Witam wszystkich użytkowników tego forum

17.03.23
Forum przeżyło dziś dużą próbę ataku hakerskiego. Atak był przeprowadzony z USA z wielu numerów IP jednocześnie. Musiałem zablokować forum na ca pół godziny, ale to niewiele dało. jedynie kilkukrotne wylogowanie wszystkich gości jednocześnie dało pożądany efekt.
Sprawdził się też nasz elastyczny hosting, który mimo 20 krotnego przekroczenia zamówionej mocy procesora nie blokował strony, tylko dawał opóźnienie w ładowaniu stron ok. 1 sekundy.
Tutaj prośba do wszystkich gości: BARDZO PROSZĘ o zamykanie naszej strony po zakończeniu przeglądania i otwieranie jej ponownie z pamięci przeglądarki, gdy ponownie nas odwiedzicie. Przy włączonych jednocześnie 200 - 300 przeglądarek gości, jest wręcz niemożliwe zidentyfikowanie i zablokowanie intruzów. Bardzo proszę o zrozumienie, bo ma to na celu umożliwienie wam przeglądania forum bez przeszkód.

25.10.22
Kolega @janusz nie jest już administratorem tego forum i jest zablokowany na czas nieokreślony.
Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
/blueray21

Ze swojej strony proszę, aby unikać generowania i propagowania wszelkich form nienawiści, takie posty będą w najlepszym wypadku lądowały w koszu.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.

Pozdrawiam wszystkich i nieustająco życzę zdrowia, bo idą trudne czasy.

/blueray21

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.


/blueray21

TRUCIZNY SPOŻYWCZE

Awatar użytkownika
Thotal
Posty: 7359
Rejestracja: sobota 05 sty 2013, 16:28
x 27
x 249
Podziękował: 5973 razy
Otrzymał podziękowanie: 11582 razy

TRUCIZNY SPOŻYWCZE

Nieprzeczytany post autor: Thotal » niedziela 17 gru 2017, 15:51

czy na pewno wiemy co dobre?


http://superfakty.info/artykul/olej-rze ... go-zdrowia





Pozdrawiam - Thotal :)
1 x



Seji
Posty: 472
Rejestracja: niedziela 20 sty 2019, 13:42
x 379
x 8
Podziękował: 488 razy
Otrzymał podziękowanie: 391 razy
Kontakt:

Re: TRUCIZNY SPOŻYWCZE

Nieprzeczytany post autor: Seji » wtorek 12 mar 2019, 21:02

No właśnie, a ja jeszcze nie tak dawno czytałam, i to w różnych źródłach, peany na cześć oleju rzepakowego... :shock:
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: TRUCIZNY SPOŻYWCZE

Nieprzeczytany post autor: cedric » czwartek 26 wrz 2019, 09:38

http://pharmacistben.com/toxic/waking-u ... nightmare/

Autor: Ben Fuchs | PharmacistBen
Koszmar Flouride? Pestycydy Fumiganty. Leki na receptę. W naszym środowisku znajduje się wiele paskudnych przemysłowych chemikaliów XXI wieku, ale taki, który jest celowo, umyślnie i celowo wrzucany do środowiska, jest jednym z najbardziej toksycznych zanieczyszczeń ze wszystkich - jest również najbardziej niestabilny ze wszystkich pierwiastków - i to jest fluor. Jest trująca, a wręcz śmiertelna, natura nie podlega dyskusji. Fluorek jest wysoce reaktywny, szczególnie w stosunku do tkanek biologicznych. Płonie tak gorąco, że nie tylko bezużyteczne jest nalewanie wody na ogień fluorkowy, ale płomienie fluorowe są tak gorące i intensywne, że dosłownie spalą wodę!

„Zręczna” reputacja firmy Fluoride

Co ciekawe, silne właściwości antyprzylegające fluoru sprawiają, że jest cenny do celów nieprzywierających. W rzeczywistości fluor ma reputację „najlżejszego” ze wszystkich pierwiastków. Sprawdź te interesujące fakty dotyczące fluoru:

Jest to jedyna substancja, z której gekon (rodzaj jaszczurki, którego stopy przypominające rzepy pozwalają mu przylegać i chodzić po niemal wszystkim do góry nogami i na boki), spada za każdym razem.
Fluorek jest stosowany w cewnikach i urządzeniach biologicznych jako środek przeciwdrobnoustrojowy, ponieważ bakterie również nie mogą się do niego przyczepić.
Najbardziej znanym zastosowaniem śliskości fluoru jest Teflon ™, który jest rodzajem fluoru znanym jako politetrafluoroetylen lub PTFE. Kiedy gotujemy na zwykłych patelniach, reakcje między jedzeniem, które smażymy lub w inny sposób podgrzewamy, a patelnią, której używamy, powodują lepkość. Nie dzieje się tak w przypadku fluoru, a The Chemours Company (wcześniej DuPont) zorientowało się, że może skorzystać z tej właściwości dzięki PTFE np. Teflonowi.
Związek fluoru z zanieczyszczeniami chemicznymi i pestycydami

Związki fluorowe były również stosowane jako propelenty do pojemników aerozolowych, dopóki nie odkryto, że mogą one niszczyć ozon i uwalniać toksyczny gazowy fluorowodór do atmosfery w celu rozruchu.

Co więcej, fluor w postaci chemikaliów o nazwach R-12 i CFC-12 (produkowany również przez Chemours / DuPont w spółce joint venture z GM), pali się tak gorąco, że w rzeczywistości powoduje efekt chłodzenia poprzez wessanie energia wokół tego. Kiedy ta gorąca substancja chemiczna przepływa przez cewki, może faktycznie wytworzyć chłodne powietrze, które może być kierowane, skutecznie zamieniając ciepło w zimno. Tak działa klimatyzator. Znamy te fluorowane związki gazowe jako substancje chemiczne o nazwie Freon ™, która jest marką Chemours / DuPont dla tych fluorowanych związków. Ten proces zasysania ciepła z otoczenia, a następnie tworzenia emisji zimna jest również stosowany w lodówkach. Freon jest technicznie rodzajem chlorowcowanego węglowodoru z rodziny chemicznej lub fluorowanego węglowodoru. Co w zasadzie oznacza, że ​​zawiera pierwiastek fluoru, to samo, co w naszej wodzie.

Z drugiej strony fluor jest świetnym pestycydem i środkiem do fumigacji. Stosuje się go do sałaty, rzepy, gorczycy, moreli, kiwi, a zwłaszcza winogron. Fluorek zabija również robaki, nawet pluskwy, w substancji chemicznej o nazwie Vikane® firmy Dow.

Fluor w zaopatrzeniu w wodę

Fluorek jest także odpadami przemysłowymi dodawanymi do wody, które rzekomo zapobiegają powstawaniu pustek. Jest to najbardziej „elektroujemny” element układu okresowego (elektroujemny odnosi się do jego „siły ciągnącej”). Możesz myśleć o tym jak o magnetyzmie. Fluorek jest silnie magnetyczny. Bardzo skutecznie przywiązuje się do innych minerałów, niezależnie od tego, czy są to wapń, magnez, glin, sód czy cyna . Ta właściwość magnetyczna jest tak ceniona przez dentystów, ponieważ pozwala fluorowi przyklejać się do szkliwa i rzekomo zapobiega jego rozkładowi przez kwas. Jest to mechanizm rzekomych „korzyści dentystycznych” fluoru, poparty zapewnieniami rządu i władz dentystycznych, że woda z fluorków, pasta do zębów, żele dentystyczne i płyny do płukania jamy ustnej są ważne dla nas i naszych dzieci do regularnego stosowania.

Najlepszym sposobem na uniknięcie fluoru jest nie picie wody z kranu. Jeśli nie masz wyboru, upewnij się, że używasz dużej ilości witaminy C, która działa przeciwfluorowo. Możesz również dostać destylator wody lub urządzenie do odwróconej osmozy.

Debata na temat fluoru i ubytków

Rząd mówi nam, że fluor jest dla nas dobry, ponieważ zapobiega powstawaniu ubytków. To jest ich wysokość i sposób, w jaki, jak ujął to Edward Bernays, „inżynieryjna zgoda” na dodanie jej do zaopatrzenia w wodę. Ale to, czy toksyczny fluor jest rzeczywiście przeciw próchnicy (przeciw jamie), nie jest faktem rozstrzygającym. Według Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom „występowanie próchnicy w populacji nie jest odwrotnie związane ze stężeniem fluoru w szkliwie, a wyższe stężenie fluorku szkliwa niekoniecznie jest bardziej skuteczne w zapobieganiu próchnicy”.

Fluorek jest lekiem o „bezpośrednich” efektach co są eufemistycznie nazywane „efektami ubocznymi”, które w rzeczywistości nie są efektami ubocznymi, lecz BEZPOŚREDNIM skutkiem uzależnienia od zaopatrzenia w wodę. Fluoryzacja wody dosłownie zmusza ludzi do medykalizacji, oczywiście w naszym najlepszym interesie.

Jeśli spojrzysz na ulotkę dołączoną do opakowania, którą firmy farmaceutyczne dostarczają ze swoimi produktami, zobaczysz, że jednym z efektów ubocznych stosowania fluorku sodu w leczeniu jest ból żołądka i owrzodzenie. I zgodnie z ulotką dołączoną do opakowania „fluorku sodu… nie należy stosować u pacjentów z problemami żołądkowymi”.

Powstaje pytanie: ile niewyjaśnionych problemów zdrowotnych żołądka (w tym wrzody, IBS, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, nudności i wymioty) jest po prostu wynikiem nadmiernego spożycia fluorowanej wody pitnej? Fluorowana woda zawiera nieco mniej niż trzy tabletki fluorku na galon. Pamiętaj, że są to leki na receptę uważane za tak toksyczne, że potrzebujesz ich na receptę, aby je zdobyć, ale za każdą kwartę fluoryzowanej wody, którą pijesz, w zasadzie dostajesz trzy czwarte pigułki fluorkowej, która zgodnie z własnymi informacjami producenta , może powodować szereg działań niepożądanych, w tym problemy z kościami i stawami, wysypki skórne i zaostrzenie reumatoidalnego zapalenia stawów (RA), oprócz reakcji trawiennych.

Czy któryś lekarz powiedział kiedyś pacjentowi z RA, że fluorowana woda, według uznania producentów leków, może pogorszyć reumatoidalne zapalenie stawów?

Badania wskazują na większe ryzyko związane z fluorem… związane z rakiem

Możliwe jest, że nawet rak jelita grubego może być związany, przynajmniej częściowo, z przyjmowaniem fluoru. Chociaż nie ma wielu badań, które łączą fluor bezpośrednio z rakiem lub okrężnicą, według badań National Toxicology Program opublikowanych w 1990 r., Istnieją pewne „niejednoznaczne” (niepewne) dowody na to, że rakotwórcza woda pitna może powodować raka kości u mężczyzn szczury

W artykule zatytułowanym Fluoride - A Modern Toxic Waste przedstawiono badania dr Johna Yiamouyiannisa, które pokazują, że fluor, nawet w najmniejszych ilościach, zwiększa tempo wzrostu guza o 25%, produkuje guzy czerniaka, przekształca normalne komórki w komórki rakowe i zwiększa potencjał rakotwórczy innych czynników rakotwórczych.

Według badań biochemika i byłego szefa chemii komórek w National Cancer Institute, dr Dean Burke, który przeprowadził badania na szczurach, które piły fluorowaną wodę, spożycie fluoru spowodowało wzrost nowotworów, szczególnie tarczycy, kości i wątroby. Ekstrapolując swoje badania, dr Burke oszacował, że fluoryzacja spowodowała w 1977 r. Ponad 10 000 zgonów z powodu raka. Inne badania powiązały leki zawierające fluor, takie jak SSRI, ze zwiększoną częstością występowania raka piersi.

Jeśli chodzi o tarczycę, gdy fluor jest obecny, jod może zostać wyparty z hormonu tarczycy. Jest to równoznaczne z funkcjonalną niedoczynnością tarczycy, a biorąc pod uwagę fakt, że wszyscy spożywamy znaczne ilości tego dobrze znanego elementu przeciwtarczycowego, trudno sobie wyobrazić, że toksyczność fluorowa nie jest przynajmniej częściową przyczyną epidemii niedoczynności tarczycy, która przypadkowo (lub być może nie) stał się znaczącym problemem od czasu wzrostu fluoryzacji w latach 40. W rzeczywistości trudno jest odróżnić niedoczynność tarczycy od toksyczności fluorkowej. Klasyczne objawy to letarg i zmęczenie, które są charakterystyczną cechą niedoczynności tarczycy. W rzeczywistości najbardziej oczywistym objawem toksyczności fluorków jest głębokie zmęczenie oraz brak motywacji i popędu. Według wielu źródeł (choć uczciwie niektórzy kwestionują to twierdzenie), efekt ten został wykorzystany przez nazistów w czasie II wojny światowej, którzy używali fluoru, aby utrzymać uległość więźniów obozów koncentracyjnych.

Fluor i kontrola populacji

Po wojnie Charles Elliot Perkins, badacz w dziedzinie chemii, biochemii, fizjologii i patologii, został wysłany do Niemiec, aby przejąć kontrolę nad zakładami chemicznymi IG Farben, w których znajdowały się gazy nerwowe i inne toksyczne chemikalia stosowane w populacji cywilnej i ofiarach obozów koncentracyjnych wytworzony.

Pan Perkins odkrył, że celem fluoryzacji wody jest zmniejszenie odporności mas na dominację, kontrolę i utratę wolności. Perkins odkrył, że nawet najmniejsze ilości fluoru, gdy są spożywane przewlekle, zmniejszają zdolność jednostki do przeciwstawiania się władzy.


W liście do Lee Foundation for Nutritional Research z 2 października 1954 r. Pan Perkins napisał:

„Ten plan polegał na kontrolowaniu populacji na danym obszarze poprzez masowe leki zaopatrzenia w wodę pitną. Dzięki tej metodzie mogliby kontrolować populację na całym obszarze, zmniejszyć populację za pomocą leków wodnych, które doprowadziłyby do bezpłodności u kobiet i tak dalej. W tym schemacie kontroli masy fluorek sodu zajmował ważne miejsce.

„Powtarzane dawki nieskończenie małych ilości fluoru z czasem zmniejszą siłę osoby do przeciwstawienia się dominacji, powoli zatruwając i narkotycznie pewien obszar mózgu, czyniąc go poddanym



Podczas gdy korzyści zdrowotne dla fluoru pozostają kontrowersyjne, faktem i niepodlegający dyskusji ani kontrowersji jest toksyczność i śmiertelność związana z fluorem.

Pamiętaj, że mówimy tutaj o leku. W przeciwieństwie do wszystkich leków, zastosowanie fluoru ma miejsce wola tych, którzy chcą nim rządzić ”.

Czas obudzić się z koszmaru fluoru

W 2001 r. Caries Research Journal opublikował badania wykazujące, że fluor gromadzi się w dużych ilościach w szyszynce, która jest odpowiedzialna za produkcję melatoniny, a zatem regulację rytmu dobowego organizmu (cykl snu i czuwania), początek dojrzewania u kobiet oraz ochrona komórek przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Zjawisko to, zwane „zwapnieniem” szyszynki, jest promowane jako normalny efekt starzenia się, jednak badania wskazują, że jest to naprawdę problem tylko w świecie zachodnim.

Informacje te nie są nowe, ale na szczęście nie brakuje naturalnych alternatyw dla gotowania z teflonem, picia fluorkowanej wody, używania produktów dentystycznych z fluorem, przyjmowania SSRI i narażania się na tę toksyczną truciznę. Fluor mógł zakłócać ludzki cykl snu i czuwania od dziesięcioleci, ale najwyraźniej czas się obudzić!

Bazylia może być odpowiedzią na działania związane z fluorem

Część literatury sugeruje teraz, że roślina Tulsi (święta bazylia) może mieć właściwości antyfluorowe. Według naukowców z Rajasthan University w Indiach, namaczanie 75 mg (kilka szczypt) liści bazylii w 100 ml wody zawierającej ponad 7 części na milion fluoru przez 8 godzin obniżyło stężenie fluoru do zaledwie 1,1 części / milion. Ponadto proszek miał również zalety w zakresie ochrony przed fluorem, a naukowcy stwierdzili, że świętą bazylię można stosować jako suplement diety w celu ochrony przed indukowanym fluorem stresem w wątrobie i nerkach. Jako bonus, roślina świętej bazylii zawiera również inne związki terapeutyczne, które mają właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwbólowe, antyseptyczne, afrodyzjakowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. W Indiach i medycynie ajurwedyjskiej świętą bazylię stosuje się w leczeniu gorączki, kaszlu i przeziębienia, chorób płuc, zapalenia stawów, cukrzycy i skurczów, a nawet stosuje się ją jako środek odstraszający owady.

Witamina C chroni przed toksycznością fluoru

Jedną z najważniejszych strategii żywieniowych w ochronie fluorków jest regularne stosowanie witaminy C. Według artykułu opublikowanego w wydaniu „Journal of Environmental Science, Toxicology And Food Technology” z lutego 2014 r. Zwierzęta leczone fluorem, które piły wodę z kwasem askorbinowym, miały mniej neurodegeneracji niż zwykłej wodzie. Ponadto działanie przeciwutleniające witaminy C może pomóc złagodzić niektóre skutki toksyczności fluorków. Witamina C ma właściwości chelatujące, które mogą ułatwić usuwanie fluoru z organizmu.
0 x



Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 16907
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1085
x 540
Podziękował: 17150 razy
Otrzymał podziękowanie: 24207 razy

Re: TRUCIZNY SPOŻYWCZE

Nieprzeczytany post autor: songo70 » niedziela 19 sty 2020, 08:37

ZAKŁAMANE PSY RZĄDOWE. KŁAMIĄ W KAŻDYM SŁOWIE! RZĄD MORAWIECKIEGO MA KREW NA RĘKACH!!

https://youtu.be/bkTsgDC4SzM
0 x


"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 16907
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1085
x 540
Podziękował: 17150 razy
Otrzymał podziękowanie: 24207 razy

Re: Wieści od innaczej postrzegających świat

Nieprzeczytany post autor: songo70 » poniedziałek 24 lut 2020, 06:43

Świat jest inny - cz.12 - Czym trujemy nasze dzieci.
Dr Jerzy Jaśkowski opowiada o skutkach wprowadzania do naszego organizmu wszelkich substancji chemicznych jako polepszacze, konserwanty, fluor, szczepionki i inne. Czy jest to niewiedza decydentów czy też działanie pomyślane jako destrukcja i kontrola
https://youtu.be/Ev_fjzUtqSk
0 x


"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

Awatar użytkownika
św.anna
Posty: 1451
Rejestracja: środa 24 sie 2016, 12:41
x 87
x 119
Podziękował: 2624 razy
Otrzymał podziękowanie: 3256 razy

Re: TRUCIZNY SPOŻYWCZE

Nieprzeczytany post autor: św.anna » poniedziałek 03 paź 2022, 15:49

:evil:
TRULI nas od lat. Skażone mięso na polskich stołach. Rakotwórcze odpady w paszach


Najwięksi producenci mięs i wędlin zamawiali pasze, które produkowano na bazie komponentów nieprzeznaczonych do stosowania w przemyśle spożywczym. Proceder trwał od lat.

Jak się okazuje poznański dostawca tłuszczów do pasz, zamawianych później przez największych polskich producentów mięsa i wędlin, stosował tłuszcze techniczne, używane m.in. do produkcji smarów, które nie są dopuszczone do wyrobu pasz dla zwierząt.

Zarząd już w areszcie
Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego w zeszłym tygodniu przeprowadzili kontrole w 66 największych zakładach mięsnych w całej Polsce.

Przedmiotem kontroli były pasze, którymi karmiono drób. Jak się okazało wiele firm stosowało pasze, do których produkcji użyto nieprzeznaczonych do tego tłuszczów.

Zarząd firmy, która dostarczała pasze, jest już w areszcie. Małżeństwo, które prowadziło działalność, produkowało pasze używając do tego tłuszczów, które stosuje się przy produkcji smarów i biopaliw, a które w żadnym przypadku nie powinny być stosowane w produkcji pasz dla zwierząt.

Skażone w ten sposób pasze podawano kurczakom. Normalnie pasze bogate w tłuszcz mają pomagać w przyroście masy drobiu. Nie mogą to być jednak tłuszcze przemysłowe.

Tłuszcze sprowadzano z Rumunii, Ukrainy, Rosji i Malezji
Właściciele Maciej i Monika J. zarządzali polską filią niemieckiej spółki oraz dwiema mniejszymi firmami, które zaopatrywały tę spółkę.

Prokuratura podejrzewa, że od lat sprowadzali oni tłuszcze techniczne z Rumunii, Ukrainy, Rosji i Malezji, które następnie mieszali z z dopuszczonymi do użytku półproduktami. Dzięki temu cena ich pasz była konkurencyjna, a produkcja tańsza.

Produkty, które stosowało małżeństwo, zawierają środki mogące zwiększać ryzyko zachorowania na raka i wpłynąć na pojawienie się demencji, Alzheimera lub Parkinsona w starszym wieku.

nczas.com
0 x



Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 16907
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1085
x 540
Podziękował: 17150 razy
Otrzymał podziękowanie: 24207 razy

Re: TRUCIZNY SPOŻYWCZE

Nieprzeczytany post autor: songo70 » wtorek 07 mar 2023, 15:44

https://legaartis.pl/blog/2023/03/07/al ... cofuja-je/
Lidl, Biedronka i inne sklepy wycofują te towary z półek – oto LISTA 28 produktów!
Publikacja listy produktów
0 x


"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 16907
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1085
x 540
Podziękował: 17150 razy
Otrzymał podziękowanie: 24207 razy

Re: TRUCIZNY SPOŻYWCZE

Nieprzeczytany post autor: songo70 » wtorek 14 mar 2023, 12:22

WAŻNE! ZMIANA RZECZYWISTEGO SKŁADU PRODUKTÓW BEZ INFORMACJI NA ETYKIECIE #żywność #zmiany #jakość

Hektar wiedzy
48,2 tys. subskrybentów
https://youtu.be/gSNF4qYwbog
0 x


"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 16907
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1085
x 540
Podziękował: 17150 razy
Otrzymał podziękowanie: 24207 razy

Re: TRUCIZNY SPOŻYWCZE

Nieprzeczytany post autor: songo70 » piątek 24 mar 2023, 09:34

Wydało Się! Nawet Morawiecki Się Przyznał! W tle Zatrute Zboże z Ukrainy - Analiza Ator Finanse Bank

wideoprezentacje
649 tys. subskrybentów
https://youtu.be/iIQs4Fp1bac
0 x


"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 16907
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1085
x 540
Podziękował: 17150 razy
Otrzymał podziękowanie: 24207 razy

Re: TRUCIZNY SPOŻYWCZE

Nieprzeczytany post autor: songo70 » piątek 12 maja 2023, 11:30

0 x


"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13132
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 679
Podziękował: 30186 razy
Otrzymał podziękowanie: 19674 razy

Re: TRUCIZNY SPOŻYWCZE

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » sobota 13 maja 2023, 22:51

songo70 pisze:
wtorek 07 mar 2023, 15:44
https://legaartis.pl/blog/2023/03/07/al ... cofuja-je/

Lidl, Biedronka i inne sklepy wycofują te towary z półek – oto LISTA 28 produktów!

tam nie ma żadnej listy..
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
Rebelia
Posty: 159
Rejestracja: wtorek 23 lut 2021, 15:30
x 18
x 26
Podziękował: 291 razy
Otrzymał podziękowanie: 340 razy

Re: TRUCIZNY SPOŻYWCZE

Nieprzeczytany post autor: Rebelia » niedziela 14 maja 2023, 12:37

songo70 pisze:
wtorek 14 mar 2023, 12:22
WAŻNE! ZMIANA RZECZYWISTEGO SKŁADU PRODUKTÓW BEZ INFORMACJI NA ETYKIECIE #żywność #zmiany #jakość
Nie mogę już znieść tych sztucznych problemów świata wywoływanych tylko po to, żeby nabijać jeszcze bardziej kabzę wiecznie niezaspokojonej hydrze! Czasami z bezradności czuję kompletną rozpacz :cry:
NIC TO! Na Mazurach mam dom i kilka hektarów ziemi może czas wybyć z wielkiego miasta (klatki dla szczurów) na stałe i zająć się prawdziwym ŻYCIEM :!:
Sad już posadzony w zeszłym roku :)
1 x


"Przypływ - odpływ, fala za falą wieczną mantrę morze nuci. Przypływ - odpływ, oddech czasu co odeszło kiedyś wróci"

Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 16907
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1085
x 540
Podziękował: 17150 razy
Otrzymał podziękowanie: 24207 razy

Re: TRUCIZNY SPOŻYWCZE

Nieprzeczytany post autor: songo70 » poniedziałek 15 maja 2023, 14:45

..też kiedyś myślałem żeby uciec, ale dokąd - woda i powietrze są wspólne,-
zresztą to 99% ma uciekać przed pasożytami :?:
0 x


"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13132
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 679
Podziękował: 30186 razy
Otrzymał podziękowanie: 19674 razy

Re: TRUCIZNY SPOŻYWCZE

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » poniedziałek 15 maja 2023, 20:03

songo70 pisze:
poniedziałek 15 maja 2023, 14:45
..też kiedyś myślałem żeby uciec, ale dokąd - woda i powietrze są wspólne,-
nie wiem czy można to porównać :D

Obrazek

vs

Obrazek
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

beadnorsi
Posty: 1508
Rejestracja: niedziela 27 maja 2018, 12:06
x 3
x 97
Podziękował: 2996 razy
Otrzymał podziękowanie: 2113 razy

Re: TRUCIZNY SPOŻYWCZE

Nieprzeczytany post autor: beadnorsi » poniedziałek 15 maja 2023, 21:09

Jezu jaka Polska jest piekna... 8-) :D
0 x



Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 16907
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1085
x 540
Podziękował: 17150 razy
Otrzymał podziękowanie: 24207 razy

Re: TRUCIZNY SPOŻYWCZE

Nieprzeczytany post autor: songo70 » wtorek 16 maja 2023, 09:42

7.jpg
7.jpg (48.89 KiB) Przejrzano 825 razy
0 x


"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13132
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 679
Podziękował: 30186 razy
Otrzymał podziękowanie: 19674 razy

Re: TRUCIZNY SPOŻYWCZE

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » wtorek 16 maja 2023, 10:40

Rebelia pisze:
niedziela 14 maja 2023, 12:37
mam dom i kilka hektarów ziemi może czas wybyć z wielkiego miasta (klatki dla szczurów) na stałe i zająć się prawdziwym ŻYCIEM :!:
Sad już posadzony w zeszłym roku :)
nie czekałbym ani minuty ! 8-)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

coraz bardziej rozumiem eremitów .... i innych tzw. ''dziwnych''..
ludzie potrafią tak zmęczyć..., c19 pokazał, że 95% nic nie rozumie, słucha a nie słyszy,
'paczy', a nie widzi, gada, nie wie co, .. tylko polityka, religia, i inne bzdety.


szum jeziora jest mądry ... 8-)
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
Rebelia
Posty: 159
Rejestracja: wtorek 23 lut 2021, 15:30
x 18
x 26
Podziękował: 291 razy
Otrzymał podziękowanie: 340 razy

Re: TRUCIZNY SPOŻYWCZE

Nieprzeczytany post autor: Rebelia » wtorek 16 maja 2023, 13:11

grzegorzadam pisze:
wtorek 16 maja 2023, 10:40
Rebelia pisze:
niedziela 14 maja 2023, 12:37
mam dom i kilka hektarów ziemi może czas wybyć z wielkiego miasta (klatki dla szczurów) na stałe i zająć się prawdziwym ŻYCIEM!
Sad już posadzony w zeszłym roku :)
nie czekałbym ani minuty ! 8-)
.......
szum jeziora jest mądry
Niestety muszę poczekać jeszcze "kilka minut", bo w sierpniu rozpoczynam remont generalny domu, znaczy zdejmą dach i wybebeszą całego staruszka od środka. Zostaną tylko grube, z cegły ściany nośne :? W tym roku doprowadzą do stanu surowego, zamkniętego a w przyszłym wykończeniówka. Odczucia mam ambiwalentne, bo i strasznie i jednocześnie nie mogę się doczekać :D

A trzymając się tematu;
kiedy tam jadę, to z okolicznych gospodarstw i od gospodarzy z targu przywożę prawdziwe jedzenie. Ładuję moje kombi po dach; miód, mleko, masło, sery, jajka, drób, kiszonki no i oczywiście warzywa i owoce a nawet dziczyznę. Tylko z wieprzowinką jest problem, rolnicy świń nie hodują. Twierdzą , że się nie opłaca :(
Poradziłam sobie jednak z tym :) w Auchan jest oddzielne stoisko z mięsem i wyrobami ze świń rasy puławskiej. Te zwierzęta nie mogą żyć w dużych chlewniach, bo ... za wolno rosną. To zwierzęta do indywidualnych gospodarstw, bo uwielbiają paść się na łące, jak krowy.
Ta polska rasa jest moją ulubioną MNIAM!
Jak jestem w moim raju, to trucizny spożywcze mi nie straszne ale nie żyjemy w pustce i knajpy też przecież są dla ludzi, czyż nie?
0 x


"Przypływ - odpływ, fala za falą wieczną mantrę morze nuci. Przypływ - odpływ, oddech czasu co odeszło kiedyś wróci"

Awatar użytkownika
Rebelia
Posty: 159
Rejestracja: wtorek 23 lut 2021, 15:30
x 18
x 26
Podziękował: 291 razy
Otrzymał podziękowanie: 340 razy

Re: TRUCIZNY SPOŻYWCZE

Nieprzeczytany post autor: Rebelia » wtorek 16 maja 2023, 13:55

Nie mogę już edytować posta ale w temacie o truciznach spożywczych przyda się informacja jakie produkty tych świństw nie mają.

Przedstawiam Państwu ekologiczną świnkę i jak pisałam wyżej jej mięso jest dostępne..... w hipermarkecie, czyli dla wszystkich!

https://www.agrofakt.pl/swinie-rasy-pulawskiej/
0 x


"Przypływ - odpływ, fala za falą wieczną mantrę morze nuci. Przypływ - odpływ, oddech czasu co odeszło kiedyś wróci"

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13132
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 679
Podziękował: 30186 razy
Otrzymał podziękowanie: 19674 razy

Re: TRUCIZNY SPOŻYWCZE

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » wtorek 18 lip 2023, 10:09

tak, to jest spożywcza TRUCIZNA

można z całą powagą powiedzieć, że powszechnie pożerane przez miliardy kwasy PUFA

są doskonałą BRONIA BIOLOGICZNĄ

notoryczne stany zapalne, nawet skuteczne zazwyczaj naprawianie podczerwienia nie działa
bez eleminacji tej trucizny !!

od dra Ziuta, (wykonał potężną dobrą robotę !) na dokłądkę 8-)
streszczenie daję na górę ;) , bo treściwe :


z https://articles.mercola.com/sites/arti ... 1857436438
Streszczenie
Zrób sobie i swojej rodzinie przysługę i wyrusz w podróż mającą na celu wyeliminowanie wszystkich olejów z nasion już dziś ze swojej diety, aby zapobiec praktycznie wszystkim przewlekłym chorobom zwyrodnieniowym.

Oznacza to unikanie wszystkich olejów z nasion, a nawet olejów owocowych, takich jak oliwa z oliwek i oleje z awokado, ponieważ są one często fałszowane tanimi olejami z nasion.

Gotuj z ghee, masłem lub łojem wołowym i unikaj przetworzonej żywności,
ponieważ zazwyczaj zawierają one oleje z nasion.

Unikaj także jedzenia w restauracjach, ponieważ prawie wszystkie używają ogromnych ilości
olejów z nasion do gotowania i dodają je do swoich sosów i dressingów.

Na koniec unikaj kurczaka i wieprzowiny i trzymaj się żubra i jagnięciny jako głównych źródeł mięsa.



Kwas linolowy — najbardziej destrukcyjny składnik diety


https://www.bitchute.com/video/W1Sned2DDDV8/

Analiza dr Josepha MercoliFakt sprawdzony
17 lipca 2023 r
Czy placebo może pokonać multiwitaminę?Czy placebo może pokonać multiwitaminę?


HISTORIA W SKRÓCIE

Tłuszcze są głównym budulcem błon komórkowych. Jest to jeden z powodów, dla których spożywanie odpowiednich rodzajów tłuszczu jest tak ważne dla zdrowia i długowieczności

Podczas gdy większość ekspertów żywieniowych obwinia epidemię chorób przewlekłych wzrostem spożycia cukru, rola cukru jest stosunkowo niewielka w porównaniu z wpływem olejów z nasion

Istnieją dwa podstawowe rodzaje kwasów tłuszczowych, w zależności od tego, ile ich wiązań węglowych jest połączonych z wodorem: tłuszcze nasycone i tłuszcze nienasycone.
Tłuszcze nienasycone są dalej podzielone na tłuszcze jednonienasycone i tłuszcze wielonienasycone (PUFA),
w zależności od liczby brakujących par atomów wodoru

Ponieważ twoje tkanki składają się głównie z tłuszczów nasyconych i jednonienasyconych,
twoje ciało potrzebuje ich więcej niż PUFA

Głównymi PUFA w diecie są tłuszcze omega-3 i omega-6 i chociaż organizm ich potrzebuje, potrzebuje ich
w stosunkowo małych ilościach.
Najbardziej zgubną toksyną we współczesnej diecie i tłuszczem, którego spożycie należy zminimalizować,
jest tłuszcz omega-6, kwas linolowy (LA).
LA stanowi od 60% do 80% tłuszczów omega-6 i jest główną przyczyną chorób przewlekłych

Tłuszcze — które są nierozpuszczalnymi w wodzie cząsteczkami biologicznymi, znanymi również jako lipidy 1 — są podstawowym budulcem błon komórkowych. Jest to jeden z powodów, dla których spożywanie odpowiednich rodzajów tłuszczu jest tak ważne dla zdrowia i długowieczności.

Cóż, po trzech wyczerpujących rundach recenzowania w ciągu ostatnich trzech miesięcy, mój artykuł na temat zagrożeń związanych z kwasem linolowym (LA), wielonienasyconym tłuszczem omega-6 (PUFA), został opublikowany
w prestiżowym czasopiśmie Nutrition Nutrients i jest dostępny dla do pobrania za darmo, tutaj . 2
https://www.mdpi.com/2072-6643/15/14/3129

Pobierz artykuł i zapisz go na dysku twardym, ponieważ nigdy nie wiadomo, co się stanie z przyszłym kryzysem. Możesz wysłać go lekarzom, którzy jeszcze nie wierzą, jak niebezpieczne są oleje z nasion, ale tak naprawdę powyższy film jest
prawdopodobnie lepszy dla twoich przyjaciół.

Nie mógłbym tego zrobić bez mojego współautora, dr Chrisa D'Adamo, który umiejętnie i dyplomatycznie pomógł poruszać się po polu minowym recenzowania. Nasz następny artykuł będzie prawdopodobnie dotyczył stresu redukcyjnego, który jest jednym z najważniejszych fundamentalnych i nieznanych pojęć w zdrowiu.
Pomaga to wyjaśnić, dlaczego LA jest tak niszczycielski dla twojego zdrowia na poziomie biologii molekularnej.

Obniżenie LA to najważniejsza strategia, jaką możesz zastosować, aby nie tylko obniżyć poziom stresu redukcyjnego w mitochondriach, ale także poprawić ogólny stan zdrowia.
Stworzenie powyższego filmu zajęło mi ponad sześć miesięcy i gorąco zachęcam każdego z was do obejrzenia go kilka razy, abyście zapamiętali, jak ważne jest unikanie Los Angeles dla długoterminowego zdrowia, abyście mogli rozwinąć nieświadome zachowania odruchowe, których należy unikać ten zgubny tłuszcz.

Podstawy kwasów tłuszczowych
Tym, co odróżnia jeden tłuszcz od drugiego, jest specyficzna kombinacja kwasów tłuszczowych, z których się składa, a właściwości tłuszczów i kwasów tłuszczowych zależą od ich nasycenia wodorem i długości ich cząsteczek, określanej również jako „długość łańcucha”.

Istnieją dwa podstawowe typy kwasów tłuszczowych, w zależności od tego, ile ich wiązań węglowych jest połączonych z wodorem: 3

•Tłuszcze nasycone są w pełni obciążone atomami wodoru tworzącymi proste łańcuchy i zazwyczaj są stałe w temperaturze pokojowej (przykłady obejmują masło i olej kokosowy)

•Tłuszcze nienasycone straciły co najmniej jedną parę atomów wodoru ze swojego łańcucha węglowego i występują w dwóch odmianach:

◦Tłuszcze jednonienasycone , którym brakuje jednej pary atomów wodoru

◦Tłuszcze wielonienasycone (PUFA) , którym brakuje więcej niż jednej pary atomów wodoru, stąd nazwa „poli”

Utrata wodoru powoduje, że cząsteczki załamują się lub wyginają przy każdym podwójnym wiązaniu. Im więcej brakuje par wodoru, tym bardziej wygięte są cząsteczki, co powoduje, że cząsteczki zajmują więcej miejsca. To właśnie sprawia, że ​​tłuszcz jest płynnym olejem w temperaturze pokojowej.

Oprócz różnych poziomów nasycenia wodorem, tłuszcze różnią się również długością łańcuchów węglowych, co prowadzi do innego schematu klasyfikacji opartego na liczbie atomów węgla: 4

Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA) — od dwóch do czterech atomów węgla
Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCFA) — od sześciu do 10 atomów węgla
Długołańcuchowe kwasy tłuszczowe (LCFA) — od 12 do 26 atomów węgla
Bardzo długołańcuchowe kwasy tłuszczowe 5 (VLCFA) — od 26 do 30 atomów węgla


Długość łańcucha i poziom nasycenia wodorem kontrolują temperaturę topnienia tłuszczu. Wraz ze wzrostem długości łańcucha wzrasta temperatura topnienia. Podobnie tłuszcze, które są stałe w temperaturze pokojowej (masło, olej kokosowy) mają dłuższe łańcuchy niż tłuszcze, które są płynne w temperaturze pokojowej (olej rybny, oliwa z oliwek). Przy równych długościach łańcuchów wielonienasycone tłuszcze znajdujące się w olejach z nasion mają niższe temperatury topnienia niż tłuszcze nasycone.

Podstawy Omega-3 i Omega-6

https://youtu.be/OGLwGOvvWeg

PUFA można również podzielić na tłuszcze omega-3 i omega-6. Koniec łańcucha kwasu tłuszczowego, który jest przeciwny do końca kwasu, to „koniec omega”. Położenie pierwszego wiązania podwójnego od końca omega decyduje o tym, czy kwas tłuszczowy jest kwasem omega-3, omega-6, omega-9 (kwas oleinowy), czy innym członkiem rodziny omega.

Najbardziej zgubną toksyną we współczesnej diecie i tłuszczem, którego spożycie należy zminimalizować, jest tłuszcz omega-6, kwas linolowy (LA). LA stanowi od 60% do 80% tłuszczów omega-6 i jest główną przyczyną chorób przewlekłych.

Dla jasności, jest toksyczny tylko wtedy, gdy jest spożywany w nadmiernych ilościach,
ale zdecydowana większość ludzi obecnie spożywa znacznie więcej niż idealne ilości. Historia tego, jak oleje z nasion zastąpiły znacznie zdrowsze tłuszcze zwierzęce, jest szczegółowo opisana w powyższym filmie.

Wielu nadal uważa, że ​​jeśli masz zniekształcony stosunek omega-3 do omega-6,

rozwiązaniem jest po prostu spożywanie większej ilości omega-3, ale to poważny błąd.

Chociaż z pewnością potrzebujesz pewnej ilości kwasów omega-3 dla dobrego zdrowia,

dodanie nadmiernej ilości kwasów omega-3 jest receptą na katastrofę,

ponieważ omega-3 to także PUFA.


Tak więc, spożywane w nadmiernych ilościach, kwasy omega-3 spowodują uszkodzenia metaboliczne podobne do LA, ponieważ rozkładają się na niebezpieczne metabolity znane jako ALE (zaawansowane produkty końcowe lipooksydacji).



Często mylone tłuszcze
Ważne jest również zwrócenie uwagi na tłuszcz omega-3 pochodzenia roślinnego, zwany kwasem alfa-linolenowym (ALA). ALA nie należy mylić z LA, ponieważ są one zupełnie różne z biologicznego punktu widzenia. LA to tłuszcz omega-6, a ALA to tłuszcz omega-3.

Nie należy również mylić LA z CLA (sprzężony kwas linolowy). Chociaż CLA jest tłuszczem omega-6 i większość uważa, że ​​CLA i LA są wymienne, tak nie jest. CLA ma wiele silnych korzyści zdrowotnych i nie powoduje problemów, które powoduje LA.

Problem z PUFA
Zasadniczo oleje roślinne i z nasion mają wysoką zawartość PUFA i niską zawartość tłuszczów nasyconych, podczas gdy tłuszcze zwierzęce są odwrotne. Tłuszcze nasycone i jednonienasycone są łatwiej przyswajane przez organizm niż PUFA, dlatego tłuszcze zwierzęce są generalnie zdrowsze niż oleje z nasion.

Istotnym problemem związanym z PUFA jest to, że są one chemicznie niestabilne, co czyni je bardzo podatnymi na uszkodzenia przez formy tlenu wytwarzane podczas produkcji energii w komórkach.

Ponieważ twoje tkanki składają się głównie z tłuszczów nasyconych i jednonienasyconych, twoje ciało również potrzebuje ich więcej niż PUFA.
Głównymi PUFA w diecie są tłuszcze omega-3 i omega-6 i chociaż organizm ich potrzebuje,
potrzebuje ich w stosunkowo małych ilościach.

Istotnym problemem związanym z PUFA jest to, że są one chemicznie niestabilne, co czyni je bardzo podatnymi na uszkodzenia przez formy tlenu wytwarzane podczas produkcji energii w komórkach. To uszkodzenie powoduje, że tworzą one ALE, które z kolei generują niebezpieczne wolne rodniki, które uszkadzają błony komórkowe, mitochondria, białka i DNA.

Co gorsza, PUFA są zintegrowane z błonami komórkowymi i mogą pozostać w nich przez pięć do siedmiu lat. Brakujące atomy wodoru powodują również, że PUFA są bardzo podatne na utlenianie, co powoduje rozpad tłuszczu na szkodliwe metabolity, takie jak OXLAM (utlenione metabolity LA), które mają bardzo negatywny wpływ na zdrowie.

LA nie jest „niezbędnym” tłuszczem
„Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe” (NNKT) to termin odnoszący się do PUFA, które według naukowców są kluczowe dla zdrowia i których organizm nie jest w stanie wytworzyć. Dlatego musisz je dostarczać z pożywieniem. Obecnie tylko dwa rodzaje tłuszczów są uważane za „niezbędne”:

Omega-3 (EPA, DHA i ALA)
Tłuszcze omega-6 (LA)
Włączenie LA jest niefortunne, ponieważ nadmierne ilości LA faktycznie niszczą funkcje komórkowe i mitochondrialne. Rzeczywistość jest taka, że ​​potrzebujesz bardzo małych ilości LA, a ponieważ znajduje się on w większości produktów spożywczych, praktycznie niemożliwe jest jego niedobór. Co więcej, współczesne badania wykazały, że nawet 10 pokoleń zwierząt może być hodowanych bez LA w swojej diecie i zachować doskonałe zdrowie.

Badania wykazały również, że gdy masz dużą ilość LA w swojej diecie, enzym zwany delta-desaturazą — który przekształca roślinny tłuszcz omega-3, ALA, w długołańcuchowe tłuszcze DHA i EPA — jest hamowany. Tak więc spożywanie dużych ilości LA zwiększa zależność od owoców morza jako źródła gotowych EPA i DHA.

Jest to ważne, ponieważ DHA i EPA są rzeczywiście niezbędne i zapewniają szeroki zakres korzyści zdrowotnych. Jedną z najważniejszych korzyści DHA jest obniżenie stanu zapalnego, który jest czynnikiem w większości chorób przewlekłych i zwyrodnieniowych. Tymczasem EPA jest ważny dla zdrowia serca i układu krążenia. 6 , 7

Oleje z nasion są przyczyną wszystkich chorób przewlekłych

https://youtu.be/-T79dJI3xIw

Powyższy film przedstawia zagrożenia dla zdrowia związane z olejami roślinnymi i olejami z nasion, które znajdują się w większości przetworzonej żywności. Pokazuje, jak choroby przewlekłe, takie jak choroby serca, zaczęły gwałtownie rosnąć po wprowadzeniu tych olejów na rynek.

Przed 1866 rokiem świat zachodni w większości spożywał wyłącznie tłuszcze zwierzęce. Przykładami takich tłuszczów są
łój, smalec i masło.
Społeczeństwa wschodnie stosowały tłuszcze tłoczone na zimno, takie jak olej kokosowy i palmowy.

Oleje roślinne, jakie znamy dzisiaj, po prostu nie istniały.

Największą zmianą w diecie człowieka w całej historii było wprowadzenie około 1866 roku przetwarzanych przemysłowo olejów z nasion. 8 W ​​tym czasie firma Procter & Gamble zastosowała nowo wynaleziony proces uwodorniania,

aby przekształcić nadwyżki nienadających się do użytku nasion bawełny
w syntetyczny olej z nasion, sprzedawany do dziś pod nazwą Crisco.

Wkrótce potem wprowadzono margarynę, która jest wytwarzana z olejów z nasion. W ostatnich latach firma w dużej mierze przeszła na stosowanie oleju palmowego, sojowego i rzepakowego w swoim Crisco, ale olej bawełniany jest nadal bardzo często używany do gotowania, zwłaszcza w restauracjach do frytkownic. 9

Historycznie widzimy, że zużycie oleju z nasion wzrosło z około 2 gramów dziennie w 1865 roku, do 5 gramów dziennie w 1909 roku, do 18 gramów dziennie w 1999 roku. W 2008 roku średnie spożycie wynosiło 29 gramów dziennie. Pod względem procentowym, oleje z nasion stanowiły około 1/100 całkowitej liczby kalorii w 1865 roku i wzrosły do ​​ponad 1/4 całkowitej liczby kalorii do 2010 roku — 25-krotny wzrost!

Oleje z nasion są znacznie gorsze niż cukier

Podczas gdy większość ekspertów żywieniowych obwinia epidemię chorób przewlekłych wzrostem spożycia cukru, rola cukru jest stosunkowo niewielka w porównaniu z wpływem olejów z nasion.

W 1822 roku średnie spożycie cukru w ​​USA wynosiło 6 funtów na osobę rocznie. Wzrosło to do 108 funtów na osobę rocznie do 1999 roku. 10 Jest to 17-krotny wzrost, ale oleje z nasion wzrosły 25-krotnie w tym samym okresie.

W latach 60. i 70. 11 kardiolog, dr Robert Atkins, był w dużej mierze odpowiedzialny za zainteresowanie dietami niskowęglowodanowymi (niskocukrowymi), które wydawały się skuteczne dla wielu osób. Jednak wyeliminowanie produktów takich jak frytki, chipsy ziemniaczane, pieczywo, makarony, pizza i pączki eliminuje nie tylko węglowodany na bazie cukru, ale także oleje z nasion. Nie jest to intuicyjnie oczywiste, ale pokarmy bogate w węglowodany, które wyeliminował z diety, są również naładowane niebezpiecznymi rafinowanymi olejami z nasion.

Przetworzona żywność zazwyczaj zawiera około 21% cukru. Jednak do 50% lub więcej ogólnych kalorii zawartych w większości przetworzonej żywności pochodzi z olejów z nasion. 12 , 13 Związek ten dodatkowo potwierdza spojrzenie na spożycie węglowodanów w USA. Od 1997 roku spada, jednak otyłość i cukrzyca typu 2 stale rosną. Co ciekawe, ten ciągły wzrost zbiega się z gwałtownym wzrostem spożycia oleju z nasion.

Obrazek
Obrazek

spożycie cukru i olejów roślinnych a otyłość dorosłych
oleje z nasion i cukier a cukrzyca i otyłość
Innym ważnym powodem, dla którego oleje z nasion są wykładniczo bardziej szkodliwe dla zdrowia niż cukier, jest to, że utrzymują się znacznie dłużej w organizmie. Okres półtrwania LA wynosi około 600 do 680 dni, czyli około dwóch lat. Oznacza to, że zastąpienie 95% LA w organizmie zdrowymi tłuszczami zajmie Ci około sześciu lat. Jest to główny powód utrzymywania spożycia LA na jak najniższym poziomie.

Tymczasem twoje zapasy glikogenu wyczerpią się w ciągu jednego do dwóch dni. Więc jeśli zaczniesz się objadać cukrem, ten cukier nie pozostanie przez lata, niszcząc twoje zdrowie, tak jak LA w olejach z nasion.

Jak nadmierna konsumpcja LA może zniszczyć twoje zdrowie

Głównym powodem, dla którego nadmiar LA powoduje choroby, jest to, że uniemożliwia prawidłowe działanie mitochondriów. Mitochondria to organelle subkomórkowe odpowiedzialne za wytwarzanie większości energii komórkowej w postaci ATP, a bez ATP komórki nie mogą normalnie funkcjonować i naprawiać się.

Jak wspomniano wcześniej, PUFA, takie jak LA, są łatwo uszkadzane przez tlen w procesie zwanym utlenianiem, 14 który wyzwala tworzenie szkodliwych wolnych rodników. 15 Te z kolei dają początek ALE 16 , a w przypadku tłuszczów omega-6 OXLAM. 17 , 18

Te ALE i OXLAM następnie powodują dysfunkcję mitochondriów, która jest cechą charakterystyczną większości chorób przewlekłych. Oprócz utleniania, stanów zapalnych i dysfunkcji mitochondriów, przetworzone oleje z nasion mogą również:

Uszkodź komórki wyściełające naczynia krwionośne

Powodują zaburzenia pamięci i zwiększają ryzyko choroby Alzheimera (w szczególności olej rzepakowy został powiązany z chorobą Alzheimera)

Pozbądź się glutationu z wątroby, obniżając w ten sposób swoją obronę antyoksydacyjną

Hamuje desaturazę delta-6 (delta-6), enzym biorący udział w konwersji krótkołańcuchowych kwasów omega-3 do kwasów omega-3 o dłuższych łańcuchach w wątrobie

Osłabiaj swoją funkcję odpornościową i zwiększ śmiertelność

Spraw, aby twoje komórki tłuszczowe były bardziej wrażliwe na insulinę, powodując w ten sposób oporność na insulinę

Hamują kardiolipinę, ważny tłuszcz w wewnętrznej błonie mitochondriów

Znaczenie kardiolipiny

Hamowanie kardiolipiny w wewnętrznej błonie mitochondriów wyjaśnia wiele szkód powodowanych przez LA. Masz około 40 biliardów do 100 kwadrylionów mitochondriów w komórkach twojego ciała. Cristae wewnętrznej błony mitochondriów zawiera tłuszcz zwany kardiolipiną, 19 , a jego funkcja zależy od rodzaju tłuszczu, który otrzymujesz z diety.

Kardiolipina jest ważna, ponieważ wpływa na strukturę cristae wewnątrz mitochondriów, czyli obszaru, w którym zachodzi produkcja energii. Jeśli kardiolipina zostanie uszkodzona, kompleksy nie będą wystarczająco blisko siebie, aby utworzyć superkompleksy, a tym samym upośledzona zostanie produkcja energii w mitochondriach.

Cardiolipin działa również jak komórkowy system alarmowy, który wyzwala apoptozę (śmierć komórki) poprzez sygnalizację kaspazy-3, gdy coś idzie nie tak z komórką. Jeśli kardiolipina jest uszkodzona w wyniku stresu oksydacyjnego z powodu zbyt dużej ilości LA, nie może sygnalizować kaspazy-3, a zatem apoptoza nie występuje.

W rezultacie dysfunkcyjne komórki mogą dalej rosnąć, co może przekształcić się w komórkę rakową. Rodzajem tłuszczu w diecie, który promuje zdrową kardiolipinę, jest tłuszcz omega-3, a typem, który go niszczy, jest omega-6, zwłaszcza LA.

Poniższy obraz ilustruje typowe mitochondria po lewej stronie. Rycina C pokazuje, w jaki sposób fałdy powodują, że kardiolipina zapewnia krzywą w grzebieniach mitochondrialnych. Fałdowanie powoduje, że superkompleksy w łańcuchu transportu elektronów zbliżają się do siebie i wydajniej przenoszą elektrony w celu wytworzenia ATP.
Obrazek
mitochondria

Dobrą wiadomością jest to, że zmiany w diecie mogą poprawić skład tłuszczów w kardiolipinie w ciągu kilku tygodni, a nawet dni. Tak więc, nawet jeśli obniżenie całkowitego obciążenia ciała LA zajmie lata, prawdopodobnie zauważysz poprawę na długo przed tym.

LA przyczynia się do chorób serca i raka
Choroby serca i rak to dwaj główni zabójcy w świecie zachodnim, a Los Angeles w znacznym stopniu przyczynia się do obu tych śmiertelnych chorób. Jedną z pierwszych rzeczy, które mają miejsce w miażdżycy tętnic, która jest prekursorem chorób serca, jest to, że twoje makrofagi (rodzaj białych krwinek) zamieniają się w komórki piankowate – zasadniczo makrofagi wypełnione tłuszczem i cholesterolem.

Blaszka miażdżycowa to w zasadzie martwe makrofagi i inne typy komórek obciążone cholesterolem i tłuszczem. To dlatego za choroby serca obwinia się tłuszcze nasycone i cholesterol. Jednak naukowcy odkryli, że aby powstały komórki piankowate, LDL (cholesterol lipoproteinowy o niskiej gęstości) musi zostać utleniony, a właśnie to robią oleje z nasion.

Oleje z nasion powodują utlenianie LDL, tworząc w ten sposób komórki piankowate. Tak więc LDL sam w sobie nie inicjuje miażdżycy. Podatność LDL na ten proces utleniania jest kontrolowana przez zawartość LA w diecie. Nadmiar PUFA powoduje również, że błony komórkowe są bardziej kruche, co pozwala na ich łatwe uszkodzenie w wyniku utleniania. 20 , 21

Oleje z nasion są również głównym czynnikiem przyczyniającym się do raka. W rzeczywistości niezawodnym sposobem wywołania raka w wielu modelach zwierzęcych jest karmienie ich olejami z nasion. Zwierzęta zwykle rozwijają raka, gdy LA w ich diecie osiągnie 4% do 10% ich spożycia energii.

I, jak wspomniano, większość Amerykanów otrzymuje około 25% swoich dziennych kalorii z olejów z nasion, więc znacznie przekraczamy próg bezpieczeństwa dla tych tłuszczów — przynajmniej na podstawie badań laboratoryjnych na zwierzętach. Pamiętaj, że nasi przodkowie zwykle otrzymywali mniej niż 2% kalorii w postaci omega-6.

Istnieją nawet dowody na to, że wyeliminowanie olejów z nasion z diety radykalnie zmniejszy ryzyko oparzeń słonecznych i raka skóry, 22 , 23 , 24 , ponieważ podatność na uszkodzenia spowodowane promieniowaniem UV jest kontrolowana przez ilość LA w diecie. 25 , 26

Jakich pokarmów unikać i jak

Główne źródła LA obejmują oleje z nasion stosowane w kuchni, przetworzonej żywności i żywności restauracyjnej wytwarzanej z olejów z nasion, przypraw, nasion i orzechów, większość oliwy z oliwek i olejów z awokado (ze względu na częste zafałszowywanie tańszych olejów z nasion) oraz pokarmy pochodzenia zwierzęcego hodowanych na zbożach, takich jak konwencjonalny kurczak i wieprzowina.

Idealnie byłoby rozważyć ograniczenie LA do poniżej 7 gramów dziennie, co jest zbliżone do tego, co otrzymywali nasi przodkowie. Jeśli nie masz pewności, ile jesz, wprowadź swoje spożycie do Cronometer — darmowego internetowego narzędzia do śledzenia odżywiania — a otrzymasz całkowite spożycie LA.

Cronometr powie ci, ile kwasów omega-6 dostarczasz z pożywienia z dokładnością do jednej dziesiątej grama, i możesz założyć, że 90% z tego to LA. Wszystko, co przekracza 10 gramów LA, może powodować problemy. Zdrowe zamienniki tłuszczu obejmują łój, masło lub ghee, z których wszystkie doskonale nadają się do gotowania.

Poniższa tabela zawiera dość obszerną listę najczęściej spożywanych olejów i ich przybliżoną zawartość LA. 27,28,29 Ogólnie tłuszcze o najniższej zawartości LA – masło i łój wołowy – będą tłuszczami z wyboru . Te doskonałe tłuszcze do gotowania byłyby nie tylko najniższe w LA, ale także dostarczają witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, A, D i K2. Olej kokosowy ma również bardzo niską zawartość LA, ale nie dostarcza ważnych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, które zawierają łój i masło.

Obrazek
oleje kuchenne

Zdecydowana większość oliwy z oliwek i oleju z awokado jest zafałszowana

Większość osób wprowadzonych w temat toksyczności omega-6 ma pytania dotyczące oliwy z oliwek i oleju z awokado. Konsumpcja oliwy z oliwek wzrosła w USA ponad 10-krotnie w ciągu ostatnich 35 lat. 30 Oliwki i oliwa z oliwek są dobrze znane z wielu korzyści zdrowotnych, zwłaszcza dla serca, ale używanie sfałszowanej oliwy z oliwek nie przyniesie korzyści zdrowiu.

Testy wykazały, że od 60% do 90% oliwy z oliwek sprzedawanej w amerykańskich sklepach spożywczych i restauracjach jest zafałszowanych tanimi, utlenionymi olejami roślinnymi omega-6, takimi jak olej słonecznikowy lub olej z orzeszków ziemnych, lub oliwami z oliwek pochodzenia innego niż ludzkie, które są szkodliwe dla zdrowia na wiele sposobów. 31

Dotyczy to nawet oliwy z oliwek „extra virgin” Tanie oleje z nasion są dodawane i nie będą wymienione na etykiecie, a większość ludzi nie będzie w stanie rozpoznać, że ich oliwa z oliwek nie jest w 100% czysta. Są szanse, że tak długo jadłeś oliwę z oliwek niskiej jakości – lub nigdy nie próbowałeś czystej, wysokiej jakości oliwy z oliwek – nawet nie zdajesz sobie sprawy, że coś jest z nią nie tak.

To samo dotyczy oleju z awokado. Wiele osób uważa, że ​​olej z awokado jest tak samo zdrowy jak oliwa z oliwek, ale tak nie jest. Badanie z 2020 roku wykazało, że 82% oleju z awokado jest sfałszowane, źle oznakowane lub niskiej jakości. 32

Ogólnie rzecz biorąc, ludzie uważają, że amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków nadzoruje i reguluje oszustwa związane z żywnością, ale tak nie jest. Jej głównym celem jest upewnienie się, że etykieta składnika jest dokładna i śledzenie ognisk chorób związanych z żywnością.

FDA robi niewiele, jeśli chodzi o zapobieganie sprzedaży nielegalnie sfałszowanej żywności. To sprawia, że ​​​​dostrzeganie jakości jest trudnym zadaniem i jeśli nie możesz w jakiś sposób upewnić się, że otrzymujesz w 100% czystą, nieskażoną oliwę z oliwek i / lub olej z awokado, lepiej ich całkowicie unikać.

Pozbądź się orzechów i nasion

Większość ludzi zainteresowanych zdrowiem uważa, że ​​orzechy i nasiona są podstawą zdrowego serca. 33 Jednak, jak widać w poniższej tabeli, większość orzechów i nasion ma wyjątkowo wysoką zawartość LA. Na przykład 50% tłuszczu w orzechach pekan to LA. 34 Jedynym wyjątkiem są orzechy makadamia.

Tak więc, chociaż orzechy i nasiona są często nieprzetworzone i są najlepszym rodzajem tłuszczów omega-6 do spożycia, nadal będą przyczyniać się do zawartości LA w diecie, a kiedy osiągniesz 5 gramów LA dziennie, nietrwałe wiązania podwójne będą zaczynają się utleniać i wytwarzać niebezpieczne wolne rodniki, które prowadzą do problemów zdrowotnych.

Tak więc orzechy i nasiona muszą być znacznie zminimalizowane lub nawet wyeliminowane, jeśli chcesz obniżyć LA. Jak wspomniano, wyjątkiem od tej reguły jest makadamia. Ponieważ tylko 2% ich tłuszczu to LA, możesz mieć od 10 do 30 dziennie bez znaczącego podnoszenia poziomu LA.
Obrazek
orzechy i nasiona

LA w produktach dla zwierząt
Podczas gdy oleje z nasion są głównym źródłem LA, wiele pokarmów pochodzenia zwierzęcego, których możesz nie podejrzewać, jest również obciążonych tym szkodliwym tłuszczem. Zwierzęta przeżuwające, takie jak krowy, bawoły, owce, jagnięta, kozy, jelenie, łosie i wiele innych zwierząt łownych mają niską zawartość LA w mleku i mięsie, bez względu na to, co jedzą, dzięki temu, że mają wiele żołądków z bakteriami, które mogą przekształcić spożywany przez nich tłuszcz LA o wysokiej zawartości tłuszczu w nasycone i jednonienasycone kwasy tłuszczowe.

Jednak zwierzęta z jednym żołądkiem, takie jak kurczaki i świnie, nie mogą dokonać tej konwersji. Tak więc, kiedy są karmione kukurydzą i soją, które są bogate w LA, ich mięso i jaja również będą bogate w LA. 35 Większość kurczaków i wieprzowiny ma ponad 25% LA. Jaja kurze są jednak dopuszczalne, ponieważ każde jajko ma mniej niż 1 gram LA, i to przy założeniu, że są karmione komercyjnymi paszami, które są obciążone wysokim LA.

Co ciekawe, różnica w LA u przeżuwaczy, które są w 100% karmione trawą, a tymi, które są karmione kukurydzą i soją, wynosi tylko około 0,5%, dlatego z perspektywy LA nie ma dużej różnicy między konwencjonalną wołowiną a karmionymi trawą -tylko wołowina To powiedziawszy, wołowina karmiona trawą jest nadal preferowana, ponieważ zazwyczaj zawiera mniej glifosatu i hormonów.

Podsumowując, najlepszą opcją jest pozyskiwanie większości białka zwierzęcego od przeżuwaczy i unikanie lub ograniczanie drobiu i wieprzowiny. Moje ulubione mięso to bizon i jagnięcina, ale każde z wymienionych powyżej będzie dobre. Idealnie powinien być organiczny, a zwierzęta nie powinny być karmione pokarmem zanieczyszczonym glifosatem lub innymi pestycydami.

LA w owocach morza
Idealnie byłoby, gdybyś czerpał omega-3 ze zdrowych owoców morza. Jednak nie wszystkie owoce morza zawierają omega-3. Robią to tylko tłuste, zimnowodne ryby. Przykłady obejmują dzikiego łososia z Alaski, sardynki, sardele, makrele i śledzie.

Ryb hodowlanych, zwłaszcza łososia hodowlanego, najlepiej całkowicie unikać ze względu na przesadny potencjał zanieczyszczenia. Na pierwszy rzut oka ryby hodowlane mogą wydawać się dobrym pomysłem, aby pomóc chronić populacje dzikich owoców morza przed przełowieniem, ale w rzeczywistości branża ta boryka się z wieloma problemami związanymi z operacjami skoncentrowanego karmienia zwierząt na lądzie (CAFO), w tym z zanieczyszczeniem, choroby, toksyczność i gorszą jakość odżywczą.

Większość ryb hodowlanych jest karmiona genetycznie modyfikowaną (GE) kukurydzą i soją, które są całkowicie nienaturalną dietą dla organizmów morskich i zawierają niebezpieczne tłuszcze omega-6. Inni są karmieni mączką rybną, o której wiadomo, że gromadzi chemikalia przemysłowe, takie jak PCB i dioksyny.

Z żywieniowego punktu widzenia łosoś hodowlany ma również wady polegające na tym, że zawiera tylko połowę omega-3 dzikiego łososia, 36,37,38 i jedną czwartą witaminy D, 39 , podczas gdy zawiera ponad 5,5 razy więcej kwasów omega-6. 40,41 Łosoś hodowlany jest również rutynowo narażony na działanie antybiotyków i pestycydów .

Karnozyna może pomóc w zmniejszeniu uszkodzeń oksydacyjnych wywołanych przez LA
Podczas gdy twoje ciało będzie powoli eliminować zmagazynowany LA, pod warunkiem, że zmniejszysz jego spożycie, suplement peptydowy zwany karnozyną może pomóc zredukować uszkodzenia oksydacyjne powodowane przez LA, podczas gdy twoje ciało się oczyszcza.

Karnozyna jest dipeptydem wytwarzanym przez organizm i składa się z dwóch aminokwasów, beta-alaniny i histydyny. Służy jako ofiarny zlew dla reaktywnych form tlenu (ROS) i ALE, co oznacza, że ​​pozwala tym bardzo szkodliwym cząsteczkom zniszczyć je, a nie mitochondria, DNA lub białka, jak pokazano na poniższym obrazku.

Obrazek
karnozyna

Karnozyna znajduje się w mięsie, a wiadomo, że spożywanie białka zwierzęcego skutecznie podnosi poziom karnozyny. 42 Nie występuje w żadnym pokarmie roślinnym. Alternatywnie możesz użyć suplementu. W tym przypadku beta-alanina jest lepszym wyborem, ponieważ jest aminokwasem ograniczającym szybkość tworzenia karnozyny i skuteczniej podnosi poziom karnozyny. Jest również znacznie tańsza niż karnozyna.
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Kolendra
Posty: 361
Rejestracja: poniedziałek 18 gru 2017, 08:33
x 22
x 19
Podziękował: 309 razy
Otrzymał podziękowanie: 405 razy

Re: TRUCIZNY SPOŻYWCZE

Nieprzeczytany post autor: Kolendra » poniedziałek 24 lip 2023, 10:49

0 x



Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 16907
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1085
x 540
Podziękował: 17150 razy
Otrzymał podziękowanie: 24207 razy

Re: TRUCIZNY SPOŻYWCZE

Nieprzeczytany post autor: songo70 » poniedziałek 24 lip 2023, 12:15

..po prostu nie dla każdego vege i nie dla każdego 10 coli :lol:
wszyscy jesteśmy różni :D
0 x


"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

soma
Posty: 611
Rejestracja: niedziela 04 mar 2018, 20:26
x 55
Podziękował: 1047 razy
Otrzymał podziękowanie: 1062 razy

Re: TRUCIZNY SPOŻYWCZE

Nieprzeczytany post autor: soma » poniedziałek 24 lip 2023, 16:04

Kolendra pisze:
poniedziałek 24 lip 2023, 10:49
Taka ciekawostka 😉:
https://businessinsider.com.pl/lifestyl ... OvSPt6Ph_0
Moze cos w tym jest....?
Wiekszosc z nas ma jakas diete, stara sie odzywiac zdrowo. Moja kolezanka juz 70 letnia je co tylko chce, najwieksze swinstwa. Mowi, ze jak jej smakuje to jej pojdzie na zdrowie. Na nic nie choruje, dobrze sie czuje. Moze nasze nastawienie do tego co jemy jest wazniejsze od tego co jemy...?
0 x



Kolendra
Posty: 361
Rejestracja: poniedziałek 18 gru 2017, 08:33
x 22
x 19
Podziękował: 309 razy
Otrzymał podziękowanie: 405 razy

Re: TRUCIZNY SPOŻYWCZE

Nieprzeczytany post autor: Kolendra » wtorek 25 lip 2023, 11:42

soma pisze:
poniedziałek 24 lip 2023, 16:04
Moze cos w tym jest....?
Wiekszosc z nas ma jakas diete, stara sie odzywiac zdrowo. Moja kolezanka juz 70 letnia je co tylko chce, najwieksze swinstwa. Mowi, ze jak jej smakuje to jej pojdzie na zdrowie. Na nic nie choruje, dobrze sie czuje. Moze nasze nastawienie do tego co jemy jest wazniejsze od tego co jemy...?
[/quote]

No właśnie... Daleka jestem od ślepego przyjmowania dogmatów w spr. żywienia, jednak między dietą vege, carnivora, keto itp a jechaniem na macdonaldowskim fastfoodzie jest jednak ogromna przepaść... Trudno mi to pojąć....

Myślę, że każdy z nas zna lub ma w swoim otoczeniu przynajmniej jeden taki '' okaz'', który drwi sobie z zaleceń zdrowego trybu życia - je co popadnie w tym tony białego cukru, fajczy niemiłosiernie, popija procenty, nie rusza się a jednak dożywa pięknego wieku w całkiem niezłej formie i bez chorób, dokazuje... Choć wydaje mi się, że to dotyczy głównie pokolenia przedwojennego. Może sekret tkwi w tym, że kiedy byli młodzi i ich organizm się rozwijał nie było jednak tych wszystkich fastfoodow, mieli dobry start i mają po prostu dobre rezerwy, dobrze rozwinięty system odpornościowy? Nie można tego natomiast powiedzieć o młodym pokoleniu, które od dziecka jedzie na tym pseudo żarciu, takie przynajmniej mam wrażenie...
0 x



Awatar użytkownika
songo70
Administrator
Posty: 16907
Rejestracja: czwartek 15 lis 2012, 11:11
Lokalizacja: Carlton
x 1085
x 540
Podziękował: 17150 razy
Otrzymał podziękowanie: 24207 razy

Re: TRUCIZNY SPOŻYWCZE

Nieprzeczytany post autor: songo70 » wtorek 25 lip 2023, 11:50

Kolendra pisze:
wtorek 25 lip 2023, 11:42
Choć wydaje mi się, że to dotyczy głównie pokolenia przedwojennego. Może sekret tkwi w tym, że kiedy byli młodzi i ich organizm się rozwijał nie było jednak tych wszystkich fastfoodow, mieli dobry start i mają po prostu dobre rezerwy, dobrze rozwinięty system odpornościowy? Nie można tego natomiast powiedzieć o młodym pokoleniu, które od dziecka jedzie na tym pseudo żarciu, takie przynajmniej mam wrażenie...
tak moze byc w jego przypadku skoro dobija setki.. :)
0 x


"„Wolność to prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć”. George Orwell. "
Prawdy nie da się wykasować

ODPOWIEDZ