Witam wszystkich użytkowników tego forum
17.03.23
Forum przeżyło dziś dużą próbę ataku hakerskiego. Atak był przeprowadzony z USA z wielu numerów IP jednocześnie. Musiałem zablokować forum na ca pół godziny, ale to niewiele dało. jedynie kilkukrotne wylogowanie wszystkich gości jednocześnie dało pożądany efekt.
Sprawdził się też nasz elastyczny hosting, który mimo 20 krotnego przekroczenia zamówionej mocy procesora nie blokował strony, tylko dawał opóźnienie w ładowaniu stron ok. 1 sekundy.
Tutaj prośba do wszystkich gości: BARDZO PROSZĘ o zamykanie naszej strony po zakończeniu przeglądania i otwieranie jej ponownie z pamięci przeglądarki, gdy ponownie nas odwiedzicie. Przy włączonych jednocześnie 200 - 300 przeglądarek gości, jest wręcz niemożliwe zidentyfikowanie i zablokowanie intruzów. Bardzo proszę o zrozumienie, bo ma to na celu umożliwienie wam przeglądania forum bez przeszkód.
25.10.22
Kolega @janusz nie jest już administratorem tego forum i jest zablokowany na czas nieokreślony.
Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
/blueray21Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
Ze swojej strony proszę, aby unikać generowania i propagowania wszelkich form nienawiści, takie posty będą w najlepszym wypadku lądowały w koszu.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.
Pozdrawiam wszystkich i nieustająco życzę zdrowia, bo idą trudne czasy.
/blueray21
W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum
To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.
Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.
/blueray21
Pieczywo - jakie najzdrowsze?
- Kiszka
- Posty: 1163
- Rejestracja: niedziela 26 lut 2017, 19:24
- x 22
- x 57
- Podziękował: 2675 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1203 razy
Re: Pieczywo - jakie najzdrowsze?
czekamy czekamy
powiedz jeszcze czym mielesz ziarno. bo mi w głowie już się kluje jakiś pomysł o młynku, najlepiej taki z żarnem kordunowo - ceramicznym i cały drewniany
mąki typu 3000 tam gdzie kupuje nie ma ale podejrzewam, że to całkiem już chyba tylko ziarno połamane
jak sobie już kiedyś zmaterializuje marzenie to wtedy pewnie i będzie typ 3000
powiedz jeszcze czym mielesz ziarno. bo mi w głowie już się kluje jakiś pomysł o młynku, najlepiej taki z żarnem kordunowo - ceramicznym i cały drewniany
mąki typu 3000 tam gdzie kupuje nie ma ale podejrzewam, że to całkiem już chyba tylko ziarno połamane
jak sobie już kiedyś zmaterializuje marzenie to wtedy pewnie i będzie typ 3000
0 x
Czołem Wielkiej i wolnej Polsce!
-
- Posty: 342
- Rejestracja: czwartek 16 lut 2017, 21:46
- x 321
- x 34
- Podziękował: 1075 razy
- Otrzymał podziękowanie: 609 razy
Re: Pieczywo - jakie najzdrowsze?
Witam.
Dokładnie tak młynek ręczny,kamień korundowy
http://www.biolada.pl/oferta/310-mlynek ... anual.html?
jednak dzisiaj kupiłbym do mocowania na stałe,żyto jest twarde i trzeba silnie trzymać,zaleta można wszędzie mielić ,jeśli elektryczny powinien mieć jak najniższe obroty.Mąki typ 3000=pełny przemiał nie widziałem żeby można kupić,po co kupować drogą mąkę która może być i parę miesięcy stara czyli mało wartościowa i być może "z wkładką mięsną"
Najdłużej żyjący lud na świecie=hunzowie mielą orkisz przed każdym posiłkiem,ja taki dokładny nie jestem,ale raz w tygodniu mielę i wiem co se zjem ,ale z żytem też jest oszustwo,jedyny dystrybutor w kraju po pierwszym super towarze=25 kg. worek,przysłali plewy i kupę pustego ziarna,więc ich olałem i przywiozłem z Reichu,koszty mniej więcej to co u nas,towar super.
kiedyś upiekłem w naszym kominku(ma ceramiczny piekarnik),to było coś wyjątkowego,ale żona nie chce,bo się boi że spalę,w rzeczy samej nie jest to łatwa sprawa,ale dla mnie nie ma problemu
Nawiązując do filmu Tadzika Rolnika,posiadam też kocioł rakietowy,własnej konstrukcji,tak pracuje
https://www.youtube.com/watch?v=MN_3q5MRg54
Pozdrawiam.
Dokładnie tak młynek ręczny,kamień korundowy
http://www.biolada.pl/oferta/310-mlynek ... anual.html?
jednak dzisiaj kupiłbym do mocowania na stałe,żyto jest twarde i trzeba silnie trzymać,zaleta można wszędzie mielić ,jeśli elektryczny powinien mieć jak najniższe obroty.Mąki typ 3000=pełny przemiał nie widziałem żeby można kupić,po co kupować drogą mąkę która może być i parę miesięcy stara czyli mało wartościowa i być może "z wkładką mięsną"
Najdłużej żyjący lud na świecie=hunzowie mielą orkisz przed każdym posiłkiem,ja taki dokładny nie jestem,ale raz w tygodniu mielę i wiem co se zjem ,ale z żytem też jest oszustwo,jedyny dystrybutor w kraju po pierwszym super towarze=25 kg. worek,przysłali plewy i kupę pustego ziarna,więc ich olałem i przywiozłem z Reichu,koszty mniej więcej to co u nas,towar super.
kiedyś upiekłem w naszym kominku(ma ceramiczny piekarnik),to było coś wyjątkowego,ale żona nie chce,bo się boi że spalę,w rzeczy samej nie jest to łatwa sprawa,ale dla mnie nie ma problemu
Nawiązując do filmu Tadzika Rolnika,posiadam też kocioł rakietowy,własnej konstrukcji,tak pracuje
https://www.youtube.com/watch?v=MN_3q5MRg54
Pozdrawiam.
0 x
-
- Posty: 342
- Rejestracja: czwartek 16 lut 2017, 21:46
- x 321
- x 34
- Podziękował: 1075 razy
- Otrzymał podziękowanie: 609 razy
Re: Pieczywo - jakie najzdrowsze?
Witam.
chleb zrobiony,zdjęcia tysz ale nie umiem wkleić=zrobione aparatem,za duże pliki po kilka MB,trzeba powtórzyć komórką za tydzień,czy można by to jakoś inaczej wstawić,kiepski informatyk ze mnie
Pozdrawiam.
chleb zrobiony,zdjęcia tysz ale nie umiem wkleić=zrobione aparatem,za duże pliki po kilka MB,trzeba powtórzyć komórką za tydzień,czy można by to jakoś inaczej wstawić,kiepski informatyk ze mnie
Pozdrawiam.
0 x
- Kiszka
- Posty: 1163
- Rejestracja: niedziela 26 lut 2017, 19:24
- x 22
- x 57
- Podziękował: 2675 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1203 razy
Re: Pieczywo - jakie najzdrowsze?
zmniejszyć sobie programem PhotoPhiltre i już do odpowiedniego rozmiaru.
czekamy na zdjęcia chlebka
czekamy na zdjęcia chlebka
0 x
Czołem Wielkiej i wolnej Polsce!
-
- Posty: 342
- Rejestracja: czwartek 16 lut 2017, 21:46
- x 321
- x 34
- Podziękował: 1075 razy
- Otrzymał podziękowanie: 609 razy
Re: Pieczywo - jakie najzdrowsze?
Zakwas zrobiony w listopadzie 2016 ale tylko dlatego że pierwszy z wiosny tegoż roku żonka trochę podgotowała w piekarniku=nie chciał zaskoczyć zakwas trzeba zrobić z mąki 2000 i zmielonej,przepis jest w necie,z samej zmielonej nie chciał zaskoczyć,za ciężka mąka,być może trzeba doświadczalnie wypróbować,a później już tylko dokarmianie mąką 2000(2 łyżki),ważne żeby trzymać w lodówce kiedy niepotrzebny,następnie wyjąć dzień przed wypiekiem,dokarmić i trzymać w temp 22-24 st.,u mnie stoi wtedy w łazience ,kiedy temp. za niska nie chce ruszyć
do chleba dodajemy ziarenka lnu,dyni,słonecznika,czarnuszka,sól himalajska,posypany płatkami owsianymi
do chleba dodajemy ziarenka lnu,dyni,słonecznika,czarnuszka,sól himalajska,posypany płatkami owsianymi
0 x
- Kiszka
- Posty: 1163
- Rejestracja: niedziela 26 lut 2017, 19:24
- x 22
- x 57
- Podziękował: 2675 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1203 razy
Re: Pieczywo - jakie najzdrowsze?
dzięki za info. mi właśnie zakwas ten na którym ostatnio piekłem spleśniał prawdopodobnie przez to że był już zbyt żarłoczny a ja go nie dokarmiłem w porę. nie był trzymany w lodówce i tu też jest moja wina
znów muszę nastawić nowy zakwas tylko zastanawiam się jak to zrobić : czyli normalnie jak poprzedni nowy zakwas do nabrania mocy ze 5 dni dokarmianie i potem pieczenie i po pieczeniu do lodówki to co zostało czy ze 3 dni dokarmianie i potem do lodówki i przed pieczeniem około doby wyjąć z lodówki i dokarmić i piec.
uczę się na własnych błędach bo robię te całe wypieki pierwszy raz
znów muszę nastawić nowy zakwas tylko zastanawiam się jak to zrobić : czyli normalnie jak poprzedni nowy zakwas do nabrania mocy ze 5 dni dokarmianie i potem pieczenie i po pieczeniu do lodówki to co zostało czy ze 3 dni dokarmianie i potem do lodówki i przed pieczeniem około doby wyjąć z lodówki i dokarmić i piec.
uczę się na własnych błędach bo robię te całe wypieki pierwszy raz
0 x
Czołem Wielkiej i wolnej Polsce!
-
- Posty: 342
- Rejestracja: czwartek 16 lut 2017, 21:46
- x 321
- x 34
- Podziękował: 1075 razy
- Otrzymał podziękowanie: 609 razy
Re: Pieczywo - jakie najzdrowsze?
tak zrób jak poprzednio,ale lepiej do"nabrania mocy" 7 dni,trzymaj w lodówce dokarm dzień przed wypiekiem i pozostaw w ciepłym jak pisałem
pleśń może również powstać jeśli go dobrze nie przemieszasz,bądź szczelnie zamkniesz w słoiku,trzymamy w małym słoiczku nie zakręcamy dekla
pozdrawiam.
pleśń może również powstać jeśli go dobrze nie przemieszasz,bądź szczelnie zamkniesz w słoiku,trzymamy w małym słoiczku nie zakręcamy dekla
pozdrawiam.
0 x
- Jancio
- Posty: 899
- Rejestracja: wtorek 16 sie 2016, 18:18
- x 2
- x 47
- Podziękował: 639 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1085 razy
Re: Witamina C - niedoceniony uzdrawiacz
POzwole sobie mieć ciut inne zdanie. chleb na zakwasie to tez drożdże Podobnie jak i te z kiszonej własnoręcznie kapusty jak i te z probiotykó . OD siebie polecam zastąpić schabowego w panierce smażonego na oleju na karkówkę saute ,albo smażoną na smalczyku, albo upieczona na grillu najlepiej elektrycznym. I tańsza i zdrowsza bo z tłuszczem
0 x
Podążając za stadem podążasz za dupkami.
Warto być przyzwoitym
Warto być przyzwoitym
-
- Posty: 342
- Rejestracja: czwartek 16 lut 2017, 21:46
- x 321
- x 34
- Podziękował: 1075 razy
- Otrzymał podziękowanie: 609 razy
Re: Pieczywo - jakie najzdrowsze?
jancio szukaj gdzie chcesz wszędzie to samo
https://www.olgasmile.com/chleb-na-zakw ... dzach.html
http://zielonyszlak.com.pl/zdrowe-zywie ... a-zakwasie
zakwas owszem zawiera drożdże ale mało i dzikie=swojskie,nie mutanty,przede wszystkim to znakomity konserwant=kwas mlekowy,dlatego możesz i tydzień spożywać i świeży i pleśni brak,z czasem sam wyschnie na kamień i pleśni dalej brak,spróbuj z kupnym
tu masz coś na temat
https://www.vismaya-maitreya.pl/teorie_ ... rawda.html
zwróć uwagę na L-cysteinę(E920),to włosy ludzkie pozamiatane w chińskich(i nie tylko) salonach fryzjerskich i później wyczyszczone,super smakołyk mniam,mniam
to nie żart,niedawno była afera w prasie niemieckiej,pewnie kogoś zwolnili na wyższym stanowisku to sypnął prawdą, jak to przeważnie bywa
alkoholu też przez drożdże nie spożywam,ale to już opowiadałem w innym wątku
https://www.olgasmile.com/chleb-na-zakw ... dzach.html
http://zielonyszlak.com.pl/zdrowe-zywie ... a-zakwasie
zakwas owszem zawiera drożdże ale mało i dzikie=swojskie,nie mutanty,przede wszystkim to znakomity konserwant=kwas mlekowy,dlatego możesz i tydzień spożywać i świeży i pleśni brak,z czasem sam wyschnie na kamień i pleśni dalej brak,spróbuj z kupnym
tu masz coś na temat
https://www.vismaya-maitreya.pl/teorie_ ... rawda.html
zwróć uwagę na L-cysteinę(E920),to włosy ludzkie pozamiatane w chińskich(i nie tylko) salonach fryzjerskich i później wyczyszczone,super smakołyk mniam,mniam
to nie żart,niedawno była afera w prasie niemieckiej,pewnie kogoś zwolnili na wyższym stanowisku to sypnął prawdą, jak to przeważnie bywa
alkoholu też przez drożdże nie spożywam,ale to już opowiadałem w innym wątku
0 x
- Jancio
- Posty: 899
- Rejestracja: wtorek 16 sie 2016, 18:18
- x 2
- x 47
- Podziękował: 639 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1085 razy
Re: Pieczywo - jakie najzdrowsze?
Zakwas zawiera drożdże i tu się zgadzamy Mało czy duzo jak w sam raz bo one się namnażają jak ciasto rośnie, a jak nieurosnie to zakalec napalec W chlebie nie jest problem w drożdżach bo te babuni to hodowlane szczepy a te z zakwasu to dzikie ze zboża, ale oba gatunki są drożdżami kwasu mlekowego. W chlebie problem to maka i spulchniacze czyli wszelkie chleby i bułki dmuchane Tak się zastanawiam które włosy są gorsze ludzkie w cysteinie czy owcze( lanolina i wit D)
Zakwasu nie trzeba robić z maki 2000.1600 tez jest doskonała a zmieszana z 700 jest super Z 2000 to wyjdzie jedynie dobry pumpernikiel Zakwas można trzymać w lodówce do kilku miesięcy, ale można i zasuszyć w dzieży. Jaka grubość mąki mieszamy to zależy jaki chlebek chcemy uzyskać. Jak damy drobniej mieloną make żytnia 707-500 to uzyskamy jasny chlebek tzw pytlowy im będziemy dawali grubsza mąkę to chlebek będzie ciemniejszy az do 2000 i pumpernikla.kupfer pisze: ↑poniedziałek 05 lut 2018, 21:48zakwas trzeba zrobić z mąki 2000 i zmielonej,przepis jest w necie,z samej zmielonej nie chciał zaskoczyć,za ciężka mąka,być może trzeba doświadczalnie wypróbować,a później już tylko dokarmianie mąką 2000(2 łyżki),ważne żeby trzymać w lodówce kiedy niepotrzebny,następnie wyjąć dzień przed wypiekiem,dokarmić i trzymać w temp 22-24 st.,u mnie stoi wtedy w łazience ,kiedy temp. za niska nie chce ruszyć
do chleba dodajemy ziarenka lnu,dyni,słonecznika,czarnuszka,sól himalajska,posypany płatkami owsianymi
0 x
Podążając za stadem podążasz za dupkami.
Warto być przyzwoitym
Warto być przyzwoitym
- Kiszka
- Posty: 1163
- Rejestracja: niedziela 26 lut 2017, 19:24
- x 22
- x 57
- Podziękował: 2675 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1203 razy
Re: Pieczywo - jakie najzdrowsze?
szkoły są różne. każdy ma swój sposób, ważne żeby chleb wyszedł i bym pyszny
wyżej umieściłem filmiki z Panem Rolnikiem. pooglądać sobie proszę i tam fajnie i prosto wyjaśnia co i jak.
problemem nie drożdże tym bardziej dzikie tylko nowoczesne mąki z glifosatem.
wyżej umieściłem filmiki z Panem Rolnikiem. pooglądać sobie proszę i tam fajnie i prosto wyjaśnia co i jak.
problemem nie drożdże tym bardziej dzikie tylko nowoczesne mąki z glifosatem.
0 x
Czołem Wielkiej i wolnej Polsce!
-
- Posty: 342
- Rejestracja: czwartek 16 lut 2017, 21:46
- x 321
- x 34
- Podziękował: 1075 razy
- Otrzymał podziękowanie: 609 razy
Re: Pieczywo - jakie najzdrowsze?
jancio w teorii jesteś mocny
zastanów się dlaczego nie używam "super mąki 700"(takiej nie ma,jest ale 720),tylko mielę sam żyto ręcznie
weź od razu 580 dodaj drożdży to ci zawsze wyjdzie
kiszka,nie drożdże są największym problemem tylko cała masa chemii,jeśli masz możliwość zobacz co w większej piekarni zalega w magazynie
zastanów się dlaczego nie używam "super mąki 700"(takiej nie ma,jest ale 720),tylko mielę sam żyto ręcznie
weź od razu 580 dodaj drożdży to ci zawsze wyjdzie
kiszka,nie drożdże są największym problemem tylko cała masa chemii,jeśli masz możliwość zobacz co w większej piekarni zalega w magazynie
0 x
- Kiszka
- Posty: 1163
- Rejestracja: niedziela 26 lut 2017, 19:24
- x 22
- x 57
- Podziękował: 2675 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1203 razy
Re: Pieczywo - jakie najzdrowsze?
no napisałem, że drożdże nie są problemem tylko nowoczesna zboże i glifosat no i ulepszacze jak wspomniałeś
0 x
Czołem Wielkiej i wolnej Polsce!
- Jancio
- Posty: 899
- Rejestracja: wtorek 16 sie 2016, 18:18
- x 2
- x 47
- Podziękował: 639 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1085 razy
Re: Pieczywo - jakie najzdrowsze?
Dziękuję ale i w praktyce. Żytni chleb piekłem sam kilka lat, od wakacji nie piekę i nie jem. Maka ma taka grubość mielenia jakie maja żarna w młynie czy ma 700 czy 720 to szczególik bez znaczenia meritum. W moim sklepie mówili że maka 700, ale była jeszcze 1400,1600 i 2000
0 x
Podążając za stadem podążasz za dupkami.
Warto być przyzwoitym
Warto być przyzwoitym
-
- Posty: 342
- Rejestracja: czwartek 16 lut 2017, 21:46
- x 321
- x 34
- Podziękował: 1075 razy
- Otrzymał podziękowanie: 609 razy
Re: Pieczywo - jakie najzdrowsze?
obstawiam jednak na teoretyka
typ mąki kolego to nic innego jak pozostałość procentowa popiołu po spaleniu wysokiej temp.,czym więcej popiołu=więcej minerałów(są niepalne),tym wyższy numer,oczywiście wskaźnik uśredniony
https://kuchnia.wp.pl/co-oznacza-typ-ma ... 984876161a
http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,8 ... o_ich.html
https://pl.wikipedia.org/wiki/M%C4%85ka
pozdrawiam.
typ mąki kolego to nic innego jak pozostałość procentowa popiołu po spaleniu wysokiej temp.,czym więcej popiołu=więcej minerałów(są niepalne),tym wyższy numer,oczywiście wskaźnik uśredniony
https://kuchnia.wp.pl/co-oznacza-typ-ma ... 984876161a
http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,8 ... o_ich.html
https://pl.wikipedia.org/wiki/M%C4%85ka
pozdrawiam.
0 x
- Jancio
- Posty: 899
- Rejestracja: wtorek 16 sie 2016, 18:18
- x 2
- x 47
- Podziękował: 639 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1085 razy
Re: Pieczywo - jakie najzdrowsze?
Kazdy sadzi według siebie Zawartość popiołu jest ważna dla technologów opracowujących nowe produkty. Mnie uczyła gospodyni, która tą wiedzę powzięła od swojej matki ta od swojej. i podobnie jak piekarz patrzyła na grubość rozdrobnienia maki a nie na zawartość popiołu. Byłem tez kilka razy w różnych młynach i widziałem jak to się robi. Ciekawi mnie jak stary młynarz określał poziom tego popiołu w mące Podałeś link a tam jest to samo napisane
Wiki podaje to jeszcze prościejProdukcja mąki polega na rozdrobnieniu ziarna. Od stopnia jego zmielenia i oczyszczenia zależy późniejszy rodzaj oraz typ produktu. – Wyróżnia się przemiał razowy, do którego przechodzą wszystkie składniki ziarna, czyli bielmo oraz łuski, zwane otrębami. Przemiał wyciągowy polega natomiast na rozdrobieniu ziarna i oddzieleniu cząstek okrywy owocowo-nasiennej od bielma
Ziarno wsypywane między kamienie młyńskie ulega stopniowemu starciu, najpierw ściera się skórka (łupina nasienna), później warstwa aleuronowa (białkowa) na koniec ściera się warstwa skrobiowa. Młynarz ma do dyspozycji sita i kanały kierujące mlewo do worków lub do kolejnego zmielenia. Ziarno jest wsypywane na górze a produkty są odbierane na dole. Do kolejnego zmielenia półprodukt jest ponownie podnoszony na górę. Transport w kanałach odbywa się za pomocą przenośników mechanicznych, lub pneumatycznie, w młynach nowoczesnych. Dzięki odpowiedniej regulacji, w zależności od liczby przemiałów można uzyskać mąkę razową, białą różnych typów, np. 500 lub kaszę mannę. Ważną częścią młyna jest system aspiracyjny, który ma za zadanie usuwanie pyłów oraz chłodzenie rozdrabnianego mlewa i maszyn mielących (duże zagęszczenie pyłu grozi eksplozją).
0 x
Podążając za stadem podążasz za dupkami.
Warto być przyzwoitym
Warto być przyzwoitym
-
- Posty: 342
- Rejestracja: czwartek 16 lut 2017, 21:46
- x 321
- x 34
- Podziękował: 1075 razy
- Otrzymał podziękowanie: 609 razy
Re: Pieczywo - jakie najzdrowsze?
jancio wyluzuj z ta mąką,jeśli mieliłeś kiedykolwiek to wiesz że grubość mielenia zależy tylko wyłącznie od docisku kamieni
a typy mąki mają ogromne znaczenie dla naszego zdrowia,ja mam najwięcej popiołu i tym lepiej dla mnie
ile faktycznie jest, trzeba by w kotle spalić i zważyć,na pewno jest powyżej 3000 mg./100 g. mąki=typ 3000
pomyśl po co czyścić i wybielić mąkę i jeszcze ją sporą taniej sprzedać niż tą z pełnego przemiału
w tym jest jakiś cel
a typy mąki mają ogromne znaczenie dla naszego zdrowia,ja mam najwięcej popiołu i tym lepiej dla mnie
ile faktycznie jest, trzeba by w kotle spalić i zważyć,na pewno jest powyżej 3000 mg./100 g. mąki=typ 3000
pomyśl po co czyścić i wybielić mąkę i jeszcze ją sporą taniej sprzedać niż tą z pełnego przemiału
w tym jest jakiś cel
0 x
- Kiszka
- Posty: 1163
- Rejestracja: niedziela 26 lut 2017, 19:24
- x 22
- x 57
- Podziękował: 2675 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1203 razy
Re: Pieczywo - jakie najzdrowsze?
dla odmiany nagotowałem sobie orkiszu - całe ziarno- i będę szamał z jajcem i ogórasem kiszonym
chyba tak najlepiej bo wszystko co najlepsze zostało w ziarenku
chyba tak najlepiej bo wszystko co najlepsze zostało w ziarenku
0 x
Czołem Wielkiej i wolnej Polsce!
- songo70
- Administrator
- Posty: 16907
- Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
- Lokalizacja: Carlton
- x 1085
- x 540
- Podziękował: 17150 razy
- Otrzymał podziękowanie: 24207 razy
Re: Pieczywo - jakie najzdrowsze?
0 x
"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować
Prawdy nie da się wykasować
- songo70
- Administrator
- Posty: 16907
- Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
- Lokalizacja: Carlton
- x 1085
- x 540
- Podziękował: 17150 razy
- Otrzymał podziękowanie: 24207 razy
Re: Pieczywo - jakie najzdrowsze?
0 x
"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować
Prawdy nie da się wykasować
-
- Posty: 7191
- Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
- x 95
- x 179
- Podziękował: 4035 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11142 razy
Re: Pieczywo - jakie najzdrowsze?
WRZESIEŃ 22, 2014 by MAUD
Some kind of monster … lektyna WGA
https://eternityandfingerprints.wordpre ... ktyna-wga/
Some kind of monster … lektyna WGA
https://eternityandfingerprints.wordpre ... ktyna-wga/
0 x
- songo70
- Administrator
- Posty: 16907
- Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
- Lokalizacja: Carlton
- x 1085
- x 540
- Podziękował: 17150 razy
- Otrzymał podziękowanie: 24207 razy
Re: Pieczywo - jakie najzdrowsze?
0 x
"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować
Prawdy nie da się wykasować