Drodzy forumowicze i goście!

Przeżyliśmy przestój związany z migracją z serwera na serwer i zmianą istotnych danych adresowych dla hostingu. Teraz forum powinno działać szybko, bez długiego oczekiwania na odpowiedź serwera. Zależy to też od szybkości waszych łącz, ale do któregoś września serwer był trudny do zaakceptowania.
Niestety technicznie wielkość naszego forum się mocno powiększyła i musimy zwracać większą uwagę na wykorzystanie przestrzeni dyskowej, nie duplikować postów (dawać linki) itp., bo nie utrzymamy baz danych w limitach dostawcy hostingu, a upgrade jest finansowo nieopłacalny.

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.


/blueray21

Woda

cedric
Posty: 6211
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 91
x 154
Podziękował: 3841 razy
Otrzymał podziękowanie: 9787 razy

Re: Woda

Nieprzeczytany post autor: cedric » poniedziałek 27 lip 2020, 00:48

https://kopalniawiedzy.pl/woda-nanorurk ... tura,25571

" Na poziomie morza woda zaczyna wrzeć w temperaturze 100 stopni Celsjusza. Nie od dzisiaj wiadomo też, że jeśli wodę umieścimy w bardzo małej przestrzeni, zmienia się jej temperatura wrzenia i zamarzania, spadając o około 10 stopni. Teraz naukowcy z MIT zaobserwowali nowe niespodziewane zachowanie się wody.

Po umieszczeniu w węglowych nanorurkach woda zamarza nawet w temperaturze, w której powinna wrzeć. Odkrycie to pokazuje, że zachowanie się materiałów ulega drastycznym zmianom gdy umieścimy je w strukturach o pojemności liczonej w nanometrach. Może też doprowadzić ono do powstania nowych urządzeń, takich jak np. wypełnione lodem przewody, które będą wykorzystywały właściwości elektryczne i termiczne lodu pozostając stabilne w temperaturze pokojowej. Gdy umieścimy płyn w nanoprzestrzeniach zaburzamy jego przejścia fazowe - mówi profesor Michael Strano.

Naukowcy spodziewali się takiego zachowania, jednak zaskoczyła ich wielkość zmian oraz ich kierunek. Sądzili, że nanoprzestrzeń obniży, a nie podniesie, punkt zamarzania wody. Podczas jednego z testów stwierdzono, że woda zamarzła w temperaturze pomiędzy 105 a 151 stopni Celsjusza. Zjawisko to było silniejsze, niż ktokolwiek przypuszczał - mówi Strano"
0 x



Awatar użytkownika
mecz
Posty: 102
Rejestracja: niedziela 30 wrz 2018, 20:54
x 5
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy

Re: Woda

Nieprzeczytany post autor: mecz » niedziela 16 sie 2020, 05:16

WODA, PO KTÓREJ PIĆ SIĘ CHCE Zdzisław Oszczęda To Tu CZĘSTOCHOWA 2020

https://www.youtube.com/watch?v=46NuzYHdxzI
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Administrator
Posty: 17651
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 29
x 932
Podziękował: 32157 razy
Otrzymał podziękowanie: 25774 razy

Re: Woda

Nieprzeczytany post autor: janusz » poniedziałek 14 wrz 2020, 23:09

Skuteczne leczenie wodą z polskich uzdrowisk - Zdzisław Oszczęda
14 wrz 2020

https://www.youtube.com/watch?v=RV-z1AV-Zjk

niezaleznatelewizja
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Administrator
Posty: 17651
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 29
x 932
Podziękował: 32157 razy
Otrzymał podziękowanie: 25774 razy

Re: Woda

Nieprzeczytany post autor: janusz » niedziela 08 lis 2020, 22:46

Aroniadai 2020 cz. 3 - Zdzisław Oszczęda
7 lis 2020

https://www.youtube.com/watch?v=3pVtiej2gwE&t=2s

niezaleznatelewizja
0 x



cedric
Posty: 6211
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 91
x 154
Podziękował: 3841 razy
Otrzymał podziękowanie: 9787 razy

Re: Woda

Nieprzeczytany post autor: cedric » czwartek 03 gru 2020, 11:05

https://polish.mercola.com/sites/articl ... wanej.aspx

"W 2020 roku Consumer Reports przetestował 47 marek wody butelkowanej, w tym zarówno wodę niegazowaną, jak i gazowaną, pod kątem metali ciężkich (arsen, kadm, ołów i rtęć) oraz 30 związków PFAS
Wykrywalne poziomy PFAS wykryto w większości badanych wód niegazowanych i gazowanych
Topo Chico, modna marka gazowanej wody mineralnej, miała najwyższy poziom PFAS, wynoszący 9,76 części na bilion
Mikroplastiki wykryto w 93% próbek wody butelkowanej. Antymon również może wyciekać do wody, zwłaszcza jeśli jest wystawiony na działanie wysokich temperatur
Praktycznie każdemu polecam filtrowanie wody za pomocą wysokiej jakości systemu filtracji węglowej. Tak przefiltrowaną wodę można przenosić w szklanej lub metalowej butelce wielokrotnego użytku
Można również używać przefiltrowanej wody z kranu, aby przygotować wodę gazowaną w domu, korzystając z opcji takich jak SodaStream"
0 x



cedric
Posty: 6211
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 91
x 154
Podziękował: 3841 razy
Otrzymał podziękowanie: 9787 razy

Re: Woda

Nieprzeczytany post autor: cedric » czwartek 10 gru 2020, 19:08

https://pl.wikipedia.org/wiki/Ciężka_woda
"Właściwości chemiczne wody ciężkiej są niemal takie same jak zwykłej wody, z wyjątkiem jej zdolności do tworzenia wiązań wodorowych (tworzy silniejsze wiązania) i polaryzacji wiązań tlen – wodór (deuter), co skutkuje m.in. nieco wyższym pH. Woda ciężka znacząco różni się natomiast od zwykłej wody pod względem fizycznym. Ma o kilka stopni wyższą temperaturę wszystkich przemian fazowych, większą gęstość, inny moment dipolowy, inne przewodnictwo elektryczne i pojemność cieplną.

Wpływ wody ciężkiej na żywe organizmy[edytuj kod]
Z fizykochemicznego punktu widzenia woda ciężka niewiele różni się od wody „zwykłej”. Te niewielkie różnice są jednak istotne dla żywych organizmów. W biopolimerach takich jak białka czy kwasy nukleinowe, deuterowanie (czyli wymiana izotopowa wodoru na deuter) powoduje nieznaczny spadek energii wiązań wodorowych. Jest to znany w przyrodzie efekt Ubbelohdego.

Różnica w aktywności wodoru i deuteru w żywych organizmach ma źródło w efektach dynamicznych oddziaływań kooperatywnych, które prowadzą do występowania efektów samoorganizacji izotopowej w układach wiązań wodorowych. Samoorganizacja H/D prowadzi do tego, że deuter niechętnie „wchodzi” np. do DNA organizmów żywych.

Wpływ na zwierzęta[edytuj kod]
Eksperymenty na myszach, szczurach i psach[5] pokazały, że zawartość 25% deuteru powoduje (czasem nieodwracalną) bezpłodność, ponieważ gamety i zygoty nie mogą się rozwijać. Wysokie stężenia ciężkiej wody (90%) gwałtownie zabijają ryby, kijanki, płazińce i muszki owocowe. Ssaki (np. szczury) otrzymujące do picia ciężką wodę umierają po tygodniu, kiedy zawartość deuteru osiąga 50%. Przyczyną śmierci, podobnie jak w zatruciu cytotoksycznym (np. podczas chemioterapii) i ostrej chorobie popromiennej, wydaje się być ogólne zahamowanie podziałów komórkowych. Ciężka woda jest bardziej toksyczna dla komórek nowotworowych niż zdrowych, jednak stężenia wymagane dla skutecznego działania są zbyt wysokie dla zastosowań terapeutycznych[5]. Podobnie jak w chemioterapii, ssaki zatrute D
2O umierają w wyniku niewydolności szpiku kostnego (krwotoki i infekcje) i zaburzeń funkcji jelit (biegunka i utrata płynów).


Prokariotyczne organizmy, takie jak bakterie, u których deuter nie powoduje problemów z mitozą, mogą rozwijać się przy całkowitym zastąpieniu wodoru przez deuter, również w białkach i DNA[5]. Pełne zastąpienie zwykłych izotopów cięższymi stabilnymi jest możliwe u organizmów wyższych w przypadku innych pierwiastków (13C, 15N, 18O), ale nie wodoru.

Ciężka woda wykorzystywana jest dla poprawienia skuteczności terapii borowo-neutronowej, gdzie wykorzystuje się zdolność deuteru do moderowania neutronów bez ich wychwytywania[5].
0 x



cedric
Posty: 6211
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 91
x 154
Podziękował: 3841 razy
Otrzymał podziękowanie: 9787 razy

Re: Woda

Nieprzeczytany post autor: cedric » czwartek 10 gru 2020, 19:48

https://en.wikipedia.org/wiki/Heavy_water
"Właściwości fizyczne wody i ciężkiej wody różnią się pod kilkoma względami. Ciężka woda mniej dysocjuje niż lekka woda w danej temperaturze, a prawdziwe stężenie jonów D+ jest mniejsze niż jony H+ dla lekkiej próbki wody w tej samej temperaturze. To samo dotyczy OD- vs.  OH− jony. Dla wody ciężkiej Kw D2O (25,0 °C) = 1,35 × 10−15 i [D+ ] musi być równa [OD− ] dla wody neutralnej. Tak więc pKw D2O = p[OD−] + p[D+] = 7,44 + 7,44 = 14,87 (25,0 °C), a p[D+] neutralnej ciężkiej wody w temperaturze 25,0 °C wynosi 7,44.

PD ciężkiej wody jest zazwyczaj mierzona za pomocą elektrod pH dających wartość pH (pozorną) lub pHa, a w różnych temperaturach można oszacować prawdziwie kwaśne pD z bezpośrednio pH-metru mierzonego pHa, tak że pD+ = pHa (widoczny odczyt z pH-metru) + 0,41. Korekcja elektrody w warunkach alkalicznych wynosi 0,456 dla ciężkiej wody. Korekta alkaliczna jest następnie pD + = pHa (widoczny odczyt z pH-metr) + 0,456. Korekty te różnią się nieco od różnic w p[D+] i p[OD-] 0,44 od odpowiednich w ciężkiej wodzie. [14]

Ciężka woda jest o 10,6% gęstsza niż zwykła woda, a fizycznie różne właściwości ciężkiej wody można zobaczyć bez sprzętu, jeśli zamrożona próbka zostanie wrzucona do normalnej wody, ponieważ zatonie. Jeśli woda jest lodowata, można również zaobserwować wyższą temperaturę topnienia ciężkiego lodu: topi się ona w temperaturze 3,7 °C, a tym samym nie topi się w zimnej normalnej wodzie. [15]

Wczesny eksperyment nie odnotowano "najmniejszej różnicy" w smaku między zwykłą i ciężką wodą. Jednak szczury, które miały wybór między destylowaną normalną wodą a ciężką wodą, były w stanie uniknąć ciężkiej wody na bazie zapachu i mogły mieć inny smak. Niektórzy donoszą, że minerały w wodzie wpływają na smak, np. [18]

Ciężka woda nie ma charakterystycznego niebieskiego koloru lekkiej wody; Dzieje się tak dlatego, że harmoniczne wibracje molekularne, które w lekkiej wodzie powodują słabą absorpcję w czerwonej części widma widzialnego, są przesunięte do podczerwieni, a tym samym ciężka woda nie pochłania czerwonego światła. [19]

Nie ma właściwości fizycznych są wymienione dla "czystej" półciężkiej wody, ponieważ jest niestabilna jako płyn luzem. W stanie ciekłym kilka cząsteczek wody jest zawsze w stanie zjonizowanym, co oznacza, że atomy wodoru mogą wymieniać się między różnymi atomami tlenu. Półciężka woda mogłaby teoretycznie zostać tworzona metodą chemiczną, ale szybko przekształciłaby się w dynamiczną mieszaninę 25% lekkiej wody, 25% ciężkiej wody i 50% półtędrej wody. Jednakże, gdyby zostały wykonane w fazie gazowej i bezpośrednio osadzone w stałej, pół ciężkiej wodzie w postaci lodu może być stabilna. Wynika to z kolizji między cząsteczkami pary wodnej, które są prawie całkowicie nieistotne w fazie gazowej w standardowych temperaturach, a po krystalizuje się, kolizje między cząsteczkami całkowicie ustajają z powodu sztywnej struktury kraty stałego lodu. [potrzebne cytowanie]

Wpływ na systemy biologiczne
Różne izotopy pierwiastków chemicznych mają nieco inne zachowania chemiczne, ale dla większości pierwiastków różnice są zbyt małe, aby mieć efekt biologiczny. W przypadku wodoru występują większe różnice w właściwościach chemicznych między protem (lekki wodór), deuterem i trytem, ponieważ energia wiązania chemicznego zależy od zmniejszonej masy układu jądrowo-elektronowego; jest to zmieniane w związkach ciężkich wodoru (tlenek wodoru deuteru jest najczęstszym gatunkiem) więcej niż w przypadku substytucji ciężkich izotopów z udziałem innych pierwiastków chemicznych. Efekty izotopów są szczególnie istotne w systemach biologicznych, które są bardzo wrażliwe na nawet mniejsze zmiany, ze względu na właściwości wody pod wpływem izotopów, gdy działa jako rozpuszczalnik.

Ciężka woda wpływa na okres oscylacji dobowych, konsekwentnie zwiększając długość każdego cyklu. Efekt wykazano w organizmach jednokomórkowych, zielonych roślinach, izopodach, owadach, ptakach, myszach i chomikach. Mechanizm jest nieznany. [25]

Aby wykonywać swoje zadania, enzymy polegają na swoich precyzyjnie dostrojonych sieciach wiązań wodorowych, zarówno w aktywnym centrum z podłożami, jak i poza aktywnym centrum, aby ustabilizować swoje struktury trzeciorzędowe. Ponieważ wiązanie wodorowe z deuterem jest nieco silniejsze[26] niż zwykłe wodór, w wysoce deuterowanym środowisku, niektóre normalne reakcje w komórkach są zakłócone.

Szczególnie ciężko dotknięte ciężką wodą są delikatne zespoły formacji mitotycznych wrzeciona niezbędnych do podziału komórek w eukariotach. Rośliny przestają rosnąć, a nasiona nie kiełkują, gdy podaje się tylko ciężką wodę, ponieważ ciężka woda zatrzymuje podział komórek eukariotycznych. [27] Komórka deuteru jest większa i stanowi zmianę kierunku podziału. [29] [30] Membrana komórkowa również się zmienia i reaguje najpierw na wpływ ciężkiej wody. W 1972 roku wykazano, że wzrost procentowej zawartości deuteru w wodzie zmniejsza wzrost roślin. Badania przeprowadzone na temat wzrostu mikroorganizmów prokariotowych w sztucznych warunkach ciężkiego środowiska wodorowego wykazały, że w tym środowisku wszystkie atomy wodoru wody można zastąpić deuterem. [32] [33] Eksperymenty wykazały, że bakterie mogą żyć w 98% ciężkiej wodzie. [35] Stężenia powyżej 50% są śmiertelne dla organizmów wielokomórkowych, jednak znane są pewne wyjątki, takie jak switchgrass (Panicum virgatum), która jest w stanie rosnąć na 50% D2O; [36] roślina Arabidopsis thaliana (70% D2O); [37] roślina Vesicularia dubyana (85% D2O); [38] roślina Funaria hygrometrica (90% D2O); [39] i nicieni anhydrobiotyczne Panagrolaimus superbus (prawie 100% D2O). Kompleksowe badanie ciężkiej wody na drożdżach rozszczepialnych Schizosaccharomyces pombe wykazało, że komórki wykazywały zmieniony metabolizm glukozy i powolny wzrost przy wysokich stężeniach ciężkiej wody. Ponadto komórki aktywowały szlak reakcji na wstrząs cieplny i ścieżkę integralności komórek, a mutanty w szlaku integralności komórek wykazywały zwiększoną tolerancję na ciężką wodę. [42]

Wpływ na zwierzęta
Eksperymenty z myszami, szczurami i psami[43] wykazały, że stopień 25% deuteration powoduje (czasami nieodwracalną) sterylność, ponieważ nie mogą rozwinąć się ani gamety, ani zygoty. Wysokie stężenia ciężkiej wody (90%) szybko zabijają ryby, kijanki, płazy i Drosophilę. Jedynym znanym wyjątkiem jest anhydrobiotyczny nicieni Panagrolaimus superbus, który jest w stanie przetrwać i rozmnażać się w 99.9% D2O. [44] Ssaki (na przykład szczury) podane ciężkiej wody do picia umierają po tygodniu, w czasie, gdy ich ciało wody zbliża się o 50% deuteration. Sposób śmierci wydaje się być taki sam jak w przypadku zatrucia cytotoksycznego (takiego jak chemioterapia) lub w zespole ostrego promieniowania (choć deuter nie jest radioaktywny) i jest spowodowany działaniem deuteru w ogólnie hamującym podział komórek[ Jest bardziej toksyczny dla komórek nowotworowych niż normalne komórki, ale potrzebne stężenia są zbyt wysokie do regularnego stosowania. Jak może wystąpić w chemioterapii, zatrute deuterem ssaki umierają z powodu niewydolności szpiku kostnego (powodującej krwawienie i infekcje) oraz funkcji bariery jelitowej (powodującej biegunkę i utratę płynów).

Pomimo problemów roślin i zwierząt żyjących ze zbyt dużą ilością deuteru, organizmy prokariotyczne, takie jak bakterie, które nie mają problemów mitotycznych wywołanych deuterem, mogą być uprawiane i rozmnażane w warunkach całkowicie deuteru, co powoduje zastąpienie wszystkich atomów wodoru w białkach bakteryjnych i DNA izotopem deuteru. [43] [46]

W wyższych organizmach, pełne zastąpienie ciężkich izotopów można osiągnąć innymi nieradioaktywnymi ciężkimi izotopami (takimi jak węgiel-13, azot-15 i tlen-18), ale nie można tego zrobić w przypadku deuteru. Jest to konsekwencja stosunku mas jądrowych między izotopami wodoru, który jest znacznie większy niż w przypadku jakiegokolwiek innego pierwiastka. [47]

Tlenek deuteru jest stosowany w celu zwiększenia terapii wychwytywania neutronów boru, ale efekt ten nie opiera się na biologicznych lub chemicznych skutkach deuteru, ale zamiast tego na zdolność deuteru do umiarkowanego (powolnego) neutronów bez ich przechwytywania. [43]

Toksyczność u ludzi
Ponieważ zastąpienie 25% do 50% wody w organizmie człowieka zajęłoby bardzo dużą ilość ciężkiej wody (woda z kolei 50-75% masy ciała[48]) ciężką wodą, przypadkowe lub celowe zatrucie ciężką wodą jest mało prawdopodobne, aby było to możliwe do tego stopnia, że było to praktyczne lekceważenie. Zatrucie wymagałoby, aby ofiara spożywała duże ilości ciężkiej wody bez znacznego normalnego spożycia wody przez wiele dni, aby wywołać zauważalne skutki toksyczne.

Doustne dawki ciężkiej wody w zakresie kilku gramów, a także ciężkiego tlenu 18O, są rutynowo stosowane w ludzkich eksperymentach metabolicznych. (Patrz podwójnie oznakowane badania wody.) Ponieważ jeden na około 6400 atomów wodoru jest deuterem, 50 kg człowieka zawierającego 32 kg wody w organizmie normalnie zawierałoby wystarczającą ilość deuteru (około 1,1 g), aby 5,5 g czystej ciężkiej wody, więc mniej więcej ta dawka jest wymagana do podwojenia ilości deuteru w organizmie.

Utrata ciśnienia krwi może częściowo wyjaśnić zgłaszaną częstość występowania zawrotów głowy po spożyciu ciężkiej wody. Jednak, jest bardziej prawdopodobne, że objaw ten można przypisać do zmienionej funkcji przedsionkowej. [49]

Splątanie zanieczyszczenia promieniowaniem intensywnym wodą
Chociaż wiele osób kojarzy ciężką wodę przede wszystkim z jej wykorzystaniem w reaktorach jądrowych, czysta ciężka woda nie jest radioaktywna. Komercyjna klasa ciężkiej wody jest lekko radioaktywna ze względu na obecność minutowych śladów naturalnego trytu, ale to samo dotyczy zwykłej wody. Ciężka woda, która była używana jako chłodziwo w elektrowniach jądrowych, zawiera znacznie więcej trytu w wyniku bombardowania deuteru przez neutron w ciężkiej wodzie (tryt jest zagrożeniem dla zdrowia po spożyciu w dużych ilościach).

W 1990 roku niezadowolony pracownik Elektrowni Jądrowej Point Lepreau w Kanadzie otrzymał próbkę (szacowaną na około "pół szklanki") ciężkiej wody z pierwotnej pętli transportu ciepła reaktora jądrowego i załadował ją do dozownika napoju w kawiarni. Ośmiu pracowników wypiło część zanieczyszczonej wody. Incydent został odkryty, gdy pracownicy zaczęli opuszczać próbki moczu z podwyższonym poziomem trytu. Ilość ciężkiej wody była znacznie niższa niż poziomy, które mogłyby wywołać ciężką toksyczność wody, ale kilku pracowników otrzymało podwyższone dawki promieniowania z trytu i substancji chemicznych aktywowanych neutronami w wodzie. Nie był to przypadek ciężkiego zatrucia wodą, ale raczej zatrucie promieniowaniem z innych izotopów w ciężkiej wodzie.

Niektóre serwisy informacyjne nie były ostrożne, aby odróżnić te punkty, a niektóre z opinii publicznej zostały pozostawione z wrażeniem, że ciężka woda jest zwykle radioaktywne i bardziej poważnie toksyczne niż jest w rzeczywistości. Nawet gdyby czysta ciężka woda była używana w chłodnicy wody przez czas nieokreślony, nie jest prawdopodobne, że incydent zostałby wykryty lub wyrządził szkodę, ponieważ żaden pracownik nie powinien otrzymać znacznie więcej niż 25% dziennej wody pitnej z takiego źródła. [51][…]

Ciężka woda występuje w podwyższonym stężeniu w hipolimnion jeziora Tanganika w Afryce Wschodniej. [83] Jest prawdopodobne, że podobne podwyższone stężenia występują w jeziorach o podobnej limnologii, ale jest to tylko 4% wzbogacenia (24 vs 28)[84], a wody powierzchniowe są zwykle wzbogacone w D
2O przez odparowanie w jeszcze większym stopniu przez szybsze H
2Odparowanie.
Jądrowy rezonans magnetyczny
Tlenek deuteru jest stosowany w spektroskopii jądrowego rezonansu magnetycznego podczas używania wody jako rozpuszczalnika, jeśli nuklidem zainteresowania jest wodór. Dzieje się tak dlatego, że sygnał z cząsteczek rozpuszczalnika światłowodowych (1H2O) zakłóca sygnał z cząsteczki będącej przedmiotem zainteresowania. Deuter ma inny moment magnetyczny i dlatego nie przyczynia się do sygnału 1H-NMR przy częstotliwości rezonansu wodoru-1.

W przypadku niektórych eksperymentów pożądane może być zidentyfikowanie wodorów labiskowych na związku, czyli wodorodorów, które można łatwo wymienić jako jony H+ w niektórych pozycjach w cząsteczce. Z dodatkiem D2O, czasami określane jako wstrząsnąć D2O, labil wodory wymiany i są zastępowane przez deuter (2H) atomy. Pozycje te w cząsteczce nie pojawiają się w widmie 1H-NMR.
0 x



cedric
Posty: 6211
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 91
x 154
Podziękował: 3841 razy
Otrzymał podziękowanie: 9787 razy

Re: Woda

Nieprzeczytany post autor: cedric » piątek 18 gru 2020, 14:19

Spekulacja CO2 już kwitnie, przyszedł czas na wodę
https://nowyobywatel.pl/2020/12/17/spekuluja-woda/
“Nadeszła chwila jak żywcem wyjęta z filmów science fiction. Na amerykańskiej giełdzie towarowej rozpoczął się handel kontraktami terminowymi na wodę.

Jak informuje portal forsal.pl, woda pitna dołączyła do grona takich aktywów jak ropa, złoto czy kakao, na które inwestorzy od wielu lat zawierali kontrakty typu futures. W poniedziałek na giełdzie Chicago Mercantile Exchange rozpoczęto handel kontraktami terminowymi powiązanymi z indeksem wodnym Nasdaq Veles w Kalifornii. Mierzy on średnią ważoną wolumenu ceny wody. Zmiany klimatyczne i gwałtowny wzrost liczby ludzi na świecie doprowadził do tego, że słodka woda z dobra ogólnie dostępnego stała się kolejnym towarem. O jej dostępności będzie decydował rynek, czyli stanie się ona przedmiotem czystej spekulacji. To skandal.

Stany Zjednoczone są drugim największym konsumentem wody na świecie. Sama Kalifornia wykorzystuje aż 9 proc. dziennego spożycia tego zasobu w USA.[…]Zamiast jednak pracować nad rozwiązaniem dla dobra ludzkości problemu niedostatku wody, uczyniono ją przedmiotem handlu.

Według ONZ do 2025 roku dwie trzecie światowej populacji będzie najprawdopodobniej żyć w „warunkach niedoboru wody”. […]”
Spozywanie tłuszczu nasyconego i roślin pozwala znacząco zmniejszyć zapotrzebowanie na wodę pitną.
Odsalanie wody morskiej przez zrobienie z niej “ciała doskonale czarngo” za pomocą pigmentu pozwala na odparowanie słonej wody bez drogich urządzeń i przetwarzania na prąd z duzymi stratami.
Zaprzestanie orki pozwala na wytwarzanie biomasy , która gromadzi wodę w glebie.
Niedawno przy okazji prac w ogrodzie zakopałem ze 2 m3 drewna , jako zbiornik na wodę.
Obsianie posesji np. zytem ( jako ozimina ma dłuższe korzenie niż zboża jare) uzyskujemy 1,2 korzenia i słomę , która reguluje warunki wodne w glebie.
O trawniczkozie pisała {futrzak}
http://cheops4.org.pl/cheos/viewtopic.p ... na#p125300
0 x



cedric
Posty: 6211
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 91
x 154
Podziękował: 3841 razy
Otrzymał podziękowanie: 9787 razy

Re: Woda

Nieprzeczytany post autor: cedric » niedziela 14 lut 2021, 20:01

https://articles.mercola.com/sites/arti ... osate.aspx

" HISTORIA W SKRÓCIE
Twoje ciało zastępuje glifosatem glicynę i przez to zatruwa maszynerię organizmu do tworzenia białek

W normalnej fizjologii procesy w mitochondriach zapewniają zubożenie deuteru. Jeśli twoje mitochondria zostaną uszkodzone przez glifosat, nie będą w stanie prawidłowo usunąć deuteru, a gromadzenie się deuteru może przyczynić się do przewlekłej choroby

Glifosat może odgrywać ważną rolę w przypadkach ciężkiego COVID-19. Jeśli zgromadziłeś dużo glifosatu w tkankach, twoje komórki odpornościowe zostaną osłabione, co utrudni usunięcie wirusa

Aby uniknąć narażenia na glifosat, najważniejszą strategią jest spożywanie certyfikowanej żywności ekologicznej, gdy tylko jest to możliwe, oraz spożywanie / picie większej ilości żywności zawierającej siarkę, ekologicznego mleka i masła od zwierząt karmionych trawą, wody lodowcowej, tłuszczów zwierzęcych, wodoru cząsteczkowego i żywności probiotycznej

Aby złagodzić toksyczne działanie glifosatu, możesz wziąć niedrogi suplement glicyny

W tym wywiadzie dr Stephanie Seneff, starszy naukowiec z MIT, dokonuje przeglądu wpływu glifosatu na zdrowie. Właśnie skończyła pisać książkę o glifosacie zatytułowaną „Toxic Legacy: How the Weedkiller Glyphosate Is Destroying Our Health and the Environment”, która ma zostać opublikowana w czerwcu 2021 roku.

Przez lata uważano, że glifosat jest bezpieczny, a twierdzenia o jego toksyczności zostały stanowczo odrzucone. Ale w ostatnich latach badania glifosatu wykazały toksyczność nawet przy bardzo niskich poziomach. Seneff uważa również, że ekspozycja na glifosat może odgrywać kluczową rolę w przypadkach ciężkiego COVID-19, co rozwiążemy w tym wywiadzie.

Mechanizm działania glifosatu
„Gly” w glifosacie w rzeczywistości oznacza aminokwas glicynę. Aminokwas glicyna w glifosacie ma grupę metylofosfonianową przyłączoną do swojego atomu azotu, która jest odpowiedzialna za jego działanie i toksyczność.

Po przestudiowaniu literatury naukowej dotyczącej glifosatu, Seneff doszła do wniosku, że organizm czasami zastępuje glifosat aminokwasem glicyny, gdy konstruuje białka, co w niektórych przypadkach może mieć katastrofalne konsekwencje. Białka utworzone z glifosatu zamiast glicyny po prostu nie działają, ponieważ glifosat jest znacznie większy niż glicyna, a także ma ładunek ujemny, co w rezultacie zmienia ważne cechy fizyczne.

Własne badania Monsanto, sięgające późnych lat osiemdziesiątych XX wieku, pokazują, że glifosat gromadzi się w różnych tkankach, chociaż twierdzą, że tak nie jest1. Badacze z Monsanto zaproponowali, że został on „włączony” do białek w tkankach. Nie jest to powszechnie doceniane, nawet w środowisku naturalnym.

Jeśli masz zniekształcony analog glicyny (w postaci glifosatu), skonstruowane z niego białko nie będzie działać tak, jak powinno. W swojej książce Seneff szczegółowo opisuje aminokwasy w białkach, które są najbardziej podatne na uszkodzenia z powodu tego, co nazywa „motywem wrażliwym na glifosat”.

„To naprawdę fascynująca biologia i przerażająca, kiedy myślisz o potencjalnych konsekwencjach, jeśli mam rację” - mówi. „To tak dobrze pasuje do wszystkich chorób, które dramatycznie rosną w naszym społeczeństwie, że naprawdę myślę, że mam tu coś wielkiego”.

Syntaza aminokwasów aromatycznych zwana syntazą EPSP jest kluczowym enzymem, który prawie na pewno zostaje zakłócony przez glifosat poprzez ten mechanizm zastępowania glicyny. To trochę techniczne, ale ważne. Roślinna wersja syntazy EPSP wiąże grupę fosforanową w swoim substracie fosfoenolopirogronianu w miejscu, w którym występuje silnie konserwowana reszta glicyny (silnie konserwowana oznacza zwykle, że jest ona krytyczna dla prawidłowego funkcjonowania).

Wykazano eksperymentalnie, że jeśli zmienisz kod DNA tak, że glicynę zastąpi aminokwas zwany alaniną (jedna dodatkowa grupa metylowa), enzym staje się całkowicie niewrażliwy na glifosat w dowolnym stężeniu. Ma również wpływ na wiązanie fosforanów z powodu dodatkowej grupy metylowej, ale możesz zmodyfikować inny aminokwas w pobliżu, aby rozwiązać ten problem, jednocześnie zachowując jego niewrażliwość na glifosat.

Naukowcy z Dow-Dupont dokładnie to zrobili z kukurydzianą wersją syntazy EPSP przy użyciu technologii CRISPR i byli w stanie stworzyć syntetycznie wersję własnej syntazy EPSP kukurydzy, która była całkowicie odporna na glifosat. Tytuł tego artykułu to: „Desensitizing Plant EPSP Synthase to Glifosate: Optimized Global Sequence Context Uwzględnia zmianę glicyny na alaninę w aktywnym miejscu”. 2

Szlak szikimowy to ścieżka, która wytwarza aromatyczne aminokwasy, które są niezbędne dla ludzi, ponieważ nie możemy ich wytworzyć w naszym ciele. Argumentem jest to, że nie jesteśmy podatni na glifosat, ponieważ nasze komórki nie mają syntazy EPSP - w rzeczywistości nie mają całej ścieżki szikimatu.

Jednak nasze drobnoustroje jelitowe mają tę ścieżkę i wykorzystują ją do wytwarzania niezbędnych aminokwasów dla gospodarza. Tak więc glifosat rzeczywiście wpływa na mikroby jelitowe, a kiedy są uszkodzone, nasze zdrowie może ucierpieć na
wiele sposobów.


Ale jeszcze bardziej niszczycielskim problemem z glifosatem jest sposób, w jaki prawdopodobnie psuje on dużą liczbę białek, które wiążą fosforan w miejscu, w którym znajduje się co najmniej jedna, a często trzy, wysoce konserwatywne reszty glicyny. Glifosat wsuwa swoją grupę metylofosfonianową w miejsce, które powinno być tam, gdzie dobrze przylega fosforan z substratu. Fosfor nie może się wiązać, ponieważ przeszkadza glifosat.

Argumenty przemawiające za tym, dlaczego glifosat w szczególności zaburza działanie białek zależnych od glicyny w wiązaniu fosforanów, opisano dokładniej w artykule Seneff opublikowanym wraz z kolegami, w którym argumentuje, że glifosat jest głównym czynnikiem powodującym niewydolność nerek wśród młodych pracowników rolnych w Ameryce Środkowej3.


Znaczenie deuteru
Laszlo Boros jest profesorem pediatrii na UCLA i ekspertem w dziedzinie deuteromiki, „nauki o autonomicznej dyskryminacji deuteru w przyrodzie”. 4 Po przeczytaniu jednego z artykułów Seneff skontaktował się z nią, sugerując, aby zajrzała do deuteru.

Byłam zachwycona i od razu dostrzegłam związek z glifosatem” - mówi. „To było rok temu, w grudniu, i od tamtej pory czytałem wszystko, co mogłam na temat deuteru i podłączałem go do glifosatu. To po prostu zadziwiające, co znalazłem, a nawet ostatecznie [łącząc to] z COVID-19.

To był dla mnie całkiem rok, jeśli chodzi o znaczące przełomy w moim zrozumieniu tego, jak działa metabolizm i jak go psuje glifosat, a następnie dlaczego nie jesteśmy w stanie skutecznie radzić sobie z COVID-19 ”.

W normalnej fizjologii komórki, w szczególności mitochondria, pomagają zubożać organizm w deuter. Deuter jest naturalnie występującym izotopem wodoru. Jeśli jeszcze tego nie wiesz, deuter jest również znany jako ciężki wodór, ponieważ oprócz protonu i elektronu w atomie wodoru zawiera neutron.

Pod warunkiem, że twoja komórka jest zdrowa, zawiera enzymy zubożające deuter i organelle, które pomagają usunąć deuter z komórek. Jeśli twoje mitochondria zostaną uszkodzone przez glifosat, nie będą w stanie prawidłowo usunąć deuteru.

Deuter jest jak żelazo, ponieważ jest zarówno niezbędny w odpowiednich ilościach, jak i toksyczny w nadmiarze. Wodór jest najmniejszym atomem i zdecydowanie najpowszechniejszym atomem w organizmie. Deuter, będący ciężkim wodorem, ma jeden dodatkowy neutron, oprócz normalnego protonu i elektronu, które ma zwykły wodór.

Teraz twoje komórki są otoczone wodą strukturalną, która jest naładowana ujemnie i przyczynia się do produkcji energii w organizmie poprzez dostarczanie wodoru zubożonego w deuter do lizosomów i mitochondriów. Ustrukturyzowana woda jest utrzymywana przez siarczany, co sprawia, że ​​siarczany są niezwykle ważne dla zdrowia. Siarczan jest dysfunkcjonalny przez glifosat, który z kolei niszczy wodę strukturalną, powodując upośledzenie produkcji energii w komórce.

Mitochondria mają [a] membranę, która ma część wewnątrz błony, która jest naprawdę bardzo ważna” - mówi Seneff. „Tam właśnie masz te protony i naprawdę nie chcesz, aby były to deuterony. To właśnie przyniósł mi Laszlo ”.

Jak Twoje ciało tworzy wodę zubożoną w deuter
Śródbłonkowy NOS (eNOS) wytwarza tlenek azotu (NO), a każda cząsteczka NO, którą wytwarza, wytwarza dwie cząsteczki wody, które są zubożone w deuter. Stephanie uważa, że ​​NO wytworzony przez eNOS może działać jako sygnał, że powstała woda zubożona w deuter. Co ciekawe, w procesie zapalnym powstaje również woda zubożona w deuter.

Stan zapalny istnieje nie bez powodu, a powodem jest produkcja wody zubożonej w deuter” - mówi Seneff. „Dzieje się tak dlatego, że mitochondria zawodzą w swoim zadaniu polegającym na wytwarzaniu własnej wody zubożonej w deuter, którą częściowo uzyskują poprzez wodę strukturalną z siarczanu przez enzymy, które są wysoce wykwalifikowane w wyborze wodoru zamiast deuteru…

NADH i NADPH są również fascynujące. Śledziłam je przez wszystkie białka. Są interesujące, ponieważ są nośnikami tego wspaniałego wodoru, który nie jest deuterem. Kiedy prześledzisz, co i gdzie się dzieje, zdajesz sobie sprawę, że cytoplazma wytwarza NADH i przekazuje go mitochondriom.

Mitochondria pobierają następnie ten atom wodoru (H) i wyrzucają go w przestrzeń międzybłonową. Tak więc cały proces kończy się upewnieniem się, że przestrzeń międzybłonowa to H [wodór], a nie D [deuter].

Ma to kluczowe znaczenie, ponieważ wtedy te protony, gdy już się nagromadzą, wracają przez pompę ATPazy [syntazy ATP]. Jeśli są deuteronami, zniszczą pompę… Uwalniasz reaktywne formy tlenu [które] ją niszczą i oczywiście nie możesz wytworzyć ATP ”.

Dla wyjaśnienia, pompa syntazy ATP działa jak minisilnik. Kiedy przechodzi przez niego atom wodoru z jednym protonem, działa on bezbłędnie i generuje ATP. Jeśli dostanie się do niego deuter, który ma jeden neutron i jeden proton, co czyni go dwukrotnie większym niż wodór, rozbija motor.

Co ciekawe, deuter jest naturalnie wszędzie, ale twoje ciało opracowało skomplikowany sposób, aby uczynić go nieszkodliwym, zatrzymując go w wodzie strukturalnej, gdzie jest to korzystne, ponieważ faktycznie wspiera tworzenie wody strukturalnej.

Problemy pojawiają się, gdy nie możesz wyprodukować wystarczającej ilości wody strukturalnej, aby wszystko sekwestrować. Następnie deuter się rozluźnia, powodując dysfunkcję mitochondriów, upośledzając produkcję energii i przyczyniając się do przewlekłej choroby.
glifosat szkodzi zdrowiu na wiele sposobów

Jak zauważyła Seneff, glifosat szkodzi zdrowiu na wiele sposobów. Na przykład cytuje niedawny artykuł, w którym wykazano, że powoduje on zaburzenia endokrynologiczne, które mogą prowadzić do raka piersi, problemów rozrodczych, otyłości i problemów z tarczycą6.

Inna praca pokazuje, że glifosat uwrażliwia komórki, aby były bardziej podatne na raka po ekspozycji na inne chemikalia7. „Glifosat sprawia, że ​​wszystko inne jest bardziej toksyczne, niż byłoby inaczej” - mówi Seneff. „Zakłóca Twój system obronny przed toksycznymi chemikaliami”. Inne badania pokazują efekty epigenetyczne i pokoleniowe, nawet jeśli nie można znaleźć żadnych widocznych problemów w pierwszej odsłoniętej generacji

Myślę, że [COVID-19] dotyczy głównie glifosatu. Jeśli zgromadziłeś dużo glifosatu w swoich tkankach, nie poradzisz sobie dobrze z COVID-19, a to dlatego, że [twoje ciało] próbuje naprawić mitochondria w komórkach odpornościowych, aby komórki odpornościowe mogły faktycznie usunąć wirusa. Jeśli nie mogą wytworzyć ATP, nie mogą wykonywać swojej pracy, a wirus kwitnie. ~ Dr Stephanie Seneff
Glifosat osłabia również flawoproteiny - białka, które wiążą flawiny. Wiele z tych białek odgrywa kluczową rolę w przenoszeniu wodoru z NADH lub NADPH do innych cząsteczek, zasadniczo wspomagając dostarczanie czystego wodoru do mitochondriów. Flawoproteiny mają charakterystyczny motyw GxGxxG w miejscu, w którym wiążą fosforany we flawinach. „G” oznacza glicynę, a „x” to symbol wieloznaczny - dowolny aminokwas, w tym glicyna.

Oznacza to, że mają co najmniej trzy wrażliwe glicyny w tym krytycznym regionie białka. Flawoproteiny to cząsteczki, które ułatwiają przenoszenie protonów i elektronów i wiedzą, jak unikać deuteru, wykorzystując specjalną cechę wodoru zwaną tunelowaniem protonów.

Można oczekiwać, że wszystkie zostaną zakłócone przez glifosat. Krytyczną flawoproteiną jest dehydrogenaza bursztynianowa, a kilka prac wykazało, że glifosat ma na nią niekorzystny wpływ - mówi Seneff. Jest to jedyny enzym, który odgrywa rolę zarówno w fosforylacji oksydacyjnej, jak i w cyklu kwasu cytrynowego w mitochondriach.

Oprócz aminokwasów aromatycznych szlak szikimatu jest niezbędny do syntezy ryboflawiny, a ryboflawina, witamina B, jest głównym prekursorem flawin. Oznacza to, że niedobór ryboflawiny może być również wywołany ekspozycją na glifosat. Glifosat powoduje również uszkodzenia poprzez:

Zwiększenie wychwytu wapnia w komórkach, co powoduje toksyczność dla neuronów
Zakłócanie zdolności do usuwania glutaminianu z synaps
Uniemożliwianie dostępu manganu - to z kolei zakłóca i zapobiega przekształcaniu się glutaminianu w nietoksyczną glutaminę po usunięciu go z synaps. Enzym odpowiedzialny za konwersję jest również silnie zależny od glicyny, którą mógłby zastąpić glifosat


Woda zubożona w deuter może mieć kluczowe znaczenie dla metabolizmu

Zdaniem Seneff wydaje się, że woda zubożona w deuter odgrywa centralną, dotychczas niedocenianą rolę w metabolizmie, ponieważ organizm ma wiele sposobów jej wytwarzania. Na przykład woda zubożona w deuter jest wytwarzana przez:

Synteza i metabolizm kwasów tłuszczowych - Enzymy syntetyzujące kwasy tłuszczowe zawierają wodór przenoszony przez NADPH. Ten atom wodoru został starannie dobrany tak, aby nie był deuterem. Co ciekawe, lipoksygenaza jest białkiem ulegającym ekspresji w warunkach stresu i według Seneff ma największą zdolność do selekcji protonów niż deuteronów dowolnego białka.

Jest silnie regulowany w górę w ciężkiej infekcji COVID-19. Wydaje się, że wirus wywołuje wzrost lipoksygenazy, ponieważ wirus wychwytuje kwas linolowy (LA) w kieszeniach w błonie wirusa. Jednak lipoksygenaza nie jest flawoproteiną, a także nie wiąże hemu - dzięki temu jest odporna na uszkodzenia powodowane przez glifosat. Tak więc jego aktywacja staje się alternatywną drogą do rozwiązania problemu mitochondrialnego deuteru.

SARS-CoV-2 wychwytuje omega-6 LA, gdy przechodzi przez błonę komórkową, a następnie LA wyzwala produkcję lipoksygenazy, która modyfikuje LA w leukotrieny - cząsteczki sygnałowe, które niosą szkodliwe makrofagi.

Ale woda zubożona w deuter jest również wytwarzana w tym procesie, poprzez wyrywanie dwóch atomów wodoru z tłuszczu i łączenie ich z tlenem w celu wytworzenia wody. Zauważ, że to tylko kolejny sposób, w jaki nadmiar LA niszczy twoje ciało, ale z ukrytym motywem, którego często nie doceniamy.

• Synteza i metabolizm steroli - w tym cholesterol, witamina D, kortyzol i hormony płciowe.

• Aromatyczne pochodne aminokwasów - w tym
melatonina i neuroprzekaźniki, takie jak dopamina i serotonina, a także hormon tarczycy.

Wszystkie te cząsteczki, które przechodzą przez te skomplikowane etapy, koncentrują się na dostarczaniu do mitochondriów wody zubożonej w deuter” - mówi Seneff. „Mam na myśli, to absolutna obsesja, którą ma komórka”. Następnie analizuje, w jaki sposób procesy, które mogą wydawać się tylko szkodliwe, są w rzeczywistości próbą uzdrowienia ciała. Wydaje się, że tak jest na przykład w przypadku COVID-19:

„Uważam, że cokolwiek robi biologia, robi to z dobrego powodu. Mogą wystąpić uszkodzenia, ale istnieje dobry powód, dla którego potrzebujesz tych obrażeń, aby przetrwać w dłuższej perspektywie. Próbuje rozwiązać bardzo poważny problem i myślę, że to właśnie dzieje się z [SARS-CoV-2].

Nie tylko indukuje tę lipoksygenazę, która wytwarza wodę zubożoną w deuter, ale następnie tworzy to środowisko zapalne, które przyciąga płytki krwi i makrofagi, komórki odpornościowe i komórki macierzyste. Wszyscy oni mają wielką imprezę w tym płynie, który gromadzi się w płucach.

Tymczasem zwiększa również produkcję kwasu hialuronowego. Kwas hialuronowy jest w stanie zatrzymać wodę zubożoną w deuter. Tworzy wodę strukturalną. Otrzymujesz więc wodę strukturalną wewnątrz pęcherzyków płucnych, a następnie płynną wodę w przestrzeniach śródmiąższowych.

Naczynia krwionośne są nieszczelne, naczynia włosowate są nieszczelne. Wszystko wychodzi z naczyń włosowatych do tej przestrzeni śródmiąższowej, w której znajduje się płynna woda, a ta lipoksygenaza tworzy wodę zubożoną w deuter.

Więc wytwarzasz to środowisko wody zubożonej w deuter, zapraszając makrofagi do wejścia, a płytki krwi uwalniają swoje mitochondria… komórki macierzyste również wchodzą i uwalniają swoje mitochondria, a następnie makrofagi wymiatają mitochondria - i wszystko to dzieje się w przestrzeni śródmiąższowej w płucach, gdzie znajduje się płyn. Dlatego nie możesz oddychać. Toniesz.

Być może jedną z najważniejszych rzeczy, które robią płytki krwi, jest trzymanie się mitochondriów, które mogą dostarczyć makrofagom w warunkach stresu. Tak więc, wszystkie te mitochondria są uwalniane w tej przestrzeni śródmiąższowej, a makrofagi wywołują tę makropinocytozę, gdzie faktycznie zamiatają wodę i wszystko, co w niej jest, i wprowadzają ją do makrofagów, w tym mitochondriów.

W rzeczywistości wykazano, że płytki krwi mogą uwalniać mitochondria do środowiska, a makrofagi mogą je pobierać i wykorzystywać jako doskonale funkcjonujące mitochondria. To zadziwiające. Więc to, co robią, to przywracanie zdrowia mitochondriów komórkom odpornościowym ”.

Uszkodzenia glifosatem mogą być czynnikiem powodującym ciężki COVID-19

Jak wyjaśniła Seneff, glifosat osłabia twoje komórki odpornościowe, więc im jesteś starszy, tym bardziej prawdopodobne jest, że przez dziesięciolecia byłeś narażony na działanie glifosatu, a zatem masz słabo funkcjonujące komórki odpornościowe. Co ciekawe, Seneff zwraca uwagę, że choroby współistniejące z COVID-19 - otyłość, cukrzyca i wysokie ciśnienie krwi - to również choroby, których częstość występowania dramatycznie rośnie z czasem, dokładnie w zgodzie ze stosowaniem glifosatu w uprawach podstawowych.

„Więc myślę, że chodzi głównie o glifosat” - mówi. „Jeśli zgromadziłeś dużo glifosatu w swoich tkankach, nie poradzisz sobie dobrze z COVID-19, a to dlatego, że [twoje ciało] próbuje naprawić mitochondria w komórkach odpornościowych, aby komórki odpornościowe mogły faktycznie usunąć wirusa. Jeśli nie mogą wytworzyć ATP, nie mogą wykonywać swojej pracy, a wirus kwitnie ”.

Najważniejsze przesłanie do domu jest takie, że jest to kolejny powód, aby uporządkować dietę, aby nie narażać się na działanie glifosatu. Zasadniczo niszczy twoje komórki odpornościowe, a kaskadowe uszkodzenia, które mają miejsce w ciężkich przypadkach COVID-19, wydają się być odpowiedzią twojego organizmu na uratowanie lub naprawę tych słabo funkcjonujących komórek odpornościowych.

Zalecenia dietetyczne
Odpowiedzią na ten problem jest przede wszystkim spożywanie certyfikowanej żywności ekologicznej, kiedy tylko jest to możliwe. „Nie kupimy tego, jeśli nie możemy znaleźć certyfikowanych produktów ekologicznych, a od kiedy zaczęliśmy to robić, naprawdę zauważyliśmy poprawę stanu zdrowia” - mówi Seneff. „Naprawdę na to przysięgam i staram się, aby wszyscy moi przyjaciele zrobili to samo. Myślę, że jeśli możesz wyeliminować glifosat, możesz naprawdę zobaczyć znaczną poprawę swojego zdrowia bez względu na to, jakie masz problemy ”. Inne zalecenia dietetyczne obejmują więcej jedzenia / picia:

Żywność zawierająca siarkę, taka jak ekologiczne jajka i owoce morza

Organiczne mleko i masło od zwierząt karmionych trawą. Masło jest jednym z najniższych dostępnych produktów zawierających deuter

Woda lodowcowa, która jest naturalnie uboga w deuter

Tłuszcze zwierzęce, które również mają niską zawartość deuteru

Wodór cząsteczkowy

Pokarmy probiotyczne, takie jak kapusta kiszona i ocet jabłkowy

Aby pomóc „wypchnąć” glifosat z organizmu i złagodzić jego toksyczność, możesz wziąć niedrogi suplement glicyny. Biorę od 5 do 10 gramów dziennie. Ma lekki, słodki smak, więc możesz go używać jako słodzika.

„To ma sens, ponieważ w zasadzie to idzie, aby przewyższyć liczebnie cząsteczki glifosatu ”- mówi Seneff. „Pamiętaj, że glifosat będzie konkurował z glicyną w budowaniu białka. Jeśli wokół jest dużo glicyny, jest znacznie mniej prawdopodobne, że dostanie się tam glifosat ”.
0 x



Awatar użytkownika
BABA
Posty: 1353
Rejestracja: niedziela 09 wrz 2018, 11:31
x 237
x 135
Podziękował: 4342 razy
Otrzymał podziękowanie: 2627 razy

Re: Woda

Nieprzeczytany post autor: BABA » piątek 16 kwie 2021, 09:10

Jest arcyciekawa propozycja Moim zdaniem. Im więcej Nas się do tej akcji przyłączy tym szybciej zobaczymy skutek. Czas zacząć:
POSPOLITE RUSZENIE
:D
PARTYZANTKA ENERGETYCZNA - SUPLEMENT DO WIEDZA CAFFE

https://youtu.be/4uMQTksGNfA
0 x


Niepowodzenie może złamać tylko tego, kto dał się zwieść powodzeniu - Seneka

cedric
Posty: 6211
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 91
x 154
Podziękował: 3841 razy
Otrzymał podziękowanie: 9787 razy

Re: Woda

Nieprzeczytany post autor: cedric » wtorek 20 kwie 2021, 10:38

Glina moze schładzać, oczyszczać, dostarczać krzem , podczerwień. Krzem tamuje krwawienie przezprodukcję kolagenu i cz.XII , co moze wpływac na krwawienie/żelazo w przewodzie pokarmowym i zmianę mikrobiomu na korzystny. Prawdopodobnie naczynia gliniane przez odparowywanie pozwalają na uziemienie wodu, w przeciwieństwie do plastiku.
https://sekrety-zdrowia.org/gliniane-dz ... ment-11036
" Gliniane dzbany oczyszczają wodę i przynoszą wiele innych korzyści
PRZEZ BOGUSIA DELLA PORTA · OPUBLIKOWANE 25 LIPCA 2018 · ZAKTUALIZOWANE 19 STYCZNIA 2019

Gliniane dzbany przez długie stulecia wykorzystywano do przechowywania wody, mleka, wina. Powoli zaczęto zastępować je metalowymi i szklanymi naczyniami, a w ostatnich latach bardzo szkodliwym plastikiem.

Gliniane dzbany oczyszczają wodę i przynoszą wiele innych korzyści

Kilka dni temu podczas wizyty w jednej z niewielkich firm przyprawowych na Sri Lance zostałam poczęstowana wodą w glinianym kubku nalanej z glinianego dzbana, który jak poinformował mnie właściciel pełni m.in rolę filtra i schładzacza. Woda pomimo wysokiej temperatury otoczenia była przyjemnie chłodna, odświeżająca, smakowała dużo lepiej niż „normalna” a pijąc ją miałam wrażenie, że jest bardziej „mokra”.

Dzięki temu doświadczeniu i zaciekawieniu po zdobyciu szczątkowych informacji postanowiłam bardziej zgłębić tajemnicę glinianych dzbanów na wodę a przy okazji dowiedzieć się czegoś na temat innych naczyń z gliny np. przeznaczonych do żywności.

Według starożytnych przekazów gliniane ręcznie wyrabiane naczynia łączą w sobie elementy ziemi, wody, powietrza i ognia pozwalając na zachowanie dynamicznej równowagę między żywiołami co ma zapewniać zdrowie i większą harmonię w życiu.

Wszelkie wyroby garncarskie mają wiele cudownych zalet.
Przede wszystkim porowata struktura ścianek naczyń „oddycha”, łatwo chłonie i odparowuje płyny. Potrawy gotowane w takich naczyniach są szczególnie smaczne, soczyste i aromatyczne a żywność w nich przechowywana dłużej zachowuje świeżość. Pieczone, duszone i gotowane warzywa czy owoce nie tracą koloru, nie wysychają a dania nie przypalają się i zachowują wartości odżywcze i witaminy.

Sama glina jak i gliniane wyroby co potwierdza współczesna nauka – ze względu na porowatą strukturę, są doskonałymi pochłaniaczami wszelkich zarazków i chemicznych trucizn podobnie jak węgiel leczniczy. W niektórych miejscach na świecie do dziś ludzie w dziwaczny sposób piją wodę z rzeki czy potoku. Najpierw mącą ją rękami, a gdy przypomina kałużę, dopiero nabierają wody do picia. W tych z pozoru absurdalnych praktykach kryje się wielka mądrość: wraz z wodą do organizmu trafiają cząstki glinki, która neutralizuje ewentualne zanieczyszczenia organiczne i chemiczne.
Co ciekawe jeszcze nie tak stosunkowo dawno z gliny robiono opatrunki na rany. Szczególnie często stosowano tę metodę na wojennych frontach, kiedy w nie było w pobliżu lekarza rannych żołnierzy towarzysze opatrywali gliną, dzięki temu nie wdawały się zakażenia.

Woda przechowywana w glinianych dzbanach dzięki odparowywaniu jest naturalnie schładzana do temperatury ok 14° C, przyjemnie chłodzi i jest łagodna dla gardła w przeciwieństwie do wody z lodówki. Ponadto alkaliczna glina oddziałuje z kwasowością wody i zapewnia jej optymalne pH.

naczynia z gliny na wodę
Glina obfituje w liczne minerały i ma korzystną energię elektromagnetyczną, które pobiera z niej woda. Udowodniono empirycznie, że woda z glinianych naczyń przynosi ulgę w problemach żołądkowych i ma właściwości lecznicze. Może również dlatego, że dzięki pamięci woda po odstaniu w naczyniu z gliny wraca do naturalnej struktury, która ulega naruszeniu i zniekształceniu w wodociągach pokonując liczne zakręty w rurach.

Idealnie jeśli gliniane naczynia na wodę będzie miało kształt sferyczny albo eliptyczny. Stworzy to wewnątrz własny wir, który ułatwi stały energetyczny ruch wewnątrz naczynia a woda będzie miała optymalne napięcie powierzchniowe, a zatem woda zachowa „żywotność”. Naczynie powinno być naturalne, nie lakierowane ani malowane. Co drugi dzień należy je umyć w samej wodzie bez środków czyszczących, od czasu do czasu dobrze jest osuszyć na słońcu.

Przepis na energetyczny zakwas do żurku

Do glinianego garnka wsypać 5 łyżek mąki żytniej razowej. Dolać nieco gorącej, przegotowanej wody i rozmieszać by powstało rzadkie ciasto. Następnie wlać 1 litr ciepłej przegotowanej wody. Dodać 2 posiekane ząbki czosnku i skórkę chleba razowego, starannie wymieszać drewnianą łyżką. Nakryć garnek lnianą ściereczką i odstawić na 3-4 dni do zakiszenia.

Bogusia della Porta
https://youtu.be/mmMZk99ETe0"
0 x



cedric
Posty: 6211
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 91
x 154
Podziękował: 3841 razy
Otrzymał podziękowanie: 9787 razy

Re: Woda

Nieprzeczytany post autor: cedric » środa 28 kwie 2021, 12:59

https://newatlas.com/environment/solar- ... um-diaper/
„Inżynierowie w Chinach zademonstrowali nową, stosunkowo prostą konstrukcję destylatora słonecznego o wysokiej wydajności i niskich kosztach. Jednym z najprostszych sposobów jest skorzystanie z podstaw fizyki parowania i ponownego skraplania wody, pozostawiając za sobą wszystkie nieprzyjemności W nowym projekcie naukowcy z Dalian Maritime University w Chinach opracowali nową jednostkę, która może unosić się na powierzchni wody morskiej, efektywnie absorbować energię słoneczną i wykorzystywać to ciepło do odparowywania wody.
Samo urządzenie składa się z trzech warstw: masa to pianka polietylenowa, która pomaga mu unosić się na wodzie i działa jak izolator termiczny. Zewnętrzna strona pianki jest owinięta papierem airlaid, chłonnym materiałem używanym w jednorazowych pieluchach, który odprowadza wodę do górnej powierzchni. Górna powierzchnia jest pokryta tlenkiem azotku tytanu (TiNO).

Schemat instalacji odsalania Chao Chang
„W dziedzinie energii słonecznej TiNO jest powszechną komercyjną powłoką pochłaniającą energię słoneczną, szeroko stosowaną w słonecznych systemach ciepłej wody użytkowej i jednostkach fotowoltaicznych” - mówi Chao Chang, główny autor badania. „Charakteryzuje się wysokim współczynnikiem pochłaniania energii słonecznej i niską emisją ciepła oraz może skutecznie przekształcić energię słoneczną w energię cieplną”.
Urządzenie to można następnie umieścić w znanym destylatorze słonecznym - przezroczystym plastikowym pojemniku ze skośnym dachem, który wyłapuje skraplającą się słodką wodę i kieruje ją do zebrania. W testach zespół odkrył, że nowa energia słoneczna nadal ma wydajność energii słonecznej do wody na poziomie 46 procent, co stanowi przyzwoity wzrost z 30 do 40 procent oczekiwanych w przypadku pojedynczych aparatów tego rodzaju.

Co ważne, jednostce udaje się uniknąć jednej poważnej pułapki - zanieczyszczenia przez sól gromadzącą się na powierzchni, co z czasem może zmniejszyć wydajność. Podczas testów zespół odkrył, że nie utworzyła się żadna warstwa soli, co sugeruje, że pory odprowadzają sól i zrzucają ją z powrotem do wody morskiej. Zespół twierdzi, że kolejną zaletą jest to, że papier można wykorzystać ponad 30 razy.
Niestety zespół nie podaje jednej z najważniejszych informacji - tego, ile świeżej wody jest w stanie wyprodukować.

Chociaż w pracach nie brakuje innych systemów odsalania słonecznego, ten nowy zyskuje na utrzymaniu dzięki stosunkowo niskim kosztom, wysokiej wydajności i ograniczonemu zanieczyszczaniu.

Badania zostały opublikowane w czasopiśmie AIP Advances ”.
0 x



cedric
Posty: 6211
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 91
x 154
Podziękował: 3841 razy
Otrzymał podziękowanie: 9787 razy

Re: Woda

Nieprzeczytany post autor: cedric » wtorek 08 cze 2021, 12:24

https://physicsworld.com/a/water-on-a-c ... to-freeze/
" Międzynarodowy zespół badawczy odkrył, że cząsteczki wody na zimnych powierzchniach wymagają dodatkowego ciepła, zanim będą mogły utworzyć lód. Ich nowatorski eksperyment wykazał, że cząsteczki wody na zimnej powierzchni grafenu początkowo odpychają się od siebie, dopóki dodatkowa energia nie pozwoli im na zmianę orientacji i utworzenie wiązań elektrostatycznych.

Odkrycia wypełniają ważną lukę w naszej wiedzy na temat tworzenia się lodu –

i mogą prowadzić do nowych sposobów kontrolowania procesu zamrażania.


Gdy ciekła woda napotyka zimną powierzchnię, lód może szybko tworzyć się w procesie zarodkowania, w którym poszczególne cząsteczki wody łączą się ze sobą, tworząc coraz większe stałe kryształy. Chociaż zarodkowanie było szeroko badane w skali makroskopowej, trudno jest badać ją w skali molekularnej, ponieważ zachodzi ona w skali czasu dziesiątek pikosekund, co jest zbyt szybkie dla konwencjonalnych instrumentów.

Teraz naukowcy pod kierunkiem Antona Tamtögla z Uniwersytetu Cambridge (obecnie Graz University of Technology) i Marco Sacchi z Uniwersytetu Surrey zaobserwowali zarodkowanie w skali molekularnej przy użyciu techniki zwanej echem spinowym helu-3. Opracowana po raz pierwszy w Cambridge technika polega na rozpraszaniu wiązki atomów helu o polaryzacji spinowej z cząsteczek na powierzchni. Atomy docierają na powierzchnię w pakietach fal, które są oddzielone regularnymi odstępami czasu w skali pikosekundowej. Ruchy molekuł na powierzchni powodują różnice w fazach kolejno rozpraszanych paczek falowych, co jest wykrywane za pomocą techniki spin-echo.

Odpychanie dipolarne
Eksperymenty wykazały, że cząsteczki wody początkowo przyczepiają się do zimnej powierzchni grafenu z tą samą orientacją: dwa atomy wodoru znajdują się blisko powierzchni, podczas gdy atom tlenu jest uniesiony ponad powierzchnię. Cząsteczki wody są dipolami elektrycznymi (koniec z tlenem jest naładowany ujemnie, a koniec z wodorem naładowany dodatnio), więc między tymi podobnie zorientowanymi cząsteczkami zachodzi dipolarne odpychanie elektrostatyczne, które hamuje zarodkowanie. Zespół odkrył, że barierę tę można pokonać jedynie poprzez podgrzanie molekuł w celu zmiany ich orientacji, tak aby ich przeciwnie naładowane bieguny mogły się przyciągać, inicjując zarodkowanie.

CZYTAJ WIĘCEJ
Lasery zaglądają do tajemniczego obszaru przechłodzonej wody

Aby zrozumieć swoje obserwacje, Tamtögl i współpracownicy przeprowadzili symulacje komputerowe interakcji między adsorbującymi cząsteczkami wody przy różnych energiach. Jak mieli nadzieję, zmiana ilości zastosowanego ciepła włączała i wyłączała zarodkowanie – zgodnie z obserwacjami eksperymentalnymi.

Wyniki zespołu mogą doprowadzić do opracowania nowych technik kontrolowania tworzenia się lodu na turbinach wiatrowych, samolotach i sprzęcie telekomunikacyjnym. Mogą również dostarczyć ważnych informacji na temat formowania się lodu i topnienia lodowców i pokryw lodowych, umożliwiając naukowcom lepsze ilościowe określenie wpływu zmiany klimatu na kriosferę.

Badania opisano w Nature Communications."
0 x



cedric
Posty: 6211
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 91
x 154
Podziękował: 3841 razy
Otrzymał podziękowanie: 9787 razy

Re: Woda

Nieprzeczytany post autor: cedric » piątek 20 sie 2021, 14:49

https://wielkahistoria.pl/kultura-harap ... zaca-wode/?
Kultura Harappa. 4500 lat temu mieli w domach toalety i bieżącą wodę
"Ceglane domy z prywatnymi toaletami podłączonymi do miejskiej kanalizacji mają znacznie dłuższą historię niż może się wydawać. Już 4500 lat temu z takich luksusów korzystali przedstawiciele kultury Harappa."
0 x



cedric
Posty: 6211
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 91
x 154
Podziękował: 3841 razy
Otrzymał podziękowanie: 9787 razy

Re: Woda

Nieprzeczytany post autor: cedric » środa 25 sie 2021, 11:33

odpowiednie nawodnienie może zapobiegać zmianom w sercu i zawałom
https://medicalxpress.com/news/2021-08- ... ilure.html?
0 x



cedric
Posty: 6211
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 91
x 154
Podziękował: 3841 razy
Otrzymał podziękowanie: 9787 razy

Re: Woda

Nieprzeczytany post autor: cedric » czwartek 26 sie 2021, 12:32

wiązania wodorowe wody-pierwsze takie zdjęcia
https://newatlas.com/science/first-obse ... tum-water/?
0 x



cedric
Posty: 6211
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 91
x 154
Podziękował: 3841 razy
Otrzymał podziękowanie: 9787 razy

Re: Woda

Nieprzeczytany post autor: cedric » środa 01 wrz 2021, 10:24

Filmik- drewniane wodociągi bywały łaczone ołowianymi tulejami, zwanymi buksami/puszkami
http://muzeum.mwik.bydgoszcz.pl/index.p ... olsce-film
0 x



Awatar użytkownika
BABA
Posty: 1353
Rejestracja: niedziela 09 wrz 2018, 11:31
x 237
x 135
Podziękował: 4342 razy
Otrzymał podziękowanie: 2627 razy

Re: Woda

Nieprzeczytany post autor: BABA » wtorek 14 wrz 2021, 09:21

A Ja dalej w refleksyjnym nastroju skomentuję "woda - wielką tajemnicą życia"... 8-)
Mało produktywne o zyskowności nie wspominając, nie wiem po co się znowu wygłupiam. :D :lol:
0 x


Niepowodzenie może złamać tylko tego, kto dał się zwieść powodzeniu - Seneka

cedric
Posty: 6211
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 91
x 154
Podziękował: 3841 razy
Otrzymał podziękowanie: 9787 razy

Re: Woda

Nieprzeczytany post autor: cedric » piątek 24 wrz 2021, 14:15

0 x



cedric
Posty: 6211
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 91
x 154
Podziękował: 3841 razy
Otrzymał podziękowanie: 9787 razy

Re: Woda

Nieprzeczytany post autor: cedric » czwartek 30 wrz 2021, 13:48

https://kopalniawiedzy.pl/woda-pitna-Po ... soby,34277
“Polska ma bardzo małe zasoby wody pitnej, dowiadujemy się z opublikowanego przez GUS raportu „Polska na drodze zrównoważonego rozwoju”. Są one tak małe, że znajdują się poniżej poziomu bezpieczeństwa wodnego. Według ONZ krajami zagrożonymi niedoborami wody są te, w których zasoby świeżej wody wynoszą poniżej 1,7 tys. m3 na mieszkańca. W UE do takich krajów należą Polska, Czechy, Cypr i Malta.
W Unii Europejskiej najlepsza sytuacja pod względem zasobów wody słodkiej występuje w Chorwacji. Tam na mieszkańca przypada 28,8 tys. m3 wody. Kolejne na liście są Finlandia (20 tys. m3), Szwecja (19,3 tys. m3) oraz Łotwa (18,9 tys. m3), a pierwszą piątkę zamyka Słowenia (15,5 tys. m3). Z kolei cztery kraje znajdują się poniżej poziomu bezpieczeństwa wodnego. Są to Polska (1,6 tys. m3), Czechy (1,5 tys. m3), Cypr (0,4 tys. m3) oraz Malta (0,2 tys. m3).
Głównym źródłem zaopatrzenia w wodę są w naszym kraju wody powierzchniowe. W 2019 r. pobraliśmy 7,4 km3 wód powierzchniowych oraz 1,8 km3 wód podziemnych. Większość, bo aż 70% zużył przemysł, 20% spożytkowano na potrzeby gospodarki komunalnej, a 10% wykorzystuje się do nawodnień w rolnictwie, leśnictwie oraz napełniania stawów rybnych.

W naszych rzekach płynie też woda gorszej jakości niż średnia europejska. Do określenia jakości wód używa się pomiaru biochemicznego zapotrzebowania tlenu (BZT). Pokazuje on, ile tlenu potrzebują mikroorganizmy, by rozłożyć substancje organiczne znajdujące się w wodzie. To wskaźnik, który pokazuje też, jak ścieki są podatne na biologiczne oczyszczanie.
Im wyższy poziom BZT, tym większe zanieczyszczenie. W Polsce do rozkładu substancji organicznych potrzebne jest 2,74 mg tlenu na litr wody. To znacznie więcej niż średnia w Europie, która wynosi 2 mg/litr. Pod względem zanieczyszczenia jesteśmy niewiele lepsi od krajów o najbardziej zanieczyszczonych rzekach jak Rumunia czy Cypr, gdzie BTZ to 3mg/l. Sporo nam za to brakuje do prymusów – Irlandii i Słowenii. W krajach tych BTZ to >1 mg/l.
Z dobrych wiadomości można dodać, że nie grozi nam stres wodny. W Polsce wykorzystujemy 6,87% odnawialnych zasobów wody pitnej. To co prawda więcej niż w roku 2010, kiedy odsetek ten wynosił 5,62%, ale wciąż mniej niż średnia dla Europy wynosząca 8,39%. Za wysoki poziom stresu wodnego uznaje się poziom przekraczający 20%. Jednak wskaźnik ten nie uwzględnia przestrzennego i sezonowego zróżnicowania dostępności do wody.”
0 x



ODPOWIEDZ