Witam wszystkich użytkowników tego forum
17.03.23
Forum przeżyło dziś dużą próbę ataku hakerskiego. Atak był przeprowadzony z USA z wielu numerów IP jednocześnie. Musiałem zablokować forum na ca pół godziny, ale to niewiele dało. jedynie kilkukrotne wylogowanie wszystkich gości jednocześnie dało pożądany efekt.
Sprawdził się też nasz elastyczny hosting, który mimo 20 krotnego przekroczenia zamówionej mocy procesora nie blokował strony, tylko dawał opóźnienie w ładowaniu stron ok. 1 sekundy.
Tutaj prośba do wszystkich gości: BARDZO PROSZĘ o zamykanie naszej strony po zakończeniu przeglądania i otwieranie jej ponownie z pamięci przeglądarki, gdy ponownie nas odwiedzicie. Przy włączonych jednocześnie 200 - 300 przeglądarek gości, jest wręcz niemożliwe zidentyfikowanie i zablokowanie intruzów. Bardzo proszę o zrozumienie, bo ma to na celu umożliwienie wam przeglądania forum bez przeszkód.
25.10.22
Kolega @janusz nie jest już administratorem tego forum i jest zablokowany na czas nieokreślony.
Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
/blueray21Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
Ze swojej strony proszę, aby unikać generowania i propagowania wszelkich form nienawiści, takie posty będą w najlepszym wypadku lądowały w koszu.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.
Pozdrawiam wszystkich i nieustająco życzę zdrowia, bo idą trudne czasy.
/blueray21
W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum
To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.
Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.
/blueray21
Poradnik picia wódki i nie tylko
- abcd
- Posty: 5651
- Rejestracja: środa 17 wrz 2014, 20:13
- x 372
- x 241
- Podziękował: 30572 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9105 razy
- janusz
- Posty: 19105
- Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
- x 28
- x 901
- Podziękował: 33080 razy
- Otrzymał podziękowanie: 24134 razy
Re: Poradnik picia wódki i nie tylko
10 powody, dla których NALEŻY pić piwo! NUMER 4 JEST BARDZO WAŻNY
Oprócz podniesienia na duchu i gaszenie pragnienia, zgodnie z grupą naukowców picie piwa ma wiele korzyści dla zdrowia, ponieważ pomaga zapobiegać różnym chorobom. Jest to jednak tylko wtedy prawdą, gdy jest umiarkowanie spożywane, czyli 1-2 szklanki dla kobiet i 2-3 szklanki u mężczyzn.
RAPORT przeprowadzony w ostatnim czasie PRZEDSTAWIA 10 powodów, dlaczego warto pic piwo:
1- piwo może obniżyć zły cholesterol, gdyż zawiera błonnik, który skutecznie obniża poziom cholesterolu LDL.
2- piwo skutecznie zapobiegać tworzeniu się skrzepów krwi.
3- Piwo wspiera zdrowie nerek, 1 butelka tego napoju na dobę zmniejsza ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych o 40%.
4- Piwo wzmacnia kości, ponieważ wysoka zawartość krzemu prowadzi do wyższej gęstości kości.
5- Piwo zwiększa poziom witaminy B, ponieważ jest bogatym źródłem witamin z grupy B ( B1, B2, B6 i B12). Eksperci twierdzą również, że ludzie, którzy piją piwo mają 30 procent wyższy poziom witaminy B6.
6- Piwo znacznie obniża ryzyko zawału serca, a naukowcy wykazali, że piwosze mają od 40 do 60 procent obniżone ryzyko wystąpienia zawału serca w porównaniu do osób nie pijących piwa.
7- Piwo zawiera lactoflavin i kwas nikotynowy, który pomaga Ci zasnąć.
8- Piwo wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mózgu, piwosze mają obniżone ryzyko choroby Alzheimera i demencji.
9- Piwo pozytywnie wpływa na skórę, która jest zdrowsza, młodzieńcza i gładka, a witaminy zawarte w piwie mają korzystny wpływ na pigmentację i regenerują skórę.
10- Piwo pomaga walczyć ze stresem. Wyniki badań przeprowadzonych na Uniwersytecie w Montrealu wykazały, że spożywanie dwóch szklanek piwa dziennie redukuje stres związany z pracą lub lękiem.
http://www.opowiastka.com/10-powody-dla ... ign=buffer
Oprócz podniesienia na duchu i gaszenie pragnienia, zgodnie z grupą naukowców picie piwa ma wiele korzyści dla zdrowia, ponieważ pomaga zapobiegać różnym chorobom. Jest to jednak tylko wtedy prawdą, gdy jest umiarkowanie spożywane, czyli 1-2 szklanki dla kobiet i 2-3 szklanki u mężczyzn.
RAPORT przeprowadzony w ostatnim czasie PRZEDSTAWIA 10 powodów, dlaczego warto pic piwo:
1- piwo może obniżyć zły cholesterol, gdyż zawiera błonnik, który skutecznie obniża poziom cholesterolu LDL.
2- piwo skutecznie zapobiegać tworzeniu się skrzepów krwi.
3- Piwo wspiera zdrowie nerek, 1 butelka tego napoju na dobę zmniejsza ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych o 40%.
4- Piwo wzmacnia kości, ponieważ wysoka zawartość krzemu prowadzi do wyższej gęstości kości.
5- Piwo zwiększa poziom witaminy B, ponieważ jest bogatym źródłem witamin z grupy B ( B1, B2, B6 i B12). Eksperci twierdzą również, że ludzie, którzy piją piwo mają 30 procent wyższy poziom witaminy B6.
6- Piwo znacznie obniża ryzyko zawału serca, a naukowcy wykazali, że piwosze mają od 40 do 60 procent obniżone ryzyko wystąpienia zawału serca w porównaniu do osób nie pijących piwa.
7- Piwo zawiera lactoflavin i kwas nikotynowy, który pomaga Ci zasnąć.
8- Piwo wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mózgu, piwosze mają obniżone ryzyko choroby Alzheimera i demencji.
9- Piwo pozytywnie wpływa na skórę, która jest zdrowsza, młodzieńcza i gładka, a witaminy zawarte w piwie mają korzystny wpływ na pigmentację i regenerują skórę.
10- Piwo pomaga walczyć ze stresem. Wyniki badań przeprowadzonych na Uniwersytecie w Montrealu wykazały, że spożywanie dwóch szklanek piwa dziennie redukuje stres związany z pracą lub lękiem.
http://www.opowiastka.com/10-powody-dla ... ign=buffer
0 x
- abcd
- Posty: 5651
- Rejestracja: środa 17 wrz 2014, 20:13
- x 372
- x 241
- Podziękował: 30572 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9105 razy
Re: Poradnik picia wódki i nie tylko
http://wolnosc24.pl/2017/01/19/gdzie-rz ... ki-lubeca/Wojciech Tomaszewski pisze:Nie będzie wódki „Lubelskiej” w całej UE bo uniokratom nie podoba się nazwa. Bo zbyt podobna do innej, niemieckiej
19 stycznia 2017
Wódka Lubelska
Sąd UE uznał w czwartek, że polska nazwa alkoholi, w tym wódki „Lubelska”, jest zbyt podobna w wymowie do niemieckiej marki „Lubeca”, co może być mylące dla klientów, i odrzucił wniosek o jej rejestrację w charakterze unijnego znaku towarowego.
W 2013 r. przedsiębiorstwo Stock Polska, producent m.in. wódki „Lubelska”, a także alkoholi smakowych pod tą samą nazwą, wniosło do Urzędu Unii Europejskiej ds. Własności Intelektualnej (EUIPO) o rejestrację graficznego znaku „Lubelska” jako unijnego znaku towarowego dla swoich napojów alkoholowych. Znak składa się z czarnych liter pisanych po łuku, a nad literą „e” i „l” umieszczona jest złota korona.
Sprzeciw wobec rejestracji tego znaku zgłosiło jednak niemieckie przedsiębiorstwo Lass & Steffen GmbH Wein- und Spirtuosen-Import, tłumacząc, że już w 1985 r. zarejestrowało słowny znak towarowy „Lubeca” także dla alkoholi. W następstwie zgłoszonego sprzeciwu EUIPO oddalił wniosek Polaków, argumentując, że podobieństwo fonetyczne obu nazw może być mylące dla klientów, tym bardziej że chodzi o tę samą grupę produktów, czyli alkohole.
Sprawa trafiła do Sądu UE. Ten w wydanym w czwartek wyroku przychylił się do decyzji EUIPO. Unijny sąd uznał, że urząd miał rację twierdząc, że konsumenci w tym wypadku raczej nie będą zwracać uwagi na grafikę, ale na brzmienie nazwy produktu.
Tym bardziej że zdaniem EUIPO znak nie jest wystarczająco charakterystyczny – wykorzystany graficzny zapis nazwy jest powszechnie stosowany na etykietach naklejanych na butelki, a korona stanowi jedynie dodatek dekoracyjny. Dlatego w tym wypadku należy skoncentrować się głównie na nazwie produktu, bo to na niej, a nie na logo skupiać się będą konsumenci zamawiający produkt.
Zdaniem Sądu obie nazwy są do siebie zbyt podobne w brzmieniu, a biorąc pod uwagę, że artykuły obu marek, czyli alkohole, zamawiane są głównie werbalnie i w takich miejscach jak bary, restauracje czy kluby nocne, to fonetyczne podobieństwo obu wyrazów może prowadzić do pomyłek i powodować zamieszanie.
Czytaj też: Wiedziałeś o tym? Żołądkowa Gorzka to nie wódka! Przeprosiny producenta
Dlatego też Sąd UE uznał, że EUIPO nie popełnił błędu, uznając oba znaki za zbyt podobne, i podtrzymał jego odmowę zarejestrowania „Lubelskiej” w charakterze unijnego znaku towarowego. Spółka Stock Polska została ponadto obarczona kosztami postępowania sądowego. Z Brukseli Jowita Kiwnik Pargana (PAP)
Komentarz:
Decyzja odpowiednich instytucji unijnych w sprawie wódki Lubelska nie powinna dziwić. Nie pierwszy i nie ostatni to absurd tego towarzystwa. Czego się spodziewać po instytucji według której woda nie nawadnia, marchew to owoc a ślimak to ryba. Inna sprawa, że z Niemcami bardzo trudno się walczy na terenie Unii.
PAP
0 x
Gdzie rodzi się wiara, tam umiera mózg.
- abcd
- Posty: 5651
- Rejestracja: środa 17 wrz 2014, 20:13
- x 372
- x 241
- Podziękował: 30572 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9105 razy
Re: Poradnik picia wódki i nie tylko
http://wolnosc24.pl/2016/11/22/wiedzial ... roducenta/Radek Piwowarczyk pisze:Wiedziałeś o tym? Żołądkowa Gorzka to nie wódka! Przeprosiny producenta
22 listopada 2016
Przeprosiny Stock Polska w Rzeczpospolitej. / fot. Twitter.com/PolsatNews
Stock Polska przeprosił za określanie swoich wyrobów alkoholowych marki „Żołądkowa Gorzka” wódką. Przeprosiny ukazały się we wtorkowym wydaniu gazety Rzeczpospolita.
Objętość tych przeprosin to pół strony, a w ich treści możemy przeczytać, że :
„STOCK Polska sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie przeprasza klientów za oznaczenie swoich napojów alkoholowych „Żołądkowa Gorzka” o mocy objętościowej alkoholu wynoszącej 36% słowem „WÓDKA”, pomimo, że takie napoje nie są wódką”.
W tym przypadku wystąpiła nieprawidłowość oznakowania wyrobu przez użycie słowa „wódka”. Taka nazwa może być użyta tylko w przypadku zawartości alkoholu w wyrobie minimum 37,5 procent.
Stock Polska to jeden z głównych producentów wódek czystych i alkoholi smakowych, jest drugim największym producentem alkoholu w Polsce. Grupa prowadzi swoją działalność także w Czechach, Bośni i Hercegowinie oraz na Słowacji, Chorwacji, a także we Włoszech.
Najbardziej rozpoznawalne specjały tej firmy to alkohole smakowe: Żołądkowa Gorzka, Lubelskie i Saska oraz wódki czyste: Żołądkowa de Luxe, Stock Prestige, Amundsen, Orkisz, Żubr i 1906.
Czyli można twierdzić, że wszelki napoje poniżej 37,5% to napoje energetyczne - nie mylić z popularnymi obecnie energetykami.
0 x
Gdzie rodzi się wiara, tam umiera mózg.
- janusz
- Posty: 19105
- Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
- x 28
- x 901
- Podziękował: 33080 razy
- Otrzymał podziękowanie: 24134 razy
- abcd
- Posty: 5651
- Rejestracja: środa 17 wrz 2014, 20:13
- x 372
- x 241
- Podziękował: 30572 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9105 razy
- janusz
- Posty: 19105
- Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
- x 28
- x 901
- Podziękował: 33080 razy
- Otrzymał podziękowanie: 24134 razy
Re: Poradnik picia wódki i nie tylko
Czas leci, a tyscy browarnicy już prawie 400 lat podtrzymują naszą złotą historię. Z pokolenia na pokolenie.
Jak głosi stare dezerterskie powiedzenie: pośpiech wskazany jest tylko przy łapaniu pcheł! Pijmy z umiarem.
Tyskiego najlepszego! Niech Tyska złocista moc będzie z nami!
Jak głosi stare dezerterskie powiedzenie: pośpiech wskazany jest tylko przy łapaniu pcheł! Pijmy z umiarem.
Tyskiego najlepszego! Niech Tyska złocista moc będzie z nami!
0 x
- abcd
- Posty: 5651
- Rejestracja: środa 17 wrz 2014, 20:13
- x 372
- x 241
- Podziękował: 30572 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9105 razy
- abcd
- Posty: 5651
- Rejestracja: środa 17 wrz 2014, 20:13
- x 372
- x 241
- Podziękował: 30572 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9105 razy
Re: Poradnik picia wódki i nie tylko
https://www.beerlovers.pl/artykul/piwo-po-polsku/beerlovers.pl pisze:Piwo po polsku
16 stycznia 2017
Pora na piwny patriotyzm, czyli jakie dodatki lądują w polskich piwach.
Dziś mówimy stop marakui, syropowi klonowemu, bergamotce, ostrygom i wszystkim innym zwariowanym dodatkom. Przyszła pora, aby do kotła trafiły nasze rodzime produkty, których mamy tak wiele, a wciąż tak niewiele z nich trafia do piw. Przedstawiamy typowo polskie dodatki, które znajdziecie w piwach. Myślicie, że mogłyby zrobić karierę w innych krajach?
CO PISZCZY W TRAWIE?
Białostocki browar Gloger słynie z pięknych nazw, po których nie ma wątpliwości, że piwa wyszły spod ręki polskich piwowarów. Wystarczy wspomnieć o „Gorzkich żalach”, „Nocnych antałach” czy „Hardym drabie”. Nasze oczy szczególnie przykuwa etykieta w odcieniach zieleni, na której widnieje nazwa „Bosa rosa”. Do uwarzenia piwa wykorzystano turówkę wonną, bliżej znana jako żubrówka. Trunek ma piękny kolor przypominający jasną żywicę, a smak kojarzy się z delikatniejszą wersją popularnego drinka na bazie soku jabłkowego i wódki z trawą żubrową. Kto ma ochotę na kropelkę rosy?
źródło: browargloger.pl/
CHRZANIĆ TO
Wyroby z chrzanu to kolejny produkt, którym mogą poszczycić się nasi rodacy. W domach i restauracjach podaje się go w postaci sosu, który błyszczy na sztuce wołowego mięsa, ugotowanego w rosole. Ściera się go na gotowe danie, by przełamać jego smak i nadać mu ostrości. Nie brakuje go również na świątecznym stole, gdzie podawany jest obok ćwikły.
źródło: Facebook Fanpage browaru Piwoteka
Browar Piwoteka podjął się ostrej zagrywki i postanowił uwarzyć piwo „Końska dawka” z naszym dobrem narodowym. Oprócz chrzanu w składzie znalazł się kwas mlekowy, dzięki któremu z pochrzanionego piwa wyszedł niezły kwas.
ŚLEDŹ W ZALEWIE
Niektórzy nie wyobrażają sobie kieliszka bez towarzystwa śledzika, którego możemy jeść w różnych odsłonach. Piwoteka zaskakuje po raz drugi i zamiast zakąski proponuje śledziowego Stouta. Nie można było znaleźć lepszej nazwy dla tego trunku niż powiedzonko „Ucho od śledzia” z kultowego polskiego filmu „Vabank”.
źródło: Facebook Fanpage browaru Piwoteka
Mówi się, że gość i ryba śmierdzą po trzech dniach, ale piwo ze śledziem nie poszło na dno. Fanom „Ucha od śłedzia” podpowiadamy, że Piwoteka ponownie bierze się za śledziowego Stouta. Śledźcie uważnie ich działalność!
DOBRY NA WSZYSTKO I DO WSZYSTKIEGO
Czosnek ma właściwości lecznicze, odstrasza wampiry i nadaje wyjątkowego smaku potrawom. Uwielbiany przez Polaków, którzy dodają go chętnie do niemal wszystkiego. Jak zwykle w takiej sytuacji zadajemy sobie pytanie: “To może do piwa?”. Jak widać takie samo pytanie zadał sobie browar Kormoran, który uwarzył piwo orkiszowe z czosnkiem.
źródło: Facebook Fanpage browaru Kormoran
Kiedy w 2012 1 kwietnia za pośrednictwem Facebooka opublikowali etykietę o czosnkowym piwie, internauci byli przekonani, że to żart na prima aprilis. Możliwe nawet, że taki był zamysł browaru, ale odzew piwoszy przeszedł ich oczekiwania i trunek powstał. Co ciekawe, mówiono też o piwie ze śledziem, ale pomysł gdzieś zaginął.
Jakie są Wasze zdania na temat polskich dodatków w piwie? Macie swoje własne propozycje?
0 x
Gdzie rodzi się wiara, tam umiera mózg.
- abcd
- Posty: 5651
- Rejestracja: środa 17 wrz 2014, 20:13
- x 372
- x 241
- Podziękował: 30572 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9105 razy
- chanell
- Administrator
- Posty: 7784
- Rejestracja: niedziela 18 lis 2012, 10:02
- Lokalizacja: Kraków
- x 1426
- x 407
- Podziękował: 14246 razy
- Otrzymał podziękowanie: 13845 razy
Re: Poradnik picia wódki i nie tylko
0 x
Lubię śpiewać, lubię tańczyć,lubię zapach pomarańczy...........
- abcd
- Posty: 5651
- Rejestracja: środa 17 wrz 2014, 20:13
- x 372
- x 241
- Podziękował: 30572 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9105 razy
Re: Poradnik picia wódki i nie tylko
Beerlovers.pl pisze:Najpopularniejsze piwne mity cz. 2
28 listopada 2016
Zapraszamy na drugą część serii o piwnych mitach krążących nie tylko po pubach i barach, ale i po całej planecie. Obal je razem z nami! Co w piwie robi chmiel, czy puszka jest gorsza od butelki i czym jest ta cała pasteryzacja? Wszystkiego zaraz się dowiecie.
Powracamy z kolejną częścią mitów niczym saga Gwiezdnych Wojen, ale nam nie grozi żaden kontratak! Tutaj znajdziecie tę pierwszą, w której obalamy piwne mityi poszerzamy wiedzę, którą powinien dzielić się każdy Beerlover!
CHMIEL TO GŁÓWNY SKŁADNIK
W piwnych reklamach, na bannerach i zdjęciach, wszędzie tam, znajdziemy góry chmielu. Czasem pojawi się też słód, tak jakby te dwa składniki były dodawane do piwa w równych proporcjach albo, co gorsza, słód był mniejszą częścią piwa. Chmiel jest ładny. Trzeba mu to przyznać. W porównaniu z nim, słód po prostu wypada blado, jak orkiszowe chrupki. A piękny, jędrny, rozłożysty chmiel lśni i kusi. Wiele osób twierdzi, że chmiel jest głównym składnikiem piwa. Nie umniejszając jego roli, oczywiście, chmiel jest bardzo ważny, ale piwo jest warzone przede wszystkim ze słodu. Pamiętajcie, chmiel to przyprawa, ale nie główny składnik!
PIWO W PUSZCE JEST GORSZE OD BUTELKOWANEGO
Czy faktycznie? Za butelką przemawiają na pewno walory wizualne. OK, liczy się wnętrze, ale wszyscy wiemy, jak jest. Najpierw oceniamy to, co na zewnątrz. A gdy tylko jeszcze zobaczymy cenę albo panów, którzy pod sklepem konsumują (bądź łoją) piwo w puszcze, to od razu wiadomo, jak ono smakuje. To samo tyczy się wina. Raczej wolimy napić się lampki tego trunku z butelki, niż odkręcić kurek w kartonie. Nawet nie próbując, wskażemy, które jest lepsze. Tak samo z innymi produktami spożywczymi, konserwami, warzywami. Ogólnie wszystko, co zamknięte jest w ohydnej, taniej i przerażającej puszce, wydaje się nam niedobre. Drogie i dobre alkohole odznaczają się często nie tylko wyjątkowymi walorami smakowymi, ale również wyjątkowym wyglądem.
Mitomani powtarzają, że piwo z puszki ma metaliczny posmak. Niemal wszystkie puszki wykonywane są z aluminium, a dodatkowo pokryte są od środka specjalną powłoką, która zapobiega jakiemukolwiek przedostawaniu się smaków z tworzywa do piwa. Lepsze piwa rozlewane są t do butelek, by nadać im klasę, ale puszka wcale nie popsułaby ich smaku. Przelejcie do szklanki, a zobaczycie .
PASTERYZACJA TO ZŁO
Są też tacy, którzy idą w zaparte i wybierają piwo niepasteryzowane. Bo przecież jest zdrowsze, pewnie nie ma żadnych świństw chemicznych i bez obaw mogę walnąć dwa do schaboszczaka i zasmażanej kapustki. Nie mówiąc o smaku – niebo a ziemia. Cóż, jedyne na co moglibyśmy się zgodzić, to ten kawałek mięsa w panierce.
Pasteryzacja jest procesem konserwacji, dzięki której wydłuża się data przydatności do spożycia. Nie wpływa ona na smak piwa. Ale jednak niepasteryzowane brzmi bardziej naturalnie i trafia do wielu klientów, którzy w obawie o swoje zdrowie i dietę wolą wybrać właśnie takie piwo, tak naprawdę nie zgłębiając tematu, czym owa pasteryzacja jest. Niepasteryzowane piwo to świetny chwyt, na który łapią się wszyscy wybierający produkty z dopiskiem naturalny, świeży itp. Tak więc powtarzamy: pasteryzacja to nic złego.
SPIRYTUS W PIWIE
To nie jest propozycja, a kolejny mit z którym przyjdzie się nam zmierzyć. Dodawanie spirytusu do piwa to popularna legenda, bo przecież moc złocistego trunku musi mieć swoje źródło. Zastanówmy się zatem: czy to w ogóle się opłaca? Spirytus swoje kosztuje, ale przecież można kupić tańszy, od sąsiada, albo zza wschodniej granicy. Mimo to, dalej jest to nieopłacalne, a przede wszystkim niezgodne z prawem. Kolejny argument to zielona banderola akcyzowa. Gdyby w piwie występował spirytus (lub inny dodany alkohol), to każda butelka, a nawet puszka miałaby wspomniane oznaczenie, ponieważ napoje z mocniejszymi alkoholami podlegają podatkowi akcyzowemu. Chodzi o popularne napoje alkoholowe, np. rum z colą, czy kolorowe drinki, które znajdziecie na sklepowych półkach. Piwo również jest objęte podatkiem akcyzowym, ale nie musi mieć banderoli.
Zawartość alkoholu w piwie powiązana jest z ilością ekstraktu. Ilość procentów w piwie to mniej więcej połowa ekstraktu. Te informacje zawsze znajdziecie na etykiecie. Ale, ale! Faktycznie, w niektórych piwach możemy wyczuć posmak wysokoprocentowego alkoholu. Nie jest to jednak sprawka spirytusu, a wysokiego stopnia odfermentowania i użycia cukru przy warzeniu. Do kosza z tym mitem!
Wiedzieliście, czy się dowiedzieliście? Gotowi na następną porcję piwnych mitów? Rozprawimy się z każdym! Już niedługo kolejna część naszego boju.
[/quote] https://www.beerlovers.pl/artykul/najpo ... beerlovers
0 x
Gdzie rodzi się wiara, tam umiera mózg.
- janusz
- Posty: 19105
- Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
- x 28
- x 901
- Podziękował: 33080 razy
- Otrzymał podziękowanie: 24134 razy
- janusz
- Posty: 19105
- Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
- x 28
- x 901
- Podziękował: 33080 razy
- Otrzymał podziękowanie: 24134 razy
- janusz
- Posty: 19105
- Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
- x 28
- x 901
- Podziękował: 33080 razy
- Otrzymał podziękowanie: 24134 razy
- janusz
- Posty: 19105
- Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
- x 28
- x 901
- Podziękował: 33080 razy
- Otrzymał podziękowanie: 24134 razy
Re: Poradnik picia wódki i nie tylko
'' Z wielkim entuzjazmem przyjęto wiadomość o powrocie firmy na polski rynek w 2011 roku. Najpierw wódka Baczewski - zdobywająca od początku do dziś wszystkie możliwe nagrody oraz wyróżniania, potem różne jej odmiany smakowe, następnie Gin, likier jajeczny, a teraz, w końcu, przyszedł czas na whisky. Być może jest to jedyna whisky polskiego pochodzenia, którą będziemy się mogli pochwalić na arenie międzynarodowej. Baczewski nikogo nie zawiódł od XVIII wieku. Warto sprawdzić, czy i tym razem stanął na wysokości zadania."
http://darwina.pl/blog/22-baczewski-powrot-whisky
0 x
- janusz
- Posty: 19105
- Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
- x 28
- x 901
- Podziękował: 33080 razy
- Otrzymał podziękowanie: 24134 razy
- janusz
- Posty: 19105
- Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
- x 28
- x 901
- Podziękował: 33080 razy
- Otrzymał podziękowanie: 24134 razy
- grzegorzadam
- Moderator
- Posty: 13131
- Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
- x 108
- x 696
- Podziękował: 30184 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19679 razy
Re: Poradnik picia wódki i nie tylko
0 x
życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło
- janusz
- Posty: 19105
- Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
- x 28
- x 901
- Podziękował: 33080 razy
- Otrzymał podziękowanie: 24134 razy
- janusz
- Posty: 19105
- Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
- x 28
- x 901
- Podziękował: 33080 razy
- Otrzymał podziękowanie: 24134 razy
- janusz
- Posty: 19105
- Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
- x 28
- x 901
- Podziękował: 33080 razy
- Otrzymał podziękowanie: 24134 razy
Re: Poradnik picia wódki i nie tylko
Kabaret Hrabi - Kultura picia alkoholu
https://www.youtube.com/watch?v=LnT0jSECiXA
Piotr Bałtroczyk - Alkohol
https://www.youtube.com/watch?v=UZUWf3E0jzo
https://www.youtube.com/watch?v=LnT0jSECiXA
Piotr Bałtroczyk - Alkohol
https://www.youtube.com/watch?v=UZUWf3E0jzo
0 x