Drodzy forumowicze i goście!

Przeżyliśmy przestój związany z migracją z serwera na serwer i zmianą istotnych danych adresowych dla hostingu. Teraz forum powinno działać szybko, bez długiego oczekiwania na odpowiedź serwera. Zależy to też od szybkości waszych łącz, ale do któregoś września serwer był trudny do zaakceptowania.
Niestety technicznie wielkość naszego forum się mocno powiększyła i musimy zwracać większą uwagę na wykorzystanie przestrzeni dyskowej, nie duplikować postów (dawać linki) itp., bo nie utrzymamy baz danych w limitach dostawcy hostingu, a upgrade jest finansowo nieopłacalny.

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.


/blueray21

Nadwaga - otyłość

Awatar użytkownika
Dariusz
Administrator
Posty: 2755
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:32
x 17
Podziękował: 5079 razy
Otrzymał podziękowanie: 1625 razy

Nadwaga - otyłość

Nieprzeczytany post autor: Dariusz » wtorek 07 sty 2014, 23:05

Ostatnimi dnaimi to dość chwytliwy temat, nawet w mediach.
Ponoć naukowcy bardzo się zaniepokoili tym zjawiskiem. ;)
Pomijając ich, nie do końca szczere zaniepokojenie pozwolę sobie na przywrócenie tego tematu.
Przywrócenie, bo na poprzednim forum delikatnie poruszyliśmy to zagadnienie >>.
Pozwolę sobie zamieścić dość obszerny ale i prosto napisany tekst z książki, którą aktualnie czytam: Anty rak autorstwa (nieżyjącego już niestety) dr David'a Servan-Schreiber'a:

Anty rak pisze:...

str. 94

Zagrożony łańcuch żywnościowy

Każdy zna kogoś, kto ma nadwagę. Na przykład koleżankę, która
zawsze była pyzata. Pomimo najrozmaitszych diet i regularnych ćwiczeń
fizycznych nigdy nie miała „normalnej" figury. Dziewczyna
martwi się, że jej biodra nie chcą zeszczupleć. Nawet jeśli zdoła
trzymać się diety, nie traci wiele wagi, a później gdy tylko zaprzestanie
jej stosowania, odzyskuje straszne kilogramy. Starannie unika
masła (od dwudziestu lat jada wyłącznie margarynę). Może nawet
stosuje do przyrządzania potraw „zbilansowane" wielomolekułowe
nienasycone tłuszcze słonecznikowe lub rzepakowe, często polecane
przez dietetyków.
Jedną z wielkich zagadek współczesnej epidemiologii - obok raka
- jest epidemia otyłości. Po tytoniu stanowi ona największy czynnik
ryzyka zachorowania na nowotwór. Dopiero niedawno stwierdzono
związek między otyłością i rakiem. Dopiero teraz zaczynamy rozumieć,
że mają wspólne korzenie. Przyjrzyjmy się pierwszej zagadce
otyłości.
W latach 1976-2000 Amerykanie znacznie obniżyli konsumpcję
tłuszczów (o 11%), a nawet całkowite spożycie kalorii (o 4%). Mimo to
otyłość wzrasta w oszałamiającym tempie; w tym samym okresie podniosła
się o 31%38. Szef największej katedry epidemiologii żywienia, doktor
Walter Willet z Uniwersytetu Harvarda, dobitnie opisał tę sytuację
w artykule Dietary fat plays a major role in obesity: NO (Tłuszcz w diecie
odgrywa główną rolę w otyłości - NIE)39. Zjawisko wzrostu poziomu
otyłości przy jednoczesnym zmniejszeniu spożycia tłuszczu, zwane
„amerykańskim paradoksem", dotyka obecnie wszystkich Europejczyków,
a Izraelczyków w jeszcze większym stopniu40.
Jako pierwszy rozwiązał ten paradoks pewien zespół francuskich
naukowców. Gerard Ailhaud, sześćdziesięciokilkuletni uczony z lekką
nadwagą, w którego oczach błyszczy inteligencja i ciekawość, wyszedł od
prostego spostrzeżenia. Winą za epidemię otyłości wszyscy obarczali tzw.
śmieciową żywność i brak ćwiczeń fizycznych, on zaś wskazał słaby punkt
tego poglądu. W Stanach Zjednoczonych ilość tkanki tłuszczowej u dzieci
poniżej pierwszego roku życia podwoiła się w latach 1970-1990. W fascynującej
książce, która opowiada historię dokonanego odkrycia, Pierre
Weill, biochemik i farmer, przytacza uwagę swojego przyjaciela, Gerarda

str. 95

Ajlhauda: Jeśli dziecko ma 6-11 miesięcy, to winą za jego nadwagą nie
można obarczać hamburgerów, pojadania między posiłkami, telewizji
i braku ruchu!
40.
Niemowlęta nie są przekarmiane, wciąż dostają taką samą ilość
mleka od matki lub innego. Gerard Ailhaud i jego kolega Philippe
Guesnet wykazali, że winę za dziecięcą otyłość ponosi rodzaj mleka
spożywanego od lat pięćdziesiątych XX wieku41'42. Charakteryzująca je
nierównowaga oddziałuje zarówno na wzrost otłuszczenia, jak i rozwój
komórek rakowych.

Śmieciowa żywność dla krów i kurczaków

W naturalnym cyklu rozrodczym krowa rodzi cielę wiosną, kiedy
trawa jest najobfitsza, i daje mleko przez kilka miesięcy aż do końca
lata. Wiosenna trawa jest szczególnie bogata w kwasy tłuszczowe
omega-3 - koncentrują się one zatem w mleku krów wychowanych na
pastwiskach oraz w pochodnych mleka: maśle, śmietanie, jogurcie
i serze. Kwasy omega-3 występują również w wołowinie z bydła
karmionego trawą i jajkach swobodnie żerujących kur (a nie karmionych
ziarnem).
Od lat pięćdziesiątych popyt na produkty mleczne i wołowinę
wzrósł tak bardzo, że farmerzy musieli poszukać dróg na skróty w naturalnym
cyklu produkcji mleka i ograniczyć obszar wypasania potrzebny
krowie o wadze 750 kilogramów. Zrezygnowano z pastwisk i zastąpiono
je hodowlą masową. Kukurydza, soja i pszenica, które stały się głównymi
składnikami diety bydła, prawie w ogóle nie zawierają tłuszczów
omega-3, obfitują natomiast w kwasy omega-6. Kwasy tłuszczowe
omega-3 i omega-6 nazywane są podstawowymi, gdyż organizm ludzki
ich nie wytwarza. Dlatego kwasy omega-3 i omega-6 w naszych
ciałach pochodzą wyłącznie ze spożywanej przez nas żywności. Ich
ilość w naszej żywności zależy z kolei od tego, co jedzą spożywane
Przez nas krowy i kurczaki. Jeśli żywią się trawą, wówczas w mięsie,
mleku i jajkach od nich istnieje idealna równowaga kwasów omega-3
i omega-6 (ich stosunek jest zbliżony do 1: 1). Jeśli żywią się kukurydzą
i soją, wynika z tego nierównowaga w naszych organizmach wynosząca
1: 15, a nawet 1: 4043.

str. 96

Karmienie w 100% na pastwisku zapewnia idealną równowagę
kwasów tłuszczowych


(tu tabela, której nie umiem skopiować Rysunek 9. Ilość kwasów omega-3 i omega-6 w mleku od krów hodowanych
na pastwisku (po lewej stronie) w porównaniu z ilością tych samych kwasów
od krów karmionych ziarnem i soją (po prawej stronie)44.


Kwasy omega-3 i omega-6 nieustannie współzawodniczą w naszych
organizmach o kontrolę nad ich funkcjami. Kwasy omega-6 pomagają
gromadzić tłuszcz, prowadzą do utwardzania komórek, krzepnięcia krwi
i rozwoju procesów zapalnych w reakcji na agresję z zewnątrz. Od
początku życia człowieka stymulują powstawanie komórek tłuszczowych.
Kwasy omega-3 działają zupełnie inaczej: pomagają rozwijać układ
nerwowy, czynią ścianki komórek elastycznymi i zapobiegają zapaleniom.
Ograniczają również wytwarzanie komórek tłuszczowych41'45. Nasza
równowaga fizjologiczna zależy w znacznej mierze od równowagi między
kwasami tłuszczowymi omega-3 i omega-6 w naszych organizmach, czyli
w naszej diecie. Okazuje się, że w ciągu ostatnich pięćdziesięciu lat
właśnie ta równowaga uległa największej zmianie.

str. 97

(Tu rysunek, którego nie umiem skopiować) Rysunek 10. Nierównowaga między kwasami omega-3 i omega-6 w naszej
diecie sprzyja ogniskom zapalnym i krzepnięciu krwi, a także ułatwia przyrost
komórek tłuszczowych i nowotworowych.


Krowy nie są jedynymi zwierzętami hodowlanymi dotkniętymi tą
zmianą. Dieta kurcząt także zmieniła się w radykalny sposób. Jajka, ta
esencja naturalnej żywności, nie zawierają już tych samych podstawowych
kwasów tłuszczowych co przed pięćdziesięciu laty. Doktor Artemis
Simopoulos jest wybitnym amerykańskim dietetykiem, która stała na czele
departamentu żywienia Narodowego Instytutu Zdrowia. W niecodziennym
badaniu opisanym w czasopiśmie „New England Journal of Medicine"

str. 98

doktor Simopoulos wykazuje, że jaja od kur hodowanych na kukurydzy
(co jest obecnie niemal powszechną praktyką) zawierają dwadzieścia razy
więcej kwasów omega-6 niż kwasów omega-3. Jaja pobrane z greckiego
gospodarstwa, w którym się wychowała, wciąż zachowują stosunek
tłuszczów 1: 146.

(tu tabela, której nie umiem skopiować) Rysunek 11. Zmiany w stosunku kwasów omega-6 do kwasów omega-3
w łańcuchu pokarmowym od roku 1960 do 200042, 46.


Dieta zwierząt uległa radykalnej zmianie, one same zaś często
poddawane są działaniu hormonów takich jak estradiol i zeranol, przyśpieszających
ich wzrost *. Hormony te gromadzą się w tkance tłuszczowej
i wydzielają się w mleku. Ostatnio na farmach hodowlanych wprowadzono
do użytku nowy hormon o nazwie rBGH (rekombinowany hormon wzrostu
krów, zwany także BST) stymulujący wytwarzanie mleka przez krowy.
Oddziałuje on na gruczoły mleczne krów i może znacznie zwiększyć
produkcję mleka. Szeroko stosowany w Stanach Zjednoczonych, wciąż
jest zakazany w Europie i w Kanadzie. Wszelako za sprawą porozumień
handlowych znajdzie on drogę, by trafić na stoły na całym świecie za
pośrednictwem importowanych składników pożywienia pochodzących

* Obowiązujące w Europie przepisy zakazują stosowania tego hormonu w krajach
Unii Europejskiej, mogą one jednak zostać zniesione.


str. 99

(tu ilustracja, której oczywiście nie skopiuję ale podaję link do innych fotek dobrze oddających to zagadnienie: https://www.google.pl/search?q=hormon+r ... 80&bih=858 Rysunek 12. Hormon rBGH, który amerykańscy farmerzy wstrzykują krowom
mlecznym w celu zwiększenia produkcji mleka. Występuje w zwyczajnym
(nieorganicznym) mleku. Może stymulować wytwarzanie insuliny oraz wzrost
komórek nowotworowych u ludzi.


z amerykańskiego mleka. Skutek oddziaływania rBGH na organizmy
ludzkie pozostaje nieznany. Wiemy jednak, że stymuluje on wytwarzanie
IGF u krów, że występuje w ich mleku i że-nie ulega zniszczeniu
w procesie pasteryzacji. Jak już wiemy, IGF to ważny czynnik potęgujący
wzrost komórek tłuszczowych i nowotworów złośliwych.

(Tu tabela) Francuski ser ma więcej CLA niż zwyczajny amerykański ser
Rysunek 13. Zawartość kwasu tłuszczowego CLA (mogącego spowalniać
wzrost raka) w serze z mleka od krów żywionych kukurydzą i soją w porównaniu
z serem uzyskanym z mleka krów żywionych trawą50.


str. 100

Przejście od żywienia trawą do paszy kukurydziano-sojowej niesie też
ze sobą kolejny niekorzystny skutek uboczny. Jednym z bardzo rzadkich
składników naszej diety pochodzenia zwierzęcego, mogącym przeciwdziałać
nowotworom, jest kwas tłuszczowy o nazwie CLA (związany kwas
linolowy)47. Jako pierwszy na jego działanie zapobiegające rozwojowi
komórek rakowych zwrócił uwagę doktor Philippe Bougnoux, który stał
na czele francuskiego zespołu badawczego w INRA (Narodowy Instytut
Badań Agronomicznych w Tours)48'49. CLA występuje na ogół w serze,
lecz tylko wówczas, gdy ser pochodzi od zwierząt karmionych trawą.
Zmieniając diety krów, kóz i owiec, wyeliminowaliśmy jedyny czynnik
przeciwdziałający rakowi, którego te zwierzęta mogły nam dostarczać.

Margaryna - o wiele większe zagrożenie niż masło

Ostatnim czynnikiem, który zmienił się na gorsze w naszej diecie od lat
sześćdziesiątych ubiegłego stulecia, jest pojawienie się margaryny oraz
nasyconych lub częściowo nasyconych tłuszczów typu trans. W latach
pięćdziesiątych, gdy dostrzeżono związek między tłuszczami zwierzęcymi
i chorobami serca, wielu dietetyków i przedstawicieli przemysłu spożywczego
wykorzystało swoją siłę perswazji, by zachęcać do stosowania przemysłowej
„roślinnej" margaryny zamiast masła. Przeoczyli jednak fakt, że margaryny
zawierają olej słonecznikowy (siedemdziesięciokrotnie więcej omega-6 niż
omega-3), olej sojowy (siedem razy więcej) i rzepakowy (w tym przypadku
nierównowaga jest najmniejsza, gdyż wynosi zaledwie trzy do jednego) *.
Zmiana ta pomogła obniżyć poziom cholesterolu, spowodowała jednak nagły
wzrost zachorowań związanych ze stanami zapalnymi, a w niektórych krajach
nawet wzrost liczby ataków serca. W Izraelu zasady religijne zabraniają
spożywania mięsa i przetworów mlecznych w tym samym posiłku, tak więc
masło jest praktycznie wykluczone. Do przygotowania posiłków wykorzystuje
się zatem głównie margarynę roślinną bogatą w kwasy tłuszczowe omega-6
oraz oliwę słonecznikową, znacznie tańszą od oliwy z oliwek. Pojawił się
paradoks izraelski, różny od paradoksu amerykańskiego. Polega on na tym, że
jednemu z najniższych poziomów cholesterolu w krajach zachodnich
towarzyszy jeden z najwyższych wskaźników liczby zawałów i otyłości51.

* Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 są lepiej zbilansowane w produktach
sprzedawanych pod niektórymi nowymi markami.


str. 101

Profesor Elliot Berry z katedry żywienia Uniwersytetu Hadassah
wskazał związek pomiędzy chorobami serca, otyłością i wysokim poziomem
kwasów omega-6 u Izraelczyków. Odwiedził go Pierre Weill, by
podyskutować o związkach diety i zdrowia. Elliot Berry, praktykujący żyd,
powiedział do niego z uśmiechem: „Wie pan, ja wierzę w Boga, a poza tym
vv znaczenie proporcji kwasów omega-6 i omega-3!"40.

Żywność przetworzona. Pojawienie się tłuszczów typu trans

Naszą przychylność zdobyła nie tylko margaryna, lecz także przetworzona
żywność taka jak ciastka, krakersy, tarteletki, ąuiche i chrupki
zawierające nasycone lub częściowo nasycone oleje roślinne (tłuszcze
typu trans). Są to oleje omega-6 (zwłaszcza sojowy, czasem palmowy lub
rzepakowy), przetworzone tak, by pozostawać w stanie stałym w temperaturze
pokojowej (tymczasem zwykle są one płynne, nawet jeśli
znajdują się w lodówce). Zmiany te czynią je jeszcze trudniejszymi do
strawienia i bardziej sprzyjającymi stanom zapalnym niż kwasy omega-6
w stanie naturalnym. Tłuszcze te mają jednak wielką zaletę praktyczną:
nie jełczeją. Właśnie dlatego wykorzystuje się je do produkcji niemal
wszystkich rodzajów przetworzonej żywności, która ma stać tygodniami
i miesiącami na półkach supermarketów. Te szkodliwe tłuszcze rozpanoszyły
się zatem wyłącznie z powodu swej użyteczności przemysłowej
i handlowej. Przed drugą wojną światową nie istniały, ich spożycie
dosłownie wystrzeliło w górę po 1940 roku.
Wystarczy przeczytać dowolny opis na opakowaniu żywności, by
przekonać się, że składniki te są wszechobecne. Jak to wygląda w przypadku
porcji zwykłej pizzy z pepperoni i serem? 192 gramy, 490 kalorii, co
stanowi ponad jedną czwartą zapotrzebowania dziennego i 39% dziennego
zapotrzebowania na tłuszcz. A to tylko jedna porcja w jednym posiłku.
Tłuszcze te, pochodzące z sera i wieprzowiny ze świń karmionych
kukurydzą, obfitują w kwasy omega-6 i są pozbawione kwasów omega-3.
Ponadto prawie jedna piąta z nich (4, 5 grama) to tłuszcze typu trans. Do
tego dochodzi 48 gramów węglowodanów (1/8 dziennego zapotrzebowania).
Jedna porcja takiej pizzy zawiera zatem nie tylko mnóstwo kalorii, ale
także trzy razy więcej tłuszczu niż zwyczajny stek. A tłuszcze te są

str. 102

jednymi z najbardziej szkodliwych dla naszego zdrowia. Zagrożenie to
zostało rozpoznane i od lata 2007 roku tłuszcze typu trans zostały zakazane
w restauracjach w Nowym Jorku i Filadelfii, a także w całym przemyśle
spożywczym Danii.

(Tu tabela) Rysunek 14. Wzrost produkcji olejów z grupy omega-6 do spożycia przez ludzi w XX wieku52.

Zebrałem te wszystkie dane w jednym wykresie, który w dobitny
sposób ukazuje połączone skutki działania tych czynników. Widzimy
równoczesny wzrost 1) powszechnego spożycia roślinnych kwasów
tłuszczowych omega-6; 2) otyłości i symptomów zapalenia z tym związanych*
oraz 3) raka piersi.
Te współbieżne trendy nie stanowią dowodu, lecz wskazują na istnienie
związku. Poza tym stwierdzono już, że zbyt duża zawartość kwasów
omega-6 w żywności stymuluje przyrost komórek tłuszczowych i ognisk
zapalnych sprzyjających rozszerzaniu się raka piersi. Właśnie dlatego
związek ten powinni traktować poważnie wszyscy ci, którzy chcą się
chronić przed chorobą.

* Zwany obecnie syndromem metabolicznym, kojarzony jest ze znacznym wzrostem
znaczników zapalenia takich jak C-reaktywne białko53, 54.


str. 103

(Tu tabela) Rysunek 15. Zmiany zawartości oleju roślinnego omega-6, wzrost otyłości
i podklinicznego syndromu zapalnego (syndromu metabolicznego) oraz
wzrost liczby zachorowań na raka piersi w Stanach Zjednoczonych w latach
1960-2000 (dane zostały dostosowane do wykresu - nie ma danych na temat
otyłości i zapaleń w latach 1960 i 1980)27 52 53.


Nareszcie mamy wyjaśnienie równoczesnych epidemii raka i otyłości.
Zmiany w naszej diecie, które zaszły w ciągu ostatniego półwiecza,
wskazują winnego: nierównowagę podstawowych kwasów tłuszczowych,
wynikającą z nadmiernego spożycia kwasów omega-6. Właśnie ta dysproporcja
jest czynnikiem związanym z pewnymi odmianami nowotworów,
co wykazał francuski zespół naukowy pod kierownictwem profesora
Bougnoux55.

Proste rozwiązanie gastronomiczne
...
0 x


Pozwól sobie być sobą, a innym być innymi.

Awatar użytkownika
Thotal
Posty: 7677
Rejestracja: sobota 05 sty 2013, 16:28
x 27
x 254
Podziękował: 6075 razy
Otrzymał podziękowanie: 12107 razy

Re: Nadwaga - otyłość

Nieprzeczytany post autor: Thotal » wtorek 07 sty 2014, 23:58

Na początku lat 90 XX wieku do Polski przyszła moda na masmixy, ciągle spierałem się z teściową żeby tego badziewia nie stawiała na stół, patrzyli na mnie jak na pomyleńca, a ja i tak wiedziałem swoje - wiedza intuicyjna :D
Tłuszcze naturalne, wyciskane na zimno są nośnikami witamin i innych elementów potrzebnych do budowy naszego ciała.
Głównym problemem jest to, że witamin jest najwięcej w warzywach i owocach i z tymi produktami należy łączyć tłuszcze, a nie z węglowodanami, które właśnie tworzą niechciane OPONY :D



Pozdrawiam - Thotal :)
0 x



Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 9265
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 397
Podziękował: 452 razy
Otrzymał podziękowanie: 13381 razy

Re: Nadwaga - otyłość

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » środa 08 sty 2014, 00:09

Niestety warzywa i owoce to w dużej mierze też węglowodany, a czasami nawet cukry.
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

Awatar użytkownika
barneyos
Moderator
Posty: 1408
Rejestracja: piątek 04 sty 2013, 08:49
x 17
x 68
Podziękował: 137 razy
Otrzymał podziękowanie: 1804 razy

Re: Nadwaga - otyłość

Nieprzeczytany post autor: barneyos » środa 08 sty 2014, 07:51

Gluten, kochani, gluten nas zabija, dowody znajdziecie tutaj:

http://cheops.org.pl/viewtopic.php?f=12&t=113&hilit=ksi%C4%85%C5%BCki#p5011
0 x


======================================================
Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobić

Awatar użytkownika
songo70
Moderator
Posty: 12632
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 880
x 302
Podziękował: 12469 razy
Otrzymał podziękowanie: 18991 razy

Re: Nadwaga - otyłość

Nieprzeczytany post autor: songo70 » środa 08 sty 2014, 08:09

mity, mity, mity..
07 stycznia 2014, 11:47
Jadł same fast foody, schudł 17 kg. "Wystarczy użyć głowy"
Obrazek
Foto: Jef Poskanzer / Flickr (CC BY-SA 2.0)
Nauczyciel nie ograniczał się do sałatek. Jadł też hamburgery
Amerykański nauczyciel założył się ze swoimi uczniami, że nawet żywiąc się wyłącznie w McDonaldzie można schudnąć. Pod warunkiem, że je się rozsądnie. Pedagog wygrał zakład. W 90 dni schudł 17 kilogramów.

John Cisna, nauczyciel ze szkoły w Colo w stanie Iowa, chciał pokazać swoim podopiecznym, że to nie niezdrowe jedzenie jest winne masowej otyłości Amerykanów, ale to, że nie potrafią oni w sposób racjonalny ułożyć sobie diety i jej kontrolować.

Założył się wobec tego z grupą uczniów, że schudnie stołując się przez 90 dni wyłącznie w McDonaldzie. - Prawda jest taka, że mogę tam zjeść w ciągu dnia, co zechcę, pod warunkiem, że zbilansuję to w ciągu dnia - tłumaczył nauczyciel.

Z głową w McDonaldzie


Cisna skontaktował się z właścicielem pobliskiego McDonalda, który przyklasnął jego pomysłowi i zapewnił darmowe jedzenie przez 90 dni. Sam był ciekaw wyniku. Nauczyciel wraz z uczniami szczegółowo zaplanowali, jak będą wyglądać jego posiłki korzystając z dostępnych w sieci tabeli z wartościami żywieniowymi. Co do zasady Cisna miał nie spożywać dziennie więcej niż dwa tysiące kalorii i utrzymywać się możliwie blisko dopuszczalnych dziennych limitów dotyczących tłuszczów, cukrów i soli.
- Moje normalne śniadanie składało się z dwóch McMuffinów z jajkiem, miski ich owsianki i chudego mleka - tłumaczy nauczyciel. Na lunch około południa była sałatka, a następnie właściwy obiad. Tutaj Cisna folgował sobie i nie ograniczał się do możliwie dietetycznych dań. - Jadłem największe hamburgery i lody. Tak więc to nie było coś na zasadzie: "Poszedł do McDonalda i jadł tylko sałatki" - zapewnia nauczyciel.

Na dodatek w ramach eksperymentu Cisna zaczął trochę się ruszać. Maszerował przez 45 minut dziennie.

Efekt przeszedł oczekiwania zarówno nauczyciela, jak i uczniów. Po 90 dniach takiej diety Cisna stracił około 17 kilogramów. Poziom cholesterolu we krwi spadł mu z 249 do 170 mg/dl (miligramy na litr), przy czym za poziom zdrowy uznaje się mniej niż 200 mg/dl.

Nauczyciel tłumaczy, że morałem jego eksperymentu nie jest to, że należy jeść więcej w fast foodach, ale żeby zwracać uwagę, na to co się je. - Każdy ma wybór. To nie McDonald czyni nas grubymi, ale nasze decyzje - stwierdził.

Autor: mk/jk / Źródło: kfor.com

http://www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiat ... 85275.html
0 x


panta rhei

Awatar użytkownika
Thotal
Posty: 7677
Rejestracja: sobota 05 sty 2013, 16:28
x 27
x 254
Podziękował: 6075 razy
Otrzymał podziękowanie: 12107 razy

Re: Nadwaga - otyłość

Nieprzeczytany post autor: Thotal » środa 08 sty 2014, 09:12

Ciekaw jestem ile ważył po roku, chyba że cały czas kontrolował umysłem swoje postępowanie, a to już jest niewola...
Skoro schudł 17kg, to znaczy że szczupły przed zakładem nie był, przy braku dyscypliny efekt jo-jo zapewniony :lol:

Najważniejsza w życiu jest swoboda, brak napięcia spowodowana ciągłym stresem, powinno się jeść do woli, ale tylko to co zdrowe i dobrze połączone.



Pozdrawiam - Thotal :)
0 x



Awatar użytkownika
songo70
Moderator
Posty: 12632
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 880
x 302
Podziękował: 12469 razy
Otrzymał podziękowanie: 18991 razy

Re: Nadwaga - otyłość

Nieprzeczytany post autor: songo70 » wtorek 14 sty 2014, 09:09

a co ludźmi, którzy nie mogą przytyć... :?:
0 x


panta rhei

Awatar użytkownika
Dariusz
Administrator
Posty: 2755
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:32
x 17
Podziękował: 5079 razy
Otrzymał podziękowanie: 1625 razy

Re: Nadwaga - otyłość

Nieprzeczytany post autor: Dariusz » wtorek 14 sty 2014, 09:18

songa pisze:a co ludźmi, którzy nie mogą przytyć... :?:


A to już osobny temat: anoreksja.
Utwórz go wydzielając swój post. :D
0 x


Pozwól sobie być sobą, a innym być innymi.

Awatar użytkownika
songo70
Moderator
Posty: 12632
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 880
x 302
Podziękował: 12469 razy
Otrzymał podziękowanie: 18991 razy

Re: Nadwaga - otyłość

Nieprzeczytany post autor: songo70 » wtorek 14 sty 2014, 09:23

Dariusz pisze:
songa pisze:a co ludźmi, którzy nie mogą przytyć... :?:


A to już osobny temat: anoreksja.
Utwórz go wydzielając swój post. :D

to nie anoreksja-
Z The Huffington Post - 9 stycznia, 2014 - http://tinyurl.com/l32fjwo
Lizzie Velasquez jest jedną z trzech znanych osób na świecie, która cierpi na rzadki zespół zmian, który uniemożliwia jej przytyć i spowodował utratę wzroku w prawym oku. Ale 24-letnia stale na nowo patrzy, co to znaczy być piękne.
Niektórzy eksperci uważają, że rodzimy Texas ma jakąś formę noworodków Progeroid Syndrom, warunek, który powoduje , że następuje przyspieszone starzenie i utrata tłuszczu z twarzy i ciała, choć Velasquez zjada około 60 małych posiłków dziennie. Mniej empatyczni ludzie znaleźli bardziej wstrętne etykiety warunkujące Velazquez.

Gdy Velasquez była w szkole średniej, odkryła film o sobie na YouTube, który został zatytułowany "Ugliest Kobieta świecie." To wywołało miliony poglądów.
Musiała zdecydować, rozstrzygnąć w tym momencie, czy ona pozwala tym tym cyberprzestępcom (cyberbullies) zdefiniować ją.
Przy wsparciu rodziny, Velasquez znalazła siłę od kanału nienawiści do motywacji i wznieść się ponad okrucieństwa. W rozmowie TEDx w Austin w zeszłym miesiącu, powiedziała widzom, jak ona postanowiła wziąć się za jej życie, zabijając negatywności z ambicją i definiując się na własnych warunkach.
Velasquez Peppers poważnie charakteryzuje swoje doświadczenia z uroczym humorem.
Powiedziała, że ​​jeśli ktoś jest niegrzeczny do niej, ona po prostu nie stawia ich po jej prawej stronie. I powiedziała, że ​​bardzo chce iść do Weight Watchers lub siłowni i służyć jako "plakat dziecka."
Zapytała publiczność by rozważyła, co je definiuje.
Czy to ich tło? Przyjaciele? Rodzina? Przypomina nam, że jeśli nie uda nam się znaleźć szczęście w zasięgu i by było motorem naszego życia, to ​​sprawa, że zawsze przegrasz.
"Miałam bardzo trudne życie, ale to jest OK," powiedziała. "Mam zamiar niech moje cele i mój sukces i moje osiągnięcia określają mnie, nie mój wygląd zewnętrzny."
0 x


panta rhei

Awatar użytkownika
abcd
Posty: 5771
Rejestracja: środa 17 wrz 2014, 20:13
x 383
x 227
Podziękował: 32225 razy
Otrzymał podziękowanie: 9243 razy

Re: Nadwaga - otyłość

Nieprzeczytany post autor: abcd » piątek 05 cze 2015, 23:25

Obrazek
0 x


Gdzie rodzi się wiara, tam umiera mózg.

Awatar użytkownika
songo70
Moderator
Posty: 12632
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 880
x 302
Podziękował: 12469 razy
Otrzymał podziękowanie: 18991 razy

Re: Nadwaga - otyłość

Nieprzeczytany post autor: songo70 » sobota 06 cze 2015, 12:08

..jak przyjechałem do do tego "innego" kraju" UK miałem 135kg. żywca,-
bo po udarze tak mnie naferzerowali sterydymi, że żarłem jak wilk przez parę miesięcy,-
teraz dochodzę do 100 z góry po pół roku robót w magazynach "robocop-ów"
;) 8-)
0 x


panta rhei

Awatar użytkownika
abcd
Posty: 5771
Rejestracja: środa 17 wrz 2014, 20:13
x 383
x 227
Podziękował: 32225 razy
Otrzymał podziękowanie: 9243 razy

Re: Nadwaga - otyłość

Nieprzeczytany post autor: abcd » sobota 06 cze 2015, 22:24

Zacznij stosować dietę Kwaśniewskiego/optymalną, a zejdziesz do właściwej dla Ciebie wagi w bardzo krótkim czasie. :)
0 x


Gdzie rodzi się wiara, tam umiera mózg.

Awatar użytkownika
songo70
Moderator
Posty: 12632
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 880
x 302
Podziękował: 12469 razy
Otrzymał podziękowanie: 18991 razy

Re: Nadwaga - otyłość

Nieprzeczytany post autor: songo70 » wtorek 09 cze 2015, 21:24

abcd pisze:Zacznij stosować dietę Kwaśniewskiego/optymalną, a zejdziesz do właściwej dla Ciebie wagi w bardzo krótkim czasie. :)

już zbliżam się do 100 z góry.. :lol:
0 x


panta rhei

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 11602
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 62
x 559
Podziękował: 26955 razy
Otrzymał podziękowanie: 17435 razy

Re: Nadwaga - otyłość

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » poniedziałek 13 lip 2015, 12:59

@songo
A co stosujesz w spadku wagi, tak ogólnie ? ;)
0 x


czasem tak długo wpatrujemy się w zamknięte drzwi, że nie dostrzegamy tych, które już dawno się otworzyły...

Awatar użytkownika
mikok
Posty: 137
Rejestracja: niedziela 28 gru 2014, 22:16
Lokalizacja: Poznań
x 7
Podziękował: 108 razy
Otrzymał podziękowanie: 185 razy

Re: Nadwaga - otyłość

Nieprzeczytany post autor: mikok » piątek 17 lip 2015, 22:53

Ja przez rok zjechałem ponad 17kg z 87kg, miałem typową oponę na brzuchu. W czerwcu w zeszłym roku byłem na badaniach okresowych no i cukier na poziomie 129. Od tego czasu dieta bez węglowodanów i nabiału. W pierwszych 3 miesiącach waga spadła o 10kg. A do teraz o kolejne 7kg. Od tego czasu ciśnienie krwi unormowało się i teraz jest na poziomie 125/75 a przedtem 140/90. Zniknęły bóle pleców i kilka innych dolegliwości. Sam robię chleb żytni na zakwasie, nie jem białego pieczywa, makaronów, nie piję soków ze sklepu nie używam cukru. W początkowym okresie na obiady jadłem tylko mięso i surówki, ewentualnie zupy, a zamiast ziemniaków soczewicę. Teraz wracam trochę do ziemniaków bo waga spadła mi do 67kg a to chyba trochę mało przy wzroście 176cm.
0 x



Awatar użytkownika
abcd
Posty: 5771
Rejestracja: środa 17 wrz 2014, 20:13
x 383
x 227
Podziękował: 32225 razy
Otrzymał podziękowanie: 9243 razy

Re: Nadwaga - otyłość

Nieprzeczytany post autor: abcd » piątek 17 lip 2015, 23:33

Pozostań przy mięsie i surówce oraz ziemniakach ale nie jedz tego razem, czyli najpierw kartofle z surówką, a na koniec mięcho.
Waga ustabilizuje Ci się na naturalnym dla Ciebie poziomie.
sprawdziłem na sobie. :)
0 x


Gdzie rodzi się wiara, tam umiera mózg.

Awatar użytkownika
abcd
Posty: 5771
Rejestracja: środa 17 wrz 2014, 20:13
x 383
x 227
Podziękował: 32225 razy
Otrzymał podziękowanie: 9243 razy

Re: Nadwaga - otyłość

Nieprzeczytany post autor: abcd » czwartek 30 lip 2015, 23:10

Chyba nie do końca rozumiemy pojęcie otyłości:

Obrazek
;)
0 x


Gdzie rodzi się wiara, tam umiera mózg.

Awatar użytkownika
abcd
Posty: 5771
Rejestracja: środa 17 wrz 2014, 20:13
x 383
x 227
Podziękował: 32225 razy
Otrzymał podziękowanie: 9243 razy

Re: Nadwaga - otyłość

Nieprzeczytany post autor: abcd » czwartek 03 wrz 2015, 00:08

Obrazek
0 x


Gdzie rodzi się wiara, tam umiera mózg.

Awatar użytkownika
analityczka
Posty: 443
Rejestracja: wtorek 21 kwie 2015, 16:16
x 1
x 12
Podziękował: 230 razy
Otrzymał podziękowanie: 580 razy

Re: Nadwaga - otyłość

Nieprzeczytany post autor: analityczka » czwartek 03 wrz 2015, 10:22

A nowe przepisy o rodzajach żywności dopuszczonej do szkolnych sklepików?
Szczegółów nie będę się czepiała - ogólnie na sprawę patrząc uważam, że to krok w dobrą stronę.
0 x


* Informacja bez sprawdzenia wiarygodności źródeł jest tylko hipotezą.
* Ja mogę być nieobiektywna, dowody – nie.

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 11602
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 62
x 559
Podziękował: 26955 razy
Otrzymał podziękowanie: 17435 razy

Re: Nadwaga - otyłość

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » czwartek 03 wrz 2015, 11:12

Jakieś szczegóły znasz? ..
0 x


czasem tak długo wpatrujemy się w zamknięte drzwi, że nie dostrzegamy tych, które już dawno się otworzyły...

Awatar użytkownika
analityczka
Posty: 443
Rejestracja: wtorek 21 kwie 2015, 16:16
x 1
x 12
Podziękował: 230 razy
Otrzymał podziękowanie: 580 razy

Re: Nadwaga - otyłość

Nieprzeczytany post autor: analityczka » czwartek 03 wrz 2015, 11:20

Tu masz listę - wiele mediów ją podaje
http://dziennikustaw.gov.pl/DU/2015/1256
http://www.dziennikzachodni.pl/artykul/ ... ,t,sa.html
Sklepikarze są niezadowoleni, niektórzy rodzice też uważają, że dziecko bez batonika, czipsów i coca-coli umrze.
0 x


* Informacja bez sprawdzenia wiarygodności źródeł jest tylko hipotezą.
* Ja mogę być nieobiektywna, dowody – nie.

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 11602
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 62
x 559
Podziękował: 26955 razy
Otrzymał podziękowanie: 17435 razy

Re: Nadwaga - otyłość

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » czwartek 03 wrz 2015, 11:40

Dzieci nie są winne głupoty i ciemnoty, i to bez względu na tzw. 'wykształcenie' , źle, że zachowania te będą 'projektować' u siebie, tworząc 'nieuleczalne choroby genetyczne i autoimmunologiczne'...
Np. wszawica atakuje wszystkich demokratycznie, nie wybiera ;)
Głupota nie atakuje, ona po prostu jest..
0 x


czasem tak długo wpatrujemy się w zamknięte drzwi, że nie dostrzegamy tych, które już dawno się otworzyły...

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 11602
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 62
x 559
Podziękował: 26955 razy
Otrzymał podziękowanie: 17435 razy

Re: Nadwaga - otyłość

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » czwartek 03 wrz 2015, 17:13

analityczka pisze:Tu masz listę - wiele mediów ją podaje
http://dziennikustaw.gov.pl/DU/2015/1256
http://www.dziennikzachodni.pl/artykul/ ... ,t,sa.html
Sklepikarze są niezadowoleni, niektórzy rodzice też uważają, że dziecko bez batonika, czipsów i coca-coli umrze.

Ale to jak czytam szału nie ma! Wzrokowo lepiej..
Bez soli, 'pieczywo' być musi, tylko razowe, ma mieć mniej cukru, ale jednak (podcukrzą słodzikami bez wykazywania albo dadzą uzależniacz),
''Mleko'' smakowe tak..
margaryny z miękką kubkową niearomatyzowaną lub ich mieszankami

margaryny ??...
napój ryżowy lub orkiszowy, napojem sojowym (?)

a to co takiego..?

Niby jest lepiej, ale to dalej przetworzone, spasteryzowane, homogenizowane...coś.
Dalej nikt nie mówi, że mamy prawdziwą polską zdrową sól za grosze, no to zakazali całkiem...
Plus i minus...
0 x


czasem tak długo wpatrujemy się w zamknięte drzwi, że nie dostrzegamy tych, które już dawno się otworzyły...

vic88
Posty: 202
Rejestracja: wtorek 07 paź 2014, 15:37
x 5
Podziękował: 59 razy
Otrzymał podziękowanie: 352 razy

Re: Nadwaga - otyłość

Nieprzeczytany post autor: vic88 » czwartek 03 wrz 2015, 22:52

Czarny rynek czekoladowych batonów i kanapek z majonezem będzie kwitł na szkolnych korytarzach :)
Niby chcieli dobrze, a wyszło jak zawsze.
0 x



Awatar użytkownika
sandra
Posty: 2334
Rejestracja: sobota 27 gru 2014, 19:20
x 98
x 175
Podziękował: 1387 razy
Otrzymał podziękowanie: 4902 razy

Re: Nadwaga - otyłość

Nieprzeczytany post autor: sandra » piątek 04 wrz 2015, 14:26

Czyli, że jak ?
Pojawi się nowy "zawód" :lol: :lol:
Dealer batonów i chipsów.
Ciekawe jaka legislacja i sankcje w związku z powyższym nastapią i jak długo nasze posły/osły będa nad tym debatować...
To żarty.
A teraz fakty.
Jak media zapodają dzisiaj te wszystkie rewelacje i pokazuja jakąż obrały drogę do walki z otyłością, jak pani Kopacz przemawia do dzieci, że zadba aby nie były grubaskami to mi się watroba przewraca. Była lekarzem,ministrem zdrowia...gdzie wówczas były te grubaski ??? Zreszta nie tylko o KOpacz chodzi, ale to widziałam wczoraj w TV.
Całe dziesięciolecia media nie robiły nic innego tylko służyły koncernom produkującym te wszystkie świństwa.
Żaden lub prawie żaden pismak ( to nie od PIS) nie odważył się napisać cokolwiek wbrew pogladom mainestreamowym.
Lekarze pediatrzy zapomnieli języka w gębie ??
Zapomnieli mówić rodzicom, że takie , a takie PAPU jest złe ????
Że Niania zreszta Super niania niejaka Dorota Zawadzka reklamująca margarynę dla dzieci to samo zło !!!
Jedzenie w KFC i jemu podobnym było ok...aż co tu nagle bomba wybuchła ?
Bosze słyszysz, widzisz i nie grzmisz. Zdrowy rozsądek zaginał bezpowrotnie.
Mózgi kształcone przez gazety typu FAKT lub przykładowo TVN24...
Zbieramy dzisiaj żniwo tych dekad nic nie robienia oraz odejście od tradycyjnych metod zywienia się.
Bierzemy kolejne kredyty. Pakujemy wózki w supermarketach po brzegi spoglądając na boki czy inni nas widzą, a w nich same śmieci..czyli przetworzone świństwo.
Bo mamusi się niechce ugotować, czy zrobić drugiego śniadania.
Dajemy dzieciakowi 5 zł z poleceniem .."kup sobie cos w sklepiku"...A co dziecko kupi ?
Uzaleznione dod cukru ? BATONIK.
Co 4 polskie dziecko jest otyłe !!
Zacznijmy my sami zwyczajni zjadacze chleba czytać etykiet i nie myślmy, że nie wywołamy presji na producentach gdy produkt zostanie na półkach.
To naprawdę jedyna najszybsza droga aby rynek uległ zmianie.
0 x



ODPOWIEDZ