Witam wszystkich użytkowników tego forum
17.03.23
Forum przeżyło dziś dużą próbę ataku hakerskiego. Atak był przeprowadzony z USA z wielu numerów IP jednocześnie. Musiałem zablokować forum na ca pół godziny, ale to niewiele dało. jedynie kilkukrotne wylogowanie wszystkich gości jednocześnie dało pożądany efekt.
Sprawdził się też nasz elastyczny hosting, który mimo 20 krotnego przekroczenia zamówionej mocy procesora nie blokował strony, tylko dawał opóźnienie w ładowaniu stron ok. 1 sekundy.
Tutaj prośba do wszystkich gości: BARDZO PROSZĘ o zamykanie naszej strony po zakończeniu przeglądania i otwieranie jej ponownie z pamięci przeglądarki, gdy ponownie nas odwiedzicie. Przy włączonych jednocześnie 200 - 300 przeglądarek gości, jest wręcz niemożliwe zidentyfikowanie i zablokowanie intruzów. Bardzo proszę o zrozumienie, bo ma to na celu umożliwienie wam przeglądania forum bez przeszkód.
25.10.22
Kolega @janusz nie jest już administratorem tego forum i jest zablokowany na czas nieokreślony.
Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
/blueray21Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
Ze swojej strony proszę, aby unikać generowania i propagowania wszelkich form nienawiści, takie posty będą w najlepszym wypadku lądowały w koszu.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.
Pozdrawiam wszystkich i nieustająco życzę zdrowia, bo idą trudne czasy.
/blueray21
W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum
To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.
Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.
/blueray21
Kulinarne specjały
- koliberek333
- Posty: 441
- Rejestracja: środa 02 sty 2013, 09:18
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 146 razy
- Dariusz
- Administrator
- Posty: 2723
- Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:32
- x 27
- Podziękował: 4983 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1646 razy
Re: Kulinarne specjały
Koliberku, myślę że nie masz nic przeciw temu aby Twój post posłużył jako początek nowego wątku?
0 x
Pozwól sobie być sobą, a innym być innymi.
- koliberek333
- Posty: 441
- Rejestracja: środa 02 sty 2013, 09:18
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 146 razy
Re: Kulinarne specjały
...jasne, że nie, a nawet się cieszę, bo pomyślałem sobie dzisiaj rano, że należałoby założyć temat: Kulinaria, , ale Tobie Darku zdecydowanie lepiej to wyszło.
a oto, koliberkowe nadziewane jajka: z serii twórczość własna:
Ugotowane, obrane jajka, przekroić na pół ( wzdłuż)i wydrążyć. Żółtka wymieszać z chrzanem, musztardą ( wg indywidualnych potrzeb); dodać kiełki, np. brokułów, słonecznika, etc.... może być też rzeżucha (wedle uznania), bardzo drobno posiekany szczypiorek, troszeczkę pieprzu, kurkumy zdecydowanie nieco więcej, bądź curry itp. A na wierzch takiego ubranego farszem jajka, dodać po szczypcie (takim maleńkim ostrym kawałeczku ukrojonej czerwonej papryki do ozdoby).
Nadziać obficie przygotowaną masą połówki białek i przyozdobić np. poprawiającą nastrój roszponką, bazylią, itp. Rukola w tym zestawie, nieco za ostra w smaku. Ale jak kto lubi. Całość ślicznie wygląda i smakuje niezgorzej. W sam raz na świąteczny stół, bo kolorowe i zarazem bardzo zdrowe!
Nadzienie może być z pastą kawiorową, samym kawiorem etc....wedle fantazji i uznania.
Smacznego!
a oto, koliberkowe nadziewane jajka: z serii twórczość własna:
Ugotowane, obrane jajka, przekroić na pół ( wzdłuż)i wydrążyć. Żółtka wymieszać z chrzanem, musztardą ( wg indywidualnych potrzeb); dodać kiełki, np. brokułów, słonecznika, etc.... może być też rzeżucha (wedle uznania), bardzo drobno posiekany szczypiorek, troszeczkę pieprzu, kurkumy zdecydowanie nieco więcej, bądź curry itp. A na wierzch takiego ubranego farszem jajka, dodać po szczypcie (takim maleńkim ostrym kawałeczku ukrojonej czerwonej papryki do ozdoby).
Nadziać obficie przygotowaną masą połówki białek i przyozdobić np. poprawiającą nastrój roszponką, bazylią, itp. Rukola w tym zestawie, nieco za ostra w smaku. Ale jak kto lubi. Całość ślicznie wygląda i smakuje niezgorzej. W sam raz na świąteczny stół, bo kolorowe i zarazem bardzo zdrowe!
Nadzienie może być z pastą kawiorową, samym kawiorem etc....wedle fantazji i uznania.
Smacznego!
0 x
- koliberek333
- Posty: 441
- Rejestracja: środa 02 sty 2013, 09:18
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 146 razy
- koliberek333
- Posty: 441
- Rejestracja: środa 02 sty 2013, 09:18
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 146 razy
- koliberek333
- Posty: 441
- Rejestracja: środa 02 sty 2013, 09:18
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 146 razy
Re: Kulinarne specjały
Staroświecka czerwona soczewica z batatem, pomarańczą i curry
400 g czerwonej soczewicy
2 średnie marchewki
1 mała pietruszka
1 cebula
100 g masła
2 średnie bataty
czerwone curry na czubku noża
dzbanek warzywnego bulionu
1 łyżka miodu
sok z 2 pomarańczy
szczypta cynamonu
szczypta ziaren fenkułu
Rozpuszczamy połowę masła i lekko szklimy posiekaną drobno cebulę. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach i dorzucamy do cebuli. Dodajemy ziarna fenkułu. Podlewamy odrobiną bulionu warzywnego. Bataty obieramy, kroimy najpierw wzdłuż na pół, potem w pół centymetrowe plastry. Wrzucamy do garnka z gotującą się soczewicą. Delikatnie mieszając, wlewamy po trochu bulion i podobnie jak przy risotto, czekamy, aż wchłonie kolejne partie płynu i ponownie dolewamy. Dodajemy curry, cynamon, miód i sok z pomarańczy. Doprawiamy solą, jeśli jest taka potrzeba. Soczewica jest gotowa, gdy stawia lekki opór na zębach, a bataty są miękkie. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pozostałą część masła.
Kremową soczewicę podaję do pieczonych mięs lub filetu halibuta. Ze swoją odświeżającą nutą pomarańczy pasuje do zgrillowanego sera halumi. Sąsiedni garnuszek to wariacja, ta sama soczewica bez curry, ale z pomidorami pelati, chipotle i kaparami w formie gęstej zupy. Zacne pożegnanie zimy.
0 x
- songo70
- Administrator
- Posty: 16989
- Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
- Lokalizacja: Carlton
- x 1088
- x 546
- Podziękował: 17190 razy
- Otrzymał podziękowanie: 24278 razy
Re: Kulinarne specjały
kiedyś próbowałem Bakłażana w marynacie- oto jeden z przepisów z netu:
http://www.domowe-gotowanie.pl/przepisy ... y-baklazan
Marynowany bakłażan
sobota, 20 sierpnia 2011 22:43
Bakłażan przygotowany w formie włoskiego antipasti. W takiej postaci smakuje mi bakłażan najbardziej. Najlepiej podawać go ze świeżym pieczywem.
Składniki:
1 bakłażan
4 ząbki czosnku
trochę zielonej cebulki (dymki)
60ml oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
sól, pieprz
Dodatkowo:
trochę oliwy do posmarowania bakłażana
Sposób przygotowania:
Bakłażana umyć i pokroić wzdłuż na plasterki. Plasterki posolić i pozostawić na ok. 30min, aż puszczą sok.
W tym czasie przygotować marynatę. Czosnek obrać i przecisnąć przez prasę. Cebulkę pokroić drobno. Czosnek i cebulkę wymieszać z oliwą i octem. Dodać szczyptę soli i pieprzu.
Plastry osuszyć ręcznikiem papierowym. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą z oliwek (lub posmarować oliwą przy pomocy pędzelka) i piec w temperaturze 180°C ok. 20- 25min, aż zmiękną i się lekko zarumienią. (Można również usmażyć na patelni grillowej lub zwykłej. Należy pamiętać, aby bakłażana tylko skropić oliwą, a nie smażyć na oliwie, bo bakłażan wchłania dużo tłuszczu).
Plastry zanurzyć w marynacie i odstawić na parę godzin, a najlepiej na dobę do lodówki. Po tym czasie bakłażan jest gotowy.
Smacznego .
http://www.domowe-gotowanie.pl/przepisy ... y-baklazan
0 x
"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować
Prawdy nie da się wykasować
- koliberek333
- Posty: 441
- Rejestracja: środa 02 sty 2013, 09:18
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 146 razy
Re: Kulinarne specjały
Ryba zapiekana w sosie koperkowym - składniki:
filety z ryby - 400 gramów Fix Ryba zapiekana w sosie koperkowym Knorr - 1 opakowanie śmietana 18% - 200 mililitrów bułka tarta - 2 łyżki
Ryba zapiekana w sosie koperkowym - Sposób przygotowania:
Fix wymieszaj ze śmietaną.
W naczyniu do zapiekania ułóż filety z ryby i polej je przygotowanym Fixem.
Naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez 25 minut. Na koniec posyp po wierzchu tartą bułką i całość zapiecz przez 5 minut.
Polecam własny koperek!
0 x
- koliberek333
- Posty: 441
- Rejestracja: środa 02 sty 2013, 09:18
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 146 razy
Re: Kulinarne specjały
Sałatka z kurczakiem curry - składniki:
pierś z kurczaka - 2 sztuki Rosół z kury Knorr - 1 sztuka ananas świeży - 1 sztuka kukurydza z puszki - 0.5 opakowania fasola czerwona z puszki - 0.5 opakowania rodzynki - 1 łyżka Sos sałatkowy czosnkowy Knorr - 2 opakowania curry - 0.5 łyżeczki jogurt naturalny - 4 łyżki majonez - 4 łyżki natka pietruszki - 1 pęczek oliwa - 2 łyżki
Sałatka z kurczakiem curry - Sposób przygotowania:
Piersi opłucz i osusz. Kostkę Knorr rozetrzyj z oliwa na gładką pastę i natrzyj nią obie piersi, obsmaż na patelni a następnie dopiecz w piekarniku w temp. 170 stopni przez ok. 12 minut. Po wystudzeniu pokrój w grubą kostkę.
Ananasa obierz ze skóry, następnie przekrój na 4 części i wykrój twardy środek. Oczyszczony owoc pokrój w kostkę identyczną, jak pokroiłeś kurczaka.
Sos Knorr wymieszaj z jogurtem, majonezem i curry. Dodaj posiekaną pietruszką.
Rodzynki namocz w gorącej wodzie, odcedź. W misce wymieszaj wszystkie składniki: kurczaka, ananasa, kukurydzę, fasolę, rodzynki oraz przygotowany sos. Gotową sałatkę przełóż do salaterki i udekoruj gałązkami natki
0 x
- koliberek333
- Posty: 441
- Rejestracja: środa 02 sty 2013, 09:18
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 146 razy
Re: Kulinarne specjały
Rurki w kolorowym sosie z pieczarkami - składniki:
makaron rurki - 200 gramów pieczarki - 10 sztuk papryka czerwona - 1 sztuka cebula - 1 sztuka Fix Knorr Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym - 1 opakowanie starty żółty ser - 2 łyżki świeży szpinak - 2 pęczki ząbek czosnku - 1 sztuka bulion warzywny - 200 mililitrów śmietana 36% - 200 mililitrów oliwa z oliwek - 2 łyżki bazylia
Rurki w kolorowym sosie z pieczarkami - Sposób przygotowania:
Makaron rurki ugotuj al dente w osolonym wrzątku i odcedź. Pieczarki pokrój w ćwiartki.
Czosnek posiekaj i przesmaż na rozgrzanej oliwie, następnie dodaj pokrojoną w piórka cebulę i smaż chwilę razem. Dodaj pieczarki.
Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z bulionem i śmietaną.
Paprykę pokrój w cienkie paski i dodaj wraz z ugotowanym makaronem na patelnię. Całość zalej przygotowanym Fixem i doprowadź do wrzenia.
Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 5 minut. Pod koniec tego czasu dodaj szpinak pokrojony w szerokie paski oraz starty ser. Całość dokładnie wymieszaj i natychmiast podawaj. Danie udekoruj listkami bazylii.
0 x
- koliberek333
- Posty: 441
- Rejestracja: środa 02 sty 2013, 09:18
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 146 razy
- chanell
- Administrator
- Posty: 7787
- Rejestracja: niedziela 18 lis 2012, 10:02
- Lokalizacja: Kraków
- x 1426
- x 407
- Podziękował: 14246 razy
- Otrzymał podziękowanie: 13846 razy
Re: Kulinarne specjały
jakie to apetyczne i sliczne ,jak ty koliberku333 ale i ja mam coś fajnego i na czasie .Własnie robie teraz.Podam przepis :
SAŁATKA WARSTWOWA Z RZODKIEWKĄ
Bardzo smaczna sałatka. Dodatek rzodkiewki wyostrza nieco jej smak. I oto właśnie chodzi. Takie właśnie sałatki lubię. Przepis znalazłam na Smaker.pl. Autorką jest Matimadzia.
Składniki:
•6 jajek
•1 pęczek szczypiorku
•250 g żółtego sera
•2 pęczki rzodkiewki
•5 - 6 łyżek majonezu
•1 łyżeczka przyprawy do sałatek Prymat
•sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy do szklanego naczynia ( ładnie prezentuje się). Posypujemy solą i pieprzem do smaku. Jako drugą warstwę równomiernie rozprowadzamy majonez. Na to dajemy drobno posiekany szczypiorek. Posypujemy przyprawą do sałatek. Jako kolejną warstwę dajemy starty na tarce o dużych oczkach żółty ser. Ostatnią warstwą jest starta rzodkiewka.
moja sugestia: przed spożyciem sałatkę dokładnie mieszamy.
SAŁATKA WARSTWOWA Z RZODKIEWKĄ
Bardzo smaczna sałatka. Dodatek rzodkiewki wyostrza nieco jej smak. I oto właśnie chodzi. Takie właśnie sałatki lubię. Przepis znalazłam na Smaker.pl. Autorką jest Matimadzia.
Składniki:
•6 jajek
•1 pęczek szczypiorku
•250 g żółtego sera
•2 pęczki rzodkiewki
•5 - 6 łyżek majonezu
•1 łyżeczka przyprawy do sałatek Prymat
•sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy do szklanego naczynia ( ładnie prezentuje się). Posypujemy solą i pieprzem do smaku. Jako drugą warstwę równomiernie rozprowadzamy majonez. Na to dajemy drobno posiekany szczypiorek. Posypujemy przyprawą do sałatek. Jako kolejną warstwę dajemy starty na tarce o dużych oczkach żółty ser. Ostatnią warstwą jest starta rzodkiewka.
moja sugestia: przed spożyciem sałatkę dokładnie mieszamy.
0 x
Lubię śpiewać, lubię tańczyć,lubię zapach pomarańczy...........
- koliberek333
- Posty: 441
- Rejestracja: środa 02 sty 2013, 09:18
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 146 razy
Re: Kulinarne specjały
zrobię, Kochana Chanell, jako że mam nowalijki z własnej działki już!
ps. wszak, Chanell nie widziała koliberka, a koliberek jest, jaki jest. mały i taki sobie!
ps. wszak, Chanell nie widziała koliberka, a koliberek jest, jaki jest. mały i taki sobie!
0 x
- Thotal
- Posty: 7359
- Rejestracja: sobota 05 sty 2013, 16:28
- x 27
- x 249
- Podziękował: 5973 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11582 razy
Re: Kulinarne specjały
PASZTET Z CUKINII I SZPINAKU
Składniki
1,5 kg cukini
4 łyżki oliwy
300 g cebuli
150 g tartej bułki
200 ml mleka
5 jajek
500 g szpinaku
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty
olej do smarowania formy
Przygotowanie
Cebulę obrać i pokroić na cienkie plasterki. Tartą bułkę namoczyć w mleku. Cukinię umyć i pokroić na plasterki. Cebulę i cukinię smaży7ć 10 minut na połowie oliwy. Rozdrobnić je widelcem, dodać odciśniętą z mleka bułkę, jaja, świeżą miętę. Przyprawić pieprzem, solą i utartą gałką muszkatołową.
Szpinak umyć, przebrać usunąć grubsze łodyżki i podsmażyć na pozostałej oliwie. Dodać zmiażdżony czosnek i sól.
Formę pasztetową posmarować olejem; ułożyć połowę masy z cukinią, na niej warstwę szpinaku i pozostałą masę z cukinii. Powierzchnię wyrównać. Przykryć folią aluminiową i piec 1,5 godziny w kąpieli wodnej w temperaturze 180 st.C.
http://kuchnia.wp.pl/przepis/5701/1/pas ... inaku.html
Pozdrawiam - Thotal
Składniki
1,5 kg cukini
4 łyżki oliwy
300 g cebuli
150 g tartej bułki
200 ml mleka
5 jajek
500 g szpinaku
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty
olej do smarowania formy
Przygotowanie
Cebulę obrać i pokroić na cienkie plasterki. Tartą bułkę namoczyć w mleku. Cukinię umyć i pokroić na plasterki. Cebulę i cukinię smaży7ć 10 minut na połowie oliwy. Rozdrobnić je widelcem, dodać odciśniętą z mleka bułkę, jaja, świeżą miętę. Przyprawić pieprzem, solą i utartą gałką muszkatołową.
Szpinak umyć, przebrać usunąć grubsze łodyżki i podsmażyć na pozostałej oliwie. Dodać zmiażdżony czosnek i sól.
Formę pasztetową posmarować olejem; ułożyć połowę masy z cukinią, na niej warstwę szpinaku i pozostałą masę z cukinii. Powierzchnię wyrównać. Przykryć folią aluminiową i piec 1,5 godziny w kąpieli wodnej w temperaturze 180 st.C.
http://kuchnia.wp.pl/przepis/5701/1/pas ... inaku.html
Pozdrawiam - Thotal
0 x
-
- Posty: 1526
- Rejestracja: czwartek 25 kwie 2013, 10:12
- x 1
- x 14
- Podziękował: 576 razy
- Otrzymał podziękowanie: 952 razy
Re: Kulinarne specjały
moja sugestia: przed spożyciem sałatkę dokładnie mieszamy.
chanell - NIGDY!
Wtedy nie bedzie juz warstwowa:)
O wyglad chodzi, do konca.
Dopiero teraz otworzylam ten dzial o kulinariach. To dorzuce moja salatke cos na wzor tej warstwowej.
Na spodzie listki salaty (moga byc rozne), na wierzch malutkie pomidorki pokrojone na polowy, szczypiorek posiekany, koperek posiekany i pietruszka, na to kielki cieniutkie (chyba sa z rzodkwi), wydlubac owoc granatu, posypac to wszystko orzeszkami ziemnymi i jako ukoronowanie porobic esy-floresy:) z Creme "Aceto Balsamico di Modena", chodzi o ta gesta, taka mazista odmiane balsamico.
Podaje sie na plaskim talerzu, tak, aby te warstwy byly widoczne, wiec estetycznie.
I NIE WOLNO mieszac!!
Kazdy kulturalnie naklada jak leci
0 x
-
- Posty: 1526
- Rejestracja: czwartek 25 kwie 2013, 10:12
- x 1
- x 14
- Podziękował: 576 razy
- Otrzymał podziękowanie: 952 razy
Re: Kulinarne specjały
Wracam do tej salatki (chyba glodna jestem):) otoz mieszanko w tym wypadku, to u siebie na talerzu. Wiem, jak niektorzy goscie sa nadgorliwi i mysla, ze kazda salatke trzeba wymieszac dokladnie
W przepisie podany jest majonez, ale tak jak na zdjeciu sos jest bialawy, wiec nalezy majonez rozrzedzic jogurtem. Albo uzyc niskokalorycznego dipu.
A ja dzis na obiadek przyrzadzilam cordon blue w sosie figowym z czerwona kapustka z jablkami na cieplo. Dodatek to pieczone buleczki.
Smacznego! A na deser truskawki z bita smietana.
W przepisie podany jest majonez, ale tak jak na zdjeciu sos jest bialawy, wiec nalezy majonez rozrzedzic jogurtem. Albo uzyc niskokalorycznego dipu.
A ja dzis na obiadek przyrzadzilam cordon blue w sosie figowym z czerwona kapustka z jablkami na cieplo. Dodatek to pieczone buleczki.
Smacznego! A na deser truskawki z bita smietana.
0 x
- Thotal
- Posty: 7359
- Rejestracja: sobota 05 sty 2013, 16:28
- x 27
- x 249
- Podziękował: 5973 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11582 razy
Re: Kulinarne specjały
Do takiego zestawu trzeba koniecznie dołączyć buziaczki
Pozdrawiam - Thotal
Pozdrawiam - Thotal
0 x
- chanell
- Administrator
- Posty: 7787
- Rejestracja: niedziela 18 lis 2012, 10:02
- Lokalizacja: Kraków
- x 1426
- x 407
- Podziękował: 14246 razy
- Otrzymał podziękowanie: 13846 razy
Re: Kulinarne specjały
Fair Lady pisze:moja sugestia: przed spożyciem sałatkę dokładnie mieszamy.
chanell - NIGDY!
Wtedy nie bedzie juz warstwowa:)
O wyglad chodzi, do konca.
Dopiero teraz otworzylam ten dzial o kulinariach. To dorzuce moja salatke cos na wzor tej warstwowej.
Na spodzie listki salaty (moga byc rozne), na wierzch malutkie pomidorki pokrojone na polowy, szczypiorek posiekany, koperek posiekany i pietruszka, na to kielki cieniutkie (chyba sa z rzodkwi), wydlubac owoc granatu, posypac to wszystko orzeszkami ziemnymi i jako ukoronowanie porobic esy-floresy:) z Creme "Aceto Balsamico di Modena", chodzi o ta gesta, taka mazista odmiane balsamico.
Podaje sie na plaskim talerzu, tak, aby te warstwy byly widoczne, wiec estetycznie.
I NIE WOLNO mieszac!!
Kazdy kulturalnie naklada jak leci
Lady to nie była moja sugestia żeby wymieszać przepis znalazłam na stronie którą podałam
ps;
Twoja sałatka musi byc pyszna !!! Tym opisem sprawiłaś że aż się cała "zaśliniłam " Ocet balsamiczny to jest najlepszy dodatek do tego rodzaju sałatek. Osobiście lubię sałatkę z rukolą polaną tym octem.Przepisu nie podam ,bo nie mogę ,ale jadam taką czasem w jednej z krakowskich restauracji .
0 x
Lubię śpiewać, lubię tańczyć,lubię zapach pomarańczy...........
-
- Posty: 1526
- Rejestracja: czwartek 25 kwie 2013, 10:12
- x 1
- x 14
- Podziękował: 576 razy
- Otrzymał podziękowanie: 952 razy
Re: Kulinarne specjały
Twoja sałatka musi byc pyszna !!! Tym opisem sprawiłaś że aż się cała "zaśliniłam " Ocet balsamiczny to jest najlepszy dodatek do tego rodzaju sałatek. Osobiście lubię sałatkę z rukolą polaną tym octem.Przepisu nie podam ,bo nie mogę ,ale jadam taką czasem w jednej z krakowskich restauracji .
Niestety nie moja. "Skopiowalam" ja z jadlospisu jednej z Trojmiejskich restauracji, w ktorej podawane sa dania komponowane przez pania magister dietetyki. Salatka jest prosta w przyrzadzeniu, jedynie wyjecie wnetrza z granatu troche jest uciazliwe, bo pryska po oczach i scianach, ale ja wkladam owoc do woreczka i tam go "rozbrajam".
Co do balsamico to ja mialam na mysli crem, taka gesta odmiane tego sosu. Wyciska sie cieniutkie struzki jak linie faliste. Smaczne oczywiscie jest niesamowicie.
Rucole jadalam z marchewka i parmezanem tartym i tym balsamico.
P.S. Dlaczego nie mozna podac przepisu?
0 x
- Thotal
- Posty: 7359
- Rejestracja: sobota 05 sty 2013, 16:28
- x 27
- x 249
- Podziękował: 5973 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11582 razy
Re: Kulinarne specjały
Mimo że sałatki są zapożyczone z przydrożnych "jadłodajni" buziaczków nie cofam
Ocet balsamiczny proponuję zastąpić "naszym" rodzimym octem jabłkowym - BAJKA...
Pozdrawiam - Thotal
Ocet balsamiczny proponuję zastąpić "naszym" rodzimym octem jabłkowym - BAJKA...
Pozdrawiam - Thotal
0 x
- koliberek333
- Posty: 441
- Rejestracja: środa 02 sty 2013, 09:18
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 146 razy
Re: Kulinarne specjały
Wiosenny kurczak z warzywami - składniki:
udka z kurczaka bez kości - 500 gramów Sos pieczarkowy ze śmietanką Knorr - 1 opakowanie cebula dymka - 2 sztuki czerwona papryka - 1 sztuka por - 1 sztuka pieczarki - 200 gramów śmietana - 2 szklanki woda - 1 szklanka olej - 50 mililitrów
1
Pieczarki przekrój na pół. Por, jasną część cebuli dymki oraz paprykę pokrój w kostkę.
2
Mięso pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.
3
Dodaj cebulę, pieczarki, pora i paprykę. Wszystko smaż aż nabierze rumianych kolorów.
4
Śmietankę wymieszaj z szklanką wody oraz zawartością opakowania sosu pieczarkowego Knorr.
5
Wlej sos na patelnię, dodaj posiekany szczypior z dymki i całość duś ok. 10 minut.
0 x
-
- Posty: 1526
- Rejestracja: czwartek 25 kwie 2013, 10:12
- x 1
- x 14
- Podziękował: 576 razy
- Otrzymał podziękowanie: 952 razy
Re: Kulinarne specjały
Mimo że sałatki są zapożyczone z przydrożnych "jadłodajni" buziaczków nie cofam
Thotal - dziekuje! I polecam schab w maderze na zimno, smacznego!
https://www.dropbox.com/s/omtdr9z53nwc5 ... aderze.JPG
Posylam zdjecie mojego dziela:) na 100% pomysl wlasny, i wykonanie.
To schab w galarecie z madera. Do roztworu zelatyny dolewam madery (prawdziwej) 2 kieliszki. Do schabu, ktory jest nadziewany sliwkami suszonymi oraz morelami (w wiekszosci) i przyprawiony, wlewam pare kieliszkow madery.
Jako przypraw uzywam oprocz podstawowych, ziaren jalowca, ziele angielskie, listek laurowy, rozmaryn, tymianek i bazylie.
0 x
- chanell
- Administrator
- Posty: 7787
- Rejestracja: niedziela 18 lis 2012, 10:02
- Lokalizacja: Kraków
- x 1426
- x 407
- Podziękował: 14246 razy
- Otrzymał podziękowanie: 13846 razy
Re: Kulinarne specjały
Lady uwielbiam takie połączenia smaków miodzio ,na zdjęciu wygląda bardzo apetycznie mniam
ps.
To sałatka firmowa i restauracja ma wyłączność .Szefem kuchni jest mój zięć i nie chce mi podać przepisu ,woli mi podać gotową na talerzu ,a ja nie mam nic przeciwko
ps.
P.S. Dlaczego nie mozna podac przepisu?
To sałatka firmowa i restauracja ma wyłączność .Szefem kuchni jest mój zięć i nie chce mi podać przepisu ,woli mi podać gotową na talerzu ,a ja nie mam nic przeciwko
0 x
Lubię śpiewać, lubię tańczyć,lubię zapach pomarańczy...........
- Thotal
- Posty: 7359
- Rejestracja: sobota 05 sty 2013, 16:28
- x 27
- x 249
- Podziękował: 5973 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11582 razy
Re: Kulinarne specjały
Już od kilku lat staram się łączyć pięć smaków/ energii w DANIACH...(podobno najlepsze to danie w mordę )
Obleciałem parę azjatyckich straganów z miejscowymi atrakcjami i zawsze mi smakowało.
Dziwolągi morskie jakoś nigdy mnie nie przekonywały, ale po wyglądzie miejscowych ludzi, którzy spożywali wodne robactwo zauważyłem, że COŚ musi w tym być, skoro tak wspaniale trzymają się mając dziesiąt...lat.
Gotowanie to SZTUKA do której potrzebna jest radość tworzenia, za każdym razem coś nowego...
Czego sobie i Wam życzę - Thotal
Obleciałem parę azjatyckich straganów z miejscowymi atrakcjami i zawsze mi smakowało.
Dziwolągi morskie jakoś nigdy mnie nie przekonywały, ale po wyglądzie miejscowych ludzi, którzy spożywali wodne robactwo zauważyłem, że COŚ musi w tym być, skoro tak wspaniale trzymają się mając dziesiąt...lat.
Gotowanie to SZTUKA do której potrzebna jest radość tworzenia, za każdym razem coś nowego...
Czego sobie i Wam życzę - Thotal
0 x
-
- Posty: 1526
- Rejestracja: czwartek 25 kwie 2013, 10:12
- x 1
- x 14
- Podziękował: 576 razy
- Otrzymał podziękowanie: 952 razy
Re: Kulinarne specjały
Już od kilku lat staram się łączyć pięć smaków/ energii w DANIACH...(podobno najlepsze to danie w mordę )
Bardzo slusznie, a sprobuj jeszcze zwrocic uwage na kolejnosc dodawania przypraw, ja rozdzielem je kolorystycznie.
Wspomniales o azjatyckich smakach i w tym momencie nasunal mi sie pomysl, zupelnie spontaniczny, do dania wiosennego kurczaka w warzywach podanego powyzej przez koliberka. Takie danie ja podaje z kluseczkami, lub makaronem. Ale gdybym miala podac z ryzem to idealnie pasuje ryz teriyaki i sosy teriyaki, przysmak japonski. Jedyna przyprawa japonska, ktora uzywam, kuchnia ich to glownie owoce morza w tym algi i wodorosty.
A co do dania po mordzie:) to zapraszam do cwiczen - od Gi Gonga zaczyna sie stawiac pierwsze kroki w tym temacie
0 x