Witam wszystkich użytkowników tego forum

17.03.23
Forum przeżyło dziś dużą próbę ataku hakerskiego. Atak był przeprowadzony z USA z wielu numerów IP jednocześnie. Musiałem zablokować forum na ca pół godziny, ale to niewiele dało. jedynie kilkukrotne wylogowanie wszystkich gości jednocześnie dało pożądany efekt.
Sprawdził się też nasz elastyczny hosting, który mimo 20 krotnego przekroczenia zamówionej mocy procesora nie blokował strony, tylko dawał opóźnienie w ładowaniu stron ok. 1 sekundy.
Tutaj prośba do wszystkich gości: BARDZO PROSZĘ o zamykanie naszej strony po zakończeniu przeglądania i otwieranie jej ponownie z pamięci przeglądarki, gdy ponownie nas odwiedzicie. Przy włączonych jednocześnie 200 - 300 przeglądarek gości, jest wręcz niemożliwe zidentyfikowanie i zablokowanie intruzów. Bardzo proszę o zrozumienie, bo ma to na celu umożliwienie wam przeglądania forum bez przeszkód.

25.10.22
Kolega @janusz nie jest już administratorem tego forum i jest zablokowany na czas nieokreślony.
Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
/blueray21

Ze swojej strony proszę, aby unikać generowania i propagowania wszelkich form nienawiści, takie posty będą w najlepszym wypadku lądowały w koszu.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.

Pozdrawiam wszystkich i nieustająco życzę zdrowia, bo idą trudne czasy.

/blueray21

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.


/blueray21

CUKRZYCA

cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: cedric » piątek 26 cze 2020, 22:48

http://old.life-enhancement.com/magazin ... ine-system

"Drugi argument jest jeszcze łatwiejszy do pozbycia się: "Dobra, teraz udowodnij mi, że wszystkie komórki działają prawidłowo, aby przekształcić T4 w T3." A tak przy okazji, dobrze wiadomo, że pod pewnymi warunkami tak się nie dzieje. Na przykład, wykazano poprzez badania z sond wewnątrzkomórkowych, że w cukrzycy typu I - to insulinozależne młodzieńcze cukrzycy - skuteczność przekształcania T4 w T3 jest osłabiona o 50%."
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: cedric » piątek 10 lip 2020, 20:03

Mleko bezlaktozowe na Alzheimera?

Mogę to potwierdzić, ponieważ pomagam komuś w rodzinie w wieku 87 lat z cukrzycą- po podaniu mleka bezlaktozowego ( z glicyną) osoba , która miewa dni , że nie poznaje nikogo zaczęła mi liczyc po niemiecku do 20 w tempie , w którym ja nie dałbym rady ( uczła niemieckiego w szkole średniej) . Co więcej mijała depresja, zaczynała dowcipkować.

https://www.fu-berlin.de/en/presse/info ... emenz.html

"Gorzka diagnoza, Słodka terapia?
Biochemik Werner Reutter bada, czy galaktozy jest skutecznym sposobem leczenia demencji – i od lat walczy o badanie kliniczne.
30 marca 2016 r.

Obecnie istnieją bardzo skuteczne metody leczenia wielu poważnych chorób. Ale nadal nie ma oznak skutecznego leczenia, nie mówiąc już o wyleczeniu, na demencję – zwłaszcza chorobę Alzheimera. I jak może być, skoro nawet eksperci nie zgadzają się co do sprawy? Wadliwe białka tau, niektórzy mówią, podczas gdy inni uważają, że wina leży w rodzaju białka o nazwie amyloidu beta, który zlepił się w threadlike kształty znane jako fibrils.

Czy cukier prosty może być rozwiązaniem dla demencji? Biochemik Werner Reutter jest przekonany, że galaktozy jest skutecznym leczeniem – i od lat walczy o badanie kliniczne.
Kredyt image: Stocksnapper
Dla Wernera Reuttera, wieloletniego badacza medycyny w Freie Universität Berlin i biochemika, oba podejścia obejmują jedynie badanie objawów choroby, a nie jej pierwotnej przyczyny. "Typowe blaszki znalezione w mózgach pacjentów z chorobą Alzheimera nie są wyzwalaczem, ale raczej efektem awarii", mówi.

Faktem jest, że białka osadzają się w mózgach osób starszych – ale nie wszystkie z nich cierpią na demencję; daleko od niego, w rzeczywistości. Wśród osób poniżej 75 roku życia liczba ta wynosi zaledwie 3,5 procent. To wzrasta do prawie 16 dla tych między 80 i 84. Dopiero po 90 urodzinach osoby liczba ta gwałtownie wzrasta, do prawie połowy. Mniej niż dwa procent ludzi już nosić chorobę Alzheimera w swoich genach; reszta rozwijać go sporadycznie. Badania wykazały, że diabetycy są na podwyższone ryzyko demencji, podobnie jak ludzie, którzy cierpią na depresję.

Na początku lat 90., Siegfried Hoyer, neurobiolog pracujący w Heidelbergu, zaproponował, że demencja może być zaburzeniem metabolicznym, rodzajem cukrzycy typu 3. Werner Reutter, ekspert w dziedzinie biochemii cukru, i jego zespół też tak myślą. "Wierzymy, że wadliwe receptory insuliny w mózgu są przyczyną", mówi. Ostatnie badania, w tym przez amerykańskiego gerontologa Auriel Willette, potwierdzają ten pogląd. Willette był w stanie wykazać u 186 badanych (średni wiek: 60), że insulinooporność jest obecna w komórkach mózgu przez długi czas, zanim tworzy się płytka. Oznacza to, że komórki mózgu nie mogą już wchłaniać odpowiedniej ilości glukozy z krwi, nawet jeśli organizm wytwarza wystarczającą ilość insuliny.

Jak niedawno pokazał Ronald Kahn z Joslin Diabetes Center w Bostonie, cukrzyca, demencja, a nawet depresja wydają się mieć jedną wspólną cechę: wadliwe receptory insuliny. Myszy, które nie mają genu receptora w ich mózgach, stają się niespokojne w zaawansowanym wieku i wydają się przygnębione. Coraz częściej tworzą enzymy, które rozkładają dopaminę, substancję biorącą udział w cyklu nagradzania. Choroba Parkinsona jest również naznaczona brakiem dopaminy. To natychmiast prowadzi naukowców do podejrzeń, że insulinooporność w mózgu może być tym, co powoduje tę chorobę, jak również.

Prawdopodobny scenariusz pojawienia się choroby Alzheimera

Co najmniej jeden rozstrzygający scenariusz, w jaki sposób choroba Alzheimera powstaje wydaje się pasować do siebie logicznie w tym momencie: Jeśli niewystarczająca glukoza dociera do komórek mózgu, neurony nie mają mocy do wykonywania swoich zadań. Między innymi, nie mogą już rozkładać zużytych białek w odpowiednim czasie. Odpady gromadzą się wokół komórek, tworzą się blaszki, a komórki nerwowe, których to dotyczy, obumierają.

Mimo, że mózg stanowi tylko dwa procent masy ciała osoby dorosłej, wykorzystuje więcej niż połowę węglowodanów spożywanych w ciągu dnia – lub, bardziej szczegółowo, glukozy, które zawierają. Inny cukier, który jest prawie identyczny pod względem chemicznym – galaktozy, element laktozy – dociera do komórek inną drogą, niezależnie od receptora insuliny i jest enzymatycznie przekształcony w glukozę.

Więc może prosty cukier być rozwiązaniem dla demencji? Wraz z Melittą Salkovic-Petrisic, farmakologiem pracującym na Uniwersytecie w Zagrzebiu, Reutter był w stanie wykazać szczurom, że jeśli receptory insuliny w mózgach zwierząt są blokowane chemicznie, a zwierzęta otrzymują galaktozy w wodzie pitnej, nie tracą pamięci. Natomiast zwierzęta z innej grupy otrzymały zwykłą wodę i wkrótce nie mogły już znaleźć drogi do naczynia do karmienia.

Pierwsze próby wyglądają obiecująco

Pierwsze kilka eksperymentów obejmujących oferowanie galaktozy jako substytutu potencjalnie zagłodzonych komórek mózgowych osób cierpiących na demencję było bardzo obiecujących, wyjaśnia Reutter. "Sam widziałem całą serię pacjentów, którzy ją przyjmują. Ich orientacja, przypominanie i umiejętności komunikacji społecznej znacznie się poprawiają. Nie ma obecnie zatwierdzonych leków, które można porównać." Wystarczyła jedna łyżeczka cukru, rozpuszczona w herbacie, wodzie lub kawie trzy razy dziennie.

Reutter - który ma teraz 78 lat i nadal prowadzi prace badawcze dla Charité - stara się zebrać fundusze na badanie kliniczne galaktozy tak długo, jak teoria cukrzycy choroby Alzheimera istnieje. Celem jest przeprowadzenie badania naukowego skuteczności cukru w leczeniu i wykluczenie wszelkich możliwych niepożądanych skutków ubocznych. Do tej pory jednak wszystkie jego wysiłki były daremne. Mówi, że ani przemysł farmaceutyczny, ani ubezpieczyciele zdrowotni nie są zainteresowani. Dlaczego nie? "Ponieważ nie ma pieniędzy w galaktozy. To nie jest lek, to "tylko" substytut cukru", mówi gorzko Reutter.

Substancja, której formalna nazwa chemiczna to "D-galaktozy", jest naturalnym monosacharydem lub cukrem prostym, podobnie jak glukoza – i jest swobodnie sprzedawana jako suplement diety: 250 gramów kosztuje od 40 do 50 euro. Inhibitory acetylocholinoesterazy, które są często przepisywane w leczeniu demencji w chwili obecnej koszt ubezpieczycieli zdrowotnych znacznie więcej. "Ale wszystko, co jest drogie - prawie nie pracują", mówi Reutter z potrząsaniem głową. Ponadto naukowcy medyczni (i przemysł farmaceutyczny) obecnie przypinają swoje nadzieje na lukratywną szczepionkę na chorobę Alzheimera. Szczepionka ma skłonić układ odpornościowy do tworzenia przeciwciał zwalczających płytkę . Jest to szczepionka na objaw, ale nie przyczyną, Reutter krytykuje.

Dostępne bez recepty w aptekach

Galaktoza jest już dostępna bez recepty już teraz. Nie jest tak słodka jak cukier trzcinowy lub sacharoza, i jest pochodną w czystej postaci z laktozy. Serwa jest zwykłym źródłem. Czy nie można po prostu pić dużo mleka lub jeść duże ilości sera i jogurtu zamiast? "Nie, ponieważ galaktozy nie są wchłaniane przez komórki, chyba że jest jej wystarczająco dużo we krwi", wyjaśnia Reutter. "Nawet czysta laktoza nic by nie zrobiła. Około dziesięciu procent Europejczyków nie toleruje laktozy, a w pozostałych 90 procentach enzym, który dzieli laktozę w przewodzie pokarmowym, nie jest wystarczająco aktywny, aby uwolnić wystarczającą ilość galaktozy."

W przeciwieństwie do większości leków, ta specyficzna forma cukru ma tylko skutki uboczne, jeśli ludzie naprawdę przesadzają, Reutter mówi. Oznacza to, że pomysł, że spożywanie więcej prowadzi do lepszych efektów nie ma zastosowania tutaj. "Ludzie powinni przyjmować tylko tyle, ile organizm może metabolizować w ciągu dnia. W przeciwnym razie można uzyskać sytuację, jak w przypadku rzadkiej galaktosemii wad genetycznych, na którą noworodki są rutynowo badane", wyjaśnia. Jeden na 40.000 osób rodzi się z tą chorobą, w której enzym potrzebny do rozkładu galaktozy jest nieobecny. Jeśli zbyt wiele z nich gromadzi się we krwi, może tworzyć się zaćma. "Ale trzy łyżeczki dziennie to o wiele za mało", podkreśla Reutter.

Nadaje się dla osób z nietolerancją laktozy

Galaktoza jest odpowiednia nawet dla osób z nietolerancją laktozy. Ma działanie przeczyszczające tylko wtedy, gdy jest spożywany w nadmiarze. A nawet diabetycy mogą przyjmować cukier, ponieważ nie podnosi ich poziomu cukru we krwi. Czy galaktozy, podjęte profilaktycznie przy pierwszych oznakach demencji, może przyczynić się do zapobiegania demencji jest nadal spekulacyjnych w tym momencie, ponieważ badania kliniczne nie zostały jeszcze przeprowadzone. Reutter sam bierze cukier regularnie, mając na uwadze znacznie krótszy cel: "Galaktoza pozbywa cię popołudniowego spadku", mówi.

Sportowcy wyczynowi wiedzą to od dawna. Cenią tę formę cukru, ponieważ dociera do komórek niezależnych od insuliny, dostarczając świeżą energię do mięśni cierpiących na kwasicę. Jeśli sportowiec przeżyje się, kwas mlekowy i amoniak tworzą się w organizmie. Amoniak blokuje receptor insuliny. Jest to kolejny punkt, który wspiera teorię cukrzycy, Reutter mówi, "Według ostatnich badań, Pacjenci z chorobą Alzheimera mają również podwyższony poziom amoniaku."

Reutter rozpoczął badania metabolizmu galaktozy z powrotem pod koniec 1970 roku. Studiował nowotwory wątroby u myszy na Uniwersytecie we Fryburgu. Później, na Freie Universität, skupił się na encefalopatii wątrobowej, zaburzeniu mózgu, które pojawia się, gdy wątroba nie może już rozkładać amoniaku. Już wtedy Reutter wiedział, że galaktozy mogą pomóc komórkom głodnym cukru, i przekonał gastroenterologa z Freie Universität, aby dali swoim pacjentom galaktozy na podstawie próby. Lekarz był zdumiony, że pacjenci zareagowali znacznie szybciej na nowe leczenie niż na zwyczajowy wlew glukozy.

Podobnie jak amoniak, endotoksyny, które tworzą się w przypadkach zatrucia krwi (posocznica) również zatruć receptory insuliny. Wstępne wyniki niemieckiego badania pilotażowego z 70 pacjentami pokazują, że galaktozy są bardzo skuteczne w zwalczaniu sepsy. Gdyby Reutter miał swoją drogę, Instytut Maxa Plancka poświęcony w całości galaktozy i receptorowi insuliny, który był niedostatecznie reprezentowany w badaniach w przeszłości, zostałby ustanowiony dawno temu. Ponieważ ten rodzaj receptora znajduje się w prawie każdej pojedynczej komórce w organizmie, Reutter uważa, że jest prawdopodobne, że galaktozy jest również skuteczne w leczeniu innych, zupełnie różnych chorób. Nie byłby to pierwszy raz, kiedy natura sama oferowała proste i pomysłowe traktowanie.

Catarina Pietschmann"
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: cedric » poniedziałek 20 lip 2020, 21:42

0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: cedric » poniedziałek 27 lip 2020, 21:25

https://kopalniawiedzy.pl/cholesterol-s ... BP-2,11968

" W mózgu cukrzyka brakuje cholesterolu
1 grudnia 2010, 13:48 | Medycyna
W mózgu znajduje się bardzo dużo cholesterolu, który występuje w błonach neuronów i odgrywa kluczową rolę w działaniu synaps. Choć narząd ten stanowi zaledwie ok. 2% wagi naszego ciała, zawiera aż 25% całości cholesterolu ustrojowego. Ponieważ cząsteczka tego lipidu nie może sforsować bariery krew-mózg (jest za duża), cholesterol musi powstawać w mózgu, głównie w okresie wzrostu. Okazuje się jednak, że w mózgach myszy z cukrzycą dochodzi do zaburzenia jego syntezy (Cell Metabolism).

C. Ronald Kahn z harvardzkiego Joslin Diabetes Center uważa, że opisywane odkrycia mogą wyjaśnić wiele neurologicznych komplikacji cukrzycy, w tym depresję czy zwiększone ryzyko rozwoju alzheimera. Cukrzycy mają wiele problemów związanych z funkcjonowaniem mózgu, zwłaszcza gdy choroba nie jest kontrolowana. Zakładano, że stanowi to skutek złego kontrolowania glukozy. Nasze badania sugerują coś zupełnie innego.

Amerykanie analizowali całościowe zmiany w aktywności genów w podwzgórzu myszy z niedoborami insuliny. Tak jak można się było spodziewać, odkryto zmiany w działaniu genów kontrolujących apetyt i odżywianie. Okazało się jednak, że inaczej działa także wiele genów odpowiadających za syntezę cholesterolu. Zmiany nie były duże, ale dotyczyły wielu genów szlaku i wszystkie zaszły w tym samym kierunku – wyjaśnia Kahn.

Podczas pogłębionych badań udało się ustalić, że obniżyła się aktywność genu czynnika kontrolującego pobieranie i syntezę cholesterolu SREBP-2 (ang. sterol regulatory element binding protein-2). SREBP-2 jest genem nadrzędnym, jeśli chodzi o kontrolę metabolizmu cholesterolu. Obniżenie jego aktywności zmniejszyło produkcję cholesterolu w mózgu i zmniejszyło ilość lipidu w błonach neuronów (biosynteza zachodzi w astrocytach, skąd jest on przemieszczany za pomocą wiążącego ATP transportera kasetowego A1). Zawartość cholesterolu w błonach zmieniła się bardzo szybko: na skutki u zwierząt z niekontrolowaną cukrzycą trzeba było poczekać zaledwie tydzień lub dwa. Krótki okres niedoboru insuliny nie prowadził do zmian w obrębie mieliny, w której skład także wchodzi cholesterol. Niewykluczone, że trzeba miesięcy czy lat, by zaobserwować jakiś efekt. Co ważne, biosynteza cholesterolu powracała do normy po zastrzyku z insuliny.

Kahn zaznacza, że zmiany w metabolizmie cholesterolu oddziałują na wiele funkcji mózgu, np. pamięć czy poziom hormonów. Konkretny efekt zależy od tego, w jakim jego rejonie doszło do najsilniej zaznaczonych zmian.

Autor: Anna BłońskaŹródło: EurekAlert!'
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: cedric » poniedziałek 27 lip 2020, 21:35

Cieśń nadgarstka jest związana m.in. z niedoborem aktywnej B6, glicyny/ kolagenu, glutationu,niedoczynnością tarczycy
https://kopalniawiedzy.pl/zespol-ciesni ... lewski,518

Zespół cieśni nadgarstka jednym z pierwszych objawów cukrzycy
19 sierpnia 2006, 18:39 | Medycyna
W większej niż można by się spodziewać liczbie przypadków osoby, u których rozwija się cukrzyca typu 2., cierpią na zespół cieśni nadgarstka. Problemy z nerwem pośrodkowym wyprzedzają niekiedy początek cukrzycy nawet o 10 lat.

Nadgarstek jest zbudowany z małych kości i ścięgien, które formują rodzaj tunelu — kanał nadgarstka. Przez kanał przechodzi m.in. nerw pośrodkowy, przenoszący bodźce między dłonią a rdzeniem kręgowym. Jeśli zbyt intensywnie posługujemy się dłońmi (np. podczas pracy na komputerze), może dojść do obrzęku ścięgien, które zaczynają uciskać nerw. Objawami zespołu cieśni nadgarstka są, m.in.: ból, drętwienie, kłucie, osłabienie czucia w palcach.

Prowadzony przez doktora Martina C. Guillforda zespół naukowców z londyńskiego College\'u Królewskiego przeanalizował dane 644.495 pacjentów z Anglii i Walii. Badacze zidentyfikowali 2647 pacjentów z cukrzycą zdiagnozowaną między listopadem 2003 a październikiem 2004 roku. Następnie zebrali składającą się z 5.294 osób grupę kontrolną (dopasowaną pod względem wieku, płci oraz miejsca zamieszkania).

Zapisy medyczne obejmujące okres 10 lat poprzedzających zdiagnozowanie cukrzycy analizowano pod kątem pierwszych objawów cieśni nadgarstka. Jak napisano w raporcie opublikowanym na łamach pisma Diabetes Care, badacze zidentyfikowali również osoby z paraliżem Bella (jednostronnym paraliżem mięśni twarzy, najczęściej spowodowanym wirusowym zapaleniem nerwu twarzowego).

Po uwzględnieniu innych czynników ryzyka, okazało się, że grupa przedcukrzycowa z większym o 36% prawdopodobieństwem niż grupa kontrolna przechodziła w przeszłości zespół cieśni nadgarstka. Podobnie miała się sprawa z paraliżem Bella, lecz różnice okazały się nieistotne ze statystycznego punktu widzenia.

Guillford i inni uważają, że podwyższone stężenie glukozy we krwi i związane z tym nieprawidłowości metaboliczne przyczyniły się do powstania zaburzeń w ramach nerwu pośrodkowego jeszcze przed zdiagnozowaniem cukrzycy.

Autor: Anna BłońskaŹródło: Yahoo!
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: cedric » poniedziałek 27 lip 2020, 21:46

https://kopalniawiedzy.pl/cukrzyca-typu ... iman,29138

" USG mięśnia naramiennego pokaże, kto ma cukrzycę
20 listopada 2018, 13:04 | Zdrowie/uroda
Pexels, CC (Pixabay)
Wiele wskazuje na to, że badacze ze Szpitala Henry'ego Forda zidentyfikowali nowy wskaźnik cukrzycy typu 2. Zauważyli, że na usg. mięsień naramienny cukrzyków wydaje się o wiele jaśniejszy od swojego odpowiednika u otyłych mężczyzn bez cukrzycy. Amerykanie dywagują, że dzieje się tak przez niski poziom glikogenu w mięśniu, wywołany insulinoopornością pacjentów.

Obrazowanie mięśnia naramiennego za pomocą usg. może się więc stać narzędziem pomocniczym do prognozowania i wykrywania zarówno stanu przedcukrzycowego, jak i cukrzycy.

Nasze studium pokazuje, że w mięśniu naramiennym cukrzyków występują zmiany, które manifestują się jaśniejszym obrazem ultrasonograficznym. Możliwe więc, że uda się w ten sposób zapewnić wcześniejsze leczenie - podkreśla dr Steven Soliman, radiolog mięśniowo-szkieletowy.

W ramach retrospekcyjnego badania trzeba było ocenić, czy jasny wygląd mięśnia naramiennego wiąże się z cukrzycą, czy otyłością. Wśród 186 uwzględnionych osób 137 miało cukrzycę typu 2., a 49 cierpiało na otyłość, ale nie miało cukrzycy.

Naukowcy stwierdzili, że dodatnia wartość predykcyjna jaśniejszego mięśnia naramiennego dla cukrzycy wynosi aż 89% (chodzi o proporcję prawdziwie pozytywnych wyników wśród wszystkich wyników pozytywnych).

W ostatnim 20-leciu zastosowanie usg. mięśniowo-szkieletowego, zwłaszcza okolic ramienia, znacząco wzrosło w USA. W Szpitalu Henry'ego Forda diabetycy są poddawani takiemu badaniu ze względu na większą podatność na urazy pierścienia rotatorów.



Badanie, którego wyniki zostaną zaprezentowane na konferencji Towarzystwa Radiologicznego Ameryki Północnej, to pokłosie obserwacji Solimana i jego kolegów po fachu. Od co najmniej 10 lat stwierdzali oni, że w porównaniu do osób bez cukrzycy, skany mięśnia naramiennego diabetyków są jasne (bardziej hiperechogenne) o wiele częściej. Trzeba przy tym podkreślić, że hiperechogenny wygląd tego mięśnia jest czymś rozpowszechnionym także u otyłych pacjentów.

U zdrowych osób mięsień naramienny wydaje się na usg. ciemniejszy od stożka ścięgnistego rotatorów. U diabetyków gradient jest odwrotny.

https://youtu.be/lMLJHdTV74U

Autor: Anna BłońskaŹródło: Henry Ford Hospital
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: cedric » poniedziałek 27 lip 2020, 22:19

Bilirubina jest znakomitym antyoksydantem. Istnieją dostawcy bilirubiny w proszku,który rozpuszcza sie w DMSO
https://kopalniawiedzy.pl/cukrzyca-typu ... g-He,27486

" Nanokapsułki z bilirubiną zwiększają przeżywalność przeszczepionych komórek wysp trzustkowych
19 grudnia 2017, 13:09 | Medycyna
GreenFlames09, CC
Kapsułki wypełnione bilirubiną zwiększają przeżywalność komórek beta wysp trzustkowych w warunkach niskiej zawartości tlenu. Wyniki uzyskane przez naukowców z Uniwersytetu Stanowego Karoliny Północnej mają ogromne znaczenie dla chorych na cukrzycę typu 1.

Amerykanie podkreślają, że po przeszczepie wysp trzustkowych dochodzi do obumierania wielu komórek. Podczas przeszczepu narządów nowy organ jest podłączany do naczyń biorcy, co gwarantuje natychmiastowe dostawy tlenu. W przypadku wysp trzustkowych zawiesina komórek jest jednak wstrzykiwana do krwiobiegu (żyły wrotnej), a komórki zagnieżdżają się w drobnych naczyniach wątroby. To niskotlenowe środowisko, w którym w ciągu 72 godzin od zabiegu obumiera do 70% przeszczepionych komórek.

Prof. Chris Adin wpadł więc na pomysł, że rozwiązaniem może być naturalnie występujący przeciwutleniacz - bilirubina. Bilirubina to cząsteczka występująca we wszystkich komórkach organizmu. Choć zbyt duże jej ilości są szkodliwe, przy właściwych dawkach suplementacja może działać korzystnie.

Mając to na uwadze, Adin postanowił sprawdzić, czy dodatek bilirubiny do komórek wysp trzustkowych zwiększy przeżywalność przeszczepów. Największym problemem było dostarczenie przeciwutleniacza do właściwego celu. Ponieważ nie rozpuszcza się on dobrze w wodzie, dodanie go do roztworu z komórkami niczego by nie rozwiązało.

W wyniku współpracy Adina z prof. Xiaomingiem He z Uniwersytetu Stanowego Ohio powstały jednak nanokapsułki z kopolimeru pluroniku 127 i chitozanu. Są one wychwytywane przez komórki wysp i tam uwalniają bilirubinę.

Podczas testów in vitro nanokapsułki dodawano do hodowli wysp wystawianych na oddziaływanie niskich stężeń tlenu. Okazało się, że dawka 5 mikromoli bilirubiny zapewniała maksymalną ochronę (wskaźnik obumierania spadał do 18%). Nie zaburzała przy tym funkcji komórek.

W dalszej kolejności Adin chce opracować program leczenia dla psów, które mogłyby być modelem ludzkiej cukrzycy typu 1.

Autor: Anna BłońskaŹródło: North Carolina State University"

Sproszkowany woli bezoar ( kamień żółciowy), który jest bogatym źródłem bilirubiny, stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej hamuje raka trzustki już w małych dawkach.
https://portal.lf1.cuni.cz/article-670- ... tic-cancer

" Wprowadzenie
Pigmenty żółciowe, w tym bilirubina i biliverdynan,
przyczyniają się istotnie do obrony przed wolnymi rodnikami, przyczyniają się do ochrony przed stresem oksydacyjnym
. Co więcej, ostatnie badania kliniczne sugerują, że
lekko podwyższone stężenie bilirubiny w surowicy może chronić przed stężeniami, które może chronić przed
niektórymi formami raka. Sztuczny bezoar (sproszkowane
bydlęce kamienie żółciowe, znane również jako Niu Huang lub Calculus
bovis) jest stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej od
wieków ze względu na działanie przeciwgorączkowe i przeciwzapalne W niniejszym eksperymentalnym badaniu badamy
wpływ sztucznego bezoaru na proliferację na proliferację ludzkiego raka trzustki.
[...]
Wyniki
Według wstępnych danych in vitro nawet bardzo niski
koncentracje sztucznego sztucznego bezoaru były w stanie
zasadniczo hamują wzrost komórek nowotworowych Pa-Tu
(ryc. 1).
Wyższe dawki bezoaru były prawdopodobnie mniej wydajne z powodu
niewłaściwego rozpuszczania. W porównaniu do kontroli,
myszy leczone sztucznym bezoarem przeżyły znacząco
dłuższej (38,0 ± 7,6 vs 48,2 ± 5,5, p = 0,003) i tak było
potwierdzone również przez analizę przeżycia Kaplana-Meiera (ryc. 2).
Ponadto obie grupy różniły się istotnie pod względem grup guzów różniących się istotnie pod względem guza
rozmiar już od rozmiaru już od 14 dnia po rozpoczęciu sztucznego dnia po zainicjowaniu
terapii bezoarem (ryc. 3). Najbardziej wyraźna różnica
pod względem wielkości guza wykryto w 24. dniu terapii (0,88 ± 0,05%)
0,4 vs. 3,29 ± 2,2 cm3, p = 0,03 w sztucznym w sztucznym bezoarze vs.
grupa kontrolna odpowiednio, ryc.3).
Literatura
1. McGeary RP, Szyczew AJ, Toth I. Właściwości biologiczne i terapeutyczny potencjał I. Właściwości biologiczne i terapeutyczny potencjał bilirubiny. Mini Rev Med. Mini Rev Med Chem 2003; 3: 253-256.
2. McDonagh AF. Czy bilirubina jest dla ciebie dobra? dobrze dla ciebie? Clin Perinatol Perinatol 1990; 17: 359-369.
Rys. 1. Wpływ działania sztucznego bezoaru na wzrost na wzrost PaTu
ludzkie komórki raka trzustki po 24 godzinach
WNIOSKI
W naszym doświadczeniu W naszym doświadczalnym modelu ludzkiego raka trzustki in vitro i in vivo, istotny model ludzkiego raka trzustki, istotney
działanie antyproliferacyjne wykazano działanie przeciwproliferacyjne sztucznego bezoaru podawanego doustnie . To zademonstrowało. Te
wyniki sugerują, że mogą przyczyniać się do tego składniki kamieni żółciowych bydlęcych, przypuszczalnie bilirubina do ochrony przed rakiem trzustki"
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: cedric » poniedziałek 27 lip 2020, 23:46

https://kopalniawiedzy.pl/cukrzyca-typu ... ulina,4432

" Operują jelito, a znika cukrzyca
7 marca 2008, 15:48 | Medycyna
kaibara87 licencja: Creative Commons
Diabetolodzy dysponują coraz większą liczbą dowodów na to, że ominięcia jelitowe w obrębie jelita cienkiego (zwłaszcza jelita czczego i dwunastnicy) pomagają poskromić cukrzycę typu 2. Remisję choroby obserwowano bez względu na utratę wagi, nawet u osób niecierpiących na otyłość (Diabetes Care).

Znajdując odpowiedź na pytanie o mechanizm działania "operacji cukrzycowych", wyjaśnimy także mechanizm samej cukrzycy. Omijając jelito czcze i dwunastnicę, omijamy coś, co może być źródłem problemu – wyjaśnia szef projektu badawczego, dr Francesco Rubino z Weill Cornell Medical Center.

Wiele enzymów przewodu pokarmowego uczestniczy w regulowaniu metabolizmu glukozy. Nie powinno zatem dziwić, że chirurgiczna zmiana anatomii jelita wpływa na mechanizmy regulacji poziomu glukozy, ostatecznie wpływając na samą cukrzycę.

Badania na zwierzętach pokazują, że bypassy jelita cienkiego usuwają nieprawidłowości dotyczące regulacji stężenia cukru we krwi. Działają tak jednak tylko u osób chorych na cukrzycę. Kiedy podobną operację przeprowadzi się u kogoś bez cukrzycy, jego zdolność regulowania poziomu glukozy we krwi spada. Rubino wnioskuje na tej podstawie, że u diabetyków jelito cienkie jest miejscem generowania anormalnych sygnałów, co powoduje lub przynajmniej ułatwia rozwój choroby.

Na czym dokładnie polega dysfunkcyjność, tego na razie nie wiadomo. Doktor Rubino proponuje jako możliwe wyjaśnienie teorię antyinkretyn.

Inkretyny to insulinotropowe hormony jelitowe. Są wytwarzane w komórkach K albo L przewodu pokarmowego w odpowiedzi na bodźce pokarmowe. Hormony te działają na kilku frontach. Po pierwsze, nasilają wydzielanie insuliny przez komórki beta trzustki, hamując jednocześnie sekrecję glukagonu. Po drugie, spowalniają proces opróżniania się żołądka i hamują apetyt. Po trzecie, i najważniejsze, zwiększają insulinowrażliwość. Do opisywanej grupy należą, m.in.: GLP-1 (ang. glucagon-like peptide) oraz GIP (gastric inhibitory peptide).

Ponieważ zbyt duża ilość insuliny zagraża hipoglikemią (niedocukrzeniem), organizm musi dysponować jakimś odwrotnym mechanizmem; stąd nazwa antyinkretynowy. Zapewnia on ograniczenie wydzielania insuliny oraz/lub blokowanie jej działania i jest uruchamiany przez te same bodźce pokarmowe z jelita cienkiego.

U zdrowych osób właściwa równowaga między czynnikami inkretynowymi i antyinkretynowymi podtrzymuje normalny poziom cukru we krwi. Jednak u pewnych jednostek jelito czcze i dwunastnica mogą wytwarzać zbyt dużo antyinkretyn, zmniejszając w ten sposób ilość powstającej insuliny i hamując jej pracę, co ostatecznie skutkuje cukrzycą typu 2. Gdy wyłączy się z pasażu wadliwie działającą część przewodu pokarmowego, objawy cukrzycy zanikają.

Aby potwierdzić te doniesienia, trzeba przeprowadzić kolejne eksperymenty.

Autor: Anna BłońskaŹródło: Science A GoGo"
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: cedric » poniedziałek 27 lip 2020, 23:52

https://kopalniawiedzy.pl/cukrzyca-typu ... onde,27602

" Elektromodulacja nerwu zatokowego przywraca insulinowrażliwość i tolerancję glukozy
15 stycznia 2018, 13:33 | Medycyna
York VISIOn, CC
Podczas badań na szczurach elektryczna modulacja nerwu zatokowego, który łączy kłębek szyjny z mózgiem, odtwarzała insulinowrażliwość oraz homeostazę glukozy.

W 2013 r. Sílvia Vilares Conde z CEDOC odkryła ze swoim zespołem, że parzysty kłębek szyjny, który leży w rozwidleniu tętnicy szyjnej wspólnej, reguluje peryferyjną wrażliwość na insulinę i że jego dysfunkcja ma związek z rozwojem chorób metabolicznych.

Badania prowadzone na szczurach z cukrzycą wykazały, że obustronne usunięcie nerwu zatokowego, a więc i wyeliminowanie połączenia między kłębkiem szyjnym a mózgiem, przywraca insulinowrażliwość i tolerancję glukozy.

Resekcja jest, oczywiście, nieodwracalna i choć w przypadku cukrzycy przynosi pożądane efekty, raczej nie wejdzie do kanonu zabiegów medycznych, bo kłębek szyjny spełnia szereg innych ważnych funkcji: bierze np. udział w reakcji na niedotlenienie (hipoksję) czy przystosowaniu do ćwiczeń.

Conde wykazała jednak także, że w zwierzęcych modelach cukrzycy typu 2. kłębek szyjny jest nadmiernie aktywowany, co sugerowało jeszcze inne podejście terapeutyczne. Nawiązawszy współpracę z Galvani Bioelectronics, naukowcy zajęli się elektryczną modulacją nerwu zatokowego. Po wszczepieniu elektrod udało się przywrócić homeostazę glukozy bez znaczących skutków ubocznych. Co ważne, zademonstrowano również, że elektryczna modulacja jest odwracalna.

Te badania torują drogę nowym terapiom na cukrzycę typu 2. Za ich pomocą można by długoterminowo zarządzać chorobą, [...] nie zaburzając codziennego życia.

Autor: Anna BłońskaŹródło: EurekAlert!"
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: cedric » poniedziałek 27 lip 2020, 23:56

https://kopalniawiedzy.pl/dynia-ekstrak ... l-DCI,2940

" Dynia weliminuje konieczność wstrzykiwania insuliny?
9 lipca 2007, 12:10 | Medycyna
Morn
Zwykła dynia może pomóc chorym na cukrzycę wyeliminować lub przynajmniej znacząco zmniejszyć dawki wstrzykiwanej insuliny. Dzięki badaniom na szczurach z cukrzycą zaobserwowano, że wyciąg z tego warzywa powoduje regenerację uszkodzonych komórek trzustki, zwiększając liczbę wytwarzających insulinę komórek beta, a więc także stężenie hormonu we krwi.

Prowadzony przez Tao Xia zespół naukowców z East China Normal University zaobserwował, że gryzonie, którym podawano ekstrakt z dyni, miały tylko o 5% niższy poziom insuliny w plazmie krwi i o 8% mniej komórek beta niż zdrowe szczury (Journal of the Science of Food and Agriculture).

Wg Xia, ekstrakt z dyni jest świetnym produktem dla osób "przedcukrzycowych" i chorych, u których dopiero niedawno zdiagnozowano cukrzycę. Chociaż prawdopodobnie nigdy nie będą one mogły zrezygnować z zastrzyków z hormonem, na pewno jego dawki ulegną znacznemu zmniejszeniu.

Inni eksperci, np. David Bender z Royal Free and University College Medical School w Londynie, uważają, że trudno powiedzieć, czy dynia podziała tak samo na ludzi. Gdyby się tak stało, zyskalibyśmy przyjmowany doustnie preparat do walki z cukrzycą.

Zabezpieczające działanie dyni to najprawdopodobniej skutek działania dwóch substancji: przeciwutleniaczy i D-chiro-inozytolu (DCI), który wpływa na aktywność insuliny. Większa ilość insuliny zmniejszała poziom cukru we krwi, a to z kolei redukowało liczebność wolnych rodników, uszkadzających błony komórkowe w obrębie wysepek Langerhansa. Nie dochodziło do dalszego dewastowania, a część komórek regenerowała się. Liczba komórek beta u chorych na cukrzycę szczurów nigdy nie zrównywała się jednak z ich liczbą u zdrowych zwierząt, ponieważ niektóre z nich uległy nieodwracalnemu zniszczeniu.

Autor: Anna BłońskaŹródło: Physorg"
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: cedric » poniedziałek 27 lip 2020, 23:59

https://kopalniawiedzy.pl/cukrzyca-bliz ... nath,14857

" Siarkowodór ogranicza włóknienie nerek cukrzyków
4 stycznia 2012, 11:42 | Zdrowie/uroda
acme (Leon Brocard), CC
Siarkowodór, który kojarzy się raczej ze smrodem zgniłych jaj, może zostać agentem do zadań specjalnych w nerkach osób chorych na cukrzycę. Okazuje się bowiem, że w warunkach wysokiego poziomu cukru ogranicza w komórkach nerek produkcję białek związanych z bliznowaceniem (Journal of Biological Chemistry).

Zauważyliśmy, że gdy dodaliśmy wodorosiarczek sodu, substancję, z której wydziela się siarkowodór, w komórkach nerek wystawionych na oddziaływanie wysokich stężeń glukozy zmniejszała się produkcja odpowiadających za powstawanie blizn białek macierzy [pozakomórkowej] - opowiada dr B.S. Kasinath z University of Texas Health Science Center. Zgadzałoby się to z wcześniejszymi ustaleniami, że u myszy z cukrzycą typu 1. i 2. występuje mniej enzymów ułatwiających produkcję siarkowodoru.

By określić, jak skuteczny i na ile bezpieczny jest H2S w zapobieganiu zwłóknieniu i zeszkliwieniu kłębuszków nerkowych w przebiegu cukrzycy, trzeba przejść od badań na hodowlach komórkowych do modelu zwierzęcego.

Autor: Anna BłońskaŹródło: University of Texas Health Science Center"
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: cedric » wtorek 28 lip 2020, 00:02

https://kopalniawiedzy.pl/receptory-mel ... vski,25843

" Pewne insektycydy naśladują melatoninę i zwiększają ryzyko cukrzycy
20 stycznia 2017, 14:48 | Zdrowie/uroda
Raj Rajnarayanan, UB
Wystawienie na oddziaływanie insektycydów, które wiążą się z zarządzającymi zegarem biologicznym receptorami melatoninowymi, zwiększa ryzyko chorób metabolicznych, np. cukrzycy.

Naukowcy z Uniwersytetu w Buffalo wykonali modelowanie komputerowe oraz eksperymenty laboratoryjne.

To pierwszy raport demonstrujący, jak środki chemiczne ze środowiska, takie jak produkty codziennego użytku, wchodzą w interakcje z ludzkimi receptorami melatoniny - podkreśla dr Margarita L. Dubocovich. Nikt nie przypuszczał, że substancje te wpływają na układ melatoninowy, ale na to właśnie wskazują nasze badania.

Studium, którego wyniki ukazały się w piśmie Chemical Research in Toxicology, skupiało się na 2 insektycydach: karbarylu i karbofuranie. Odkryliśmy, że oba insektycydy są strukturalnie podobne do melatoniny i że oba wykazują powinowactwo do receptorów melatoninowych MT2, co może potencjalnie wpływać na homeostazę glukozy i wydzielanie insuliny. Oznacza to, że ekspozycja na insektycydy zwiększa ryzyko cukrzycy i wpływa na wzorce snu - opowiada Marina Popovska-Gorevski.

Obecnie naukowcy z Uniwersytetu w Buffalo pracują nad szybką biomacierzą do oceny związków ze środowiska pod kątem zaburzania rytmów okołodobowych.

W bazie danych uniwersytetu zgromadzono ok. 4 mln związków o pewnym poziomie toksyczności. Wśród nich zidentyfikowaliśmy kilkaset tysięcy, w przypadku których można szybko uzyskać informacje o budowie i dzięki temu je badać - wyjaśnia Raj Rajnarayanan. Po utworzeniu klastrów w oparciu o podobieństwo znaleziono kilka z grupami funkcyjnymi zbliżonymi do melatoniny.

Za pomocą modelowania komputerowego i eksperymentów in vitro na komórkach, w których zachodziła ekspresja ludzkich receptorów melatoninowych, wykazano, że karbaminiany (należą do nich karbaryl i karbofuran) wchodzą wybiórczo w interakcje z receptorami melatoninowymi. Zjawisko to może zaburzać sygnalizację melatoninową, zmieniając ważne procesy regulacyjne w organizmie.

Wchodząc w bezpośredni kontakt z receptorami melatoninowymi w mózgu i w tkankach obwodowych, związki ze środowiska, takie jak karbaryl, zaburzają kluczowe procesy fizjologiczne. Mogą w ten sposób zakłócać [desynchronizować] rytmy okołodobowe, wzorce snu, a także zmieniać funkcje metaboliczne, zwiększając ryzyko przewlekłych chorób, np. cukrzycy [...] - podsumowuje Dubocovich.

Autor: Anna BłońskaŹródło: University at Buffalo"
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: cedric » wtorek 28 lip 2020, 00:04

https://kopalniawiedzy.pl/cukrzyca-typu ... iera,30028

"
TesaPhotography, CC (Pixabay)
Inhibitory SGLT2 – doustne leki przeciwcukrzycowe - mogą zwiększać ryzyko zgorzeli Fourniera (ang. Fournier gangrene), martwiczego zakażenia, które najczęściej obejmuje skórę i tkankę podskórną moszny.

Hamowanie kotransportera sodowo-glukozowego 2 (SGLT2) to nowatorska metoda leczenia hiperglikemii na drodze zwiększenia strat energii i glukozy z moczem. Blokując reabsorpcję filtrowanej glukozy, inhibitory SGLT2 prowadzą do cukromoczu, są więc glukuretykami.

Badania sugerują, że nie tylko obniżają poziom cukru we krwi, ale i zmniejszają ryzyko chorób serca i udaru u niektórych osób z cukrzycą typu 2. Do efektów ubocznych stosowania inhibitorów należą m.in. zakażenia układu moczowego.

Inhibitory SGLT2 wprowadzono w 2013 r. Do tej klasy leków należą m.in. kanagliflozyna (Invokana), dapagliflozyna (Farxiga) czy empagliflozyna (Jardiance)."
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: cedric » wtorek 28 lip 2020, 00:08

Nikotyna na cukrzycę -transdermalnie bez ciał smolistych?

https://kopalniawiedzy.pl/palenie-nikot ... tycie,9389

" Po rzuceniu palenia rośnie ryzyko cukrzycy
5 stycznia 2010, 12:11 | Medycyna
SuperFantastic, CC
W porównaniu do osób niepalących, rzucenie palenia aż o 70% zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. w pierwszych sześciu latach po zerwaniu z nałogiem. Badacze z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa tłumaczą, że dzieje się tak, ponieważ rezygnując z sięgania po papierosy, ludzie często zaczynają więcej jeść i tyją (Annals of Internal Medicine).

Amerykanie od razu zastrzegają, że doniesienia ich zespołu w żadnym razie nie powinny być wykorzystywane jako wymówka czy usprawiedliwienie, by nie starać się rzucić papierosów. Podkreślają jednocześnie, że palenie samo w sobie jest znanym czynnikiem ryzyka cukrzycy typu 2. oraz wielu innych chorób. Jeśli palisz, przestań. Tak należy zrobić. Ale ludzie powinni także pilnować swojej wagi – powtarza z naciskiem dr Jessica Yeh.

W ramach studium przez 17 lat śledzono losy 10.892 dorosłych w średnim wieku. Dzięki temu zauważono, że ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. było najwyższe w ciągu 3 lat po zaprzestaniu palenia. W tym okresie każdego roku na chorobę tę zapadało ok. 1,8% byłych palaczy. Jeśli udawało im się uchronić przed cukrzycą przez 10 lat, potem długoterminowe ryzyko wracało do normy. U ludzi, którzy nie próbowali zrywać z nałogiem, prawdopodobieństwo cukrzycy typu 2. utrzymywało się stale na podwyższonym o 30% poziomie.

U pacjentów z cukrzycą typu 2. organizm nie wytwarza wystarczających ilości insuliny lub musi się zmagać z tzw. insulinoopornością. Oznacza to, że hormonu nie brakuje, ale tkanki stają na niego niewrażliwe. Szanse na to, by tak się stało, wzrastają, gdy człowiek za dużo waży. Zespół z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa odnotował, że osoby, które najwięcej paliły i najwięcej przytyły po rzuceniu palenia, były w największym stopniu zagrożone cukrzycą typu 2. Średnio w pierwszych 3 latach po zerwaniu z nałogiem badani przybierali na wadze o ok. 3,8 kg. Działo się tak, gdyż palenie hamowało apetyt, a gdy zostało zarzucone, dość szybko pojawiały się dodatkowe kilogramy. To dlatego nikotynowa terapia zastępcza ograniczała tycie.

Autor: Anna BłońskaŹródło: BBC"
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: cedric » wtorek 28 lip 2020, 00:10

Herbatka z rumianku na cukrzycę?
https://kopalniawiedzy.pl/rumianek-herb ... oziom,5683

" Nie tylko na ból brzucha
16 września 2008, 12:52 | Medycyna
gwdexter, CC
Codzienne picie do posiłku herbatki rumiankowej zapobiega komplikacjom cukrzycowym, m.in. uszkodzeniu nerwów, nerek czy utracie wzroku. Badacze z Japonii i Wielkiej Brytanii uważają, że na bazie rumianku można by wyprodukować skuteczne lekarstwo dla osób z cukrzycą typu 2. (Journal of Agricultural and Food Chemistry).

Atsushi Kato i zespół podkreślają, że rumianek jest od stuleci wykorzystywany jako środek łagodzący bóle menstruacyjne, bóle brzucha czy objawy przeziębienia. Jakiś czas temu pojawiły się też teorie, że warto by go zastosować w odniesieniu do cukrzycy.

Podczas eksperymentów wyciąg z rumianku podawano przez 3 tygodnie szczurom z cukrzycą. W porównaniu do grupy kontrolnej "przestrzegającej" zwykłej diety, zwierzęta z grupy z suplementem miały dużo niższy poziom cukru we krwi. Członkowie międzynarodowej ekipy wspominali też o skuteczniejszym hamowaniu reduktazy aldozy (ALR2) i sorbitolu, których wyższe stężenia zwiększają ryzyko wystąpienia powikłań cukrzycowych.

Autor: Anna BłońskaŹródło: PhysOrg"
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: cedric » wtorek 28 lip 2020, 00:17

https://kopalniawiedzy.pl/cukrzyca-wita ... RFC-1,3141

" Komplikacje cukrzycowe to skutek niedoboru witamin
9 sierpnia 2007, 11:04 | Medycyna

Po zbadaniu 94 chorych naukowcy z Uniwersytetu w Warwick zauważyli, że wiele powiązanych z cukrzycą komplikacji to efekt niedoboru witamin.

Diabetycy wydalają 15-krotnie więcej witaminy B1 (tiaminy) niż osoby zdrowe. Lekarze uważają, że stosując zwykłą suplementację, można np. zapobiec problemom z układem sercowo-naczyniowym czy wzrokiem (Diabetologia).

Niedobór tiaminy u ludzi z cukrzycą udało się zaobserwować po raz pierwszy. Witaminę tę można znaleźć m.in. w wieprzowinie, nerkach, wątrobie, drożdżach, ziarnach zbożowych, makaronach czy gruboziarnistych wyrobach zbożowych. Jest szczególnie przydatna w metabolizmie węglowodanów. Ochrania komórki przed szkodliwym wpływem wysokiego poziomu glukozy.

W przeszłości nie zauważono opisanych braków ze względu na sposób określania stężenia witaminy. Tradycyjnie za wskaźnik poziomu B1 uznawano aktywność enzymu zwanego transketolazą w czerwonych krwinkach. Pracujący pod przewodnictwem profesora Paula Thornalleya Anglicy zauważyli jednak, że zwiększona aktywność enzymu to nie tylko świadectwo dużego stężenia, ale i niedoboru tiaminy. W tym drugim przypadku normalna aktywność transkelotazy jest skutkiem zwiększonej ilości białek THTR-1 oraz RFC-1, które pomagają transportować brakującą witaminę B1 do erytrocytów.

Po zmierzeniu zawartości witaminy B1 w plazmie krwi okazało się, że u osób z cukrzycą typu 1. występuje jej o 76, a u chorych z cukrzycą typu drugiego o 75% mniej.


Obecnie badacze sprawdzają, czy zażywając suplementy lub stosując odpowiednią dietę, można wyrównać braki. Już teraz wiadomo na pewno, że niedobór tiaminy to marker zarówno mikro-, jak i makroangiopatii.

Autor: Anna BłońskaŹródło: University of Warwick"
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: cedric » wtorek 28 lip 2020, 00:23

https://kopalniawiedzy.pl/mocz-krowi-cu ... y-lek,5016

" Antycukrzycowy krowi mocz
10 czerwca 2008, 18:45 | Medycyna
Sunfox, CC
Krowi mocz, który od dawna stanowi ważny składnik hinduskiej medycyny, być może już wkrótce stanie się lekiem przeciwcukrzycowym.

Badacze z Wydziału Farmakologii i Toksykologii College'u Weterynaryjnego w Hebbal prowadzili analizy pod kątem zastosowań terapeutycznych krowiego moczu. Już w pierwszym roku trwania studium okazało się, że wykazuje on właściwości przeciwcukrzycowe. Przetestowano je na szczurach laboratoryjnych, u których indukowano cukrzycę. Gryzoniom codziennie podawano doustnie niewielkie ilości uryny (odpowiednik 25-30 ml w przypadku dorosłego człowieka). Zauważono, że poziom glukozy we krwi zwierząt z grupy eksperymentalnej był niższy niż członków grupy kontrolnej. W plazmie krwi odnotowano także wyższe stężenie insuliny.

Profesor K. Jayakumar zapewnia, że zespół postara się potwierdzić te rewelacje w przyszłych badaniach. Naukowcy zamierzają zidentyfikować mechanizm działania moczu krowiego, a także oczyścić i wyizolować substancję czynną, która zostanie następnie opatentowana. Poza tym prowadzone są badania nad innymi zastosowaniami terapeutycznymi bydlęcej uryny.

Jayakumar wyjaśnia, że laboranci sprawdzają, czy stymuluje ona komórki beta wysp Langerhansa, czy wspomaga ich regenerację. Istotne jest też określenie skutków długotrwałego stosowania krowiego moczu. Badania finansuje rząd stanu Karnataka.

Autor: Anna BłońskaŹródło: The Times of India"
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: cedric » wtorek 28 lip 2020, 00:24

https://kopalniawiedzy.pl/cukrzyca-typu ... Bone,10609
" Jednak się namnażają
15 czerwca 2010, 10:19 | Medycyna
kaibara87, CC
Badając trzustki pobrane od osób, które zmarły wkrótce po zdiagnozowaniu cukrzycy typu 1., brytyjski zespół zauważył, że narząd reagował na postępujący proces uszkadzania, skłaniając komórki beta wysepek Langerhansa do namnażania.

Odkrycia akademików z Peninsula Medical School, Glasgow Royal Infirmary (GRI) i Uniwersytetu w Brighton są wyjątkowo ważne, ponieważ dotąd sądzono, że komórki beta dzielą się po ukończeniu pierwszego roku życia jedynie z rzadka i po zdiagnozowaniu cukrzycy insulinozależnej również nie namnażają się zbyt chętnie. Badania prowadzono na tych samych egzemplarzach trzustki, które w zeszłym roku pozwoliły stwierdzić, że przyczyną niektórych przypadków cukrzycy jest infekcja wirusowa. Kustoszem tej nietypowej kolekcji jest dr Alan Foulis z Wydziału Patologii GRI. Teraz zdobyto dowody, że u pacjentów, których dopiero poinformowano o chorobie, następuje 10-krotny wzrost replikacji komórek beta. Wcześniej profesor Adrian Bone z Uniwersytetu w Brighton widział identyczne zjawisko, pracując nad zwierzęcym modelem cukrzycy typu 1.

Na razie nie wiadomo, co uruchamia proces namnażania, chociaż studium wskazuje na związek ze stopniem infiltracji przez komórki układu odpornościowego. Sugeruje to, że w grę wchodzi jakiś mediator immunologiczny.

Badacze mają nadzieję, że w przyszłości uda się wykorzystać opisane zjawisko do stymulacji komórek beta pacjenta, by zastąpić nimi te, które zostały już uszkodzone. Oznacza to, że przynajmniej część chorych mogłaby samodzielnie wytwarzać insulinę przez dłuższy czas.

Autor: Anna BłońskaŹródło: Peninsula College of Medicine and Dentistry"
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: cedric » wtorek 28 lip 2020, 00:26

HIIT na cukrzycą

https://kopalniawiedzy.pl/cukrzyca-typu ... aard,14690

" 20 sekund roweru i po insulinooporności
12 grudnia 2011, 13:24 | Zdrowie/uroda
DeusXFlorida, CC
Krótkie, bo 20-sekundowe sprinty rowerowe 3 razy w tygodniu pomagają w zapobieganiu i leczeniu cukrzycy typu 2. Eksperymentatorzy z Uniwersytetu w Bath poprosili ochotników, by wskakiwali na chwilę na rower 2 razy dziennie 3 razy w tygodniu. Okazało się, że po zaledwie 6 tyg. odnotowano 28-proc. wzrost insulinowrażliwości.

Nasze mięśnie mają zapasy wielocukru glikogenu, które są zużywane podczas ruchu. Aby odbudować je po ćwiczeniach, muszą one wychwytywać cukier z krwi. U osób nieaktywnych mięśnie nie muszą tego robić w takim samym zakresie, co może prowadzić do insulinooporności, wysokiego poziomu cukru i wreszcie cukrzycy typu 2. Wiedzieliśmy już, że bardzo intensywny trening sprintowy może poprawić insulinowrażliwość, ale chcieliśmy sprawdzić, czy sesje ćwiczeniowe dałoby się uprościć i skrócić - tłumaczy Niels Vollaard.

W przypadku roweru można szybko zwiększać opór, dlatego ochotnicy byli w stanie gimnastykować się w krótkim czasie z taką intensywnością, jaką trudno byłoby uzyskać w inny sposób. Razem z niewymagającą rozgrzewką i dochodzeniem do siebie po sprincie sesja ćwiczeniowa trwała zaledwie 10 minut.

Nie znamy szybszej ani łatwiejszej metody wykorzystania przez mięśnie glikogenu niż krótkie sprinty wdrożone w ramach naszego studium. Taki sprint rozkłada w 20 s tyle glikogenu, ile umiarkowane ćwiczenia wytrzymałościowe w ciągu godziny. To coś zupełnie nowego. Na razie działano jedynie w warunkach laboratoryjnych, ale łatwo będzie skonstruować rower, który pozwoli osiągnąć to samo w siłowni. Ćwiczyć będzie można nawet w biurze.

Ćwiczenia tego rodzaju nie nadają się do odchudzania, ponieważ sprinty są zbyt krótkie, by spalić więcej kalorii, ale wykazano, że poprawiają one ogólną sprawność fizyczną. Obecnie naukowcy z Bath chcą rozszerzyć skalę badań i sprawdzić na większej liczbie uczestników, czy sesje ćwiczeniowe można by jeszcze bardziej skrócić.

Autor: Anna BłońskaŹródło: University of Bath"
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: cedric » wtorek 28 lip 2020, 00:29

https://kopalniawiedzy.pl/cukrzyca-typu ... vans,20680

" Jeden zastrzyk zatrzymuje cukrzycę w przedbiegach
17 lipca 2014, 15:54 | Medycyna
ZaldyImg, CC
Myszom z cukrzycą wywołaną dietą wystarczy podać jeden zastrzyk z czynnika wzrostu fibroblastów 1 (ang. fibroblast growth factor 1, FGF1), by na ponad 2 dni przywrócić poziom cukru do normy.

Naukowcy z Instytutu Badań Biologicznych Salka odkryli, że stałe podawanie FGF1 nie tylko pomagało utrzymać prawidłową glikemię, ale i odwracało niewrażliwość na insulinę. Co istotne, nie występowały skutki uboczne większości obecnych metod leczenia.

W 2012 r. zespół Ronalda M. Evansa, dyrektora Laboratorium Ekspresji Genów w Instytucie Salka, zauważył, że pewien długo ignorowany czynnik wzrostu pełni ukrytą funkcję: pomaga organizmowi reagować na insulinę. U myszy pozbawionych FGF1 po przejściu na wysokotłuszczową dietę szybko rozwijała się cukrzyca, co sugerowało, że czynnik wzrostu fibroblastów 1 odgrywa kluczową rolę w regulowaniu poziomu glukozy. Mając to wszystko na uwadze, Amerykanie zaczęli się zastanawiać, czy podanie gryzoniom z cukrzycą dodatkowego FGF1 może jakoś wpłynąć na objawy choroby.

By ocenić potencjalny wpływ białka na metabolizm, akademicy wstrzyknęli FGF1 otyłym myszom z cukrzycą. Wyniki zaskoczyły wszystkich, okazało się bowiem, że u wszystkich zwierząt pojedyncza iniekcja szybko obniżyła poziom cukru do normalnego poziomu.


Podczas wielu wcześniejszych badań wstrzyknięcie FGF1 zdrowym myszom nie powodowało żadnego rezultatu. Kiedy jednak wykonaliśmy zastrzyk myszom z cukrzycą, zaobserwowaliśmy duży spadek stężenia glukozy - podkreśla Michael Downes.

FGF1 nie powoduje przyrostu wagi ani problemów z sercem czy wątrobą. Nie prowadzi też do niebezpiecznej hipoglikemii. Zamiast tego odnawia zdolność organizmu do naturalnego regulowania poziomów insuliny i cukru, utrzymując stężenie glukozy w prawidłowym zakresie. Niewykluczone, że FGF1 prowadzi do 'normalniejszej' reakcji (w porównaniu do innych leków), ponieważ szybko się metabolizuje i obiera na cel komórki określonego typu - dywaguje Jae Myoung Suh.

Nie wiadomo dokładnie, jak działa FGF1, ale grupa Evansa odkryła, że zdolność białka do stymulowania wzrostu jest niezależna od jego wpływu na poziom glukozy. W najbliższej przyszłości trzeba będzie zidentyfikować szlaki sygnałowe i receptory, na które oddziałuje FGF1.

Autor: Anna BłońskaŹródło: Salk Institute for Biological Studies"
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: cedric » wtorek 28 lip 2020, 00:30

https://kopalniawiedzy.pl/wyciag-ekstra ... tyna,31767

" Ekstrakt z nasion azjatyckiego drzewa melinjo stymuluje produkcję hormonu adiponektyny
24 marca 2020, 12:37 | Zdrowie/uroda
By gbohne from Berlin, Germany - Melinjo (Gnetum gnemon), CC BY-SA 2.0
Ekstrakt z nasion azjatyckiego drzewa melinjo (Gnetum gnemon) stymuluje produkcję hormonu adiponketyny. Zespół Kumamoto University uważa, że będzie to można wykorzystać w terapii otyłości i cukrzycy.

Associate Professor Tsuyoshi Shuto

Owoce G. gnemon mają silne właściwości przeciwutleniające i przeciwbakteryjne. Zawierają duże ilości polifenoli. Japończycy podkreślają, że gnetyna C, oligomer resweratrolu, który występuje w dużych ilościach w ekstrakcie z nasion tej rośliny (ang. Melinjo seed extract), wykazuje większą aktywność antyoksydacyjną i pozostaje w organizmie dłużej niż resweratrol. Szczegółowy mechanizm wpływu MSE pozostawał jednak nieznany.

Ekipa dr. Kentaro Onikiego przeprowadziła badania na 42 zdrowych mężczyznach. Wylosowano ich do 3 grup: jedna przyjmowała 150 mg MSE dziennie, druga 300 mg dziennie, a trzecia zażywała placebo; codziennie rano przez 14 dni ochotnicy łykali 2 tabletki (2x75 mg, 2x150 mg lub 2xplacebo). Okazało się, że doustne przyjmowanie 300 mg MSE zwiększało stosunek frakcji wysokocząsteczkowej adiponektyny (ang. HMW adiponectin) do adiponektyny całkowitej.

Adiponektyna to polipeptyd syntetyzowany przez tkankę tłuszczową. Jej stężenie rośnie ze spadkiem masy ciała. Bardzo ważne metabolicznie działanie adiponektyny polega na wpływie na zmniejszenie insulinooporności. Co istotne, oprócz działania antydiabetogennego oraz przeciwzapalnego hormon ten może działać przeciwmiażdżycowo. Adiponektyna występuje w surowicy w postaci kilku frakcji. Frakcję wysokocząsteczkową, która składa się z ok. 16 cząsteczek tego peptydu, uznaje się zaś za najbardziej aktywną formę tej adipokiny.

Naukowcy zauważyli, że zaobserwowane efekty zależały od różnic w zakresie alleli genu DsbA-L (Disulfide-bond-A oxidoreductase-like protein). Okazało się, że opisany związek był silniej wyrażony u osób z genotypem G/T lub T/T (istnieje jeszcze genotyp G/G).

Wyjaśniając rolę DsbA-L, Japończycy przypomnieli, że ulega ono silnej ekspresji w siateczce śródplazmatycznej i mitochondriach, a poziom mRNA w tkance tłuszczowej ujemnie koreluje z otyłością/nadwagą zarówno u myszy, jak i u ludzi.

W kolejnym etapie badań akademicy z zespołu dr. Tsuyoshi Shuto testowali MSE (500 lub 1000 mg/kg dziennie) na myszach, które karmiono kontrolną lub wysokotłuszczową paszą (HFD). Analizowano m.in. wpływ ekstraktu na ekspresję DsbA-L. Okazało się, że po 4 tygodniach spożycia proszku ekspresja DsbA-L była wyższa. Suplementacja podwyższała u myszy z grupy HFD poziom zarówno całkowitej, jak i wysokocząsteczkowej adiponektyny. To sugeruje, że podanie MSE aktywuje syntezę oraz multimeryzację adiponektyny.

Badania pobranych próbek mysich tkanek wykazały, że MSE obiera głównie na cel mięśnie (zwiększając insulinowrażliwość). Waga, poziom glukozy na czczo czy masa podskórnej tkanki tłuszczowej rosły pod wpływem diety wysokotłuszczowej, jednak MSE zahamowało te trendy.

Uważamy, że nasze odkrycia mogą przynieść korzyści dla ludzkiego zdrowia, wskazując na możliwość terapii otyłości i cukrzycy na drodze indukowania genu DsbA-L za pomocą ekstraktu MSE. Mamy nadzieję, że dzięki stworzeniu innowacyjnych leków i produktów z roślin oraz innych naturalnych źródeł nasza praca przyczyni się do lepszego stanu zdrowia społeczeństwa - podsumowuje Shuto.

Artykuł na temat ustaleń naukowców ukazał się w piśmie Scientific Reports.

Autor: Anna BłońskaŹródło: EurekAlert!"
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: cedric » czwartek 06 sie 2020, 18:54

Olejek gorczyczny i imbir wcierany w pępek , jako stymulacja nerwu błędnego
http://cheops4.org.pl/cheos/viewtopic.p ... 53#p121553
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: cedric » czwartek 12 lis 2020, 12:30

Warto byłoby też przyjrzeć się dorzucanym dodatkom w lekach na cukrzycę.

https://newatlas.com/science/microbiome ... -diabetes/
"Nowe badania prowadzone przez zespół z Uniwersytetu w Göteborgu wykazały, że metabolit wytwarzany przez bakterie jelitowe może blokować korzystne działanie popularnego leku na cukrzycę. Badania oferują cenne spostrzeżenia na temat tego, jak unikalny mikrobiom danej osoby może wpływać na ich reakcję na niektóre leki.

W 2018 roku zespół szwedzkich naukowców ujawnił nieznany wcześniej związek między bakteriami jelitowymi a cukrzycą typu 2. Badania opisane, jak związek o nazwie propionian imidazolu jest produkowany, gdy niektóre mikroby jelitowe metabolizują histydynę, aminokwas głównie pochodzące z diety.

Że wcześniejsze badania opisane, jak propionian imidazolu może upośledzać naszą odpowiedź komórkową na insulinę. Wyniki sugerują, że mechanizm ten nie jest jedyną przyczyną wszystkich przypadków cukrzycy typu 2, ale zamiast tego może przyczynić się do nasilenia choroby u niektórych subpopulacji pacjentów.

Metformina jest jednym z najczęściej przepisywanych leków w Stanach Zjednoczonych. Oprócz ćwiczeń i interwencji dietetycznych metformina jest uważana za pierwszorzędne leczenie u osób z rozpoznaniem cukrzycy typu 2. Jednak, lek nie jest skuteczny u każdego pacjenta, i nowe badanie opublikowane w czasopiśmie Cell Metabolism może zaoferować jedną przyczynę nieprawidłowości.

W nowym badaniu po raz pierwszy oceniano pacjentów z cukrzycą typu 2, którzy przyjmują metforminę, ale nadal rejestrują stosunkowo wysoki poziom glukozy we krwi. U pacjentów ze słabą odpowiedzią na metforminę stwierdzono również wysokie stężenie propionianu imidazolu. Przechodząc do badań na myszach, naukowcy dokładnie ośmili, w jaki sposób ten mikrobiologiczny metabolit może hamować działanie metforminy.

"Odkryliśmy, że propionian imidazolu oddziałuje z AMPK, tą samą cząsteczką co metformina", wyjaśnia pierwszy autor badania Ara Koh. "Ale zamiast aktywacji AMPK, propionian imidazolu hamuje aktywację AMPK wywołaną metforminą."

W badaniu opisano również możliwy mechanizm, za pomocą którego można zablokować negatywny wpływ propionianu imidazolu. Naukowcy jasno stwierdzają, że jest więcej pracy do zrobienia, zanim można wyciągnąć wyraźny związek przyczynowy między tym metabolitem a upośledzoną działaniem metforminy, ale przypuszcza się, że niektóre związki mogą być dodawane do metforminy w celu zwiększenia jej działania u pacjentów niereakywnych.

"Nasze badanie wyraźnie pokazuje, że propionian imidazolu nie tylko hamuje działanie insuliny, ale może również zmniejszyć działanie terapeutyczne metforminy", mówi odpowiedni autor Fredrik Bäckhed z Uniwersytetu w Göteborgu. "Ponieważ propionian imidazolu jest również związany z zapaleniem w jelitach, a metformina ma kilka skutków ubocznych w postaci problemów jelitowych, można sobie wyobrazić, że propionian imidazolu zarówno blokuje efekt leczenia, jak i przyczynia się do skutków ubocznych metforminy. Potrzebne są jednak nowe badania, aby zweryfikować tę hipotezę."

Co ciekawe, nie jest to pierwsze badanie, w których odkryto, że bakterie jelitowe mogą wpływać na działanie metforminy. Przekonujące badania opublikowane w zeszłym roku w czasopiśmie Cell zasugerował inny metabolit drobnoustrojów, zwany agmatyną, może zwiększyć potencjalne działanie przeciwstarzeniowe metforminy.

Inne trwające badania jest bardziej ogólnie pracuje do katalogu wpływ mikrobiomu jelitowego na skuteczność różnych leków terapeutycznych. To pierwsze dni dla tej niezwykle złożonej dziedziny badań, ale długoterminowy wynik wskazuje na głęboko spersonalizowaną przyszłość medycyny, z zabiegami specjalnie dostosowanymi do unikalnego profilu metabolicznego i mikrobiomu każdego pacjenta.

Nowe badanie zostało opublikowane w czasopiśmie Cell Metabolism."
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: cedric » piątek 08 sty 2021, 21:56

Amantydyna zwieksza wydzielanie insuliny/działa hipoglikemicznie
http://www.medicinabiomolecular.com.br/ ... o-1915.pdf
“Amantadine reduces glucagon and enhances
insulin secretion throughout the oral glucose tolerance test: central plus peripheral nervous system mechanisms”
0 x



Awatar użytkownika
janusz
Posty: 19105
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 22:25
x 28
x 901
Podziękował: 33080 razy
Otrzymał podziękowanie: 24134 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: janusz » piątek 19 mar 2021, 20:06

5 najgorszych i najlepszych śniadań dla CUKRZYKA😲👍 Sprawdź nas glukometrem.
7 mar 2021

https://www.youtube.com/watch?v=47MLlyC1fwM

Bracia Rodzeń

Jeżeli chorujesz na cukrzycę typu 2 i zdecydowałaś/eś się skorzystać z pomocy "profesjonalistów" od diety cukrzycowej, to prawdopodobnie dostałaś/eś zalecenia, które nigdy nie poprawią Twojej cukrzycy a tylko mają szansę zwiększyć stan zapalny i podwyższyć poziom cukru😲

Ta krótka lista 5 najlepszych i 5 najgorszych śniadań dla diabetyków. Tutaj możesz dowiedzieć się więcej o tym, co jeść, a czego unikać jako cukrzyk.
0 x



ODPOWIEDZ