Witam wszystkich użytkowników tego forum

Przyszedł chyba czas, aby przywrócić pełną funkcjonalność forum, w końcu istnieje ono po to, aby każdy mógł prezentować, czy konfrontować swoje poglądy. Jak jest na Ukrainie, każdy kto ma oczy, to widzi. Przywracam wszystkie tematy wojenno - ukraińskie , czy rosyjskie. Nie jest ważne kto z dyskutantów po której stronie będzie stał, jest ważne, aby prezentował jak najbardziej prawdziwe informacje. Dlatego proszę: absolutnie nie kopiować mediów, ani polskich "ekspertów", to można sobie czytać i oglądać poza forum, szkoda miejsca i czasu. W miarę możliwości będziemy się starali prostować i wyjaśniać znaczenie zdarzeń i ich okoliczności.
Poglądy absolutnie nie są powodem do blokowania, czy banowania kogokolwiek, ale proszę je wyrażać w kulturalny sposób. Proszę też sprawdzać cytowane materiały i filmy, aby nie zawierały nieregulaminowych treści.
Ze swojej strony proszę, aby unikać generowania i propagowania wszelkich form nienawiści, takie posty będą w najlepszym wypadku lądowały w koszu.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.

Pozdrawiam wszystkich i nieustająco życzę zdrowia, bo idą trudne czasy.

/blueray21

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.


/blueray21

Witamina D - K - A

Awatar użytkownika
luna
Posty: 268
Rejestracja: poniedziałek 08 lut 2016, 11:52
x 17
x 7
Podziękował: 150 razy
Otrzymał podziękowanie: 276 razy

Re: Witamina D - K - A

Nieprzeczytany post autor: luna » piątek 01 lip 2022, 10:58

@cedric
bardzo mądrze napisane ...bardzo!
suplementowac należy z głową ...ale czy się da? przynajmniej próbować.
to samo tyczy sie witaminy
A i D3, które to brane razem w suplementach wykazują antagonistyczne działanie . Produkcja suplementów to wielki biznes i czy ktoś się zainteresował tym ,że witaminę A i D nie należy łączyć w jednym suplemencie? NIE! liczy sie kasa. Później sprzedawcy typu p. Z. dr. Czer. wypuszczaja tego typu suplementy.Myslę, że nasze zdrowie ich nie interesuje. To jest sposób na zarobienie duzych pieniędzy i tyle! Wygłaszają prelekcje, nagrywają filmiki by zwiększyc sprzedaż swoich produktów. Nie każdy tak jak @cedric drąży temat, skoro lekarz mówi,ze to dobre ,to w końcu komu wierzyć jak nie jemu? a jednak okazuje sie ,ze nie do końca to jest prawda.
Suplementy sa ok. jednak źle stosowane moga narobić więcej szkody niz pożytku i nie jeden sie o tym przekonał. U nas jest tak,ze gdy komus dobre rady z tego forum zaszkodziły, a nie daj boże o tym napisał to wyszyscy na niego hura , no bo w książce jest inaczej napisane i nie może zaszkodzić! Na forach zagranicznych jest inaczej ,ludzie dziela sie swoimi uwagami ,co im pomogło,a co zaszkodziło i nikt z tego dramy nie robi jak u nas.Raczej ludzie wyciągają wnioski, tu ludzie boja sie słowem pisnąc,że np. zachwalany suplement na forum im zaszkodził, bo zaraz spotkaja sie z ''ostracyzmem'',a szkoda ,bo to wiele mogło by wnieść dobrego .
0 x



Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 9436
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 437
Podziękował: 452 razy
Otrzymał podziękowanie: 13865 razy

Re: Witamina D - K - A

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » poniedziałek 04 lip 2022, 21:43

@luna, ja jestem daleki od popadania w takie skrajności. Znam wiele osób, którym witamina D3 pomogła, nawet na Covida i bardzo niewiele, którym niby zaszkodziła, z pewnością jedną, która przyjmowała duże dawki D3 i nabawiła się kamieni nerkowych. Ale to dlatego, że ludzie rzadko wiedzą, co na prawdę robią. Branie dużych dawek D3 bez dużych dawek K2 musi spowodować większe problemy niż ten wspomniany, bo organizm będzie w takiej sytuacji pobierał wapń z kości do krwi i będzie następowała kalcyfikacja tkanek i rzeszotowienie kości.
Co do antagonizmu A i D3, to choć nie jestem pewien, ale chyba to dotyczy suplementacji beta karotenu, czyli prowitaminy A, a nie retinolu. W takim układzie przy pobieraniu wit. A i D3 z pożywienia (D3 też ze słońca) nie widzielibyśmy działania jednej ani drugiej, a tak nie jest. To może zależeć od rodzaju metabolizmu organizmu, ale generalnie organizm pobiera tyle i takich składników jakie są mu aktualnie potrzebne. Konstruktor wiele przewidział i organizm jest najbardziej doskonałą i wydajną fabryką chemiczną na świecie, dzieła rąk ludzkich nawet nie zbliżają się w tym kierunku, biorąc pod uwagę ilość działań chemicznych jakie organizm wykonuje w ciągu doby.
Praca "naukowa" polega na tym, że "naukowiec" wymyśla tezę, a potem wszelkimi sposobami próbuje ewentualnie doświadczalnie ją potwierdzić, stąd jesteśmy ciągle narażeni na próby zmian dotychczasowego trybu postępowania, mimo tego, że się sprawdzał, np. dla witaminy D3 już przez wieki.
Wiele suplementów produkuje farmacja, więc nie dziwnego w ich zachłanności, w produkcji suplementów ziołowych i roślinnych przewodzą kultury wschodnie, które w takiej "medycynie" mają tysiące lat doświadczenia.
A jakie suplementy są komuś potrzebne to już zupełnie inny, wielki temat.
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

cedric
Posty: 6851
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 94
x 167
Podziękował: 4286 razy
Otrzymał podziękowanie: 10753 razy

Re: Witamina D - K - A

Nieprzeczytany post autor: cedric » wtorek 05 lip 2022, 10:08

@blueray
ja bym zwrocił na poziom CO2 , jako czynnik wpływający na aktywność cyklu rekarboksylacji wit.K1,K2
osoby z niedoczynnościa tarczycy produkują mniej CO2
pobyt w górach podnosi endogenny CO2 zeby zrekompensować obnizony tlen, ale osoby z niedoczynnościa tarczycy łatwiej chorują na chorobę wysokogórską , bo trudniej im zwiększać produkcję CO2
oczywiscie magnez, który reguluje aktywnośc/dezaktywację D3, alkalizacja, która zwiększa CO2 w organizmie, ilość tkanki tłuszczowej , jako magazynu D3 i cała reszta wymieniana wcześniej
większe dawki D3 oszczędzają cholesterol, który jest wymagający energetycznie w produkcji, więc podaż masła,żółtek, lanoliny na skórę moze odciążyć te szlaki
endotoksyna zuzywa cholesterol, czyli zwalczając ją obniżamy cholesterol.
Skoro rak prostaty produkuje siarczan cholesterolu i wydłuża życie, to prawdopodobnie rak piersi produkujący siarczan estronu robi to samo, nie wspominając o umiejętnym opalaniu z produkcją siarczanu cholesterolu w skórze.
Propaganda o wykrywaniu (takzę fałszywym) raka piersi/prostaty ,statyny może mieć na celu walkę z cholesterolem/długowiecznością
Osoby z niskim cholesterolem mają częściej mysłi S/depresje/narażenie na endotoksynę, kacheksję nowotworową, nizszy czas przezycia
Cholesterol jest produkowany w jelitach, skórze, wątrobie , mózgu, a po okresach prokreacji w prostacie i żeńskim odpowiedniku -piersiach (siarczan estronu). Obciązenie organizmu np.endotoksyną niszczy m.in. jelita/watrobę i to może stymulować narządy wspomagające produkcję , jak prostata i pierś do nowej produkcji sterydu ,bo jelita i watroba nie nadążają.
WIt.D2/3 jest sterolem , podobnie różne saponiny steroidowe , jak czarnuszka, kozieradka np. w Biosterolu-
ciekawe , czy Biosterol wg dra Rózańskiego nie wyleczy prostaty/piersi?
Jeśli ta moja hipoteza endotoksynowo/sterolowo/rakowa jest prawdziwa to najprosciej jest "zwalczać"/zmniejszac "zapotrzebowanie na te raki" przez zwalczanie endotoksyny.
Podstawową korzyscią z głodówki jest zmniejszenie narażenia na endotoksynę. Wit. B2 łagodzi skutki głodówki, sprzyja Faecalibacterium prausnitzi/maślanowi, zwalcza endotoksynę razem z B3, zapobiega rakowi jelita, piersi, zapewne i innym.

Dobrym produktem w zwalczaniu endotoksyny może byc chrzan z żółtkiem- chrzan i cholesterol zwlaczają endotoksynę.
0 x



Awatar użytkownika
luna
Posty: 268
Rejestracja: poniedziałek 08 lut 2016, 11:52
x 17
x 7
Podziękował: 150 razy
Otrzymał podziękowanie: 276 razy

Re: Witamina D - K - A

Nieprzeczytany post autor: luna » wtorek 05 lip 2022, 16:45

Stan witaminy K (Filochinon) i ograniczenie ruchliwości oraz niepełnosprawność u starszych osób dorosłych: badanie stanu zdrowia, starzenia się i składu ciała

Witamina K ma związek z chorobami przewlekłymi związanymi ze zwiększonym ryzykiem niepełnosprawności ruchowej, takimi jak choroba zwyrodnieniowa stawów i choroba sercowo-naczyniowa. Jednak związek między statusem witaminy K a niepełnosprawnością ruchową jest nieznany. Dlatego zbadaliśmy związek między stanem witaminy K a niepełnosprawnością ruchową incydentu w badaniu zdrowia, starzenia się i składu ciała.

Metody
Filochinon osoczowy (witamina K1) został sklasyfikowany jako <0,5, 0,5–<1,0 i ≥1,0 ​​nmol/l ( n = 1323, 48% mężczyzn). UcMGP w osoczu, które wzrasta, gdy poziom witaminy K jest niski, zmierzono u 716 uczestników i podzielono na tercyle. Ograniczenia ruchowe i niepełnosprawność, definiowane jako dwa kolejne półroczne raporty o jakichkolwiek lub znacznych trudnościach w przejściu jednej czwartej mili lub pokonywaniu 10 kroków bez odpoczynku, były oceniane przez medianę 6–10 lat obserwacji. Do oceny związku między stanem witaminy K a ograniczeniem ruchomości incydentów i niepełnosprawnością zastosowano wielowymiarowe modele proporcjonalnego ryzyka Coxa.

Wyniki
Uczestnicy z filochinonem w osoczu mniejszym niż 0,5 nmol/l byli bardziej narażeni na rozwój ograniczenia ruchomości i niepełnosprawności w porównaniu do tych z co najmniej 1,0 nmol/l (skorygowany HR (95% CI) ograniczenie ruchomości: 1,27 (1,05–1,53); niepełnosprawność: 1,34 (1,01–1,76)). Po dalszej korekcie ze względu na ból kolana, powiązania zostały częściowo osłabione (HR (95% CI) ograniczenie ruchomości: 1,20 (0,99–1,45); niepełnosprawność: 1,26 (0,96–1,67)). UcMGP w osoczu nie było związane z ograniczeniem ruchomości incydentów, ale było nieliniowo związane z niepełnosprawnością ruchomości (HR (95% CI), w porównaniu z tercylem 1: tercyl 2 = 1,64 (1,19–2,27), tercyl 3 = 1,17 (0,83–1,66) , w pełni wyregulowany).

Wniosek
Nasze wyniki sugerują, że witamina K może być zaangażowana w proces niepełnosprawności w starszym wieku. Potrzebne są przyszłe badania, aby potwierdzić nasze odkrycia i wyjaśnić mechanizm leżący u ich podstaw.

Identyfikacja nowych czynników ryzyka niepełnosprawności ruchowej staje się coraz ważniejsza, aby pogłębić nasze zrozumienie leżącej u jej podstaw patofizjologii i odkryć potencjalne cele terapeutyczne. Jednym z potencjalnych nowych czynników ryzyka jest status witaminy K, ponieważ witamina K ma związek z chorobami przewlekłymi, które prowadzą do niepełnosprawności ( 1 ). Witamina K jest niezbędnym składnikiem odżywczym, dlatego musi być pozyskiwana z diety lub suplementów diety. Podstawową formą diety witaminy K jest filochinon, który znajduje się w zielonych warzywach liściastych i olejach roślinnych. Ponad 60% starszych mężczyzn i 40% starszych kobiet nie spełnia zaleceń żywieniowych dotyczących witaminy K ( 2). Dlatego witamina K jest uważana za niedobór składników odżywczych w starszym wieku, a starsi dorośli z niskim poziomem witaminy K mogą być bardziej podatni na choroby związane z witaminą K, a następnie niepełnosprawność.

Główną funkcją witaminy K jest bycie kofaktorem enzymatycznym w potranslacyjnej karboksylacji białek zależnych od witaminy K, z których kilka jest mechanicznie powiązanych z chorobami układu mięśniowo-szkieletowego i innymi chorobami przewlekłymi ( 3 ). My i inni odkryliśmy, że niski poziom witaminy K był związany z wyższym ryzykiem choroby zwyrodnieniowej stawów (OA) i chorób sercowo-naczyniowych (CVD) ( 1 , 4-6 ). Wcześniej stwierdziliśmy również, że starsi dorośli (z badania Health, Aging and Body Composition Study [Health ABC]) z niższym filochinonem w osoczu mieli wolniejszą prędkość chodu i gorszą wydajność fizyczną w ciągu 4-5 lat obserwacji ( 7 )). Łącznie te odkrycia sugerują, że poziom witaminy K może być związany z niepełnosprawnością ruchową, ale nigdy nie zostało to formalnie ocenione. Celem niniejszego badania była zatem ocena związku filochinonu w osoczu i niekarboksylowanego białka macierzy gla, dwóch biomarkerów statusu witaminy K, z ograniczeniem mobilności incydentów i niepełnosprawnością w Zdrowym ABC.

Metody
Uczestnicy zostali wybrani z Health ABC, prospektywnej kohorty zaprojektowanej w celu zbadania powiązań składu ciała, warunków zdrowotnych związanych z wagą i mobilnością u 3075 starszych czarno-białych dorosłych ( 8 ). W momencie rejestracji wszyscy uczestnicy byli w wieku 70-79 lat, bez zgłaszanych przez siebie niesprawności w czynnościach życia codziennego, trudności w chodzeniu jednej czwartej mili lub pokonywaniu 10 stopni bez odpoczynku.

Stan witaminy K
Próbki krwi pobrano podczas wizyty w klinice w 2. roku (1998/1999) po całonocnym poście i przechowywano w temperaturze -70°C do czasu analizy. Filochinon w osoczu (witamina K1) zmierzono za pomocą HPLC u 1127 uczestników badania podrzędnego Choroba zwyrodnieniowa stawu kolanowego Health ABC i 731 losowo wybranych uczestników, którzy nie zostali uwzględnieni w podbadaniu Choroba zwyrodnieniowa stawu kolanowego, jak opisano ( 9 ). Osoczowy defosfoniekarboksylowany MGP (ucMGP) zmierzono tylko u uczestników badania podrzędnego choroby zwyrodnieniowej stawu kolanowego ( n = 1127), stosując test immunoenzymatyczny typu sandwich, który wykorzystuje dwa przeciwciała monoklonalne skierowane przeciwko defosforylowanej sekwencji aminokwasów 3–15 i niekarboksylowana sekwencja aminokwasowa 35-49 w ludzkim MGP. Zgłaszana zmienność w ramach testu i między testami wynosiła odpowiednio 5,6% i 9,9% (10 ). Niższy poziom ucMGP odzwierciedla wyższy status witaminy K ( 11 ).

Ograniczenie mobilności i niepełnosprawność
Mobilność oceniano co 6 miesięcy podczas corocznych wizyt w klinice i doraźnych wywiadów telefonicznych ( 8 , 12 ). Do niniejszej analizy oceniliśmy:

(1) Ograniczenie sprawności ruchowej : zdefiniowane jako dwa kolejne półroczne raporty o trudnościach z przejściem jednej czwartej mili lub pokonaniem 10 stopni bez odpoczynku ( 8 , 12 ).

(2) Niepełnosprawność ruchowa : zdefiniowana jako dwa kolejne półroczne raporty o znacznym utrudnieniu lub niezdolności do przejścia jednej czwartej mili lub wspinania się po 10 stopniach bez odpoczynku ( 8 , 12 ).

Wizytę w klinice po 2. roku uznano za punkt wyjściowy, odpowiadający czasowi pomiaru poziomu witaminy K. Nie uwzględniono uczestników, u których rozwinęło się ograniczenie mobilności do wizyty w klinice w 2. roku ( n = 425). Warfaryna jest antagonistą witaminy K, więc osoby stosujące warfarynę również zostały wykluczone ( n = 110). Było 1323 uczestników dostępnych do włączenia do analizy filochinonu w osoczu, z których 716 miało pomiary ucMGP w osoczu, więc byli również dostępni do tej analizy. Mediana (zakres kwartylowy) okresu obserwacji wyniosła 6,4 (8,6) lat i 10,3 (5,8) lat odpowiednio dla ograniczenia mobilności i niepełnosprawności ruchowej.

W porównaniu do tych włączonych, uczestnicy wykluczeni, ponieważ rozwinęli ograniczenia ruchowe przed wizytą w klinice w 2. roku i/lub ponieważ stosowali warfarynę, częściej byli to kobiety, rasy czarnej, ból kolana, częste CVD i nadciśnienie tętnicze (wszystkie p < 0,001) i rzadziej ukończyli studia ( p < 0,001).

Współzmienne
Następujące współzmienne zostały zmierzone zgodnie z opisem wMetody uzupełniające : wiek, płeć, rasa, wskaźnik masy ciała, wykształcenie, trójglicerydy, kreatynina, interleukina-6, stan poznawczy, palenie tytoniu, wskaźnik zdrowego odżywiania, stosowanie leków.

Podejście statystyczne
Szczegółowy opis podejścia statystycznego znajduje się wMateriały uzupełniające i podsumowane tutaj.

Filochinon osocza został sklasyfikowany jako ≥1,0 ​​nmol/l, 0,5–<1,0 nmol/l i <0,5 nmol/l. Kategorie te opierają się na następujących podstawach: Gdy zalecane jest odpowiednie spożycie witaminy K, krążący filochinon wynosi około 1,0 nmol/l ( 13 , 14 ). Stężenie mniejsze niż 0,5 nmol/l odpowiadałoby spożyciu witaminy K w diecie mniejszej niż połowa zalecanego odpowiedniego spożycia. Ponieważ stężenie ucMGP odpowiadające zaleceniom żywieniowym witaminy K nie jest znane, podzielono je według tercyli, przy czym najniższy tercyl odzwierciedlał wyższy status witaminy K.

Regresja proporcjonalnego hazardu Coxa została wykorzystana do oceny związku statusu witaminy K z ograniczeniem mobilności incydentów i niepełnosprawnością. Skorygowane modele kontrolowane pod kątem wieku, rasy, wskaźnika masy ciała, najwyższego poziomu wykształcenia, miejsca badania, triglicerydów (ponieważ filochinon jest transportowany przez lipoproteiny bogate w triglicerydy), IL-6, dominującego układu sercowo-naczyniowego, nadciśnienia tętniczego, czynności nerek (szacowany współczynnik filtracji kłębuszkowej) , oraz funkcji poznawczych (wynik Mini Mental Status Exam). W pełni dostosowane modele dodatkowo kontrolowały wskaźnik zdrowego odżywiania i status palenia. Dodaliśmy ból kolana, powszechny objaw choroby zwyrodnieniowej stawu kolanowego, jako oddzielną współzmienną do w pełni dostosowanego modelu. Przekrojowy związek między stanem witaminy K a ograniczeniem ruchomości i niepełnosprawnością podczas wizyty w klinice w 2. roku oceniono za pomocą regresji logistycznej

https://academic.oup.com/biomedgerontol ... ogin=false
0 x



cedric
Posty: 6851
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 94
x 167
Podziękował: 4286 razy
Otrzymał podziękowanie: 10753 razy

Re: Witamina D - K - A

Nieprzeczytany post autor: cedric » wtorek 05 lip 2022, 19:01

Osoby z ch.Alzheimera mają niski filochinon(w.K1) w OUN. K2 jest w naczyniach, ale K1 w mięśniu sercowym. K1 jest wazna w produkcji czynników krzepnięcia i antyzakrzepowych C, S,Z, a jedną z ról skrzepu jest ograniczanie działania endotoksyny. Trudno oczekiwać, że słabe serce, słaby mózg z braku K1, unikanie brokuła, czy szpinaku będzie wpsomagać walkę z niedołężnością.Filochinon, menachinon i ubichinon(COQ10) należą do tej samej grupy związków chinonowych/antyoksydantów. Być może Popeye z bajki miał mocne serce/bicepsy ze szpinaku , ale nie z żelaza( kłamstwo juz obalone) tylko z filochinonu ( w mięśniu sercowym).
0 x



cedric
Posty: 6851
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 94
x 167
Podziękował: 4286 razy
Otrzymał podziękowanie: 10753 razy

Re: Witamina D - K - A

Nieprzeczytany post autor: cedric » sobota 23 lip 2022, 12:12

https://www.stlukes-stl.com/health-cont ... 000331.htm
" Witamina A (Retinol)

Witamina A jest rozpuszczalną w tłuszczach witaminą, która pełni kilka ważnych funkcji w organizmie.

Pomaga komórkom normalnie się rozmnażać, proces ten nazywany jest różnicowaniem komórkowym.
Jest niezbędna dla dobrego widzenia. Pierwszą oznaką niedoboru witaminy A jest często słaby wzrok w nocy.
Jest potrzebna do prawidłowego rozwoju zarodka i płodu.
Witamina A pomaga utrzymać zdrową skórę i błony śluzowe, które wydzielają nos, zatoki i usta. Odgrywa również rolę w:

Funkcji układu odpornościowego
Wzrostu
Tworzeniu kości
Reprodukcji
Gojenie się ran

Witamina A pochodzi z dwóch źródeł. Jedna grupa, zwana retinoidami, pochodzi ze źródeł zwierzęcych i obejmuje retinol. Druga grupa, zwana karotenoidami, pochodzi z roślin i obejmuje beta-karoten. Organizm przekształca beta-karoten w witaminę A. Główne karotenoidy, w tym likopen, luteina i zeaksantyna, mają ważne właściwości biologiczne, w tym aktywność antyoksydacyjną i fotoprotekcyjną.

W krajach rozwiniętych rzadko występuje poważny niedobór witaminy A. Objawy obejmują:

Suchość oczu
ślepota nocna
Biegunka
Problemy skórne

Chociaż witamina A jest niezbędna dla dobrego zdrowia, w dużych dawkach może być toksyczna. Nigdy nie przyjmuj więcej niż zalecana dzienna dawka bez wcześniejszej rozmowy z lekarzem.

Trądzik, łuszczyca i inne choroby skóry
Kremy i tabletki na receptę zawierające retinoidy, syntetyczną formę witaminy A, są stosowane w celu usunięcia ciężkiego trądziku i łuszczycy. Wykazały one również obiecujące w leczeniu innych zaburzeń skóry, brodawek i przedwczesnego starzenia się od słońca. Ostatnie badania pokazują, że formy miejscowe wraz z antyoksydantami mogą pomóc zminimalizować wygląd drobnych linii i zmarszczek. Leki te wymagają ścisłego nadzoru lekarza. Izotretynoina (Accutane), doustny lek na trądzik, może powodować bardzo poważne skutki uboczne i nie może być stosowany przez kobiety w ciąży lub w wieku rozrodczym, które nie przyjmują środków antykoncepcyjnych.

Zaburzenia wzroku
Uzyskanie wystarczającej ilości witaminy A w diecie jest niezbędne dla dobrego widzenia. Badania pokazują, że osoby, które spożywają więcej pokarmów zawierających witaminę A, są mniej narażone na rozwój zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (AMD). Ponadto, duże badanie populacyjne wykazało, że osoby, które otrzymywały duże ilości witaminy A w swojej diecie, miały mniejsze ryzyko rozwoju zaćmy. Naukowcy nie wiedzą jednak, czy przyjmowanie suplementów witaminy A będzie działać w ten sam sposób. Suplementy witaminy A mogą pomóc nieco spowolnić uszkodzenia spowodowane przez retinitis pigmentosa, dziedziczną chorobę, która powoduje słabe widzenie nocne. Jednak w badaniu zastosowano wysokie dawki, które mogą być toksyczne.

Odra
Dla dzieci, które mają niedobór witaminy A, suplementy mogą zmniejszyć nasilenie i powikłania odry. Dzieci, które mają niedobór witaminy A są bardziej narażone na rozwój infekcji, w tym odry. W obszarach świata, gdzie niedobór witaminy A jest powszechny lub gdzie co najmniej 1% osób z odrą umiera, Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca podawanie suplementów witaminy A dzieciom, które mają odrę. Jednak witamina A nie wydaje się pomagać, chyba że dziecko ma niedobór witaminy A. Nigdy nie podawaj dziecku suplementów witaminy A bez nadzoru lekarza.

Zapalne choroby jelit (IBD)
Ludzie z IBD, albo wrzodziejące zapalenie jelita grubego lub choroba Crohna, może mieć trudności z wchłanianiem wszystkich składników odżywczych, których ich ciała potrzebują. Lekarze często zalecają, aby osoby z IBD wziąć multiwitaminę, w tym witaminy A.

Rak
Czy witamina A może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka nie jest jasne. Ludzie, którzy jedzą zdrową dietę z wystarczającą ilością beta-karotenu i innych karotenoidów z owoców i warzyw wydają się mieć niższe ryzyko niektórych nowotworów, takich jak:

Rak piersi
Rak okrężnicy
Rak przełyku
Rak szyjki macicy
Czerniak

Niektóre badania laboratoryjne sugerują, że witamina A i karotenoidy mogą pomóc w zwalczaniu niektórych rodzajów raka w probówkach.

Niewiele badań wykazało, że przyjmowanie suplementów witaminy A pomoże w zapobieganiu lub leczeniu raka. W rzeczywistości istnieją pewne dowody, że może to być szkodliwe. Przyjmowanie beta-karotenu lub suplementów witaminy A zostało powiązane z wyższym ryzykiem raka płuc u osób, które palą lub piją alkohol. Jednak niektórzy badacze twierdzą, że potrzeba więcej badań, aby to potwierdzić.

Jedno ze wstępnych badań sugeruje, że miejscowa forma witaminy A może zmniejszyć nieprawidłowy wzrost komórek na szyjce macicy, zwany neoplazją szyjki macicy.

Naukowcy badają również retinoidy, syntetyczną formę witaminy A, pod kątem raka skóry. Ludzie z niektórymi rodzajami raka skóry mają tendencję do niższych poziomów witaminy A i beta-karotenu we krwi. Jednak badania, w których sprawdzano, czy przyjmowanie większych ilości witaminy A lub beta-karotenu może zapobiec lub leczyć raka skóry, dały mieszane wyniki.


Źródła pokarmowe
Witamina A w postaci palmitynianu retinylu znajduje się w:

Wątroba wołowa, cielęca i kurza
Jaja
Oleje z wątroby rybiej
Produkty mleczne, w tym mleko pełne, jogurt z mleka pełnego, twaróg z mleka pełnego, masło i inne sery.

Organizm może również wytwarzać witaminę A z beta-karotenu i innych karotenoidów, które są rozpuszczalnymi w tłuszczach składnikami odżywczymi występującymi w owocach i warzywach, nadającymi im kolor. Większość ciemnozielonych warzyw liściastych i głęboko żółtych/pomarańczowych warzyw i owoców, słodkie ziemniaki, marchew, dynia i inne zimowe kabaczki, kantalupa, morele, brzoskwinie i mango zawierają znaczne ilości beta-karotenu. Jedząc te bogate w beta-karoten produkty, możesz zwiększyć poziom witaminy A w swoim organizmie.

Dostępne formy
Suplementy witaminy A są dostępne w postaci retinolu lub palmitynianu retinylu.

Tabletki lub kapsułki są dostępne w różnych dawkach. Tolerowana górna granica, lub bezpieczna górna granica, wynosi 10 000 IU. W przypadku każdej dawki zbliżonej do tej wartości, lekarz powinien pomóc w określeniu ilości, którą należy przyjmować. Większość multiwitamin zawiera zalecaną dawkę żywieniową (RDA) dla witaminy A.

W przeciwieństwie do witaminy A, beta-karoten nie gromadzi się w organizmie. Istnieją jednak pewne dowody na to, że wysokie dawki beta-karotenu mogą nieść ze sobą pewne ryzyko. Porozmawiaj z lekarzem przed przyjęciem większej ilości niż zalecana.

Jak przyjmować
Witamina A jest wchłaniana wraz z tłuszczem w diecie. Przyjmuj ją z jedzeniem.

W badaniach często stosuje się duże dawki witaminy A. Jednak tak duże dawki mogą być toksyczne. Lekarz powinien monitorować każdą terapię wysokodawkową (każda dawka zbliżająca się do poziomu 10 000 IU dla osoby dorosłej lub powyżej zalecanego dziennego spożycia dla dziecka).

Dzienne spożycie witaminy A wynosi:

Pediatryczne

Niemowlęta, od urodzenia do 6 miesięcy: 400 mcg
Niemowlęta, od 7 do 12 miesięcy: 500 mcg
Dzieci, od 1 do 3 lat: 300 mcg
Dzieci, 4 do 8 lat: 400 mcg
Dzieci, od 9 do 13 lat: 600 mcg
Chłopcy, od 14 do 18 lat: 900 mcg
Dziewczęta, 14 do 18 lat: 700 mcg
Dorośli

Mężczyźni, 19 lat i starsi: 900 mcg
Kobiety, 19 lat i starsze: 700 mcg
Kobiety w ciąży, od 14 do 18 lat: 750 mcg
Kobiety w ciąży, 19 lat i starsze: 770 mcg
Kobiety karmiące piersią, od 14 do 18 lat: 1,200 mcg
Kobiety karmiące piersią, 19 lat i starsze: 1,300 mcg
Środki ostrożności
Ze względu na możliwość wystąpienia działań niepożądanych i interakcji z lekami, należy przyjmować suplementy diety tylko pod nadzorem doświadczonego lekarza.

Przyjmowanie zbyt dużej ilości witaminy A, gdy jesteś w ciąży, może spowodować poważne wady wrodzone. Ponieważ wszystkie witaminy prenatalne zawierają pewną ilość witaminy A, nie należy przyjmować oddzielnego suplementu witaminy A.

Syntetyczna witamina A może powodować wady wrodzone. Kobiety, które są w ciąży lub próbują zajść w ciążę, nie powinny przyjmować tej formy witaminy A.

Zbyt duża ilość witaminy A jest toksyczna i może spowodować niewydolność wątroby, a nawet śmierć. Objawy toksyczności witaminy A obejmują:

Ból głowy
Zmęczenie
Ból mięśni i stawów
Suchość skóry i ust
Suchość lub podrażnienie
Nudności lub biegunka
Wypadanie włosów
Witamina A z żywności jest uważana za bezpieczną. Ale można uzyskać zbyt wiele z suplementów. Dla dorosłych, 19 i starszych, tolerowany górny limit dla witaminy A jest 10,000 IU dziennie. Porozmawiaj z lekarzem przed podjęciem jakiejkolwiek dawki zbliżonej do tej kwoty.

Ludzie, którzy mają choroby wątroby lub cukrzycę, nie powinni brać suplementów witaminy A bez nadzoru lekarza.

Palacze i ludzie, którzy piją duże ilości alkoholu nie powinni przyjmować suplementów beta-karotenu.

Zarówno witamina A, jak i beta-karoten mogą zwiększać poziom trójglicerydów, czyli tłuszczów we krwi. Mogą nawet zwiększyć ryzyko śmierci z powodu chorób serca, szczególnie u palaczy.

Witamina A znajduje się w wielu różnych formułach witaminowych. Suplementy z napisem "wellness formula", "immune system formula", "cold formula", "eye health formula", "healthy skin formula" lub "acne formula", wszystkie mają tendencję do zawierania witaminy A. Jeśli bierzesz wiele różnych formuł, możesz być narażony na ryzyko zbyt dużej ilości witaminy A.

Jeśli przyjmujesz duże dawki witaminy A, możesz chcieć uniknąć jedzenia karobu. Zwiększa on ilość witaminy A dostępnej w Twoim organizmie.

Możliwe interakcje
Jeśli jesteś leczony którymkolwiek z następujących leków, nie powinieneś przyjmować witaminy A bez wcześniejszej rozmowy z dostawcą usług medycznych:

Antybiotyki tetracyklinowe: Osoby, które przyjmują rodzaj antybiotyków zwanych tetracyklinami, a także przyjmują duże dawki witaminy A, mogą być narażone na stan zwany nadciśnieniem wewnątrzczaszkowym, który polega na zwiększeniu ciśnienia płynu mózgowego. Do tetracyklin należą:

Demeklocyklinę (Declomycin)
Minocyklina (Minocin)
Tetracyklina (Achromycyna)
Leki zobojętniające: Jedno z badań sugeruje, że połączenie witaminy A i leków zobojętniających może być bardziej skuteczne niż same leki zobojętniające w leczeniu wrzodów.

Leki przeciwzakrzepowe (rozcieńczalniki krwi): Długotrwałe stosowanie witaminy A lub przyjmowanie dużych dawek może zwiększyć ryzyko krwawienia u osób przyjmujących leki rozrzedzające krew, zwłaszcza warfarynę (Coumadin). Przed zażyciem witaminy A należy porozmawiać z lekarzem.

Leki obniżające poziom cholesterolu (sekwestranty kwasów żółciowych): Leki cholestyramina (Questram) i colestipol (Colestid) mogą zmniejszać zdolność do wchłaniania witaminy A i prowadzić do obniżenia jej poziomu w organizmie. Rozpuszczalna w wodzie forma witaminy A może pomóc. Inna klasa leków obniżających poziom cholesterolu, zwanych statynami, może faktycznie podnieść poziom witaminy A we krwi.

Doksorubicyna: Doksorubicyna jest lekiem stosowanym w leczeniu raka. Badania w probówce sugerują, że witamina A może wzmocnić działanie doksorubicyny. Potrzebne są dalsze badania, aby zrozumieć ten efekt. Jeśli jesteś w trakcie leczenia raka, zapytaj onkologa przed przyjęciem witaminy A lub jakiegokolwiek suplementu.

Leki przetwarzane przez wątrobę: Przyjmowanie dużych dawek witaminy A wraz z niektórymi innymi lekami, które są przetwarzane przez wątrobę, może spowodować uszkodzenie wątroby, a nawet jej niewydolność. Niektóre przykłady leków przetwarzanych przez wątrobę to acetaminofen (Tylenol), karbamazepina (Tegretol), izoniazyd i metotreksat. Jeśli przyjmujesz jakiekolwiek leki na receptę, zapytaj lekarza przed przyjęciem witaminy A.

Neomycyna (Mycifradin): Ten antybiotyk może zmniejszyć zdolność organizmu do wchłaniania witaminy A, zwłaszcza gdy jest przyjmowany w dużych dawkach.

Omeprazol (Prilosec): Omeprazol, stosowany w przypadku choroby refluksowej przełyku lub oparzenia serca, może wchodzić w interakcje z suplementami beta-karotenu. Naukowcy nie wiedzą, czy wpływa on również na wchłanianie beta-karotenu z żywności.

Retinoidy: Leki te są syntetyczną formą witaminy A i są czasami przepisywane w dużych dawkach. Osoby przyjmujące retinoidy nie powinny przyjmować dodatkowych suplementów witaminy A. Ponadto, leki te mogą powodować poważne wady wrodzone. Kobiety w wieku rozrodczym muszą mieć dwa negatywne testy ciążowe i być na dwóch formach kontroli urodzeń przed podjęciem tych leków. Każdy, kto przyjmuje retinoidy, będzie ściśle monitorowany przez swojego lekarza. Do retinoidów należą:

Acitretin (Soriatan)
Beksaroten (Targretin)
Izotretynoina (Accutane)
Tazaroten (Avage)
Tretinoina (Retin-A) jest zwykle przepisywana jako krem do skóry w celu leczenia trądziku lub zmniejszenia zmarszczek i nie jest tak skoncentrowana jak inne retinoidy. Jednak nadal możesz chcieć uniknąć przyjmowania suplementu witaminy A podczas stosowania Retin-A.


Orlistat (Alli) i Olestra: Orlistat, lek stosowany w celu utraty wagi, i olestra, substancja dodawana do niektórych pokarmów, oba zapobiegają wchłanianiu przez organizm tłuszczu i kalorii. Mogą również uniemożliwiać organizmowi wchłanianie wystarczającej ilości witaminy A. Food and Drug Administration (FDA) wymaga, aby witamina A i inne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (witaminy D, E i K) były dodawane do produktów spożywczych zawierających olestra. Ponadto, ludzie, którzy biorą albo recepty orlistat lub over-the-counter Alli może chcieć wziąć multiwitaminę.

Badania potwierdzające"
0 x



cedric
Posty: 6851
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 94
x 167
Podziękował: 4286 razy
Otrzymał podziękowanie: 10753 razy

Re: Witamina D - K - A

Nieprzeczytany post autor: cedric » niedziela 24 lip 2022, 13:44

https://articles.mercola.com/sites/arti ... lagen.aspx?
w komentarzach "
datadragon
Dołączył On 6/14/2015 6:50:55 PM
Szlak odpowiedzialny za produkcję i wykorzystanie kolagenu jest złożony. Cynk aktywuje białka niezbędne do syntezy kolagenu, a także aktywuje białko zwane kolagenazą, które umożliwia Twoim komórkom remodelowanie kolagenu podczas gojenia się ran. Organizm nie posiada wyspecjalizowanego systemu magazynowania cynku (w przeciwieństwie do np. żelaza czy wapnia), dlatego też dzienne zapotrzebowanie na cynk jest w dużej mierze uzależnione od jego zadowalającego spożycia. Oprócz witaminy C, sieciowanie kolagenu wymaga użytecznej miedzi przyłączonej do ceruloplazminy, żelaza i manganu. Hydroksylaza prolylowa i hydroksylaza lizylowa wymagają witaminy C i żelaza jako kofaktorów. Aktywna oksydaza lizylowa łączy krzyżowo włókna kolagenowe z innymi włóknami podporowymi, pomagając w tworzeniu rusztowania, które wspiera Twoje tkanki. Oksydaza lizylowa deaminuje lizynę i hydroksylizynę w pierwszym kroku do usieciowania kolagenu, a to wymaga miedzi (stąd objawy włosów i skóry w chorobie Menkesa).

B-6 również, o której była mowa tutaj w tym błędnie oznaczonym badaniu:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1183678/ B6 potrzebuje cynku, magnezu i B2 do konwersji do aktywnej formy P5P. Forma pirydoksyny witaminy B6 jest wspomniana by zahamować aktywną formę P5P prowadzącą do zmniejszonej funkcji witaminy B6 i niedoboru im więcej bierzesz. https://tgl.ink/brUVQ6 Ceruloplazmina by zrobić miedź i żelazo użyteczne była pokazana by być regulowana przez 13-cis kwas retinowy, metabolit witaminy A i potrzebuje cynku, magnezu i boru. Konwersja z beta karotenu do Retinolu Witaminy A może być upośledzona z powodu powszechnych mutacji genów lub braku kwasu żółciowego.

Białko kolagenowe zawiera prolinę, aminokwas, który pomaga nadać włóknom kolagenowym ich kształt, a mangan aktywuje enzymy, których twoje komórki używają do wytwarzania proliny. Magnez jest związany z elastyną i kolagenem i odgrywa kluczową rolę w homeostazie tkanek. http://goo.gl/6zYiAE Witamina K2 zapobiega zwapnieniu elastyny naszej skóry, białka, które nadaje skórze zdolność do sprężynowania, wygładzania linii i zmarszczek.
Posted On 7/15/2019 7:15:54 AM
Przetłumaczono z www.DeepL.com/Translator (wersja darmowa)
0 x



cedric
Posty: 6851
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 94
x 167
Podziękował: 4286 razy
Otrzymał podziękowanie: 10753 razy

Re: Witamina D - K - A

Nieprzeczytany post autor: cedric » czwartek 11 sie 2022, 12:45

Ok. 60% miedzi krązy drogami żółciowymi , dlatego w rozwazaniach o jej homeostazie warto uwzględnić stan dróg żółciowych
Miedź wracająca do jelit z żółcią będzie miała wływ na mikrobiom, trawienie, regulację metabolizmu
Wszystkie etapy aktywacji/inaktywacji wit.D3 np. zależą od magnezu
https://powerhealing.it/il-rame-micronu ... menticato/?
"MIEDŹ
(żaden guru o tym nie mówi)

Miedź jest niezbędnym mikroelementem do życia, a zwłaszcza energii. Dużo o tym mówiłem w mojej ostatniej książce: WITAMINA D w związku z wyczerpywaniem się ceruloplazminy i w konsekwencji wyczerpywaniem się miedzi w naszym organizmie w związku z szaloną suplementacją, proponowaną przez niektórych guru i lekarzy, fanów tego hormonu o silnym działaniu immunosupresyjnym, który sprawią, że szybko poczujesz się lepiej ich pacjentów / klientów, przez co będą wołali o cud. Szkoda, że ​​miesiąc miodowy trwa chwilę ...


Wszystko zaczyna się od tlenu
Wraz z fluorem (myślę, że dodają go do past do zębów i niektórych antybiotyków, gdy jest to neurotoksyna) tlen jest najbardziej reaktywnym pierwiastkiem na ziemi OGROMNY problem metaboliczny.

Miedź wraz z enzymami, przez które jest wyrażana, rozwiązuje ten problem, ponieważ jest w stanie przekształcić jedną cząsteczkę tlenu (O2) w dwie cząsteczki wody (2H2O)

Wykonuje również tę pracę „czysto”, nie wytwarzając stresu oksydacyjnego ani innych toksyn odpadowych.

Bez wystarczającej ilości biodostępnej miedzi w organizmie, tlen nieuchronnie zacznie uszkadzać nasze tkanki, dosłownie je spalając.

Miedź jest jedynym pierwiastkiem, który reguluje stan żelaza w organizmie, „obojętne” żelazo w organizmie reaguje z tlenem tworząc wolne rodniki, które „rdzewią” nasze tkanki i narządy.

Jeśli chcesz odzyskać energię, musisz wtedy nieuchronnie dostosować stan żelaza.

Żelazo ma dostarczać organizmowi więcej tlenu, ale gdy zostanie unieruchomione lub „przechowane” w tkankach, zwiększa się stres oksydacyjny…
Prowadzi to do słabej produkcji energii przez nasze mitochondria i większego uszkodzenia epigenomu, o którym mowa w historii MHTFR "mutacja" , którą guru WITAMINA D wypełniają swoje usta , w porównaniu z tym rozśmiesza.


Dlatego tak ważna jest miedź. Posiada zdolność wytwarzania energii w Kompleksie IV łańcucha transportu elektronów (O2 -> 2H20). Aktywuje enzymy antyoksydacyjne, aby wyeliminować odpady powstające w tym mechanizmie.
Ale co ważniejsze… Reguluje żelazo poprzez wyjęcie go z magazynu (gdzie powoduje uszkodzenia, jeśli jest w nadmiarze) i do metabolizmu. Dzięki temu będziesz lepiej oddychać i będziesz mieć wszystkie pozytywne efekty metabolizmu żelaza, nawet efekty przeciwstarzeniowe.


Mimo to wśród większości lekarzy panuje mit, że miedź może być toksyczna, ale jak to zwykle bywa z lekarzami. rzeczywistość jest dokładnie odwrotna. Tak jak z WITAMINĄ D !

Co najmniej 43% populacji ma niedobór miedzi i jest to prawdziwy, a nie wyimaginowany / fikcyjny niedobór, taki jak w przypadku witaminy D.
W rzeczywistości istnieją szeroko zakrojone badania naukowe i tysiące niepotwierdzonych dowodów na poparcie tego.

Tych podstawowych informacji o tym, jak działają komórki naszego ciała, nie przekazuje się naszym lekarzom/pracownikom służby zdrowia, którzy w związku z tym łatwo ulegają wpływom „dużego jedzenia”, „wielkiej farmacji” i „dużych suplementów”, aby uczynić z nich użytecznych idiotów w ich służbie.
A ostatnie dramatyczne dwa i pół roku to papierek lakmusowy.

I dlatego potrzebna jest zmiana u podstaw, na którą jednak mam nadzieję od 25 lat i nigdy się nie wydarzyła. Co skłania mnie do stwierdzenia, że ​​przynajmniej na razie musimy radzić sobie sami, STUDIUJĄC …

Jeśli masz poziom żelaza poza kontrolą z powodu głupiej suplementacji WITAMINĄ D lub z powodu silnego stresu oksydacyjnego z gównianego życia ...
Ale także z powodu nieuniknionego teraz stresu elektromagnetycznego ... Telefony komórkowe, kable elektryczne, wi-fi ...
Wtedy możesz również wypróbować biodostępną suplementację miedzi. Zobaczysz, jak energie dramatycznie wzrosną.

Planujemy jedną... Ale to zajmuje dużo czasu, bo trzeba ją .....YĆ.

W przeciwnym razie można „zadowolić się” wielkimi preferencyjnymi źródłami pożywienia takimi jak: wątroba bydlęca, pyłki, grzyby (bez przesady), kakao (nie jest to pożywienie w zgodzie z naturą), a nawet niektóre bulwy.

W międzyczasie możesz również użyć balansera REDOX, takiego jak nasz REDOX BALANCE , aby kontrolować stres oksydacyjny.


Może zrobić 1-2 cykle VDR, który jest silnym środkiem przeciwzapalnym zaprojektowanym specjalnie w celu „odblokowania” naturalnego metabolizmu WITAMINY D zablokowanego zarówno przez dzikie dodatki jak i przez infekcję bakteryjną Th1 spowodowaną przez obce środowisko, w którym żyjemy.

Dzień dobry wszystkim.
Angelo Rossiello."
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Administrator
Posty: 21465
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 29
x 983
Podziękował: 34321 razy
Otrzymał podziękowanie: 27314 razy

Re: Witamina D - K - A

Nieprzeczytany post autor: janusz » poniedziałek 29 sie 2022, 17:59

To połączenie z WITAMINĄ D - hamuje rozwój raka, cukrzycy i udaru.
28 sie 2022

https://www.youtube.com/watch?v=qosbAnpBmMg

Marek Skoczylas
0 x



cedric
Posty: 6851
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 94
x 167
Podziękował: 4286 razy
Otrzymał podziękowanie: 10753 razy

Re: Witamina D - K - A

Nieprzeczytany post autor: cedric » wtorek 06 wrz 2022, 00:08

autor krytykuje suplementację d3 WYSOKIMI DAWKAMI-nie wiem, co o tym sądzić, bo nie wiem, czy autor ma świadomość, że aktywacją i dezaktywacją D3 rządzi magnez, ale trzeba uwzględnić ten głos/badanie
https://www.evolutamente.it/la-vitamina ... ri-perche/
” Również wchłanianie kilku metali toksycznych (Pb2+, Cd2+, Al3+, Co2+, ^Sr2*, 137Cs+) ulega zwiększeniu pod wpływem witaminy D. Z drugiej strony
metale te wywierają niekorzystny wpływ na metabohsm witaminy D co skutkuje upośledzoną produkcją 1,25(OH)2D3 przez nerki i metaboliczną chorobą kości
Ponadto wchłanianie kilku metali toksycznych (Pb2+, Cd2+, Al3+, Co2+, ^Sr2*, 137Cs+) ulega zwiększeniu pod wpływem witaminy D. Wzajemnie metale te wywierają negatywny wpływ na metabolizm witamina D, która powoduje niewydolność nerek produkcji 1,25(OH)2D3 i choroby metaboliczne kości”
0 x



Kolendra
Posty: 298
Rejestracja: poniedziałek 18 gru 2017, 08:33
x 13
x 18
Podziękował: 249 razy
Otrzymał podziękowanie: 321 razy

Re: Witamina D - K - A

Nieprzeczytany post autor: Kolendra » wtorek 06 wrz 2022, 09:12

Powiedzcie proszę czy okazjonalne skorzystanie z solarium (3 seanse po 3,5,7, min) zwiększą ryzyko raka skóry? Byłam tylko raz w życiu, 13 lat temu przed ślubem na solarium o najniższej mocy i na bardzo krótkie ekspozycje a teraz też chciałam pójść ze 3 razy żeby przedłużyć efekt opalenizny, która zaczyna blednąć.

Czy solaria mogą przyczynić się do podniesienia poziomu wit. D w organizmie?
0 x



Kolendra
Posty: 298
Rejestracja: poniedziałek 18 gru 2017, 08:33
x 13
x 18
Podziękował: 249 razy
Otrzymał podziękowanie: 321 razy

Re: Witamina D - K - A

Nieprzeczytany post autor: Kolendra » czwartek 08 wrz 2022, 09:55

Hej hej, czy nikt nie orientuje się w temacie? 😉
0 x



Awatar użytkownika
luna
Posty: 268
Rejestracja: poniedziałek 08 lut 2016, 11:52
x 17
x 7
Podziękował: 150 razy
Otrzymał podziękowanie: 276 razy

Re: Witamina D - K - A

Nieprzeczytany post autor: luna » czwartek 08 wrz 2022, 13:38

Badanie
Cele badania: Poziom witaminy D we krwi wynoszący 60-80 ng/ml sprzyja normalnemu śnie. Niniejsze badanie zostało podjęte w celu zbadania, dlaczego ten korzystny efekt zniknął po 2 latach wraz ze wzrostem bólu artretycznego. Kwas pantotenowy staje się koenzymem A, kofaktorem niezbędnym do produkcji kortyzolu i acetylocholiny. Eksperymenty z lat 50. XX wieku sugerowały związek między niedoborem kwasu pantotenowego, autoimmunologicznym zapaleniem stawów i bezsennością. Wykazano, że witaminy z grupy B mają źródło bakterii jelitowych i źródło pożywienia, co sugeruje, że normalny mikrobiom jelitowy mógł zawsze być głównym źródłem witamin z grupy B. Przegląd literatury naukowej pokazuje, że kwas pantotenowy nie ma naturalnego źródła pożywienia, jest dostarczany przez normalne bakterie jelitowe.

Metody: Witaminę D i B100 zalecono ponad 1000 pacjentom neurologicznym. Charakterystykę snu, poziomy bólu, objawy neurologiczne i dolegliwości jelitowe autor rejestrował podczas rutynowych wizyt.

Wyniki: Trzy miesiące przyjmowania witaminy D plus B100 spowodowały poprawę snu, zmniejszenie bólu i nieoczekiwane ustąpienie objawów jelitowych. Wyniki te sugerują, że połączenie witaminy D i B100 tworzy środowisko jelitowe, które sprzyja powrotowi czterech określonych gatunków: Actinobacteria, Bacteroidetes, Firmicutes i Proteobacteria, które tworzą normalny ludzki mikrobiom.

Hipotezy: 1) Sezonowe wahania poziomu witaminy D zwykle powodowały zmiany w mikrobiomie jelitowym, które sprzyjały przybieraniu na wadze w zimie. Jednak lata niedoboru witaminy D powodują trwale zmienione środowisko jelitowe, które nie sprzyja już „zdrowej czwórce”. 2) Ludzie zawsze mieli komensalny związek ze swoim mikrobiomem jelitowym. Dostarczyliśmy im witaminę D, one dostarczyły nam witamin z grupy B. 3) Cztery gatunki, które tworzą normalny mikrobiom, są również komensalne, każdy z nich wydziela przynajmniej jedną witaminę B, której pozostałe trzy potrzebują, ale której nie mogą wytworzyć. 4) Lepszy sen i więcej napraw komórkowych w końcu wyczerpuje zapasy kwasu pantotenowego w organizmie, powodując zmniejszoną produkcję kortyzolu, zwiększony ból stawów i szeroko rozpowszechnione działanie prozapalne na układ odpornościowy. 5) Niedobór kwasu pantotenowego zmniejsza również dostępną acetylocholinę, neuroprzekaźnik wykorzystywany przez przywspółczulny układ nerwowy. Wzmocnione napięcie współczulne bez przeciwwskazań powoduje następnie nadciśnienie, tachykardię, arytmie przedsionkowe i stan „hiper-adrenergiczny”, o którym wiadomo, że predysponuje do chorób serca i udaru mózgu.
0 x



ODPOWIEDZ