https://www.sott.net/article/419638-Veg ... nt-choline
Diety wegańskie i roślinne pogarszają zdrowie mózgu z powodu niewystarczającej ilości choliny
Neuroscience News
Niedz., 01 wrz 2019 00:01 UTC
wegańskie
© domena publiczna
Główne źródła dietetycznej choliny znajdują się w wołowinie, jajach, produktach mlecznych, rybach i kurczaku, przy czym znacznie niższe poziomy znajdują się w orzechach, fasoli i warzywach krzyżowych, takich jak brokuły.
Pęd przechodzenia na diety roślinne i wegańskie dla dobra naszej planety jest godny pochwały, ale grozi pogorszeniem już i tak niskiego spożycia niezbędnych składników odżywczych związanych ze zdrowiem mózgu, ostrzega dietetyk w internetowym czasopiśmie BMJ Nutrition, Prevention & Health .
Co gorsza, rząd Wielkiej Brytanii nie zalecił ani nie monitorował poziomu dietetycznego tego składnika odżywczego - choliny - występującego głównie w żywności od zwierząt, mówi dr Emma Derbyshire z Nutritional Insight, firmy konsultingowej specjalizującej się w żywieniu i naukach biomedycznych.
Cholina jest niezbędnym składnikiem odżywczym, ale ilość wytwarzana przez wątrobę nie wystarcza, aby sprostać wymaganiom ludzkiego organizmu.
Cholina ma kluczowe znaczenie dla zdrowia mózgu, szczególnie podczas rozwoju płodu. Wpływa również na funkcjonowanie wątroby, z niedoborami związanymi z nieprawidłowościami w metabolizmie tłuszczów we krwi, a także nadmiernym uszkodzeniem komórek przez wolne rodniki, pisze dr Derbyshire.
Główne źródła dietetycznej choliny znajdują się w wołowinie, jajach, produktach mlecznych, rybach i kurczaku, przy czym znacznie niższe poziomy znajdują się w orzechach, fasoli i warzywach krzyżowych, takich jak brokuły.
W 1998 r., Uznając znaczenie choliny, amerykański Instytut Medycyny zalecił minimalne dzienne spożycie. Zakres ten wynosi od 425 mg / dzień dla kobiet do 550 mg / dzień dla mężczyzn oraz 450 mg / dzień i 550 mg / dzień odpowiednio dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, ze względu na kluczową rolę substancji odżywczej w rozwoju płodu.
W 2016 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności opublikował podobne wymagania dzienne. Jednak krajowe badania dietetyczne w Ameryce Północnej, Australii i Europie pokazują, że przeciętne spożycie choliny średnio nie spełnia tych zaleceń.
„Jest to… niepokojące, biorąc pod uwagę fakt, że obecne trendy wydają się dotyczyć redukcji mięsa i diety roślinnej”, mówi dr Derbyshire.
Pochwala pierwszy raport (EAT-Lancet), aby opracować plan zdrowej żywności oparty na promowaniu równowagi ekologicznej, ale sugeruje, że zalecane przez nią ograniczone spożycie pełnego mleka, jaj i białka zwierzęcego może wpłynąć na spożycie choliny.
Nie ma też pojęcia, dlaczego cholina nie pojawia się w brytyjskich wytycznych dietetycznych ani w krajowych danych monitorowania populacji.
„Biorąc pod uwagę ważną fizjologiczną rolę choliny i dopuszczenie niektórych oświadczeń zdrowotnych, wątpliwe jest, dlaczego cholina jest tak długo przeoczana w Wielkiej Brytanii”, pisze. „Cholina jest obecnie wykluczona z brytyjskich baz danych dotyczących składu żywności, głównych badań dietetycznych i wytycznych dietetycznych” - dodaje."
Niedobór choliny prowadzi do stłuszczenia wątroby, zwłaszcza wskutek spożywania wiekszej ilości fruktozy.