Drodzy forumowicze i goście!

25.11.2021
Wszystko wskazuje na to, że nasze forum działa już na nowym hostingu, tu nie powinniśmy już minutami oczekiwać na załadowanie się strony. Jest to nowoczesny hosting, gdzie zasoby są skalowalne, więc nie będzie blokad i zahamowań. Ponoć nie ma też limitów dla baz danych, więc możemy znów spokojnie wszystko pisać i wstawiać, ale kopiowanie poprzednich postów i blisko z góry nie będzie tolerowane, bo szkoda czasu czytających.
Będziemy jeszcze robić upgrade skryptu forum, więc jakieś przerwy będą, jeszcze nie wiem kiedy.
Życzę forumowiczom i gościom przyjemnego surfowania i odnalezienia tego, co was interesuje. No i zdrówka dla wszystkich!

/blueray21

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.


/blueray21

Kulinarne specjały

Awatar użytkownika
janusz
Administrator
Posty: 18041
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 29
x 944
Podziękował: 32710 razy
Otrzymał podziękowanie: 26095 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: janusz » niedziela 22 gru 2019, 23:08

Pomysł na śledzika w sam raz na święta

https://www.youtube.com/watch?v=3OB3fUaKvuI

Data premiery: 21 gru 2019
Święta już prawie prawie .. może zainteresuje Was alternatywny sposób na zrobienie bardzo smacznego śledzika..
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Administrator
Posty: 18041
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 29
x 944
Podziękował: 32710 razy
Otrzymał podziękowanie: 26095 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: janusz » poniedziałek 23 gru 2019, 23:06

"Buraczany" chleb na święta

https://www.youtube.com/watch?v=09KDgTRTIzk

Opublikowany 23 gru 2019
Barszczyk na święta zawsze musi być, bez niego nie ma świąt! Na dodatek aby święta były jeszcze bardziej "czerwone" polecam Wam zrobienie chleba buraczanego na wypasie.
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Administrator
Posty: 18041
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 29
x 944
Podziękował: 32710 razy
Otrzymał podziękowanie: 26095 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: janusz » piątek 27 gru 2019, 23:58

Mięsna wyżerka na sylwestra i nie tylko

https://www.youtube.com/watch?v=UFK_W-NFJYI

Opublikowany 26 gru 2019
Dla tych co lubią jeść mięso mam propozycję mega wyżerki na sylwestra i nie tylko
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Administrator
Posty: 18041
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 29
x 944
Podziękował: 32710 razy
Otrzymał podziękowanie: 26095 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: janusz » niedziela 23 sie 2020, 19:42

Pierogi babci Marysi lepszych w życiu nie jadłem / Oddaszfartucha
23 sie 2020

https://www.youtube.com/watch?v=C_MBzyj2vuc

Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Babcia Marysia ma 88 lat i do dziś lepi pierogi jakich świat nie widział.
0 x



Awatar użytkownika
songo70
Moderator
Posty: 14595
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1005
x 417
Podziękował: 15580 razy
Otrzymał podziękowanie: 22564 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: songo70 » sobota 12 gru 2020, 09:39

Jak jest "śledź po japońsku" po japońsku?

https://youtu.be/0tx5vhejcWg
0 x


Jak się nie ma talentu, by napisać książkę to się zostaje krytykiem i wylewa wiadro pomyj na innych.

Kolendra
Posty: 261
Rejestracja: poniedziałek 18 gru 2017, 08:33
x 11
x 16
Podziękował: 197 razy
Otrzymał podziękowanie: 259 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: Kolendra » piątek 22 sty 2021, 11:06

Mam pytanie kulinarne do amatorów śledzi w oleju.
Sama bardzo przepadam za tym przysmakiem no i śledź to pożywienie raczej zdrowe - kwasy omega 3 itp...
Chciałoby się połączyć przyjemne z pożytecznym, smaczne ze zdrowym...

Nurtuje mnie tylko sprawa oleju do zalewy... W domu rodzinnym używało się kujawskiego, ja również nim śledzie zalewam, ale wiadomo, syf.... Szukam alternatywy dla tego oleju i nie bardzo wiem czym zastąpić, bo chodzi o to, żeby smak był bardzo neutralny, w zasadzie bez smaku, żeby nie zdominował śledzi. Tak więc ze zdrowszych alternatyw oliwa z oliwek odpada, lniany również. Kokosowy - wiadomo.... 😉 Może z pestek winogron?

Oczywiście ten olej obcieka ze śledzi więc się go jakoś sporo nie spożywa przy okazji, no ale wolę zwrócić się ku zdrowszej alternatywie.

Robicie śledzie? Jakich olejów używacie??
0 x



Awatar użytkownika
songo70
Moderator
Posty: 14595
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1005
x 417
Podziękował: 15580 razy
Otrzymał podziękowanie: 22564 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: songo70 » piątek 22 sty 2021, 11:33

ja bym nie wykluczał z góry oleju kokosowego, kiedyś kiedy pierwszy raz jadłem kurczaka w sosie KORMA
KORMA.jpg
KORMA.jpg (44.51 KiB) Przejrzano 2005 razy
okazało się, że zawiera dużo z orzecha kokosowego:
SKŁADNIKI: WODA, CUKIER, ODSĄCZONY KOKOS, ŚMIETANKA, PASTA KOKOSOWA, CEBULA, OLEJ RZEPAKOWY, SKROBIA SPOŻYWCZA MODYFIKOWANA, ZAWIERA 2% LUB MNIEJ PASTY POMIDOROWEJ, CIĘŻKA ŚMIETANA, IMBIR, CZOSNEK, PRZYPRAWY (W TYM KURKUMA), SÓL, KWAS MLEKOWY, KONCENTRAT SOKU Z CYTRYNY, SUSZONY LIŚĆ KOLENDRY.

ZAWIERA: MLEKO, KOKOS. MOŻE ZAWIERAĆ ŚLADOWE ILOŚCI ORZESZKÓW ZIEMNYCH, MIGDAŁÓW I NERKOWCA.
to jeden z niewielu sosów z azjii o delikatnym smaku i b.intensywnym aromacie imbiru 8-)

przy okazji zupełnie nie dawno dowiedziałem się, że wędzony śledź to stary przysmak śniadaniowy zapomniany ostatnimi czasy w U/K:
Kippers, danie śniadaniowe, które wypadło z łask, wróciło do brytyjskiego menu
Obrazek
0 x


Jak się nie ma talentu, by napisać książkę to się zostaje krytykiem i wylewa wiadro pomyj na innych.

Kolendra
Posty: 261
Rejestracja: poniedziałek 18 gru 2017, 08:33
x 11
x 16
Podziękował: 197 razy
Otrzymał podziękowanie: 259 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: Kolendra » piątek 22 sty 2021, 13:45

Dzięki songo za podpowiedź, jednak kokos ze śledziem mi się jakoś gryzie.. 😉 Poza tym chodzi też o aspekt praktyczny - po wyjęciu z lodówki to wszystko stężeje...
Pewnie, że można pofantazjować i popodrozowac kulinarnie w rejony bardziej egzotyczne, ale ja jednak chcę po polsku 😊, żeby jak najbardziej smakiem przypominały śledzie z domu rodzinnego...

Słyszałam, że ludzie używają oleju z lnianki, próbował ktoś?
0 x



Awatar użytkownika
songo70
Moderator
Posty: 14595
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1005
x 417
Podziękował: 15580 razy
Otrzymał podziękowanie: 22564 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: songo70 » niedziela 07 mar 2021, 17:58

:lol: raz na parę lat coś ciekawego odkrywam.
Jak by to po Polsku było, może Cebula imbirowa konserwowa ?
Nowy smak, zdrowe, smaczne. :)
41sPBBp1bCL._AC_SY1000_.jpg
41sPBBp1bCL._AC_SY1000_.jpg (19.78 KiB) Przejrzano 1848 razy
0 x


Jak się nie ma talentu, by napisać książkę to się zostaje krytykiem i wylewa wiadro pomyj na innych.

Awatar użytkownika
chanell
Administrator
Posty: 6949
Rejestracja: niedziela 18 lis 2012, 10:02
Lokalizacja: Kraków
x 1279
x 355
Podziękował: 12805 razy
Otrzymał podziękowanie: 13095 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: chanell » niedziela 07 mar 2021, 18:19

cebula imbirowa ? z której części ? z Liści czy korzeni ? :shock:
0 x


Lubię śpiewać, lubię tańczyć,lubię zapach pomarańczy...........

Awatar użytkownika
songo70
Moderator
Posty: 14595
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1005
x 417
Podziękował: 15580 razy
Otrzymał podziękowanie: 22564 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: songo70 » niedziela 07 mar 2021, 18:35

Korzeń :)
0 x


Jak się nie ma talentu, by napisać książkę to się zostaje krytykiem i wylewa wiadro pomyj na innych.

Awatar użytkownika
songo70
Moderator
Posty: 14595
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1005
x 417
Podziękował: 15580 razy
Otrzymał podziękowanie: 22564 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: songo70 » niedziela 07 mar 2021, 18:49

ok, tak mi to wytłumaczono na obiad- co to jest to różowe,-
tu jest na amazonie:
https://smile.amazon.co.uk/WAGAYA-PINK- ... gshopuk-21
może to nie cebula albo coś podobnego, sam nie wiem, ale tak smakuje..?
0 x


Jak się nie ma talentu, by napisać książkę to się zostaje krytykiem i wylewa wiadro pomyj na innych.

Awatar użytkownika
chanell
Administrator
Posty: 6949
Rejestracja: niedziela 18 lis 2012, 10:02
Lokalizacja: Kraków
x 1279
x 355
Podziękował: 12805 razy
Otrzymał podziękowanie: 13095 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: chanell » niedziela 07 mar 2021, 19:28

tego nie da się przetłumaczyć ale wnioskuję że to jest do sushi
0 x


Lubię śpiewać, lubię tańczyć,lubię zapach pomarańczy...........

Awatar użytkownika
songo70
Moderator
Posty: 14595
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1005
x 417
Podziękował: 15580 razy
Otrzymał podziękowanie: 22564 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: songo70 » niedziela 07 mar 2021, 19:41

tak jest pikantne, ale bez przesady :twisted:
0 x


Jak się nie ma talentu, by napisać książkę to się zostaje krytykiem i wylewa wiadro pomyj na innych.

Awatar użytkownika
barneyos
Moderator
Posty: 1428
Rejestracja: piątek 04 sty 2013, 08:49
x 21
x 71
Podziękował: 142 razy
Otrzymał podziękowanie: 1850 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: barneyos » niedziela 07 mar 2021, 21:08

To jest młody imbir w zalewie. Podawany w japońskich restauracjach m.in. do sushi.
0 x


======================================================
Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobić

Awatar użytkownika
songo70
Moderator
Posty: 14595
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1005
x 417
Podziękował: 15580 razy
Otrzymał podziękowanie: 22564 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: songo70 » niedziela 07 mar 2021, 21:41

no i wszystko jasne,-
wlk. dzięki @barneyos
:)
0 x


Jak się nie ma talentu, by napisać książkę to się zostaje krytykiem i wylewa wiadro pomyj na innych.

Awatar użytkownika
songo70
Moderator
Posty: 14595
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1005
x 417
Podziękował: 15580 razy
Otrzymał podziękowanie: 22564 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: songo70 » piątek 12 mar 2021, 11:46

0 x


Jak się nie ma talentu, by napisać książkę to się zostaje krytykiem i wylewa wiadro pomyj na innych.

Awatar użytkownika
chanell
Administrator
Posty: 6949
Rejestracja: niedziela 18 lis 2012, 10:02
Lokalizacja: Kraków
x 1279
x 355
Podziękował: 12805 razy
Otrzymał podziękowanie: 13095 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: chanell » piątek 12 mar 2021, 22:44

No nie jest tanie ale to cena za 6 sztuk czyli jakieś 33 zł za sztukę .W sklepie pewnie drożej bo dochodzi jeszcze marża sklepu ale imbir też nie jest tani .Cena za kilogram waha się od 25 do 28 zł za kilogram .
0 x


Lubię śpiewać, lubię tańczyć,lubię zapach pomarańczy...........

Awatar użytkownika
songo70
Moderator
Posty: 14595
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1005
x 417
Podziękował: 15580 razy
Otrzymał podziękowanie: 22564 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: songo70 » sobota 13 mar 2021, 00:38

0 x


Jak się nie ma talentu, by napisać książkę to się zostaje krytykiem i wylewa wiadro pomyj na innych.

Awatar użytkownika
janusz
Administrator
Posty: 18041
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 29
x 944
Podziękował: 32710 razy
Otrzymał podziękowanie: 26095 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: janusz » poniedziałek 05 kwie 2021, 18:48

ROBERT MAKŁOWICZ GOTUJE NA WIELKANOC. Krem z bobu z rzeżuchą i torta pasqualina".
31 mar 2021

https://www.youtube.com/watch?v=1qiNyYMgdr4

Robert Makłowicz

Propozycje na wielkanocne dania bezmięsne, czyli krem z bobu podawany z rzeżuchą oraz genueński placek z ricottą, parmezanem i zieleniną.
1 x



Awatar użytkownika
janusz
Administrator
Posty: 18041
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 29
x 944
Podziękował: 32710 razy
Otrzymał podziękowanie: 26095 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: janusz » wtorek 27 kwie 2021, 11:09

ROBERT MAKŁOWICZ POLSKA odc. 39 " U Tatarów ".
Data premiery: 23 kwi 2021

https://www.youtube.com/watch?v=SK2M3f59n-8

Robert Makłowicz

Drugi odcinek z podlaskiej serii, tym razem traktujący o pobycie w tatarskiej wsi Kruszyniany. Zobaczymy mnóstwo tradycyjnej podlaskiej kuchni w tatarskim wydaniu, a Dżenneta Bogdanowicz po raz pierwszy publicznie zdradzi przepis na mohliki, tatarską odpowiedź na słynną babkę ziemniaczaną.
0 x



soma
Posty: 562
Rejestracja: niedziela 04 mar 2018, 20:26
x 52
Podziękował: 898 razy
Otrzymał podziękowanie: 964 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: soma » czwartek 13 maja 2021, 12:46

Czy ktos prazyl sam kasze gryczana?
Kupilam kasze, ktora miala byc prazona. Jednak poza Polska to prazenie jest jakies kiepskie. Kasza sie rozplynela zaraz po wlozeniue do wody.
Wiec sobie ja podprazylam sama. Ale ona znowu mi sie rozpuszcza w wodzie i wychodzi maz.
Prazylam ja na patelni i wygladala dosyc dobrze.
Czy ja cos zle robie, czy cos innego jest nie tak...?
0 x



Awatar użytkownika
grzegorzadam
Posty: 12135
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 102
x 611
Podziękował: 29348 razy
Otrzymał podziękowanie: 18601 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » niedziela 16 maja 2021, 23:34

soma pisze:
czwartek 13 maja 2021, 12:46
Kupilam kasze, ktora miala byc prazona. Jednak poza Polska to prazenie jest jakies kiepskie.
Kasza sie rozplynela zaraz po wlozeniu do wody.
podasz producenta? ;)
0 x


czasem tak długo wpatrujemy się w zamknięte drzwi, że nie dostrzegamy tych, które już dawno się otworzyły...

soma
Posty: 562
Rejestracja: niedziela 04 mar 2018, 20:26
x 52
Podziękował: 898 razy
Otrzymał podziękowanie: 964 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: soma » poniedziałek 17 maja 2021, 00:25

grzegorzadam, to jest ta kasza:
Produkowana w Holandii.

Obrazek
0 x



Awatar użytkownika
grzegorzadam
Posty: 12135
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 102
x 611
Podziękował: 29348 razy
Otrzymał podziękowanie: 18601 razy

Re: Kulinarne specjały

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » środa 19 maja 2021, 20:43

wygląda jak kasza :lol:
Składniki : Kasza gryczana prażona *.

* Składnik certyfikowany ekologicznie.

Kraj pochodzenia : Holandia
https://www.google.com/url?sa=i&url=htt ... AdAAAAABAD
dziwne to rozpływanie..
0 x


czasem tak długo wpatrujemy się w zamknięte drzwi, że nie dostrzegamy tych, które już dawno się otworzyły...

ODPOWIEDZ