. ESPGHAN zwraca również uwagę, że zawartość arsenu w ryżu powinna być powszechnie monitorowana na całym świecie, a do produkcji żywności dla niemowląt powinien być stosowany ryż o najniższej zawartości arsenu. Dodatkowo w tych rejonach świata, gdzie spożycie ryżu jest wysokie we wszystkich grupach wiekowych, lokalne władze powinny badać, które rodzaje uprawy ryżu skutkują najniższą zawartością arsenu, aby najmniej szkodliwe odmiany były stosowane w żywieniu niemowląt i małych dzieci.

Należy podkreślić, że w 2015 r. weszło w życie rozporządzenie Komisji (UE) 2015/1006 z dnia 25 czerwca 2015 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów nieorganicznego arsenu w środkach spożywczych. Nowe rozporządzenie wprowadza maksymalne dopuszczalne poziomy arsenu nieorganicznego w ryżu i produktach zawierających ryż, m.in. w ryżu przeznaczonym do produkcji żywności dla niemowląt i małych dzieci. Wprowadzenie limitowania poziomów arsenu nieorganicznego powinno przyczynić się do ograniczenia zawartości tego związku w produktach przeznaczonych dla tych grup wiekowych. Podjęte działania powinny skutkować również obniżeniem narażenia niemowląt i małych dzieci na arsen nieorganiczny obecny w żywności.
https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/ar ... a-zdrowia/

Rozporządzenie o którym mowa w powyższym akapicie jest już nieaktualne.
Obecnie jest nowe ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2023/465 z dnia 3 marca 2023 r.

zacytuję tylko załącznik do tego rozporządzenia

ZAŁĄCZNIK
W sekcji 3 w załączniku do rozporządzenia (WE) nr 1881/2006 pozycja 3.5 Arsen (nieorganiczny) otrzymuje brzmienie:
Środki spożywcze (1) Najwyższe dopuszczalne poziomy (mg/kg świeżej masy)

„3.5 Arsen (arsen nieorganiczny dla 3.5.1–3.5.4 i arsen całkowity dla 3.5.5)

3.5.1 Zboża i produkty na bazie zbóż

3.5.1.1 Ryż nieparzony bielony (ryż polerowany lub biały) 0,15 mg/kg
3.5.1.2 Ryż parzony i ryż łuskany 0,25 mg/kg
3.5.1.3 Mąka ryżowa 0,25 mg/kg
3.5.1.4 Wafle ryżowe, papier ryżowy, ciasteczka ryżowe i ciastka ryżowe, płatki ryżowe i prażony ryż śniadaniowy 0,30 mg/kg
3.5.1.5 Ryż przeznaczony do produkcji żywności dla niemowląt i małych dzieci 0,10 mg/kg
3.5.1.6 Bezalkoholowe napoje na bazie ryżu 0,030 mg/kg

3.5.2 Preparaty do początkowego żywienia niemowląt, preparaty do dalszego żywienia niemowląt, żywność specjalnego przeznaczenia medycznego przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci i preparaty do żywienia małych dzieci

3.5.2.1 -wprowadzane do obrotu jako proszek 0,020 mg/kg
3.5.2.2 -wprowadzane do obrotu w postaci płynnej 0,010 mg/kg
3.5.3 Żywność dla niemowląt 0,020 mg/kg
3.5.4 Soki owocowe, koncentraty soków owocowych po rozcieńczeniu wodą oraz nektary owocowe 0,020 mg/kg
3.5.5 Sól 0,50 mg/kg
0 x

Gacek
x 1
x 3
Podziękował: 350 razy
Otrzymał podziękowanie: 38 razy

Nieprzeczytany post autor: Gacek » piątek 07 lut 2025, 16:49

Błękit w proszku czda 99% za 80 PLN (są też mniejsze opakowania)
Ukryta zawartość
To forum wymaga zarejestrowania i zalogowania się, aby zobaczyć ukrytą zawartość.

@Yurek, jakie dalsze efekty terapii?

Yurek
x 1
x 6

Nieprzeczytany post autor: Yurek » niedziela 23 lut 2025, 11:04

Zawsze mam problem z jednoznacznym stwierdzeniem czy jakiś specyfik lub inne moje działanie profilaktyczne jest skuteczne. Zażywam wiele różnych rzeczy jednocześnie i gdy jest poprawa nie mogę z całą pewnością stwierdzić na skutek czego ona nastąpiła. Czy może synergiczny efekt różnych specyfików.
Poza tym jestem niesystematyczny. Gdy miewam okresy złego samopoczucia przerywam zażywanie różnych rzeczy w tym niektórych leków np. obniżających ciśnienie. Ogólnie choroby serca w większości związane są z nadciśnieniem a ja jestem niskociśnieniowy i jakiś instynkt samozachowawczy odrzuca mnie od niektórych rzeczy.

W poprzednich latach miewałem wysypkę opryszczki minimum raz, ale częściej dwa razy w sezonie jesienno-zimowym. Taką niedokuczliwą. Przeważnie jakaś forma wybrzuszenia w okolicach ust. Tylko czasami z jednym lub dwoma pryszczami. Nie przywiązywałem do niej żadnej wagi.
Ale mój szwagier przeszedł ciężką formę półpaśca. Znalazł się w szpitalu. Więc zaniepokoiłem się gdy lekarz rodzinny powiedział że ja też go mam. Dał mi leki przeciwwirusowe. Trochę mi pomogły ale nadal miewałem wypryski na tułowiu.

To mnie zmobilizowało.
Odbyłem sumiennie kurację antywirusową według receptury Blu wraz z częścią podtrzymującą: lizyna, treonina, glutamina, Andrographis, Ksylitol, miód (słodzę mim od lat). Potem 500 mg BHT raz dziennie na czczo. (znam przekazy ludzi, którzy biorą 500 mg na czczo dziesiątki lat) No i oczywiście błękit metylenowy.
I znowu nie wiem jaki udział w tym wszystkim miał błękit.
Wiem jednak że krosty półpaśca znikły. Pierwszy raz od lat nie pojawiła się opryszczka w sezonie jesienno-zimowym. Mamy koniec lutego a ja nie miałem żadnego przeziębienia ani grypy.

W zakresie serca mogę tylko powiedzieć, że mam odczucie że błękit działa pozytywnie. Po jego wprowadzeniu miewałem sporo rzadziej migotanie i kołatanie serca. Rzadziej też zdarzały się incydenty ciężkiej niewydolności, gdy masz ochotę żegnać się z bliskimi. Ale nie jest to mierzalne. Są to tylko moje odczucia.
Na ostatniej wizycie kardiolożka powiedziała że obraz echa serca jest trochę lepszy ale niewydolność już pozostanie na podobnym poziomie.

Podsumowując: być może u osoby młodej, która zapadła na coś ale ogólnie jest zdrowa, wprowadzenie błękitu byłoby zauważalne i można by powiedzieć zdecydowanie czy pomaga lub nie.
W moim wieku jest to bardziej skomplikowane.
Wiem jedno. Gdybym nie uzupełniał leczenia różnymi specyfikami i suplementami nie opisywał bym dzisiaj swoich doświadczeń.

Doszedłem do dawki 2 x 20 kropel dziennie i póki co nie planuję podwyższać. Może kiedyś gdyby mnie coś dopadło np Alzheimer.
Próbowałem zneutralizować smak błękitu różnymi sposobami. jak dla mnie najskuteczniej robi to sok jabłkowy. Ten mętny w kartonach. bo klarowany z butelek nie robi tego skutecznie.

zdrówka życzę
Jurek
0 x

Awatar użytkownika
songo70
Administrator
x 1149
x 596
Podziękował: 17670 razy
Otrzymał podziękowanie: 24823 razy

Nieprzeczytany post autor: songo70 » piątek 28 lut 2025, 11:22

Dlaczego RFK Jr. używa błękitu metylenowego?
RFK-Jr.s-Mind-Blowing-Performance-Hack.png
RFK-Jr.s-Mind-Blowing-Performance-Hack.png (349.42 KiB) Przejrzano 622 razy
0 x

"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

Manypow
x 1
Podziękował: 1 raz

Nieprzeczytany post autor: Manypow » środa 05 mar 2025, 14:11

ares43 pisze:
sobota 12 paź 2024, 19:02
A tego nie zauwazyłem 82% to słabo ale ten z Twojego linku to roztwór wodny a z czego zrobili też nie wiemy bo jak zbadali roztwór 1% to normy moga sie zgadzać ,na filmie Dr. Czerniak pije to https://natvita.pl/chemia-odczynniki-ch ... 100ml.html trzeba poszukać jeszcze bo ten zamazona to drogi
82% to nie tylko słabo a produkt do farbowania.
Wysłałem zapytania o czystość do różnych firm co podają CZDA a w dokumeńtach podają że powyżej 82%, przecież to nie jest CZDA czy coś tu żle rozumię?
Link co podałeś to z DMSO a sam błękit jest tutaj https://natvita.pl/chemia-odczynniki-ch ... 100ml.html
A pod tym linkiem są porównania farmaceutycznych błękitów i inne posty, cenne informacje na temat metali ciężkich
https://www.blekit-metylenowy.pl/blekit ... aceutyczny
soma pisze:
niedziela 13 paź 2024, 13:13
Moze ktos wie czy lepiej zazywac blekit metylenowy z jedzeniem czy w przerwie miedzy posilkami...?
ja stosuje rano na pusty żołądek a póżniej z odstępem do posiłków.
1 x

ODPOWIEDZ