Witam wszystkich użytkowników tego forum

17.03.23
Forum przeżyło dziś dużą próbę ataku hakerskiego. Atak był przeprowadzony z USA z wielu numerów IP jednocześnie. Musiałem zablokować forum na ca pół godziny, ale to niewiele dało. jedynie kilkukrotne wylogowanie wszystkich gości jednocześnie dało pożądany efekt.
Sprawdził się też nasz elastyczny hosting, który mimo 20 krotnego przekroczenia zamówionej mocy procesora nie blokował strony, tylko dawał opóźnienie w ładowaniu stron ok. 1 sekundy.
Tutaj prośba do wszystkich gości: BARDZO PROSZĘ o zamykanie naszej strony po zakończeniu przeglądania i otwieranie jej ponownie z pamięci przeglądarki, gdy ponownie nas odwiedzicie. Przy włączonych jednocześnie 200 - 300 przeglądarek gości, jest wręcz niemożliwe zidentyfikowanie i zablokowanie intruzów. Bardzo proszę o zrozumienie, bo ma to na celu umożliwienie wam przeglądania forum bez przeszkód.

25.10.22
Kolega @janusz nie jest już administratorem tego forum i jest zablokowany na czas nieokreślony.
Została uszkodzona komunikacja mailowa przez forum, więc proszę wszelkie kwestie zgłaszać administratorom na PW lub bezpośrednio na email: cheops4.pl@gmail.com. Nowi użytkownicy, którzy nie otrzymają weryfikacyjnego emala, będą aktywowani w miarę możliwości, co dzień, jeśli ktoś nie będzie mógł używać forum proszę o maila na powyższy adres.
/blueray21

Ze swojej strony proszę, aby unikać generowania i propagowania wszelkich form nienawiści, takie posty będą w najlepszym wypadku lądowały w koszu.
Wszelkie nieprawidłowości można zgłaszać administracji, w znany sposób, tak jak i prośby o interwencję w uzasadnionych przypadkach, wszystkie sposoby kontaktu - działają.

Pozdrawiam wszystkich i nieustająco życzę zdrowia, bo idą trudne czasy.

/blueray21

W związku z "wysypem" reklamodawców informujemy, że konta wszystkich nowych użytkowników, którzy popełnią jakąkolwiek formę reklamy w pierwszych 3-ch postach, poza przeznaczonym na informacje reklamowe tematem "... kryptoreklama" będą usuwane bez jakichkolwiek ostrzeżeń. Dotyczy to także użytkowników, którzy zarejestrowali się wcześniej, ale nic poza reklamami nie napisali. Posty takich użytkowników również będą usuwane, a nie przenoszone, jak do tej pory.
To forum zdecydowanie nie jest i nie będzie tablicą ogłoszeń i reklam!
Administracja Forum

To ogłoszenie można u siebie skasować po przeczytaniu, najeżdżając na tekst i klikając krzyżyk w prawym, górnym rogu pola ogłoszeń.

Uwaga! Proszę nie używać starych linków z pełnym adresem postów, bo stary folder jest nieaktualny - teraz wystarczy http://www.cheops4.org.pl/ bo jest przekierowanie.


/blueray21

CUKRZYCA

cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: cedric » niedziela 23 paź 2022, 23:41

https://academic.oup.com/jcem/article/1 ... 37/5421021
" Stosowanie metforminy w cukrzycy było odwrotnie związane z witaminą B12 i w mniejszym stopniu z witaminą B2 (tj. ryboflawiną; metabolicznie ściśle powiązaną z witaminą B6 i wymaganą do wytwarzania aktywnej formy B6, PLP, w tkankach) (ryc. 2c)."
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: cedric » środa 26 paź 2022, 14:48

https://www.wellnessresources.com/news/ ... -nutrients
" 7. Lantus Solostar. Jest to długo działająca forma insuliny. Brak magnezu i wapnia może powodować słabą odpowiedź na insulinę. Hormon nadnerczy DHEA, który równoważy kortyzol, jest uszczuplany przez insulinę. Jeszcze jedna delikatna równowaga hormonalna naruszona przez stres związany z lekami."
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: cedric » piątek 11 lis 2022, 15:16

Wiadomo ,że tarczyca potrzebuje glukozy do konwersji T4 do T3, dlatego sięgamy po słodycze. Możliwe ,że po to wymyślono słodziki, żeby oszukiwać tarczycę za pomocą słodkiego smaku i generować stres hipoglikemii, która nie konwertuje hormonów tarczycy. Dołozono też podatek od cukru,a cukrownictwo wyprzedano. A niesprawna tarczyca to początek wszystkich chorób.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6221534/
"
Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy z niedoczynnością indukowane przez substytuty cukru
Issac Sachmechi, Amna Khalid, [...], and Mohaddeseh Sharifzadeh

Abstrakt
Stosowanie substytutów cukru (sztucznych substancji słodzących lub nieodżywczych substancji słodzących) gwałtownie wzrosło w ciągu ostatnich kilku dekad. Zostały one wykorzystane jako substytut sacharozy (cukru stołowego) w różnych zaburzeniach dietetycznych. Ich nadmierne stosowanie zostało powiązane z hiperfagią i zaburzeniami związanymi z otyłością. Zapalenie tarczycy Hashimoto (przewlekłe autoimmunologiczne zapalenie tarczycy) jest chorobą polegającą na immunologicznym niszczeniu tarczycy, stopniowo prowadzącym do jej niewydolności. Badania na zwierzętach donoszą, że sztuczne słodziki wpływają na układ odpornościowy. Ponadto badania na zwierzętach wykazują, że sukraloza zmniejsza aktywność osi tarczycy. Przedstawiamy przypadek 52-letniej kobiety z autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy z niedoczynnością (Hashimoto's thyroiditis) wywołanym nadmiernym spożyciem napojów zawierających nieodżywcze substancje słodzące. Wykluczono u niej jakiekolwiek inne zaburzenie autoimmunologiczne. Na związek pomiędzy zapaleniem tarczycy Hashimoto a nadmiernym spożyciem substytutów cukru wskazuje szybki powrót poziomu hormonu stymulującego tarczycę i przeciwciał do normy po wyeliminowaniu stosowania substytutów cukru. Sugeruje to zatem, że substytuty cukru były sprawcą rozwoju zapalenia tarczycy typu Hashimoto u naszej pacjentki.

Słowa kluczowe: zapalenie tarczycy typu Hashimoto, substytuty cukru, autoimmunologia, formaldehyd, niedoczynność tarczycy
Wstęp
Substytuty cukru to bardzo niskoenergetyczne lub zeroenergetyczne substancje, które służą do zastąpienia cukru w diecie. Na rynku występują najczęściej jako substancje "bez cukru", "dietetyczne" lub "bez cukru". Do powszechnie stosowanych substytutów cukru należą sacharyna, aspartam, sukraloza, acesulfam K oraz neotam. Są one obecnie bardzo powszechnie stosowane w wielu rodzajach żywności i napojów, w tym m.in. w napojach bezalkoholowych, jogurtach, dżemach i gumach do żucia. Substytuty cukru są znacznie słodsze od sacharozy [1]. Aspartam jest 200 razy słodszy od sacharozy, natomiast sukraloza (syntetyczny produkt sacharozy) generuje 600 razy więcej słodyczy w porównaniu do sacharozy. Wynika to z zastąpienia trzech grup hydroksylowych w sacharozie trzema grupami chlorowymi w sukralozie [2]. Stosowanie tych substytutów cukru stale rośnie w Stanach Zjednoczonych [3]. Stosowanie substytutów cukru jest bardziej rozpowszechnione u kobiet [4]. W ostatnich dziesięcioleciach wzrasta również zapadalność na choroby autoimmunologiczne. Jej występowanie zwiększa się bardziej na Zachodzie i Północy [5]. W badaniach na zwierzętach substytuty cukru są powiązane z otyłością i różnymi nowotworami złośliwymi [6-9]. Badania na zwierzętach sugerują ponadto, że stosowanie substytutów cukru ma związek również z chorobami autoimmunologicznymi [10]. Ten związek między stosowaniem zamienników cukru a występowaniem chorób autoimmunologicznych można ekstrapolować również na ludzi, ponieważ farmakokinetyka sukralozy u szczurów przypomina farmakokinetykę ludzi [11]. W tym miejscu opisujemy pierwszy przypadek autoimmunologicznego zapalenia tarczycy z niedoczynnością indukowaną przez substytuty cukru, podczas gdy streszczenie tego przypadku zostało już przedstawione (Poster: Sachmechi I, Hussain S. Autoimmune Thyroiditis with Hypothyroidism Induced by Sugar Substitutes. The American Association of Clinical Endocrinologists Annual Congress; 2013, https://www.aace.com/files/abstracts-2013.pdf)."

Ksylitol -za i przeciw

https://draxe.com/nutrition/xylitol/
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: cedric » piątek 11 lis 2022, 15:27

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34262926/
" Front. in Nutrition
. 2021 Jun 28;8:696024. doi: 10.3389/fnut.2021.696024. eCollection 2021.
Selenium Status Is Associated With Insulin Resistance Markers in Adults: Findings
From the 2013 to 2018 National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES)

Barbara R Cardoso 1, Sabine Braat 2 3, Ross M Graham 4
Afiliacje rozszerzają się
PMID: 34262926 PMCID: PMC8273176 DOI: 10.3389/fnut.2021.696024

Streszczenie
Mimo że w literaturze konsekwentnie wskazuje się na zwiększone ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 (T2DM) w populacjach o wysokiej ekspozycji na selen, brakuje informacji określających ilościowo związek pomiędzy markerami związanymi z cukrzycą a statusem żywieniowym selenu. Dlatego naszym celem było zbadanie związku między stężeniem selenu we krwi a markerami glukozy w reprezentatywnej próbie populacji USA, o której wiadomo, że ma umiarkowaną do wysokiej ekspozycję na selen. Ta analiza przekrojowa obejmowała 4 339 uczestników ≥18 lat z badania National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) z lat 2013-2018. U wszystkich uczestników oceniono stężenie selenu we krwi pełnej, stężenie insuliny i glukozy w osoczu na czczo, HbA1c oraz HOMA-IR (Homeostatic Model Assessment for Insulin Resistance). W tej kohorcie wszyscy uczestnicy prezentowali odpowiedni status selenu [196,2 (SD: 0,9) μg/L], a 867 (15%) miało cukrzycę. Selen był pozytywnie związany z insuliną, glukozą i HOMA-IR w modelach dostosowanych do wieku i płci. Kiedy modele były dalej dostosowane do statusu palenia, aktywności fizycznej, zespołu metabolicznego i BMI, związki z insuliną i HOMA-IR pozostały, ale związek z glukozą nie był już istotny. Wzrost selenu o 10 μg/L był związany z 1,5% (95% CI: 0,4-2,6%) wzrostem insuliny i 1,7% (95% CI: 0,5-2,9%) wzrostem HOMA-IR w modelach w pełni dostosowanych. Nie było dowodów na związek między selenem a występowaniem cukrzycy. Nasze wyniki potwierdzają pogląd, że nie należy zachęcać do suplementacji selenu w populacjach o wysokim spożyciu selenu w diecie."
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: cedric » sobota 12 lis 2022, 00:24

fragm. ksiażki , jak przem. spoż. faszeruje nas alloksanem
https://www.amazon.com/Diabetes-without ... 05296759/r
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: cedric » poniedziałek 14 lis 2022, 18:32

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19520450/
" Opisy przypadków Diabetes Res Clin Pracownia
.2009 wrzesień;85(3):e42-3. doi: 10.1016/j.diabres.2009.05.013. Epub 2009 10 czerwca.
Podskórne wstrzyknięcie leku przeciwhistaminowego skutecznie kontroluje miejscową reakcję alergiczną na insulinę ludzką
Sumihisa Imakado , Kazutoshi Hamada , Yoshihito Atsumi
PMID: 19520450 DOI: 10.1016/j.diabres.2009.05.013
Abstrakt
31-letnia kobieta z cukrzycą typu 1 i alergią na insulinę została skutecznie leczona podskórnym wstrzyknięciem leku przeciwhistaminowego w kolejne miejsce ciągłego podskórnego wlewu insuliny.
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: cedric » środa 16 lis 2022, 21:48

https://www.jbc.org/article/S0021-9258(18)56984-2/pdf
" WPŁYW BŁĘKITU METYLENOWEGO W ZAPOBIEGANIU
CUKRZYCY ALLOKSANOWEJ I W OBNIŻANIU
CUKRU WE KRWI SZCZURÓW Z CUKRZYCĄ ALLOKSANOWĄ*

Szanowni Państwo:
Stwierdzono, że szereg związków zapobiega cukrzycowemu działaniu
alloksanu, gdy podawany jest bezpośrednio przed alloxanem.l
Pisarze zaobserwowali, że barwnik oksydacyjno-redukcyjny, błękit metylenowy, nie tylko chroni przed diabetogennym działaniem alloksanu
gdy podano przed alloksanem, ale również wywiera znaczący efekt obniżenia poziomu cukru we krwi, gdy podano go szczurom, które wcześniej stały się cukrzykami z
alloksan. Ten artykuł rejestruje efekt obniżenia poziomu cukru we krwi na dwudziestu dwóch zwierzętach. Eksperymenty, które zostaną opublikowane bardziej szczegółowo później, potwierdzą ważność tego wstępnego raportu.

Poniższe eksperymenty ilustrują efekt błękitu metylenowego (MB)
w zapobieganiu cukrzycy alloksanowej. "

Przetłumaczono z www.DeepL.com/Translator (wersja darmowa)
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: cedric » czwartek 17 lis 2022, 11:22

Stopa cukrzycowa
https://youtu.be/sVK8L30ps_0?t=73
" Czy pijawki mogą pomagać leczyć choroby?"
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: cedric » niedziela 27 lis 2022, 13:52

Polecam do skopiowania dzisiejszy art. o miedzi od dra Mercoli i transkrypt rozmowy- dostępny 48 godzin
https://articles.mercola.com/sites/arti ... iency.aspx

" HISTORIA W SKRÓCIE
Żelazo i miedź są wysoce współzależne i muszą być rozpatrywane razem. Niski poziom ferrytyny rzadko świadczy o niskim poziomie żelaza. W większości przypadków jest to znak, że niedobór miedzi uniemożliwia prawidłowy recykling żelaza.
Niedobór miedzi powoduje obniżenie regulacji kilku genów, w tym reduktazy aldozowej-1 (która odgrywa kluczową rolę w metabolizmie glukozy i fruktozy), peroksydazy glutationowej (głównego enzymu antyoksydacyjnego), akonitazy mitochondrialnej (zaangażowanej w metabolizm żelaza w mitochondriach) i transferyny (która pośredniczy w transporcie żelaza).
Niedobór żelaza praktycznie nie występuje poza ostrą utratą krwi, która nie jest związana z miesiączką. Jeśli nie masz historii ostrej utraty krwi, prawdopodobnie masz do czynienia z dysfunkcją recyklingu żelaza z powodu niedoboru miedzi.
Najlepszym sposobem na obniżenie nadmiaru żelaza jest oddawanie krwi. Większość dorosłych mężczyzn i kobiet po menopauzie ma wysoki poziom żelaza i mogłaby skorzystać z regularnego oddawania krwi, ponieważ wysoki poziom żelaza jest niezwykle toksyczny i niszczy zdrowie
Aby podnieść poziom miedzi, można użyć suplementu bisglycinate miedzi, lub żywności, takich jak trawa karmione wątroby wołowej, pyłek pszczeli i całej żywności witaminy C


Przetłumaczono z www.DeepL.com/Translator (wersja darmowa)

Skutki niedoboru miedzi
Robbins przytacza badania na zwierzętach2 z 2009 roku, w których sprawdzano, co dzieje się z genami (odpowiedzialnymi za kodowanie białek), gdy szczurom odmawia się miedzi. Jak się okazuje, sześć genów (i kolejnych białek) ulega down-regulated lub wyłączeniu, podczas gdy jeden gen w szczególności, transferyna, ulega up-regulated, jak następuje:

Beta-enolaza (ENO3)
Anhydraza węglowa, która zwiększa dostęp dwutlenku węgla, wspomagając szybką interkonwersję dwutlenku węgla i wody do kwasu węglowego, protonów i jonów wodorowęglanowych. Anhydraza węglowa jest opisywana jako enzym cynkowy, ale w rzeczywistości jest to enzym miedziowy.
Reduktaza aldozy-1, która odgrywa kluczową rolę w metabolizmie glukozy i fruktozy
Peroksydaza glutationu (GPX), jeden z głównych enzymów antyoksydacyjnych, który jest zależny od miedzi.
Mięśniowa kinaza kreatynowa, której mięśnie potrzebują do funkcjonowania, ponieważ odgrywa ona ważną rolę w produkcji energii
Akonitaza mitochondrialna, która jest zaangażowana w metabolizm żelaza w mitochondriach.
Transferyna, która wiąże się z żelazem i pośredniczy w jego transporcie przez osocze krwi, jest podwyższona między innymi w stanie niedoboru miedzi
Jeśli masz niedobór miedzi, żaden z tych genów nie będzie funkcjonował prawidłowo, a poza nimi istnieje jeszcze co najmniej 300 innych genów, które również są zależne od miedzi. Twoje mitochondria również potrzebują miedzi do optymalnego funkcjonowania, a dysfunkcja mitochondriów jest czynnikiem napędzającym praktycznie wszystkie choroby przewlekłe i zły stan zdrowia.


Znaczenie miedzi dla funkcji mitochondrialnej
Miedź i jej główne białko, ceruloplazmina, są kluczowe dla funkcji mitochondriów. Ceruloplazmina jest tym, co napędza miedź do mitochondriów, a każda mitochondrium potrzebuje około 50 000 atomów miedzi, aby wykonać swoją pracę.

W wewnętrznych błonach mitochondrialnych znajduje się pięć kompleksów cytochromowych. Ich zadaniem jest przenoszenie elektronów powstałych z jedzenia, które ostatecznie jest przekształcane w acetylo-CoA w celu wytworzenia ATP. Jeśli kompleksy te są ubogie w kluczowe minerały, nie będziesz w stanie wygenerować wystarczającej ilości energii komórkowej.

Enzymy mitochondrialnego łańcucha oddechowego nazywane są mitochondrialnymi kompleksami oddechowymi. Kompleksy 1, 3, 4 i 5 są zależne od miedzi. Kompleksy 1, 3 i 4 tworzą tak zwany "respirasom" i pracują razem jako jednostka stymulująca aktywność dehydrogenazy NADH. (Dehydrogenaza NADH jest enzymem, który przekształca NAD z jego zredukowanej formy, NADH, w jego utlenioną formę NAD+, która jest ważna dla funkcji mitochondrialnej i zdrowej masy mięśniowej).

Kompleksy 1, 3, 4 (działające jako respirasom) są zaczepione o kardiolipinę, unikalny tłuszcz występujący tylko w błonie mitochondrialnej, który wspiera miedź i umożliwia dynamikę transportu elektronów. Retinol (witamina A) jest również kluczowy dla przenoszenia elektronów z kompleksu 3 do kompleksu 4.


Rodzaj spożywanego tłuszczu ma znaczenie
Teraz skład kwasów tłuszczowych, takich jak kardiolipina, jest całkowicie zależny od tego, co jesz. Jeśli jesteś jak większość Amerykanów i 20% do 30% tłuszczu, który spożywasz to kwas linolowy omega-6, wysoki procent kwasów tłuszczowych w kardiolipinie będzie składał się z kwasu linolowego. Jeśli jesz dużo tłuszczów nasyconych lub jednonienasyconych, to będzie się ona z tego składać.

Dlaczego jest to ważne? Ponieważ tłuszcze nienasycone, takie jak kwas linolowy, są predysponowane do utleniania. A kiedy masz utlenianie w kardiolipinie, niszczysz strukturę swoich mitochondriów i dziesiątkujesz zdolność mitochondriów do dobrego funkcjonowania. Nie mogą one przekazywać elektronów tak skutecznie, gdy kardiolipina jest utleniona.

Jedynym miejscem, w którym kardiolipina znajduje się w twoim ciele, jest cristae wewnętrznej błony mitochondrialnej twoich mitochondriów. To właśnie tam osadzona jest większość kompleksów cytochromowych. Jeśli kardiolipina jest uszkodzona, wtedy kompleksy nie będą blisko siebie, aby tworzyć superkompleksy, a więc nie będą w stanie wygenerować tyle energii mitochondrialnej. Ważne jest również, aby wiedzieć, co jest meczem powodującym utlenianie, a to jest żelazo.


"Kiedy ludziom mówi się, że mają niskie żelazo we krwi, lekarz nie wie, że żelazo jest wysokie w tkankach, a następnie daje im więcej żelaza, a co zrobi żelazo? Znajdzie drogę do komórki, a następnie do mitochondriów i wtedy nastąpi załamanie produkcji energii" - wyjaśnia Robbins.

Zrozumienie badania żelaza
Zamieszanie, które przenika problem żelaza jest jak faktycznie zmierzyć go. Siedemdziesiąt procent żelaza w twoim organizmie jest przechowywane w hemoglobinie w czerwonych krwinkach, 10% znajduje się w białkach międzykomórkowych, a tylko jedna dziesiąta 1% żelaza to żelazo w surowicy, związane z transferyną.

Kluczowym szczegółem jest to, że czerwone krwinki nie znajdują się we krwi, ale pływają w wodnistej części surowicy krwi, która jest mierzona podczas badania krwi. Tak więc, kiedy mierzysz ferrytynę w surowicy, nie otrzymujesz prawdziwego pomiaru zapasów żelaza. Niski poziom ferrytyny jest zwykle interpretowany jako niski poziom żelaza, ale jest to poważny błąd kliniczny.

Musisz spojrzeć na wszystkie pojemniki żelaza - hemoglobinę, żelazo w surowicy i ferrytynę. Trzeba też spojrzeć na markery nieżelazowe, takie jak cynk, miedź i ceruloplazmina, a także witamina A i witamina D, ponieważ wpływają one na biodostępność miedzi. Ta holistyczna ocena jest głównym punktem protokołu "Root Cause" Robbinsa.

Jaki jest problem, jeśli masz niski poziom ferrytyny?
Według Robbinsa, kiedy komuś mówi się, że ma niski poziom żelaza, ponieważ jego ferrytyna jest niska, w 99,9% przypadków prawdziwym problemem jest dysfunkcja recyklingu żelaza związana z niedoborem miedzi. To przeczy prawie każdemu medycznemu "ekspertowi" na świecie, więc jest to poważne twierdzenie, ale zrozumienie go może mieć znaczący wpływ na twoje zdrowie.

W zasadzie "niedobór żelaza" praktycznie nie istnieje poza ostrą utratą krwi, która nie jest związana z miesiączką. Chyba że masz historię ostrej utraty krwi, powiedzmy z powodu urazu, prawdopodobnie masz do czynienia z dysfunkcją recyklingu żelaza z powodu niedoboru miedzi.

"Mamy mit o niedoborze żelaza. Mamy mit, że żelazo reguluje się samo. To nie robi. To jest całkowicie zależne od miedzi. Kiedy dostaniesz się do prawdziwych głębokich badań, znajdziesz, że miedź jest generałem, żelazo jest żołnierzem. Spróbujcie sobie wyobrazić bitwę o Bulge bez Pattona. To zupełnie inna historia.


Trzeci to pomysł: "Czuję się o wiele lepiej, gdy biorę żelazo". Dr Robert E. Hodges w 1978 roku wykonał mistrzowską pracę wyjaśniając oszustwo suplementacji żelaza. Oferuje on sześciotygodniowe uderzenie. Hemoglobina rzeczywiście idzie w górę, ludzie będą czuć się trochę lepiej. Ale to będzie trwało tylko przez sześć tygodni.

Udało mu się to dokładnie udokumentować w trzyletnim badaniu, które przeprowadził z ludźmi. Był w stanie pokazać dokładnie, dlaczego reagują. Kluczem jest to, że każdy metal ciężki, a żelazo jest metalem ciężkim ... będzie wymuszał zwiększoną liczbę czerwonych krwinek. Istnieje ta dynamika metali ciężkich napędzających więcej czerwonych krwinek, [prawdopodobnie] aby dostarczyć więcej tlenu, aby poradzić sobie z toksycznością.

Ale wzrost żelaza i uczucie lepiej jest krótkotrwałe i zwodnicze. Kiedy wszystkie dynamiki markerów krwi zmieniły się w badaniu dr Hodge'a? Kiedy wprowadził retinol, który czyni miedź biodostępną".


Wysoka ferrytyna jest często oznaką dysfunkcji wątroby.
Po drugiej stronie mamy wysoką ferrytynę. Jest to rutynowo interpretowane jako posiadanie normalnych (lub wysokich) zapasów żelaza, ale to też nie jest dokładne. Co ważne, kiedy masz wysoką ferrytynę, często jest to oznaka dysfunkcji wątroby. Ferrytyna wylewa się z wątroby do krwiobiegu, ponieważ centrum recyklingu w hepatocycie nie działa.

Centrum recyklingu w wątrobie nazywa się lizosomem. To tam ferrytyna jest zamieniana na żelazo dostępne do użytku. Kiedy ten lizosom nie działa prawidłowo, żelazo będzie gromadzić się w wątrobie, powodując wydzielanie ferrytyny do komórki. Kluczem do prawidłowego recyklingu żelaza w wątrobie jest, ponownie, miedź. Ładowanie żelaza do ferrytyny, które odbywa się wewnątrz komórki, i recykling ferrytyny wewnątrz komórki, jest całkowicie zależny od miedzi. Robbins wyjaśnia:

"Miedź wchodzi do ferrytyny w wyniku funkcji enzymu ferroksydazy, która jest napędzana przez miedź. A potem miedź jest potrzebna do recyklingu tego białka ferrytyny, rozbicia go i wypuszczenia żelaza. To jest proces zależny od miedzi.

Ludzie nie zdają sobie sprawy z roli, jaką odgrywają chaperony miedzi, które przenoszą żelazo tam, gdzie jest potrzebne w organizmie. A głównym chaperonem dla żelaza we krwi, żelaza w surowicy, jest transferyna."

Jak wspomniano wcześniej, gen, który koduje transferrynę jest upregulated kiedy miedź jest niedoborem. Tak więc transferyna wzrasta kontrintuicyjnie, z powodu niedoboru miedzi, żelazo zostaje sekwestrowane w makrofagach RES, a tym samym żelazo nie jest poddawane recyklingowi i nie jest prawidłowo dystrybuowane. Robbins kontynuuje:

"Było inne [badanie, w którym] używali gryzoni, odmawiając [im] miedzi. Oni patrzyli na 13 różnych genów. Jedynym genem, który uaktywnił się w obliczu niedoboru miedzi, był gen lekkiego łańcucha ferrytyny (FTL). Jest on bardzo różny od łańcucha ciężkiego ferrytyny (FTH), który jest zależny od miedzi, ponieważ, ponownie, opiera się na enzymie ferroksydazy.

A gdzie znajduje się lekki łańcuch ferrytyny? Znajduje się w wątrobie, a żelazo gromadzi się w wątrobie w organizmie z niedoborem miedzi. Wiemy to od 1928 roku... (Hart et al., 1928)

Myślę, że to, co jest ważne, duże makro dla wszystkich w tej rozmowie, to dostrzeżenie głębokiej interakcji, że miedź i żelazo mają w naszym metabolizmie, i że nie ma metabolizmu żelaza, jest tylko metabolizm miedź-żelazo, i nie można wyciągać wniosków na temat statusu żelaza, mierząc tylko status ferrytyny w surowicy."

Jak dużo żelaza potrzebujesz?
Jak wspomniano, o ile nie tracisz dużo krwi, twoje żelazo będzie (najprawdopodobniej) wysokie. Powodem tego jest to, że twoje ciało nie ma sposobu na wyeliminowanie żelaza, innego niż utrata krwi.

Wysoki poziom żelaza, ze względu na jego żrącą naturę, może spowodować ogromne szkody wewnątrz twojego ciała. Potrzebujesz tylko 25 miligramów żelaza w organizmie do utrzymania czerwonych krwinek, a 24 z tych 25 mg pochodzi z systemu recyklingu (pod warunkiem, że masz wystarczająco dużo miedzi, aby działał jak należy).


Tak więc, potrzebujesz bardzo mało żelaza z diety - tylko 1 mg dziennie. Problem w tym, że optymalna ilość potrzebnego żelaza to około 5 000 mg. Starsi ludzie mogą mieć bliżej 25.000 lub 30.000 mg, dzięki nadmiernemu spożyciu w ciągu życia.

"To, co się dzieje, to całkowita cisza na temat recyklingu żelaza" - mówi Robbins. "Ponieważ żyjemy w tym środowisku z niedoborem miedzi, system recyklingu nie jest tak wydajny. Żelazo w surowicy będzie pokazywać niski poziom w tych warunkach. Lekarz zareaguje, 'Potrzebujesz więcej żelaza', podczas gdy w rzeczywistości to, czego potrzebujesz, to więcej miedzi. System recyklingu jest zależny od jednej żelaznej bramy.

Nazywa się ferroportyna (żelazna brama) i ferroportyna całkowicie zależy od enzymu miedzi. Nazywa się hefajstyną. Jest to białko miedzi, które wyraża dokładnie ten sam enzym co ceruloplazmina, zwany ferroksydazą.

To, co robi hefaestyna, to upewnienie się, że żelazo wydostaje się z makrofagów recyklingowych tak szybko, jak to możliwe - 2,5 raza szybciej niż w przypadku braku miedzi - i zapewnia, że jest ładowane na transferynę, która zabiera to żelazo do szpiku kostnego [gdzie czerwone krwinki są tworzone 2,5 miliona razy na sekundę].

Ten system recyklingu, który ma miejsce przez cały dzień i całą noc, nigdy nie jest uwzględniany w interpretacji klinicystów na podstawie wyników badań krwi. Widzą po prostu niskie liczby i nie myślą o recyklingu, myślą tylko o wymianie.

Myślę, że to byłoby naprawdę ważne dla ludzi - kwestionować twierdzenie lekarza, że potrzeba więcej żelaza, 'Czy to możliwe, że mój system recyklingu żelaza nie działa prawidłowo, w przeciwieństwie do mojego zapotrzebowania na nowe żelazo?'".


Zoptymalizuj swoje zdrowie oddając krew i zwiększając ilość miedzi
Dobrą wiadomością jest to, że obniżenie poziomu żelaza, które ma wiele korzyści zdrowotnych i może poprawić długość życia, jest łatwe do zrobienia. Wszystko, co musisz zrobić, to oddać krew dwa do czterech razy w roku. Jak wyjaśnia Robbins:

"Utrata krwi jest jedynym sposobem na obniżenie poziomu żelaza w organizmie człowieka. Zostaliśmy wyszkoleni, aby myśleć, że jesteśmy anemiczni i zostaliśmy wyszkoleni, aby myśleć, że musimy zastąpić żelazo, podczas gdy w rzeczywistości brakującym elementem układanki jest biodostępna miedź - która jest miedzią w obecności retinolu - tak, że enzymy są odpowiednio obciążone i mogą prawidłowo funkcjonować."

Jeśli utrata 10% krwi na jednym posiedzeniu jest dla Ciebie problematyczna, to możesz usuwać krew w mniejszych ilościach raz w miesiącu według harmonogramu, który podałem poniżej. Jeśli masz zastoinową niewydolność serca lub ciężkie POChP, powinieneś omówić to ze swoim lekarzem, ale w przeciwnym razie jest to dość odpowiednie zalecenie dla większości.

Mężczyźni

150 ml

Kobiety po menopauzie

100 ml

Kobiety w okresie przedmenopauzalnym

50 ml

Obniżenie poziomu żelaza to jedna strona równania. Drugą jest zwiększenie ilości miedzi i retinolu. Aby zwiększyć ilość miedzi, Robbins zaleca przyjmowanie do 3 do 4 mg bisglicynianu miedzi dziennie lub spożywanie pokarmów bogatych w miedź, takich jak pyłek pszczeli, wątroba wołowa karmiona trawą i wiśnia acerola. (Acerola cherry jest bardzo wysoka w witaminę C, która zawiera bogaty w miedź enzym tyrozynazy).

Retinol znajduje się w wątrobie wołowej i organach wołowych, więc jeśli to jesz, możesz nie potrzebować żadnego rodzaju suplementu. W przypadku braku tego, olej z wątroby dorsza jest uznanym źródłem prawdziwego retinolu.

Więcej informacji
W wywiadzie omawiamy również ostatnie studium przypadku kobiety z utrzymującym się niskim poziomem ferrytyny, pomimo robienia wszystkiego, co Robbins zalecał, i co trzeba było zrobić, aby rozwiązać ten przypadek. Tak więc, aby uzyskać więcej szczegółów, upewnij się, że słuchasz całego wywiadu.

Omawiamy negatywny wpływ hormonu stresu - kortyzolu - na biodostępną miedź (co może skutkować uporczywie niskim poziomem ferrytyny), oraz to jak rozwiązywanie emocjonalnych węzłów za pomocą Techniki Emocjonalnej Wolności (EFT) może być kluczowe w leczeniu przypadków, w których stres i emocjonalne zawirowania odgrywają rolę.

Robbins wyjaśnia również jak dysfunkcja metabolizmu żelaza i niedobór miedzi wpływają na takie schorzenia jak schizofrenia, otyłość, wrzodziejące zapalenie jelita grubego i choroba Crohna.

Aby dowiedzieć się więcej, koniecznie odwiedź stronę internetową Robbinsa, RCP123.org, gdzie znajdziesz setki filmów na YouTube i artykułów. Tam można również uzyskać dostęp do Robbinsa Root Cause Protocol, jak również jego program szkoleniowy online RCP Institute, który jest 16-tygodniowym kursem. Oczywiście, możesz też dowiedzieć się więcej z jego książki "Cu-RE Your Fatigue: The Root Cause and How to Fix It on Your Own".
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: cedric » niedziela 27 lis 2022, 22:22

Maltodekstryna, a mleczan
https://comum.rcaap.pt/handle/10400.26/40634
" Wpływ spożycia 6% maltodekstryny na kapilarne stężenie mleczanu u piłkarzy
Autor: Fonseca, Adinylson
Bernardo, Maria Alexandra
Mesquita, Maria Fernanda de
Brito, José
Silva, Maria Leonor
Dane: 2021 r.
Editora: MDPI
Citação: Fonseca A, Bernardo MA, Mesquita MFd, Brito J, Silva ML. Wpływ 6% spożycia maltodekstryny na stężenie mleczanu w kapilarach u piłkarzy. Medical Sciences Forum. 2021; 5(1):42. https://doi.org/10.3390/msf2021005042
Resumo: Najnowsza literatura sugeruje, że substancje ergogeniczne mogą odgrywać korzystną rolę w ćwiczeniach przerywanych. Suplementacja maltodekstrynami była badana u piłkarzy, ale niewiele badań zostało zgłoszonych. Celem tego badania była ocena wpływu 6% suplementacji maltodekstrynami na mleczan kapilarny u piłkarzy. Badanie przeprowadzono podczas treningu piłkarskiego, który charakteryzował się intensywną aktywnością (90 min). Uczestnicy (n = 24) zostali losowo przydzieleni do grupy kontrolnej (woda) i interwencyjnej (6% roztwór maltodekstryny). Stężenie mleczanu w kapilarach oceniano w okresie przed wysiłkiem (0 min-t0), po wysiłku (45 min-t1) i po wysiłku (90 min-t2). W chwili t1 średnia wartość stężenia mleczanu w kapilarach była istotnie wyższa u zawodników nie suplementowanych 6% maltodekstryną (5,47 mmol/L) niż u zawodników suplementowanych (4,79 mmol/L).

https://ostrovit.com/pl/products/ostrov ... 25244.html?
podnosi cukier , ale u piłkarzy obniża mleczan
https://vitapedia.pl/maltodekstryna

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4622535/
" Cancer Biol Ther. 2015 Mar; 16(3): 460-465.
Opublikowano online 2015 Feb 18. doi: 10.1080/15384047.2015.1009269
PMCID: PMC4622535
PMID: 25692338
Tłumienie guzów przez odporną maltodekstrynę, Fibersol-2
Eui Young So,1 Mutsuko Ouchi,1 Sara Cuesta-Sancho,1 Susan Losee Olson,2 Dirk Reif,3 Kazuhiro Shimomura,4 and Toru Ouchi1,*.

Abstrakt
Odporna maltodekstryna Fibersol-2 jest rozpuszczalnym i fermentującym błonnikiem pokarmowym, który jest ogólnie uznawany za bezpieczny (GRAS) w Stanach Zjednoczonych. Sprawdziliśmy, czy Fibersol-2 zawiera aktywność przeciwnowotworową. Linia komórkowa ludzkiego raka jelita grubego, HCT116, i jej izogeniczne komórki były traktowane z FIbersol-2. Wzrost guza i tumorigeneza były badane in vitro i in vivo. Zbadano ścieżkę apoptotyczną i generowanie reaktywnych form tlenu (ROS). Odkryliśmy, że Fibersol-2 znacząco hamuje wzrost guza komórek HCT116 poprzez indukowanie apoptozy. Fibersol-2 silnie indukuje mitochondrialne ROS i zależne od Bax rozszczepienie kaspazy 3 i 9, co wykazały izogeniczne warianty HCT116. Fibersol-2 indukuje fosforylację Akt, mTOR w rodzicielskich komórkach HCT116, ale nie w HCT116 pozbawionych Bax lub p53. Zapobiega wzrostowi ksenograftów nowotworowych bez widocznych oznak toksyczności in vivo. Wyniki te identyfikują Fibersol-2 jako środek suplementu diety oparty na mechanizmie, który mógłby zapobiegać rozwojowi raka jelita grubego.

Wstęp
Rak jelita grubego jest jedną z najczęstszych chorób złośliwych w społeczeństwach zachodnich, a jego występowanie wydaje się być silnie uzależnione od czynników środowiskowych.1 Diety o niskiej zawartości tłuszczu i wysokiej zawartości owoców, warzyw i błonnika są związane z niższym ryzykiem wystąpienia raka.1-3

Fizyczne i chemiczne właściwości błonnika pokarmowego zostały szeroko zbadane przy użyciu metod epidemiologicznych, ale nie zostały ostatecznie potwierdzone.4,5 Przypuszcza się, że fermentacja błonnika pokarmowego do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych powoduje zmniejszenie ilości rozpuszczalnych kwasów żółciowych w jelicie grubym.5-8 Inne możliwe mechanizmy to zwiększenie objętości kału, co może powodować rozcieńczenie składników rakotwórczych w kale w czasie tranzytu.9-12 Jednak nie wszystkie błonniki pokarmowe wykazują takie same działanie biologiczne w zakresie fermentacji i objętości kału.12-15 Dlatego też aktywność biologiczna błonnika pokarmowego w zakresie obniżania ryzyka zachorowania na raka jelita grubego nie jest jednoznaczna.

Skrobia oporna to nierozpuszczalna i niestrawiona skrobia, która podobnie jak błonnik pokarmowy dociera do jelita grubego.16 Jest potencjalnym źródłem substratów ulegających fermentacji, obniża poziom kwasów żółciowych w kale17,18 i pH kału,19 zwiększa całkowite spęcznianie kału i wydalanie krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych.18,19,20 Skrobia oporna może więc wykazywać podobne działanie jak błonnik pokarmowy w zakresie regulacji fermentacji i spęczniania kału. Ostatnie badania kliniczne wykazały, że zdrowi ochotnicy mogą przyjmować skrobię oporną w ilości do 6 razy większej niż dzienna dawka w normalnej diecie zachodniej, co wskazuje, że skrobia oporna może być alternatywą dla błonnika pokarmowego.18

W odróżnieniu od skrobi opornej, Fibersol-2 jest rozpuszczalnym i fermentowalnym błonnikiem pokarmowym wytwarzanym ze skrobi kukurydzianej. Jest to nielepkie, niskokaloryczne włókno wypełniające, które znalazło zastosowanie w wielu produktach spożywczych. Zawiera liczne wiązania skrobiowe, które pozostają niestrawione przez enzymy w przewodzie pokarmowym. Oporna maltodekstryna nie jest trawiona ani wchłaniana w jelicie cienkim człowieka, dlatego przechodzi do jelita grubego, gdzie jest fermentowana przez bakterie okrężnicy, wytwarzające krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, obniżające pH, gazowe produkty uboczne i korzystne bakterie.5 Badania kliniczne wykazały, że poposiłkowe stężenie glukozy, insuliny i lipidów w surowicy krwi jest zmniejszone, a objętość kału jest zwiększona po spożyciu Fibersolu-2.21 Ciągłe spożywanie Fibersolu-2 zmniejsza również czynniki ryzyka zespołu metabolicznego z poprawą metabolizmu glukozy i lipidów.22

W obecnych badaniach badaliśmy, czy Fibersol-2 zawiera aktywność przeciwnowotworową w systemach hodowli komórkowych i modelach mysich. Stwierdziliśmy, że Fibersol-2 znacznie zwiększa mitochondrialne reaktywne formy tlenu (ROS). Izogeniczne linie komórkowe wariantów HCT116 wskazują, że rozszczepienie PARP i kaspazy 3 przez Fibersol-2 jest zależne od p53 i Bax. Aktywność przeciwnowotworowa in vivo została wykazana przez zmniejszenie rozwoju guza w mysim xenograficie. Wyniki te wskazują na przydatność Fibersol-2 w profilaktyce raka jelita grubego u ludzi.

Wyniki"

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3550341/
" J Med Toxicol. 2009 Mar; 5(1): 20-23.
doi: 10.1007/BF03160976
PMCID: PMC3550341
PMID: 19191212
Nierozpoznana hipoglikemia spowodowana interferencją maltodekstryny z glukometrem przyłóżkowym
Barbara M. Kirrane,autor odpowiedzialny Elizabeth A. Duthie, and Lewis S. Nelson

Streszczenie
Wstęp
Glukometria jest szeroko stosowana w celu potwierdzenia lub wykluczenia hipoglikemii u pacjentów z sugestywnymi wynikami klinicznymi. Cukry niebędące glukozą mogą być wykrywane przez niektóre typy glukometrów, powodując fałszywe podwyższenie wyników analizy glukometrycznej cukru we krwi. Ponieważ te inne cukry nie są funkcjonalnie glukozą, a nawet mogą wywoływać nadmierny wyrzut insuliny, kliniczna hipoglikemia może zostać przeoczona.

Opis przypadku.
Opisujemy przypadek 79-letniego mężczyzny otrzymującego żywienie dojelitowe zawierające maltodekstrynę, polimer glukozy, u którego utrzymywało się wysokie stężenie glukozy we krwi mierzone za pomocą glukometru, pomimo prawidłowego stężenia glukozy we krwi mierzonego za pomocą formalnej analizy laboratoryjnej.

Dyskusja
Nadmierne podanie insuliny, oparte na błędnym odczycie glukometru, mogło spowodować nierozpoznaną, śmiertelną hipoglikemię kliniczną. Zgłaszano to po dożylnym podaniu pokrewnych cukrów niebędących glukozą, ale nie po podaniu dojelitowym maltodekstryny. Konieczne są dalsze badania w celu potwierdzenia wpływu maltodekstryny na glukometrię.

Wniosek
Fałszywe podwyższenie stężenia glukozy we krwi mierzone na niektórych glukometrach point-of-care może wystąpić po doustnym podaniu maltodekstryny.
"

https://jag.journalagent.com/jcrpe/pdfs ... _ONGEN.pdf
" DOI: 10.4274/jcrpe.galenos.2021.2021.0121
Opis przypadku.
Maltodekstryna może być obiecującym sposobem leczenia po prawie całkowitej
Pancreatectomy in Infants Younger Than Six Months with Persistent Hyperinsulinism:
Opis przypadku
Yasemin Denkboy Ongen, Erdal Eren, Halil Saglam
Uniwersytet Bursa Uludag, Szkoła Medyczna, Oddział Endokrynologii Dziecięcej, Bursa, Turcja
Co już wiadomo na ten temat?
-Wrodzony hiperinsulinizm jest najczęstszą przyczyną uporczywej hipoglikemii u noworodków i niemowląt.
-Mimo że w leczeniu niemowląt z wrodzonym hiperinsulinizmem stosuje się kilka metod leczenia, postępowanie w przypadku hipoglikemii
jest dość trudne.
Co dodaje to badanie?
- W przypadkach z wrodzoną hiperinsulinemią dodanie maltodekstryny we wczesnym okresie pozwala na osiągnięcie bardziej
stabilnego stężenia glukozy w surowicy.
-Dodanie maltodekstryny skraca również okres wypisu pacjenta ze szpitala, zapobiega powikłaniom i chroni pacjenta przed
działań niepożądanych leczenia.
- Systemy ciągłego monitorowania stężenia glukozy (CGMS) pozwalają skuteczniej zarządzać dalszą obserwacją pacjentów w tej grupie.

Abstrakt
Utrzymująca się hipoglikemia u niemowląt z wrodzonym hiperinsulinizmem (CHI) może stanowić wyzwanie w około połowie tych
nawet po wykonaniu prawie całkowitej pankreatektomii. Chociaż maltodekstryna jest zalecana w postępowaniu żywieniowym
Chociaż maltodekstryna jest zalecana w żywieniu dzieci z CHI poniżej 6 miesiąca życia, fakty dotyczące jej skuteczności w zarządzaniu hipoglikemią nie są jeszcze jasne.
Przedstawiamy przypadek niemowlęcia płci męskiej z CHI, u którego utrzymywała się hipoglikemia nawet po prawie całkowitej pankreatektomii i pomimo
pankreatektomii i pomimo wielu metod leczenia. Epizody hipoglikemii u niemowlęcia były skutecznie kontrolowane
poprzez dodanie maltodekstryny do jego diety."


https://legionathletics.com/what-is-maltodextrin/
" What Is Maltodextrin and Is It Bad for You? What 30 Studies Say
" Według jednego z badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu w Leeds na 10 dorosłych osobach, stwierdzono, że napoje zawierające maltodekstrynę stymulują produkcję kwasu w znacznie mniejszym stopniu niż napoje zawierające sacharozę (cukier stołowy).[...]
Maltodekstryna i powrót do zdrowia po operacji
Jeśli kiedykolwiek miałeś nieszczęście poddać się operacji, z doświadczenia wiesz, że pacjenci są zwykle instruowani, aby całkowicie pościć przez co najmniej sześć do ośmiu godzin przed operacją.

Powodem tego zalecenia jest zmniejszenie ryzyka aspiracji płucnej treści żołądkowej, lub, mówiąc prościej, ryzyka wycieku pokarmu z żołądka i do tchawicy podczas gdy jesteś znokautowany.

Jednak ten przedłużony okres postu może negatywnie wpłynąć na powrót pacjenta do zdrowia poprzez zwiększenie reakcji organizmu na stres związany z operacją.

Dokładniej, operacja generalnie powoduje stan kataboliczny, z tymczasową insulinoopornością, stanem zapalnym i dyskomfortem pooperacyjnym, z których wszystkie mogą być pogorszone przez tradycyjny przedłużony okres postu przed operacją.

To właśnie tutaj maltodekstryna wkracza do akcji. Niektóre badania wykazują, że spożywanie maltodekstryny w godzinach poprzedzających operację może zmniejszyć negatywne efekty wymienione przed chwilą i przyspieszyć powrót do zdrowia po operacji.[...]

Rzeczywiście, stwierdzono, że oporna maltodekstryna powoduje wiele korzyści fizjologicznych, w tym poprawę składu ciała i kontroli glukozy we krwi.

Na przykład w jednym z badań na 120 mężczyznach z nadwagą, przeprowadzonym w Tongji University Medical College w Chinach, stwierdzono, że suplementacja 34 gramami opornej maltodekstryny dziennie przez 12 tygodni spowodowała zmniejszenie uczucia głodu i niższe spożycie kalorii, w porównaniu z suplementacją zwykłą maltodekstryną. Nic dziwnego, że osoby spożywające maltodekstrynę oporną na leczenie straciły więcej wagi i tkanki tłuszczowej oraz doświadczyły większej poprawy w zakresie wrażliwości na insulinę i kontroli poziomu glukozy we krwi.

Jako rodzaj błonnika pokarmowego, nie jest również zaskakujące, że odporna maltodekstryna wydaje się korzystnie wpływać na zdrowie układu pokarmowego, zwłaszcza poprzez łagodzenie zaparć."
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: cedric » sobota 03 gru 2022, 21:06

0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: cedric » środa 07 gru 2022, 14:27

0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: cedric » niedziela 11 gru 2022, 22:55

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2790593/
" Insulina
Podwyższony poziom insuliny jest często spotykany w NAFLD, jednak często pomijany w jej patofizjologii. Insulina może uszkadzać wątrobę bezpośrednio i pośrednio [122, 123]. U pacjentów długotrwale dializowanych ambulatoryjnie dochodzi do stłuszczenia wątroby, ale dopiero po dodaniu insuliny do dializatu płynu otrzewnowego [124-126]. Stłuszczenie jest widoczne tylko na powierzchni wątroby i czasami ma histologiczny wygląd NASH [124]. Ten bezpośredni efekt może wynikać ze zdolności insuliny do wytwarzania ROS [123]. Ponadto insulina wydaje się posiadać bezpośrednie działanie profibrogenne poprzez stymulację czynnika wzrostu tkanki łącznej, zwłaszcza w obecności hiperglikemii [124]. Może to tłumaczyć obserwację, że pacjenci z NAFLD i cukrzycą typu 2 mają bardzo złe rokowanie [127-129]. Dowody [130] wskazują, że insulina może być bezpośrednio zaangażowana w wywoływanie stresu retikulum endoplazmatycznego wraz z reakcją unfolding protein i apoptozą. Może to nasilać insulinooporność [131]."


Przetłumaczono z www.DeepL.com/Translator (wersja darmowa)
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: cedric » niedziela 11 gru 2022, 23:26

szpinak-sekretyna, wit. k1
jarmuż-kempferol-hamuje raka trzustki
dynia-regeneruje komórki beta i D-chiro-inozytol-lepsza kontrola cukrzycy
brokuły -sulforafan,
pietruszka/seler-apigenina
borówki-antocyjany, pterostylben hamuje raka trzustki, zwiększają zywotność komórek beta
resweratrol
wiśnie-alkohol perilylowy, kwas elagowy, chlorogenowy
kurkuma-na raka trzustki, regeneruje komórki beta
imbir- hamuje raka trzustki
czosnek-hamuje raka trzustki, obniża glukozę
nasiona czarnuszki i olej-tymochinon tłumi zapalenie trzustki
zielona herbata-liczne antyutleniacze, zmniejsza ryzyko raka trzustki
herbata z mniszka -p/zapalne, antynowotworowe
jogurt naturalny-mikrobiom, uszczelnienie jelit, obniżenie cytokin zapalnych
https://www.youtube.com/watch?v=6lJcqZq-4cg
"Trzustka po 50-tce potrzebuje tych pokarmów."
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: cedric » niedziela 11 gru 2022, 23:57

Mięsień płaszczkowaty nie ma możliwości gromadzenia glikogenu tylko musi pobierać glukozę z krwi -koniecznie trzeba obejrzeć
https://www.youtube.com/watch?v=HICszda9O68
" Lekarze w szoku. To ćwiczenie hamuje CUKRZYCĘ."

https://scitechdaily.com/groundbreaking ... e-sitting/
" Groundbreaking Discovery of “Special” Muscle That Can Promote Fat Burning While Sitting"
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: cedric » sobota 17 gru 2022, 15:43

Smak słodki aktywuje uwalnianie insuliny przed zwiększeniem stężenia glukozy w osoczu
Opodatkowanie cukru, czy forsowanie słodzików służy ogłupieniu OUN i wywołaniu hipoglikemii, stresu, aktywacji glukagonu, czy kortyzolu, hamowaniu tarczycy
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17510492/
" Biomed Res
. 2007 Apr;28(2):79-83. doi: 10.2220/biomedres.28.79.
Zależności pomiędzy uwalnianiem insuliny a smakiem
Kazuyuki Tonosaki 1, Yasunori Hori, Yasutake Shimizu, Keiichi Tonosaki
Affiliations expand
PMID: 17510492 DOI: 10.2220/biomedres.28.79
Artykuł wolny
Streszczenie:
Smakowanie słodkich potraw wywołuje uwalnianie insuliny przed zwiększeniem stężenia glukozy w osoczu, znane jako uwalnianie insuliny w fazie cefalicznej (CPIR). Cechą charakterystyczną CPIR jest to, że wydzielanie insuliny z osocza występuje przed wzrostem poziomu glukozy w osoczu. W tym eksperymencie badaliśmy, czy bodźce smakowe umieszczone na języku mogą wywołać CPIR. Użyliśmy samic szczurów Wistar i pięciu podstawowych bodźców smakowych: sacharozy (słodki), chlorku sodu (słony), HCl (kwaśny), chininy (gorzki) lub glutaminianu sodu (umami). Szczury niezawodnie wykazywały CPIR na sacharozę. Chlorek sodu, HCl, chinina lub glutaminian sodu nie wywoływały CPIR. Nieodżywczy słodzik sacharyna wywoływał CPIR. Natomiast skrobia, która jest odżywcza, ale nie jest słodka, nie wywoływała CPIR, chociaż szczury wykazywały silną preferencję dla skrobi, która jest źródłem glukozy. Ponadto badaliśmy, czy CPIR jest związany z aktywnością komórek receptorów smakowych. Eksperyment przeprowadziliśmy na szczurach z obustronnie przeciętymi nerwami chorda tympani, jednym z nerwów smakowych. Po sekcjonowaniu, CPIR nie był obserwowany dla słodkiej stymulacji. Na podstawie tych wyników wnioskujemy, że informacja o smaku słodkim przekazywana przez nerw trójdzielny dostarcza informacji niezbędnych do wywołania CPIR."

Przetłumaczono z www.DeepL.com/Translator (wersja darmowa)
0 x



cedric
Posty: 7191
Rejestracja: sobota 10 mar 2018, 21:53
x 95
x 179
Podziękował: 4035 razy
Otrzymał podziękowanie: 11142 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: cedric » sobota 17 gru 2022, 20:12

0 x



Awatar użytkownika
barneyos
Administrator
Posty: 1455
Rejestracja: piątek 04 sty 2013, 08:49
x 24
x 73
Podziękował: 154 razy
Otrzymał podziękowanie: 1893 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: barneyos » poniedziałek 10 kwie 2023, 18:23

W okresie minionych 17 lat wspólnie ze współpracownikami studiowaliśmy efekty doustnego podawane dziennych dawek 10 000 mg witaminy C pacjentom z cukrzycą (typu 1 i 2). Stwierdziliśmy, że u każdego diabetyka nieprzyjmującego suplementów można rozpoznać subkliniczną postać szkorbutu (długotrwały niedobór graniczny). I to właśnie jest przyczyną trudności w gojeniu się ran. Suplementacja witaminy C u cukrzyków poprawia wykorzystanie insuliny, ułatwia wątrobie metabolizm węglowodanów oraz przywraca normalną zdolność naprawiania uszkodzonych tkanek.
Uwaga: Pod żadnym pozorem nie można aplikować dożylnie kwasu askorbinowego, jeżeli nie zostanie zbuforowany.
Źródło: Opracowanie własne na podstawie: Medycyna Ortomolekularna, Andrew W. Saul, Ph.D, Oficyna Wydawnicza ABA, 2020, s. 165,171
0 x


======================================================
Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobić

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13132
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 679
Podziękował: 30186 razy
Otrzymał podziękowanie: 19674 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » niedziela 30 lip 2023, 10:30

łańcuch alfa insuliny ->37 cystein - łańcuch beta - >10 cystein
metale ciężkie/arsen obniżają cysteinę


https://sebastienpowell.substack.com/p/ ... f-diabetes

" Insulin binds to cells through insulin receptors located on the outer part of the cell membrane, that are made up of two molecules linked by disulphide bonds. These molecules include an ‘alpha-chain’ and a ‘beta-chain’; the alpha-chain is located entirely outside the cell, and contains 37 cysteine residues (sulphur-containing amino acids), most of which form ‘intra-chain’ disulphide bonds. The beta-chain contains 10 cysteine residues, and spans the entire cell membrane; part of it is inside the cell, and part of it, outside. Insulin binds with the alpha-chain portion of the receptor, bringing the two halves together. This results in the two sides of the beta-chain portion of the receptor located inside the cell, to make contact, and triggers a ‘signalling cascade’ (a series of chemical reactions), that eventually results in an instruction for the cell to allow the entry of glucose granules from the blood into the cell, through the cell’s GLUT channels."

tłum.:
" Insulina wiąże się z komórkami poprzez receptory insuliny znajdujące się na zewnętrznej części błony komórkowej, które składają się z dwóch cząsteczek połączonych wiązaniami dwusiarczkowymi.
Cząsteczki te obejmują „łańcuch alfa” i „łańcuch beta”; łańcuch znajduje się całkowicie poza komórką i zawiera 37 reszt cysteiny (aminokwasy zawierające siarkę), z których większość tworzy wewnątrzłańcuchowe wiązania dwusiarczkowe.

Łańcuch beta zawiera 10 reszt cysteiny i obejmuje całą błonę komórkową; część znajduje się wewnątrz komórki, a część na zewnątrz.Insulina wiąże się z częścią receptora z łańcuchem alfa, łącząc obie połówki.

Powoduje to, że dwie strony części receptora z łańcuchem beta znajdują się wewnątrz komórki ,

aby nawiązać kontakt i uruchamia „kaskadę sygnalizacyjną” (seria reakcji chemicznych),

która ostatecznie skutkuje poleceniem dla komórki, aby zezwoliła na wejście granulek glukozy z krwi

do komórki przez kanały GLUT komórki. "
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

Awatar użytkownika
grzegorzadam
Moderator
Posty: 13132
Rejestracja: czwartek 26 cze 2014, 17:02
x 108
x 679
Podziękował: 30186 razy
Otrzymał podziękowanie: 19674 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: grzegorzadam » wtorek 15 sie 2023, 06:05

Genialna ksiązka pokazująca olbrzymia rolę stabilności cukru
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/5066189 ... asz-ochote
Obrazek
0 x


życie ma tylko dożywotnią gwarancję, przeżyj je ciekawie,
jak nie może być mądrze, niech chociaż będzie wesoło :D

beadnorsi
Posty: 1508
Rejestracja: niedziela 27 maja 2018, 12:06
x 3
x 97
Podziękował: 2996 razy
Otrzymał podziękowanie: 2113 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: beadnorsi » czwartek 17 sie 2023, 16:18

Witam.

Zbieram sie do napisania tego postu,i zebrac nie moge,ale musze.
Potrzebuje pomocy,tak,ja tez jej potrzebuje.

Jak pewnie pamietacie,mialem jakies tam pobolewania pod prawym zebrem,potem pod lewym,czasem nizej,czasem wyzej.
10 lipca pojechalem na urlop.Pierwszy tydzien minal gladko i wspaniale.W drugim dostalem zapalenia ucha lewego,ktore przeszlo po 2 dniach.Dzien pozniej prawe ucho zaczelo bolec wiec myslalem,ze przejdzie a tu zonk.

Po 3 nieprzespanych nocach udalem sie w koncu do lekarza w Chorwacji ,ktory zaaplikowal mi ...Antybiotyki doustne/zgodzilem sie.
Kolejne noce tego horroru nieprzespane,w koncu po .......10 dniach bol ustapil.....ale to nie koniec...
Wirus zaatakowal mi...oko!Wygladalem jak po dyskotece w latach 90-tych,opuchniety iz czerwonym okiem.Dodam,ze na uszy nie slyszalem z prawej strony prawie nic a z lewej jakies 50%.

Do domu wrocilismy 2 dni wczesniej,ja prosto do lekarza,wyczyscic uszy,potrwalo z minute.
Lekarka ponownie zapisala mi jeszcze "dodatkowe antybiotyki"w razie "W",ktorych nawet nie dotknalem.

Nastepnego dnia napilem sie kawy,po ktorej dostalem palpitacji serducha i zadyszki(ciezki oddech)
Dzien pozniej po zastosowaniu b-3 i innych minelo.
Nastepnego dnia ponownie zadyszka.
Dzien pozniej kilka szklanek wod z sola i o.k.
Nastepnego dnia zadyszka :roll:
Dzien pozniej przerwa.Zaznaczam ,ze mocze codziennie stopy w magnezie+oliwka na skore,witaminy B ,C;D;A I INNE
nIc nie pomaga wykaraskac sie z tego patu.
Wieksze dawki tiaminy rowniez wyrownaly oddech.
Dzien pozniej to samo.


Od jakiegos czasu zaobserwowalem pogorszenie wzroku,poczytalem,zmierzylem PH i...kwas.Podczas szybkiej jazdy samochodem oddech powrocil,mysle sobie "adrenalina?"

Dopiero wczoraj w nocy powiazalem wszystko z cukrem,nadnerczami i kortyzolem+zakwaszenie.(KWASICA)

Za kazdym razem kiedy przychodzila zadyszka,puls przyspieszal.

Dzis rano zastosowalem Tyrozyne + mineraly i sie uspokoilo,a na zakwaszenie pobralem drugi raz sode.Zeby wyjsc z prawdopodobnej kwasicy ,jem tylko owoce wg dr,Morse,na wieczor salatka warzywna,zeby nie zaklocac PH.

Jesli to nie pomoze,czeka mnie szpital prawdopodobnie.

ps.Po zjedzeniu papai poprawil mi sie wzrok na chwile ,po czym ponownie pogorszyl.Nawadniam sie caly dzien,bo sucho w ustach a to juz cukier.

Berberyna juz do mnie jedzie,na nadnercza + tarczyca juz zadzialalem,jak pobierac berberyne?
0 x



Jules
Posty: 14
Rejestracja: czwartek 21 mar 2019, 20:17
x 7
x 1
Podziękował: 146 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: Jules » czwartek 17 sie 2023, 18:54

Witaj Beadnorsi

Nie wiem, czy pomogę, ale z mojej  wyczytanej wiedzy za  bezpieczne dawkowanie uznaje się 500 mg trzy razy dziennie, Czas suplementowania berberyny w badaniach klinicznych wynosił od kilku do kilkunastu miesięcy, zatem można uznać go za bezpieczny..Co jeszcze ważne, przy berberynie, trzeba zwrócić uwagę na standaryzację 97-98 i formę HCL .Dobrze by też było, żeby   producent miał na to papiery, że laboratorium niezależne potwierdziło wynik badania ekstraktu . Jak nie - to w kapsułce może być cokolwiek. A papier z etykiety wszystko zniesie. Rozmawiałam też ostatnio z zielarką - fitoteraoeutką na temat berberyny, twierdzi że korzeń oraz kora berberysu nie rozpuszcza się w wodzie, zatem jak działają tabletki lub sproszkowany korzeń? Idąc Jej tokiem myślenia, kupiłam macerat z korzenia i kory berberysu, chcę poprawić u siebie pamięć i pracę neuronów.
Wracaj szybko do zdrowia Beadnorsi 🤗
0 x



soma
Posty: 611
Rejestracja: niedziela 04 mar 2018, 20:26
x 55
Podziękował: 1047 razy
Otrzymał podziękowanie: 1062 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: soma » czwartek 17 sie 2023, 19:19

beadnorsi, a probowales kiedys wodoru molekularnego?
Moze masz po prostu za duzo wolnych rodnikow i to przejawia sie w tych roznych dolegliwosciach jakie masz.
Z wlasnego doswiadczenia moge powiedziec, ze gdy wodor zredukuje nadmiar wolnych rodnikow to wiele dolegliwosci ustepuje. Wtedy mozna wspomoc leczenie, zeby to calkowicie uleczyc. Gdy ma sie nadmiar wolnych rodnikow to nie zdziala sie nic, doslownie nic, ani suplementami ani czestotliwosciami. Moze byc jakas poprawa na krotki czas a pozniej ta sama bieda.
Moze masz mozliwosc wyprobowania terapi wodorowej, albo zakup dobrej butelki (generator wodoru).
Podobne dzialanie ma witamina C, tez redukuje wolne rodniki, ale to potrzeba duzej ilosci witaminy C. Na dluzsza mete to wodor chyba jest lepszy do tego celu. Gdy sie zmniejszy ilosc wolnych rodnikow to ulga przychodzi bardzo szybko.
0 x



Awatar użytkownika
blueray21
Administrator
Posty: 9737
Rejestracja: środa 14 lis 2012, 23:45
x 44
x 483
Podziękował: 449 razy
Otrzymał podziękowanie: 14639 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: blueray21 » piątek 18 sie 2023, 22:06

@beadnorsi, dlaczego umieściłeś swój post w temacie "cukrzyca"? Przypadek? Wiesz, że w przypadki nie wierzę. . Podwyższony poziom glukozy we krwi ma negatywny wpływ na gojenie ran, leczenie chorób . Medycy podwyższyli sobie normy cukru we krwi , żeby mieć co robić i obecnie osoby z cukrem dobrze w normie miewają pełne objawy cukrzycy typu 2. Standardowe badanie na czczo często nie oddaje rzeczywistości, trzeba sobie zrobić krzywą cukrową lub sprawdzać w domu, godzinę i dwie po posiłku, przez 3 kolejne dni.
To jest temat o cukrzycy, gdybyś na wczasach miał z jakiegoś powodu podwyższony cukier, to infekcje jest o wiele trudniej opanować.
Teraz kłopoty z uchem, jeśli ucho zamoczyłeś głęboko, czy to pływając, czy pod prysznicem, to łatwo jest złapać gronkowca złocistego, w tym wersję odporną na antybiotyki. To oprócz zapalenia ucha potrafi zaatakować błędnik, a wtedy jest bardzo szeroka paleta zmian samopoczucia i innych zaburzeń.
Mi to nie bardzo wygląda na wirusa, nie spotkałem się aby wirus w sposób infekcyjny atakował organy, owszem są i robią to jak np. CMV, HSV i parę innych, ale wolno, lub bardzo wolno.
Kwasica też wydaje mi się zbyt mocną diagnozą, ale ja wszystkiego nie wiem i nie widzę objawów.
Soda z cytryną powinna utrzymać to w ryzach.
Berberyna, tylko w wersji HCL, bo inne maja ułamek tej potencji - 450 mg, 3 x dziennie. Jeśli chcesz ją brać dla obniżania poziomu cukru, to lepiej zastosuj wyciąg z Gyrmaru (Gymnema Sylvestre) on działa silniej i leczniczo na przyczyny, stabilizuje gospodarkę cukrową.
0 x


Wiedza ochrania, ignorancja zagraża.

beadnorsi
Posty: 1508
Rejestracja: niedziela 27 maja 2018, 12:06
x 3
x 97
Podziękował: 2996 razy
Otrzymał podziękowanie: 2113 razy

Re: CUKRZYCA

Nieprzeczytany post autor: beadnorsi » sobota 19 sie 2023, 17:33

blueray21 pisze:
piątek 18 sie 2023, 22:06
@beadnorsi, dlaczego umieściłeś swój post w temacie "cukrzyca"? Przypadek? Wiesz, że w przypadki nie wierzę. . Podwyższony poziom glukozy we krwi ma negatywny wpływ na gojenie ran, leczenie chorób . Medycy podwyższyli sobie normy cukru we krwi , żeby mieć co robić i obecnie osoby z cukrem dobrze w normie miewają pełne objawy cukrzycy typu 2. Standardowe badanie na czczo często nie oddaje rzeczywistości, trzeba sobie zrobić krzywą cukrową lub sprawdzać w domu, godzinę i dwie po posiłku, przez 3 kolejne dni.
To jest temat o cukrzycy, gdybyś na wczasach miał z jakiegoś powodu podwyższony cukier, to infekcje jest o wiele trudniej opanować.
Teraz kłopoty z uchem, jeśli ucho zamoczyłeś głęboko, czy to pływając, czy pod prysznicem, to łatwo jest złapać gronkowca złocistego, w tym wersję odporną na antybiotyki. To oprócz zapalenia ucha potrafi zaatakować błędnik, a wtedy jest bardzo szeroka paleta zmian samopoczucia i innych zaburzeń.
Mi to nie bardzo wygląda na wirusa, nie spotkałem się aby wirus w sposób infekcyjny atakował organy, owszem są i robią to jak np. CMV, HSV i parę innych, ale wolno, lub bardzo wolno.
Kwasica też wydaje mi się zbyt mocną diagnozą, ale ja wszystkiego nie wiem i nie widzę objawów.
Soda z cytryną powinna utrzymać to w ryzach.
Berberyna, tylko w wersji HCL, bo inne maja ułamek tej potencji - 450 mg, 3 x dziennie. Jeśli chcesz ją brać dla obniżania poziomu cukru, to lepiej zastosuj wyciąg z Gyrmaru (Gymnema Sylvestre) on działa silniej i leczniczo na przyczyny, stabilizuje gospodarkę cukrową.
Witam.

Wiem,ze sie upieram czasami,ale mialem juz kiedys takie ataki i byla to...Candida,a raczej zatrucie krwi przez Candide.
Wczoraj zrobilem 3 rundy co 15 minut WU lyzeczka od herbaty ,potem wegiel,na kolacje d3k2mk7 i zrobilo mi sie lepiej,ze spalem jak dziecko przez 7 godzin pierwszy raz od 3 tygodni.Z 10 dni nie spalem ani minuty!

Druga sprawa to zmienna zdarzen,co blokuje normalne oddychanie?

1.stress,ale po czym,po kawie?Absolutnie nie,kawe wypilem z erytrolem i mlekiem,wiec stawiam na Candide,moze magnez.

W jednym dniu jest dobrze ,na drugi dzien zadyszka,co to ma byc?
Dzis juz poleciala WU z ranca i lepiej.Podjadlem i po poludniu zaczynalo znowu to zrobilem poprawke i jest lepiej.
Zobaczymy jak dzis spac bede.
0 x



ODPOWIEDZ