Witam wszystkich użytkowników tego forum
17.03.23
Forum przeżyło dziś dużą próbę ataku hakerskiego. Atak był przeprowadzony z USA z wielu numerów IP jednocześnie. Musiałem zablokować forum na ca pół godziny, ale to niewiele dało. jedynie kilkukrotne wylogowanie wszystkich gości jednocześnie dało pożądany efekt.
Sprawdził się też nasz elastyczny hosting, który mimo 20 krotnego przekroczenia zamówionej mocy procesora nie blokował strony, tylko dawał opóźnienie w ładowaniu stron ok. 1 sekundy.
Tutaj prośba do wszystkich gości: BARDZO PROSZĘ o zamykanie naszej strony po zakończeniu przeglądania i otwieranie jej ponownie z pamięci przeglądarki, gdy ponownie nas odwiedzicie. Przy włączonych jednocześnie 200 - 300 przeglądarek gości, jest wręcz niemożliwe zidentyfikowanie i zablokowanie intruzów. Bardzo proszę o zrozumienie, bo ma to na celu umożliwienie wam przeglądania forum bez przeszkód.
25.10.22
Kolega @janusz nie jest już administratorem tego forum i jest zablokowany na czas nieokreślony.
Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
/blueray21Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
Ze swojej strony proszę, aby unikać generowania i propagowania wszelkich form nienawiści, takie posty będą w najlepszym wypadku lądowały w koszu.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.
Pozdrawiam wszystkich i nieustająco życzę zdrowia, bo idą trudne czasy.
/blueray21
W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum
To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.
Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.
/blueray21
Pieczywo - jakie najzdrowsze?
- barneyos
- Administrator
- Posty: 1455
- Rejestracja: piątek 04 sty 2013, 08:49
- x 24
- x 73
- Podziękował: 155 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1894 razy
Pieczywo - jakie najzdrowsze?
W dwóch ostatnich numerach NŚ jest bardzo ciekawy wywiad z autorem książki (nie pamiętam nazwiska) "Pszeniczny brzuch". Teza jest taka, że nasze ciało rozwala pszenica, a w zasadzie roślina uprawiana obecnie, która z pszenicą ma niewiele wspólnego.
0 x
======================================================
Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobić
Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobić
- blueray21
- Administrator
- Posty: 9759
- Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
- x 44
- x 501
- Podziękował: 449 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14683 razy
Re: Jedzenie ma znaczenie
Cukier robi to szybciej, ale pszenica bardziej skutecznie, są setki poważnych artykułów i badań na ten temat.
0 x
Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.
- barneyos
- Administrator
- Posty: 1455
- Rejestracja: piątek 04 sty 2013, 08:49
- x 24
- x 73
- Podziękował: 155 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1894 razy
Re: Jedzenie ma znaczenie
Jest w artykule porównanie, wg autora wyeliminowanie pszenicy daje lepsze efekty, niż cukru, ale rzeczywiście oba szkodzą.
0 x
======================================================
Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobić
Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobić
- Thotal
- Posty: 7359
- Rejestracja: sobota 05 sty 2013, 16:28
- x 27
- x 249
- Podziękował: 5973 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11582 razy
Re: Jedzenie ma znaczenie
"CHLEBA NASZEGO POWSZEDNIEGO" już nie chcemy...
- tylko wrzywa i owoce
Pozdrawiam - Thotal
- tylko wrzywa i owoce
Pozdrawiam - Thotal
0 x
- blueray21
- Administrator
- Posty: 9759
- Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
- x 44
- x 501
- Podziękował: 449 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14683 razy
Re: Jedzenie ma znaczenie
Ja tam pochodzę ze wsi i wychowałem się na czysto żytnim chlebie, więc nie bardzo mogę sobie wyobrazić życie bez niego. Nie toleruję pieczywa pszennego, różnych bułeczek jak z waty i we Francji jestem nieszczęśliwy, bo tam nawet żytni u piekarza nie przypomina naszego.
Ale ci co mają chęć i trochę czasu mogą sobie zrobić i piec chleb gryczany, bez glutenu i paru jeszcze gorszych składników, które oferuje pieczywo pszenne.
Ale ci co mają chęć i trochę czasu mogą sobie zrobić i piec chleb gryczany, bez glutenu i paru jeszcze gorszych składników, które oferuje pieczywo pszenne.
0 x
Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.
- songo70
- Administrator
- Posty: 16986
- Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
- Lokalizacja: Carlton
- x 1088
- x 545
- Podziękował: 17188 razy
- Otrzymał podziękowanie: 24273 razy
Re: Jedzenie ma znaczenie
już od paru lat jem w zasadzie tylko żytni, a najzdrowszy jest ten na zakwasie,-
choć nie zawsze można go łatwo kupić.
choć nie zawsze można go łatwo kupić.
0 x
"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować
Prawdy nie da się wykasować
- Thotal
- Posty: 7359
- Rejestracja: sobota 05 sty 2013, 16:28
- x 27
- x 249
- Podziękował: 5973 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11582 razy
Re: Jedzenie ma znaczenie
Chleb żytni, na zakwasie robię sam, ale niestety w składzie tego przepisu jest również mąka pszenna
Jak znajdę jakieś inne rozwiązanie to skorzystam.
W zasadzie nawet tego chleba używam mało, tak naprawdę robię go dla rodzinki, która ma trochę inne preferencje niż ja
Pozdrawiam - Thotal
Jak znajdę jakieś inne rozwiązanie to skorzystam.
W zasadzie nawet tego chleba używam mało, tak naprawdę robię go dla rodzinki, która ma trochę inne preferencje niż ja
Pozdrawiam - Thotal
0 x
- songo70
- Administrator
- Posty: 16986
- Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
- Lokalizacja: Carlton
- x 1088
- x 545
- Podziękował: 17188 razy
- Otrzymał podziękowanie: 24273 razy
Re: Jedzenie ma znaczenie
Czas: przygotowanie trzeba zacząć przynajmniej 12 h wcześniej
Ilość porcji: pół kilogramowy bochenek
Składniki
zaczyn:
60 g zakwasu
90 g mąki żytniej (typ 2000)
90 g wody
ciasto właściwe:
zaczyn jw
ok. 280 g wody*
300 g mąki żytniej (typ 2000)
szczypta soli morskiej
1 łyżeczka cukru
ewentualnie garść nasion siemienia lnianego
rodzynki
*przy pierwszych chleba warto ilość wody zmniejszyć, szczególnie jeśli zakwas jest dość płynny, a z czasem proponuję dodawać więcej wody i sami zobaczycie zmiany w smaku i strukturze. Proponuję zacząć od 240-260 g wody.
http://kotlet.tv/chleb-zytni-na-zakwasie
0 x
"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować
Prawdy nie da się wykasować
- Thotal
- Posty: 7359
- Rejestracja: sobota 05 sty 2013, 16:28
- x 27
- x 249
- Podziękował: 5973 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11582 razy
Re: Jedzenie ma znaczenie
To ja mam tak samo, tyle że mąka żytnia i pszenna pół na pół.
Może Darek wydzieli temat, bo się zrobiło za bardzo glutenowo
Pozdrawiam - Thotal
Może Darek wydzieli temat, bo się zrobiło za bardzo glutenowo
Pozdrawiam - Thotal
0 x
- Dariusz
- Administrator
- Posty: 2723
- Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:32
- x 27
- Podziękował: 4983 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1646 razy
Re: Pieczywo - jakie najzdrowsze?
Moim zdaniem najzdrowsze jest to, którego nie jemy.
A jeśli już musimy, to róbmy je sobie sami.
A jeśli już musimy, to róbmy je sobie sami.
0 x
Pozwól sobie być sobą, a innym być innymi.
- songo70
- Administrator
- Posty: 16986
- Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
- Lokalizacja: Carlton
- x 1088
- x 545
- Podziękował: 17188 razy
- Otrzymał podziękowanie: 24273 razy
Re: Pieczywo - jakie najzdrowsze?
Orkisz jest dobry: http://www.doz.pl/czytelnia/a363-Orkisz ... ce_do_lask
0 x
"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować
Prawdy nie da się wykasować
- Thotal
- Posty: 7359
- Rejestracja: sobota 05 sty 2013, 16:28
- x 27
- x 249
- Podziękował: 5973 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11582 razy
Re: Pieczywo - jakie najzdrowsze?
Wczoraj zrobiłem chleb wg przepisu Songo (wielkie dzięki)
Wyszedł trochę ciemniejszy, ale w smaku super, właśnie taki jaki lubię, wilgotny i pachnący
Teraz przyjdzie mi się zmierzyć z orkiszem
Pozdrawiam - Thotal
Wyszedł trochę ciemniejszy, ale w smaku super, właśnie taki jaki lubię, wilgotny i pachnący
Teraz przyjdzie mi się zmierzyć z orkiszem
Pozdrawiam - Thotal
0 x
- barneyos
- Administrator
- Posty: 1455
- Rejestracja: piątek 04 sty 2013, 08:49
- x 24
- x 73
- Podziękował: 155 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1894 razy
Re: Pieczywo - jakie najzdrowsze?
No i kruca bomba mam zgryza - też bardzo lubię chleb orkiszowy, tyle że orkisz, to ... odmiana pszenicy, tyle że starożytna, więc może w niej nie grzebali GMO.
Chociaż orkiszem też nazywają jęczmień dwurzędowy. http://pl.wikipedia.org/wiki/Orkisz
No i pytanko, które mnie się nasuwa w kontekście mojego posta #1, czy orkisz też szkodzi organizmowi, czy nie ?
Chociaż orkiszem też nazywają jęczmień dwurzędowy. http://pl.wikipedia.org/wiki/Orkisz
No i pytanko, które mnie się nasuwa w kontekście mojego posta #1, czy orkisz też szkodzi organizmowi, czy nie ?
0 x
======================================================
Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobić
Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobić
- Thotal
- Posty: 7359
- Rejestracja: sobota 05 sty 2013, 16:28
- x 27
- x 249
- Podziękował: 5973 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11582 razy
Re: Pieczywo - jakie najzdrowsze?
Podobno jest najzdrowszy.
Zastanawiam się, czy nie zlecić miejscowym rolnikom posianie jeszcze w tym sezonie.
Pozdrawiam - Thotal
Zastanawiam się, czy nie zlecić miejscowym rolnikom posianie jeszcze w tym sezonie.
Pozdrawiam - Thotal
0 x
- barneyos
- Administrator
- Posty: 1455
- Rejestracja: piątek 04 sty 2013, 08:49
- x 24
- x 73
- Podziękował: 155 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1894 razy
Re: Pieczywo - jakie najzdrowsze?
Poniżej fragment rozmowy z dr. Williamem Davisem - amerykańskim kardiologiem, autorem głośnej książki Wheat Belly (Pszeniczny brzuch). Wywiad ukazał się w Nieznanym Świecie w numerach 1 i 2/2013.
[Edit]Książka już została wydana w Polsce: http://www.bukowylas.pl/ksiazki/dieta-bez-pszenicy
"Patrząc ewolucyjnie, kamut i orkisz to starsze formy pszenicy. Zatem nie doszło u nich do szkodliwych modyfikacji genomu 'D', jakie miały miejsce w przypadku nowoczesnej pszenicy. Ale to wciąż pszenica. Oznacza to, że znajduje się tam gliadyna (choć jej działanie w zakresie pobudzania apetytu będzie mniejsze niż jej współczesnego odpowiednika). Także lektyny zwiększające przepuszczalność jelit. Oba składniki podnoszą dodatkowo stężenie cukru we krwi.
Jeśli chodzi o oddziaływanie na układ odpornościowy, owies rzeczywiście różni się znacząco od pszenicy. Jednak problem z owsem polega na tym, że niezwykle mocno podnosi on poziom cukru we krwi. Miska gotowanej, ekologicznej, grubo mielonej owsianki bez dodatku cukru u osoby zdrowej zwiększy poziom cukru do 150 mg/dl, 200 mg/dl, czasem nawet więcej. U cukrzyka lub przedcukrzyka po zjedzeniu owsianki nawet 300 mg/dl nie jest rzadkością.
Szarłat i gryka to ziarna, które nie mają związku z pszenicą i zasadniczo są czystymi węglowodanami. W przeciwieństwie do pszenicy nie wywołują skutków immunologicznych, ani nie pobudzają apetytu. Jednak podobnie jak owies podnoszą stężenie cukru we krwi i wywołują wszystkie efekty z tym związane (zwiększona odporność na insulinę oraz glikacja - w oku, w tkankach chrzęstnych, w tętnicach, glikacja cząstek LDL). Z tego powodu doradzam pacjentom, aby wszystkie te ziarna spożywali w niewielkich ilościach, tj. nie więcej niż pół filiżanki po ugotowaniu, i tylko w ramach diety ubogiej w węglowodany (np. średnio 40-50 gramów dziennie)."
[Edit]Książka już została wydana w Polsce: http://www.bukowylas.pl/ksiazki/dieta-bez-pszenicy
"Patrząc ewolucyjnie, kamut i orkisz to starsze formy pszenicy. Zatem nie doszło u nich do szkodliwych modyfikacji genomu 'D', jakie miały miejsce w przypadku nowoczesnej pszenicy. Ale to wciąż pszenica. Oznacza to, że znajduje się tam gliadyna (choć jej działanie w zakresie pobudzania apetytu będzie mniejsze niż jej współczesnego odpowiednika). Także lektyny zwiększające przepuszczalność jelit. Oba składniki podnoszą dodatkowo stężenie cukru we krwi.
Jeśli chodzi o oddziaływanie na układ odpornościowy, owies rzeczywiście różni się znacząco od pszenicy. Jednak problem z owsem polega na tym, że niezwykle mocno podnosi on poziom cukru we krwi. Miska gotowanej, ekologicznej, grubo mielonej owsianki bez dodatku cukru u osoby zdrowej zwiększy poziom cukru do 150 mg/dl, 200 mg/dl, czasem nawet więcej. U cukrzyka lub przedcukrzyka po zjedzeniu owsianki nawet 300 mg/dl nie jest rzadkością.
Szarłat i gryka to ziarna, które nie mają związku z pszenicą i zasadniczo są czystymi węglowodanami. W przeciwieństwie do pszenicy nie wywołują skutków immunologicznych, ani nie pobudzają apetytu. Jednak podobnie jak owies podnoszą stężenie cukru we krwi i wywołują wszystkie efekty z tym związane (zwiększona odporność na insulinę oraz glikacja - w oku, w tkankach chrzęstnych, w tętnicach, glikacja cząstek LDL). Z tego powodu doradzam pacjentom, aby wszystkie te ziarna spożywali w niewielkich ilościach, tj. nie więcej niż pół filiżanki po ugotowaniu, i tylko w ramach diety ubogiej w węglowodany (np. średnio 40-50 gramów dziennie)."
0 x
======================================================
Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobić
Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobić
- grzegorzadam
- Moderator
- Posty: 13131
- Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
- x 108
- x 696
- Podziękował: 30184 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19679 razy
Re: Jedzenie ma znaczenie
a tu link dla miłośników pieczywa - a właściwie film zrealizowany przez tvp.info o chlebie powszednim 15 skladnikowym - nawet dokładnie nie wiadomo o skutkach oddziaływania na organizm ludzki - po prostu loteryjka..
nic o glutenie - to na inną dyskusję..
https://prawdaxlxpl.wordpress.com/2012/11/11/ile-chleba-w-chlebie-2/
pozdrawiam
ga
nic o glutenie - to na inną dyskusję..
https://prawdaxlxpl.wordpress.com/2012/11/11/ile-chleba-w-chlebie-2/
pozdrawiam
ga
0 x
życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło
- goratha
- Posty: 1097
- Rejestracja: środa 16 sty 2013, 20:03
- x 21
- Podziękował: 1117 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2667 razy
Re: Jedzenie ma znaczenie
ten chleb, z udzialem maki pszennej- to raczej nic dobrego z wielu powodow. Ja sobie pieke chlebek z maki zytniej, pierwszego i drugiego przemialu - z duuuzym dodatkiem ziaren. Slonecznika, lnu, czarnuszki, sezamu i otrab pszennych i tez owsianych platkow. Na prawdziwym zakwasie. Chlebek wytrzymuje bez stwarddnienia ze 2 tyg a produkcja i jego wypiek jest prosty jak mysl Lenina Jesli ktos by sobie zazyczyl - podam przepis.
0 x
nie bierz zycia zbyt powaznie. I tak nie wyjdziesz z niego z zyciem:-))
- abcd
- Posty: 5651
- Rejestracja: środa 17 wrz 2014, 20:13
- x 372
- x 241
- Podziękował: 30572 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9105 razy
Re: Jedzenie ma znaczenie
To podawaj, a nie czaisz się jak szczerbaty do orzechów.
0 x
Gdzie rodzi się wiara, tam umiera mózg.
- goratha
- Posty: 1097
- Rejestracja: środa 16 sty 2013, 20:03
- x 21
- Podziękował: 1117 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2667 razy
Re: Jedzenie ma znaczenie
jutro, mam nadzieje wytrzymasz, bo to duzo pisaninki a ja juz jedna noga w pizamce
na razie prosze sie zaopatrzec w zakwas na mace zytniej- najlepiej pojsc po prosbie ze sloikiem typu twist-off do najblizszej piekarni. Taki zakwas powinien postac ze 4-5 dni do osiagniecia " mocy uzytkowej".Bardziej ambitnym polecam wykonac taki zakwas samemu- ale to niezbyt wychodzi, czyli"cinzko jest", choc sprobowac mozna Opisy wykonania sa np.w google.
0 x
nie bierz zycia zbyt powaznie. I tak nie wyjdziesz z niego z zyciem:-))
- goratha
- Posty: 1097
- Rejestracja: środa 16 sty 2013, 20:03
- x 21
- Podziękował: 1117 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2667 razy
Re: Jedzenie ma znaczenie
przepis na chleb zytni:
skladniki:
1 szklanka ziaren slonecznika
1 szkl.siemienia lnianego
1 szkl otrebow pszennych[zmieszane z sezamem i nasionami dyni, w dowolnych proporcjach]
1 szkl. platkow owsianych
4 lyzeczki soli morskiej[ lub himalajskiej ]
3,5 szkl maki zytniej pierwszego przemialu]
3 szkl. maki zytniej
wszystko nalezy wymieszac [ najlepiej w duzym garnku] i dodac zaczyn zytni[okolo pol sloika 0,5l twist -off].Wymieszac i dolewac mieszajac 1 l zimnej wody + 1 szklanke. Wymieszac , ciasto powinno byc geste- by to uzyskac mozna dodac jeszcze troszke maki- lub wczesniej dolac mniej wody niz ta 1 szkl .Z tego ciasta odkladam ok 2/3 sloika na nastepny chlebek. W lodowce, koniecznie, moze stac do 3 tyg bez utraty mocy, nastepny chlebek mozna piec po ok tygodniu .
Ta ilosc ciasta wystarcza na 2 foremki[ typu keksowego, rozmiar wewnetrzny 30x11cm],przed wlozeniem ciasta lyzka[ bo geste] okladam foremke papierem do pieczenia Jan niezbedny[ inne papiery przylepiaja sie do goracego chlebka na amen i nie dadza sie potem zedrzec, wypraktykowalam ] Wierzch obu ciast posypuje dosc obficie nasionami czarnuszki i przyklepuje lyzka. Potem zostawiam na minimum 10 godz ,[ czasem 24 godz jak nie moge wczesniej upiec] do wyrosniecia. Potem wkladam do nagrzanego piekarnika do 170-180*C z termoobiegiem i pieke ok 1 godz, 30 min. Stan upieczenia sprawdzam patyczkiem - jak sie wyjety z chlebka patyzek nie maze ciastem- to juz nalezy wylaczyc . Potem taki goracy wyjmuje z piekarnika , przewracam foremki i zdejmuje papier.
a potem ....- kraze kolo tego chleba jak sep i czekam az troszke wystygnie, zeby sobie taka ciepla kromeczke posmarowac maselkiem, nie szkodzi ze sie zaraz roztapia- i rozkoszowac sie ta pysznota . A jaki zapach
skladniki:
1 szklanka ziaren slonecznika
1 szkl.siemienia lnianego
1 szkl otrebow pszennych[zmieszane z sezamem i nasionami dyni, w dowolnych proporcjach]
1 szkl. platkow owsianych
4 lyzeczki soli morskiej[ lub himalajskiej ]
3,5 szkl maki zytniej pierwszego przemialu]
3 szkl. maki zytniej
wszystko nalezy wymieszac [ najlepiej w duzym garnku] i dodac zaczyn zytni[okolo pol sloika 0,5l twist -off].Wymieszac i dolewac mieszajac 1 l zimnej wody + 1 szklanke. Wymieszac , ciasto powinno byc geste- by to uzyskac mozna dodac jeszcze troszke maki- lub wczesniej dolac mniej wody niz ta 1 szkl .Z tego ciasta odkladam ok 2/3 sloika na nastepny chlebek. W lodowce, koniecznie, moze stac do 3 tyg bez utraty mocy, nastepny chlebek mozna piec po ok tygodniu .
Ta ilosc ciasta wystarcza na 2 foremki[ typu keksowego, rozmiar wewnetrzny 30x11cm],przed wlozeniem ciasta lyzka[ bo geste] okladam foremke papierem do pieczenia Jan niezbedny[ inne papiery przylepiaja sie do goracego chlebka na amen i nie dadza sie potem zedrzec, wypraktykowalam ] Wierzch obu ciast posypuje dosc obficie nasionami czarnuszki i przyklepuje lyzka. Potem zostawiam na minimum 10 godz ,[ czasem 24 godz jak nie moge wczesniej upiec] do wyrosniecia. Potem wkladam do nagrzanego piekarnika do 170-180*C z termoobiegiem i pieke ok 1 godz, 30 min. Stan upieczenia sprawdzam patyczkiem - jak sie wyjety z chlebka patyzek nie maze ciastem- to juz nalezy wylaczyc . Potem taki goracy wyjmuje z piekarnika , przewracam foremki i zdejmuje papier.
a potem ....- kraze kolo tego chleba jak sep i czekam az troszke wystygnie, zeby sobie taka ciepla kromeczke posmarowac maselkiem, nie szkodzi ze sie zaraz roztapia- i rozkoszowac sie ta pysznota . A jaki zapach
0 x
nie bierz zycia zbyt powaznie. I tak nie wyjdziesz z niego z zyciem:-))
-
- x 129
Re: Jedzenie ma znaczenie
To wypadałoby dołączyć przepis na zakwas do tego chlebka.
http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/jak-zrobic-zakwas
1. Dawniej robiono zakwas wlewając letnia wodę do glinianego garnka z mąką żytnią i tą dość rzadką mieszaninę pozostawiano na 3 dni. Po gruntownym rozmieszaniu dodawano świeżą porcje maki i wody i po odstawieniu jeszcze na 24 godziny powstawał zakwas.
2. Inna równie stara metoda mówi, ze należy mąkę i wodę dodawać porcjami, co 24 godziny. Garść mąki, najlepiej razowej, mniej więcej 100g mieszamy gruntownie z letnią wodą, aby otrzymać dość gęstą papką konsystencji ciasta na racuchy, bądź kwaśnej śmietany. To wszystko zostawiamy w cieple (optymalnie byłoby w pobliżu grzejnika). Co 12 godzin dobrze jest tę papkę dokładnie wymieszać, tak, aby pokazały się pęcherzyki powietrza, znowu przykryć i odstawić w spokoju. Każdego dnia dodawać garść mąki i trochę wody, do uzyskania konsystencji jak wyżej i tak przez 4-5 dni.
Optymalna temperatura do rozwoju zakwasu to miedzy 25° a 30° C. W niższej zakwaszanie trwa dłużej, czasami zupełnie się nie udaje; w wyższej zaś fermentacja jest zazwyczaj wstrzymana.
Świeżo wyhodowany zakwas używamy od razu do upieczenia pierwszego chleba, zostawiając małą ilość (50-100g) która będzie naszym "starterem" albo mówiąc po polsku zaczątkiem do następnych wypieków.
http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/jak-zrobic-zakwas
0 x
- abcd
- Posty: 5651
- Rejestracja: środa 17 wrz 2014, 20:13
- x 372
- x 241
- Podziękował: 30572 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9105 razy
Re: Jedzenie ma znaczenie
A może wydzielić te posty o swojskim chlebie jako osobny temat i będziemy tam zamieszczać swoje doświadczenia i przepisy?
0 x
Gdzie rodzi się wiara, tam umiera mózg.
- abcd
- Posty: 5651
- Rejestracja: środa 17 wrz 2014, 20:13
- x 372
- x 241
- Podziękował: 30572 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9105 razy
Re: Pieczywo - jakie najzdrowsze?
Pozwoliłem sobie na skopiowanie przepisu na chleb własnej produkcji, wg przepisu >grety<:
viewtopic.php?f=16&t=167&start=425#p42866greta pisze:Witam serdecznie,
przepis na chlebek jest nastepujacy:
5 jajek
1/2 szklanki oleju kokosowego
1 szklanka maki kokosowej
2 lyzki miodu
1/2 lyzeczki soli
piec 45 min w temp.170stopni.
Robiac ciasto na chlebek trzeba na koniec dolac wody,bo maka kokosowa ma to do siebie,ze w polaczeniu z innymi skladnikami pecznieje.Dlatego ja,jak juz zrobie ciasto dolewam wody,zeby byla to konsystencja nie wodnista ale ciasta.
Make kokosowa kupuje w sklepie ze zdrowa zywnoscia.Za pol kg place 15 zl.
Chlebek jest troszke slodkawy,dlatego nie smaruje go niczym,bo smarowidlem jest juz olej kokosowy.Po prostu herbatka i chlebek.
Moim bliskim bardzo smakuje i jest on musze powiedziec,syty.
Przede wszystkim produkt bezglutenowy,smaczny i zdrowy.
Polecam wszystkim
Pozdrawiam serdecznie.Greta
0 x
Gdzie rodzi się wiara, tam umiera mózg.
- grzegorzadam
- Moderator
- Posty: 13131
- Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
- x 108
- x 696
- Podziękował: 30184 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19679 razy
Re: Pieczywo - jakie najzdrowsze?
Chleb bananowy
Paleo Banana Bread
Składniki
4 banany, rozgniecione (mogą być żółte)
4 jaja
140 g masło migdałowe, słonecznikowe, macadamia
4 łyżki masło lub olej kokosowy
75 g mąka kokosowa lub macadamia
1 łyżka cynamon
1 łyżka proszek do pieczenia
1 łyżeczka wanilia
odrobina soli morskiej lub himalajskiej
Instrukcja
Wymieszaj dobrze banany, jaja, masło
Dodaj mąkę kokosową, cynamon, proszek, wanilię i sól, dobrze wymieszaj
Przenieś do formy silikonowej, wyrównaj (albo na natłuszczoną blachę chlebową)
Piec w temp. 160oC przez 55-60 minut, patyczek ma wyjść suchy.
Tłumaczenie/skrót na podstawie: http://betterbreads.net/
pozdrawiam
0 x
życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło