Witam wszystkich użytkowników tego forum

17.03.23
Forum przeżyło dziś dużą próbę ataku hakerskiego. Atak był przeprowadzony z USA z wielu numerów IP jednocześnie. Musiałem zablokować forum na ca pół godziny, ale to niewiele dało. jedynie kilkukrotne wylogowanie wszystkich gości jednocześnie dało pożądany efekt.
Sprawdził się też nasz elastyczny hosting, który mimo 20 krotnego przekroczenia zamówionej mocy procesora nie blokował strony, tylko dawał opóźnienie w ładowaniu stron ok. 1 sekundy.
Tutaj prośba do wszystkich gości: BARDZO PROSZĘ o zamykanie naszej strony po zakończeniu przeglądania i otwieranie jej ponownie z pamięci przeglądarki, gdy ponownie nas odwiedzicie. Przy włączonych jednocześnie 200 - 300 przeglądarek gości, jest wręcz niemożliwe zidentyfikowanie i zablokowanie intruzów. Bardzo proszę o zrozumienie, bo ma to na celu umożliwienie wam przeglądania forum bez przeszkód.

25.10.22
Kolega @janusz nie jest już administratorem tego forum i jest zablokowany na czas nieokreślony.
Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
/blueray21

Ze swojej strony proszę, aby unikać generowania i propagowania wszelkich form nienawiści, takie posty będą w najlepszym wypadku lądowały w koszu.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.

Pozdrawiam wszystkich i nieustająco życzę zdrowia, bo idą trudne czasy.

/blueray21

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.


/blueray21

Stomatologia przyszłości

cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: Stomatologia przyszłości

Nieprzeczytany post autor: cedric » piątek 04 lis 2022, 18:37

0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: Stomatologia przyszłości

Nieprzeczytany post autor: cedric » piątek 11 lis 2022, 22:24

Lizyna /kwas traneksamowy
https://en.wikipedia.org/wiki/Tranexamic_acid
" Kwas traneksamowy (TXA) jest lekiem stosowanym w leczeniu lub zapobieganiu nadmiernej utracie krwi w wyniku poważnych urazów, krwawienia poporodowego, operacji, usuwania zębów, krwawienia z nosa i obfitych miesiączek.[2][3] Jest również stosowany w przypadku dziedzicznego obrzęku naczynioruchowego.[2][4] Przyjmuje się go doustnie lub poprzez wstrzyknięcie do żyły.[2]
[...]
Mechanizm działania.
Kwas traneksamowy jest syntetycznym analogiem aminokwasu lizyny. Służy jako środek antyfibrynolityczny poprzez odwracalne wiązanie czterech do pięciu miejsc receptorowych lizyny na plazminogenie. Zmniejsza to konwersję plazminogenu do plazminy, zapobiegając degradacji fibryny i zachowując strukturę macierzy fibryny.[5] Kwas traneksamowy ma około ośmiokrotnie większą aktywność antyfibrynolityczną niż starszy analog, kwas ε-aminokapronowy. [cytat potrzebny] Kwas traneksamowy hamuje również bezpośrednio aktywność plazminy ze słabą siłą (IC50 = 87 mM),[6] i może blokować miejsce aktywne aktywatora plazminogenu urokinazy (uPA) z wysoką specyficznością (Ki = 2 mM), jedną z najwyższych wśród wszystkich proteaz serynowych.[7]

Działania niepożądane są rzadkie.[4] Niektóre obejmują zmiany w widzeniu barwnym, zakrzepy krwi i reakcje alergiczne.[4] Większa ostrożność jest zalecana u osób z chorobami nerek.[8] Kwas traneksamowy wydaje się być bezpieczny do stosowania w czasie ciąży i karmienia piersią.[4][9] Kwas traneksamowy jest lekiem antyfibrynolitycznym.[8]

Kwas traneksamowy został po raz pierwszy wyprodukowany w 1962 roku przez japońskich badaczy Shosuke i Utako Okamoto.[10] Znajduje się na Liście Leków Podstawowych Światowej Organizacji Zdrowia.[11] Kwas traneksamowy jest dostępny jako lek generyczny.[12]

Zastosowanie medyczne

Jednogramowa ampułka kwasu traneksamowego
Kwas traneksamowy jest często stosowany po poważnych urazach.[13] Kwas traneksamowy jest stosowany w celu zapobiegania i leczenia utraty krwi w różnych sytuacjach, takich jak zabiegi stomatologiczne, obfite krwawienie miesiączkowe i operacje z wysokim ryzykiem utraty krwi.[14][15]

Urazy
Stwierdzono, że kwas traneksamowy zmniejsza ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny u osób, u których wystąpiło znaczne krwawienie w wyniku urazu.[16][17][18][19] Jest najbardziej skuteczny, jeśli zostanie przyjęty w ciągu pierwszych trzech godzin po poważnym urazie.[20] Zmniejsza również ryzyko zgonu, jeśli zostanie podany w ciągu pierwszych trzech godzin od urazu mózgu.[21]

Krwawienie menstruacyjne
Kwas traneksamowy jest czasami stosowany w leczeniu ciężkich krwawień miesiączkowych.[15] Przyjmowany doustnie zarówno bezpiecznie, jak i skutecznie leczy regularnie występujące ciężkie krwawienia miesiączkowe i poprawia jakość życia.[5][22][23] W innym badaniu wykazano, że dawka nie musi być dostosowana u kobiet, które są w wieku od 12 do 16 lat.[5]

Poród
Kwas traneksamowy jest czasami stosowany (często w połączeniu z oksytocyną) w celu zmniejszenia krwawienia po porodzie.[24] Śmierć z powodu krwawienia poporodowego jest zmniejszona u kobiet otrzymujących kwas traneksamowy.[3]

Chirurgia
Kwas traneksamowy jest czasami stosowany w chirurgii ortopedycznej w celu zmniejszenia utraty krwi, w stopniu zmniejszającym lub całkowicie znoszącym potrzebę okołooperacyjnej transfuzji krwi. Ma on udowodnioną wartość w oczyszczaniu pola operacyjnego i zmniejszaniu utraty krwi, gdy jest podawany przed lub po operacji. Zmniejsza się drenaż i liczba transfuzji.[25][26][27]
W chirurgicznych korektach kraniosynostoz u dzieci zmniejsza zapotrzebowanie na transfuzje krwi.[28]
W chirurgii kręgosłupa (np. skolioza) korekcja z tylną fuzją kręgosłupa przy użyciu instrumentarium, aby zapobiec nadmiernej utracie krwi.[29][30]
W zabiegach kardiochirurgicznych, zarówno z zastosowaniem bypassu krążeniowo-oddechowego, jak i bez niego (np. operacja pomostowania tętnic wieńcowych), w celu zapobiegania nadmiernej utracie krwi.[25]

Stomatologia
W Stanach Zjednoczonych kwas traneksamowy jest zatwierdzony przez FDA do krótkotrwałego stosowania u osób z ciężkimi zaburzeniami krwawienia, które mają mieć operację stomatologiczną.[31] Kwas traneksamowy jest stosowany przez krótki okres czasu przed i po zabiegu, aby zapobiec dużej utracie krwi i zmniejszyć potrzebę transfuzji krwi.[32]

Kwas traneksamowy jest stosowany w stomatologii w postaci 5% płukania jamy ustnej po ekstrakcjach lub zabiegach chirurgicznych u pacjentów z wydłużonym czasem krwawienia; np. z nabytych lub dziedzicznych zaburzeń.[33]

W Chinach TXA jest dozwolony w pastach do zębów bez recepty, a sześć produktów wykorzystuje ten lek. Według stanu na 2018 r. nie ma ograniczeń dotyczących dawkowania, ani wymagań dotyczących oznakowania stężenia.[34] 0,05% TXA w paście do zębów jest dozwolone OTC w Hongkongu.[35] <5% TXA w pastach do zębów bez recepty zostało po raz pierwszy opatentowane i wprowadzone na rynek przez Lion Corporation w Japonii,[36] gdzie jest nadal sprzedawane.[37] Obecność nieautoryzowanego TXA doprowadziła do kanadyjskiego wycofania pasty do zębów Yunnan Baiyao w 2019 r.[38].


Hematologia
Nie ma wystarczających dowodów na poparcie rutynowego stosowania kwasu traneksamowego w celu zapobiegania krwawieniom u osób z nowotworami krwi.[39] Istnieje jednak kilka badań, które obecnie oceniają to zastosowanie kwasu traneksamowego.[39] W przypadku osób z dziedzicznymi zaburzeniami krwawienia (np. choroba von Willebranda) często podaje się kwas traneksamowy.[40] Zalecono ją również osobom z nabytymi zaburzeniami krwawienia (np. bezpośrednio działające doustne antykoagulanty (DOAC)) w celu leczenia poważnych krwawień.[41].

Krwotoki z nosa
Stosowanie kwasu traneksamowego, stosowanego bezpośrednio na obszar, który krwawi lub przyjmowanego doustnie, wydaje się przydatne w leczeniu krwawienia z nosa w porównaniu z samym pakowaniem nosa bawełnianymi wacikami.[42][43][44] Zmniejsza ryzyko ponownego krwawienia w ciągu 10 dni.[45]

Inne zastosowania.
Nieśmiałe dowody przemawiają za stosowaniem kwasu traneksamowego w krwiopluciu.[46][47]
W dziedzicznym obrzęku naczynioruchowym[48]
W dziedzicznej krwotocznej teleangiektazji - wykazano, że kwas traneksamowy zmniejsza częstotliwość epistaksji u pacjentów z ciężkimi i częstymi epizodami krwawienia z nosa z powodu dziedzicznej krwotocznej teleangiektazji.[49]
W melazmie - kwas traneksamowy bywa stosowany w wybielaniu skóry jako środek miejscowy, wstrzykiwany do zmiany lub przyjmowany doustnie, zarówno samodzielnie, jak i jako uzupełnienie terapii laserowej; według stanu na 2017 r. jego bezpieczeństwo wydawało się rozsądne, ale skuteczność w tym zakresie była niepewna, ponieważ nie przeprowadzono dużych randomizowanych badań kontrolowanych ani długoterminowych badań kontrolnych.[50][51] Jest dopuszczony jako quasi-lekarstwo do wybielania skóry w Japonii.[52]
W hipemie - wykazano skuteczność kwasu traneksamowego w zmniejszaniu ryzyka wtórnych następstw krwotoku u osób z urazowym hipemem.[53]
Zastosowania doświadczalne
Kwas traneksamowy może łagodzić neurozapalenie w niektórych warunkach eksperymentalnych.[54]

Kwas traneksamowy może być stosowany w przypadku krwotoku poporodowego; według WHO może zmniejszyć ryzyko zgonu z powodu krwawienia o jedną trzecią.[55]

Przeciwwskazania
Uczulenie na kwas traneksamowy
Występowanie drgawek w wywiadzie
Żylna lub tętnicza choroba zakrzepowo-zatorowa w wywiadzie lub aktywna choroba zakrzepowo-zatorowa w wywiadzie
Ciężkie zaburzenia czynności nerek z powodu kumulacji leku, dostosowanie dawki jest wymagane w łagodnych lub umiarkowanych zaburzeniach czynności nerek[2]
Działania niepożądane
Działania niepożądane występują rzadko.[4] Niektóre zgłaszane działania niepożądane obejmują zmiany w widzeniu barwnym, zakrzepy krwi i reakcje alergiczne, takie jak anafilaksja.[4] To, czy ryzyko żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej (zakrzepów krwi) jest rzeczywiście zwiększone, jest kwestią dyskusyjną. Ryzyko to jest wspomniane w literaturze produktu,[5] i zgłaszano je w doświadczeniach po wprowadzeniu do obrotu.[5] Pomimo tego, a także hamującego wpływu kwasu traneksamowego na rozpad skrzepów krwi, duże badania dotyczące stosowania kwasu traneksamowego nie wykazały zwiększenia ryzyka zakrzepicy żylnej lub tętniczej,[56][57] nawet u osób, u których wcześniej wystąpiła zakrzepica w innych okolicznościach.[57]

Szczególne populacje
Kwas traneksamowy zaliczany jest do kategorii ciążowej B. W badaniach na zwierzętach nie stwierdzono szkodliwości[5].
Niewielkie ilości pojawiają się w mleku matki, jeśli jest przyjmowany w okresie laktacji.[5] Jeśli jest wymagany z innych powodów, można kontynuować karmienie piersią.[58]
W zaburzeniach czynności nerek kwas traneksamowy nie jest dobrze przebadany. Jednak ze względu na fakt, że w 95% jest wydalany w postaci niezmienionej z moczem, należy dostosować jego dawkę u pacjentów z zaburzeniami czynności nerek.[5]
W zaburzeniach czynności wątroby zmiana dawki nie jest konieczna, ponieważ tylko niewielka ilość leku jest metabolizowana przez wątrobę.[5]

Społeczeństwo i kultura
Kwas traneksamowy został po raz pierwszy zsyntetyzowany w 1962 roku przez japońskich badaczy Shosuke i Utako Okamoto.[10] Został wpisany na listę leków podstawowych WHO.[59]

Nazwy firmowe
Kwas traneksamowy jest sprzedawany w USA i Australii w formie tabletek jako Lysteda, a w Australii, Szwecji[60] i Jordanii jest sprzedawany w formie dożylnej i w formie tabletek jako Cyklokapron, w Wielkiej Brytanii i Szwecji[60] jako Cyclo-F. Brytanii jest również sprzedawany jako Femstrual, w Azji jako Transcam, w Bangladeszu jako Tracid, w Indiach jako Pause, w Pakistanie jako Transamin, w Ameryce Południowej jako Espercil, w Japonii jako Nicolda, we Francji, Polsce, Belgii i Rumunii jako Exacyl, a w Egipcie jako Kapron. Na Filipinach jego postać kapsułkowa jest sprzedawana jako Hemostan, a w Izraelu jako Hexakapron.[potrzebne cytaty].

Zatwierdzenie
Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) zatwierdziła doustne tabletki kwasu traneksamowego (nazwa handlowa Lysteda) do leczenia obfitych krwawień miesiączkowych 13 listopada 2009 r.[61].

W marcu 2011 roku status kwasu traneksamowego w leczeniu ciężkich krwawień miesiączkowych został zmieniony w Wielkiej Brytanii, z PoM (Leki tylko na receptę) na P (Leki apteczne)[62] i stał się dostępny bez recepty w brytyjskich aptekach pod nazwami handlowymi Cyklo-F i Femstrual, początkowo wyłącznie w aptece Boots, co wywołało pewną dyskusję na temat dostępności. [63] (W części Europy był wtedy dostępny bez recepty od ponad dekady.[61]) Regularne badania czynności wątroby są zalecane przy długotrwałym stosowaniu kwasu traneksamowego.[64]
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: Stomatologia przyszłości

Nieprzeczytany post autor: cedric » sobota 03 gru 2022, 13:37

Info o glicerynie w pastach utrudniającej mineralizację pojawia się często.
Ale mycie mydłem nie brzmi zachęcająco
https://web.archive.org/web/20180201014 ... /teeth.htm
" ZĘBY -- MYJ MYDŁEM, UNIKAJ FLUORU, GLICERYNY I INNYCH TRUCIZN
Przez Dr. Gerarda Judda
...Z książki z 1997 roku autorstwa dr Gerarda Judda, chemika przez 33 lata i badacza przez 18 lat przed napisaniem książki po pięciu latach badań nad zębami i ich składem. Twierdzi on, że odkrył doskonały plan zachowania zębów na całe życie.

"Około 31 milionów Amerykanów nie ma własnych zębów" --The Myth Of Health In America

Kilka lat temu, w trakcie prowadzenia badań nad przyczynami współczesnych chorób, znalazłem odniesienia do książki "Nutrition and Physical Degeneration" autorstwa dr Weston Price, DDS i w końcu dostałem ją poprzez wypożyczenie w bibliotece. Pomimo tego, że została napisana w 1940 roku, książka dr Price'a pozostaje klasykiem w dziedzinie zdrowia i stomatologii.

Dr Price podróżował po świecie badając zęby - patrząc na przyczyny słabego zdrowia zębów i ogólnego zdrowia wraz z nim. Odkrył, że przyczyną jest "jedzenie białego człowieka" - wprowadzenie przetworzonej żywności, takiej jak biała mąka i cukier do wcześniej wolnych od chorób kultur. Choroby następnie stały się powszechne, kości i zęby nie rozwijać prawidłowo, a zęby zgniły z próchnicy.

Odkrył on, że w zdrowych populacjach łuk zębowy był zaokrąglony, jak podkowa, co dawało charakterystyczną szeroką szczękę z doskonale uformowanymi nozdrzami i symetrycznymi twarzami. Wkrótce zostały one zastąpione przez wydłużone twarze zapadające się w środku i źle skonstruowane nosy z niewłaściwie rozwiniętymi drogami oddechowymi, co powodowało, że ludzie oddychali przez usta zamiast przez nos. Łuk zębowy zwężał się, a zęby stawały się stłoczone i krzywe. Jeśli dorośli porzucili swoje zdrowe sposoby, ich zdrowie się pogorszyło. Od tego momentu każde pokolenie schodziło na dno, jeśli również odrzucało swoją rodzimą żywność i styl życia, podupadało na zdrowiu, a wraz z nim szwankowało zdrowie ich zębów. W skrócie, raz zdrowi rodzice stracili zdrowie i urodził mniej zdrowe potomstwo, i dalej w dół linii. Jedyni naprawdę zdrowi ludzie pozostali na świecie to teraz odizolowane kieszenie rdzennych mieszkańców, którzy odrzucili tak zwane "nowoczesne" style życia i diety i trzymali się swoich rodzimych diet przez cały czas.--DJT

Nowoczesna stomatologia ma niewiele do zaoferowania, z wyjątkiem próby naprawy szkód już wyrządzonych naszym zębom. Niektórzy stali się "biologicznymi dentystami", którzy zastąpili niebezpieczne wypełnienia amalgamatowe wypełnione rtęcią dla bardziej biokompatybilnych materiałów na zębach, jednak materiały te są podobno "estrogenowe" - powodujące nadmiar estrogenów w systemie, który już cierpimy zbyt wiele jako społeczeństwo, z powodu estrogenowych hormonów wzrostu wstrzykiwanych zwierzętom spożywczym i innych nienaturalnych i nadmiernych form żeńskich hormonów jesteśmy poddawani środowisku.

Jednym z wielu problemów dotyczących zębów i kości jest dodawanie nienaturalnego fluoru do wody, pasty do zębów, jako powłoki na zęby itp. Naturalnie występujący fluor w wodzie to jedno. Dodawanie do wody i innych źródeł tego, co uchodzi za fluor, głównie produktów ubocznych produkcji aluminium, używanych początkowo jako trutka na szczury, to zupełnie inna sprawa. Fluor jest wysoce toksyczny. Zabiegi fluorkowe dla zębów nie działają w celu zapobiegania ubytkom lub utrzymania zębów w zdrowiu, i jest to trudna kwestia do poruszenia. Fluor to wielki biznes, a tam gdzie w grę wchodzą ogromne zyski, lub co gorsza, wielka odpowiedzialność, za którą trzeba odpowiedzieć, "mocarze" z głębokimi kieszeniami i nieograniczonymi zasobami tworzą zmowę milczenia, która okazała się trudna do złamania.

W rzeczywistości media głównego nurtu w większości odmawiają publikowania negatywnych informacji o fluorku, nawet jeśli duże miasta i całe kraje "przejrzały na oczy" i zaprzestały jego stosowania, będąc na początku jego zwolennikami i użytkownikami. Ogólnie rzecz biorąc, media po prostu odmawiają dyskusji na temat toksyczności fluorku.

Dr Judd w swojej książce mówi: "Nasza długa współpraca z mediami informacyjnymi głównego nurtu, w tym wszystkimi krajowymi i lokalnymi gazetami, radiem i telewizją, pokazuje, że są one w 100% przeciwne omawianiu fluorku, z wyjątkiem mówienia o tym, że "fluorek zostanie wprowadzony do twojej wody". Program dezinformacji i agencje maskujące obejmują AMA, ADA, EPA, NRC, NIDR, NTS, HRSA, HHH, AmDia, Prezydent USA, Surgeon General, Consumers Union, wszystkie stanowe towarzystwa stomatologiczne, Chem and Eng News, USA Today, wszystkich senatorów USA, wszystkich przedstawicieli USA i wszystkich gubernatorów. Jest to trochę dziwne, biorąc pod uwagę, że fluor to werwa trująca, która zabiła kilkoro dzieci na fotelach dentystycznych, pacjentów z nerkami na niefiltrowanej wodzie fluoryzowanej i jednego na wodzie przekarmionej fluorem."

"Konwencjonalna" medycyna i opieka stomatologiczna nie działają, jeśli chodzi o profilaktykę zębów. Mamy najgorsze krajowe zdrowie jakiegokolwiek uprzemysłowionego narodu, a nasze zdrowie zębów odzwierciedla nasze ogólne zdrowie. Coś wykonalne musi być znaleziony, a dr Judd twierdzi, że ma plan, który pomoże wszystkim. W rzeczywistości, on nawet stwierdza, że dentystyczne troski (ubytki) mogą być "uzdrowione".
Dr Judd zebrał wiele informacji na temat niebezpieczeństw związanych ze stosowaniem fluoru oraz tego, co jeszcze powoduje próchnicę zębów i choroby dziąseł. Z jednej strony, TOOTHPASTE wyłonił się jako jeden z głównych złoczyńców w pielęgnacji zębów. Jego plan jest niedrogi i możliwy do wykonania dla większości ludzi.

Plan

Przestań używać pasty do zębów. Oprócz fluoru, głównym sprawcą we WSZYSTKICH pastach do zębów jest gliceryna. Powleka ona zęby i przeszkadza w ponownym szkliwieniu. Większość produktów stomatologicznych zawiera glicerynę. Pasty do zębów i żele zawierają również SLS--sodium laurel sulfate--który został znaleziony w badaniach, aby powodować canker sores. Pasty do zębów zawierają te toksyczne i zanieczyszczające składniki i należy je całkowicie odstawić.

Szczotkuj zęby mydłem w kostce. (Mydło stworzone z myślą o zębach jest w trakcie opracowywania i podobno smakuje lepiej). Jakkolwiek obrzydliwie to brzmi, dr Judd mówi, że zupa barowa jest jedynym skutecznym środkiem czyszczącym dla zębów i "szybko zdejmuje oleje i inne elementy z zębów, pozostawiając je idealnie czyste". Pasty do zębów, wszystkie, z 60% gliceryną w nich wymagają ponad 20 myć, aby ją usunąć, pozostawiając tym samym zęby z powłoką przez cały czas. Zupie wystarczą tylko dwa płukania i jest po sprawie". Twierdzi, że zęby czyszczone mydłem (nigdy mydłem w płynie) będą się ponownie szkliwić od minerałów wapnia i fosforanu zawartych w diecie.
("Pasta do zębów zawiera również cukier, kwas, kredę, krzemiany, zupę, fluor, barwniki, stabilizatory, środki mieszające i inne materiały zanieczyszczające, które zapobiegają dobrej emaloryzacji.") Twierdzi również, że mydło w końcu zmiękczy i usunie płytkę nazębną ze spodów zębów, co pomaga opóźnić powstawanie kieszonek dziąsłowych. Z drugiej strony, dentysta czyszczący zęby ostrymi narzędziami może wydrążyć w szkliwie dziury, w które wpada jedzenie i które mogą spowodować infekcję dziąseł. Mydło rzekomo zapobiega zapaleniu dziąseł spowodowanemu przez bakterie, które lokują się w złych dziąsłach. Twierdzi on, że zdolność zwilżania mydła zabija wiele zarazków. Dr Judd zaleca używanie mydła Dial, Palmolive, Castile, a nawet Motel 6 itp. (kość słoniowa ma prawdopodobnie najmniej obraźliwy smak)." Ale mydła w płynie są złe - stwierdzono, że tworzą hermafrodyty (zwierzęta z oboma organami płciowymi) z aligatorów, gdy mydła zanieczyszczają bagna. Mówi, że mydło barowe to głównie tylko tłuszcz i wodorotlenek sodu, i "robi doskonały detergent, mieszając nierozpuszczalne oleje na języku, wewnętrznym policzku i zębach z wodą i spłukując ją. mydło spłukuje oleje i nie powleka szkliwa, aby zablokować wejście wapnia i fosforanu." Upewnij się, że mydło nie jest kostką glicerynową.
Przyjmuj codziennie witaminę C. Nie podaje on tylko naturalnej C, ale naturalny suplement witaminy C z bioflawonoidami i dziką różą zawsze będzie lepszy niż syntetyczny materiał jak kwas askorbinowy.
Pij wodę po wszelkich kwaśnych pokarmach. (więcej nadchodzi...)"
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: Stomatologia przyszłości

Nieprzeczytany post autor: cedric » środa 07 gru 2022, 14:26

0 x



Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13132
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 679
Podziękował: 30186 razy
Otrzymał podziękowanie: 19674 razy

Re: Stomatologia przyszłości

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » wtorek 29 sie 2023, 07:34

Osteokalcyna zalezy od wit.K1, K2, o czym pisał wiele lat temu Weston Price
Cykl witamin K jest oparty o CO2
Glifosat obniza poziomy wit.K
WIt. K1 jest również produkowana przez mikrobiom jelitowy, który zostaje zaburzony przez glifosat
Poziom CO2 zalezy od modelu oddychania, ale i od alkalizacji, czy pracy tarczycy
Aluminium jest toksyną kostną, tarczycową, promuje kortyzol , estrogen
Karboksyterapia ( odddychanie CO2,lezenie w kombinezonach/workach z CO2 ) obniża mleczan, może mieć działanie p/próchnicowe, chronić przed paradontozą, poprawiać rozbudowę szczeki, zmnijeszać zapotrzebowanie na leczenie ortodontyczne



https://academic.oup.com/ejo/article/23/5/535/419255
" Podawanie osteokalcyny przyspiesza ortodontyczny ruch zęba wywołany przez zamkniętą sprężynę śrubową u szczurów
Fumio Hashimoto, Yasuhiro Kobayashi, Shiro Mataki, Kazuhide Kobayashi, Yuzo Kato, Hideaki Sakai
European Journal of Orthodontics, tom 23, wydanie 5, 1 października 2001, strony 535-545, https://doi.org/10.1093/ejo/23.5.535
Opublikowano: 01 października 2001

Streszczenie
Zbadano wpływ miejscowego podawania osteokalcyny (OC) na eksperymentalne ruchy zębów u szczurów. Pierwszy ząb trzonowy szczęki był najpierw przesuwany mezjalnie z początkową siłą przechylającą 30 g za pomocą sprężyny z zamkniętym zwojem zakotwiczonej w siekaczu przez 10 dni (n = 48). Trzem grupom eksperymentalnym (n = 8) wstrzyknięto oczyszczoną szczurzą OC w dawkach odpowiednio 0,1, 1 i 10 µg. Wstrzyknięcie w miejsce rozwidlenia podniebienia pierwszego zęba trzonowego powtarzano codziennie. Grupom kontrolnym (n = 8) wstrzykiwano albuminę surowicy szczura (10 µg), sól fizjologiczną buforowaną fosforanami (PBS) lub nie wstrzykiwano. Ruch zębów oceniano codziennie, mierząc odległość międzypalcową między pierwszym a drugim zębem trzonowym na precyzyjnym modelu gipsowym.

Skumulowany ruch zęba (mm) w grupach, którym wstrzyknięto 1 µg OC, był znacznie większy niż we wszystkich grupach kontrolnych w dniu 9. Szybkość ruchu zęba (mm/dzień) wykazywała okresowy wzrost, z wysokimi wartościami w dniach 1, 4, 7 i 9. Przyspieszenie ruchu zęba przez OC było znaczące we wczesnym okresie eksperymentalnym. Następnie przyspieszenie wczesnego ruchu zębów przez OC oceniono histologicznie (n = 40). Każde z czterech zwierząt z grupy kontrolnej (PBS, n = 20) i eksperymentalnej (1 µg OC, n = 20) zabijano codziennie do 5 dni. Znacznie większa liczba osteoklastów zgromadziła się na mezjalnej powierzchni kości wyrostka zębodołowego w grupie, której wstrzyknięto 1 µg OC w 3. dniu niż w grupie kontrolnej. Wyniki te sugerują, że podawanie OC przyspiesza ortodontyczny ruch zęba z powodu nasilenia osteoklastogenezy po stronie nacisku, głównie we wczesnym okresie eksperymentalnym."

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4392553/
" Surg Neurol Int. 2015; 6: 45.
Opublikowano online 2015 Mar 24. doi: 10.4103/2152-7806.153876
PMCID: PMC4392553
PMID: 25883837
Glifosat, ścieżki do współczesnych chorób III: Mangan, choroby neurologiczne i powiązane patologie
Anthony Samsel i Stephanie Seneff1,*[...]

Istnieje wiele szlaków, za pośrednictwem których glifosat może prowadzić do patologii[248]. Główną kwestią jest to, że nasze bakterie jelitowe mają szlak shikimate i że jesteśmy zależni od tego szlaku w naszych bakteriach jelitowych, a także w roślinach, aby dostarczać nam niezbędnych aminokwasów aromatycznych, tryptofanu, tyrozyny i fenyloalaniny. Metionina, niezbędny aminokwas zawierający siarkę, oraz glicyna, również podlegają negatywnemu wpływowi glifosatu. Co więcej, wiele innych biologicznie aktywnych cząsteczek, w tym serotonina, melatonina, melanina, epinefryna, dopamina,
hormon tarczycy, folian, koenzym Q10, witamina K
i witamina E, zależy od metabolitów szlaku shikimate jako prekursorów. Bakterie jelitowe i rośliny wykorzystują wyłącznie szlak shikimate do produkcji tych aminokwasów.
Częściowo z powodu zakłócenia szlaku shikimate, nasze bakterie jelitowe są uszkadzane przez glifosat, o czym świadczy fakt, że został on opatentowany jako środek przeciwdrobnoustrojowy[298].

Chelacja metali i inaktywacja enzymów cytochromu P450 (CYP) (które zawierają hem) odgrywają ważną rolę w niekorzystnym wpływie glifosatu na ludzi. Niedawne badanie na szczurach wykazało, że zarówno samce, jak i samice narażone na działanie Roundup® miały o 50% niższe poziomy enzymów wątrobowych CYP w porównaniu z grupą kontrolną[156]. Dysfunkcja enzymów CYP upośledza zdolność wątroby do detoksykacji ksenobiotyków. Duża liczba chemikaliów została zidentyfikowana jako porfirynogenna[77]. Rossignol i in.[242] dokonali przeglądu dowodów na narażenie na toksyny środowiskowe jako czynnik sprawczy autyzmu i odnieśli się do kilku badań wykazujących, że wydalanie z moczem prekursorów porfiryn do hemu występuje w związku z autyzmem, co sugeruje upośledzoną syntezę hemu[77]. Upośledzone wydalanie żółci prowadzi do zwiększonego wydalania prekursorów hemu z moczem, co jest biomarkerem zespołu wielokrotnej wrażliwości chemicznej[77]. Później omówimy zdolność glifosatu do zakłócania homeostazy żółci, co naszym zdaniem jest głównym źródłem jego toksycznego wpływu na ludzi."
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 16907
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1085
x 540
Podziękował: 17150 razy
Otrzymał podziękowanie: 24207 razy

Re: Stomatologia przyszłości

Nieprzeczytany post autor: songo70 » czwartek 28 wrz 2023, 08:32

0 x


"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13132
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 679
Podziękował: 30186 razy
Otrzymał podziękowanie: 19674 razy

Re: Stomatologia przyszłości

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » czwartek 02 lis 2023, 06:23

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9926150/
Rom J Morphol Embryol. 2022 Jul-Sep; 63(3): 477–483.
Published online 2022 Sep 30. doi: 10.47162/RJME.63.3.01
PMCID: PMC9926150
PMID: 36588485

Związki zawierające bor w stomatologii: przegląd narracyjny
Ioana Mitruţ,1 Ion Romulus Scorei,2 Horia Octavian Manolea,1 Andrei Biţă,2,3 Laurenţiu Mogoantă,4 Johny Neamţu,2,5 Ludovic Everard Bejenaru,3 Maria Viorica Ciocîlteu,2,6 Cornelia Bejenaru,7 Gabriela Rău,2 ,8 i George’a Dana Mogoşanu2,3

Abstrakt
Badania nad zastosowaniem boru (B) w zdrowiu jamy ustnej nabrały w ostatnich latach tempa, wraz z różnymi badaniami nad możliwościami stosowania różnych związków zawierających B (BCC). Odkryto wiele zastosowań, od działania kariostatycznego po działanie przeciwzapalne i przeciwgrzybicze, torując drogę innym nowym kierunkom badań. B to mikroelement powszechnie występujący w diecie człowieka, występujący w całym organizmie, a jego

największe stężenie występuje w strukturze kości, zębów oraz warstwie żelowej śluzu przewodu pokarmowego. Liczne badania wykazały, że B odgrywa ważną rolę, zwłaszcza w rozwoju kości, a ostatnio zaproponowano, że odgrywa zasadniczą rolę w zdrowej symbiozie. Ponadto B wzbudził również zainteresowanie badaczy, ponieważ w różnych badaniach stosowano BCC w konwencjonalnych lub nowoczesnych biomateriałach. W tym przeglądzie zebraliśmy informacje, które znaleźliśmy na temat aktualizacji B w dziedzinie stomatologii oraz przeanalizowaliśmy jej przyszłe perspektywy i potencjał do dalszych badań.


Wstęp
W nauce bor (B) doceniany jest jako pierwiastek spełniający dwojaką rolę: z jednej strony B odgrywa ważną rolę w ratownictwie życiowym i ewolucji, a z drugiej strony jest mikroelementem spełniającym dobroczynną rolę w żywieniu zwierząt i ludzi . Zatem B mieści się w obu kierunkach definicji prebiotyku, jako minerału niezbędnego w pojawieniu się i ewolucji życia oraz jako mikroelementu odgrywającego ważną rolę w żywieniu roślin, bakterii, grzybów, zwierząt i ludzi [1, 2, 3, 4, 5]. B uważa się również za kluczowy element postępu symbiozy między roślinami strączkowymi a grupą bakterii zwanych bakteriami wiążącymi azot (Azorhizobium, Bradyrhizobium i Rhizobium). B uznano za niezbędny mikroelement (minerał) do interakcji symbiotycznej i rozwoju guzków bakteryjnych w warzywach, chociaż bakterie te nie wykazały, że B jest dla nich niezbędny [6]. Gatunki organiczne B są obecne w roślinach w szerokiej gamie niezbędnych metabolitów pierwotnych, takich jak kompleksy B-węglowodany, aminokwasy B i metabolity wtórne w postaci kwasów organicznych, a ostatnio odkryte in vivo jako kompleksy B-fenol [6]. Chociaż B jest niezbędny dla roślin, niektórych bakterii, grzybów i glonów, z punktu widzenia zdrowia ludzkiego, jego rola w metabolizmie ludzi i zwierząt nie została jeszcze określona, ​​ponieważ nie odkryto żadnej cząsteczki biochemicznej z B ani żadnego szlaku metabolicznego wykorzystującego B [7 ]
Obecnie na rynku dostępne są także związki organiczne grupy B jako suplementy diety: B asparaginian, fruktoboran wapnia (CaFB), chelaty glukonianu B, cytrynian B, askorbinian B, glicynian B oraz związki nieorganiczne, takie jak kwas borowy (BA), sód. boran lub dekahydrat tetraboranu sodu. Wszystkie znane formy B łatwo ulegają hydrolizie w jelicie do BA. BA jest reaktywny i ma tendencję do gromadzenia się w tkankach. BA nie jest metabolizowany przez ludzi ani zwierzęta i jest wydalany w postaci niezmienionej. Badania zarówno na ludziach, jak i innych zwierzętach wykazały, że wchłanianie BA następuje szybko po ekspozycji doustnej, przy czym 81–95% BA wchłania się w ciągu 24–96 godzin od spożycia. Ponad 98% wszystkich przyjmowanych form B (BA, tetraboran sodu) jest wchłanianych w postaci niezdysocjowanej BA. Cytrynian B, asparaginian B, askorbinian B i glicynian B są strawne (mają niskie stałe asocjacji), ulegają rozkładowi w żołądku i wchłanianiu w jelicie cienkim. Tylko niewielka ilość, około 2–5%, dociera do okrężnicy. Powszechnie wiadomo, że B tworzy bardzo stabilne kompleksy z cukrami, zwłaszcza z fruktozą. CaFB ulega przemianie w BA i fruktozę w górnym układzie żołądkowym, podobnie jak cytrynian B, askorbinian B, asparaginian B, glicynian B. Inne stare badania pokazują, że fruktoboran (FB) identyfikuje się we krwi szczurów karmionych przez zgłębnik CaFB [8, 9].

Niedawno zgłosiliśmy nowe spostrzeżenia na temat niezbędnego charakteru naturalnych organicznych gatunków B (NOB) dla zwierząt i ludzi. Wszystkie znane skutki działania B na zdrowie zwierząt i ludzi można wyjaśnić zasadnością B dla zdrowej symbiozy.

Ostatnio twierdzono, że mechanizm działania B polega na obecności cząsteczki sygnalizacyjnej B [autoinduktor-2 boran (AI-2B)], a także na jego obecności w warstwie żelu śluzu okrężnicy wzmocnionej B z diety bogatej w B. W ten sposób B może być mikroelementem niezbędnym do symbiotycznej interakcji między mikroflorą a żywicielem-ssakiem dla zdrowych ludzi i zwierząt. Konsekwencjami niewystarczającego poziomu B w mikroflorze jelitowej mogą być: (i) dysbioza spowodowana niedoborem cząsteczki sygnalizacyjnej AI-2B; oraz (ii) zwiększoną translokację jelitową i przepuszczalność mikroflory jelitowej ze światła do krążenia ogólnoustrojowego, z powodu niedoboru B w strukturze żelu mucyny, co dyktuje bezpośrednią interakcję błon komórkowych gospodarza z biofilmem bakteryjnym, a tym samym ich bezpośrednie zakażenie. W związku z tym mikrobiota potrzebuje B, aby osiągnąć: (i) biosyntezę diestru furanozylu boranu (AI-2B), członka rodziny cząsteczek sygnalizacyjnych stosowanych w wykrywaniu kworum; oraz (ii) zapobiega bezpośredniemu kontaktowi bakterii z organizmem gospodarza, zapobiegając w ten sposób wystąpieniu bezpośrednich skutków zakaźnych [6]. Aktualne badania wykazały, że mikrobiom jamy ustnej jest głównym źródłem wielu chorób ogólnoustrojowych i jamy ustnej [10].


Środowisko jamy ustnej jest domem dla ponad 700 gatunków bakterii, których zadaniem jest utrzymanie jej zdrowia i prawidłowego stanu fizjologicznego. Bakterie kolonizujące mogą być zlokalizowane na twardych powierzchniach zębów lub na miękkich tkankach błony śluzowej jamy ustnej. Choroby jamy ustnej, takie jak choroby przyzębia i próchnica zębów, należą do najczęstszych chorób na świecie. Próchnica zębów jest główną przyczyną bólu zębów i utraty zębów w jamie ustnej i może zaczynać się od niewielkich zmian powierzchniowych i trwać aż do uszkodzenia zębiny. Nagromadzenie płytki poddziąsłowej prowadzi do chorób przyzębia, powodując zmiany w mikroflorze ze stanu zdrowia w chorobę [11, 12, 13, 14]. Obecnie leczenie chorób przyzębia polega na ograniczaniu liczby lokalnych patogenów w celu utrzymania kontroli choroby. Stosowanie antybiotyków pomaga w redukcji zbiorowisk bakterii, ale nie mogą one być swobodnie rozprzestrzeniane. Rak jamy ustnej to trzecia choroba jamy ustnej wymagająca szczególnej uwagi. Rak jamy ustnej jest jednym z najczęstszych nowotworów; istnieje związek pomiędzy funkcją i strukturą mikroflory jamy ustnej a rakiem jamy ustnej. Ogólnie rzecz biorąc, kilka badań wykazało, że utrata zębów i wadliwy stan jamy ustnej zwiększają ryzyko raka trzustki, żołądka i innych nowotworów. Jednym z pierwszych objawów pogorszenia stanu zdrowia jamy ustnej jest zwykle stan zapalny, który nasila się w miarę pogarszania się stanu zdrowia. Aktualne badania coraz częściej skupiają się na związkach między chorobami jamy ustnej, mikrobiomem jamy ustnej i chorobami ogólnoustrojowymi. Patogeny mogą przedostać się do krwioobiegu, zmienić odpowiednią odpowiedź immunologiczną lub określić nadmierną i rozregulowaną ilość mediatorów stanu zapalnego i wywołać choroby w różnych obszarach organizmu [15].

Dysbioza jamy ustnej w przebiegu próchnicy, chorób przyzębia, kandydozy jamy ustnej, raka jamy ustnej i chorób ogólnoustrojowych

W chorobach ogólnoustrojowych dysbioza mikroflory jamy ustnej zmniejsza różnorodność drobnoustrojów i zwiększa liczbę bakterii chorobotwórczych kosztem bakterii komensalnych, co ma wpływ na infekcje i choroby jamy ustnej, takie jak zapalenie przyzębia, zapalenie dziąseł, owrzodzenia jamy ustnej, próchnica zębów i kandydoza jamy ustnej. 16]. Wiadomo, że mikroflora śliny występuje w określonych niszach jamy ustnej, jest reprezentatywna dla mikroflory jamy ustnej i odzwierciedla stan zdrowia jamy ustnej i całego organizmu człowieka. Zatem zmiany w strukturze mikroflory śliny mogą być biomarkerami do monitorowania patologii, takich jak choroby przyzębia, próchnica i rak jamy ustnej. W odporności jamy ustnej biorą udział białka obronne śliny, takie jak peptydy przeciwdrobnoustrojowe, immunoglobuliny, alfa-amylaza lizozymowa, mucyny, peroksydazy i stateryny [21]. Całkiem niedawno wykazano, że pojawienie się i postęp próchnicy są powiązane z kilkoma bakteriami, grzybami i wirusami, takimi jak: Lactobacillus, Actinomyces, Prevotella, Neisseria, Scardovia, Propionibacterium, wirus Epsteina-Barra (EBV) i grzyb C. albicans i pojawia się coraz więcej badań wykazujących związek dysbiozy jamy ustnej z postępem próchnicy [22, 23]. Rozwój i tworzenie biofilmów w jamie ustnej są powiązane z bakteryjnym wykrywaniem kworum (QS) i wygaszaniem kworum (QQ).

Jako mechanizmy komunikacji, QS i QQ zakłócają społeczność drobnoustrojów, stając się alternatywnym sposobem leczenia infekcji jamy ustnej. Nie zabijając żadnych bakterii jamy ustnej, QQ utrzymuje równowagę mikroflory jamy ustnej i utrudnia rozwój biofilmów, zapobiegając w ten sposób przerostowi Staphylococcus epidermidis i C. albicans [17, 24, 25, 26]. Dysbioza mikroflory jamy ustnej badana w chorobach ogólnoustrojowych zmniejsza różnorodność drobnoustrojów i zmienia strukturę flory bakteryjnej poprzez namnażanie bakterii chorobotwórczych i redukcję bakterii komensalnych. Skutkiem dysbiozy jamy ustnej są infekcje i choroby jamy ustnej, takie jak zapalenie dziąseł, zapalenie przyzębia, owrzodzenie jamy ustnej, próchnica zębów i kandydoza jamy ustnej. Większość patogenów drobnoustrojowych zwiększa produkcję cytokin prozapalnych, co prowadzi do zapalenia dziąseł i przyzębia. Patogenezę wielu chorób wywoływanych przez florę bakteryjną można lepiej opisać jako atopobiozę, którą definiuje się jako pojawienie się mikroorganizmów specyficznych dla określonego mikrośrodowiska w „niewłaściwym” miejscu. Atopobioza jest jednym z najczęstszych mechanizmów udziału mikrobiomu jamy ustnej w wielu stanach i chorobach [27]. Ostatnio choroba przyzębia to zmieniona koncepcja, nie powiązana już z konkretną bakterią, ale bardziej z grupami wielodrobnoustrojowymi, które powodują dysbiozę i modyfikują normalne odpowiedzi immunologiczne. Wykazano, że Porphyromonas gingivalis (patogen występujący u człowieka w jamie ustnej) w niewielkich ilościach (<1%) determinuje i moduluje zjadliwość całej społeczności [11, 12, 13, 14, 28].
Ponadto dysbioza powoduje zapalenie przyzębia, dlatego też mikrobiom poddziąsłowy odgrywa ważną rolę w patogenezie choroby i jest powiązany z chorobami ogólnoustrojowymi, takimi jak rak jamy ustnej, przełyku, żołądka, płuc, trzustki, prostaty i piersi. Z zapaleniem przyzębia powiązane są także inne choroby ogólnoustrojowe, takie jak choroby układu krążenia/miażdżyca, reumatoidalne zapalenie stawów (RZS), choroby układu neurologicznego i endokrynologicznego, nieswoiste zapalenie jelit, choroba Alzheimera, cukrzyca. W związku z tym mikroflora jamy ustnej może być markerem zdrowia człowieka i odzwierciedlać stan choroby w czasie rzeczywistym, co stanowi ważne narzędzie wczesnego ostrzegania o ryzyku choroby. Metabolity mikroflory jamy ustnej dostają się do krwi i powodują stan zapalny w organizmie człowieka, sprzyjając rozwojowi przewlekłych chorób zapalnych układu pokarmowego [10]. Na przykład P. gingivalis i Fusobacterium fusionum to najbardziej znane patogeny chorób przyzębia, które wpływają i zakłócają strukturę zbiorowiska mikroflory jelitowej, aktywnie uczestniczą w niszczeniu bariery jelitowej poprzez zwiększenie przepuszczalności śluzu jelitowego i pośrednio w ogólnoustrojowej odpowiedzi zapalnej [29]. Ostatnie badania wykazały, że dysbioza w chorobach przyzębia była bezpośrednio skorelowana w dłuższej perspektywie z RZS, a przy właściwym leczeniu RZS dysbioza mikroflory jamy ustnej została przywrócona [30]. Ostatnio znaczna liczba badań wykazała silną korelację między mikroflorą jamy ustnej i jelit a chorobą zwyrodnieniową stawów (OA), ale nadal potrzeba wielu badań klinicznych, aby wykazać dokładny mechanizm działania, który wpływa na skład i zachowanie drobnoustrojów jelitowych. Wykazano już, że cechy mikrobiomu i jego metabolitów znajdą zastosowanie w przyszłości w diagnostyce i leczeniu choroby zwyrodnieniowej stawów lub innych chorób związanych z kośćmi. Wiadomo, że obecne leczenie OA jedynie łagodzi ból. Szacuje się, że w przyszłości dieta, przeszczep kału i przyszłe terapie ukierunkowane na mikroflorę będą uwzględniane we wszystkich protokołach diagnostycznych i terapeutycznych. W związku z tym kontrola diety (zwłaszcza żywności o niskiej zawartości glutenu i wzbogaconej w niestrawne B) może otworzyć nowe horyzonty naukowe w zakresie występowania i monitorowania patologii OA [6, 31, 32, 33, 34]. Coraz więcej badań wskazuje, że zmniejszona pojemność buforowa śliny ma związek z chorobami przyzębia i próchnicą. Doustne probiotyki i prebiotyki to metoda bezpośredniego wprowadzania niektórych gatunków bakterii i prebiotyków do mikroflory jamy ustnej, która może wywołać szybką i skuteczną reakcję fizjologiczną i biochemiczną w zdrowiu jamy ustnej. Istnieje wiele pre- i probiotycznych preparatów przeciwstarzeniowych, ale przede wszystkim chodzi o wykorzystanie zasadowości niektórych gatunków w celu zwalczania demineralizacji zęba przez bakterie chorobotwórcze. Zatem głównym źródłem zasadowości w jamie ustnej jest arginina, która, jak udowodniono, skutecznie hamuje próchnicę, a ostatnio jest uważana za składnik niektórych past do zębów. Ponadto ostatnio wykazano, że naturalne, niestrawne związki B, które występują w wielu owocach i warzywach, mają znaczący wpływ na zdolność buforującą śliny i choroby przyzębia [35, 36].

Bor w medycynie stomatologicznej
Bor w strukturze zęba


Dieta bogata w B wpływa na skład mineralny zębów, wytrzymałość, gęstość i mikrotwardość zębów oraz gęstość mineralną kości wyrostka zębodołowego u królików karmionych dietą wysokoenergetyczną. Zatem zawartość B w diecie korzystnie wpływała na skład mineralny zębów oraz na otaczającą kość wyrostka zębodołowego [37, 38]. Liczne badania wykazały, że fluor (F) i B występują głównie w zębach i kościach ludzkiego ciała (B zgromadził się w przedziale od 0,001 ppm do 5,88 ppm, natomiast F zgromadził się w przedziale od 21,24 ppm do 449,22 ppm). Poziom B i F zębów niepróchnicowych był wyższy niż zębów próchnicowych w badaniach na ludziach i stwierdzono ujemną korelację pomiędzy F i B, co było istotne w tej grupie. Ujemna korelacja stwierdzona pomiędzy B i F we wszystkich grupach była istotna. Wyniki po raz kolejny wykazały znaczenie F i B jako czynnika chroniącego przed próchnicą [39, 40, 41]. Pierwiastek B występuje w całym organizmie człowieka, w dużych ilościach w kościach, zębach i paznokciach. Co zaskakujące, B wykryto w zębach w zakresie 25–85 ppm. Najnowsze dane wskazują, że stosunek 10B/11B w szkliwie zębów próchnicowych i zdrowych w zależności od wieku i płci wahał się od 0,2007 do 0,2574 [42]. Ponadto niektóre badania wykazały, że inne mikroelementy, takie jak F, glin, stront (Sr), żelazo, selen, mangan, kadm i miedź są bezpośrednio powiązane z występowaniem próchnicy u ludzi i zwierząt, a dokładniej niektóre zapobiegają próchnicy i inni to wzmacniają. Odnaleźliśmy badania, które wykazały obecność B w strukturach zębów i jej wpływ na aktywność próchnicową. W konkretnym badaniu wykazano, że poziom B w zębach niepróchnicowych jest wyższy niż w zębach próchnicowych, co dowodzi, że dieta bogata w B może mieć działanie kariostatyczne [41]. Ponadto wykazano, że B ma działanie osteogenne i może wpływać na kość beleczkową i wyrostka zębodołowego [43]. Wykazano także, że zwiększenie poziomu B w diecie zwiększa stężenie B w składzie mineralnym zębów i korzystnie wpływa na kość wyrostka zębodołowego wokół zębów [43]. Ponadto wykazano, że B odgrywa ważną rolę we wzroście i rozwoju zębów po wyrznięciu [44].

Bor w materiałach dentystycznych

Ostatnio zaprezentowano istotny postęp we wprowadzaniu nowych katalizatorów i metod włączania B do cząsteczek organicznych [45]. Biomateriały zawierające B mogą stanowić biomateriały nowej generacji, odgrywające rolę w regeneracji kości, ponieważ B wykazał zwiększoną zdolność przylegania do tych materiałów dentystycznych oraz stymulowania rozwoju komórek pochodzenia kostnego i różnicowania osteogennego [46, 47]. Ostatnio badano zmiany właściwości mechanicznych polimetakrylanu metylu (PMMA), gdy B był częścią masy akrylowej w różnych proporcjach. Zaobserwowano, że właściwości mechaniczne PMMA uległy korzystnej modyfikacji zarówno poprzez dodatek boraksu, jak i kolemanitu, przy czym wyniki badań odporności na zginanie i udarność oraz twardość powierzchni były lepsze w porównaniu z formą bez dodatku B [48]. Wykazano, że włączenie B do materiałów dentystycznych ogranicza postęp próchnicy zębów, a dokładniej poziom B w kompozytach dentystycznych, a mianowicie stężenia 1%, 5% i 10% (w/w), ponieważ pentahydrat pentaboranu sodu ma właściwości działanie przeciwbakteryjne na S. mutans [49, 50]. Intensywnie badanym syntetycznym związkiem organicznym klasy kwasu boronowego jest AN0128, syntetyczny związek zawierający B. Ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne in vitro przeciwko bakteriom Prevotella intermedia, P. gingivalis, Eubacterium nodatum i Treponema denticola, które są związane z chorobami przyzębia [51]. Niedawno wykazano in vitro karioprofilaktyczne działanie materiałów dentystycznych uwalniających jony, na przykład F i B, [52], co stanowi obszar zainteresowania potwierdzony naukowo w ostatnich latach. Ponadto materiały dentystyczne uwalniające jony, takie jak Sr i B, mają właściwości antybakteryjne, remineralizujące i kwasoodporne [53, 54]. Innowacyjne zastosowania w stomatologii wykazały, że nanomateriały wzmocnione klejami posiadają korzystne właściwości biologiczne oraz poprawiają właściwości mechaniczne i fizyczne, co pomaga utrzymać przyczepność przez długi czas [55]. Na przykład nanorurki azotku B (BNNT) zostały ostatnio zastosowane w klejach dentystycznych i wykazały znacznie lepszą aktywność bioaktywną i właściwości fizykochemiczne [56]. Ponadto badacze badali wpływ dodatku B (jako dodatku) na gęstość i biokompatybilność implantów spiekanych [57]. Klasyczny przykład zastosowania BA w preparatach kosmetycznych, jako środek antyseptyczny i przeciwwirusowy, taki jak płyn do płukania jamy ustnej, krople do oczu, płyny do skóry i inne produkty kosmetyczne, został zsyntetyzowany i przetestowany pod kątem działania przeciwdrobnoustrojowego. BA tworzy tetraedryczne kompleksy anionowe ze związkami polihydroksylowymi w roztworze wodnym [49, 58]. Ostatnio zbadano biokompatybilność i aktywność przeciwdrobnoustrojową dendrymerów boranowych poli(glicerolu-chitozanu) (PGLD-Ch)B oraz określono właściwości sorpcyjne, cytotoksyczność, aktywność przeciwdrobnoustrojową i zachowanie tych makrocząsteczek in vivo u szczurów [59]. Niedawno wykazano, że irygacja 0,75% BA może być środkiem wspomagającym w leczeniu umiarkowanego zapalenia dziąseł i dlatego może być narzędziem terapeutycznym w leczeniu chorób przyzębia oraz metodą z wyboru w leczeniu zapalenia przyzębia i dziąseł [51, 60, 61, 62 , 63]. Najnowsze wyniki dotyczące odpowiedzi klinicznej materiału przyzębia na hydrożele CaFB i BA wykazały istotne zmniejszenie odpowiedzi zapalnej w porównaniu z klasycznymi zabiegami. Hydrożel CaFB wykazywał lepszą reakcję przeciwzapalną niż hydrożel BA [36]. Co więcej, CaFB jako zmiatacz nadtlenków pozytywnie wpływa na metabolizm wapnia, rozwój i wzrost kości, tkanek miękkich i kolagenu, co może w przyszłości stanowić klej do wielu klas materiałów dentystycznych [5, 64, 65, 66].


Wnioski i perspektywy na przyszłość
BCC wciąż udowadniają swoją przydatność jako dodatki do materiałów dentystycznych, ponieważ stale udowadniają swoje właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Oprócz tego jednym z najważniejszych aspektów, które należy wziąć pod uwagę, są dalsze badania biokompatybilności innych struktur jamy ustnej, takich jak więzadła przyzębia, komórki mieszków włosowych i fibroblasty dziąseł. Z czasem BCC wykazały swoją przydatność w stomatologii. Nowe perspektywy dotyczące niezbędności B dla zdrowej symbiozy wyznaczą nowe kierunki wykorzystania związków B, które nie są strawne. Przykładem jest niedawno odkryty kompleks diestrowo-chlorogenoboranowy (DCB) [67, 68], który wskaże naturalne nutraceutyki na bazie witaminy B, które będą stosowane w celu ukierunkowania na ludzki mikrobiom (jelita, które są najważniejsze dla ludzkiego zdrowia, jama ustna, pochwa , skóra i mikrobiom skóry głowy). Wierzymy, że w przyszłości niestrawne gatunki B staną się niezbędnymi kandydatami na prebiotyki i zapewnią zdrowie zarówno jamy ustnej, jak i jelita grubego, jako nowa żywność funkcjonalna. W rzeczywistości niestrawny B w żywieniu będzie atakować okrężnicę i jamę ustną, a co nie mniej ważne, pochwę, skórę i skórę głowy. Ostatnio proponuje się B jako istotny element syntezy AI-2 systemu QS, który wpływa na zbiorowe zachowanie bakterii, wykrywanie gęstości populacji, zjadliwość, produkcję biofilmu [68]. Ostatnie badania wykazały, że dodanie gatunków B do prekursora AI-2 (syntetyzowanego przez bakterie wewnątrzkomórkowo) generuje AI-2B w środowisku zewnątrzkomórkowym bakterii [67]. Dokonaliśmy nowych spostrzeżeń na temat niezbędności gatunku B dla zwierząt i ludzi. Wszystkie znane działania B na zdrowie człowieka można wyjaśnić zasadnością B w zdrowej symbiozie. Mechanizm działania gatunków B (np. kompleksu DCB, CaFB itp.) polega w rzeczywistości na udziale w metabolizmie cząsteczki sygnalizacyjnej B (AI-2B), a także na włączeniu B do warstwy żelu śluzu. Celem B może stać się zarówno mikrobiom, jak i warstwa żelu śluzowego. W ten sposób B może być niezbędnym mikroelementem dla symbiotycznej interakcji między mikroflorą a żywicielem-ssakiem dla zdrowych ludzi i zwierząt. Niedobór B w mikrobiocie może powodować: (i) dysbiozę oraz (ii) degradację śluzu, co ma konsekwencje w symbiozie [6, 67, 68], która powoduje bezpośrednią interakcję błon komórkowych gospodarza z biofilmem bakteryjnym, a tym samym ich bezpośrednie zakażenie . W związku z tym mikrobiota potrzebuje B, aby osiągnąć: (i) biosyntezę diestru furanozylu boranu (AI-2B), będącego częścią rodziny cząsteczek sygnalizacyjnych stosowanych w wykrywaniu kworum; oraz (ii) barierę ochronną oddzielającą mikroflorę od żywiciela (B zapobiega bezpośredniemu kontaktowi bakterii z organizmem żywiciela, zapobiegając w ten sposób wystąpieniu bezpośrednich skutków infekcyjnych). Zdrowie organizmu człowieka zależy od stanu mikrobiomu, a B jako pierwiastek odżywczy staje się radykalny dla zdrowia człowieka. Co więcej, mikrobiom oddziałuje z całym organizmem człowieka poprzez dobrze znane osie: oś jelito-odporność, oś jelito-kości, oś jelito-mózg, oś jelito-serce, oś jelito-chrząstka, oś jelito-tarczyca, oś jelita-płuco oś. Następnie, jeśli B jest niezbędny do symbiozy, wówczas B odgrywa korzystną rolę w zapobieganiu niektórym chorobom, takim jak osteoporoza (OP), OA, RZS, zapalenie układu krążenia, depresja, otyłość, cukrzyca, infekcje wirusowe, bakteryjne i pasożytnicze, choroby tarczycy choroba [6, 69, 70, 71]."
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13132
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 679
Podziękował: 30186 razy
Otrzymał podziękowanie: 19674 razy

Re: Stomatologia przyszłości

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » wtorek 05 gru 2023, 07:22

Maśc z jadem pszczelim na próchnicę, zapalenie miazgi?

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8709083/

Life (Basel). 2021 Dec; 11(12): 1311.
Published online 2021 Nov 28. doi: 10.3390/life11121311
PMCID: PMC8709083
PMID: 34947842

Jad pszczeli, miód i mleczko pszczele w leczeniu infekcji bakteryjnych jamy ustnej: Przegląd
Michał Otręba,1,* Łukasz Marek,2 Natalia Tyczyńska,1 Jerzy Stojko,3 i Anna Rzepecka-Stojko1
Ramón Cacabelos, redaktor naukowy i Stefania Lamponi, redaktor naukowy

Streszczenie
Choroby jamy ustnej dotykają bardzo dużą liczbę osób, a stosowane farmakologiczne metody leczenia i/lub profilaktyki mają poważne skutki uboczne. Dlatego konieczne jest poszukiwanie nowych, bezpieczniejszych metod leczenia. Naturalne produkty pszczele, takie jak miód, mleczko pszczele i jad pszczeli, mogą być obiecującą alternatywą w leczeniu infekcji bakteryjnych jamy ustnej. W związku z tym przeprowadziliśmy obszerne przeszukiwanie literatury w celu znalezienia i podsumowania wszystkich artykułów na temat aktywności przeciwbakteryjnej miodu, mleczka pszczelego i jadu pszczelego. Nasza analiza wykazała, że te produkty pszczele mają silną aktywność przeciwko szczepom bakteryjnym powodującym próchnicę, zapalenie przyzębia, zapalenie dziąseł, zapalenie gardła, nawracające owrzodzenia aftowe, naddziąsłową i poddziąsłową płytkę nazębną. Analiza średnich wartości MIC wykazała, że miód i mleczko pszczele wykazują najwyższą aktywność przeciwbakteryjną wobec Porphyromonas gingivalis i Fusobacterium nucleatum. Z kolei

jad pszczeli wykazuje działanie przeciwbakteryjne wobec Streptococcus mutans.

Streptococcus sobrinus i Streptococcus pyogenes były najbardziej opornymi gatunkami
na różne rodzaje miodu i mleczka pszczelego.

Co więcej, produkty te są bezpieczniejsze w porównaniu do związków chemicznych stosowanych w leczeniu infekcji bakteryjnych jamy ustnej. Ponieważ aktywność przeciwdrobnoustrojowa produktów pszczelich zależy od ich składu chemicznego, potrzebne są dalsze badania w celu standaryzacji składu tych związków, zanim będą one mogły być stosowane w leczeniu infekcji bakteryjnych jamy ustnej.



Słowa kluczowe: miód, mleczko pszczele, jad pszczeli, aktywność przeciwdrobnoustrojowa, bakterie jamy ustnej
Przejdź do:
1. Wprowadzenie
Według artykułu opublikowanego przez WHO w marcu 2020 r. choroby jamy ustnej dotykają prawie 3,5 miliarda ludzi na całym świecie. Co więcej, ponad 530 milionów dzieci cierpi na próchnicę zębów mlecznych [1]. Warto zauważyć, że w 2016 roku choroby przyzębia były 11. najbardziej rozpowszechnioną chorobą na świecie. Jest to bardzo ważny fakt, ponieważ choroby przyzębia są główną przyczyną utraty zębów i mogą wpływać na zdrowie całego organizmu. Ponadto rozprzestrzenianie się mikroorganizmów i ich produktów z tkanek przyzębia może powodować stany zapalne w innych narządach ciała. Dlatego leczenie chorób jamy ustnej ma kluczowe znaczenie [2].


Mikroflora jamy ustnej składa się z ponad 700 gatunków bakterii Gram-ujemnych i Gram-dodatnich, zarówno tlenowych, jak i beztlenowych [3]. Mikroorganizmy bytujące w jamie ustnej na powierzchni zębów mają postać dwóch rodzajów biofilmu: nad- i poddziąsłowego, różniących się znacznie składem flory bakteryjnej. Biofilm naddziąsłowy powoduje próchnicę, natomiast poddziąsłowy zapalenie dziąseł i choroby przyzębia [4]. Główne szczepy bakteryjne wywołujące infekcje mikrobiologiczne jamy ustnej przedstawiono w tabeli 1.
Jak przedstawiono w tabeli 1, istnieje wiele sposobów leczenia chorób jamy ustnej spowodowanych infekcjami bakteryjnymi, takich jak zapalenie przyzębia, zapalenie dziąseł, zapalenie gardła i nawracające owrzodzenia aftowe (RAS). Niestety, leczenie infekcji bakteryjnych jamy ustnej, a także zapobieganie próchnicy może powodować wiele skutków ubocznych wymienionych w tabeli 1. Produkty pszczele, takie jak jad pszczeli, miód czy mleczko pszczele, również wywołują działania niepożądane (alergie, które dodatkowo mogą prowadzić do miejscowych stanów zapalnych i hemolizy), ale pojawiają się one tylko w przypadku stosowania wysokich stężeń danego produktu [22]. Co więcej, pojedynczy składnik jadu pszczelego, taki jak mellityna, wykazuje silne działanie toksyczne, podczas gdy całkowity jad pszczeli powoduje jedynie występowanie miejscowych alergii kontaktowych. Warto zauważyć, że efekt ten nie jest obserwowany podczas stosowania jadu pszczelego [23]. Co ciekawe, skutki uboczne obserwowane po leczeniu farmakologicznym i/lub profilaktyce (przebarwienia zębów i języka, złuszczające zapalenie jamy ustnej, obrzęk ślinianek przyusznych, powiększenie brodawek nitkowatych języka i zaburzenia smaku) nie są obserwowane po zastosowaniu produktów pszczelich [24,25].

Czynniki etiologiczne próchnicy zębów obejmują bakterie, czas, podatną powierzchnię zębów i fermentujące węglowodany. Ryzyko próchnicy zębów może również wzrosnąć z powodu czynników socjodemograficznych, takich jak słaba higiena jamy ustnej, wiek, niewłaściwe nawyki szczotkowania zębów, płytka nazębna i napoje zawierające cukier [26]. Spożywanie węglowodanów i cukrów zwiększa produkcję kwasu przez bakterie i inne organizmy, co prowadzi do ubytków, zapalenia dziąseł i innych form próchnicy zębów spowodowanych płytką nazębną [27]. W przypadku zapalenia dziąseł czynniki ryzyka są następujące: brak higieny jamy ustnej, palenie lub żucie tytoniu, czynniki genetyczne, nieprawidłowe ustawienie zębów, które są trudne do czyszczenia, stres, brak składników odżywczych, dojrzewanie, ciąża, zmiany hormonalne, cukrzyca, HIV i niektóre leki (sterydy lub leki przeciwnowotworowe) [27]. Zapalenie gardła może być wywołane przez czynniki wirusowe i bakteryjne, takie jak odra, adenowirus, ospa wietrzna, krup (choroba wieku dziecięcego z charakterystycznym szczekającym kaszlem), krztusiec i grupa A paciorkowców [27]. Zapalenie przyzębia może być również spowodowane niewłaściwą higieną jamy ustnej, a także paleniem tytoniu, cukrzycą typu 2, otyłością, zmianami hormonalnymi u kobiet (podczas menstruacji, ciąży lub menopauzy), które mogą zwiększać wrażliwość dziąseł, HIV lub białaczką, lekami zmniejszającymi przepływ śliny w jamie ustnej, genetyką i złym odżywianiem (niedobór witaminy C) [27]. Nawracające owrzodzenia aftowe (RAS) mogą być spowodowane urazami błony śluzowej jamy ustnej spowodowanymi miejscowymi zastrzykami znieczulającymi, ostrymi zębami, zabiegami stomatologicznymi i urazami szczoteczką do zębów [19].

Jad pszczeli jest wydzielany przez gruczoły jadowe pszczoły miodnej (Apis mellifera) i zawiera jad oraz feromony. Sucha masa jadu obejmuje peptydy (melitynę, apaminę, peptyd 401 degranulujący komórki tuczne, sekapinę, adolapinę i prokaminę) oraz białka o właściwościach enzymatycznych (fosfolipazę A2, hialuronidazę, fosfodiesterazę i lizofosfolipazę). Ponadto w jadzie znajdują się związki o niskiej masie cząsteczkowej (feromony, aminy biogenne, cukry, aminokwasy, fosfolipidy i biopierwiastki). Bogaty skład jadu zapewnia wielokierunkowe działanie, w tym przeciwbólowe i przeciwzapalne [28,29]. Jad pszczeli zawiera również białka przeciwbakteryjne, a mianowicie fosfolipazę A2, hialuronidazę i melektynę [30].


Miód jest wytwarzany przez pszczoły z nektaru w serii złożonych reakcji chemicznych i fizycznych, które zwiększają zawartość cukru. Skład miodu zależy od tego, gdzie i kiedy jest zbierany, jak funkcjonuje ekosystem i jak miód jest przechowywany. W związku z tym mogą występować różnice we właściwościach antybakteryjnych miodu [31]. Miód jest bogaty w związki biologicznie czynne: węglowodany, witaminy (B, C, E i karotenoidy), enzymy (inwertaza, oksydaza glukozy i lizozym), aminokwasy, kwasy tłuszczowe, olejki eteryczne i hormony. Ponadto miód zawiera wiele cennych makro- i mikroelementów, takich jak Ca, Fe, Co, Mg, Mn, F, Zn, Na i K. Dodatkowo miód zawiera peptydy: defensynę-1 i główne białko mleczka pszczelego 1 (MRJP1), a oba te związki wykazują silną aktywność przeciwbakteryjną [28,32].


Mleczko pszczele jest wydzielane przez gruczoły gardłowe znajdujące się z przodu głowy pszczół robotnic. Początkowo ma postać białej, płynnej substancji o kremowej konsystencji. Mleczko ma cierpki i kwaśny smak, jego pH jest niskie i wynosi od 3,4 do 4,3, a zapach jest ostry i charakterystyczny [33]. Białka stanowią około 17-45% suchej masy mleka, a mleko jest również bogate w enzymy (proteinazy, kwaśną fosfatazę, oksydazę glukozy, α-amylazę, katalazę, α-glukozydazy i glukocerebrozydazy) i hormony (neurohormon - acetylocholinę, progesteron i testosteron). Główne białka mleczka pszczelego (MRJP) są również ważnym składnikiem mleka, ponieważ mają silne działanie przeciwbakteryjne [28,34].


Celem napisania tego manuskryptu jest podsumowanie aktualnych badań nad wpływem produktów pszczelich na leczenie infekcji bakteryjnych jamy ustnej. Ponieważ aktywność przeciwbakteryjna propolisu wobec różnych szczepów bakterii jest dobrze i często opisywana w innych przeglądach [35,36,37,38], w tym przeglądzie skupiliśmy się na jadzie pszczelim, miodzie i mleczku pszczelim jako potencjalnych kandydatach do stosowania w utrzymaniu higieny jamy ustnej i terapii infekcji bakteryjnych jamy ustnej. Dlatego skupiliśmy się głównie na testach in vitro z wykorzystaniem szczepów bakteryjnych odpowiedzialnych za choroby jamy ustnej i związanych z utrzymaniem higieny jamy ustnej, a przeanalizowano tylko kilka badań in vivo.


Przejdź do:
2. Materiały i metody"
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 16907
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1085
x 540
Podziękował: 17150 razy
Otrzymał podziękowanie: 24207 razy

Re: Stomatologia przyszłości

Nieprzeczytany post autor: songo70 » poniedziałek 04 mar 2024, 16:09

Fretki służą naukowcom do eksperymentów, bo ich uzębienie przypomina nasze. Ludziom też najpierw rosną zęby mleczne, potem stałe. Jeśli je stracimy, dziś pozostaje tylko wszczepienie tytanowych implantów lub wykonanie protezy. Ale to może wkrótce się zmienić. Jak twierdzi japoński naukowiec prof. Katsu Takashi z Wyższej Szkoły Medycznej Uniwersytetu w Kioto, organizmy ssaków mają zdolność wytworzenia trzeciego zestawu zębów, trzeba tylko umieć je do tego zmusić.
https://www.newsweek.pl/zdrowie-i-nauka ... ki/m43ym1m
dental.jpg
dental.jpg (49.11 KiB) Przejrzano 102 razy
PS. Był początek lat 80' a naszemu sąsiadowi z naprzeciwka sam wyrósł drugi stały ząb(ten sam!)!

To fakt, potrzebny jest tylko wyzwalacz :D
0 x


"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

ODPOWIEDZ