Witam wszystkich użytkowników tego forum

17.03.23
Forum przeżyło dziś dużą próbę ataku hakerskiego. Atak był przeprowadzony z USA z wielu numerów IP jednocześnie. Musiałem zablokować forum na ca pół godziny, ale to niewiele dało. jedynie kilkukrotne wylogowanie wszystkich gości jednocześnie dało pożądany efekt.
Sprawdził się też nasz elastyczny hosting, który mimo 20 krotnego przekroczenia zamówionej mocy procesora nie blokował strony, tylko dawał opóźnienie w ładowaniu stron ok. 1 sekundy.
Tutaj prośba do wszystkich gości: BARDZO PROSZĘ o zamykanie naszej strony po zakończeniu przeglądania i otwieranie jej ponownie z pamięci przeglądarki, gdy ponownie nas odwiedzicie. Przy włączonych jednocześnie 200 - 300 przeglądarek gości, jest wręcz niemożliwe zidentyfikowanie i zablokowanie intruzów. Bardzo proszę o zrozumienie, bo ma to na celu umożliwienie wam przeglądania forum bez przeszkód.

25.10.22
Kolega @janusz nie jest już administratorem tego forum i jest zablokowany na czas nieokreślony.
Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
/blueray21

Ze swojej strony proszę, aby unikać generowania i propagowania wszelkich form nienawiści, takie posty będą w najlepszym wypadku lądowały w koszu.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.

Pozdrawiam wszystkich i nieustająco życzę zdrowia, bo idą trudne czasy.

/blueray21

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.


/blueray21

Orkisz - cudowne zboże ?

pawelz
Posty: 390
Rejestracja: poniedziałek 08 maja 2017, 14:29
x 4
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowanie: 136 razy

Orkisz - cudowne zboże ?

Nieprzeczytany post autor: pawelz » niedziela 24 lut 2019, 23:11

Orkisz ponoć ma prawie cudowne właściwości. Jako jedyne ze zbóż jest ponoć przyswajane przez organizm w 100%. Tylko to musi być ponoć jedna z 5 odmian aby miała te właściwości lecznicze:

Artykuł ze strony http://centrum-hildegarda.home.pl/pl/n/3
Od ośmiu lat obserwowałam działanie Hildegardy we współczesnym świecie. To był sierpień – 2004 roku, – kiedy w moim autorskim programie My wy Oni redakcji katolickiej TVP po raz pierwszy chciałam przybliżyć widzom niezwykłą wiedzę i dzieła benedyktynki, Hildegardy z Bingen. Byłam nią zafascynowana; kobieta, która w czasach średniowiecza konno przemierzała dziesiątki kilometrów głosząc ewangelię, skromna siostra, która napisała setki listów z napomnieniami do możnych tego świata: książąt, biskupów a nawet Papieża. Zachowało się też ok. 300 jej listów kierowanych m.in. do papieża, do Bernarda z Clairvaux, do cesarza Fryderyka Barbarossy. Hildegarda z Bingen ufundowała kilka klasztorów, a spędzając życie z mniszkami, zamkniętymi w klauzurze, dbała o ich ciągły rozwój – zachowały się też zapisy, barwnie ukazujące przezywanie świąt - Hildegarda wtedy ubierała siostry w złote habity, aby podkreślić przeżywaną radość i wielkość Boga.

Tworzyła muzykę – mistyczną, chorałową pisząc, że „Bóg jest śpiewakiem, a Boski śpiew leży u podstaw harmonii świata duchowego i materialnego”. Dziś jej muzyka przeżywa renesans - wykorzystana była między innymi w filmie „Vision” Margarethe von Trotty z 2008 r. Rolę św. Hildegardy reżyserka powierzyła w nim znakomitej aktorce Barbarze Sukowej.

W programach i reportażach ukazywałam też zainteresowanie Hildegardy z Bingen i przyrodą - była pierwszą badaczką niemieckiej fauny i flory. Dziś rosnąca popularnością cieszą się formułowane przez nią zasady medycyny naturalnej.

Właśnie hildegardową medycynę Świetnie ilustrował pierwszy „hildegardowy reportaż, który zrobiłam w …legnickim seminarium duchownym. Jest to historia prof. Marka Adaszka, byłego ojca duchownego legnickiego seminarium – Nowotwór trzustki z przerzutami, to był dla mnie wyrok. Liczne przerzuty zajmowały coraz więcej moich organów wewnętrznych – opowiadał mi kapłan



– Ostatni mój szpital, w Łodzi, i wypis na własne życzenie...Nie było już żadnej chemii, którą wolno byłoby mi podać. I wtedy jedna z sióstr pracujących w seminarium powiedziała mi o medycynie i leczeniu orkiszem i ziołami św. Hildegardy. – Znalem trochę historię życia tej świętej mistyczki, ale więcej wiedziałem o muzyce, którą tworzyła, niż o jej metodach leczenia, postanowiłem jednak skorzystać z hildegardowej medycyny. Ksiądz Marek przeszedł na dietę hildegardową, opartą na prawdziwym orkiszu i ziołach. Skutki były nieprawdopodobne – wrócił do zdrowia..

Ten właśnie odcinek My Wy Oni obejrzała babcia sześcioletniej Zosi. Dziewczynka nagle zaczęła się przeziębiać, była blada, traciła siły – dawniej żywa jak iskra – teraz nie chciała nawet jeździć na ukochanym rowerku. Zaniepokojona pani Katarzyna, mama Zosi zrobiła jej badania – i tak zaczęła się dramatyczna walka o życie dziewczynki. Diagnoza była bezlitosna – nowotwór złośliwy krwi, tylko przeszczep od niespokrewnionego dawcy może poprawić sytuację. Dziecko miało nieustannie przetaczaną krew – lekarze nic więcej nie mogli zrobić.

Kiedy pani Katarzyna dowiedziała się o medycynie hildegardowej – postanowiła spróbować i –po konsultacji z terapeutą medycyny hildegardowej wiedziała, co powinna zrobić. Orkisz w każdym posiłku, żadnych innych zbóż, używała też odpowiednich ziół. Zosia przez wiele tygodni przebywała na dziale hematologicznym, oczekując na przeszczep. Kiedy jej mama zaczęła podawać jej posiłki orkiszowe – po niedługim czasie wyniki dziewczynki tak się poprawiły, że lekarze odstąpili nawet od stosowania cytostatyków zwykle przygotowujących organizm do transplantacji szpiku.

Po miesiącu od przeszczepu Zosia opuściła szpital – ze stwierdzonym dobrym stanem zdrowia. Pragnę powiedzieć – opowiadała mi później mama Zosi, – że wszystkie dzieci, z którymi córeczka była na oddziale zmarły, niestety przeszczep to tylko 30 procent szans na powrót do zdrowia.

Pani Katarzyna przeszła na „hildegardowy styl życia” - dla całej rodziny piecze orkiszowy chleb, gotuje kasze i makarony z tego niezwykłego zboża, a kiedy Zosia ma katar, czy choćby zapalenie spojówek – dostaje hildegardowe specyfiki. Zosia jest silna i zdrowa – lekarze potwierdzają jej bardzo dobrą odporność.

Zagłębiając się w świat Hildegardy z Bingen poznawałam kolejne osoby wyleczone medycyną hildegardowa z ciężkich chorób –

- młodą dziewczynę, która żyła dzięki ciągłym dializom: orkisz i odpowiednie zioła zregenerowały niefunkcjonująca już nerkę, siedmioletnią Asia, której organizm był pozbawiony odporności, zakonnicę, której groziła amputacja piersi, młodego mężczyzna z wrzodami żołądka - dziś to już tysiące osób w Polsce, które wróciły do normalnego życia, rodziny i pracy – dzięki metodom leczenia wyjętym z największego dzieła św. Hildegardy „Scivias”. Podstawą leczniczej i utrzymującej w zdrowiu diety jest orkisz – pieczony z niego chleb, czy kasze lub makarony – to lecznicze zboże dziś staje się dostępne dzięki uprawom prowadzonym w kilku miejscach w Polsce.

DIETA ORKISZOWA

Dieta opiera się na prawdziwym orkiszu. Jest to hodowana od tysięcy lat roślina, która w dzisiejszych czasach praktycznie zanikła, ponieważ nie poddaje się żadnym manipulacjom genetycznym i w związku z tym nie bardzo nadaje się do przemysłowych upraw.

Zboże to ma unikatowe właściwości: jest w stu procentach przyswajane przez organizm, przywraca, jak pisze święta zakonnica: „właściwą strukturę ciała i prawidłowa krew, wywołuje też pogodny nastrój i radość w duszy”. Jeden ze składników orkiszu, –thiocyanad (rhodanid), który jest przedmiotem badań naukowców - wykazuje działanie antynowotworowe.

PRAWDZIWY ORKISZ

Znalazłam pola, na których uprawiany jest prawdziwy orkisz– podkreślam słowo „prawdziwy”, bo wiele jest w tym temacie oszustwa. Odkąd swoimi programami przyczyniłam się do „mody na orkisz” w Polsce, wiele produktów nazywa się orkiszowymi, kosztuje tak jak orkiszowe, ale nie ma nic wspólnego z prawdziwym orkiszem, posiadającym lecznicze właściwości.

Orkisz, to nie jest ani „stara odmiana pszenicy – jak uważają niektórzy, ani dzika pszenica. Orkisz, to roślina z gatunku wiechlinowatych. W ostatnich latach orkisz podlegał wielu badaniom naukowym – trzy duże sympozja: dwa na uniwersytecie w Hohenhaim, w Niemczech i jedno w Potenzy we Włoszech intensywnie zajmowały się składnikami ziarna orkiszowego i potwierdziły dane opisane przez Hildegardę: orkisz jest najbardziej wartościowym zbożem, i zawiera wszystko, czego człowiek w swojej diecie potrzebuje.

DZIALANIE ORKISZU

Orkisz optymalnie pobudza magazyn glikenu w organizmie, z czego czerpią korzyści na przykład sportowcy wyczynowi. Profesor Wolfgang Weuffen odkrył w orkiszu Rhodanid – naturalny czynnik wzrostu, który między innymi jest w stanie stymulować tworzenie komórek macierzystych. Nie istnieją w organizmie komórki, których wzrostu orkisz nie wspiera. Oprócz mięśniowych, nerwowych, rozrodczych, komórek układu immunologicznego, pobudza nawet wzrost włosów i paznokci!

Dieta oparta na orkiszu chroni przed rakiem, ponieważ rhodanid tak stabilizuje ścianki Komorek, ze substancje wywołujące raka nie są w stanie przeniknąć przez błony komórkowe.

Dzięki zastosowaniu samego orkiszu, jesteśmy w stanie pomóc pacjentom – bez względu na ich stan! W jego ziarnie zawiera się cała m mądrość hildegardowej nauki o odżywianiu, które odznacza się niezwykłą prostota.
Źródło i całość artykułu: http://centrum-hildegarda.home.pl/pl/n/3
Strona gdzie podane jest też te 5 odmian:

https://www.hildegarda.pl/orkisz
1 x



pawelz
Posty: 390
Rejestracja: poniedziałek 08 maja 2017, 14:29
x 4
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowanie: 136 razy

Re: Orkisz - cudowne zboże ?

Nieprzeczytany post autor: pawelz » poniedziałek 25 lut 2019, 12:41

Owe 5 odmian leczniczych na podstawie https://www.hildegarda.pl/orkisz to:
- Schwabenkorn
- Steiners Roter Tiroler
- Frankenkorn (Altgold x Rouquin)
- Oberkulmer Rotkorn
- Ostro
Źródło: https://www.hildegarda.pl/orkisz
0 x



pawelz
Posty: 390
Rejestracja: poniedziałek 08 maja 2017, 14:29
x 4
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowanie: 136 razy

Re: Orkisz - cudowne zboże ?

Nieprzeczytany post autor: pawelz » wtorek 05 mar 2019, 11:45

Prawdziwe odmiany orkiszu i odmiany pseudorokiszu na podstawie strony https://orvita.pl/pl/content/39-orkisz- ... udo-orkisz
Obecnie do starych odmian należą:

Oberkulmer Rotkorn (Górnokulmskie czerwone ziarno)

Roter Tiroler

Altgold-Rotkorn

Baulaender Spelz

Neuegg-Weisskorn

Ostro (połączenie Oberculmer Rotkorn i Roter Tiroler)

Frankenkorn

Schwabenkorn

Pseudo-orkisz (orkisz krzyżowany z pszenicą, który nie ma nic wspólnego ze starym ziarnem):

Rouquin

Hercule

Hubel

Lueg

Cosmos

Albin
Źródło: https://orvita.pl/pl/content/39-orkisz- ... udo-orkisz
Ja się zaopatrzyłem w orkisz na stronie orvita.pl gdzie sprzedają Oberkulmer Rotkorn. W Polsce chyba prawdziwy orkisz jest mało popularny bo jak sprawdziłem inne sklepy oferujące prawdziwy orkisz to sprowadzają go z Niemiec. Orvita.pl to mała rodzinna firma, uprawiają orkisz w Polsce. Jak dostanę przesyłkę to poinformuje o efektach po dłuższym spożywaniu. W sklepach ze zdrową żywnością widziałem płatki orkiszowe "Bio Planet". Zapytałem w firmie Bio Planet i używają odmiany Frankenkorn więc też jedna ze starych odmian. Jak patrzyłem na ceny prawdziwe płatki orkiszowe kosztują w granicach 15-18 zł za 1 kg. Jak coś jest 2 razy tańsze lub/i na opakowaniu nie ma informacji o odmianie orkiszu z jakiego są zrobione to lepiej sobie chyba darować kupno. Ja co prawda przy okazji kupiłem w hipermarkecie wczoraj paczkę ok. 400 g za ok. 4 zł aby z ciekawości sprawdzić smak ale nie ma tam żadnej informacji o odmianie orkiszu. Jedno mnie tylko zastanawia odmiana Frankenkorn jest opisana jako Frankenkorn (Altgold x Rouquin) w poście wyżej chyba oznacza to jakąś krzyżówkę ale nie jestem pewien a sam Rouquin jest na tej liście tu w tym poście opisany jako pseudoorkisz. Nie wiem o co chodzi. Ktoś może rozwiąże tą zagadkę ?
0 x



Awatar użytkownika
św.anna
Posty: 1451
Rejestracja: środa 24 sie 2016, 12:41
x 87
x 119
Podziękował: 2624 razy
Otrzymał podziękowanie: 3256 razy

Re: Orkisz - cudowne zboże ?

Nieprzeczytany post autor: św.anna » wtorek 05 mar 2019, 11:56

Dzięki Paweł za przypomnienie o orkiszu i wskazanie starych odmian.
Chyba i ja skorzystam z tego sklepu.
0 x



pawelz
Posty: 390
Rejestracja: poniedziałek 08 maja 2017, 14:29
x 4
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowanie: 136 razy

Re: Orkisz - cudowne zboże ?

Nieprzeczytany post autor: pawelz » wtorek 05 mar 2019, 13:08

Jedynym minusem polskiego orkiszu z orvita.pl jest ponoć to że firma jako mała firma nie posiada własnych młynów co może narażać na zanieczyszczenia orkiszu innym zbożem ale nie jestem specjalistą od mielenia zbóż więc nie wiem na ile to wiarygodna informacja. Niemcy ponoć mają własne młyny chodzi o firmę na G zapomniałem pełną nazwę. Z kolei niemcy ponoć mieszają różne odmiany tego starego orkiszu nie wiem w jakim celu. Ja mimo to wolę chyba ten polski orkisz. Na stronie orvita.pl można poczytać o początkach firmy, jak wyleczyła właścicielka swoją córkę prawdziwym orkiszem i to dało początek firmie. Jak znajdę artykuł o tym porównaniu polskiego orkiszu orvita.pl i niemieckiego to napiszę.
0 x



pawelz
Posty: 390
Rejestracja: poniedziałek 08 maja 2017, 14:29
x 4
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowanie: 136 razy

Re: Orkisz - cudowne zboże ?

Nieprzeczytany post autor: pawelz » wtorek 05 mar 2019, 17:53

Tu link do artykułu o porównaniu niemieckiego orkiszu Młynów Gesingen bo o tym pisałem wcześniej i polskiego orkiszu orvita.pl

https://hildegarda.edu.pl/co-jeszcze-wa ... ru-orkisz/

Ja dziś w sklepie ze zdrową żywnością nabyłem płatki orkiszowe Bio Planet czyli odmiana Frankenkorn w cenie 7,55 za 600 g więc wychodzi ok. 12 zł za kg. Płatki od Orvita.pl wychodzą w 800 g opakowaniach za ok. 15 zł/kg ale można kupić też 4 kg opakowanie za ok. 13,5 zł/kg więc Orvita wychodzi ciut drożej ale może warto przepłacić. Jak wypróbuje obie odmiany i firmy podzielę się wrażeniami. Płatki Bio Planet pochodzą z Niemiec ale czy pochodzą one z młynów Gesingen chyba nie bo znalazłem płatki pochodzące od "Stadtmuhle Geisingen" to chyba o tych młynach była mowa w artykule wyżej to Centrum Św. Hildegardy w Józefowie sprzedaje je w cenie 18,5 zł/kg za grube płatki i 17,1 zł/kg za drobne. Chyba że Bio Planet kupuje z młynów Geisingen jakieś wielkie ilości hurtowo i je przepakowuje ale nie wiem czy to ma aż tak wielkie znaczenie kto jest dostawcą tych płatków w Bio Planet.

http://centrum-hildegarda.home.pl/pl/c/ ... kiszowe/18

Poniżej link do sklepu młynów Geisingen:

https://shop.stadtmuehle-geisingen.de/s ... .asp?shop=
0 x



Awatar użytkownika
abcd
Posty: 5651
Rejestracja: środa 17 wrz 2014, 20:13
x 372
x 238
Podziękował: 30572 razy
Otrzymał podziękowanie: 9105 razy

Re: Orkisz - cudowne zboże ?

Nieprzeczytany post autor: abcd » wtorek 05 mar 2019, 18:13

Fajnie, że zająłeś się tym tematem.
Nawiasem mówiąc nasze tereny czyli Przeczpospolitej były matecznikiem wszelkich ziaren w Europie i na niemal całym świecie więc śmiem wskazywać na te nasze orkisze.
0 x


Gdzie rodzi się wiara, tam umiera mózg.

pawelz
Posty: 390
Rejestracja: poniedziałek 08 maja 2017, 14:29
x 4
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowanie: 136 razy

Re: Orkisz - cudowne zboże ?

Nieprzeczytany post autor: pawelz » wtorek 05 mar 2019, 18:24

Póki co też stawiam na polski orkisz. Tak naprawdę firma sprowadziła tą odmianę Oberkulmer Rotkorn z Niemiec i zaczęła ja uprawiać w Polsce. Firma istnieje od 1996 roku jak pamiętam więc zakładam, że zdążyli nabrać doświadczenia w uprawie i przetwórstwie. Póki co wypróbuje te płatki w kuchni i poszperam jeszcze w internecie może dowiem się czegoś nowego. Poza tym wolę wspierać polski przemysł i rolnictwo.
1 x



pawelz
Posty: 390
Rejestracja: poniedziałek 08 maja 2017, 14:29
x 4
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowanie: 136 razy

Re: Orkisz - cudowne zboże ?

Nieprzeczytany post autor: pawelz » środa 06 mar 2019, 14:21

Znalazłem kilku innych producentów płatków orkiszowych. Póki co każda firma podaje że do produkcji używa jednej z prastarych odmian.

Wczoraj na facebooku wyskoczyła mi reklama sklepu vivo.pl , mają płatki orkiszowe po niecałe 10 zł / kg, napisali mi że używają odmiany Oberkulmer Rotkorn jednak nie napisali skąd pochodzi orkisz.

Płatki orkiszowe marki Auchan w Auchan produkuje firma lestello.com.pl, która używa odmiany Franckenkorn, cena ok. 4 zł / 400 g (10 zł/kg), nie pytałem skąd pochodzi orkisz

biobabalscy.pl firma posiadająca produkty ekologiczne w tym orkiszowe nie tylko płatki ale też np. kaszę orkiszową, napisali mi, że używają obecnie odmiany Schwabenkorn, płatki mają po 4,99 zł za 300 g (ok.16,6 zł / kg)

Co do mielenia ziarna przez Orvita.pl dostałem informację, że część ziarna mielą sami a część mielenia zlecają w niewielkim młynie, który posiada jednak oddzielną "linie" dla ich ziarna aby nie było zanieczyszczeń więc te podejrzenia co do zanieczyszczeń orkiszu orvita.pl w artykule wyżej są chyba bezpodstawne lub nieaktualne.

Jak widać jest spory rozrzut w cenach od ok. 10 zł/kg (płatki Auchan, vivo.pl do ok. 18 zł/kg w Centrum św. Hildegardy w Józefowie sprzedające z młynów Geisingen z Niemiec), nie wiem z czego to wynika.

Chyba dość researchu póki co, dziś dostałem przesyłkę z orvita.pl, od jutra wypróbowuje.
0 x



pawelz
Posty: 390
Rejestracja: poniedziałek 08 maja 2017, 14:29
x 4
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowanie: 136 razy

Re: Orkisz - cudowne zboże ?

Nieprzeczytany post autor: pawelz » środa 06 mar 2019, 17:02

Małe sprostowanie do Biobabalscy.pl, posiadają też płatki orkiszowe w większych opakowaniach za niecałe 12 zł/800 g czyli cena prawie identyczna jak w orvita.pl i posiadają wiele innych ekoproduktów niż orkisz.
0 x



revo
Posty: 208
Rejestracja: piątek 22 wrz 2017, 16:08
x 3
x 5
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy

Re: Orkisz - cudowne zboże ?

Nieprzeczytany post autor: revo » środa 06 mar 2019, 18:05

Widzę, że sklep Niro-bio tez posiada.
0 x



Awatar użytkownika
Thotal
Posty: 7359
Rejestracja: sobota 05 sty 2013, 16:28
x 27
x 249
Podziękował: 5973 razy
Otrzymał podziękowanie: 11582 razy

Re: Orkisz - cudowne zboże ?

Nieprzeczytany post autor: Thotal » środa 06 mar 2019, 19:01

http://www.rolapis.pl/pl/




Pozdrawiam - THotal :)
0 x



pawelz
Posty: 390
Rejestracja: poniedziałek 08 maja 2017, 14:29
x 4
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowanie: 136 razy

Re: Orkisz - cudowne zboże ?

Nieprzeczytany post autor: pawelz » środa 06 mar 2019, 21:28

Szkoda, że nie wiadomo jaka to odmiana orkiszu w niro-bio. Ponoć to czy orkisz pochodzi z uprawy bio czy nie nie ma aż tak dużego znaczenia bo prawdziwy orkisz to ponoć odporne zboże, które nie potrzebuje czy potrzebuje niewiele (różne strony różnie podają) środków ochrony roślin oraz posiada grubą łuskę chroniącą przed zanieczyszczeniami.
0 x



pawelz
Posty: 390
Rejestracja: poniedziałek 08 maja 2017, 14:29
x 4
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowanie: 136 razy

Re: Orkisz - cudowne zboże ?

Nieprzeczytany post autor: pawelz » niedziela 10 mar 2019, 22:42

Od producenta biobabalscy.pl otrzymałem informację, że używają głównie odmian właściwych orkiszu a odmiany niewłaściwe to polska odmiana rokosz i niemiecka diwimar. Czyli dwie kolejne których wiadomo, że trzeba unikać.
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: Orkisz - cudowne zboże ?

Nieprzeczytany post autor: cedric » środa 15 maja 2019, 16:33

0 x



Paula
Posty: 9
Rejestracja: środa 24 lut 2016, 08:48
Otrzymał podziękowanie: 5 razy

Re: Orkisz - cudowne zboże ?

Nieprzeczytany post autor: Paula » piątek 31 maja 2019, 10:10

A co myślicie o mąkach z samopszy i płaskurki? Ja kupuję z firmy Diogra, podają, że są małą rodzinną firmą uprawiającą stare odmiany zbóż - też orkisz! Nie mają jednak certyfikatu eco. Ja jestem zadowolona, ale zawsze nutka niepewności jest, bo sporo się słyszy o " podrabianiu" tych mąk.
0 x



pawelz
Posty: 390
Rejestracja: poniedziałek 08 maja 2017, 14:29
x 4
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowanie: 136 razy

Re: Orkisz - cudowne zboże ?

Nieprzeczytany post autor: pawelz » środa 05 cze 2019, 09:35

Ostatnio czytałem artykuł o płaskurce. To ponoć podobne zboże do orkiszu i też zdrowe. Co do orkiszu chciałem napisać o swoich obserwacjach. Jeśli chodzi o płatki orkiszowe firmy orvita.pl i bioplanet nie zauważyłem różnicy w smaku między jednymi i drugimi. Jedne i drugie są dla mnie lekkostrawne. Natomiast płatki orkiszowe kupione w Auchan, marki Auchan produkowane przez Lestello jeśli dobrze pamiętam, miały w sobie jakieś łupiny. Wyglądało to na słabo oczyszczone ziarno. Nie wiedziałem czy te łupiny są jadalne i nawet tych płatków nie jadłem, oddałem komuś z rodziny kto ma zwierzęta. Natomiast jeśli chodzi o właściwości zdrowotne nie zauważyłem widocznych zmian jednak płatki orkiszowe jadłem bardzo nieregularnie. Teraz postanowiłem częściej jeść płatki orkiszowe więc jeśli w czymś moje zdrowie się poprawi to napiszę.
1 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: Orkisz - cudowne zboże ?

Nieprzeczytany post autor: cedric » czwartek 07 lis 2019, 22:27

https://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdro ... 25657.html

"Pszenica frikeh - opis, właściwości i zastosowanie. Zboże pszenica frikeh ciekawostki
Pszenica frikeh to tradycyjne zboże, które wraca do łask na fali zainteresowania dietą etniczną i zdrową żywnością. Pomimo egzotycznej nazwy nie mówimy jednak o dawno zapomnianym gatunku, ale o niedojrzałej, zielonej pszenicy, którą poddano procesowi prażenia. W Egipcie, Libanie, Syrii i Jordanii pszenica frikeh jest od wieków tradycyjnym przysmakiem, dziś powoli odkrywanym przez szeroki świat."

"Z pszenicą frikeh związana jest piękna legenda, która głosi, że ponad 2000 lat p.n.e. jedno z miast we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego przygotowywało się na odparcie ataku nieprzyjacielskiej armii. W obawie o zniszczenie plonów i głód mieszkańcy zebrali z pola niedojrzałe jeszcze ziarna pszenicy i schowali je w spichlerzach. Niestety, podczas napaści miasto spłonęło, a wraz z nim zapasy zboża. Tym większe było zdumienie wśród ludzi, gdy okazało się, że potarte o siebie uprażone kłosy zielonej pszenicy odsłaniają wyjątkowo pyszną i pożywną zawartość!"
0 x



ODPOWIEDZ